KERESÉS search-close

tankönyv

49 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "tankönyv"

Ha nincs a kötelező listán, nem tankönyv

Nem kérhetik a szülőket tankönyvvásárlásra a pedagógusok. A tankönyvrendelést ezért a Klebelsberg Központ ellenőrizni fogja. A Szülői Hang nevű szervezet szerint ez egyfajta megfélemlítés, a cél pedig az, hogy a szülők és a tanárok ne merjenek a kötelező tankönyv mellé magánkiadók által szerkesztett könyvet venni.

Csak állami tankönyv marad?

Nem csak a tanárok, a szülők is elégedetlenek az állami tankönyvek minőségével. Ezt derül ki a Szülői Hang nevű szülői fórum legfrissebb felméréséből. Szerintük, ha tovább szűkül a tankönyvpiac, zsebből kell megvenni a megfelelő könyvet. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet is támogatja, mivel szerintük a következő évtől ez lesz az egyetlen módja a szabad tankönyvválasztásnak.

Wolf Kati hetedik alkalommal segíti az adománygyűjtést

Iskolakezdés együtt! címmel hetedszerre hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. Az X-Faktor egykori versenyzője is fontos résztvevője és segítője az akciónak.

MTA: Keveset költünk oktatásra

Sürgős változtatásokra van szükség a magyar oktatásban- erről írt határozatot a Magyar Tudományos Akadémia, amit több mint 80 százalékos többséggel fogadtak el. Problémaként említik az állami tankönyvek minőségét, és hogy kevesebbet költ a magyar állam oktatásra, mint az uniós átlag.

A terrorizmusról kérdezik a hatodikosokat

A terrorizmusról kérdezik a hatodikosokat a Toldival kapcsolatban, az állami olvasókönyvben. Egy nyolcadikos, szintén állami földrajztankönyvben pedig Olaszországgal kapcsolatban a bevándorlásól írnak. A Magyar Földrajzi Társaság szerint nem az a baj, hogy aktuális társadalmi kérdéseket feszeget egy tankönyv, hanem, hogy pontatlanul írták meg.

Ingyenkönyvek nyolcadikig


szerző:
2017.03.02. 18:30
Ingyenkönyvek nyolcadikig

Még idén ingyenessé válhat minden általános iskolai tankönyv - jelentette be Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, reményei szerint minden diák ingyen hozzájut majd az első nyolc osztályban használt tankönyvekhez. Hogy pontosan hogyan, azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzetgazdasági tárcával közösen dolgozza majd ki. Eddig a diákok kétharmada kapta ingyen a tankönyveket.

Németország, a szoptatós koca

Kormánypropaganda került a nyolcadikos földrajztankönyvbe- legalábbis ezt állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Huppa.hu nevű híroldal szúrta ki először azt a képet, ahol szoptatós koca és malacai viszonyán keresztül próbálják elmagyarázni a szerzők a gyerekeknek az Európai Unió működését. A MSZP szerint az ábra hamis képet mutat az Európai Unióról. A tankönyv kiadója szerint az a cél, hogy a téma önálló gondolkodásra sarkalja a diákot.

5 kiló is lehet egy elsős iskolatáska

5 kilót is nyomhat egy elsős iskolatáskája, pedig a rendelet szerint nem lehetne több 3 kilónál. Az RTL Híradó által megkérdezett szülők és pedagógusok szerint a szabályt csak úgy lehetne betartani, ha a gyerekek az iskolában tarthatnák a könyveiket. A túl nehéz táska a szakember szerint hosszútávon komoly hát és gerinc problémákat okozhat.

Nincs könyv, jegyzetekből tanítanak majd

Interneten elérhető jegyzetekből tanítják majd a szakgimnáziumokban az új, összevont természettudományos tárgyat. A tankönyv ugyanis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem készült el. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tananyag kinyomtatható, és a tanárok tudása elég ahhoz, hogy felkészüljenek az órákra.

Tankönyv és ruha a rászorulóknak

Civilek gyűjtöttek rászorulóknak a tanévkezdés előtt Miskolcon. 50 család kapott iskolaszereket és ruhákat. Iskolák és védőnők segítettek kiválasztani a családokat, akiknek legnagyobb szükségük volt a segítségre. Sok gyerek annyira örült az új iskolatáskának, hogy még játék közben sem vette le. A szervezők azt tervezik, hogy a legszegényebb családokat folyamatosan támogatják.

