KERESÉS search-close

oktatás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "oktatás"

Teljes tanári kart is keresnek

Majdnem négyezer pedagógus hiányzik a rendszerből - legalábbis ennyi tanári állást hirdettek meg a közigazgatási állásportálon. Van olyan település, ahol komplett tanári kart keresnek. Az egyik pedagógusszakszervezet szerint a tanévkezdésig csak nőni fog ez a szám. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azt írták, ebben nincs semmi rendkívüli, mert ilyenkor váltanak álláshelyet a pedagógusok.

Hiába tiltakoztak, megszavazták a köznevelési törvény módosítását

Hiába a tiltakozás, megszavazta az országgyűlés a köznevelési törvény módosítását. Eszerint kötelező az iskolakezdés hatévesen, szeptembertől megszűnik a magántanulói státusz, és egy évük maradt az alternatív iskoláknak, hogy igazodjanak a központi tantervhez, különben visszavonják a működési engedélyüket. A módosítások ellen iskolaigazgatók, pedagógusok, szülők és szakszervezetek is tiltakoztak, de a kormány a legtöbb kérdésben hajthatatlan maradt.

Mégsem lesz kötelező az osztályzás?

Egyetlen pontban hajlandó változtatni a kormány a köznevelési törvény tervezett módosításán. Eszerint mégsem lenne kötelező az osztályzás. Az alternatív iskolák szabadságát korlátozó szabályok viszont megmaradnának. Az alapítványi és magániskolák egyesületének elnöke szerint ezzel az állam kedvére döntheti majd el, hogy melyik iskola működhet és melyik nem a jövőben.

 

Nyári szünet – lőnek a tanárok

Iskolapadba ültek a tanárok a nyári szünetben az Egyesült Államokban. Nem a legújabb oktatási módszerekről tanulnak, hanem arról, hogyan védhetik meg a gyerekeket, ha egy ámokfutó rájuk töri az ajtót. Tavaly minden eddiginél többen haltak vagy sérültek meg iskolai lövöldözésben az országban. A kiképzéstől azt várják, a jövőben kevesebb lesz az áldozat.

Menesztették az igazgatót, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek

Kirúgták az igazgatót, felháborodtak a szülők és a diákok. 20 éves pedagógusi és 5 éves igazgatói munkája után, a tanév befejeztével elküldte a megyéspüspök a győri Apor Vilmos katolikus iskola vezetőjét. A szülők és a tanulók aláírásgyűjtésbe kezdtek a döntés ellen. Már több mint ezren csatlakoztak hozzájuk.

 

TILTAKOZÁS: Menesztették az igazgatót, háborognak a szülők és a diákok

20 éves pedagógusi és 5 éves igazgatói munkája után, a tanév lezárultával elküldte a megyéspüspök a győri Apor Vilmos katolikus iskola vezetőjét. Kiss Zoltán menesztésének hírére a szülők és a diákok is felháborodtak és tiltakozásba kezdtek. Azt is sérelmezik, hogy az igazgatót olyan méltatlan körülmények között bocsátották el, hogy még a tanítványaitól sem tudott elbúcsúzni.

Szigorítanák a köznevelési törvényt

Négy éves kortól kötelező óvoda, hat éves kortól kötelező iskola, szöveges értékelés helyett pedig osztályzás minden iskolában. Ezek a szigorítások is szerepelnek a köznevelési törvény módosító javaslatai között. Pénteken kezdett vitázni róluk az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok mindegyike beszélt arról, hogy a kormány kérdés nélkül döntene a gyerekek sorsáról. A módosító javaslat ellen több mint 30 civil szervezet tiltakozó nyilatkozatot adott ki.

 

Megszüntetnék a magántanuló státuszt

Péteken dönt az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításáról. A módosítójavaslat elfogadását követően megszűnhet a magántanuló státusz, ezért sok szülő aggódik. A Szülői Hang Közösség szerint a cél ugyanis azoknak a diákoknak az iskolapadba ültetése, akiket a családjuk éppen azért taníttat magántanulóként, mert elégedetlenek az állami oktatási rendszerrel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az esetleges visszaélések kiszűrése a cél.

A kormány eltörölné a véleményezési jogot az iskolaigazgatók kinevezésénél

Nem szólhatna bele az iskolaigazgatók kinevezésébe sem a tantestület, sem a szülők, sem a diákok, ha az Országgyűlés elfogadja a köznevelési törvény módosítását. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány jó végrehajtókat akar az iskolák élére, ezért törölné el a véleményezési jogot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az intézkedéssel az iskolafenntartók nagyobb szabadságot kapnak.

Több mint ezren írták alá a Manfred Webernek címzett nyílt levelet!

Már több mint  1000 kutató és diák írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az Európai Néppárt frakcióvezetőjének segítségét kérik, hogy ne csatolhassák el az akadémiától a kutatóintézeteket. A levelet megfogalmazó Kertész János fizikus abban bízik, hogy Manfred Weber hatást gyakorolhat az ügyben a magyar kormányra.

Egyre több gyerek jár magániskolába - ez a jövő?

Bemutatunk néhányat, a több száz magyarországi magán, és alternatív iskola közül, ahol a gyerekek teljesen másképp tanulnak, mint az állami intézményekben. A legtöbbjük szerint azt kell tanítani, ami éppen érdekli a gyerekeket, és azon keresztül megismertetni velük a világot. Azt tartják, hogy a pozitív tanulási környezetben a kicsik kreatívvá, önállóvá válnak. Létrehoznak egy világot, melyben harmonikusan, félelem nélkül élhetnek.

