KERESÉS search-close

sajtószabadság

60 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "sajtószabadság"

Újságírók – politikai ellenfelek

Az újságírók a Fidesz politikai ellenfelei, nem az ellenzéki politikusok - ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön egy lakossági fórumon az Index tudósítása szerint. A médiaszociológus szerint aki ezt így gondolja, annak igazából a sajtószabadság az ellensége. Kocsis Máté írásban annyit közölt Híradónkkal: a bevándorláspárti sajtóval állnak szemben. Épp pénteken jelent meg az Európa Tanács jelentése a sajtószabadság helyzetéről. Ebben túlzott kormányzati befolyásról írnak, amely fenyegeti a magyar média sokszínűségét.

Egyen Orbán-interjú a lapokban

Ugyanazt az Orbán Viktorral készült interjút közölte december 24-ei számában az összes, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó megyei napilap. Urbán Ágnes médiakutató szerint a kormányközeli médiaholdinghoz tartozó 476 sajtótermékben a jövőben egyre gyakrabban olvashatják ugyanazt az olvasók. A New York Times az Orbán-kormányról szóló karácsonyi cikkében azt írta: a miniszterelnök irányítása alatt működő média hamis valóságot teremt. A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint ezt a cikket Soros György pénzén írták.

Évről-évre gyengül a sajtószabadság Magyarországon

Évről-évre romlik Magyarországon a sajtószabadság érvényesülése két állami intézmény, a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös jelentése szerint - erről először az mfor.hu gazdasági portál számolt be. A kormánynak készült jelentésben azt írták, hogy a visegrádi országok között már Magyarországon a legrosszabb a sajtó helyzete. A kormány adásunkig nem reagált kérdéseinkre.

Mi is volt az a Sajtókamara?

Nem írhatott bárki újságot, nem jelenhetett meg bármilyen újság. Kontroll alatt volt a hírközlés, így nem juthatott el minden információ a lakossághoz. Ezen elvek mentén működött a sajtó a Horthy korszakban, az ellenőrzést a Sajtókamara végezte, amit 1938-ban azért hoztak létre. Baj volt, ha valaki a kormányt vagy az államfőt bíráló cikket írt vagy vitatkozott vagy külföldi véleményeket idézett. Hazaárulóvá válhatott!

„Eltűnt a kritika a jobboldalon”

A Hír TV átalakításával egyetlen olyan sajtótermék sem maradt a jobboldalon, amely kritikus lenne a kormánnyal - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó médiakutató. A csatornától egyelőre 11-en távoztak, úgy tudjuk, a helyüket a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo tévé munkatársaival tölthetik fel. A Momentumosok szerdán este a Szabadság téren tiltakoztak a Hír TV átalakítása ellen.

 

Mégsem támogatják a független, vidéki sajtót

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma korábban 200 millió forint értékű pályázatot írt ki a vidéki újságírás megerősítésére Magyarországon, de a hétvégén kiderült, hogy nem osztanak pénzt.

Nem tudósíthatnak az eseményről

A brit Guardian újság mellett az Index, a HVG, a Hírtv és a zoom.hu tudósítója sem mehet be a visegrádi országok budapesti konferenciájára, amelyen egyebek között a sajtószabadság is téma lesz. A konferencia sztárelőadója Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója lesz.

Petíció az MTVA megszűntetéséért- eddig négyezren írták alá

Már csaknem négyezren írták alá az MTVA megszüntetését célzó online petíciót, amelyet a szombati kormányellenes tüntetésen indítottak. Több szónok is arról beszélt, hogy az állami média elfogult.

A sajtószabadságról beszéltek


szerző:
2018.04.21. 21:02
A sajtószabadságról beszéltek

A kormányellenes demonstráción felszólalók között volt Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Gulyás Balázs, a netadós demonstrációk szervezője, Gyetvai Viktor, aki a diáktüntetések szervezésében vett részt és Márki-Zay Péter is, Hódmezővásárhely polgármestere. A Március 15-e térről jelentkezett tudósítónk.

