KERESÉS search-close

tanárok

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "tanárok"

„A pedagógusbérek és a magyar közoktatás a 24. órában van”

134.995 forint nettó fizetés, 8 év egyetem, 3 nyelvvizsga után 1 év tanítási tapasztalattal. És 165.319 forintos nettó bér, 5 és fél év egyetem és 7 év tanítás után. A pedagógusbérek helyzete és a magyar közoktatás a 24. órában van, mondja az egyik szakszervezet vezetője. A mutasd a fizud a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezte, sokkoló posztok születtek a bérekről.

Annyit keres a fiatal tanár, mint egy gyorsétterem kezdő fizetése

Táblára írt fizetésüket tartják maguk elé fiatal tanárok, ezekkel a közösségi oldalakon terjedő fotókkal tiltakoznak az alacsony bérek ellen. Egy másik, neten terjedő kép szerint 30 éves gyakorlattal és tudományos fokozattal keres annyit egy közalkalmazott, mint amennyit az egyik gyorsétteremlánc kezdő fizetésként kínál. A kormány szerint volt is, lesz is béremelés a közszférában.

Nyári szünet – lőnek a tanárok

Iskolapadba ültek a tanárok a nyári szünetben az Egyesült Államokban. Nem a legújabb oktatási módszerekről tanulnak, hanem arról, hogyan védhetik meg a gyerekeket, ha egy ámokfutó rájuk töri az ajtót. Tavaly minden eddiginél többen haltak vagy sérültek meg iskolai lövöldözésben az országban. A kiképzéstől azt várják, a jövőben kevesebb lesz az áldozat.

Az Animal Cannibals tagjai imádják a meglepetéseket!

Ricsipí és Qka MC egykori tanárnőikkel találkoztak az Anikó Showban, ahol egy meglepetés performanszt is kaptak. Vajon ez volt az első fontos esemény, ahol múltat idéztek a hölgyekkel?

Még nem tudni, sztrájkolhatnak-e a tanárok

Az ország legnagyobb általános iskolájában szinte a teljes tanári kar sztrájkolna, mégis úgy tűnik, elmaradhat a munkabeszüntetés. Nem csak Veresegyházon, hanem országszerte. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 29-re tervezett pedagógussztrájkot, de eddig nem sikerült megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, amit az iskoláknak biztosítaniuk kell. És bár bírósághoz fordultak, ott sem született még döntés.

Videóklippel búcsúztak tanáraik a ballagó diákoktól

Profi videoklipet készítettek a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai, így búcsúztak el a végzős diákoktól. Az osztályfőnökök az Emlékem vagy című Dés László és Bereményi Géza dalt énekelték el, amiből egy több mint ötperces videoklip is készült. Az iskola korábban többször is bizonyította kreativitását. Tavaly év végén az összes diák együtt énekelte a ’80-as évek egyik ismert slágerét.

Önkormányzati sztrájk kezdődik csütörtök reggel

Országos önkormányzati sztrájk kezdődik holnap reggel nyolckor. Több mint hétezer önkormányzati dolgozó nem veszi fel a munkát, hozzájuk pedig szolidaritásból csatlakozik több száz tanár is. Egyebek között magasabb bért és kevesebb túlórát szeretnének. Nem sztrájkolnak viszont a szociális dolgozók, akik a mai egyeztetésen eredményt értek el a kormánynál.

Megmutatjuk kik és hol képzik a musicalszínész gyerekeket

Amikor bámulatos tehetségű gyerekeket látunk színpadon, akik a maguk természetességében tökéletes alakítást nyújtanak, gyakran azt is elfelejtjük, hogy betanult szöveget, szerepet játszanak. De, hol tanulnak meg így beszélni, zenélni, táncolni? Legutóbb a Rocksuli című nagysikerű musicalben eshetett le az állunk. Most megmutatjuk kik és hol képzik ezeket a srácokat.

Újabb sztrájkra készülnek a tanárok

Újabb pedagógus sztrájk lehet, ha nem sikerül egyezségre jutnia a kormánynak a tanárokkal. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hétvégén sztrájkbizottságot hozott létre, mert így garantáltan meg kell hallgatni a tanárok követeléseit, amik bár szinte évek óta változatlanok, mégsem teljesültek a szakszervezet elnöke szerint.

Nem mindenhol kapnak plusz juttatást a tanárok év végén

Nem kapnak plusz juttatást a tanárok év végén. Ezt mondta kérdésünkre a Klebelsberg Központ elnöke. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak a tankerületi központok által fenntartott intézményekben van így. Szerintük a szakképzési centrumokban például jár plusz pénz. Sőt, az óvodapedagógusok is több helyen kapnak az önkormányzatoktól. A Klebelsberg Központ szerint a tankerületek is adhatnak, ha a költségvetésbe belefér.

 

Csaknem 1300 pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Ez derül ki abból az összesítésből, amit a Népszava készített a tankerületi központoktól kapott adatok alapján. Ezeket közérdekű adatigénylés után kapták meg. Kiderült, hogy Békéscsabán a legrosszabb a helyzet, ott 126 betöltetlen álláshely van. Budapesten a Belső-Pesti tankerületben keresik a legtöbb tanárt, 97-et.

