Fókusz

Stop War és F@ck Putin feliratot nyomtatnak orosz áruházak blokkjaira hekkerek

Gál PetraGál Petra

2022. április 4. 19:00

A 40 napja tartó orosz-ukrán háborúban eddig már 1417 civil ember meghalt a bombák és rakéták pusztítása miatt, közülük 121 gyerek is életét vesztette. A sérültek száma meghaladja a kétezret..

Hétfői ukrán médiaértesülések szerint már 340 holttestet találtak a Kijev mellett található Bucsában. Zelenszkij videóban üzent az orosz anyáknak, hogy lássák, mekkora mészárlást rendeztek fiaik. A berlini orosz nagykövetség szerint a kijevi rezsim által rendezett színjátékról van szó, a nyugati média számára.

A háború egy másik térben, a kibertérben is zajlik.

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport 120 ezer jelenleg is Ukrajnában harcoló orosz személyes adatait szivárogtatta ki. A csoport szerint ők háborús bűnösök. Szakértők azt mondják, hogy már körülbelül 10 éve Ukrajna az oroszok lőtere a kibertérben is. 2015 és 16 decemberében például nagy kiterjedésű áramszünetet okoztak. De nem csak hatalmas intenzitású műveletek vannak, hanem kisebb csínytevések is az ukrán részről.

Különböző nyomtatókat hekkeltek meg, amelyek kinyomtatnak olyan információt, amit az orosz lakosság elől el akarnak rejteni, illetve blokk nyomtatókon, nagy áruházakban a blokkokra nyomtatják a stop war illetve fuck Putin feliratokat.

– mondta Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértő.

Elektromos autók kijelzőjén is hasonló feliratokat jelenítettek meg.

Házhozszállítási szolgáltatások, különböző kormányzati portálok elérése, aztán már banktitkok kiszivárogtatása. És aztán szépen eljutunk oda, hogy kritikus infrastruktúra, sikerült már vízellátásban is gondot okozni az egyik reggelen Oroszországban.

Az oroszok az ukrán közigazgatást és a kormányzati portálokat támadták, az volt a céljuk, hogy összezavarja az információkat, ezeket dezinformációs hadműveleteknek hívják. A lényeg, hogy ne lehessen eldönteni, hogy mi igaz és mi nem. Azt az ukrán internetszolgáltatót támadják elég sikeresen, amelynek a felhasználói között van az ukrán kiberhadsereg.

Az orosz oldalon sokkal nagyobb veszteségeket lehet látni, egyre több szolgáltatás válik elérhetetlenné, az átlagember is megérzi. Több bank rendszerét is már megtörték, onnan nagyon sok információt lapátoltak ki a támadók, rengeteg dokumentumról van szó.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#kiberháború#hekkerek#oroszország#ukrajna#blokk#stop war

Címlapról ajánljuk