A kicsiknél maradhat majd az ingyentankönyv

Maradhat az ingyentankönyv az elsősöknél és a másodikosoknál. Erről az oktatási államtitkár beszélt az RTL Híradónak. A Magyarországi Szülők Országos Egyletének a szülők arról panaszkodtak, hogy az ingyentankönyveket eredeti állapotában kell visszaadni, ha összefirkálják, vagy összegyűrik, a szülőnek kártérítést kell fizetni. Márpedig a szervezet elnöke szerint ezt a kicsiktől nem lehet elvárni.

Az ígérik, nem lesz hiba az új tankönyvekben

Nincs már hiba az új tankönyvekben - legalábbis ezt ígérik a tankönyvfejlesztők. Befejeződött ugyanis a kísérleti tankönyvek fejlesztése. Az oktatási államtitkár azt mondja, nemcsak minőségi köteteket kapnak szeptembertől a diákok, de könnyebb dolguk is lesz. Az egyik pedagógusszakszervezet szerint ezt csak akkor mondhatnák, ha a szakmai szervezetek is kiállnának a tankönyvek mellett.

Kiszorítósdi a tankönyvpiacon

A tönkreközpontosított magyar közoktatás egyik jellemzője az államosított és összezsugorított tankönyvkiadás. Az állam azt mondja, fokozatosan bevezeti az ingyenes tankönyveket, ezzel évi 15 milliárdos kiadástól óvja meg az adófizetőket. Az új tankönyvek bírálói a minőséget kifogásolják. De erősen. És nem értik, hogyan lehet gyerekeken tesztelni tankönyveket. A tankönyvkiszorítósdinak van piaci-pénzügyi része és van tartalmi-minőségi része.

Az állami kiadó szerint a hibák javíthatóak

A tankönyv-ügy. A kormány szerint az adófizetők 15 milliárdja bánná, ha a sokat bírált állami egyentankönyvek helyett újra a magánkiadóké lenne a tankönyvpiac. Vagy félszáz magánkiadó figyeli, mire jutnak a pedagógusok, akik jó minőségű, szabadon választható könyveket akarnak. Az állami kiadó szerint a hibák javíthatóak, nincs nagy gond. Vita.

Felcsúti focimeccs a tankönyvben


szerző:
2016.01.15. 18:50
Felcsúti focimeccs a tankönyvben

A felcsúti futballcsapat mezében focizó gyerekkel illusztrálták a harmadikos olvasókönyvet- írta meg az Origo. Az egyik, labdarúgásról szóló vers mellé került a fénykép, amelyen a mezre az van írva: Felcsút. A vers írója az egészről semmit nem tudott. Szerinte a történet groteszk, amin ő csak nevetett.

Bizarr gyerekkönyvekért fizettet az állami intézmény

Hogyan kell szakszerűen levágni egy nyulat. Például erről íratott tankönyvet gyerekeknek egy állami intézmény, a Türr István Képző intézet. A könyvekről ráadásul kiderült, hogy nem sokat dolgoztak vele, egyszerűen lefordítottak néhány amerikai kiadványt. Az állami intézmény pedig több tízmillió forintot fizetett a bizarr könyvekért. A pénzt az unió adta. Milliárdokat kap Magyarország hátrányos helyzetűek felzárkóztatására. De mire megy el ez óriási összeg? Szondi Vanda riportja.

Szinte szó szerinti fordítás a tankönyv

20 éves amerikai kiadványok szinte szó szerinti fordítását adta ki vadonatúj magyar tankönyvként az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye - írta meg az Index. Mindezért a háttérintézmény által megbízott luxemburgi offshore-cég 30 millió forint uniós támogatást kapott. Az LMP szerint ez egy kamuprojekt és feljelentést tesznek az ügyben. A céget hiába kerestük, nem reagáltak. Az Indexnek elismerték a fordítást.

Tankönyv nyúltartásról 30 millióért

A nyúlvágás fortélyait is megtanulhatják a gyerekek abból a tízéveseknek szánt tankönyvből, amelyet a segédletekkel együtt 30 millió forintért írt számukra egy luxemburgi offshore tulajdonban lévő cég. A Száz Magyar Falu Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Intézet bízta meg a munkával.