Felmondott a tanárok negyede egy budapesti gimnáziumban

Az Eduline adott hírt arról, hogy a Budai Nagy Antal Gimnáziumban 12 tanár mondott fel nyáron - köztük osztályfőnökök is -, mert nehezen tudtak együtt dolgozni az igazgatóval. Az iskola vezetőjét 3 éve úgy nevezték ki, hogy megválasztását szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány elutasította.

Trump: Fegyverbe a tanárokat!

Felfegyverezné és kiképezné a tanárokat Donald Trump - az amerikai elnök szerint ez lehet a megoldás a lövöldöző ámokfutók megfékezésére. Az áldozatok hozzátartozói szerint viszont inkább nem kellene engedni, hogy fegyverhez jussanak. Egyre többen gondolják úgy, hogy ennek fő akadálya a fegyverlobbi befolyása a törvényhozókra.

A tanárok vajon igazi primadonnák? (Kőhalmi Zoltán)

Részlet a 20. évad 6. részéből:

Mindenkinek az életében megfordult pár tanár, a humorista most megemlékezett a sajátjairól és a legidegesítőbb szokásaikról.

Nézd meg itt a teljes adást!

Indulhat a mai kémia óra?

A zsűri helyét tanári kar vette át Zé doktorral, Sárközi professzorral és Rozalinda doktornővel, ugyanis a gyerekeknek az első feladatban a molekuláris gasztronómiával kellett megismerkedniük. Kémiára és fizikára fel!

Sorban mondanak fel a tanárok

Folyamatosan mondanak fel a tanárok, és még órarend sincs az egyik kispesti szakképző iskolában, a diákok tiltakoznak. Egy, Híradónak nyilatkozó korábbi diák szerint azóta változott meg az iskola, amióta átszervezték a fenntartását. Egy szülő szerint már a diákok érettségije is veszélyben van. A Nemzeti Szakképzési Hivatal úgy reagált: mindent biztosítanak az iskolában a diákok magas színvonalú képzéséhez.

Tanévkezdés zökkenőkkel

Van ahol építkezéssel indul a tanév, Budakalászon és Kispesten is javában dolgoztak a napokban az általános iskolák épületein. De nemcsak emiatt nem számítanak zökkenőmentes tanévre a szakszervezetek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nemcsak az épületek hiányosak, hanem a tanári gárda is több iskolában.

40 oktató mondott fel a Műegyetemen

Távozásuk oka, hogy az intézménytől elvették a legtöbb bevételt hozó üzleti képzéseket, ezek az ELTE-hez kerültek. Az Index információi szerint a Műegyetemről a gazdaságtudományi képzésben résztvevő tanárok legalább 40 százaléka távozik.

Változzon a gyerek és a szülő, mert az iskola nem tud?

Mintha lassan természetesnek és magától értetődőnek kellene tekinteni, hogy a szegényebb sorsú gyerekek leginkább más szegényebb sorsú gyerekekkel járnak együtt iskolába és ne is reménykedjenek abban, hogy az oktatási rendszer képes lenne bármit is tenni azért, hogy hátrányaik legalább csökkenjenek. Másképpen fogalmazva: a közoktatással nincs is olyan nagy baj, a szerencsésebb sorsú diákokból válogató elit iskolák jól teljesítenek, de az országos átlagokat vagy a PISA felmérés magyar eredményeit a rosszul teljesítő szegény diákok rángatják lefelé – és ez így rendeltetett. Vagy mégsem?

Kivezetik a tartós tankönyveket

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az elsősöknél és a másodikosoknál, vagyis nem kell hibátlan állapotban leadniuk azokat év végén - erről a Magyar Nemzet írt először. Az oktatási államtitkár szerint erről korábban megszületett a döntés, csak most foglalják rendeletbe. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, ez egy újabb bizonyíték arra, hogy kár volt hozzányúlni a tankönyvrendszerhez.

Életmentő érdemrendet kérnek a hős tanároknak

Petícióban kérik a Szinyei Merse Pál gimnázium egykori és jelenlegi diákjai, hogy kapjon Életmentő érdemrendet két tanáruk, akik hősként mentették a diákokat az égő buszból veronai tragédiánál. Egyikük, a történelemtanár meghalt, neki posztumusz kitüntetést kérnek. A másik pedagógus az a súlyosan megsérült tornatanár, aki több diákot is megmentett, saját gyerekeit viszont nem tudta kihozni a buszból. Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt mondta az RTL Híradónak, a kormánynak is az a szándéka, hogy valamilyen formában elismerje a hősök munkáját.

Fókusz 2017-01-24


szerző:
2017.01.24. 19:00

Fókusz Plusz 2017-01-21


szerző:
2017.01.21. 18:50
Félreérthető megjegyzést tettek

Beszóltak! Két fideszes polgármester is olyan megjegyzést tett az elmúlt napokban, amelyen sokan felháborodtak: A XVIII. kerület polgármestere egy pedagógusoknak rendezett ünnepségen azzal viccelődött, a kinn álló Mercedesről a pedagógusok béremelése jutott eszébe. Kocsis Máté pedig azt mondta, fiatal hölgyek ne szóljanak bele a munkába, mert a világ bonyolultabb annál. Az LMP képviselője szerint a VIII. kerületi polgármester szexista válasza felháborító. Kocsis Máté viszont azt mondta: senkit nem akart megbántani.

