KERESÉS search-close

zárva tartás

39 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "zárva tartás"

Gyökeres változásokat hozott a vasárnapi zárva tartás

Komoly átalakulás jellemzi a nagy élelmiszerláncok piacát. Egyre nagyobb szerephez jutnak a webshopok, folyamatos az innováció. A vasárnapi zárva tartás miatt pedig a benzinkutakon megjelenő boltok is hangsúlyosabb szerepet kaptak.

Eltörölték a boltzárat, két miniszter tiltakozott

Hamarosan nyithatnak a boltok - eltörölte az országgyűlés a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt. Két miniszter távolmaradt a szavazástól, nemmel szavaztak volna a kormány javaslatára, de Orbán Viktor kérésre nem tették. A szocialisták mégis folytatják az aláírásgyűjtést a népszavazási kezdeményezésükhöz. A Fidesz szerint az Alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, hogy ezek után lehet-e népszavazást tartani.

Lehet népszavazás a zárva tartásról

A választási bizottság annak a tordasi kisboltos nőnek a kérdését hagyta jóvá, aki arról kérdezné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a boltok zárva tarthassanak. Az asszony egyébként családi boltot üzemeltet, amely vasárnap is nyitva lehet.

A zöld sapkás asszony fél perccel győzte le a fiatal MSZP-seket

Fél perc nagyon rövid idő: minden bizonnyal ennyin múlt most, hogy egy jó ideig nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról. Két héttel ezelőtt nagy volt a tülekedés a Nemzeti Választási Iroda előtt. Udvarias MSZP-s fiatalemberek várakoztak kora reggel óta, de éppen az udvariasságuk lett a végzetük. Előreengedtek egy idős hölgyet, aki aztán elsőként adhatta be a népszavazási kezdeményezését. 30 másodperccel az MSZP-sek előtt. A vasárnapi zárva tartást nagyon nem szeretik az emberek, de valami jogi csűrés-csavarás miatt valahogy mindig úgy alakul, hogy nem szavazhatnak róla. Wagner Bea riportja.

Tömeg volt a nyitva lévő boltokban

Tolongtak a vásárlók azokban a boltokban, amelyek kinyitottak vasárnap is. Március 15-e óta a hét utolsó napján már csak évente ötször lehet nyitva tartani azoknak az üzleteknek, amelyekre vonatkozik a szigorítás.

Piacnak minősítették, kinyithat a CBA-üzlet

Kiskaput talált a vasárnapi boltzár szabályozásán egy Balaton parti CBA. A bolt piacnak minősíttette magát, így vasárnap is nyitva lehet. Közben a CBA elnöke a Heti Válasznak adott interjújában a vasárnapi munka rossz hatásairól beszélt. A KDNP továbbra is azt mondja: a vasárnapi zárva tartás az egész társadalomnak jó. Az MSZP szerint a kormánypártok szembe mennek az emberek akaratával.

Vasárnap a Balaton is zárva?

Tömött strandok és boldog nyaralók, üres szupermarketek és hoppon maradt vásárlók. A kettősség szele járja át most a Balatont. Czakó József riportja.

Hűtőtáska, étterem vagy büfé


szerző:
2015.06.07. 18:35
Hűtőtáska, étterem vagy büfé

A Balatonnál és a Velencei-tónál is ez volt a választási lehetőség. A boltok ugyanis az első igazi nyári hétvégén is zárva tartottak. A legtöbben jóelőre felkészültek, de találkoztunk olyannal is, aki csak a boltajtóban szembesült azzal, hogy máshol kell beszereznie az ebédre valót. A büfések örültek a nagyobb forgalomnak, de szerintük ez nem a boltzárnak, hanem a jó időnek köszönhető.

Átalakult az életük a vasárnapok miatt

Nem csak a vásárlók jó részének, hanem sok boltosnak is átok a vasárnapi zárva tartás. Furcsa, de azoknak is, akik kinyithatnak. Boros Kriszta találkozott például egy boltossal, akinek - jobb híján - a 4 éves gyereke is egész nap az üzletben van, mert nincs hová tenni. Így együtt van ugyan a család, de nyilván nem így képzelték el a vasárnapjaikat. És járt a Balatonnál is, ahol ettől a nyári szezontól nagy valószínűséggel minden más lesz. A kereskedők nagy sorokra számítanak, nehézkes bevásárlásra. De persze próbálkoznak is: trükkökkel próbálják majd megkönnyíteni a vásárlók életét.

