Fókusz

„Utódaink kénytelenek megbirkózni azzal, hogy mi sikeresek vagyunk, elértünk valamit” – a Cápák között befektetői elárulták, ki örökli a vagyonukat

Jász ZoltánJász ZoltánMaár LauraMaár Laura

2023. január 9. 19:45

A világ leggazdagabbjai közül egyre többen döntenek úgy, hogy a pénzüket nem a gyermekeik kapják, hanem inkább jótékonysági szervezetek. A Fókusz megkérdezte a Cápák között befektetőit, hogy ők mit szólnak ehhez a trendhez.

A legtöbben talán azt gondolják, hogy egy egész életre megnyugvást hozhat a hatalmas vagyon, amit a milliárdos szülők gyereke örökölhet. Pedig ennyi pénz valójában óriási teher is lehet. 

Egyre több milliárdos jelenti be a szándékát, hogy eladományozza vagyonának jelentős részét, csakhogy semmi nem garantálja, hogy a felajánlott pénz valóban jótékony célra fog menni. Ráadásul ezt inkább adózási szempontok motiválják. Érdekes, hogy közben az érintett szupergazdagok vagyona nemhogy csökken, hanem még nő is. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert az adományok jelentős része olyan gyengén szabályozott alapítványoknál köt ki, amelyeket gyakran maguk a felajánlók irányítanak. Természetesen jut a milliárdosok pénzéből valódi munkát végző jótékonysági szervezetekhez is, de a nagy felajánlásokat gyakran letudják azzal, hogy családi alapítványaikban vagy támogatói alapokban helyezik el a pénzt.

Ajánló: Saját jól felfogott érdekükben adakoznak a szupergazdagok – a tisztességes közteherviselés helyett

A Fókusz most annak járt utána, mit szólnak a Cápák között befektetői ahhoz, hogy egyre több gazdag ember ajánlja fel a pénzét jótékony célokra. 

Tomán Szabina sikeres üzletasszony, két kislány édesanyja, Szofi 3, Amira 15 éves. Úgy vélekedett, nehéz nem mindent megadni a gyerekeinek, de talán nem ez fog eredményre vezetni.

Az tényleg lehet visszaütő hatással a gyerekek életére, amikor mindent és nagyon könnyen kapnak meg. A világ legnagyobb buktatói elől persze a gyermekemet megpróbálnám óvni, de nem biztos, hogy azzal óvom, hogy a hátteret anyagilag biztosítom, hanem lehet, azzal segítem, ha néha ő is megbotlik és elesik, tanul belőle és feláll 

– fogalmazott Tomán Szabina.

Balogh Péter szerint is veszélyes lehet, ha valaki nagyon sok pénzt örököl, mert mivel nem ő dolgozott meg érte, nem érzi a pénz értékét. 

Könnyen jött pénz könnyen megy

– nyomatékosított. De azon még nem gondolkozott, hogy halála után mit kezd majd vagyonával. „Ez még nagyon messze van. Ha egyszer csak úgy huss, elhagyom ezt a világot, akkor majd a gyerekeim örökölnek” – mondta.

Moldován András pedig arról beszélt: pénzt igen, de adósságot nem hagy a gyerekére.

„Nagyon fontos támogatnunk a társadalomnak azokat a rétegeit, akik erre rászorulnak, nagyon fontos, hogy társadalmi ügyeket támogassunk. De az, hogy a halálom után mi lesz a vagyonommal, ez nem túl lényeges kérdés, és nem is gondolom, hogy én ezt el akarnám ajándékozni. Van nekem gyerekem, mindent rád fogok hagyni Marcikám, azt csinálsz vele, amit akarsz!” – üzente fiának a Fókusz kameráin keresztük.

Szerinte a szülő felelőssége, hogy felkészítse a gyerekeit arra, amit majd örökölni fog. 

Mindenki örököse valaminek, minden szülőnek van hagyatéka. (…) A szellemi és a pénzügyi hagyatéknak is lehet nagy a súlya. Utódaink kénytelenek megbirkózni azzal, hogy mi sikeresek vagyunk, elértünk valamit. Ez sokkal kellemesebb, mintha adósságot hagynánk rájuk. Marcikám, nem hagyok rád adósságot!

– tette hozzá Moldován András.

Az időközben már nagypapapává lett, négygyermekes Balogh Leventének is nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, ő is rengeteg pénzt adott már a köz javára. De azt mondja, hagy a gyermekeire is bőven. Szerinte, ha egy gyerek egy bizonyos környezetben nő fel, nem lehet elvárni tőle, hogy egyszercsak építse fel magát, mert az igazságtalan lenne.

#Fókusz#Videó#Bulvár#Cápák között#tomán szabina#balogh péter#balogh levente#moldován andrás#vagyon#milliárdosok

Címlapról ajánljuk