KERESÉS search-close

11. nap: Elértük az alaptábort!

Pintér László beszámolója
szerző:
2017.04.07. 17:50

Magyar Everest Expedíció 2017, Az alaptábori trekking túra 8. napja – A Magyar Everest Expedíció 2017 trekking csapata elérte célját: A mai napon a csapat többsége feljutott a Mount Everest 5344 magasan fekvő nepáli alaptáborába. A trekking csapat minden tagjára büszkék lehetünk, hiszen akik nem érték el az alaptábort, azok is légvonalban pár száz méterre fordultak vissza, és kivétel nélkül mindenki 5100 méter fölé jutott.

11. nap: Elértük az alaptábort!

A mai nap volt talán a legmegterhelőbb  fizikailag az eddigiek közül. A 4930 méteren fekvő Lobuchéből először az 5170 méteren lévő Gorak Shepbe gyalogoltunk. Ezzel ugyan meg is érkeztünk mai szálláshelyünkre, a napnak még korántsem volt vége. Ebéd után ugyanis az eredeti terveinknek megfelelően elindultunk az Everest alaptábor felé. 

Izgatottan sétáltunk a Khumbu-gleccser hatalmas morénáján, és vártuk, mikor bukkannak fel a kőtörmelékre telepített színes sátrak. 

Egy bő óra múlva végre megláttuk őket, de a távolságból ítélve még jó másfél órát kellett gyalogolnunk az oldalmoréna omladékos, sziklás ösvényén. Ez már hamisítatlan magashegyi környezet, meg kellett fontolni minden lépést. Az ösvény mellett a morénalejtő meredeken szakadt le, száz méternél is mélyebbre. Pedig szívesen nézelődtünk volna, hiszen a Nuptse hatalmas jég- és sziklakolosszusa, a Pumori, a Lingtren, a Khumbutse, és a Changtse hat-hétezer méteres csúcsai közül előbukkant a Mount Everest sötét sziklapiramisa is. 

Végül elértük azt a pontot, ahol a morénáról meredeken lemászva átjutottunk a gleccserre, pontosabban az azt borító kőtörmelékre. 

Ott álltunk az Everest alaptáborában.

11. nap: Elértük az alaptábort!
 

 

Kisebb-nagyobb sátrak, amerre csak a szem ellát. Nem csoda, hiszen idén is ezer körüli az Everest-falu lélekszáma, közülük 600 sikeres mászásra lehet számítani. Még nem érkezett meg mindenki, bár a turistaösvényeken óriási a forgalom. Klein Dávid és Suhajda Szilárd alaptábora is készül, érkezésünkkor a konyhasátor már állt. A következő napokban belakják majd, és amint a gleccserdoktorok befejezik az útépítést a jégesésben, elindulhatnak az első akklimatizációs körükre.

A trekking csapat tagjai igyekeztek kihasználni a rendelkezésünkre álló kevéske időt az alaptáborban, és elraktározni minden pillanatot ezen a különleges helyen. Rengeteg fotót készítettünk, és elbúcsúztunk a két mászótól, és Török Edina alaptábor-vezetőtől, akik már nem jöttek velünk vissza. Ez a rideg kő- és jégsivatag lesz az otthonuk a következő két hónapban.

11. nap: Elértük az alaptábort!
 

 

Badár Sándor is teljesítette a kitűzött célt, de ahogy elmondta, ez cseppet sem volt könnyű:

"Igen hosszú nap volt ez, látványos, ugyanakkor fárasztó, de boldogságos fárasztó. Mindannyiunknak az alaptábor elérése volt a fő célja, és ezt szinte teljesen csapatban és szintidőre tudtuk teljesíteni. Össze is kovácsolta a csapatot. Eddig is remekül megértettük egymást, de a mai nap forrott igazán egységbe a társaság. A közös fotónkon ez tökéletesen látszik. Mindenki arcán ott a fáradtság, de a boldogság is.
Ahogy ott álltunk a fantasztikus hegyek között, belegondoltam, hogy az igazi hegymászók számára az út itt kezdődik. Másrészt az is eszembe jutott, hányan irigyelhetnek most otthon bennünket, hogy gyakorlatilag komolyabb probléma nélkül sikerült teljesítenünk a távot. Ezzel pedig talán a miénken kívül még sokak álmát valóra váltottuk. Csodálatos érzés volt."

11. nap: Elértük az alaptábort!
 

 

Hogy voltak-e kétségei Badár Sándornak az út során a cél elérésével kapcsolatban?

"Nagyon sokan fogadtak arra, hogy ez nekem nem fog sikerülni. A barátaim persze biztattak. De ettől még voltak kétségeim, hiszen már az indulás előtt beleépítik az emberbe a parát, extrém dolgokkal látják el. Az érkezésünk után azonban az egyik este hosszasan beszélgettem Dáviddal, hogy nagyjából mire lehet számítani, és milyen technikákat kell alkalmazni a sikeres teljesítés érdekében. Akkor abszolút megnyugodtam. Végül bármiféle gyógyszerhasználat nélkül, saját erőmből jutottam el az alaptáborba, messze megdöntve a korábbi magassági rekordomat. Ez igazán felemelő érzés."

11. nap: Elértük az alaptábort!
 

 

A csapat holnap megkezdi az ereszkedést, négy tagunk számára azonban az Island Peaken egy új kaland kezdődik.

 

Fotók: Mohai Balázs
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való