Tumultusra számítanak a boltosok


szerző:
2015.05.15. 18:40
Tumultusra számítanak a boltosok

Dugók a Balaton parti városokban és tumultus a kisboltokban, erre számíthatnak a nyaralók vasárnaponként, ha vásárolni szeretnének. Ezt mondják a nyitva tartó üzletek tulajdonosai. Annak persze örülnek, hogy nagyobb lesz a forgalmuk, de többen is tartanak attól, hogy nem győzik majd a rohamot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta: az emberek nem vásárolni mennek a Balatonhoz, hanem pihenni, ezért a kiemelt üdülőhelyeken sem enyhítenek a vasárnapi zárva tartás szigorán.

Nem úszhatja meg a Balaton

Strandlabdát, gumimatracot és fürdőruhát sem lehet majd vásárolni vasárnaponként a Balatonnál azokban a boltokban, ahol csak alkalmazottakkal tudnának nyitva tartani. A vasárnapi zárva tartás ugyanis nem csak az élelmiszerboltokra vonatkozik. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség azt kérte a kormánytól, hogy legalább a szezon idejére mentsék fel a térséget a kötelező vasárnapi zárva tartás alól, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban nyáron. A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta, nem tervezik bővíteni a kivételezettek körét.

Strandlabdát, fürdőruhát sem árulhatnak

Strandlabdát, gumimatracot és fürdőruhát sem lehet majd vásárolni vasárnaponként a Balatonnál azokban a boltokban, ahol csak alkalmazottakkal tudnának nyitva tartani. A vasárnapi zárva tartás ugyanis nem csak az élelmiszerboltokra vonatkozik. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség azt kérte a kormánytól, hogy legalább a szezon idejére mentsék fel a térséget a kötelező vasárnapi zárva tartás alól, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban nyáron. A Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta, nem tervezik bővíteni a kivételezettek körét.

62 százalék elutasítja a zárva tartást

Az emberek 61 százaléka elutasítja a vasárnapi zárva tartást. Ez derült ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet egy pártoktól teljesen független magánember, Balla Péter készíttetett. A felmérés költségeit online adományokból fizette. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ha a választási bizottság úgy dönt, legyen népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, a kormány tudomásul fogja azt venni.

Előzetes: Így ünnepelték az édesanyákat

Virág, bonbon - a legtöbben ezzel köszöntötték ma édesanyjukat anyák napján. Magyarországon 1928 óta ünneplik az anyákat, nagymamákat május első vasárnapján. A gyerekeknek, unokáknak idén előre kellett gondolkodniuk, hogy hol és mikor szerzik be az ajándékot. A március közepétől érvényes vasárnapi zárva tartás miatt többen előre megvették például a csokrot, mert nem tudták, nyitva lesz-e ma a virágos. Az RTL Híradó körülnézett az országban, hogy mit tapasztaltunk, megmutatjuk 6-kor.

Úgy készültek, mintha advent volna

Már az áruházba jutás is tortúra volt egy vásárló szerint, aki szombaton intézte a nagybevásárlását. Ez a hétvége volt az első, a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta, amikor pénteken se voltak nyitva a boltok az ünnepnap miatt. Így a legtöbben szombaton próbáltak megharcolni az árukért az óriási tömegben. Volt olyan áruház, ahol annyi kassza működött, mint karácsonykor.

A vasárnapi zárva tartás idején fosztogattak

Vasárnap raboltak ki egy üzletsort az egyik áruházlánc tököli épületében. A kirabolt üzlettulajdonosok szerint a betörők pontosan tudták, hogy a hét utolsó napján a bevásárlóközpontban minden zárva lesz, és így nyugodtan dolgozhattak. A betörők állítólag több órát voltak bent, először a tetőt vágták ki, majd kibontották az üzletek falait.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a zárva tartás miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordul a vasárnapi zárva tartás miatt a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Szerintük nem készült előzetes hatásvizsgálat és nem volt elegendő idő a felkészülésre; ez pedig, ahogy mondják: ellentétes az alaptörvénnyel.

Alkotmánybíróság elé vinnék


szerző:
2015.03.27. 18:50
Alkotmánybíróság elé vinnék

Az Alkotmánybírósághoz fordul a vasárnapi zárva tartás miatt a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Szerintük nem készült előzetes hatásvizsgálat és nem volt elegendő idő a felkészülésre; ez pedig, ahogy mondják: ellentétes az alaptörvénnyel. Szathmáry Kristóf miniszteri biztos az RTL Híradónak azt mondta: nagy, átfogó módosítások már nem lesznek a törvényben.

