KERESÉS search-close

tanulmány

66 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "tanulmány"

Külföldön tanuló magyar diákok meséltek élményeikről!

Olyan magyar diákok küldtek videókat, amelyekben élményeikről meséltek, akik jelenleg is külföldön vannak, ugyanis a világ különböző pontjain tanulnak, dolgoznak.

Réti Barnabás New Yorkban képezte magát

Nemcsak a fiatalok próbálnak szerencsét külföldön, hanem hírességeink, illetve gyermekeik is. Jaksity Kata és Haumann Máté mellett a Barátok köztből is ismert Réti Barnabás mesélt külföldi tanulmányairól.

Drámai pillanatok: Haumann Máté édesapjáról és külföldi tanulmányairól mesélt

A színészi pályát választani már itthon sem egyszerű. Máté külföldön akart érvényesülni, ezért Angilában tanulta ki ezt a mesterséget.

Kritizálják a börtönbiztonságot

Könnyen megszökhetne egy külföldi gazdag rab a magyar börtönökből, mert elavult a technika és kevés az őr. Egyebek között ezt állítja egy tanulmány, amely a Terrorelhárítási Központ magazinjában jelent meg. A cikket az Alkotmányvédelmi Hatóság egyik munkatársa írta. A büntetés-végrehajtás parancsnokságán azt mondták, hogy ez csak egy rosszul sikerült szakdolgozat.

 

Látlelet az oktatásról

Ön tudja, hogy az utóbbi 15 évben az iskoláskorú népesség 20 százalékkal csökkent Magyarországon? Vagy, hogy az észak-keleti megyékben ötször annyi hátrányos helyzetű iskolás él, mint Nyugat-Magyarországon? Az egészségüggyel együtt az oktatás évek óta vezető közéleti téma, de átfogó tényeket a diákok és a tanárok helyzetéről, a nem változó területi egyenlőtlenségekről és általában a folyamatokról nem nagyon lehetett ismerni. Eddig.

Az éjszakai munka akár betegségeket is okozhat?

40%-kal növelheti a rák kockázatát az éjszakai munka, ezt az eredményt hozta a kínai Szecsuani Egyetem egyik onkológusának kutatása. Dr. Vida Zsuzsanna segítésével most utána jártunk, tényleg valós lehet-e ez a félelem.

Uniós támogatás: mi az igazság?

A kormány által megrendelt tanulmány cáfolja Orbán Viktor magyar gazdasággal kapcsolatos kijelentését. A miniszterelnök egy gazdasági rendezvényen csütörtökön azt mondta: nem igaz, hogy csak az uniós támogatások miatt növekszik a gazdaság. A KPMG és a GKI közös tanulmánya szerint viszont az uniós pénzek nélkül gazdasági növekedés helyett csökkenés lenne. Az MSZP szerint a kormány egyszerűen hazudik.

Lehet a farkas az ember legjobb barátja?

Különleges kísérletbe fogtak kutya- és farkaskölykökkel. Azt vizsgálták, hogy vajon képes-e egy farkas személyes kapcsolatot kialakítani azzal az emberrel, aki néhány napos korától foglalkozik vele. A riportból kiderül!

A teljes adást itt nézheti meg!

Pénzről tanulhatnak az órákon

Hogyan kell spórolni vagy vállalkozni - ezt is megtanulhatják a diákok az órákon. Harmadik éve rendezik országszerte a tematikus pénzhetet, az oktatási államtitkár szerint az a cél, hogy a fiatalok már az iskolában szembesüljenek azzal, hogyan kell a pénzzel bánni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél viszont azt mondják, tematikus hét helyett a magolnivalót kellene lecserélni több, praktikus tudást adó tananyagra.

