Műsorújság
RTL Most

2017. április 11. - Rohamléptekkel esik a hőmérséklet

Suhajda Szilárd naplója: minden reggelünk hasonlóképp indul. Nyolc óra körül a Nap sugarai elérik táborunk sátrait. A ponyvákra fagyott pára elkezd hálószobánkba csöpögni, változnak a fények, megelevenednek a gleccser kisebb-nagyobb olvadékpatakjai, az alaptábor szorgos madarai is dalra fakadnak és mindezen idilli hangulatot máris keresztülharsogja a menetrendszerűen érkező helikopterek őrült zúgása. Az egyik helipad közvetlen szomszédságunkban van, így garantált az ébredés!

 

A bájos konyhai csapat egy bögre teával lep meg minket reggelente. Ezután lebattyogunk az étkezősátorhoz: arcot mosunk, zabkását kanalazunk, rántottát és helyben sült kenyérlepényt majszolunk.

Változatlanul teszünk-veszünk az alaptáborban. Formálódik a lakóterület, mint ahogy mi is idomulunk a környezethez és a magassághoz: már én is tudom, milyen a Khumbu-köhögés, a száraz és hideg levegő okozta torokfájás. Minden lehetséges házipraktikát bevetek! Edina, Dávid és jómagam is rendszeresen mérjük a véroxigénszintünket, pulzusunkat, miközben a leghétköznapibb teendőkre is időt szorítunk: mosunk, fürdünk (mi fiúk, ritkábban), Dávid irányítása mellett áramot és rádiót szerelünk, inhalálunk, és persze minden lépésnél erőteljesen szuszogunk.

 

 

Napról-napra teljesebb lesz akklimatizációnk, otthonosabb alaptáborunk. Közben már délután van, lassan alábukik az életet adó vén Öreg: máris rohamléptekkel esik a hőmérséklet! Nyomban öltözködünk, s idővel bevackoljuk magunkat a vacsorához, abban bízva, hogy ma este talán beindul a sarokba állított gázmelegítő is…

- Suhajda Szilárd.

Legnézettebb videók