Vidéki lapok jelentősen megváltozott politikai tartalommal

Ugyanazon a napon, ugyanaz a vezető sztori jelent meg nyolc online portálon, Nyugat-magyarországtól Kelet-magyarországig, egy kormány számára fontos üzenettel. Ezek a médiumok tavaly mind Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerültek, sokan felmondtak, sokakat kirúgtak, és jelentősen megváltozott a politikai tartalom. Aminek azok az olvasók látják kárát, akik nem csak a kormány álláspontjára kíváncsiak. Serdült Szilvia riportja. 

„Még rosszabb a sajtó helyzete”

Már Romániában és Bulgáriában is jobb a sajtó helyzete, mint Magyarországon - ezt állapította meg friss jelentésében a Freedom House. A sajtószabadsággal foglalkozó szervezet szerint hozzájárult a helyzet romlásához, hogy bezárták a Népszabadságot és az is, hogy kormányközeli tulajdonoshoz kerültek a megyei lapok. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a jelentés azt bizonyítja, új médiatörvényre van szükség. A kormányszóvivő viszont hiteltelennek tartja a kritikát, amit azzal magyaráz, hogy a Freedom House-t Soros György alapítványa is támogatta.

Fókusz 2017-03-17


szerző:
2017.03.17. 19:00
Kitüntetés a távozó nagykövetnek

A magyar érdemrend középkeresztjével tüntette ki Collen Bell amerikai nagykövetet a köztársasági elnök. Az elismerést a külügyminisztertől vehette át a diplomata. Colleen Bell a szokásoknak megfelelően az amerikai elnökválasztás után távozik Magyarországról. Többször is kritizálta a kormányt a szerinte nagymértékű korrupció és a sajtószabadság szükülése miatt. Búcsúbeszédében azt mondta: Magyarország ezután is számíthat rá.

Orbán: Nem a kormány ügye!

Orbán Viktor szerint a sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra, így a Népszabadság ügyével sem foglalkozik. A két hete felfüggesztett lap munkatársai nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben azt kérték, hogy a kormány tartassa be a törvényeket a kiadójukkal is. Közben Mészáros Lőrinc, milliárdos felcsúti polgármester a Hír Tv-nek úgy fogalmazott: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan újságot vagy tévét is vegyen.

Sajtószabadság: Amerika aggódik

Aggasztó a média szabadságának folyamatos gyengülése Magyarországon - ezt írta közleményében az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője. Marc Toner szerint a Népszabadság bezárása csapás a média sokszínűségére, és megemlítette a 444.hu teljes szerkesztőségének parlamenti kitiltását. A kritika két nappal azután érkezett, hogy az amerikai nagykövet a Klub Rádióban aggasztónak nevezte a Népszabadsággal történteket. A magyar külügyminisztérium visszautasítja a kritikát. Szerintük Magyarországon sokféle véleményt lehet olvasni a sajtóban most is, és ez ezután sem változik majd.

Elkapkodták a különleges lapot

Két és fél óra alatt elkapkodták a Fedél Nélkül csütörtökön megjelent különleges számát, amelyben a Népszabadság egykori szerzőinek búcsúírásai is olvashatók. A hajléktalanok lapja a szokásos 8 ezer helyett 12 ezer példányban jelent meg, Budapesten már szinte sehol nem kapható. A lap szerkesztősége szerint ez is bizonyítja, alaptalan volt, hogy a kiadó korábban gazdasági okokkal indokolta a Népszabadság kiadásának felfüggesztését. Azt is vitatják, hogy a Mediaworks törvényesen döntött erről.

A sajtószabadságért tüntettek

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése, a sajtószabadság porba tiprása és a korrupció ellen szervezett tüntetést az Együtt az Erzsébet hídnál. A kormányellenes tüntetéshez a Párbeszéd és az LMP is csatlakozott. A demonstráción a Népszabadság munkatársa is felszólalt, aki szerint a kormány politikai bosszúból záratta be a lapot. A Fidesz nem érti, miért tüntetnek.

