KERESÉS search-close

termés

25 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "termés"

Eső és jégeső is várható

Két nap szinte nyár után zápor, felhőszakadás, néhol jégeső és heves széllökések. A meteorológusok szerint ezek várnak ránk a következő napokban, figyelmeztetést is kiadtak a várható viharok miatt. A földeken a sok eső nem mindenhol használ, eperből viszont a kevés napsütés miatt nincs még mindenhol rendes termés.

Nagyon kell a csapadék, és jön is

Nyugaton ősz, keleten nyár, kettészakadt az ország időjárása. 15 fok különbség volt a legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet között. A következő napokban pedig sok eső várható, főleg a Dunántúlon. A gazdák ennek örülnek, mert a jó terméshez még bőven szükség van csapadékra.

Kevés és drága a krumpli

Kevés van belőle és nagyon drága - majdnem kétszer annyit kell fizetni a burgonya kilójáért, mint tavaly ilyenkor. A Világgazdaság írt arról, hogy legfeljebb február közepéig tart ki a hazai burgonyatermés. A tavalyi aszályos időjárás miatt jóval kevesebb burgonya termett itthon és külföldön is, így többet is kell fizetni érte. A szakértők szerint júliusig nem csökkennek az árak.

Novemberi tavasz: terem az eper, érik a málna

Terem az eper, érik a málna – mintha tavasz lenne, olyan az idei november. Az általunk megkérdezett szakértő szerint a rendkívüli időjárás megviseli a növényeket, ezért jövőre kevesebb lehet a termés. A szokatlan meleg a halászatban is okoz károkat: levegőztetni kell a halakat, hogy ne pusztuljanak el.

Vita a seregélyek miatt


szerző:
2018.07.28. 18:06
Vita a seregélyek miatt

Seregélyek miatt vitáznak szőlőbirtokosok és üdülőtulajdonosok Balatonberényben. A gazdák a madarakat akarják elriasztani a terméstől, ezért riasztóágyúkat használnak, amik zaja viszont a többieket zavarja.

Kevés és drága a kajszibarack

Háromszor drágább a kajszibarack a piacokon, mert jóval kevesebb van belőle, mint egy évvel ezelőtt. Baranyában van olyan termelő, ahol a megszokott mennyiségnek alig a tizede termett. Nagyon hideg volt márciusban, elfagytak a fák rügyei, ezért lett  kevesebb a kajszi.

 

Kevesebb a termés a forróság miatt

Akkora volt az aszály, hogy öntözés nélkül alig termett volna valami a földeken. Zöldségből és gyümölcsből is kevesebb lesz idén. A forró, a sokéves átlagnál majdnem két fokkal melegebb nyár miatt lehet, hogy csak a termelőknek lesz káruk: a Híradónak nyilatkozó szakértők szerint a piacon valószínűleg nem lesz áremelkedés.

18 ezer hektáron jelentettek aszálykárt

Átvészelhetik a haszonnövények a forróságot, de már nem sokáig. Ha nem jön enyhülés és eső, akkor szinte megjósolhatatlan, mekkora kára lesz a gazdáknak - ezt mondja a gabonatermesztők szövetségének elnöke. Öntözni kellene, de erre nincs pénz - az állami támogatáshoz pedig önrész szükséges. Eddig már 18 ezer hektáron jelentettek aszálykárt a gazdák.

Sokkal édesebb az idei dinnye

Sokkal édesebb az idei dinnye mint a tavalyi, ezt mondják a termelők. Idén nem volt fagykár, a nagy forróság és a sok napsütés kedvezett a cukorfoknak, így most igazán mézédes dinnyét ehetünk. A szüret körülbelül két hete kezdődött a Baranya megyei ormánsági földeken. A dinnye kilónkénti ára 100 és 160 forint között lehet.

