Fókusz

„Szó szerint elszöktettek otthonról a gyerekekkel” – Magyarországon havonta 3-4 nő hal bele a párkapcsolati erőszakba

Gál PetraGál Petra

2022. november 25. 19:08

Magyarországon a statisztikák szerint havonta legalább 3-4 nőt gyilkol meg férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. Szinte mindig ugyanúgy kezdődik: egy álomszerű férfival, aki a lángoló kapcsolat előre haladtával agresszívvá válik. November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja.

Rettegés, halálfélelem és kilátástalanság – ebben él egy bántalmazó kapcsolat áldozata, aki nem mer lépni. Rengetegen nem értik, miért nem szakít, költözik el, kezd új életet. A legtöbb bántalmazott ellehetetlenítve, megbénítva, sarokba szorítva érzi magát, félti a gyerekei, rokonai, saját életét, és sokszor a szakítás után még rosszabb a helyzet.

Egy asszony, aki azt kérte ne legyen felismerhető, már kilépett a bántalmazó kapcsolatból, de volt férje a mai napig nem hagyja békén.

Még a tekintete is más volt, mint mikor valakit kettévágnak. Egy nyugodt természetű emberből hirtelen átváltozik egy agresszív valakivé, és mindig azzal magyarázza, hogy én adok rá okot, hogy én őt felhúztam

– mesélte az asszony.

Az elején egészen jól működött a kapcsolatuk. Először verbálisan bántalmazta a volt férje, aztán már tettlegesen is, és állandóan megalázta. Az önértékelése gyorsan leépült. Miután megszülettek a gyerekek, még jobban elszigetelődött.

Volt olyan, hogy kitörölte az össze ismerősöm telefonszámát, nehogy bárkit fel tudjak hívni. Ha elmentem a boltba vásárolni, sietnem kellett visszafelé. Megnézte a számlát, hogy mire mennyit költöttem

– emlékezett vissza.

Szégyellte, hogy ilyen házasságban élt, titokban tartotta. Aztán mikor egyszer, 4 évvel a kapcsolatuk kezdete után a családjának szeretett volna beszámolni mindarról, amiket átélt, a volt férje halálosan megfenyegette őt és a gyerekeket is. Ráadásul a kicsiket is bántotta.

Számtalanszor előttük alázott engem. Odaültette maga mellé a gyerekeket, és bemutatta, hogyan kell anyát lealázni, és hogyan kell anyával beszélni.

Karácsonykor, ünnepekkor még jobban megnövekszik a bántalmazások száma. A pszichológus szerint 2 éve a koronavírus okozta helyzet miatt is növekedett a feszültség és a szorongás: nem csak az egészségünkért kell aggódnunk folyamatosan, hanem a munkánkért, az anyagi biztonságunkért is. A létbizonytalanság és a szorongás azóta is folyamatosan növekszik. Ez mind-mind befolyásol egy kapcsolatot, főleg, ha bántalmazó kapcsolatról van szó.

„A bántalmazó fél esetében megnövekedhetett azoknak az eseteknek a száma, amit ő sérelmesnek vélt a saját életében, ami felhúzta, amin el tudott pattanni nála a húr. A bántalmazottaknak meg az volt a legnehezebb, hogy folyamatosan készenlétben kell lenni, hogy mi az, amit mondhatok, megszólalhatok-e, most vajon ilyen állapotban van, vagy olyan állapotban, és a bántalmazottak megpróbálnak kialakítani egy stratégiát” – magyarázza Knapek Éva klinikai szakpszichológus, aki szerint ez néha sikerül is, sok esetben azonban sajnos nem.

A névtelenséget kérő bántalmazott nő is addig tűrt, ameddig csak tudott. Végül történt egy súlyos bántalmazás, amiről már látleletet tudott vetetni, a védőnőhöz fordult segítségért, aki

megtette a lépéseket, felkereste az OKIT-ot, és szó szerint elszöktettek otthonról a gyerekekkel.

Az ökumenikus segélyszervezet krízisambulanciája segít a kapcsolati erőszak áldozatainak, hozzátartozóknak, és a jelző rendszer munkatársainak, szakembereknek is. Lehet telefonon, Skype-on és e-mailben is tanácsadást kérni. A szociális tanácsadás mellett jogi és pszichológiai segítséget is kapnak a bántalmazottak.

Aki fenyegetve érzi magát, hívja a rendőrséget vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat +3680205520-as telefonszámát. A krízisambulanciák elérhetőségei megtalálhatók aszeretetnemart.hu oldalon.

#Fókusz#Videó#Belföld#család#párkapcsolat#erőszak#bántalamzás#segítség

Címlapról ajánljuk