Visszaszóltak a tanárok

Még jó, hogy nem a miniszterek tanítanak - így reagált a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra, amit Lázár János mondott a gyengén sikerült PISA tesztek kapcsán. A 15 éves magyar diákok minden eddiginél rosszabbul teljesítettek ugyanis szövegértésből és természettudományból is a nemzetközi felmérésen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön arról beszélt, bár a kormány komolyan veszi az eredményeket, nem az oktatási miniszter áll a katedrán, vagyis sok múlik a tanárokon. A Tanítanék Mozgalom demonstrációt szervez, mert szerintük méltatlan a magyar oktatás helyzete.

De hogy hívták a tanárokat?

Minden villalakó kivétel nélül élvezte az iskolahetet, Anti bácsi (a töritanár) volt az abszolút kedvenc, és bár egész héten felváltva jártak be hozzájuk a pedagógusok, Micinek nem sikerült mindenki nevét megtanulnia. Soma pedig nemcsak az iskolahetet nyerte meg, de a hét beszólása is az övé volt!

Senki nem bukott meg a Villa-vizsgán

Miután a villalakók megizzadtak a tanári kar előtt, a pedagógusokon volt a sor, hogy értékeljék a vizsgán hallottakat, valamint a nebulók egész heti teljesítményét és viselkedését. Minden diák álma, hogy ilyen vajszívű tanárai legyenek.

Sok diák hagyja ott az iskolát

Több mint 40 ezer gyerek hagyta ott az iskolát a 2014-2015-ös tanévben - ez derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanulmányából. Erről a 168 óra írt először. Eszerint a legtöbb, iskolát elhagyó diák 16 éves elmúlt. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez annak köszönhető, hogy 2010-ben 18-ról 16-ra vitték le a tankötelezettségi korhatárt. A Köznevelési Államtitkárságnál azt mondják, korábban ennél is nagyobb volt a lemorzsolódók aránya.  

„Hangulatjavító intézkedések”

Újabb nyílt levelet írtak az oktatás problémáiról Miskolcon - ezt jelentette be a Tanítanék Mozgalom és a helyi szakszervezetek. Azt kérik az iskoláktól, segítsenek észrevételeikkel, és ők is lépjenek fel a szabad oktatás érdekében. A Mozgalom tagjai szerint ugyanis hiába lázadtak múlt tanévben a tanárok,- ahogy fogalmaznak-, csak hangulatjavító intézkedések valósultak meg, szerintük valójában lopakodva minden visszarendeződik az állam akarata szerint az iskolákban. Például nem csökkennek a diákok és a tanárok terhei, érdemben nem nőtt az oktatást segítők bére, a szakképzésben pedig teljes a bizonytalanság.

Milyen zenék szóltak a hatodik adásban?

A Kicsi Óriások 6. adásában a gyerekek a tanáraikkal is színpadra léptek, ráadásul a csapatok végre közösen is felléptek a Kicsi Óriásokban! Az adás végén pedig eldőlt: a Fenegyerekek lett a legjobb csapat!

Eszti & Zsolti és a tánctanáraik

A Lázadók táncospárja tanáraikkal, Szabó Tomival és Szabó Nikivel léptek a színpadra, ahol egy igazán érzelmes koreográfiát mutattak be: Tomiék Zsoltiék felnőttkori énjét alakították, így múlt és jövő találkozott egy táncban.

Már az emelt bért kapták a tanárok

Már a megemelt fizetés érkezett szerdáig a pedagógusok számlájára. Három és tizenötezer forint közötti összeggel kapnak ezentúl több pénzt az oktatók - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Így készültek a Lázadók az Akadémián

A Lázadók tehetségei az Akadémián ismerték meg, hogy a második adásban mit adnak majd elő, utána pedig meg is kezdték a próbákat a tanárokkal. Voltak, akik bizalmi játékot játszottak, mások az énekórán keresték az igazi belső motivációjukat.

Nézzünk szét egy kicsit az Akadémián!

A gyerekek nemcsak a csapatkapitányaik segítségével készülnek a produkcióikra hétről-hétre, hanem rengeteg tanár és szakember veszi őket körül, hogy a maximumot nyújthassák! Kik ők? Most bemutatjuk őket!

Ombudsman: Rengeteg panasszal indul a tanév

Soha ennyi panaszlevél nem érkezett még rögtön tanév elején, mint most - erről az oktatási jogok biztosa beszélt. Aáry-Tamás Lajos szerint az elmúlt időszak oktatási reformjai miatt bizonytalanok a szülők a tanárok és a gyerekek is. Az Oktatási Államtitkárság szerint ennek az is az oka, hogy, sokan politikai érdekek miatt keltettek rémhíreket az oktatás körül.

PDSZ: Látszatmegoldásokkal indul a tanév

Látszatmegoldásokkal indítja az új tanévet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány. A szakszervezet elnöke csütörtökön azt mondta, bár úgy tűnik a tanárok és a diákok is kedvezményeket kaptak például azzal, hogy a kisiskolások órái rövidebbek lesznek, valójában semmi nem történt. A Tanítanék mozgalom szerint, ami most történik az egyszerű parasztvakítás. Az oktatásért felelős helyettes államtitkár azt mondta, azok a követelések, amik a Köznevelési Kerekasztalon elhangzottak, meg is valósulnak a tanévkezdésig.

