KERESÉS search-close

történelem

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "történelem"

Szulejmán 6. évad 67. rész


szerző:
2019.05.15. 21:00
Nem kell újraírniuk a történelem érettségit

Nem kell újraírniuk a történelem érettségit a vizsgázóknak. Ezt szerdán este közölte az Oktatási Hivatal, nem sokkal azután, hogy kiderült, feljelentést tettek, mert valaki előre kiszivárogtathatta a dolgozat esszétémáit. A Liberálisok szerint politikai felelősöket kellene keresnie a kormánynak, úgy, ahogy azt 2005-ben hasonló esetben a Fidesz követelte.

Miből lett a majális - mit ünneplünk pontosan május elsején?

A napi 8 órás munkaidő gondolata már 1817-ben felmerült egy brit gyártulajdonos, bizonyos Robert Owen fejében. Erre bizony sokat kellett várni, a XIX. század második felében az Egyesült Államokban egyre többen követelték a nyolc órás munkaidőt, majd 1886. május 1-jén Chicagoban sztrájk kezdődött. Két nappal később a munkások és a rendőrök összecsaptak, innen indult május elseje.

Jane Hainingre is emlékeznek idén az Élet Menetén

2000 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ehhez kapcsolódva rendezik minden évben az Élet Menetét. Idén többek között Jane Hainingre emlékeznek, a skót születésű misszionáriusra, aki egyháza budapesti iskolájában bújtatta a rászorultakat. Rá emlékezve a brit nagykövet is részt vesz a vasárnapi Élet Menetén, ahol idén ismét lesz fáklyás felvonulás.

Egy mindenre nyitott amerikai elnök magyarországi látogatása

George Busht nem a kommunista jelen, hanem a demokratikus jövő érdekelte, tükröt tartott a karót nyelt magyar politikának. Egy humoros, laza, mindenre nyitott amerikai elnök magyarországi látogatása és sosem látott felvételek a XXI. Században.

Előkerült Teleki Pál búcsúlevele

Szenzációs dokumentumok kerültek a fővárosi levéltár birtokába. Teleki Pál egykori miniszterelnök levelei, melyeket személyi titkárának írt. Köztük egy búcsúlevél. Ebben embergyűlöletével magyarázza öngyilkosságát a politikus. Teleki Pál pontosan 78 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg, teljesen véletlen, hogy a levelek az évfordulóra kerültek elől.

Soma: ˝Olyan vagyok, mint Hunyadi Mátyás˝

A ValóVilág powered by Big Brother nyertese nem akárkihez hasonlította magát. És hogy miért? A videóból kiderül!

Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

Lakatos Ernő és Kádár János különös barátsága

Lakatos Ernő ott volt az állampárt születésénél, segítette felcseperedni, aztán azzal szembesült, hogy a szocializmust építő országban az emberek mást akarnak, mint amit ő elképzelt. Ő viszont haláláig kitartott jónak gondolt elvei mellett. Egy hithű, ellentmondásos élet következik: Lakatos Ernő, a sajtóirányító.

A BKV 40 év után is szívesen várja új, női kollégák jelentkezését

Évtizedekkel ezelőtt még megbámulták őket, volt, aki virágot is kapott, de ma már szinte természetes. 40 éve vezethetnek autóbuszt a nők is. Először 1979-ben ülhettek a sofőrszékbe, a BKV-nál akkor 19-en álltak munkába. Egyikük a kezdetekről ma is örömmel mesélt az RTL Híradónak. A BKV 40 év után is szívesen várja új, női kollégák jelentkezését. A sofőrhiány miatt bőven akad betöltetlen állás a társaságnál.
A XXI. század női buszsofőrökről szóló riportját ide kattintva nézheti meg.

Youtube-történelmet írt a Despacito

Louis Fonsi és Daddy Yankee 2017-es gigaslágerének klipje lett a videomegosztó eddigi történetének első olyan videója, amely elérte a hatmilliárdos nézettséget.

Vadon Jani:

A két producerlegenda csatájával startol az ország legszórakoztatóbb házibulija, ráadásul mivel Hajdú Péter régebben karatézott, Vadon Jani szerint nem árt vigyázni vele...

Az egypártrendszer technikái


szerző:
2019.02.19. 23:15

XXI. század 2019-02-19


szerző:
2019.02.19. 22:45
Hunor vajon emlékszik az eddigi VV győztesekre?

Zsuzsu letesztelte Hunor VV-tudását. Az tutira kiderült, hogy Zsuzsu keni-vágja az egykori neveket. 

Bélyegek és gyűjtőik

"A bélyeg nevel, oktat, szórakoztat." - szólt az archív híradóban. A legtöbben azt gondolták, a bélyeg remek befektetés, hiszen ezt sulykolták a reklámok. A ’90-es években azonban rájöttek az emberek, hogy gondosan rendezgetett gyűjteményeik nem sokat érnek.

