Fókusz

„A férjem vágta le a hajamat, és én végigbőgtem az egészet” – így élte túl a rákot Fresh Andi és Tallós Rita

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. február 4. 18:58

Tallós Rita és a Fresh együttes énekesnője, Galló Andi élete pillanatok alatt megváltozott, amikor az orvos közölte velük a diagnózist: daganatos betegek. Az első sokk után azonban mindketten elhatározták, nem adják fel, és nem esnek kétségbe. Végigcsinálják az előírt kezeléseket, hogy minél hamarabb maguk mögött tudhassák a rettegett kórt. Február 4-e a rákellenes világnap.

Andi szervezete szerencsére jól reagált a kezelésekre: az emlődaganata teljesen eltűnt, másfél éve tünetmentes. Azt mondja, betegsége sok mindenre megtanította, főleg arra, hogy maga mögött hagyjon bizonyos dolgokat, amelyeket addig fontosnak gondolt:

A prioritás egészen más lett. Nem érdekelnek a külső dolgok, nem érdekelnek a külsőségek. Én is szeretem a szép ruhákat persze, mindenki szereti, mondjuk én leginkább a szép tornacipőket szeretem, de nem az a prioritás. Éljük meg a pillanatokat, azokat nem veszi el senki.

Tallós Rita betegsége után azonnal dolgozni kezdett. Darabokat rendez, és megvalósította álmát: női színházat alapított, ahol főként nőket érintő témákkal foglalkoznak. Most is éppen premierre készülnek, a Dámák a pakliban című művet viszik hamarosan színre.

Az elmúlt évtizedekben a rákkutatás hatalmas fejlődésen ment keresztül. Dr. Győrffy Balázs a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének vezetője szerint 1991 és 2020 között ötszörösére nőtt a daganatos betegséget túlélők aránya. Ennek ellenére továbbra is ez a 21. század egyik legnagyobb kihívása.

Tudjuk, hogy a rákos sejtek egy konkrét, molekuláris hiba alapján jönnek létre, és hogyha ezt a molekuláris hibát megtaláljuk, akkor lehetséges, hogy célzottan kezeljük

– mondta a szakember.

Tavaly jelent meg az első olyan vizsgálat, amely forradalmasította a rák kezelését. A rákellenes világnapot minden évben február 4-én tartják. Legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Bizonyos elméletek szerint a rákos betegségek kétharmada megelőzhető a helyes életmóddal, azaz, ha valaki sportol, elkerüli, hogy elhízzon, nem dohányzik, és nem fogyaszt sok alkoholt. A KSH adatai szerint 2021-ben több mint 155 ezren hunytak el Magyarországon, közel 20 százalékuk rosszindulatú daganat következtében.

#Fókusz#Videó#rákellenes világnap#szűrés#kutatás

Címlapról ajánljuk