Drágább lesz idén a hazai szamóca

A kora tavaszi fagyok miatt a szokásosnál harmadával kevesebb a termés. A magyar termelők évente átlagosan 8-10 tonna epret szüretelnek, de Görögországból és Spanyolországból is érkezik nagyjából 3 tonna gyümölcs. Ilyenkor azonban már mindenki a hazait keresi. Az igazi dömping néhány hét múlva várható.

 

Elverte a jég a mátrai szőlőket

Nem lesz az idén mátrai bor, miután elverte a hétvégi jégeső a szőlőültetvényeket. Óriási károk vannak, a borvidék számításai szerint több száz milliós is lehet. A mátrai borvidéken több mint ötezer hektáron termelnek szőlőt, a terület egynegyedét érte jelentős kár.

Mérséklődnek a zöldségárak

Húsvétra mérséklődnek a zöldségárak a Terméktanács szerint. Néhány hete még a tavalyi ár akár háromszorosát is elkérték a zöldségekért, néhány hét múlva azonban visszaállhat a régi rend. Pláne, hogy egyre több a hazai friss áru a piacokon. A mostani időjárás ráadásul a szakértő szerint kedvez a termésnek.

Túlélhetik a fagyokat a kártevők

Jót tesz a hó és a hideg a termésnek, de ahhoz kevés, hogy az összes kártevő elpusztuljon. Az RTL Híradónak nyilatkozó kertészmérnök szerint még a mínusz 10 vagy akár a mínusz 20 fok is ideális lehet a növényeknek. A szakértő szerint ugyanakkor a poloskák és az utóbbi időben elszaporodott harlekinkaticák is átvészelhetik a kemény fagyokat.

VIHAR: borsónyi jégdarabok Zalaegerszegen

A vihar körülbelül egy óra alatt vonult át kedden Zalaegerszegen és környékén, a jégeső csak percekig tartott. Ennek ellenére volt, ahol több centi jég gyűlt össze a borsónyi nagyságú jégdarabokból. Szakemberek szerint elsősorban a gyümölcsfákban tehetett kárt, de azt, hogy mekkorát, most még nem lehet megmondani. A március végi szokatlan  jelenségről több nézőnk is készített felvételt.
 

Nem tesz jót a szőlőnek a sok eső

Hajszálon múlik egyes borászatok idei termése. Az idővel játszanak a szőlőültetvényeken. Az általunk megkérdezett borász szerint a termés kiváló, de mindössze órákon múlhat, hogy lesz-e bor belőle.
 

Rosszkor jött a tikkasztó hőség

A rendkívüli meleg miatt a termőföldeken több helyen nap közben leállították a munkákat.

Tehetetlenek a csigainvázióval szemben

Egyre több helyen spanyol csupaszcsigák lepik el a veteményeseket, lerágják a növények leveleit és a termést is megcsócsálják.

Káoszt okozott a tájfun Koreában

Tájfun pusztított a Koreai-félszigeten. Az állami televíziójában elárasztott mezőket mutattak be.

„Édesebb” év vár a borászokra?

Az idei év a borágazat számára várhatóan jobb lesz, mint a tavalyi.

Országszerte tizedelte a fagy a termést

Főleg a meggy, az alma, a körte, a szilva, a dió, valamint az eper fagyott le, de a károk mértéke a földrajzi fekvés miatt eltérő.

Fügeliget nődögél Tormaföldén

Közép-Európa első fügeültetvényét telepítették a Zala megyei Tormaföldén.

Kevesebb a búza idén


szerző:
2010.09.21. 12:10

Rekord-termés a citromfán


szerző:
2010.01.10. 16:15
Rekord-termés a citromfán

A Zelenyánszki család citromfáján egyszerre több mint 130 citrom érett be.

Kártérítést kér Magyarország Ausztriától

Ausztriában gátat robbantottak, ahonnan a magyar oldalra ömlött a víz.

Milliárdos kár a keddi jég után

Eddig csak Zala megyében 120 helyre riasztották a tűzoltókat a kedd esti vihar óta.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való