„A nagybirtokosok jártak jól”

Másfél ezer hektárt szerzett meg a Fejér megyei földárveréseken a felcsúti polgármester és családja - egyebek mellett ez derül ki a volt vidékfejlesztési államtitkár tanulmányából. Ángyán József szerint a Fejér megyében elárverezett földek kétharmadát nagybirtokosok szerezték meg. A Földművelésügyi Minisztérium hazugságnak nevezte a jelentés főbb megállapításait.

Népszavazás: igen, nem, érvénytelen

Igen, nem, érvénytelen szavazat vagy otthonmaradás - ebből lehet választani az október 2-i népszavazáson. Az Eötvös Károly Intézet a kvótarefendumról készített tanulmányában azt is vizsgálta: melyik lehetőség mit jelent valójában, és mi lehet a következménye. Szerintük a választóknak pontosan kell érteniük, hogy miről és hogyan döntenek október 2-án. A kormány szerint a felelős magatartás a szavazáson való részvétel és a nemmel voksolás. Több ellenzéki párt a népszavazás bojkottjára buzdít.

Kazah rizstermesztésről is írtak 8 millióért

Nyolcmillió forintért íratott tanulmányt a kazah rizstermesztésről a Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézménye - írta meg a hvg.hu. A munkával ugyanazt a céget bízták meg, amely korábban a kazah juhtenyésztésről szóló plagizált tanulmányt készítette. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a rizstanulmányt azért íratták, hogy segítsék a kazah gazdaság fejlődését. Az MSZP szerint a megbízást az agrárminiszter egyik barátjának cége nyerte el.

Volt beteg, akire 280 milliót költöttek el

Van olyan beteg, akinek gyógyulására 280 millió forintot költött tavaly az egészségbiztosító. Ez derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tanulmányából, amit az Abcug.hu portál elemzett elsőként. 2015-ben csaknem 1400 milliárd forintot fordított az Országos Egészségbiztosítási pénztár orvosi ellátásra, gyógyszerekre, betegszállításra. Az RTL Híradó által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint az egyik legnagyobb gond, hogy a keresők többsége csak a minimálbér után fizeti a járulékot.

Az orosz propagandát vizsgálják

Tanulmányban dolgozza fel a Political Capital, milyen magyar civil szervezetek terjeszthetnek orosz propagandát. Ugyanis az orosz álláspontot közvetítő, magyar nyelvű internetes portálok mellett egyre több a Putyin nézeteit hangoztató civil szervezet, vagy látszólag civil megmozdulás is.

Nem értjük, mit érnek a 4 milliárdért megrendelt kutatások

Miért titok, hogy milyen tanulmányokból dolgozik a kormány? Nem értjük. Miért születnek ezek a tanulmányok, ha nem használják fel őket? Nem értjük. Miért fontos azt tudni, hogy aki négyszobás lakásban lakik, az inkább ismeri a kormány közigazgatási programját, mint például a három szobás otthonnal rendelkezők? Nem értjük ezt sem. Sok mindent nem értünk azokból a tanulmányokból, amelyeket a kormány rendelt meg a Századvég nevű cégtől, 4 milliárd forintért. A nem értem című sorozatunk újabb részében Serdült Szilvia keresi a válaszokat.

Vezetője cégéért lobbizott a Századvég

Olyan energiahatékonysági módszer támogatására biztatta a Századvég a kormányt éveken keresztül, amilyet Heim Péter a cégcsoport vezetőjének egyik cége is kínált. A milliárdos kormányzati megbízásokat elnyerő kutatócég tanulmányait három év pereskedés után a vs.hu szerezte meg. Heim Péter ma azt nyilatkozta: nincs rálátása a Századvég operatív ügyeire. Az MSZP szerint viszont Heim Péter saját gazdasági érdekeltségét támogatta.

