Műsorújság
RTL Most

Meghalt a világ legjobb hegymászója, korábban Klein Dávidék is találkoztak vele

Meghalt a világ legjobb hegymászójának tartott Ueli Steck. A svájci férfi a Mount Everest mellett lévő Nuptse hegynél kicsúszott és több száz métert zuhant. A lendületes mászóstílusa miatt csak „Svájci gépnek” becézett 41 éves sportoló holttestét már megtalálták és lehozták a mentőalakulatok. Steck kétszer is megnyerte a hegymászás legelőkelőbb díját, és több gyorsasági rekordot tart. Tavalyelőtt mindössze két hónap alatt megmászta az Alpok valamennyi, négyezer méternél magasabb csúcsát. 

A világ legjobb hegymászójának tartott Ueli Steck az Everest tavaszi mászószezonjának első halálos áldozata. A sportember Tenzing serpával együtt indult el a Khumbu jégesés irányába, hogy onnan egy eddig csak egyszer mászott útvonalon, a Nyugati hát-Hornbein kuloár vonalon próbálja megmászni a hegyet. Ekkor érhette a baleset. Utoljára reggel fél 5 körül látták egyedül mászni a Nuptsén.

 

 

Steck szétszórodtt maradványaira egy hatfős mentőcsapat talált rá vasránap reggel. A holttestet azóta már helikopterrel leszállították a hegyről.

A világ legjobb hegymászójának tartott Steck kétszer is megnyerte a hegymászás legelőkelőbb díját, a Piolet d’Or -t és több gyorsasági rekordot tart. Tavalyelőtt mindössze két hónap alatt megmászta az Alpok valamennyi, négyezer méternél magasabb csúcsát.

 

 

A hegymászó utoljára április 26-án posztolt Facebbok-oldalára, ekkor azt írta: "Egy gyors nap volt, az alaptáborból fel 7000 méterre is vissza. Imádom, ez egy fantasztikus hely. Még mindig az aktív akklimatizációban hiszek. Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint ugyanazon a magasságon napokat eltölteni"

A hegymászóval áprilisban, egy nagy viharban Klein Dávidék is találkoztak. Dávid az április 16-i túranaplójában így írt erről:

"Elindulunk. Ahogy kiérünk a dombocska takarásából, ami eddig „védelmezett” minket, maga az Armageddon fogad minket: a szél orkán erősségű, stabilan 80 km/óra feletti, időnként 100 km/h feletti lökésekkel. Látjuk (amikor látni valamit), amint a Déli-nyereg irányából átfolyik a jégkristályokkal vemhes fehér pokol. (...)  Feltűnik – mint egy kísértő szellem – Ueli Steck, a „Svájci Gép”. Ő is a kettesbe tartana. Üvöltve köszöntjük egymást, majd együtt vonszoljuk magunkat tovább. Később Ueli bölcsen meggondolja magát. Valamivel később mi is. Épp időben. Vagy negyedórát lóbálom fagyott kezeimet, hogy az élettelen hurkákba visszatérjen az élet. Közben gátlástalanul kiabálok a fájdalomtól."

Forrás: The Himalayan Times.

 

 

Legnézettebb videók