KERESÉS search-close

nébih

68 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "nébih"

Gusztustalan: 28 tonna húst semmisítettek meg

Mumifikálódott békát és több hónapos koszt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei egy vékényi vágóhídon, Baranya megyében. A higiéniai előírásokra fittyet hányó üzemben több jelöletlen, feldolgozásra váró állatot is találtak, ezért lefoglalták az üzem teljes árukészletét. A vágóhíd tulajdonosa több milliós bírságra számíthat, mégis újrakezdhette működését.

Egértetem ürülék, penész a húsüzemben

Egértetem, ürülék, penészes falak, rozsda mindenütt - ezt találták az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrei két Békés megyei húsüzemben is. A helyszínen videót is készítettek. A két üzemben összesen hét tonna ismeretlen eredetű hústerméket vontak ki a forgalomból. Az üzemek működését azonnal felfüggesztették, a cégek súlyos bírságra számíthatnak.

Gyomorforgató állapotok egy budapesti kifőzdében

Illegális főzőkonyhát lepleztek le a NÉBIH ellenőrei Budapesten. A zuglói helyiségben nem takarítottak, és a kézmosó sem működött.

UNDORÍTÓ: Egértetemek a vágóhídón

Véres, szétdobált húsdarabok a padlón. Egértetemek és ürülék az üzemben. Egy Békés megyei sertés vágóhídnál tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal. Több mint 8 tonna terméket vontak ki azonnal a forgalomból. Az üzem tulajdonosa azt mondta, nem volt olyan probléma, amit nem tudtak volna azonnal helyrehozni, szerinte nem volt ennyire rossz a vágóhíd állapota.

FINCSI MI: Balatoni büfére csapott le a NÉBIH!

Balatonboglári büfét zárt be a Nébih. A konyhában elképesztő állapotok uralkodtak, több hűtőszekrények polcait vastag jégréteg borította, azokon helyben lefagyasztott termékek sorakoztak. A büfében egyetlen kézmosó sem volt használható, az edények koszosak voltak.  A termékek között pedig akadtak 2014-ben és 2016-ban lejárt élelmiszerek is, emiatt a szakemberek összesen 120 kifogásolt tételt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból.

Rovarok, lárvák a tejüzemben

Rovarok  a sajton, lárvák  a padlón egy Hajdú-Bihar megyei tejüzemben, aminek a működését a NÉBIH június végén azonnali hatállyal felfüggesztette. A hivatal több mint 3 tonna tejterméket semmisített meg. A tulajdonos szerint nem voltak nagy szabálytalanságok, mindent gyorsan rendbe hoztak. Az ellenőrök azóta tényleg mindent rendben találtak, a felfüggesztést feloldották, de a cég több milliós bírságra számíthat.

 

Ha rendesen megfő, nem veszélyes

Mivel évente csak néhányan fertőződtek meg, ráadásul Európa más-más pontjain, ezért tartott 3 évig míg rájöttek, hogy Bajáról származik a zöldség, amitől 9-en haltak meg - ezt mondta híradónknak a NÉBIH igazgató-helyettese. A megbetegedéseket egy olyan különleges baktérium okozta, ami bármikor újra kialakulhat. Ezért érdemes mindig betartani a csomagoláson lévő szabályokat, vagyis megfőzni, megsütni a fagyasztott ételeket.

NÉBIH: Nem hibás a cég


szerző:
2018.07.07. 18:25
NÉBIH: Nem hibás a cég

Nem büntetné meg a céget és nem is tartja felelősnek a listeria fertőzés miatt a Greenyardot az  Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal. Bár bizonyított, hogy az Európában 9 halálos áldozatot követelő baktérium a bajai cég telephelyéről származik, a Nébih igazgató helyettese szerint nem tudták elkerülni a fertőzést, mert a listeria egy ritka típusa okozta bajt. A híradónak nyilatkozó szakértő azt mondta: annak van félnivalója, aki nyersen fogyasztotta a visszahívott termékek valamelyikét. A fertőzött fagyasztott zöldségek listáját, ITT nézheti meg.

Akkumulátor a pizzériában

Motorolaj és akkumulátor az asztal alatt, sakkbábu az asztalok között. Ezt találták a Nébih ellenőrei egy gödöllői pizzériában. A helyet ráadásul még vállalkozásnak sem lehet nevezni, mert semmiféle engedélyük nem volt.