Nem csak a helyben lakó gazdák kapják a földeket

Nem a helyben lakó gazdákhoz, hanem budapesti, fehérvári és felcsúti földbirtokosokhoz került tavaly a Fejér megyében elárverezett földek nagy része - ez áll abban a tanulmányban, amelyet Ángyán József az Orbán-kormány volt földművelésügyi államtitkára készített a Greenpeace megrendelésére. A tanulmány szerint a földek jelentős része érdekcsoportok tagjaihoz került. A kormány szerint viszont országos szinten a kisbirtokosok jártak jól, és nem történt jogsértés, mert aki licitált annak volt tartózkodási helye, vagy telephelye a föld közelében.

Nem fizetnek az eredeti mű szerzőjének

Nem akarják kifizetni azt a professzort, akinek a könyvéből 20 oldalt forrásmegjelölés nélkül emeltek át a kazahsztáni juhtenyésztésről szóló 48 oldalas tanulmányba. A plagizált dokumentumért 8 millió forintot fizetett a Földművelésügyi Minisztérium. Az eredeti mű szerzője, Mucsi professzor hiába szólította fel a nyertes konzorciumot vezető céget arra, hogy adják oda neki a pénz felét, a cég hivatalos válaszában azt írta vissza, a plagizálás nem az ő felelősségük. Az ügyészség egyelőre nem tudta eldönteni, nyomozzon-e az ügyben.

Újabb 5 milliárd az olimpiai pályázatra

Újabb 5 milliárd forintot költenek a budapesti olimpia pályázatára, erről írt az Átlátszó. Ezt az összeget is a korábbi tanulmányt író cég és két külföldi társaság kapja. Az Együtt szerint így már a pályázat egy oldala 40 millió forintjába fog kerülni az adófizetőknek.

Pénzt kér a tanulmány eredeti szerzője

Kér a Földművelésügyi Minisztérium által kifizetett pénzből az a hódmezővásárhelyi professzor, akinek a könyvéből 20 oldalt forrásmegjelölés nélkül átemeltek a kazah juhtenyésztésről szóló tanulmányban – ezt ő maga mondta az RTL Híradónak. A megbízást egy konzorcium kapta, amit a tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó cég vezetett. A konzorcium 8 millió forintot kapott a 48 oldalas tanulmányért, amelynek csaknem a felét plagizálták.

Miért nem kérik vissza a plagizált tanulmányra fizetett közpénzt?

Új sorozatot indítunk a Házon kívülben, aminek elég egyszerű a címe: nem értem. Olyan politikai és közéleti ügyeket dolgozunk fel, amelyeknél a kérdések egyértelműek, de a válaszok nem. Ha vannak egyáltalán válaszok. Az első történetünk egy minisztérium által megrendelt, a kazah juhtenyésztésről szóló tanulmányról szól, amelyről kiderült, hogy egy jó része plágium. Na most ha minket hasonló módon vernek át, normális esetben ezt nem hagyjuk annyiban. Szemben a minisztériummal, amely mintha belenyugodna ebbe a helyzetbe. Pedig közpénzeket költöttek el. Hogy lehet ez? Nem értjük. Moskovics Judit riportja.

Klímaváltozás: Most akkor jön a víz? Vagy nem jön a víz?

A NASA műholdak szerint 3,2 trillió tonna vizet szívott magába eddig a szárazföld, az elmúlt évtizedben, így lassult le a tengerszint emelkedésének üteme. Mielőtt ez a tanulmány megszületett volna, csak halvány elképzelései voltak a világnak arról, hogy milyen módon befolyásolta a klímaváltozás a föld vízének természetes körforgását.

Másolták a kazah juhokról szóló tanulmányt

Másolták a kazah juhokról szóló tanulmányt. Egyértelmű plágium a kazah juhtenyésztőknek szánt magyar tanulmány, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium rendelt meg közpénzből két éve. Ezt mondta a Népszabadságnak az író, akinek 4 évvel ezelőtti könyvéből 20 oldalt szóról-szóra vettek át a tanulmány készítői. A szocialisták hetek óta bírálják a minisztériumot az összesen 40 millió forintos kazah tanulmányok miatt. A szerkesztő most elnézést kért a könyv szerzőjétől.