Takács Károly a politikai nyomás miatt tanít egy svéd egyetemen

A politikai nyomásgyakorlás miatt külföldön kutat tovább az MTA egyik szociológusa. Takács Károly egy svéd egyetemen tanít majd. A tudós azt mondta az RTL Híradónak: az MTA elleni támadások is azt bizonyítják, hogy Magyarországon nem lehet szabadon kutatni a kormány számára kínos témákban, mint amilyen például az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenség.

Elmaradt a pedagógussztrájk Kőbányán

Elmaradt a pedagógussztrájk, néhány tanár ennek ellenére nem tartotta meg az óráit a Kőbányai Szent László Gimnáziumban. A sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tartotta volna az alacsony fizetések és a túlórák miatt, csakhogy a tankerületek azt a választ adták, hogy a munkabeszüntetés nem időszerű. A tanárok megbecsüléséért kihívást indított a noÁr művészeti formáció. 

Élőben közvetítette a neten, ahogy énekelve kigúnyolja a tanárát

Élőben közvetítette egy fiatal a neten, ahogy énekelve kigúnyolja tanárát, mert az egyest adott neki. A felvételt egy nézőnk küldte, egyelőre nem tudni, hol készült. Egy általunk kérdezett iskolaigazgató szerint nincs egységes szabályozás arról, hogyan használhatják a diákok az iskolában a telefonjukat. Az egyik pedagógus szakszervezet szerint erre külön képezni kellene a gyerekeket és a tanárokat is.

MOBIL AZ ISKOLÁBAN: Nincs egységes szabályozás, de hol a határ?

Élőben közvetítette egy fiatal a neten, ahogy énekelve kigúnyolja tanárát, mert az egyest adott neki. Az elmúlt hónapokban több, iskolában készült videó is felkerült a netre. Magyarországon nincs központi szabályozás arra, hogy a diákok hogyan használhatják a telefonjukat az iskolában. Szűcs Tamás PDSZ elnök szerint, a pedagógusok magukra vannak hagyva ebben a szituációban, és mivel ez mindenki számára egy új terep, sokat kell még tanulnunk arról, hogy hogyan kezeljük az ilyen eseteket.

Még nem tudni, sztrájkolhatnak-e a tanárok

Az ország legnagyobb általános iskolájában szinte a teljes tanári kar sztrájkolna, mégis úgy tűnik, elmaradhat a munkabeszüntetés. Nem csak Veresegyházon, hanem országszerte. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 29-re tervezett pedagógussztrájkot, de eddig nem sikerült megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, amit az iskoláknak biztosítaniuk kell. És bár bírósághoz fordultak, ott sem született még döntés.

Szegregáció: kísérlet arra, hogy ne csak a roma gyerekek maradjanak az iskolában Bagon!

Jellemző helyzet Magyarországon, hogy iskolákban, ahová túlnyomó részt nehéz sorsú roma gyerekek járnak, sok szülő elviszi a gyerekét, vagy be se íratja oda. A fővárostól nem messze lévő Bagon is elindult ez a folyamat, a szegregáció, sok gyereket a kistelepülésről a közeli városok iskoláiba vitték. Bag azonban annyiban különleges, hogy nem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe. Összefogott az iskola, néhány szülő és egy civil szervezet, hogy a suliban a cigány és a nem cigány gyerekek is jól érezzék magukat.

Ösztöndíjjal csábítják az elsősöket Magyarbólyba

A baranyai település önkormányzata egy évig havi tízezer forintot kínál azoknak a családoknak, akik a helyi iskolába íratják iskolakezdő gyermeküket. Így akarják elérni, hogy jövőre is induljon első osztály az intézményben. 180 év után ugyanis most fennáll a veszélye, hogy ősztől egyetlen elsőst se íratnak be az iskolába.

Kiszivároghattak a történelmi érettségi kérdései

Feljelentést tett az Oktatási Hivatal ismeretlen tettes ellen. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a középszintű történelem írásbeli feladatsor esszétémái már kedd este kiszivárogtak egy zárt csoportban az interneten.  Az esszékérdések az írásbeli pontszámok felét adják. Egyelőre azonban nem tudni, hogy újra kell-e írniuk a diákoknak a dolgozatot. Közben a matematika érettségi kapcsán is komoly az elégedetlenkedés. Eddig 30 ezer diák írta alá azt a petíciót, amiben a ponthatárok csökkentését követelik. 

A 2019-es magyar érettségi után többnyire elégedettek voltak a diákok

József Attila és Radnóti Miklós az összehasonlító verselemzésben, érvelő szöveg a szinkronizált filmek mellett vagy ellen és egy szövegértelmezési feladat a játékokról. Egyebek közt ez várt a hétfőn érettségiző középiskolásokra. Akik a vizsga után többnyire elégedettek voltak és az időt sem érezték szűkösnek. A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint volt pár hiba a feladatok instrukciói között, de alapvetően jó volt a feladatlap.

Holnap kezdődnek az érettségi vizsgák!

Több, mint 71 ezer végzős diák kapja meg hétfőn reggel nyolckor a magyar nyelv és irodalom feladatokat közép és emelt szinten. Sokan még az utolsó nap is tanultak, de a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint már érdemesebb inkább pihenni. Arató László azt mondja: a holnapi érettségin a legfontosabb, a kérdések pontos értelmezése és a jó időbeosztás.

Diáktüntetés a Parlamentnél

Törölje el a kormány, hogy csak érvényes középfokú nyelvvizsgával lehessen felvételizni a felsőoktatásba. Ezért tüntettek délután a parlament előtt diákok és pedagógus szervezetek, ellenzéki pártok is csatlakoztak. A tiltakozók szerint az iskolai nyelvoktatás alacsony színvonalú, így csak azok tudnak majd felvételizni, akik drága különórákra járhatnak. A kormány úgy reagált, hat éve ismert, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet felvételizni, és anyagilag is támogatják a nyelvoktatást.