Spórolnak, hogy megvehessék a tanszert

Inkább nem eszik, vagy nem fizet csekket a családok több mint a fele azért, hogy be tudják iskolázni a gyereküket - legalábbis ez derül ki a Kutatópont egyik friss felméréséből. A megkérdezettek 60 százaléka válaszolta azt, hogy valamiről le kell mondaniuk, hogy minden tanszer meglegyen.

Megérkeztek az első tankönyvek az iskolákba

Több mint két héttel a könyvosztás előtt, így az intézményvezető szerint lesz elég idő összeállítani a diákok személyre szabott csomagjait. Az iskola tankönyvfelelőse szerint jobb, hogy idén évfolyamonként érkeztek a könyvek.

Felháborodást váltottak ki a kísérleti tankönyvek

Úgy érzik a tanárok, hogy nincsen választási lehetőségük tankönyvrendeléskor - a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületéhez legalábbis rengeteg panasz érkezett. Az állam 3000 forintot ad fejenként az elsős és másodikos gyerekek tankönyvrendelésére, de a pedagógusok szerint ennyi pénzért csak az úgynevezett kísérleti tankönyveket lehet megvenni. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a kísérleti tankönyveket éppen azért fejlesztik, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni, és választási lehetőség is van.
 

Háborognak a kísérleti tankönyvek miatt

Úgy érzik a tanárok, hogy nincsen választási lehetőségük tankönyvrendeléskor - a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületéhez legalábbis rengeteg panasz érkezett. Az állam 3000 forintot ad fejenként az elsős és másodikos gyerekek tankönyvrendelésére, de a pedagógusok szerint ennyi pénzért csak az úgynevezett kísérleti tankönyveket lehet megvenni. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a kísérleti tankönyveket éppen azért fejlesztik, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni, és választási lehetőség is van.

Túl kevés idő volt a tankönyvrendelésre

Pert nyert egy kisebb tankönyvkiadó az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben. A ROMI-SULI azért indított pert, mert még 2013-ban nem engedélyezték, hogy meghosszabbítsák a tankönyvi engedélyét. A bíróság szerint ez jogszerűtlen volt. Az alapvető jogok biztosa pedig a tavalyi rohammunkában tankönyvrendelést bírálja. Jelentésében az áll, hogy a rendelésre tavaly az iskoláknak mindössze hat tanítási napjuk volt.

„Nyugatimádó” magyarok a tankönyvben

Képtelen dolgokat állít a nyolcadikos állami irodalmi tankönyv - ezt mondta az RTL Híradónak a Magyartanárok Egyesületének elnöke. A 14 éveseknek szóló tankönyvben ez olvasható: „nyugatimádóként egyre többet tudunk a németekről, angolokról, amerikaiakról, ám a szomszédaink értékei mintha kevésbé érdekelnének.” Legutóbb a hetedikesek irodalomkönyvében található hasonló rész keltett felháborodást. Az Oktatáskutató és fejlesztő intézetnél azt ígérik, a jövőben nem szerepel a nyugatimádó kifejezés a tankönyvekben.

Ebből tanulnak a gyerekek? Egyre több bírálat éri a tankönyveket

Egy szófogadatlan kisfiú morbid története kering az interneten és azt állítják róla, hogy egy általános iskolai erkölcstan tankönyvéből származik a részlet. Valójában csak egy felnőtteknek szóló Grimm – meséről van szó azonban így is találni néhány érdekes kijelentést az új tankönyvekben.

Furcsa állítások a tankönyvekben: ebből tanulnak a gyerekek?

Egy szófogadatlan kisfiú morbid története kering az interneten és azt állítják róla, hogy egy általános iskolai erkölcstan tankönyvéből származik a részlet. Valójában csak egy felnőtteknek szóló Grimm – meséről van szó azonban így is találni néhány érdekes kijelentést az új tankönyvekben.

Titokban a régi tankönyvekből tanítanak

Sok a hiba az új tankönyvekben, emiatt sok tanár a régi könyveket is használja az órákon - ezt mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szerinte a kísérleti tankönyvekkel a gyerekeken kísérleteztek.


 

Még mindig nincs minden diáknak tankönyve

Tanulnának, de nincs miből. Sok iskolában két hónappal a tanévkezdés után még mindig tankönyv nélkül tanulnak. Van, ahol lefénymásolják a tananyagot, máshol a tanárok kézzel írott jegyzetekből adják le az órákat.
 

