KERESÉS search-close

nyugdíjrendszer

11 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "nyugdíjrendszer"

Nyugdíj államkötvényből?

A nyugdíjügyekkel foglalkozó kétrészes műsorunk első részében oda jutottunk, hogy a nyugdíjak növekedése elmarad a bérekétől, így egyre kisebb lesz a nyugdíjak értéke. Az is kiderült, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer még 10-15 évig tartható, de akkorra át kell alakítani. Mai műsorunkban szeretnénk megtudni, igaz-e, hogy az állam be akar lépni a nyugdíjpiacra, ha igen, hogyan, s hogy lesznek-e kötelező vállalati nyugdíjpénztárak.

A nyugdíjrendszer ellentmondásai

Kérdések a nyugdíjrendszerről: hogy hat a nyugdíjasokra a hirtelen megugrott infláció, hiszen az ő fogyasztásuk jellege a többségtől eltérő – például nem vesznek pelenkát, de sokat költenek gyógyszerre. Aztán: a nyugdíjrendszer igazságtalanságai – új és régi, szegény és tehetős nyugdíjasok. És nálunk is tervezik, hogy az állam belépjen a nyugdíjpiacra.

Nyugdíjrendszer: eltérő víziók

Nyugdíjakról, értelemszerűen nem a nyugdíjasoknak. Régen úgy volt, hogy sok gyerek, rövid élet, kevés idő nyugdíjban. Ma úgy van, hogy kevés gyerek, hosszabb élet, sokkal több idő nyugdíjban. Hogyan áll és hogyan alakul a magyar nyugdíjrendszer három szempontból: fenntarthatóság, méltányosság és egyenlőtlenség szempontjából?

Nyugdíj: Mikortól lesz kevesebb?

Nyugdíjasoknak: ön számít arra, hogy emelik a nyugdíját? Esetleg, hogy csökkentik? Leendő nyugdíjasoknak: ön számít arra, hogy egyáltalán lesz állami nyugdíja? Ez állandó mindennapi téma, de most karácsony előtt a politika hirtelen megint megtalálta a nyugdíjasokat. S ha már így alakult, szakértők segítségével hadd ajánljuk a politikusok figyelmébe, hogy miről kellene beszélni.

Átírnák a nyugdíjrendszert a szakszervezetek

A nők mellett a férfiak is mehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Ezt akarják szakszervezetek. Ezért népszavazást kezdeményeztek. A Tudományos Akadémia szakértője szerint ez katasztrofális lenne, és inkább büntetést kéne fizetnie annak, aki hamarabb akar nyugdíjba menni. A nyugdíjfolyósító szerint, ha ezt bevezetnék, már az első évben 150 ezer férfi mehetne korengedménnyel nyugdíjba.

Nyugdíjrendszer - ma és holnap: meddig bírja az állam a terhelést?

Mindannyiunkat érinthet az a háromrészes sorozat, amelybe hétfőn este belevágunk. Az első két adásban a nyugdíjjal foglalkozunk - először a mai nyugdíjasokkal, a helyzettel, hogy bírja-e és meddig bírja az állami rendszer a terhelést, hozzá kell-e nyúlni, kedden a jövő nyugdíjasaival, azzal, mi a teendő, hogy sokévi munka után az embernek nyugdíjasként ne kelljen nélkülöznie és a harmadik részben azt kérdezzük, mit kezdjen az ember a pénzével, hova és mibe tegye, már ha van neki.

Ki fizeti a jövő nyugdíjasait?

Van, akit már érint, s arra kíváncsi, mikor kapja, mennyit és – meddig…s van, akit előbb-utóbb érinteni fog: kétrészes sorozatunk első része a nyugdíjrendszerről. Meddig bírja a mostani? Hozzá kell-e nyúlni? Hogyan alakulnak a nyugdíjak? Csökkenteni kellene őket? Hiszen: egyre később leszünk nyugdíjasok – de alighanem egyre kevesebb nyugdíjat adhat az állam.

Zavargások Rómában


szerző:
2011.09.15. 12:12
Zavargások Rómában

Összecsaptak az olasz rendőrök a megszorítást ellenző tüntetőkkel Rómában.

Soron kívül dönthetnek


szerző:
2011.01.09. 13:02
Soron kívül dönthetnek

A médiatörvényről és a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló jogszabályról hozhat döntést az Alkotmánybíróság.

Negyven év után nyugdíj?


szerző:
2010.08.02. 12:03
Negyven év után nyugdíj?

Januártól 40 év szolgálati idő után, életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnének a nők. A javaslatról az őszi ülésszakban szavazhat a parlament.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való