 

Pénteken tüntetnek a diákok

A felsőoktatási felvételihez kötelező nyelvvizsga 2020-as bevezetése ellen tiltakoznak, mert szerintük ezzel a jelentkezők fele kiszorulna a rendszerből. A szervezők szerint így harmadannyian tanulnának ápolónak és negyedannyian tanárnak. A tüntetéshez a két nagy pedagógus szakszervezet és egy szülői összefogás is csatlakozott. A minisztérium szerint az iskoláknak elég felkészülési időt hagytak.

Apró Anna: „Amikor az üzleti részére tévedtünk a dolognak, akkor megremegtek a lábak!”

Apró Anna és Balogh Péter kiértékelték az Eddie csapatának pitchét! Extra videónkból kiderül, hogy mi az a mondat, amit egy befektető semmilyen körülmények között nem szeret hallani!

Ha nincs a kötelező listán, nem tankönyv

Nem kérhetik a szülőket tankönyvvásárlásra a pedagógusok. A tankönyvrendelést ezért a Klebelsberg Központ ellenőrizni fogja. A Szülői Hang nevű szervezet szerint ez egyfajta megfélemlítés, a cél pedig az, hogy a szülők és a tanárok ne merjenek a kötelező tankönyv mellé magánkiadók által szerkesztett könyvet venni.

CEU: Vizsgálják az egyetemet

Megvizsgálja a kormány, hogy a CEU a jövőben amerikai, német és magyar diplomákat is kiadhasson - ezt írta Szél Bernadett független képviselőnek küldött válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Szél Bernadett szerint a kormány válaszából kiderül: húzzák az időt, hogy elkerüljék a botrányt az EP választás előtt.

Balogh Levente és Apró Anna ajánlatot tett az Eddie alkotóinak!

Az Eddie megálmodóinak Apró Anna egy hat hónapos inkubációs programot ajánlott, Balogh Levente pedig egy jelképes 5%-os tulajdonrészért cserébe megalapítja a Kft-jüket. A teljes adást ide kattintva tudod megnézni!

Ennek az alkalmazásnak köszönhetően garantáltan szívesebben ülnek az iskolapadba a gyerekek!

A Telekom Tettrekész díjának nyertesei, Kristóf, Alexandra és Konrád egy élmény alapú oktatási platformot alkottak meg társaikkal általános iskolások számára. A teljes adást ide kattintva tudod megnézni!

A diákok, akik új szintre emelik a tanulást a kiterjesztett valóság segítségével

Az Eddie applikáció megálmodói szerint a 3D-s ábrákkal sokkal élvezetesebbé válik a tanulás. Részletek a Cápák között következő adásában hétfőn 21:40-kor az RTL Klubon!

Forronganak a szülők az új tankönyvlista miatt

A Szülői Hang nevű civil csoport szerint a fontosabb, közismereti tantárgyakból szinte csak állami kiadványokat lehet rendelni, ami nehezíti a tanárok munkáját. Arra biztatják a szülőket, ha tudnak, vásároljanak plusz köteteket, ha a pedagógus kérni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, a listán szereplő tankönyvek fele nem állami kiadású, azokból is szabadon lehet rendelni.

Kórházban fekvő gyerekeknek segít a KórházSuli program

Gimnazisták állítják össze a tananyagot, egyetemisták oktatják személyesen vagy Skype-on keresztül olyan gyerekeknek, akiknek hónapokat, akár éveket kell kórházban vagy otthon tölteniük valamilyen betegség miatt. A KórházSuli nevű program már ötödik éve működik. Évente több mint ezer beteg gyereknek segítenek felzárkózni a tananyagban. Mindezt úgy, hogy fiataloktól, játékos formában tanulnak. 

Tüntetnek a nyelvvizsga miatt


szerző:
2019.03.27. 18:27
Tüntetnek a nyelvvizsga miatt

Ezrek eshetnek el a továbbtanulástól a 2020-tól kötelező nyelvvizsga miatt a Független Diákparlament szerint - ezért szerveznek tüntetést április végére. A diákok kedden Kásler Miklós miniszterrel szerettek volna tárgyalni erről a Népjóléti Bizottság ülése előtt, de a miniszter nem jelent meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát adásunkig hiába kerestük.

PDSZ: az EMMI visszaélt jogaival!

Visszaélt a jogaival az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, amikor nem engedte, hogy március 14-én szolidaritási sztrájkot tartsanak a tanárok.  A szervezet elnöke szerint ezt az is bizonyítja, hogy bár a minisztérium a munkaügyi bírósághoz fordult, hogy a szolidaritási sztárjk jogellenessé nyilvánítását kérje, a bíróság ezt elutasította. Az Emberi Erőforrások Minisztere kérdésünkre érdemben nem kommentálta a végzést.

2020-tól megint átalakítják a szakképzést

2020-tól ismét indul a technikus képzés, ezúttal osztrák példára alakítják át a szakiskolákat. Erről az iparkamara elnöke és az innovációs miniszter beszélt Budapesten. Szakgimnáziumok helyett technikumok lesznek, ahol érettségivel és szakmával könnyebb lenne bizonyos egyetemi szakokra bejutni.

Kevesellnék a 30%-os emelést

Még nem döntöttek a tanárok jövő évi béremeléséről - így reagált a szaktárca a Magyar Nemzet értesülésére. A kormányközeli lap úgy tudja, 30 százalékkal nőhet a pedagógusok bére jövőre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete örülne, ha valóban így lenne, de szerintük ennél lényegesen nagyobb emelést ígértek nekik korábban.

