KERESÉS search-close

világgazdaság

7 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "világgazdaság"

Fenntarthatatlan a gazdagodás!

Annyi pénze van a világ 26 leggazdagabb emberének, mint az emberiség legszegényebb felének összesen – ez derül ki egy nemzetközi jótékonysági szervezet friss felméréséből. A leggazdagabbak vagyona ráadásul folyamatosan nőtt, tavaly naponta 700 milliárd forinttal. Szakértők szerint ekkora egyenlőtlenség már ártalmas a gazdaságnak és aláássa a demokráciát is.

Versenyképességi fordulat kell - ezt Matolcsy György mondta a Világgazdaságnak. A Nemzeti Bank elnöke szerint erős kormányzati intézkedésekre van szükség az idei és a jövő évi államháztartási hiány terhére. A Világgazdasági Fórum alig több mint egy hónapja az Európai Unió sereghajtói közé sorolta a magyarországi versenyképességet, szerintük tartós leszakadás fenyegeti az országot. Az MSZP szerint éppen Matolcsy György korábbi, miniszterként meghozott intézkedései jutatták mélypontra a magyar versenyképességet.

Versenyképesség: zuhanunk

Számtengerek világában élünk a világgazdasági versenyben: hazai és nemzetközi statisztikai hivatalok és szervezetek, kutatóintézetek, bankok, intézmények zúdítják ránk a számokat naponta. Mi számít, mi kevésbé? Mire kell figyelni, mire nem annyira? Egy ország érvényesülésének alapfeltétele a versenyképesség, amelynek tekintélyes elemzője a svájci Világgazdasági Fórum. E fórum új rangsora szerint versenyképességét tekintve Magyarország 140 ország közül a 69. Gyengébb, mint a balti államok, gyengébb, mint a visegrádi négyek többi tagországa, gyengébb, mint Románia, Bulgária, Kazahsztán vagy Azerbajdzsán.

Hollywood nekimegy a bankoknak

A világ tőzsdéinek többsége veszteséges január elsejéhez képest. Ennek alapján is állítják valóban tekintélyes világgazdasági szakértők, hogy újabb globális gazdasági visszaesés jön, miközben az előzőből, a 2008-asból még alig-alig lábalt ki a világ. Olyannyira nem, hogy nagyon nagy többségünk ma sem érti, mi történt, miért történt – s hogy megtörténhet-e mindez újra, vagy megtanult védekezni a világ.

Kínából jön az újabb válság?

Még nem teljesen tért magához a világgazdaság a 2008-ban kezdődött válságból, ám mértékadó vélemények nem zárják ki, hogy ha nem is újabb válság, de erős visszaesés közeleg – akár már ebben az évben is. Ahhoz, hogy megérthessük, mi történik és mi történhet, Kínából kell elindulnunk. Műsorunk első részében a kínai fejleményekről és a világgazdaságról beszélgetünk Matura Tamással, a Corvinus Egyetem oktatójával, Kína-szakértővel, és Inotai András professzorral. A műsor második részének témája a magyar gazdaság Bod Péter Ákossal.

Megszorítások jövőre is


szerző:
2009.08.26. 09:02
Megszorítások jövőre is

Csaknem 230 milliárddal kevesebb jut a tárcáknak jövőre - tudta meg a Világgazdaság.

Látszik a kiút a válságból?


szerző:
2009.07.09. 10:23
Látszik a kiút a válságból?

A G8-csúcs résztvevői szerint már láthatóak a világgazdaság megszilárdulásának első jelei.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való