KERESÉS search-close

Kalandos érkezés, izgalmak és szmog

szerző:
2017.03.30. 16:12

A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata szerencsésen megérkezett Katmanduba egy 22 órás út után. 

Kalandos érkezés, izgalmak és szmog

Az Expedíció kiemelt támogató partnere az RTL Klub, ahol izgalmas bejelentkezésekkel és Fókusz anyagokkal követhető végig az expedíciós hegymászókat az alaptáborig (5344 m) kísérő trekking csapat útja. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig - 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.
Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestről a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán - melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg - több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. 

A csapatot fent a felhők felett szikrázó napsütés, odalent sűrű szmog fogadta. Leszállás előtt a gép körözött egy darabig kb. 5 km magasságban, mivel dugó volt a katmandui reptéren, és nem engedték leszállni. Cserébe hat kört írtak le, minden alkalommal megcsodálhatta a csapat a Himalája fenséges nyolcezreseit, köztük a Mount Everestet.

Kalandos érkezés, izgalmak és szmog
 


 
Katmandu rendezett káosza az európai szem számára riasztóan hat. Elképesztő a forgalom, mindenki dudával szerez érvényt az elsőbbségének, valahogy mégis működik az egész. Óriási a por, sokan arcmaszkot használnak. Az utcákon üzlet üzlet hátán, a legkülönfélébb profillal: sarki gumijavító, mellette közvetlenül egy zöldséges, a másik oldalán bontott csirkét árulnak, hűtőpultot azonban nem látni. Mindenütt légkábelek erdeje fut végig az utcákon, villanyszerelők rémálma lehet a város, vagy paradicsoma, nézőpont kérdése. Óriási a kontraszt: az összedőlés szélén álló házak tömkelege, közvetlen mellettük pedig vadonatúj épület pompázznak. 2015-ben bekövetkezett földrengés nyomait még mindig erősen magán viseli a város.


A trekking csapat első napja a Katmandu világának megismerésével telt, expedíciós hegymászóinknak pedig adminisztrációs feladatokkal.


Dávid és Szilárd találkozott Billi Bierlinggel, a Himalayan Database munkatársával, az adatbázist Elizabeth Hawley alapította, és minden expedíció bejelentkezik náluk, ők tartják nyilván a himalája-i mászásokat 1960 óta. Majd Dávid átvette a Mount Everest - re szóló mászási engedélyeket.

Kalandos érkezés, izgalmak és szmog
 

 

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

A kaland elkezdődött.

 

Fotók: Mohai Balázs
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való