Magyarul Balóval 2016-01-13

Elfogynak az orvosok Magyarországon? Egy tanulmány 9 évig követte a pályaelhagyó orvosokat és azt mondja, sok ezren külföldre mentek, de, és ez újdonság, ugyanennyi orvos hagyja el az egészségügyet ITTHON úgy, hogy jobban fizető szakmát talál magának. Hova vezet ez? – kérdezzük a tanulmány szerzőjét és kapcsolunk két külföldön dolgozó magyar orvost.

Miért félnek a férfiak az okos nőktől?

Egy friss tanulmány szerint a férfiak legtöbbje most is retteg az okos nőktől, mert kevésbé érzi magát férfinak mellettük. Bár a XXI. században ez már furcsának tűnhet, hiszen az élet minden területén találkozhatunk sikeres, okos nőkkel, de úgy tűnik a pasik számára még mindig inkább taszító, mint vonzó, ha egy nőnek megvan a magához való esze. Igaz ez?? Megkérdeztük Lehoczky Györgyöt,  Müller Attilát és Dombovári Vandát.
 

Híres gyilkosságok nyomában

Amikor az ember leül a tv elé, vagy a moziban lát egy krimit, bele sem gondol, hogy a gyilkosok nem csupán a filmipar szülöttei, de bármilyen szörnyen is hangzik: köztünk élnek és sajnos nap, mint nap szedik az áldozataikat. Hazánkban is számos esetet jegyez a kriminalisztikai történelemkönyv. P. Gál Judit író, most ezek közül szemezgetett, és olyan gyilkosokkal ült szemben, akikkel legtöbben nem mernénk egy helyiségben tartózkodni, tudván mit tettek. Az elmúlt évtized esetetit pedig most a magyar kriminalisztikai szakemberek is elemezték és egy tanulmányban foglalták össze a tudományosan megalapozott eredményeket, következtetéseket.
 

Menekültek: a politika után megszólal a tudomány

A következő években nem enyhül az Európára nehezedő menekülthullám – állapítja meg a Magyar Tudományos Akadémia 30 tudós közreműködésével csütörtökön bemutatott tanulmánya. Aki Magyarországon marad, azt integrálni kell, oktatás és munka, tehát a kormánynak is van tennivalója. Két szerzőt kérdezünk.

Rákkeltő szalonna: tiltakoznak a tenyésztők

Tudománytalan és felháborító a sertésterméktanács szerint, hogy a vörös húsok rákkeltőek lehetnek. Azt mondják, a vágóállatokat minden előírásnak megfelelően nevelik. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn  tette közzé tanulmányát, amely szerint a túl sok kolbász, sonka, vagy bármilyen vörös hús fogyasztása ugyanolyan káros, mint az arzén, az azbeszt, az alkohol vagy a dohány. A híradónknak nyilatkozó dietetikus szerint a tanulmány adatai általánosítanak.

TEK-tanulmány: nincs komoly terrorkockázat

A menekültek nem jelentenek reális terrorveszélyt, ezt állítja a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke egy tavaly év végén megjelent tanulmányban, amit az Index fedezett fel. Szerinte ugyanis a menekültek között túlságosan költséges és veszélyes terroristákat bejuttatni Nyugat-Európába. Ezzel szemben a TEK főigazgatója és a kormányzati kommunikáció is valós veszélyt emleget.

774 milliárdba kerülne az olimpia

774 milliárd forintba kerülne a budapesti olimpia, de megérné megrendezni – derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott megvalósíthatósági tanulmányból. A számítások szerint ugyanis a kiadások mellett 1100 milliárd bevételt hozna és munkahelyeket is teremtene a 2024-es rendezés.
 

Eltűnnek a fecskék Magyarországról?

A Madártani Egyesület legújabb tanulmánya szerint nagy baj van a fecskeállománnyal. A felmérésről és az okokról beszélgettünk Orbán Zoltánnal,MME munkatársával.

