Fókusz

Hiába az elfogatóparancs Putyin ellen, nem fogjuk bilincsben látni az orosz államfőt

Süle LászlóSüle László

2023. március 20. 18:23

Múlt pénteken elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen. A Nemzetközi Büntetőbíróság Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel vádolta meg az orosz elnököt – Putyinnak mégsem kell izgulnia amiatt, hogy rácsok mögé kerül. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányát több mint száz ország fogadta el – köztük Magyarország is. Elvileg ezeknek az országoknak kötelességük lenne elfogniuk Putyint, ha beteszi a lábát hozzájuk, de persze ennél bonyolultabb a helyzet: Oroszország nem fogja kiadni, 

ha pedig egy másik országba meghívásra, államfőként érkezik, diplomáciai mentesség illeti meg, és nem lehet őrizetbe venni. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság, azaz az ICC főügyésze hétfőn azt mondta, hogy az elfogatóparancs az ukrajnai háború végeztével is érvényben marad.

Ezek a bűncselekmények nem évülnek el soha. Ha tetszik, ott lebeg a feje fölött, és adódhat olyan helyzet bárkinek az élete során, hogy már nincs hatalmon, és olyan területre téved, ami veszélyes a számára

– mondta Bátki Pál jogász a Fókusznak.

Az orosz Nyomozó Bizottság hétfőn bejelentette, hogy eljárást indít a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen – de ennek éppen úgy csak szimbolikus jelentősége van, mint a Putyin elleni elfogatóparancsnak.

 

#Fókusz#Videó#Külföld#putyin#elfogatóparancs#atomfenyegetés#medvegyev

Címlapról ajánljuk