Tiltakoznak az újabb államosítás ellen

Átvenné az állam az iskolák működtetését is az önkormányzatoktól - ezt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A tanárok úgy érzik, pofon vágta őket a kormány, ugyanis többek között éppen az államosítás ellen vonultak többször is utcára az elmúlt hónapokban. A kormányinfón az is elhangzott, hogy nem szükséges mindenkinek az egész napos iskola, pedig ez a kormány tette kötelezővé azt. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de adásunkig nem érkezett válasz.

Szolidaritás: forgalomlassító akciót tartottak

Reggel óta sztrájkolnak a pedagógusok országszerte, így tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen. Vannak intézmények, amelyek szinte teljesen kihaltak, mert a szülők a sztrájk miatt, nem vitték iskolába a gyerekeket. Budapesten szerda reggel forgalomlassító akciót is tartottak a szakszervezetek, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a tanárokkal. Az autók 8 órakor indultak a Dózsa György úttól, és a Kerepesi út–Rákóczi út útvonalon az Erzsébet hídig haladtak.

Két órás sztrájkot tartottak a tanárok

Üres termek, tömött tanári szobák. Volt, ahol szinte az egész tanári kar felfüggesztette a munkát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk idejére. A sztrájkoló tanárok egy része érettségi megbeszélést tartott, de volt ahol már a következő sztrájkra készültek. Az oktatási államtitkár szerint az újabb tiltakozás nem a tárgyalások kudarcát jelenti. Palkovics László szerint teljesen rendben van, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.
 

„5 percre álljon le az élet az országban!”

Néhány percre leállítanák az egész országot a sztrájkoló tanárok április 20-án. A szervezők azt szeretnék, hogy aznap délben 5 percig ne legyen kiszolgálás a boltokban, se ügyintézés a hivatalokban. Pénteken is lesz munkabeszüntetés, az első két órában. Az oktatási államtitkár szerint nem érheti retorzió azt, aki törvényesen, az iskolában sztrájkol. De fizetés a munkabeszüntetés idejére nem jár.

Kockás ingben egyeztetnek


szerző:
2016.04.12. 18:25
Kockás ingben egyeztetnek

Menjenek kockásban, és egymás között is vitassák meg az oktatás helyzetét- erre kérik a tanárokat a pénteki, kétórás sztrájk szervezői. Nem ült le a civilek tárgyalóasztalához a kormány, így - ahogy mondják-, kénytelenek nyomást gyakorolni az oktatás jövőjéért. A köznevelési államtitkár szerint azért nem mentek, mert külön is tárgyalnak a szakszervezetekkel, és a civileket is várják a köznevelési kerekasztalhoz.

Közös sztrájkról tárgyalnak a tanárok

Összehangolhatják tiltakozóakciójukat a különböző pedagógusszervezetek, erről egyeztetnek ezekben a percekben is Budapesten. A megbeszélésen a két legnagyobb szakszervezet mellett részt vesz a Tanítanék Mozgalom, és a Civil Közoktatási Platform.

Több száz iskola tiltakozott munkabeszüntetéssel

A szervezők szerint 250 intézmény dolgozói, tanárok, diákok és civilek tiltakoztak szerda reggel az iskolák előtt. Az egy órás munkabeszüntetést múlt hét szerdán jelentette be a Tanítanék Mozgalom, azért, mert bár kértek, nem kaptak választ a kormánytól követeléseikre. A mozgalom szervezői azt akarják, hogy a kormány velük tárgyaljon az oktatás kérdéseiben.

Tanítanék: tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen

Több ezer diák és tanár döntött úgy szerda reggel, hogy részt vesz, a Tanítanék elnevezésű mozgalomban. Ezzel tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. A legtöbben a tananyag mennyiségével és az arra szánt idővel nem értenek egyet. Úgy tudjuk ennek nem mindenhol örültek.

Készülnek a tanárok a szerdai tiltakozásra

Több mint 150 intézmény dolgozói jelezték előre, hogy felfüggesztik szerdán a munkát és az iskolák elé vonulnak egy órára. Bár a Tanítanék Mozgalom szerdai tiltakozó demonstrációja törvényt sért, a résztvevők úgy gondolják, ezzel talán elérhetik, hogy a kormány tárgyalóasztalhoz üljön velük. A Civil Közoktatási Platform 12 pontos javaslatát szeretnék elfogadtatni a kormánnyal. A szervezet ma bejelentette, készek újabb munkabeszüntetésre is, ha ez sem hoz érdemi változást.
 

Diákok is tüntetnek a tanárokkal szerdán

Nemcsak tanárok, hanem diákok is tüntetnek jövő szerdán a közoktatás állapota miatt. A tiltakozás az interneten szerveződik. Az egyik ötletgazda, egy gimnazista szerint használhatatlan dolgokat tanítanak az iskolában, ezért állnak ki a tiltakozó pedagógusok mellett. A Tanítanék Mozgalom szerint több mint száz intézményben tartanak egyórás munkabeszüntetést. A Köznevelési Államtitkárság szerint a diákokat politikai célokra használják, az oktatási rendszer átalakításán pedig már dolgoznak.
 

