Életmód

Meg akarja csalni a párját? Ez csökkentheti a késztetést a tudósok szerint

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 19:09

Csodákat tehet egy kis empátia.

Egy kis empátia is elég lehet ahhoz, hogy valaki meggondolja magát, ha a megcsaláson gondolkodik – állítja egy új kutatás, amelyről az IFL Science számolt be.

Sokan elgondolkodhattak már azon valamikor, hogy hogyan küzdjenek a megcsalás kísértése ellen, ám egy új tanulmány szerint a megoldás kézenfekvőbb, mint gondolnánk:

ha egyszerűen a partner helyébe képzeljük magunkat, az segíthet visszavetni a kedvünket a megcsalástól, és megvédheti a kapcsolatot más, azt veszélyeztető viselkedésformáktól. 

„A perspektívavállalás nem akadályozza meg a megcsalást, de csökkenti a vágyat, hogy azt valaki megtegye” – mondta Harry Reis, a tanulmány egyik szerzője egy nyilatkozatban. „A megcsalás azt jelenti, hogy az ember a saját céljait a partner és a kapcsolat javával szemben helyezi előtérbe, ám a dolgokat a másik szemszögéből nézve kiegyensúlyozottabb képet kap az ember ezekről a helyzetekről” – tette hozzá Reis.

Eddig a kutatás ezen a területen főként arra összpontosított, hogy a kutatók megpróbálják megérteni, miért lépnek félre az emberek. Ezt a kérdést számtalanszor felteszik a hűtlenségben érintettek, ami talán megmagyarázza, hogy miért is szenteltek már annyi kutatást a megcsalásokhoz vezető minták feltárásának.

Kevesebb időt fordítottak azonban arra, hogy megpróbálják azonosítani azokat a stratégiákat, amelyekkel az emberek eleve kevésbé hajlamosak félrelépni, és itt jön a képbe az új tanulmány, emlékeztet a lap. 

A kutatók 408 embert – 213 izraeli nőt és 195 izraeli férfit – vizsgáltak, akik 20 és 47 év közöttiek voltak. Mindannyian monogám, vegyes nemű kapcsolatban éltek legalább négy hónapja. Három kísérletsorozat során a résztvevők értékelték a vonzó idegeneket, találkoztak velük, vagy gondoltak rájuk, úgy is, hogy a partnerük perspektíváját is figyelembe vették, és úgy is, hogy nem.

A reakciójukat eközben rögzítették, a pszichológusok pedig értékelték az idegenek iránti érdeklődésüket, a partnerük iránti érdeklődésüket és az aktuális kapcsolatuk iránti elkötelezettségüket.

Amikor a partnerük helyébe képzelték magukat, az egyének kevesebb szexuális és romantikus érdeklődést mutattak az idegenek iránt, és nagyobb elkötelezettséget és vágyat mutattak jelenlegi partnerük iránt.

Bár nem vizsgálták, hogy ugyanez elmondható-e a kísérletben részt nem vevő partnerekről, a kutatók gyanítják, hogy a perspektívavállalási stratégia az empátia, a törődés és a megértés ösztönzésével mindkét fél számára javíthatja a kapcsolati elégedettséget, még akkor is, ha csak az egyikük alkalmazza. Ennek előnyei pedig túlmutathatnak a hűtlenségen, más módon is erősíthetik a kapcsolatokat.

A tanulmány a The Journal of Sex Research című folyóiratban jelent meg.

Nyitókép: British Medical Journal

#Életmód#megcsalás#empátia#tudomány#journal of sex

Címlapról ajánljuk