Szenvedő kislány a matekkönyv borítóján

Újabb állami tankönyvekben találtak hibát a szakértők. Az egyik hetedikes irodalomtankönyvben a Himnusz előtt közvetlenül a fogyasztói társadalmat és a nyugatot bírálják a szerzők, egy matematikakönyv borítóján pedig egy szenvedő kislány látszik.

Kiszúrják a méhek a gyilkos bácsi szemét?

Felháborító videót talált egy nézőnk az egyik államilag ajánlott ötödik osztályos tankönyv CD-mellékletében. A videót számítógéppel rajzolták, és egy gyilkosságot mutat be.

Hétfőtől kezdődik az új tanév

A kormány szerint minden rendben zajlik a tankönyvek kiszállításával, de több iskola jelezte, hogy nem kapta meg mindet.

Házon kívül 11-09-13


szerző:
2011.09.13. 23:40
Házon kívül 11-09-13

Házon kívül: Reálhozam mizéria - Sokan tízezrekre, sőt százezrekre számítottak, de mégsem kaptak semmit. Mennyibe fáj az iskolakezdés? - Tankönyvek, ruhák, táska, ceruzák: mennyi marad szeptemberre a gyerekek beiskolázása után? Forintosított devizahitelek - A kormány terve szerint alacsony árfolyamon lehetne átváltani a svájci frankos és euróhiteleket.

Ügyes-bajos sulikezdés országszerte

Sok iskolában még nincs ingyen tankönyv, a tanárok tiltakoznak az elvonások miatt, máshol kikapcsolták áramot.

Már kifizették az idei tankönyveket

A Pest Megyei Önkormányzatnál azt ígérik, hogy hétfőn minden rászoruló diák hozzájut az ingyen tankönyvéhez.

A vártnál drágább az iskolakezdés

Van olyan középiskola, ahol 38 ezer forintba is kerülhet az első osztályos gimnazisták tankönyve.

Lázár-Hoffmann vita a tankönyvekről

Lázár János szerint nem igaz, hogy minden település megkapta az államtól az ingyenes tankönyvek után járó támogatást.

Használt könyveket adnak az új helyett?

Vészforgatókönyvet dolgoztak ki a Pest megyei önkormányzatnál, ha nem tudnak megegyezni a tankönyvterjesztőkkel.

Visszatartanák a tankönyveket?


szerző:
2011.08.23. 19:32
Visszatartanák a tankönyveket?

Több ezer rászoruló gyerek tankönyvét még mindig nem szállították ki a terjesztők az iskolákba.

Tankönyv nélkül ülnek majd iskolapadba?

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete azt javasolta tagjainak, hogy ne szállítsanak olyan iskolába, ahol még a tavalyi csomagokat sem fizették ki.

Drága megtölteni az iskolatáskát

20-25 ezer forintba is belekerülhetnek a tanévkezdéshez szükséges tanszerek és eszközök. Az árak nagyon különbözőek.

Nem kéne fizetni a tankönyvekért?

Ingyenesek lehetnek az iskolai tankönyvek – írja a Magyar Hírlap.

Digitális forradalom a tankönyvpiacon

Az elektronikus könyvolvasók és tablet-számítógépek elterjedése Amerikában már kihat a tankönyvkiadókra és az iskolákra is.

Táskák és tankönyvek az árvízkárosultaknak

Iskolatáskát kaptak ajándékba az első tanítási napon az alsó tagozatos diákok Felsőzsolcán.

Tankönyvek százezrei késik le a becsengetést

Legtöbbször a szerzők csúsztak meg a határidővel.

Nem minden tankönyv érkezik meg


szerző:
2010.08.24. 07:21
Ingyen tankönyv és töltött tolltartó

221 elsős számra biztosítja ezt a siófoki önkormányzat. A hozzájárulás gyerekenként átlagosan 10 ezer forinttal csökkenti a családok költségét.

Már csak a diákokra várnak a könyvek

Csak a Nemzeti Tankönyvkiadó idén 4 millió tankönyvet, munkafüzetet, feladatlapot ad ki.

Változatlan tankönyvárak, kevesebb diák

Az állam csaknem 7 milliárd forint támogatást ad a tankönyvek megvásárlásához.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való