Varangynak nevezte a tanárokat

Varangynak nevezte a tanárokat a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa, ezért kirúgták. Böröndi Lajos a közösségi oldalán írta ezt, a tüntetésen felszólaló Pukli Istvánra pedig sértő megjegyzést tett. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a hasonlóan bántó megjegyzések veszélybe sodorhatják a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága közötti egyeztetések sikerét. A kormányszóvivő szerint a szakszervezeteknek el kell dönteniük, hogy tárgyalni vagy tüntetni akarnak.

Orbán: vicces a tanárok ultimátuma

Tréfásnak tartja a miniszterelnök, hogy a tanárok keddi tüntetésén bocsánatkérésre szólították fel a közoktatás állapota miatt. Orbán Viktor a Népszabadságnak beszélt erről. Sajtófőnöke pedig kérdésünkre viccesnek nevezte a tüntetők ultimátumát. A tiltakozásban résztvevő tanárok egy órás munkabeszüntetést tartanak március 30-án, ha nem teljesítik a követeléseiket. Az RTL Híradó által megkérdezett munkajogász szerint ehhez minden joguk megvan - ha gondoskodnak a gyerekek felügyeletéről.

Kirúgatná az államtitkár, visszaszólt a tanár

Sokkal jobban fájna nekik, mint nekem, ha kirúgnának - ezt mondta Híradónknak az a budapesti informatika tanár, aki bejelentette, március 15-e után vagy nem oszt jegyeket, vagy mindenkinek ötöst ad, mert nincsenek meg a diákok értékelésének feltételei. A pedagógus bejelentésére az oktatási államtitkár úgy reagált: az ilyen tanárt ki kellene rúgni, Az MSZP felháborítónak tartja a kormányzati reakciót.

Szigor az iskolában: büntetés régen és ma

Nem is volt olyan rég, mikor még a tanárok testi fenyítéssel válaszoltak a rendetlenkedő diákoknak, közkedvelt módszer volt ez a 60-as, 70-es években. Kóbor Jánost ugyan soha nem ütötte meg pedagógus, de némely osztálytársa kapott rendesen a csínytevésekért.

A kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét

Két gimnáziumi tanár. Egyikük a hivatalos Köznevelési Kerekasztalnál a Nemzeti Pedagóguskar elnökeként képviseli a tanárokat, másikuk Civil Oktatási Platformot kezdeményezett, ahol a kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét. Két asztal mellett tárgyalnak ugyanarról, személyesen még nem találkoztak itt vitatkoznak először: Horváth Péter és Miklósi László.

Orbán: Brüsszelt meg kell állítani

Brüsszelt meg kell állítani - ezt mondta Orbán Viktor a menekültkvótákra utalva évértékelő beszédében. A miniszterelnök szerint a bevándorlás bűnözést, terrorizmust és homofóbiát hoz magával, és a gazdasági növekedést is fenyegeti. A tüntető pedagógusoknak azt üzente, hogy az IMF-fel és az önkormányzatok adósságával is megbirkóztak, szóval a KLIK tartozásait is rendezni fogják. Orbán Viktor szerint a vidéki kórházak többségében már 21. századi körülmények vannak - ezért Budapesten fognak új kórházat építeni.

Hétfői iskolabojkott: menni vagy nem menni?

Egy szegedi anyuka felhívásához már több mint 25.000-en csatlakoztak. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy valódi változásra van szükség az oktatási rendszerben. Természetesen az ismert szülőknek és iskolába járó gyerekeiknek is megvan a véleménye a hétfői iskolabojkottálásról.

HORGAS ESZTER:

„Nem leszek suliban!” - egy felhívás, amihez már huszonötezernél is többen csatlakoztak. Horgas Eszter nem csak édesanyaként, de óraadó tanárként is érintett a közoktatásban. Elmesélte mit gondol a mozgalomról és hogyan látja iskolás lányának jövőjét.

Látványos drónfelvétel: így állnak ki tanáraik mellett a Puskás diákjai

A Puskás Technikum diákjai is csatlakoztak a kockásokhoz, hogy kiálljanak a tanárok és diákok érdekei mellett.

Házon kívül 2016-02-24


szerző:
2016.02.24. 22:40
Egyre nagyobb a tanárok mozgalma, utánajártunk mi is a probléma valójában

Kockás ing! Mostantól nem ugyanazt jelenti, ha valaki ebben indul iskolába, tanulni vagy tanítani. A kockás ing jó példája annak, hogyan fog össze egy ország egy mindenkit érzékenyen érintő ügy érdekében. Pénteken elöntötték a közösségi oldalakat a kockás egyenruhás osztályfényképek, újabb virtuális sortüzet zúdítva azokra a döntéshozókra, akik felelősek a magyar oktatás jelenlegi állapotáért.
 

Fókusz 2016-02-19


szerző:
2016.02.19. 18:55
Már a házi kedvencek is kockulnak

"Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál" - ezek Klinghammer István volt oktatási államtitkár szavai. Ezen a kijelentésen felháborodva özönlötték el a közösségi médiát a kockás inges képek. A tanárok melletti szolidaritást fejezik ki a diákokról, pedagógusokról és szülőkről feltöltött fotók. Az akció egyre csak terjed és már a házi kedvencek is így fejezik ki gazdájuk támogatását.