XXI. század - Gyűjtők és bélyegeik (2019-02-12)

Sokan arra számítottak, gyűjteményük az unokáikat teszi gazdaggá. De a több százezer gyűjtőnek futószalagon gyártották a bélyegeket, amelyek elvesztették értéküket. Mégis milyen bélyegek érnek kincseket és miért pont azok? Kiderül a XXI. században.

XXI. század 2019-01-29


szerző:
2019.01.29. 22:55
Divat az ideológia börtönében

Divattalan korszaknak nevezték az ötvenes éveket. Az ideológia egy időre szürkévé tette az utcákat. A nyugati, felszabadult tarkaság aztán a zenekarok öltözködésével szivárgott be Magyarországra, ahol még a politikusok sem voltak jól öltözöttek.

Lady Gaga is beírja magát a történelembe?

Bizony könnyen lehet, hogy a popsztár életében hamarosan hatalmas mérföldkő érkezik el…

XXI. század 2019-01-08


szerző:
2019.01.08. 22:10
Bréking! Idén sem maradunk Szulejmán nélkül!

Jó hírünk van a sorozat rajongóinak! Mutatjuk!

Jogbiztonság és jogegyenlőség


szerző:
2018.12.18. 23:50
Jogbiztonság és jogegyenlőség a XXI. században

Ha az egyénnek nincsenek jogai, akkor a többség is megsínyli. A demokrácia nem egyenlő a többség jogaival és akaratával - hiszen akkor mi lesz a kisebbségekkel? A többség akarja, ezzel a jelszóval hurcoltak el aszociális embereket koncentrációs táborba. Eltüntették az utcáról a hajléktalanokat. A szocializmusban az új rend nevében zártak be embereket…

Kulisszatitok: így zajlott a Szulejmán utolsó jelenetének a forgatása!

A híres török sorozat befejező része szép lezárása volt a 310 részes történelmi ihletésű filmnek. Hogy mi is zajlott a háttérben, és a főszereplő hogyan élte meg a szultán halálának körülményeit, most megmutatjuk!

Győzött Szelim: Mihrimah örökre elhagyja a palotát

A szultána úgy dönt, nincs tovább maradása, így szomorú búcsút vesz Szümbültől, és örökre elhagyja a palotát.

Megható búcsú: Szümbül végleg bezárja a hárem kapuját

Az aga egy életen keresztül szolgálta a palotát, de legfőképp Hürrem szultánát. A csodálatos korszak lezárult, és Szümbül becsukja a hárem kapuját.

Nurbanu végre szembesül halandóságával

A szultána nagyravágyása már az eget ostromolja, amikor végre valaki megmondja a szemébe, hogy egyszer őt is utoléri a végzet.

Szulejmán utolsó útjára indul!

Az uralkodó jól érezte, már soha többé nem fog visszatérni a palotába. A csatatéren éri utol őt a halál: a lelke megható búcsút vesz a földi léttől.

Szulejmán: „Egy uralkodó emléke örökre fennmarad, ha hódító lesz!”

„Nevem, Szulejám! Mi történik az emberrel, amikor a szíve elhallgat, hová lesz, ha elillan a testéből a vér és a lélek? Mondják, egy uralkodó emléke örökre fennmarad, ha hódító lesz, de a szív diadala miben rejlik, hol láthatják később? A szerelem, a barátság, az öröm, a bánat, a remény, a jóság kikben, hol él tovább?” Szulejmán utolsó útja megható és csodálatos lezárást ad a híres török sorozatnak.

A Szulejmán magyar hangjai is búcsúznak a híres sorozattól!

Ma este ér véget a híres török sorozat, és ennek kapcsán a szereplők magyar hangjaival beszélgettek a Reggeli műsorvezetői, akik elárulták, szerintük mi lehet a film sikerének a titka, illetve azt is, hogy mit jelentett számukra sorozat.

Szulejmán: összegyűjtöttük a legeslegjobb pillanatokat!

Hihetetlen, de hat év után most szerdán ér véget a híres török sorozat. Ez alkalomból pedig a teljesség igénye nélkül szedtük össze a legdrámaibb, a legmegrázóbb, a legromantikusabb és a leghumorosabb jeleneteket, melyek maradandó élményt nyújtottak a nézőknek.

Ez volt Mahidevran utolsó bosszúja

Az idősödő szultána még egy esélyt kapott arra, hogy kiönthesse szíve bánatát az uralkodó családnak, azaz Mihrimah szultánának...
 

Szulejmán megjósolja a saját halálát?