2020-tól a középiskolások is ingyen kapják majd a tankönyveket

Nem csak a rászorulókat, mindenkit megillet majd az ingyenesség a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt mondja, elég lenne csak a nehéz anyagi helyzetben lévőkön segíteni, a fennmaradó pénzt pedig más fejlesztésekre kellene költeni.

PAMKUTYA: „Arra próbáltunk figyelni, hogy mindkét oldal problémáit bemutassuk!

Az egyik pedagógusszakszervezet is elismerően nyilatkozott arról a paródiáról, amit Pamkutyáék a tanár-diák kapcsolatról készítettek. Az interjúból az is kiderül, hogy milyen diákok voltak a fiúk, illetve arról is beszél a testvérpár, hogy hogyan látják a tanárok helyzetét!

Az oktatás helyzetét parodizálták ki Pamkutyáék!

Pamkutyáék ezúttal a tanárok kiégéséről énekelnek. A paródiákat készítő testvérpár a Follow the flow együttes dalát dolgozta fel. Például arról énekelnek, hogy a tantervet nem szereti senki, a tanároktól pedig gyakorlatilag minden eszközt elvettek. A dalról az egyik pedagógusszakszervezet is elismerően nyilatkozott.

Több napot igazolhasson a szülő?

3 helyett akár 15 igazolható nap az iskolákban - ennyit javasol a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Szerintük sok esetben nem ellátásért, hanem csak igazolásért viszik a szülők a gyerekeket a rendelőkbe. Bár az egyesület évek óta harcol emiatt, még mindig csak két település iskoláiban vezették be az új rendszert. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azt írták, egyeztetnek az ügyben.

MTA: miről szól és miért fontos a kormány és a tudósok háborúja?

Aki nem követi a tudományos életet, talán nem is érti, mi a tétje a hónapok óta tartó háborúskodásnak a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között. Nem elvont dolgokról szól a vita, és nem is arról van szó, hogy az akadémián öreg, elefántcsonttoronyban ülő tudósok, kevesek számára érthető és hasznosítható munkát végeznek. Ugyanis nem ez folyik a Széchenyi István által majdnem 200 éve alapított Akadémián. Rédli Balázs fiatal kutatókkal is beszélgetett a háborúskodás tétjéről és a munkájuk hasznáról.

Videóüzenetekkel tiltakoznak az állami tankönyvek ellen

Videóüzenetekkel akciózik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet az ellen tiltakozik, hogy jövőre szinte csak az állami fejlesztésű tankönyvekből lehet majd tanítani. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az uniformizált tankönyvekből lehetetlen tanítani. A minisztérium szerint a Szülői Hangot támogató 3900 szülő véleménye nem tekinthető általánosnak.

Újra átszabnák a szakképzést

Újra átalakítaná a kormány a szakképzési rendszert - erről először a Népszava írt. Egy kormányzati háttéranyagból ugyanis kiderült, a 2016-os intézkedésekkel nem sikerült népszerűbbé tenni a szakiskolákat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ugyanebbe a hibába eshet kormány, ha kapkodva kezdenek neki az újabb átalakításnak.

Az iskolában fenyegettek késsel

Késsel támadta meg az iskola udvarán játszó diákokat két általános iskolás Pécsen – ezt állítja az egyik megkergetett gyerek apja. Az alsósok épp a zeneórájukra vártak az udvaron, amikor a nagyobbak késsel fenyegették meg őket. A rendőrök kivonultak, de nem állapítottak meg jogsértést.

Két nappal eltolták a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidejét

Üzemzavar miatt két nappal eltolták a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidejét. Az általunk kérdezett végzős gimnazista szerint sokszor lefagy, vagy lassú a rendszer, így sokaknak meggyűlik a baja az elektronikus felvételivel. Az Oktatási Hivatalnál ugyanakkor azt mondják, hálózati probléma miatt volt szükség a határidő meghosszabbítására, és nem azért mert elavult lenne az online felület.

 

Mit tehet egy nő, ha megtámadják?

A megtámadott futónő, Makai Viktória sokszor sok helyen beszélt már a támadásról. Ezzel pedig kisebb lavinát indított el. Országszerte több olyan ingyenes program is indult, ahol nőket tanítanak önvédelemre. ( Ilyen oktatáson vehet részt Budapesten a MOM Sport Központban.) De, mit lehet tenni egy támadó ellen? Kolléganőnknek két profi edző mutatta meg.
A 38 éves futónővel a Házon kívül stábja is forgatott korábban, ide kattintva megnézheti.

 MTA: írásos garanciát kérnek

Sok kutató veszítheti el az állását a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben, ahol jelenleg ötezren dolgoznak, ha a kormány nem változtat a jelenlegi tervein - ezt Lovász László nyilatkozta. Híradónknak az MTA elnöke azt is mondta, tovább tárgyalnak a finanszírozás átalakításáról, de garanciákat akarnak. A minisztériumtól későbbre ígértek tájékoztatást. A Lovász Lászlóval készült teljes interjút ITT lehet visszanézni!

LOVÁSZ LÁSZLÓ: „Kötelességszerűen optimista vagyok!”

Lovász László, az MTA elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodni a minisztériummal. Ha ugyanis nem kapják meg az alapfinanszírozást, és a pályázati rendszer feltételeiről sem sikerül megállapodni, nem nyújtják be a támogatási igényeket.