Kockás inggel tiltakoznak a tanárok

Egyre több tanár tiltakozik kockás inggel az iskolákban. Ezt a volt felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István nyilatkozata indította el, szerinte a pedagógusok kócos, borostás, kockás inges megjelenése nem jó példát mutat a diákoknak. Közben valóságos számháború indult el a tanárok béréről. Az egyik pedagógus közzétette, hogyan alakult a fizetése az elmúlt években, hogy így cáfolja a kormányfőt, aki hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy 2010 óta több mint egymillióval nőtt a tanárok bére.

Orbán szerint pénzt akarnak a tanárok

Orbán Viktor szerint a tanárok 25 pontos követelésükben béremelést akarnak, ami most nem lehetséges. Így reagált a miniszterelnök a parlamentben a pedagógustüntetésre. A pedagógusok értetlenül állnak a reakció előtt. Azt mondják, nem béremelést akarnak, ezt soha nem is mondták, hanem a tanulók és az oktatók terheinek csökkentését. Valamint egy működő közoktatási rendszert. Ha a bérrel kapcsolatban bármit is kérnek, az maximum az, hogy a mindenkori minimálbérhez viszonyítva határozza meg a kormány, mennyit kapnak.

Fókusz 2016-02-03


szerző:
2016.02.03. 18:55
Tanárok, diákok, szülők tüntettek országszerte

A demonstrációhoz civil szervezetek, és több szakszervezet is csatlakozott. A tiltakozást a miskolci Herman Ottó Gimnázium indította el, a tantestület nyílt levélben írta le, hogy szerintük teljes a káosz az iskolákban. Az elmúlt hetekben tízezrek jelezték, hogy egyetértenek velük. A tüntetők fáklyákkal vonultak a gimnázium elől a Hősök terére, ahol többen, tanárok és diákok is felszólalnak.

Tanárok és diákok, akiknek elegük lett a rendszerből

Hirtelen jött, és nagyon nagy vihart kavart. Egy miskolci gimnázium, a Herman törte meg az évek óta tartó hallgatást. Hogy az oktatási rendszer ezer sebből vérzik. Baj van a KLIK-kel, a tanárok és a diákok leterheltségével, a tananyaggal, és még hosszan sorolhatnánk. És miután a Hermanosok kinyitották a szájukat, mások is kinyitották a szájukat. Sokan mondják, hogy évek óta jelezték a kormányzatnak, hogy nem mennek jól a dolgok. De éveken át nem hallgatták meg őket. Most fordult a kocka. Erről beszélgettünk tanárokkal, diákokkal, szülőkkel és az illetékes miniszterrel.

Balog: túltoltuk a biciklit egy kicsit

"Túltoltuk a biciklit egy kicsit." Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere a Házon kívülnek a központosított oktatási rendszerről. Balog Zoltán a jövő tanévtől változtatásokat szeretne, szerinte vissza kellene adni bizonyos döntési jogosultságokat az iskoláknak, de ettől még nem szűnne meg a Klebelsberg Intézményfenntartó központ. A tiltakozó akciót indító miskolci tanárok szerint teljesen új rendszer kellene. Miskolcon jövő hétre fáklyás felvonulást szervez az ottani Pedagógus Szakszervezet.

A miskolci tanárok nem elégedettek

Nem javítgatni kell az oktatás rendszerén, hanem teljesen újra van szükség - ezt mondta híradónknak az emberi erőforrások miniszterének tegnapi ígéreteiről a miskolci tiltakozó akciót indító tanárok egyike. Balog Zoltán és a köznevelési államtitkár csökkenő adminisztrációról, és az úgynevezett köznevelési kerekasztal összehívásáról beszélt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint viszont a bürokráciacsökkentés nem oldja meg a legsürgősebb gondokat.

Balog: könnyítenek a tanárok terhein

Az ígéret szerint kevesebbet kell foglalkozniuk adminisztrációval, és nem 2 évente, hanem csak öt évente ellenőrzik majd a teljesítményüket. Híradónk kérdésére, hogy a napi működési gondokat mikor orvosolják, azt mondta: hogy még idén lesznek korrekciók.

Egyre többen bírálják az oktatáspolitikát

Már budapesti tantestületek és civil szervezetek is csatlakoztak a miskolci tanárok nyílt leveléhez. Ebben a mostani oktatáspolitikát kritizálják, kaotikus állapotokról, bizonytalanságról panaszkodnak. A köznevelési államtitkár véleményét hiába kérdeztük, nem állt meg választ adni, és ugyanúgy hiába tettünk fel kérdést a KLIK vezetőjének.

Új program a digitális lemaradás ellen

Nyomkodni tudják, jól használni kevésbé. Fejleszteni kellene a magyar diákok digitális készségeit, vagyis azt, hogy hogyan hasznosítsák a számítógépes eszközöket - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az egyik legnagyobb mobilszolgáltató éppen ezért egy olyan oktatási programot indított, amelyben a tanárokkal együtt a diákokat is arra tanítják, hogyan használják fel a tanuláshoz a digitális eszközöket.

Százezreknek késik a fizetése

Tanárok, ápolók, rendőrök fizetése csúszik az ünnepek előtt. Az Index írta meg, hogy több százezer közalkalmazott várta hiába a napokban novemberi bérét, az nem érkezett meg a szokásos időben. Erről híradónknak is panaszkodtak tanárok. A fennakadást az okozza, hogy a Magyar Államkincstárnál új bérszámfejtő programra álltak át. Ott azt állítják, már minden pénzt átutaltak a közalkalmazottakat, köztisztviselőket foglalkoztató intézményeknek, és a fizetéseknek a szabályok szerint minden hónap 10-éig kell megérkezniük.