Az uralkodó bizony nagyon jól érezte, hogy neki ez lesz a mindent eldöntő csatája, és azt is, hogy onnan már nem fog élve visszatérni a palotába...
 

Mahidevran: „Rég éreztem már hasonló örömöt!”

Az idősödő szultána nem kívánt mást csupán csak annyit, hogy a saját szemével láthassa a legyengült, betegeskedő szultánt. Miután teljesült a vágya, szembetalálta magát Mihrimah szultánával, ami szintén pont kapóra jött neki, ugyanis még egy utolsó csapást mérhetett így az uralkodó családra, de legfőképp magára Szulejmánra.

Szulejmán 2018-12-05


szerző:
2018.12.05. 22:50
Szulejmán 2018-12-05

Az uralkodó a piacon sétálva rádöbben, hogy a nép tehetetlen, gyarló szultánként gondol rá, aki még az imaházba sem tud a saját lábán elmenni. Annyira felbosszantja a közvélemény, hogy azonnal elrendeli a hadjáratot, amit személyesen akar vezetni. Sokulu és a díván arra kéri Mihrimát, hogy beszélje le apját az útról. Ám Szulejmán tántoríthatatlan, az utolsó hadjáratát maga akarja vezetni.

XXI. század 2018-12-04


szerző:
2018.12.04. 23:25
A modern Magyarország születése

Három év, 1918, 19 és 1920 – 100 év után. Az első világháború végétől a néhány hónapos, őszirózsásnak nevezett forradalom, majd az ugyancsak néhány hónapos tanácsköztársaság után 1920-ban – Trianon. Ezeket a mindmáig megosztó sorsdöntő folyamatokat kellene valahogyan összerendeznünk és megértenünk.

 

Mit tett Gülfem?


szerző:
2018.11.28. 23:59
Mit tett Gülfem?

A palota és maga Szulejmán is összetört Bayezid halálának a hírén, de Gülfem asszony ennél tovább megy, és szörnyű lépésre szánja rá magát.

Mihrimah pont olyan, mint az édesanyja

A szultána nem adta fel, és bizony újabb bosszúhadjáratot indított Nurbanu szultána és Szelim herceg ellen.

Szulejmán: „Az uralkodás nem pusztán abból áll, hogy meghódítasz földeket”

A szultán most is bebizonyítja, hogy a világ uralkodójának lenni nem egy egyszerű feladat.

Gülfem: „Gyermekeid halála a te lelkeden szárad!”

Bayezid halálának a híre az egész birodalmat megrendítette, és ezzel Hürrem végakarata sem teljesült, hiszen így Szelim lett a trón várományosa. Gülfem asszony pedig úgy dönt, ezt már nem hagyja annyiban, és bosszút forral az uralkodó ellen.

Szulejmán 2018-11-28


szerző:
2018.11.28. 22:50
Szulejmán 2018-11-28

Szelim öt év után végre felkeresi nővérét a palotában, aki szembesíti gaztetteivel. A herceg a mardosó bűntudat miatt újra inni kezd. Nurbanu megdöbben, amikor hosszú távollét után végre megérkezik a fia, Murad, aki egy ágyast is magával hoz. Ráadásul hamarosan kiderül a lányról, hogy várandós, és egykor Mihrimah szultána szolgálólánya volt. A szép és ártatlan arcú Szafie mindent elkövet, hogy eloszlassa Nurbanu gyanúját.

Kolumbusz Kristóf volt Amerika első elnöke?

Mikor Csoki elmondta a többieknek, hogy mennyire szereti Barack Obamát, a villalakók ismét megcsillogtatták történelmi műveltségüket...

Mahidevran megjósolta Szulejmán halálát?

A szultána álmában az uralkodó pont ugyanolyan gyönyörű kaftánt viselt, mint fia, Musztafa a halálának a napján. Mahidevran pedig azt gondolja, ez az álom nem véletlen, és Szulejmánnak közeleg az utolsó órája.

Véget ért Bayezid herceg élete!

Szelimnek végül sikerül csapdába csalnia testvérét, és szinte végignézi, ahogy megfojtják a herceget, és a fiait is.

Mi történ a nagy Szulejmán szultánnal?

Az uralkodó egyik vágya volt, hogy Szigetvárat is bevegyék. A serege sikerrel járt, azonban úgy tűnik, hozzá már nem juthat el a jó hír.

Meghalt Szulejmán szultán!


szerző:
2018.11.21. 23:59
Meghalt Szulejmán szultán!

Az uralkodó az utóbbi időben már lábra sem tudott állni, ugyanis a köszvény nagyon csúnyán elterjedt a lábán. Olyan óriási fájdalmai voltak az uralkodónak, amit nagyon kevés ember tudott volna elviselni. Sajnos valóban igaza lett Mahidevrannak: Szulejmánnak ütött az utolsó órája, és a világ egyik leghatalmasabb birodalmának az uralkodó elhunyt. Ezzel lezárult egy történelmi korszak, és az Oszmán Birodalom sorsa is megpecsételődött.

