Műsorújság
RTL Most

Ez lesz az év (évtized?) filmes eseménye!

2009-ben egy rendező felépített egy egész várost, betelepítette emberekkel, és évekig forgatott - idén pedig végre láthatjuk a nem mindennapi kezdeményezés végeredményét!

Nem akármilyen projektről szereztünk tudomást: Ukrajnában évekig forgattak egy filmet, aminek díszlete egy teljes város, az 1950-es évek stílusában. A Dau-t Ilya Khrzhanovsky rendezi, és az ő ötlete volt a kamuváros felépítése is, amibe több mint 400 statisztát költöztettek be.

A történet a Nobel-díjas szovjet tudósról, Lev Landauról szól majd, akit Teodor Currentzis, görög karmester (!) kelt életre, az egyetlen profi színész pedig a stábban a feleségét alakító Radmila Shchegoleva lesz.

 


A filmről az első komolyabb cikk 2011-ben jelent meg a GQ-ban, ahol úgy írják le, mint a „legkiterjedtebb, legkomplikáltabb, mindent magába foglaló filmprojekt, amit valaha megpróbáltak elkészíteni”

Tavaly a The Telegraph hozott le egy cikket a Dau-ról, amiben már arról volt szó, hogy a készítők egész estés filmben, TV sorozatban és dokumentumfilmekben is gondolkodnak az összegyűlt nyersanyag birtokában.

A napokban elindították a dau.xxx című weboldalt, ahol már egy kedvcsináló is megtekinthető a nem mindennapi kezdeményezésről, melyben civilek, tudósok és bűnözök is részt vettek - állítólag.

 


Nehezünkre esik ugyanis elképzelni, hogy több mint 400 ember évekig önszántából élt volna egy '50-es évekbeli szovjet városban - kivéve persze azokat, akik az '50-es években éltek egy szovjet városban...

Hirtelen a Sráckor és a Truman Show jutott eszünkbe - előbbit 12 éven keresztül forgatták, utóbbiban pedig hasonló volt a sztori alapfelütése. No meg ott van a híres/hírhedt stanfordi börtönkísérlet, amiről egyébként nemrég derült ki, hogy nem minden pont úgy történt, ahogy Zimbardo állította...

Kíváncsian várjuk, milyen lesz a Dau-projekt végeredménye, a weboldal tanulságai szerint 13 kisfilmet kapunk 2018. őszén. Amint megtudunk valamit, jelentkezünk!

Forrás: ScreenCrush

Legnézettebb videók