Még mindig nem kaptak fizetést

Sok tanár még mindig csak vár a fizetésére a KLIK-től. Most a szombathelyi tankerületről derültek ki olyan információk, amelyek szerint az óraadó pedagógusok a mostani tanévben még nem kaptak fizetést, és most is csak a szeptemberire és az októberire számíthatnak. A számlát adó tanárok pedig egyelőre semmit sem kapnak. A köznevelési államtitkár hétfőn Baló György műsorában azt mondta, a KLIK már átutalta a szeptemberi és októberi béreket.

Osztály, vigyázz!

Tanárok a Konyhafőnök Junior konyhájában! Ismerjék meg Józsi bácsit (matematika tanár), Péter bát (kémia tanár) és Zé bácsit (földrajz tanár).

Iskolai sorversenyen lenyelt pénz miatt került kórházba Dani

Kis híján egy általános iskolás diák életébe került egy balul elsült sorverseny! Egy oroszlányi általános iskola 4. osztályában sorversenyt játszottak a gyerekek a napköziben a tanárnő irányításával, ami kis híján tragédiába torkollott: a kis Dani torkába szorult az 50 forintos, ami a feladathoz kellett, csak a szerencsének köszönheti, hogy túlélte. A család viszont a tanár felelősségét firtatja az ügyben, ugyanis szerintük, ha ő gondosabban odafigyel, ez nem történt volna meg, így ügyvédhez fordultak. Hogy pontosan hol tartmost az ügy és milyen következményei vannak, arról most az édesanyát és a család ügyvédjét, Dr. Lichy Józsefet kérdeztük!
 

Házon kívül 2015-10-07


szerző:
2015.10.07. 23:45
Továbbképzésre küldenék a tanárokat

Tényszerűen, nyitottan és pártatlanul - így kellene az iskolában hozzáállni a menekültkérdéshez a Történelemtanárok Egylete szerint. Szerintük ezért például továbbképzéssel lehet segíteni a pedagógusokat. A köznevelési államtitkár azt mondta, ha kell, segítenek.

Tiltakoznak a történelemtanárok

A fantázia szüleménye, hogy Pedagógusok Önértékelési Csoportjaként, illetve annak a rövidítéseként terjedt el a tanárok belső ellenőrzési munkája. Ezt mondta ma Cuznyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Szerinte az önértékelési munkának az a lényege, hogy külső és belső ellenőrzés legyen az iskolai oktató-nevelő munkáról. A Történelemtanárok Egyletének elnöke azonban Híradónknak azt mondta: azzal, hogy egymás munkáját figyelik a tanárok, végső soron olyan, mintha egymást kellene feljelenteniük.

Iskola-időutazás: hol vannak már azok a régi krétaporos idők?

Ami régen az iskolatáblát és a fehér krétát jelentette, az ma interaktív óriásképernyő és tablet. Bár az iskola intézménye rengeteget változott az elmúlt száz évben, egy dolog biztosan nem: egy karizmatikus tanár akár örökre meghatározhatja egy gyermek jövőjét.

Megszabnák a tanároknak, hogy öltözzenek

A most készülő etikai kódex szerint egy jó pedagógus „kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, és külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját".

Hónapok óta várják a pénzüket a tanárok

Több tanár még mindig várja az érettségiztetésért járó külön bért, de hónapokkal a vizsgák után sem tudni, mikor kapják meg. Az egyik pedagógus szakszervezet szerint azért, mert az intézményfenntartó anyagi gondokkal küzd.

Előzetes: Iskolásokat szállító busz csapódott úthengernek

33 szegedi általános iskolás diák és két tanárnő utazott azon a buszon, amelyik péntek délután egy úthengernek csapódott Kiszombor határában. A balesetben az egyik tanárnő sérült meg könnyebben, pedagógustársa a többi gyerekkel menetrendszerinti buszra ült, azzal mentek tovább. A rendőrök kérésére később orvos vizsgálta meg a gyerekeket, kilencet közülük pár órára megfigyelésre bent tartottak a kórházban. Hogy mi okozta a balesetet és volt-e másik sérültje, elmondjuk este hatkor az RTL Híradóban.

Megbecsülést szeretnének a tanárok

Erkölcsi és szakmai megbecsülést, az oktatás kérdéseiben pedig érdemi egyeztetést szeretnének a tanárok - ezért tüntettek csütörtökön.

Diákok, akik elmerik mondani, hogy rossz a rendszer

Több mint 2 éve forgattunk már iskolákban, amelyek az önkormányzatoktól a Klebelsberg Intézményfenntartó nevű mamutszervezethez kerültek. Tanárok meséltek arról, mennyire megnehezíti a mindennapjaikat az akkor még új rendszer. Olyan tanárok, akik vállalták a kockázatot, hogy nyilatkoznak, mert rengeteg iskolában tapasztaltuk, hogy nem mernek, vagy nem hagyják őket beszélni. Most diákok nyitották ki a szájukat, és vállalták, hogy névvel és arccal mesélnek a hibákról, a nehézségekről, amiket nap, mint nap megélnek. Moskovics Judit beszélgetett velük.