Kongtak az ürességtől a plázák

Kongtak ma az ürességtől a plázák, a nagy üzletláncok pedig kizárólag a világörökségi területen nyithatták ki üzleteiket, a családi kisboltok mégsem tudtak több vásárlót becsábítani - így értékeli a vasárnapi zárva tartás első napját az Országos Kereskedelmi Szövetség. A vevők nagy része nem tudta, hol és mit talál majd nyitva. A benzinkutakon sokfelé kenyerét és száraztésztát kezdtek árulni.

Az ellenzék szerint a kormány kivételez

Nem vonatkozik egyformán minden piaci szereplőre a vasárnapi zárva tartás az Együtt szerint. Az ellenzéki párt úgy látja: a Fidesz-közeli cégek kivételezett helyzetben vannak. Arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a törvényt. A Párbeszéd Magyarországért pedig törvényjavaslatot ad be hétfőn a vasárnapi zárva tartás megszüntetésére. A kormányzati kommunikációét felelős államtitkár szerint az ellenzéki pártok rémhíreket terjesztenek, mert a törvény egyetlen üzletláncot sem hoz kivételezett helyzetbe.

Előzetes: A plázák kongtak az ürességtől

A családi kisboltok nem tudtak több vásárlót becsábítani, mint máskor vasárnap szoktak. Hogy mit szóltak a vevők, azt megmutatjuk este hat órakor az RTL Híradóban. 

„Nem hatástanulmány, közvélemény-kutatás”

Közvélemény-kutatást rendelt a Nemzetgazdasági Minisztérium a vasárnapi zárva tartásról, még 2011-ben. Ezt állítja Glattfelder Béla, a tárca államtitkára, aki továbbra is kitart amellett: a tárcánál hatástanulmány nem készült a boltbezárás várható következményeiről.

„Nincs hatástanulmány, fejben számoltunk”

A Népszabadság szerint 50 milliárdos állami bevételkieséssel és 15 ezer fős elbocsátással számol az az elemzés, amely a vasárnapi zárva tartás hatásairól készült a Nemzetgazdasági Minisztériumban még 2011-ben. A tanulmányt a napilap szerezte meg, annak főbb megállapításait pénteken ismertette. A tárca államtitkára tagadja, hogy rendeltek volna hatástanulmányt. Glattfelder Béla államtitkár ugyanakkor az RTL Híradónak elismerte, hogy a tárcánál számításokat végeztek az elképzelés hatásairól, de azt mondja, csak fejben.

Nyertesek, vesztesek és kavarás az utolsó pillanatig

Először vita volt a kormányoldal politikusai között, hogy legyen, vagy ne legyen. Aztán amikor kiderült, hogy lesz, megkezdődött az érvelés mellette és ellene. Aztán sokan népszavazást szerettek volna, de ez nem jött össze. Aztán elkezdődött a törvény farigcsálása, és egészen az utolsó pillanatig kapkodhattuk a fejünket, hogy akkor most, hogy is lesz. Aztán kiderült, hogy az emberek 2/3-a nem ért egyet vele. A vasárnapi zárva tartásról beszélünk, ami sokak életét változtatja meg mostantól. Serdült Szilvia és Moskovics Judit riportja.

Nem készült hatástanulmány


szerző:
2015.03.18. 18:30
Nem készült hatástanulmány

Már virágvasárnap nyitva lesz több száz üzlet országszerte. Több nagy áruházlánc is úgy döntött, hogy a húsvét előtti héten használja ki az egyetlen szabadon választható nyitott vasárnapot. Közben, a Portfolió.hu kiderítette, hogy egyáltalán nem készült hatástanulmány arról, hogy mit okoz majd a boltok vasárnapi zárva tartása. Az államtitkár szerint azért, mert nem volt kötelező, az Együtt viszont azt mondja: ez is a kormány kontárságát bizonyítja.

Siker vagy kudarc a vasárnapi zárva tartás?

Az új rendelkezéseknek megfelelően most vasárnap voltak először zárva a boltok. Ez eléggé felborította a megszokott hétvégi rutint.

Kérdések és zűrzavar a vasárnapi zárva tartás körül

Az új rendelkezéseknek megfelelően most vasárnap voltak először zárva a boltok. Ez eléggé felborította a megszokott hétvégi rutint. A bizonytalanságot tovább tetézte, hogy törvényalkotó, még az utolsó pillanatokban is változtatott azon, hogy milyen üzletek és hol nyithatnak majd ki vasárnap. Eszerint az eddig kivételt képező világörökségi területeken működő boltoknak is zárva kell tartani. Így Az Andrássy úton, a Duna parton és várban lévő üzleteknek is le kell húzni a rolót. Sokan nem örültek ennek.