Alapítványi fenntartásba kerül a Corvinus Egyetem

Alapítványi fenntartásba kerül a Budapesti Corvinus Egyetem, ezt ma jelentette be az innovációs és technológiai miniszer. Az átalakítás júliustól megtörténhet, de az új szabályok 2020-tól lépnének életbe. Például állami helyett úgynevezett corvinus ösztöndíjra lehet majd jelentkezni. A kancellár szerint továbbra is lesznek olyan diákok, akiknek nem kell fizetniük a képzésért.

Középiskolai felvételi: leginkább a matekkal gyűlt meg a baja a diákoknak

A matematikával gyűlt meg a bajuk leginkább a diákoknak a központi középiskolai felvételin – közzétette a hivatalos eredményeket az Oktatási Hivatal. Ebből kiderül, hogy rosszabbul teljesítettek idén a diákok, mint tavaly. Az egyik pedagógus érdekképviselet elnöke szerint sok volt a feladat és gyorsan kellett dönteniük a diákoknak. Az Oktatási Hivatal szerint nem érkezett panasz a feladatsorokra.

Óra közben omlott le a vakolat a gödi iskolában

Leomlott a vakolat óra közben az egyik gödi iskolában - erről az index írt először. A szerencse az volt, hogy a diákok az első padokban ültek, a vakolat pedig a hátsó részen esett le, így senki nem sérült meg. Az iskola igazgatója az RTL híradónak azt mondta: sikerült gyorsan kijavítani a hibát. Az egyik önkormányzati képviselő azonnali vizsgálatot kért a KLIK-től. Azt írták Híradónknak, az iskolát rossz állapotban vették át az önkormányzattól, de sokat költöttek már rá, és semmi előjele nem volt a bajnak.

Könnyítés és nehezítés is volt az idei központi középiskolai írásbeli felvételin

Könnyítés és nehezítés is volt az idei központi középiskolai írásbeli felvételin. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint a tesztsorok összetétele korrekt volt, de voltak erősen időigényes feladatok, amelyektől stresszessé válhattak a diákok. Sok helyen még tart a dolgozatok javítása, az Oktatási Hivatal szerint február nyolcadikán lesz végleges, összesített, országos átlageredmény. A pontok pedig azokban az iskolákban számítanak majd igazán, ahol többszörös a túljelentkezés. 

Oktatásra küldik azokat az őröket, akik nem engedték be a roma fiatalokat a szórakozóhelyre

Oktatásra kell menniük azoknak a biztonsági őröknek, akik tavaly januárban nem engedtek be három roma fiatalt egy budapesti szórakozóhelyre. Ők az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak. A tegnapi tárgyaláson pedig megegyeztek: a biztonsági őröknek úgynevezett érzékenyítő képzésre kell menniük. A tréningen a cigányságról beszélgetnek majd velük.

Összesen hetven oktatót küldhetnek el az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karáról!

Az elbocsájtások oka pénzügyi az Oktatói Hálózat nevű szervezet szerint. Tavaly novemberben derült ki, hogy gondok vannak a két karon. Az ELTE egyik oktatója szerint ezzel a lépéssel több szak működése is veszélybe kerül, lesz, ami valószínűleg meg is szűnik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint az ELTE jelentős forrásokhoz jut, a pénz felhasználásáról pedig maguk dönthetnek.

Zökkenőkkel indult a diplomamentő program

Van, aki még mindig az elbírálásra vár, más pedig nem tudja, hogy mikor kezdheti meg a Diplomamentő programot a nyelviskolában. Többen is arra panaszkodtak az RTL Híradónak, hogy félő, nem végeznek időben. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint leterhelte a rendszert, hogy több tízezren jelentkezhettek az 1300 férőhelyre. A programért felelős szervezet azt közölte: gyakori a hiányos pályázat, de folyamatosan indítják a képzéseket.

 

Csak állami tankönyv marad?

Nem csak a tanárok, a szülők is elégedetlenek az állami tankönyvek minőségével. Ezt derül ki a Szülői Hang nevű szülői fórum legfrissebb felméréséből. Szerintük, ha tovább szűkül a tankönyvpiac, zsebből kell megvenni a megfelelő könyvet. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet is támogatja, mivel szerintük a következő évtől ez lesz az egyetlen módja a szabad tankönyvválasztásnak.

Vonzóbbá tennék a tanári pályát

Több pedagógusra van szükség, ezért vonzóbbá kell tenni a pályát. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint például úgy, hogy rövidítik a tanárok gyakornoki fokozatban eltöltött idejét, és korszerűsítik a képzést. Az Educatio kiállításon sokan érdeklődtek a tanári képzések iránt, igaz senki nem a nagy fizetés reményében.

Házi feladat nélküli szünetet!

Ne adjanak tanárok a téli szünetre házi feladatot, ezt kéri a Facebookon egy budapesti pedagógus. Balatoni József, vagy ahogy sokan ismerik "Jocó bácsi" azt kéri pedagógustársaitól, hogy hagyják pihenni az egyébként is túlterhelt diákokat a karácsonyi szünetben.

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában

Az iskolaépületben egy hét alatt másodszor volt áramszünet, ezért nem volt fűtés. Csak a délelőtti órákat tartották meg, utána hazaengedték azokat a diákokat, akikért jöttek a szülők. Az áramszolgáltatást helyreállították, így kedden folytatódik a tanítás az iskolában.

Másolhatta a pályázatát a szigetszentmiklósi iskola egyik igazgatójelöltje

Plagizálhatott a szigetszentmiklósi iskola egyik igazgatójelöltje, mégis őt támogatta a helyi oktatási bizottság fideszes többsége. A férfi évekkel ezelőtti pályázatokból másolt, még a bevezetést is egy 2016-os írásból emelte át. Az RTL híradónak nyilatkozó helyi független képviselő azt mondta, a mai testületi ülésen a polgármester bejelentette, mindkét pályázó visszalépett a poszttól. 