A tanárok is csatlakoznak a tüntetéshez

Civilekkel és egészségügyi dolgozókkal közösen tüntetnek csütörtökön a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, egyebek közt azt szeretnék, ha a kormány visszavonná a felsőoktatási törvénymódosítási javaslatot, visszaadná az egyetemek autonómiáját és olyan béreket biztosítana a dolgozóknak, amitől azt érezhetnék, hogy megbecsülik őket.

A mozizás segít a tanulásban?

Legalábbis erre utaló jeleket fedezhetünk fel a Cinema City országos kutatásában, melyben pedagógusokat kérdeztek a vizuális kultúra és az oktatás kapcsolatáról.

Háborognak a kísérleti tankönyvek miatt

Úgy érzik a tanárok, hogy nincsen választási lehetőségük tankönyvrendeléskor - a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületéhez legalábbis rengeteg panasz érkezett. Az állam 3000 forintot ad fejenként az elsős és másodikos gyerekek tankönyvrendelésére, de a pedagógusok szerint ennyi pénzért csak az úgynevezett kísérleti tankönyveket lehet megvenni. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a kísérleti tankönyveket éppen azért fejlesztik, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni, és választási lehetőség is van.

PDSZ: Kevesebbet kapnak vissza a tanárok

Több tanár is pert indított, hogy megkapják a bankszámlavezetésük díját. Jelenleg csak a felét kapják vissza ennek, pedig a teljes visszajárna, ez akár 80 ezer forint is lehet – legalábbis így számol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szerintük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ késik a kifizetésekkel, illetve adót és járulékot is vonnak belőle. A Kúria 2013-as határozata szerint a számlavezetési díjat, a bankkártya díját és a tranzakciós díjat csökkentés nélkül kellene megkapnia minden közalkalmazottnak, mivel a közszférában kötelező a bankszámla a bérek kifizetéséhez.

Csak a felét kapják vissza a pedagógusok a bankszámlavezetés díjainak

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig a teljes visszajárna, ez akár 80.000 forint is lehet. Azt mondják; a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ késik a kifizetésekkel, és megadóztatják azt. A Kúria 2013-as határozata szerint a számlavezetési díjat, a bankkártya díját és a tranzakciós díjat csökkentés nélkül kellene megkapnia a pedagógusoknak, ahogy minden közalkalmazottnak, mivel a közszférában kötelező a bankszámla a bérek kifizetéséhez.

Villafamília: A komisz nem hagyja nyugton mutterékat

Meghitt családi kör; apu facér, anyu tűzrőlpattant, a kölök meg komisz. Dennis büntetésből gyámság alá került: nem dönthet egyedül, és nem is maradhat felügyelet nélkül. Lehet, hogy a szülőknek ez nagyobb büntetés, és a végén a nyúl viszi a vadászpuskát?

ValóVilág 7 - Összefoglaló és Kiválasztás 15-01-25

ValóVilág 7 - Összefoglaló: A Villalakók számot adtak tudásukról, volt, aki brillírozott, és meg is kapta jutalmát, de volt olyan is, aki sajnos elhasalt a számonkérésen.

Újabb tiltakozó demonstrációk

A Pedagógusok Szakszervezete szombaton az utcára vonul, az oktatók és a szülők pedig aláírásokat gyűjtenek a közoktatás átalakítása ellen.

Nem nyomoznak az átírt szerződések miatt

Megszüntették a nyomozást azoknak a miskolci tanároknak az ügyében, akiknek a munkaszerződésében utólag kicseréltek egy lapot a Klebersberg Intézményfenntartó Központban, és emiatt alacsonyabb fizetést kaptak.
 

Szülők és tanárok együtt tüntetnek

A szülőkkel együtt most már a pedagógusok is tüntetnek a miskolci Kazinczy Általános Iskola új igazgatói kinevezése ellen. Hiába támogatták a régi igazgatót, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ egy másik jelöltet állított az iskola élére. Hasonló történt az egyik kecskeméti iskolában is.

ValóVilág 6 14-03-09


szerző:
2014.03.09. 22:00
ValóVilág 6 14-03-09

ValóVilág 6: Eljött a vizsga napja, a villalakóknak számot kellett adniuk tudásukról. Zsófi csupa jelessel zárta a hetet, a többiek is egész jól muzsikáltak, ám egy valakinek pótvizsgáznia kell, amire eddig nem volt precedens. Ráadásul vasárnap az is kiderült, kit küldtek párbajozni a villalakók.

A kényszernyugdíjazás csapdájában

Még dolgoznának, de menniük kell. Tanárok, egészségügyi dolgozók. Ki fog tanítani és ki fog gyógyítani?

Hogyan fesztiválozik egy kerekesszékes fiatal?

Egy díjnyertes film a Hégető Honorka riportpályázatról: egy különleges fiatalember különleges kalandjai a Volt fesztiválon.

Az egyetemisták reggelig tartják a „blokádot”

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat demonstrációjának résztvevői fórumot tartanak az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Amikor a diák veszi a papírt, hogy tanulhasson

Akadozik a rendszer, döcögve indul az év az államosított iskolákban. Diákok, tanárok és a Klebelsberg Központ vezetője beszélt a változásokról.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való