Népszabadság: Kiadják még?

Felkavarta a magyar közélet és a világsajtó egy részét a legnagyobb példányszámú országos minőségi napilap úgymond felfüggesztése a hétvégén. Egyik pillanatról a másikra. Történetesen egy ellenzéki lapról van szó. Történetesen az eredménytelen népszavazás után 5 nappal. Történetesen azon a héten, amikor a lap egy miniszterről, majd bankvezetőkről publikált meghökkentő tényeket.

MSZP: A kormány felelős a felfüggesztésért

Több ellenzéki politikus is ott volt a Népszabadság székházánál. A szocialista Horváth Csaba arról beszélt, hogy a kormány felelős a vele kritikus újság kiadásának felfüggesztéséért. A Fidesz frakció szóvivője Híradónk kérdésére azt mondta, nem foglalkoznak semmilyen újság tulajdonosi szerkezetével, a sajtószabadságot pedig akkor kellett volna félteni, amikor az MSZP-nek tulajdonrésze volt a Népszabadságban.

GRECSÓ KRISZTIÁN: „Egy demokráciának szüksége van ellenzéki lapokra, szüksége van civil kontrollra”

Dragomán Györgytől Parti Nagy Lajoson át Závada Pálig mind úgy vélik, a Népszabadság megszüntetése pótolhatatlan veszteség. És nem csak azért, mert az újság kulturális műhely is volt.

NÉPSZABADSÁG: Így próbáltak munkába menni az újságírók

Szimpatizánsok kíséretében megpróbáltak munkába menni a Népszabadság újságírói, de nem engedték be őket. Azt, hogy a napilap kiadását felfüggesztik, szombaton váratlanul jelentették be. Az újságírók puccsról beszéltek és azt ígérik, hétfőn mindennek ellenére közzéteszik az újabb, általuk erősnek nevezett cikket, ami Rogán Antal miniszterről szól. 

Civilek tüntetnek a sajtószabadságért

Civilek kezdeményezésére a sajtószabadságért tüntettek a budapesti Kossuth téren. A Népszabadság szerkesztősége is jelezte, hogy részt vesz a megmozduláson. Ott volt tudósítónk Bíró László is.

Az ellenzék bosszúról beszél

A Fidesz alelnöke szerint épp ideje volt, hogy bezárjon a Népszabadság. Németh Szilárd egyébként úgy tudja, hogy új tulajdonosa van a lapnak, de azt nem tudja, hogy kicsoda. Az MSZP szerint ez a kormány első büntetése a vesztes népszavazás után. A DK úgy véli: a szálak egészen Orbán Viktorig vezetnek. Az Együtt szerint a kormány tovább korlátozza a sajtószabadságot.

 

Felfüggesztették a Népszabadság kiadását

Szombattól nem jelenik meg többé jelenlegi formájában a Népszabadság és elérhetetlenné vált a lap online kiadása is. A dolgozókat reggel motoros futárral értesítették, hogy egyelőre nem kell munkába menniük, fizetést kapnak, de felfüggesztik a munkavégzésüket.

Németh Szilárd: „Nem fogok krokodilkönnyeket ejteni a Népszabadságért”

Szombat reggel felfüggesztették a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását is. „Épp itt volt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság” - mondta a Fidesz alelnöke az RTL Híradó kérdésére, hogy mit szól ahhoz, ami a Népszabadsággal történt.

„Kívánjuk a sajtó szabadságát!”

Március 15-én nem csupán az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk, hanem a szabad magyar sajtó megszületésére is.

Együtt: súlyosan sérül a sajtószabadság

A magyar sajtószabadság durva korlátozásának tartja az Együtt, hogy az RTL összes munkatársát kitiltották a Parlamentből. Szigetvári Viktor, a párt elnöke sajtótájékoztatóján felszólította Kövér László házelnököt, hogy csütörtök reggel 9 óráig vonja vissza döntését.