Bezár a Budapest Kortárstánc Főiskola

Bezár a budapesti Kortárstánc Főiskola. A rektor azt mondta az RTL Híradónak, hogy súlyos anyagi problémáik vannak, hiába kaptak ígéretet rá, mégsem indíthattak államilag támogatott helyeket az alapképzésen, továbbá jóval kevesebb támogatást kapnak produkcióikhoz mint az állami szervezetek. A főiskolán utoljára jövőre indul képzés, ennek végeztével 2021 nyarán bezárnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták, a főiskola magánintézmény, így a saját fenntartójuk dönti el, hogy bezár-e.

Nem kezdődhet el tanítási nap ölelés vagy pacsi nélkül

Ölelés, simogatás, tánc, pacsi. Enélkül nem kezdődhet el tanítási nap a szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában. Külföldi mintára találta ki az egyik alsós tanítónéni, hogy reggel így menjenek be a terembe a kicsik. Azt mondja, a játékosság és a szeretet jól működik, egészen más így az órák hangulata.

Ők kerültek felzárkóztató csoportba!

A szintfelmérők eredményének nem mindenki örült felhőtlenül... Mi viszont nagyokat kacaghattunk legalább!

Minden ötödik általános iskolás lemorzsolódik az ország északi részén

Minden ötödik általános iskolást veszélyeztet lemorzsolódás az ország északi részén. Az Oktatási Hivatal legfrissebb adatai alapján például Nógrád, és Borsod - Abaúj- Zemplén megyében is nagy a gond. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez azt jelzi, hogy az államosítás nem segített az iskolákon, megmaradtak a különbségek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban úgy reagált, éppen ezekben a megyékben csökkent a lemorzsolódás az előző évekhez képest.

Nagykabátban tanulnak a nagyberki iskolások

Nagykabátban hallgatják a stresszkezelési technikákról szóló előadást a nagyberki iskolások – a képeket a Somogy megyei település iskolájának honlapján tették közzé. Azért van hideg az iskolában, mert megkezdték a fűtési rendszer korszerűsítését. A munka idejére nem zárták be az iskolát, információink szerint a leghidegebb időben olajradiátorokkal próbáltak fűteni, de így is hidegben tanult az intézmény mintegy 200 tanulója az elmúlt két hétben.

Amerikai nagykövet a CEU-ról: Ez kudarc

Kudarcnak és szomorúnak tartja az amerikai nagykövet a CEU költözését. David Cornstein az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban azt mondta, az Orbán-kormányt és az egyetem vezetését is hibásnak tartja azért, hogy nem született megállapodás. Szerinte más területeken folytatják az együttműködést, arra pedig kitérő választ adott, hogy szerinte az oktatás szabadsága sérült-e.

 

„Ledolgozták” a gyerekek a téli szünetet

Hiába van szombat, a legtöbb munkahelyen dolgozni kellett, a gyerekek is iskolába mentek. Most december 24-ét, két hét múlva pedig szilvesztert kell ledolgozni. Mivel 24. és 31. is a téli szünetre esik, sok szülő nem érti, miért kell azt a gyerekeknek pótolniuk.

Értesülésünk: Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU

Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást. Ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze. A kormány kérdésünkre azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak. Ma tüntettek is az intézmény mellett. A tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

Inkább üzemcsarnokot építenek az iskola felújítása helyett

Túl drága az életveszélyessé vált iskolaépület felújítása, az erre szánt városi keretből inkább üzemcsarnokokat épít a pécsi önkormányzat. Nem tettek le az iskola felújításáról sem, de a kormánytól kérnek segítséget a többletköltségek kifizetéséhez. Az intézmény 750 diákját más iskolákba helyezték át, amivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kilátástalanná vált az intézmény jövője.

Csúcsegyetemet a Corvinusból?

Mi lesz a Corvinus egyetemmel? A kormány kitalálta, hogy legyen legalább egy, távlatilag nemzetközileg is valamennyire versenyképes magyar egyetem. A kiválasztott: a budapesti Corvinus. Ehhez nagyon sok pénzre lesz szükség. Honnan? Hogyan, miből, mikorra lesz a Corvinusból top egyetem? Állami? Magán? Alapítványi? Mi lesz a most közalkalmazott oktatókkal?

A Corvinus átalakításáról beszélgettek a Magyarul Balóval műsorban

A pénz az államtól érkezik, de számít a nagyvállalatok és a Corvinus már végzett, sikeres hallgatóinak támogatására is. Ezt mondta az intézmény átalakítását irányító tanácsadó testület vezetője a Magyarul Balóval című műsorban. Csák János szeretné, ha 2019-ben még nem változnának a felvételi szabályai. Csák János arról is beszélt, hogy akár Indiáig is elmennek új hallgatókért, de a tehetséges magyar diákokat is várja a Corvinus.

Tüntetés a szabad oktatásért

Szabad oktatást és egyenlő esélyeket követelve tüntettek diákok, kutatók és támogatóik. A budapesti tiltakozáson azt kérték a kormánytól, hogy írja alá a CEU maradását biztosító szerződést, a diákok képviselői pedig azt, hogy ne csökkentsék az államilag finanszírozott helyek számát. A kormány szerint a tüntetés egyszerű hisztériakeltés.

Megmérgezhették osztálytársukat

Mérgezés az osztályteremben: két lány körömlakklemosót keverhetett egy harmadik italába az egyik sárvári általános iskolában - erről a nyugat.hu írt elsőként. A 112 Press szerint a mérgező anyagot bosszúból önthették osztálytársuk kulacsába. A lány a körömlakklemosóból végül csak egy kortyot ivott, így egy kisebb hasfájással megúszta a dolgot. A rendőrség viszont büntetőeljárást indított.