Nem ez az első eset


szerző:
2018.04.27. 16:51
Nem ez az első eset

Újabb szennyezett fűszerköményt találtak. Márciusban az élelmiszerbiztonsági hivatal közleményben tudtatta, hogy a Szegeden, Pécsen, Budapesten és Tiszakécskén működő gyártók termékeit visszahívják. A hatóság szerint most nem a márciusban visszahívott fűszerek okozták az ételmérgezést.

UNDORÍTÓ: Lejárt sajtokat és egérürüléket talátak a Nébih ellenőrei

Két éve lejárt konzerveket, sajtokat találtak az ellenőrök egy olaszt ételeket forgalmazó cégnél.  Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök rágcsálóürüléket is találtak. Gyanújuk szerint az egerek szívesen és rendszeresen fogyasztottak a drága olasz sajtokból. Őket nem zavarta, hogy ezek között is volt, amelyiknek lejárt a szavatossága.

3 tonna húst zárolt a NÉBIH

Penészes, lejárt kolbászokat és húsokat talált a Nébih a Fény utcai piac egyik hentesénél. A bolt üzemeltetői a legalapvetőbb higiéniai követelményeket sem tartották be: a radiátorcsövön lógtak a kolbászok, a polcokon pedig az élelmiszerek mellett cipőt is tartottak.

NÉBIH: Halmokban álltak a csirketetemek a padlón

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnal felfüggesztette a NÉBIH egy Szabolcs megyei vágóhíd működését. Az üzemben 24 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan csirkehúst találtak. A csirke tetemek a daraboló szalagból a földre potyogtak, a vágóhíd dolgozói pedig szinte szó szerint bokáig gázoltak a földön heverő tetemekben.

Megbukott a menzák 7%-a...


szerző:
2017.08.09. 07:40
Megbukott a menzák 7%-a...

Az elmúlt hetekben a NÉBIH munkatársai a közétkeztetésben és az ételek házhozszállításában érdekelt főző- és tálalókonyhákat vizsgálták. Az eredményt tegnap publikálták. Eszerint a vizsgált konyhák 7%-a elégtelen, 17%-a elégséges, 39%-a közepes, 30
%-a jó, és szintén 7%-a jeles minősítést kapott. A vizsgálat szempontjairól és az akció céljáról a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője, Zoltai Anna mesélt.

Hat és fél tonna húst foglaltak le

Saját levében úszó hús, koszos előkészítő pult és mosdó, potyogó vakolat. Ilyen körülményeket találtak egy budapesti húsüzemben az ellenőrök. Csaknem hat és fél tonna húst foglaltak le, aminek a származását a vállalkozó nem tudta igazolni. A sonkákat és a kolbászokat visszahívták a boltokból. A cég milliós nagyságrendű bírságot kaphat.

UNDORÍTÓ: Ennyire gusztustalan dolgot ritkán látni

Egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban és a hozzá tartozó előállító helyen tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egységben számos szabálytalanságot, köztük súlyos higiéniai problémákat találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el a NÉBIH munkatársai.

Penészes sajt, koszos üzem

Csaknem fél tonna jelöletlen tejterméket foglalt le egy kistarcsai termelőnél a Nébih. A sajtok egy része penészes volt, a tejüzem pedig koszos és takarítatlan. A kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat átcsomagolta és sajátjaként árulta. A tulajdonos beengedte Híradónkat az üzembe, amit éppen akkor meszelt.

DURVA: átcsomagolt penészes sajtot foglalt le a Nébih

Penészes falak, takarítatlan terület várta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt egy kistarcsai termelőnél. A penészes sajtokat azonnal lefoglalták. A kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat átcsomagolta és sajátjaként árulta.

380 millió forint bírság

Egérürülék, penészes hús, szabálytalanul működő vagy piszkos üzemek - ezek miatt 380 millió forint bírságot szabott ki idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 600 helyet ellenőriztek és csaknem ezer tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. 27 vállalkozás működését függesztették fel, mert azok nem tartották be az élelmiszerbiztonságra vonatkozó előírásokat. A hatóság jövőre élelmiszer-rendőrséggé alakul.

Virsli teszt: Minél drágább, annál jobb

Ezer forint alatt nincs jó virsli, ezt mondják a szakemberek. A NÉBIH ellenőrei 21 előrecsomagolt sertésvirslit teszteltek. Egy kivételével mindegyik átment a vizsgálaton. Az áruházakba már kedden megérkezett a szilveszterre szánt mennyiség egy része. Évente nagyjából 30 ezer tonna virsli fogy, aminek ötödét ilyenkor adják el az üzletek. Hogy hogyan szerepeltek a virslik a teszten, megnézhetik itt.