RTL-kitiltás: feljelentést tesz a PM

Hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Párbeszéd Magyarországért, amiért múlt héten kitiltották az Országgyűlésből az RTL Híradó összes munkatársát. A párt szerint Kövér László házelnök döntése lábbal tiporja a sajtó- és szólásszabadságot. A magyar Országgyűlésben rendkívül szigorú szabályokkal korlátozzák a sajtót, Európa több parlamentjében sokkal rugalmasabb a szabályozás.

Kósa: A szabályokat be kell tartani

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint nem sérti az információszabadság elvét, hogy az RTL Híradó stábját kitiltották a Parlamentből, hiszen minden más sajtóorgánum ott lehet. Kósa Lajos erről egy debreceni sajtótájékoztatón beszélt. Azt mondta, a parlamenti szabályokat mindenkinek be kell tartani.

Évek óta korlátozzák a sajtót


szerző:
2015.11.20. 18:37
Évek óta korlátozzák a sajtót

Több mint tíz éve korlátozzák az újságírók munkáját a Parlamentben. Az ülésterem után 2004-ben a terem körüli folyosókról is kitiltották a tévéstábokat. Így az RTL Híradó is csak rejtett kamerával tudta felvenni, hogy a képviselők tilosban dohányoznak. Emiatt akkor nem tiltottak ki bennünket a Parlamentből, a Fidesz győzelme után viszont még tovább szigorították a szabályokat. Orbán Viktortól egyszer kérdeztünk a Parlament folyosóján, ott, ahol a fideszes szabályok szerint ezt nem lehetett volna, akkor a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője 3 hónapra tiltatta ki stábunkat.

PolitiKuss - kampány a szólásszabadságért

PolitiKuss címmel indít kampányt a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezet szerint egyre több politikus próbál újságírókat és átlagembereket megfélemlíteni azzal, hogy bíróság elé állíttatják azokat, akik rossz véleményt közölnek róluk. Szerintük az ilyen perek visszavetik a szólásszabadságot, a demokratikus vitát és megengedhetetlenek egy demokratikus társadalomban.

Törvényben védenék a vallási szimbólumokat

Terror Törvényben védené a vallási szimbólumokat a Fidesz. Ez mondta a párt frakcióvezetője a múlt heti francia terrortámadások miatt összehívott ötpárti egyeztetés után. A KDNP frakcióvezetője pedig már arról beszélt: a sajtószabadság és a szólásszabadság sem terjedhet ki a vallásgyalázásra.

A magyar születésű Kati Marton a XXI. században

Kati Marton, aki egyébként magas magyar állami kitüntetést is visel, aggasztónak tartja a magyar sajtó helyzetét. És honnan ez az elszántság a szabad sajtó védelmében? Hát onnan, hogy az ő szüleit az ’50-es években, Rákosi Mátyás Magyarországán bebörtönözték mindössze azért, mert újságírók voltak. Akkor senki sem volt, aki fölemelte a szavát a védelmükben.

XXI. század 15-01-06


szerző:
2015.01.06. 22:55
XXI. század 15-01-06

XXI. század: A századforduló tinglitanglijai, ahol a korszak hírességei szórakoztak. Maharadzsák, politikusok, a polgárosodó Budapest tehetősebbjei, lehetőleg a feleségek nélkül. Orfeumok, aztán a magyar születésű Kati Marton a XXI. században.

Mi a szerepe egy politikusfeleségnek a hálószobán kívül?

Gyerekkorában találkozott a félelemmel, hogy örökre elveszítse. Egy újságíró, aki véletlenül ismerte meg családja sorsát. Egy titokzatos feleség, aki diplomata férjét segítette. A magyar születésű Kati Marton a XXI. században.
 