Szulejmán 2018-11-21


szerző:
2018.11.21. 22:50
Szulejmán 2018-11-21

A szultánt lesújtja Bajazid halála, ám sejtelme sincs, hogy ki okozta valójában a halálát. Ráadásul a köszvénye is kiújult, olyannyira, hogy lábra sem tud állni. Mihrimah készen áll arra, hogy elégtételt vegyen Nurbana szultánán, aki elfoglalta Bajazid palotájának egyik legszebb lakosztályát. Szelim úgy érzi, készen áll az uralkodásra, és már semmi nem állhat az útjába.

Mi is volt az a Sajtókamara? 📰


szerző:
2018.11.21. 08:00
Mi is volt az a Sajtókamara?

Nem írhatott bárki újságot, nem jelenhetett meg bármilyen újság. Kontroll alatt volt a hírközlés, így nem juthatott el minden információ a lakossághoz. Ezen elvek mentén működött a sajtó a Horthy korszakban, az ellenőrzést a Sajtókamara végezte, amit 1938-ban azért hoztak létre. Baj volt, ha valaki a kormányt vagy az államfőt bíráló cikket írt vagy vitatkozott vagy külföldi véleményeket idézett. Hazaárulóvá válhatott!

Fordulat a mohácsi csata kutatásában

A 130 éve tartó folyamatos kutatás után most a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem kutatói úgy gondolják, olyan helyen harcoltak egymással a török és keresztény seregek, ahol eddig nem voltak az ásatások. Történészek nemcsak a csata helyét, hanem a mohácsi vész körül kialakult legendákat is újravizsgálják.

 

Gülfem csak egyetlen egy dolgot kér Szulejmántól!

Gülfem még sosem kért semmit sem a szultántól, így mikor lehetősége adódott, könyörögve kért valamit az uralkodótól...
 

Bayezid herceget végzetes csapdába csalták

Hiába próbált kitörni a perzsák fogságából herceg, sajnos nem sikerült, és mikor úgy tűnt, talán van megoldás a tragikus helyzetre, kiderült, a családjával együtt csapdába esett.
 

Szulejmánt szörnyű fájdalmak gyötrik

Az uralkodó állapota úgy tűnik, nem javul, és hiába orvosolják a lábán lévő köszvényt, a fájdalmai egyre súlyosbodnak.

Bayezid körül minden összeomlott!

A herceg jól érezte, hogy egy lehetősége van az életben maradásra, ha maroknyi katonáival a perzsa uralkodó ellen fordul. Azonban mikor támadásba lendültek volna, kiderült, hogy Bayezid seregét lemészárolták, így a hercegnek szembe kellett néznie, és egy asztalhoz ülni a perzsák uralkodójával. Sajnos hamar kiderült, hogy a vacsorameghívás egyben egy végzetes csapda volt.

Az autóstopposok kalandjai a XXI. században

Szabadságvágy és foltos farmerek az út szélén. Se a hivatali packázás, se a rendőri zaklatás nem állította meg őket – utazás a vasfüggöny mögött, azaz az autóstop legendája a XXI. században.

100 éve ért véget az első világháború

Világszerte megemlékeztek az első világháború 100 évvel ezelőtti befejezéséről, amely valójában csak időlegesen zárta le a konfliktust. A világégés utáni békeszerződések, a vesztesek szerint békediktátumok ugyanis olyan indulatokat keltettek, amelyek 21 évvel később újabb világháborúhoz vezettek. A megemlékezések központja Párizs volt, ahol csaknem 70 ország politikai vezetői jelentek meg.

A Nagy Háború - 100 év után

Ezen a hétvégén Párizsban sok tucat állam- és kormányfő emlékezik arra, hogy 100 évvel ezelőtt egy vasúti kocsiban írta alá kapitulációját Németország, s ezzel vége lett a négy éves első világháborúnak. Legalább 15 millió halott. A vagy 600 ezerre becsült magyar harctéri áldozat előtt számtalan település emlékművel tiszteleg. Itt és most az első világháborúról beszélünk.

 

Nurbanu kegyetlenségének semmi sem szab határt?

A szultána mindent megtesz, hogy semmi se álljon Szelim útjába, és ha ennek az az ára, hogy egy csecsemő életét kell kioltani, akkor ő bizony azt is meglépi.

Mihrimah új szövetségest talál

A gyönyörű szultána nem adja fel a reményt, és mindent megtesz, hogy Bayezid épségben hazatérjen, és ne essen bántódása.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való