TÜNTETÉS: az oktatás és a tudomány szabadságáért

Rengetegen vonultak az utcára Budapesten. A tudomány és az oktatás szabadságáért szervezett tüntetésen diákok, szülők és nagyszülők is azt követelték, hogy a kormány írja alá a CEU szerződést és, hogy mindenki szabadon választhassa meg, milyen szakon szeretne tanulni és milyen témában szeretne kutatni. A Híradó riportja a helyszínről!

Nem lesz 9 osztályos iskola?


szerző:
2018.11.23. 18:37
Nem lesz 9 osztályos iskola?

Várhatóan nem lesz 9 osztályos iskola, ahogy nulladik évfolyam sem - erről az eduline írt először. Bár 2016-ban az akkori Emberi Erőforrások Minisztere, Balog Zoltán vetette fel az ötletet, most úgy tűnik, marad a hagyományos 8 osztályos iskola. A szakmai szervezetek szerint a plusz évfolyam helyett több szakemberre lenne szükség az iskolákban.

Hol tart az új Nemzeti Alaptanterv?

Lassan-lassan alakul az új nemzeti alaptanterv, amelynek bevezetési időpontja továbbra is bizonytalan. Jövőre vagy egy évvel később? Az MTA legalább egy éves halasztást javasol. A most következő fél órában, közreadjuk a Magyar Tudományos Akadémián november 13-án rendezett beszélgetést, amelynek tárgya az új NAT.

Szijjártó Péter: Nem látják bizonyítottnak a CEU tevékenységét az USA-ban

Nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU valóban folytat oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Pedig a CEU még tavaly állapodott meg a New York állambeli Bard College-dzsal az együttműködésről.

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécs örömmel fogadja be a CEU-t, ha el kell költözniük Magyarországról - ezt az osztrák oktatási miniszter mondta, miután Soros Györggyel, az egyetem alapítójával tárgyalt. A magyar származású amerikai milliárdos tegnap Sebastian Kurz osztrák kancellárral is egyeztetett az egyetem sorsáról. A CEU akkor maradhatna Magyarországon, ha a magyar kormány államközi megállapodást kötne New York állammal.

Újabb tüntetés a CEU mellett


szerző:
2018.11.16. 19:30
Újabb tüntetés a CEU mellett

A Momentum ismét utcára hívta az embereket, ezzel próbál meg nyomást gyakorolni a kormányra, hogy Orbán Viktor megállapodásra jusson a Közép-Európai Egyetem ügyében.

 

Oktatási szabadságot követelnek az egyetemisták

A genderszak betiltása és a Corvinus Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése ellen tiltakoztak több egyetem hallgatói és oktatói. Szerintük a kormány durván beavatkozik a felsőoktatás és a tudományos élet autonómiájába. A diákok reggel felvonulást szerveztek az ELTE egyik kampuszánál, majd egész nap fórumokat tartottak. A kormány nem reagált a tiltakozásra.

Pénzbüntetést kapott a keszthelyi gimnázium az élveboncolás miatt

Pénzbüntetést szabott ki a kormányhivatal a keszthelyi gimnáziumra, ahol biológia szakkörön élve boncoltak állatokat. Márciusban derült ki, hogy az iskola egyik tanára rendszeresen szervezett boncolást az általa vezetett foglalkozásokon. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, a kormányhivatal viszont 150 ezer forintos állatvédelmi bírságot szabott ki az intézményre.

Legalább 2020-ig elhalasztanák az új Nemzeti alaptanterv bevezetését

Legalább 2020-ig halasszák el az új Nemzeti alaptanterv bevezetését – ezt javasolja a Magyar Tudományos Akadémia. Szerintük az új alaptanterv gyerekközpontú és modern, de az óraszámok még mindig túl magasak. Az Akadémián, kedden vitát is tartottak erről. Csépe Valéria, az új alaptanterv kidolgozásért felelős szakmai vezető úgy reagált, az iskolák az órák egy részéről szabadon dönthetnek majd.

 

Testnevelő tart magyarórát


szerző:
2018.11.12. 18:40
Testnevelő tart magyarórát

Van, ahol testneveléstanár tartja a magyar órát, máshol egyáltalán nincs történelemszakos pedagógus - ilyen példákat írtak a szülők a Szülői Hang nevű csoport kutatásában. A szervezet több mint 5 ezer szülőt kérdezett arról, van-e pedagógushiány gyereke iskolájában. Kiderült: matematika és angoltanár hiányzik leginkább a rendszerből.

Nem lehet népszavazás a felsőoktatási tandíjról

Hiába adta be szó szerint a Fidesz 2008-as kérdését a Párbeszéd, mégsem lehet népszavazás a felsőoktatási tandíjról. A Nemzeti Választási Bizottság most ugyanis nem találta egyértelműnek azt a megfogalmazást, amelyet 2008-ban igen. A Párbeszéd szerint bár máshogy hívják, most is kell fizetni, ezért nyújtották be a Fidesz korábbi kérdését, amely alapján 2008-ban eltörölték a felsőoktatási tandíjat.

Ilyenek vagyunk - Társadalmi riport Magyarországról

460 oldalas átfogó, széles tematikájú, sokszorosan ennyi szakirodalommal felérő kép a magyar társadalomról és gazdaságról – ez a kétévenként megjelenő Társadalmi riport 2018-as kötete. Két szerzővel beszélgetünk.

Miért drága magániskolába viszi a gyerekét az államtitkár?

