Fókusz

Lassan az egész országban hiánycikk az üzemanyag – de meddig tarthat még az áldatlan helyzet?

Barva ÁdámBarva Ádám
Litauszky BalázsLitauszky Balázs
Vorák AnitaVorák Anita

2022. december 5. 19:40

Kígyózó sorok, lezárt töltőpisztolyok vagy egész kutak és versengés az üzemanyagért. A hiányt részben a százhalombattai üzemzavar okozza, jelentős részben azonban a hatósági ár miatt alakult ki, hiszen emiatt nem éri meg az import. Így sok helyen már piaci áron sem lehet üzemanyaghoz jutni.

„Üzemen kívül” feliratú tábla figyelmezteti a tankolni kívánó autósokat az egyik fővárosi benzinkút kútoszlopain; egy másikon már korábban kiírták: „a hatósági áras üzemanyag kifogyott”. Több töltőállomáson csak a prémium benzinből lehetett vásárolni hétfőn délelőtt, de volt, ahol az összes tankolóállomást bójával zárták le.

Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző szerint a hatósági ár miatt kódolva volt, hogy Magyarországon előbb-utóbb hiány alakuljon ki. A karácsony előtti időszakban egyénként is többet tankolnak az emberek és rosszkor jött a Mol időszaki leállása is, a kettő együtt okozhatta a hiányhelyzetet.

Tovább rontott a helyzeten az is, hogy a benzinhiány hírének hallatán pánikvásárlás kezdődött.

Annak ellenére is tankoltak, vagy többet tankoltak az emberek, hogy arra nem lett volna azonnal szükségük. Most pedig már azok sem tudnak tankolni, akiknek muszáj lenne

Tóthné Székely Évának munkaeszköze az autója, de nem tud menni, ha nem tud tankolni. A kérdésre, hogy hány benzinkúton próbált már tankolni hétfőn Békéscsabán így válaszolt:

Az ötödik volt most csak Békéscsabán, de most tovább megyek, megpróbálok Kondoroson, Szarvasig kell elmennem. Talán valahol, ha nem, akkor otthagyom az autómat.

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter arról beszélt, hogy egyre gyakrabban találkozhatnak az autósok kiürült benzinkutakkal, ahol már semmilyen üzemanyagot nem lehet tankolni. A készlethiány már nem néhány órás, van ahol napokig nem lehet tankolni.

Az emberek már nem foglalkoznak az árral, akinek tényleg dolga van, és tényleg autózni szeretne, az már a magasabb áron tankolható, prémium termékeket is választja.

Lassan az egész országban hiánycikk az üzemanyag – de meddig tarthat még az áldatlan helyzet?
A Mol százhalombattai finomítója

A Mol százhalombattai finomítója az elmúlt napokban egy műszaki meghibásodás miatt csökkentett üzemmel 50-55 százalékos kapacitással működött. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó megnyugtat mindenkit: a műszaki hibát kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a 100 százalékos termelési kapacitásra.

Ennek ellenére a problémák fennmaradnak, mert az ellátás másik fontos eleme, az import továbbra is hiányzik.

Lassan az egész országban hiánycikk az üzemanyag – de meddig tarthat még az áldatlan helyzet?
Az RTL felvétele

Hétfőn, december 5-én lépett életbe az Európai Unió által elfogadott olajembargó, azaz, hogy az uniós országok nem vásárolhatnak orosz nyersolajat. Ez azonban csak a tengeren szállított energiahordozót érinti, a csővezetékes szállításra nem vonatkozik a tiltás, tehát Magyarország (és Szlovákia) mentesül a döntés alól. Szintén most lépett érvénybe az EU és a G7 országok közös szankciója, az orosz olajra kivetett ársapka: ez alapján a tengeri szállítás folyamatát biztosító nyugati vállalatok nem kezelhetnek 60 dolláros hordónkénti árnál drágább orosz nyersolajat. Pletser Tamás szerint a mostani intézkedéssorozatnak még a nyertesei is lehetünk.

Valószínűleg nőni fog az orosz kőolaj kínálata, hiszen kevesebb lehetőségük lesz az oroszoknak ezt a kőolajat eladni, ezért elképzelhető, hogy a felénk történő értékesítés ára csökkenni fog.

Az üzemanyagokra vonatkozó itthoni ársapkák december 31-ig vannak érvényben, arról egyelőre nem döntöttek, hogy ezeket meghosszabbítják-e. Amennyiben igen, akkor Pletser Tamás szerint elképzelhető, hogy

egyes régiókban továbbra is számíthatunk a jelenlegihez hasonló benzin- vagy gázolajhiányra.

Lassan az egész országban hiánycikk az üzemanyag – de meddig tarthat még az áldatlan helyzet?
Az RTL felvétele

Ha eltörlik a hatósági árat, az ellátási problémák megszűnhetnek, viszont sokkal drágább lehet az üzemanyag.

El tudom képzelni azt, hogy Magyarországon lesz a legmagasabb üzemanyagár adók és járulékok nélkül. Egyszerűen azért, mert ez az ársapka intézkedés gyakorlatilag a független kutak jelentős részét tönkretette, ergo jóval kisebb verseny lesz ezen a piacon, a kisebb verseny pedig mindig magasabb árakat eredményez.


Nyitókép: az RTL felvétele

#Fókusz#Videó#Belföld#üzemanyag#benzin#hatósági ár#dízel#árstop#hiány

Címlapról ajánljuk