Saját oldaláról is bírálják a Fideszt

Erősen kritizálták hétfő este Strassbourgban az Orbán kormány médiapolitikáját, valamint a reklámadót. A magyar média helyzetéről tartott nyilvános meghallgatáson egy Európai Néppárti, konzervatív politikus, Frank Engel fogalmazott a legélesebben. Azt mondta, a magyar helyzet nagyon veszélyes, és az Unió tagjainak el kellene fogadniuk az uniós játékszabályokat.
 

A magyar sajtószabadságról vitáznak

A magyar sajtó helyzetéről tárgyalnak az Európai Parlamentben. A vitanapot a Demokratikus Koalíció képviselői kezdeményezték. Meghívták több magyar média vállalat vezetőjét is, akik beszédet mondanak. Felszólal többek között az RTL Klub vezérigazgatója is.
 

A magyar sajtószabadságért aggódnak

Aggódva figyeli a magyarországi sajtó helyzetét a világ egyik legbefolyásosabb sajtószabadság-védő szervezete, a Committee to Protect Journalist.

Ugyanott tüntetnének a jogvédők és a kormánypárt

A civilek szerint fennáll a kockázata, hogy provokátorok egymásnak ugrasztják a két tömeget.

Magyar újságírókat díjaztak Strasbourghban

A két magyar fiatal On The Spot című sorozata nyerte az Európa Tanács és a European Youth Press közös sajtódíját Strasbourghban.

„A tinta folyjon, ne a vér”


szerző:
2011.05.04. 14:16
„A tinta folyjon, ne a vér”

Évtizedes mélyponton a sajtószabadság világszerte. Az elnyomó rendszerek ellehetetlenítik az újságírók munkáját.

Hajszál választ el, hogy ne legyünk szabad ország

Hét ponttal rontott a magyarországi sajtószabadság megítélésén az amerikai Freedom House nevű szervezet.

Külföldön is tüntetnek a médiatörvény ellen

Négy országban lesz tüntetés március 15-én a magyar sajtószabadság mellett.

Félti még a sajtószabadságot az EU

Határozatban ítélte el az Európai Parlament a magyar médiatörvényt. A Fidesz közleményében hazugnak nevezte a határozatot.

Újabb tüntetés a sajtószabadságért

Budapest és Debrecen mellett Berlinben és New York-ban is biztosan lesz tüntetés március 15-én a magyar sajtószabadság mellett.

Tüntetés a sajtószabadságért

Két nap alatt több mint 700 ezer forintot gyűjtöttek magánemberektől a délutáni tüntetés szervezői.

Az EU nem tágít a médiatörvény ügyében

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-képviselője bírálta a törvényt.

Több ezren tüntettek a sajtószabadságért

Rendben befejeződött pénteken az a demonstráció, amelyet civilek szerveztek a médiatörvény ellen.

„Magyarország a tűzzel játszik”

A brit gazdasági napilap szerint az új szabályozás alááshatja a sajtószabadságot Magyarországon.

„Magyarországon sajtószabadság van”

„Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan” - mondta Schmitt Pál.

A sajtószabadság vége?


szerző:
2011.01.03. 08:27
A sajtószabadság vége?

Többnyelvű felirattal a címlapján figyelmeztet a sajtószabadság megszűnésére két napilap, hétfőn.

Fenyegetés a sajtószabadság ellen

Több külföldi hírportál is kritizálja az elfogadott magyar médiatörvényt.

Törvénnyel védi újságíróit az USA

Elfogadták az amerikai írókat és újságírókat a külföldi rágalmazási perektől védő sajtótörvényt.

Demonstráció az elnémítás ellen

A tüntetők, köztük újságírók, és bírák egyúttal a sajtó szabadságának biztosítását követelték.

Magas lett az ország gazdasági kockázata

A kockázatok között kiemelkedően magas a korrupció, az előítéletesség és idegenellenesség rizikója, és első ízben ebbe a körbe került a sajtószabadság.

Hatalmas tüntetés Rómában


szerző:
2009.10.04. 18:57
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való