Miután kiderült, hogy Szabó Tünde EMMI-államtitkár egy nagyon drága magániskolába járatja a gyerekeit, kíváncsiak lettünk, milyenek is ezek a sulik, összehasonlítva egy mindennapi iskolával.

Iskolakezdés óta nincs cserép az ostorosi iskola tetején

Két hónappal az iskolakezdés után még mindig nincs kész az ostorosi iskola felújítása. Nyáron kezdődtek a munkák, de az épületet most is állványok veszik körül, és nincs cserép a tetőn. A gyerekek szeptembertől kibontott tető alatt tanulnak, ezen a héten pedig Egerbe kell járniuk iskolába.

CEU: Az amerikai nagykövet tárgyal a magyar kormánnyal a maradásról

Magas szintű tárgyalásokat folytat az amerikai nagykövet a magyar kormánnyal, hogy a CEU Budapesten maradhasson - közölte az RTL Híradó megkeresésére az amerikai nagykövetség. A diplomáciai képviselet szerint a Trump-kormánynak prioritás, hogy az egyetem szabadon működhessen.

 

Történészek nem értik Kövér Lászlót

Értetlenül áll Kövér László történelemoktatást bíráló nyilatkozata előtt a Történelemtanárok Egyesülete. Tisza István halálának 100 éves évfordulóján beszélt arról, hogy a volt miniszterelnökre rengeteg rágalmat ragasztottak az elmúlt évtizedekben és a történelemtanítás a rendszerváltoztatás kudarcterülete. Úgy fogalmazott "ugyanazt a marxista mocskot cipeljük a nyakunkban".

Csaknem 1300 pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Ez derül ki abból az összesítésből, amit a Népszava készített a tankerületi központoktól kapott adatok alapján. Ezeket közérdekű adatigénylés után kapták meg. Kiderült, hogy Békéscsabán a legrosszabb a helyzet, ott 126 betöltetlen álláshely van. Budapesten a Belső-Pesti tankerületben keresik a legtöbb tanárt, 97-et.

2020-tól teljesen fizetős lesz a Corvinus, de a tandíj visszajár a jótanulóknak

Csak fizetős helyre lehet jelentkezni 2020-tól a Corvinusra, de a tandíj visszajár, ha jól teljesít a hallgató. Az átszervezésről tegnap tartott háttérbeszélgetést az Egyetem kancellárja - a részletekről az Index írt először. Az általunk megkérdezett oktatáskutató szerint ez elrettenti a hátrányos helyzetű, de tehetséges diákokat.

Mit tanítanak a magyarországi nemzetközi magániskolák?

Miközben az állami iskolákat folyamatosan támadják az oktatás színvonala miatt, vannak olyan intézmények, ahol nem jelent problémát egy doboz kréta megvásárlása és a diákoknak nem kell azon gondolkodnia, hogy meg tudják-e tanulni másnapra a hihetetlen mennyiségű feladott leckét. Bepillantást nyertünk Magyarország legjobb magánintézményeinek működésébe.

Michael Ignatieff: kivonul a CEU? – eredeti nyelven

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Könnyebb tanulni luxusban?


szerző:
2018.10.26. 12:00
Könnyebb tanulni luxusban?

A Fókusz Plusz stábja a frontvonal mögött forgatott Irakban, és mit tanítanak a nemzetközi magániskolák?

Kivonul a CEU?


szerző:
2018.10.26. 00:25
Kivonul a CEU?

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Itt hagyhatja az országot a CEU

Bécsbe költözik Budapestről a CEU, ha a kormány december elsejéig nem írja alá az egyetem fennmaradását lehetővé tevő megállapodást. Ezt az egyetem rektora jelentette be. Szerinte az összes feltételt teljesítették, a kormány mégis húzza az időt.

Tanóránként 5 perc torna

Speciális gerinc gyakorlatokat építettek be az elsősök és a másodikosok tanóráiba a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolájában. Gerinc rehabilitációs tréner állította össze a feladatsort, azért, hogy megelőzzék az iskolások rossz tartásából eredő gerinc betegségeket.

Lemondott az iskolaigazgató

Segélykiáltó levélben mond le a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. A 444.hu hozott le részleteket abból a 9 oldalas levélből, amelyet Fazekas László intézményvezető küldött a tankerületnek, a szülőknek és a diákoknak. Ebben azt írja, a rendszer teljes csődje, és a pedagógusok reménytelen helyzete miatt adja be lemondását.

Elitképzés: keveseknek sokért?

A budapesti Corvinus egyetem egyszercsak a Magyar Tudományos Akadémiát rágcsáló, folyamatosan növekvő hatáskörű Innovációs-  és Technológiai Minisztérium felügyelete alá került. Majd bejelentették, hogy ez az egyetem lesz a világranglistákon gyengélkedő és egyre lejjebb csúszó magyar felsőoktatási intézmények zászlós hajója, elitképző, meglehet milliós tandíjakkal és rengeteg külföldi hallgatóval.

Erotikus hangulatú oktatóvideót rendezett a közszolgálati egyetem tanszékvezetője

Erotikus hangulatú kisfilmet rendezett a közszolgálati egyetem tanszékvezetője, hallgatói is szerepelnek benne. A videón diáklányok, leendő rendőrtisztek kihívó ruhában, vulgáris párbeszédet adnak elő.

Valódi bérrendezést követelnek

Valódi bérrendezést, a kötelező óraszámok csökkentését és a plusz munkák kifizetését követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Erről petíciót is írtak és aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Azt mondják, ha év végéig nem rendeződik a probléma, tavasszal újra sztrájkolni fognak. Az államtitkárság szerint 2013 óta 50 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére.

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való