Hányszor hazudunk óránként?

Tizenkétszer. Legalábbis egy tanulmány szerint, amely azt fejtegeti, vajon mikor, miért, és hol ferdítjük a valóságot. Vajon Puskás Peti mikor fordul ehhez a módszerhez?

RTL II: Milliók kocsikra és tanulmányokra

Korrupció gyanúját sejti, ezért feljelentést tesz az LMP a Híd a munkába program miatt. Az ellenzéki párt szerint hátrányos helyzetűek felzárkóztatása címén a programot irányító Országos Roma Önkormányzat arcátlanul sokat költött autókra, bútorokra és tanulmányokra. Kerestük az önkormányzatot is, de adásunkig nem reagáltak.

Jobban boldogul, akinek érettségije van

Egy kisebb vidéki ház ára - ennyivel keres többet élete során, akinek érettségije van, mint az, akinek egy szakmája. Ez derült ki a Magyar Tudományos Akadémia legutóbbi kutatásából. Féltik az érettségit adó oktatást, ezért írták a tanulmányt.

A Diákhitel buktatói


szerző:
2014.11.27. 08:30
A Diákhitel buktatói

Rengeteg főiskolás és egyetemista veszi fel évről-évre a Diákhitelt, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait, ám sokan nem számolnak a hitelfelvétellel járó kötelezettségekkel. Sokakkal előfordul, hogy a tanulmányaik befejeztével sem jutnak munkához, így fizetési nehézségeik adódnak, amikor a hiteltörlesztésre kerül a sor. Mi mindent kell szem előtt tartani a hitelfelvétel előtt és mire kell számítani a tanulmányok befejezése után?

Saját tervét nem tartja be a kormány

Nem tudta megvalósítani saját terveit az Orbán-kormány. A Policy Agenda tanulmánya szerint 800 milliárd forint a különbség a 2011-ben jövőre tervezett, és végül most benyújtott 2015-ös költségvetés között.
 

Kutatók a női táskák rejtélyének nyomában

A nők átlagosan 76 napot kutatnak a táskájukban életük során és körülbelül 11 ezer eurót költenek retikülre.

Az öntözéssel is növeljük a tengerszintet

Nemcsak az olvadó gleccserek és jégsapkák növelik a tengerszintet, hanem például a pázsit öntözése is - számolták ki amerikai kutatók.

Szupernóvákat gyárt a csillagváros

Valóságos szupernóva-gyárat fedeztek fel egy távoli galaxisban, a kétszázötvenmillió fényévnyire lévő csillagvárosban.

Egerekkel győzik le az autizmust


szerző:
2011.10.03. 12:52
Egerekkel győzik le az autizmust

Amerikai genetikusok olyan egérmodellt hoztak létre, amelyen tanulmányozható az autizmus.

Száműzték a Naprendszerből


szerző:
2011.09.23. 20:16
Száműzték a Naprendszerből

Amerikai szimulációk szerint a Naprendszernek volt még egy bolygója, amelyet társai száműztek a világűr magányába.

A tanulás rovására megy Spongyabob

Tanulási problémákat és figyelemzavart okoz a négy éves gyermekeknél a világszerte ismert Spongyabob rajzfilm.

Idővel egyre bölcsebbek leszünk


szerző:
2011.08.26. 10:22
Idővel egyre bölcsebbek leszünk

Egy tanulmány szerint az idősebb emberek megfontoltabb döntéseket hoznak, mint a túlságosan ösztönösen cselekvő fiatalok.

Függővé tehetnek a fénycsövek


szerző:
2011.08.18. 11:18
Függővé tehetnek a fénycsövek

A rendszeres szoláriumozás olyasfajta függőséget okoz, mint a kábítószerezés. Hosszasabb kihagyás akár elvonási tüneteket is produkálhat.