Pénzügyi botránycunami?

Paks II: Megfúrhatja az Unió? Brókerbotrány: ki fizet és hogyan változnak a szabályok?  Mi a könyvvizsgálók és mi a gazdasági tárca felelőssége? Miért enged el majdnem 4 ezer milliárdos adótartozást a NAV? Mit kezd az állam a megvásárolt bankokkal? Vasárnapi boltbezárás és más kérdések Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

A világörökségi terület sem lesz kivétel

Még kevesebb boltban lehet vásárolni vasárnap. Három nappal azelőtt, hogy életbe lép a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény, a kormány tovább módosított rajta. A világörökségvédelmi területen működő üzletek eddig kivételek voltak, most ők is tiltólistára kerülnek.

Nem bővíti a kivételek körét a kormány

Egy havi bevételkiesés, és több munka a vasárnapi zárva tartás miatt – egy eladó azt mondta, hogy évente 90.000 Ft-tól esik így el, ebből a pluszból tudott eddig például az unokájára költeni. Több üzletlánc meghosszabbított nyitva tartással védekezik hétfőtől szombatig, hogy a vasárnapi bevételkiesést pótolják. Korlátozás nélkül nyitva tarthatnak viszont a világörökségi területeken lévő üzletek, például Budapest belvárosának nagy részén is, de a Balatonnál nem nyithatnak majd ki vasárnap az üzletek.

Sok tulajdonos még nem döntött


szerző:
2015.03.08. 18:55
Sok tulajdonos még nem döntött

A dolgozók félnek, a tulajdonosok pedig sok helyen még nem döntötték el, hogy beállnak-e a pult mögé azért, hogy vasárnap is kinyithassanak. A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint a vasárnapi zárva tartás miatt elbocsátások lesznek és a bérek is csökkeni fognak.

Akciókkal készülnek az utolsó vasárnapra

Nem lesznek kivételek, állítja az államtitkár, szerinte a törvény egyértelmű. A szakmai szervezetek részéről viszont több kétely is felmerült, például a kiszállítás tilalma. A Demokratikus Koalíció szerint a törvényt el kell törölni.

Kikötőkben is nyitva lehetnek az üzletek

A kikötőkben lévő üzletek is nyitva lehetnek majd vasárnaponként, ezek korábban véletlenül maradtak ki a törvényből – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Orbán Viktor veje, Tiborcz István résztulajdonosa annak a cégnek, amelyik éppen tavaly év végén vásárolta meg az egyik keszthelyi kikötőt.

Előzetes: Támogatja a kormány a KDNP javaslatát

Változtatni kell annak, aki vasárnaponként intézte a nagybevásárlást. Mégiscsak támogatja a kormány a KDNP javaslatát, hogy korlátozzák a boltok vasárnapi nyitva tartását. Részletek az RTL Híradóban.
 

Varga Mihály nem támogatja


szerző:
2014.11.04. 18:35
Varga Mihály nem támogatja

Nincs egyetértés a kormányon belül a vasárnapi zárva tartásról. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a tárca egyértelműen nem támogatja a javaslatot. Orbán Viktor szerint egyeztetnek róla. A miniszterelnök azt ígérte: minden érintettet meghallgatnak majd.

Nyártól lehet tilos a vasárnapi nyitva tartás

Várhatóan jövő nyártól kell majd vasárnap zárva tartaniuk a hipermarketeknek és a plázáknak - ezt a KDNP alelnöke nyilatkozta az RTL Híradónak. Rétvári Bence szerint a bolti dolgozóknak minden egyes vasárnapra szükségük van, mert csak akkor lehet együtt a családjuk. Azt viszont nem tudta megmondani, mi lesz például a karácsony előtti aranyvasárnap sorsa.
 

Újra napirenden az üzletek vasárnapi zárva tartása

A KDNP azt javasolja, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek ne lehessenek nyitva vasárnap, hogy a család együtt lehessen. A kereskedelmi szövetség szerint akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet, ha a Parlament elfogadja a javaslatot.
 

Nem a vasárnapi zárva tartásra


szerző:
2011.04.15. 08:24
Nem a vasárnapi zárva tartásra

Nem támogatja a Fidesz frakciója az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló KDNP-s törvényjavaslatot - értesült a Magyar Hírlap.

Nem mondtak le a vasárnapi bezárásról

A koncepciót az elmúlt években már kétszer beterjesztették.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való