Fókusz

Rejtélyes halállal végződött, soha nem látott botrányok övezték – A Királyban is megelevenedik az 1988-as InterPop Fesztivál

Süle LászlóSüle LászlóCzakó JózsefCzakó József

2022. december 8. 19:28

Zámbó Jimmyt és a Pa-dö-dőt is azon az InterPop Fesztiválon ismerte meg az ország, amelyikről A Király című sorozat legutóbbi része szólt. A dalversenyt a hazai popvilág legsötétebbjeként emlegetik, Hevesi Tamás annyira megsértődött, hogy meg sem állt Ausztráliáig. Megmutatjuk, hogyan idézték meg a Zámbó Jimmy sorozatban a rejtélyes halállal végződött fesztivált, és az ott feltűnt ma is aktív hírességeket.

Egy király a magasba emelkedik – egy másiknak porba hull a feje. A botrányok övezte, 1988-as InterPop Fesztivál Zámbó Jimmy számára fordulatot jelentett a karrierjében, hiszen két díjat is bezsebelhetett, ezzel pedig országos ismertséget szerzett. A fesztivál azonban mégsem az ő diadalmenete miatt vonult be a zenetörténelembe. A dalversenyt rendező ORI vezetői ugyanis szétlopták a költségvetést – és mint később kiderült, ez egy ember életébe került.

A korabeli lapok öngyilkosságról írtak – nem feledve a valójában Bulányi Lászlónak hívott igazgató felelősségét. Még KGB-s szála is volt a történetnek, ha lehet hinni a rendszerváltás utáni bulvárlapok információinak. A Király Zámbó Jimmy életének bemutatása mellett arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a nézők elé tárja ennek a korszaknak a sajátosságait.

Ez nem egy dokumentum alapú sorozat, tehát nem minden igaz benne, vagy nem minden úgy történt, ahogy mi megírtuk

– mondja Zomborácz Virág, forgatókönyvíró, rendező, aki úgy fogalmaz: hűtlen hűséggel mesélik el Jimmy élettörténetét. A drámai sűrítés sokszor szerepet játszott az alkotás folyamatában.

A 88-as fesztivál nemcsak Zámbó Jimmynek volt fontos, hanem a Pa-dö-dő-nek is, ők is ekkor lettek országosan ismert előadók. A Nagy Szám című műsorunkban Falusi Mariann is visszatért a ’88-as InterPop helyszínére, a siófoki szabadtéri színpadra. A műsorban akkor az is kiderült, hogy Presser Gábor kérésére találkozott először Falusi Mariann és Lang Györgyi.

Az élő tévéközvetítés két műsorvezetője Palcsó Brigitta és Geszti Péter voltak. Mivel az pontok összegzése csúszott, meglehetősen kínos helyzetbe kerültek: másfél percnyi üresjáratot kellett kibeszélniük. Geszti Péter így emlékezett vissza arra a pillanatra:

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy mi mindent mondtam akkor, és hogy próbáltunk ebből kikeveredni. De valószínűleg elértük a vörös izzás állapotát, a beégésnek azt a kategóriáját próbáltuk elkerülni, ami után az ember mégis csak életben tud maradni.


Nem ez volt az egyetlen kínos momentum a fesztivál körül. Finoman szólva is vegyes minőségű dalok vettek részt a versenyben.

A Toplista című műsorunkban mutattuk be Hoffer Györgyöt, azaz Gyurit, aki az InterPopon énekelte el a később hatalmas slágerré váló Se veled, se nélküled című dalát, melynek zenéjét Dobos Attila szerezte. A szám a mai napig népszerű, Gyuri azonban eltűnt a színről. A „Se veled, se nélküled” szövege Joós István munkája, ő karolta fel Zámbó Jimmyt is, és együtt adtak el több millió hanglemezt. Joós István és csapata természetesen A Király zenéjének elkészítésében is tevékenyen részt vett. A sorozatban felcsendülő összes szerzeményt Srámek Péter énekli, így az InterPop fesztiválon elhangzó első nagy Jimmy slágert is. Csak a nagyon szemfülesek vehették észre, hogy Srámek nem csak a hangjával szerepel A Királyban. A nyitójelenetben is ott volt, mint a Jimmyt kísérő zenekar egyik tagja.

A Királyból az RTL+-on minden szerdán új rész jelenik meg – legközelebb megtudhatjuk, mi történt Jimmyvel, miután szakított vele nagy szerelme, és a várva várt siker mégsem egészen úgy talált rá, ahogy remélte…

#Fókusz#Videó#A Király#interpop fesztivál#pa-dö-dő#1988

Címlapról ajánljuk