„Ragadós” a tiniterhesség


szerző:
2011.08.09. 15:08
„Ragadós” a tiniterhesség

Egy brit és norvég közös tanulmány úgy találta, hogy a fiatalabb húgok hajlamosak másolni nővéreiket.

Elvesznek a számok tengerében a britek

Minden brit diáknak 18 éves koráig kellene matematikát tanulnia.

Védőoltás infarktus ellen?


szerző:
2011.08.08. 14:08
Védőoltás infarktus ellen?

A kutatókat érdekelni kezdte, hogy az influenza elleni oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.

Egy kevés vörösbor is csökkenti a vérnyomást

Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után.

Bizonyíték a „velünk született tudásra”

Egy tanulmányban azt állítják, hogy az idegsejtek az ember korábbi tapasztalataitól független kapcsolatokba is kerülhetnek egymással.

Egészségtelen az asszony előtt nyugdíjba menni

A nejüket megelőzően nyugdíjba vonuló férfiak úgy gondolják: a tétlenség csak rontja fizikai állapotukat.

A prosztatarák végzetesebb, mint gondolták

A rákos férfiak fele ebbe a betegségbe hal bele - mutatták ki brit kutatók egy új tanulmányban.

Mennyit kellene fizetnünk a természetért?

Mi az ára egy tónak, egy erdőnek vagy a kilátásnak egy zöld parkra? Erre kerestek választ brit tudósok.

2 millióan isznak kifogásolható csapvizet

A Magyar Tudományonos Akadémia tanulmánya szerint a magyarok negyede nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez.

Kávéval az emlőrák ellen?


szerző:
2011.05.18. 14:54
Kávéval az emlőrák ellen?

A naponta elfogyasztott masszív mennyiségű kávé csökkenti egy bizonyos típusú emlőrák kialakulásának kockázatát.

50 ezren halnak meg passzív dohányzástól évente

Csecsemőhalált, légzőszervi betegségeket okozhat a gyerekeknél, felnőtteknél pedig szívbetegséget és tüdőrákot.

Ezrek olvassák a szigoruantitkos.hu-t

10 nap alatt több mint 410 ezer látogató kereste fel az oldalt, amely a Kádár-rendszer szigorúan titkos állományú tisztjeiről közöl átfogó tanulmányt.

Serkenti a mobil az agyműködést


szerző:
2011.02.23. 10:46
Serkenti a mobil az agyműködést

Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint fokozza az agyi tevékenységet a kitartó mobiltelefonálás.

Fél Kettő 11-02-16


szerző:
2011.02.16. 14:20
Fél Kettő 11-02-16

Fél Kettő: Kínos helyet, frappáns megoldás - Leesett a színpadról, de folytatta szövegét Hajdu Steve. Kódolt személyiségfejlődés? - Egy tanulmány szerint a labilis gyermekből bizonytalan felnőtt lesz? Tabula rasa - Lóránt Kriszta minden tekintetben új életet kezd. Vendégünk volt a színésznő.

Eszes diákokat díjaztak a Parlamentben

Harminc magyar fiatalnak adott át csütörtökön miniszterelnöki ösztöndíjakat és elismeréseket Orbán Viktor.

Nem nyilvános a sávolyi tanulmány

A pénzügyminisztérium szerint is aggályos a beruházás, pedig jövőn héten már aláírják a szerződést.

Az elnök cégétől rendelt tanulmányt a MÁV

A MÁV-nál azt mondják: a szerződést akkor kötötték, amikor Andrási Miklós még nem volt a MÁV vezérigazgatója.

A pénzt elköltötték, de a chipkártyás bérletrendszerből 2004 óta semmi sincs.

Háttal utazzon a gyerek az autóban

Csak a 9 kilósnál kisebb gyerekeket ültetik a menetiránnyal ellentétesen.

Vándorlás a klímaváltozás miatt?

Több tízmillió ember kényszerül majd arra, hogy elhagyja lakhelyét.

Egyre ritkábban eszünk étteremben

Az emberek leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária tanulmányából.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való