3 tonna lejárt csokit találtak

Több mint 3 tonna lejárt csokoládét foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal. A NAV munkatársainak lett gyanús egy kamion a román határnál, ahonnét egészen a törökbálinti telephelyéig követték a sofőrt, ott már vártak rá az ellenőrök. A kamionban és raktárban is találtak lejárt termékeket. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a gyerekeknél és időseknél akár hányást és hasmenést is okozhat a lejárt szavatosságú csoki.

LEJÁRT ALMALÉ!: 100 ezer litert foglaltak le

Csaknem 100 ezer liter lejárt almalé forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH egy Hajdú-Bibar megyei gyümölcslé-előállító üzemben. A cég országszerte több boltnak és áruházláncnak is rendszeres szállított. Az ellenőrzéskor a gyártás épp szünetelt. Az értékesítésre váró termékekkel együtt tárolva viszont 94 600 liter lejárt almalevet találtak a hatóság munkatársai. Elrendelték az almalé forgalomból kivonását, és megtiltották az értékesítését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós bírság várható.

Undorító körülmény a pékségben

Bogarak a lisztben, muslicák a kovászban és kosz mindenhol – ezt találták egy fővárosi péküzemben a NÉBIH ellenőrei. Az üzemben épp egy macska is volt. Ám hiába záratták be azonnal a pékséget, a tulajdonosok feltörték a hatósági zárat, és tovább dolgoztak. Reggel az újabb ellenőrzéskor már a rendőrséget is értesítette a NÉBIH és feljelentették a céget.

20 tonna hamis mézet találtak

Hamisított mézet foglaltak le az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei. Először egy nagykereskedésben találtak cukorsziruppal hígított mézet, ezután vettek mintát a beszállítást végző székesfehérvári csomagolóüzemnél. Az összesen 20 tonna hamisítványból cukrászüzemek és édességgyártók vásároltak, valószínűleg ők sem tudták, hogy hamis mézet kaptak.

Milliós bírság a tésztaüzemnek

Tésztaüzemre csapott le az élelmiszerbiztonsági hatóság. A jelöletlen termékek, a megfelelő papírok hiánya és a higiéniai körülmények miatt felfüggesztették a működését, a hatóság szerint egérürülék is volt az üzemben. A tulajdonos beengedte stábunkat a tésztagyárba, azt mondta, ő nem talált ürüléket, sajnálja, hogy nem kért laborvizsgálatot, és ezt a hatóság sem végzett. A hatóság szerint a labor nem kötelező, mert a szakállatorvosok el tudják dönteni, hogy mit látnak.

Újabb távol-keleti éttermet záratott be a NÉBIH - KÉPEK!

Rohadt zöldségek a hűtőben, pergő vakolat, kosztól megfeketedett falak, ezt találták a hatóság ellenőrei az étteremben. Eredetileg ételmintát akartak venni, de az áldatlan állapotok láttán azonnal bevonták a XIV. kerületi hely működési engedélyét. 

Penész a falakon és a savanyúságon

Penészes falak, a hordókban penészes savanyúság. Ilyen állapotokat talált a NÉBIH egy fővárosi, savanyúságokat előállító üzemben. Ráadásul a helyiségeket ellepték a rovarok, mert nem volt szúnyogháló. Koszos zöldségeket is tároltak ott, a dolgozóknak nem volt érvényes egészségügyi igazolásuk. Az ellenőrök csaknem 40 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Penészes helyiségben, bogarak közt készültek a savanyúságok

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal több mint 39 tonna savanyúságot vont ki a forgalomból egy budapesti savanyúság-előállító üzemben.

Csótányok a koszos pékségben

Csótánytetemeket és koszos helyiségeket találtak az ellenőrök – a hatóság felfüggesztette a pékség működését. 480 kg alapanyagot és készterméket kivontak a forgalomból, a bírság több százezer forint. A pékség vezetője azt mondta, már takarítanak, hogy minél hamarabb újra ki tudjanak nyitni.

Óvodákba is került a romlott húsból

Óvodákba és idősek otthonába is kerülhetett abból a több tonnányi lejárt húsból, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében foglalt le a NÉBIH.  A hatóság ugyanannak a tulajdonosnak két vállalkozását is ellenőrizte, az ellenőröket is meglepte, amit a raktárban találtak: nemcsak a padló, még a mennyezet is koszos volt, a füstölt húsokat pedig vastag penész borította.

Penészes húsok óvodáknak


szerző:
2016.05.17. 10:01
Penészes húsok óvodáknak

13 tonna jelöletlen és lejárt terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. Két cégnél is tartott ellenőrzést a hatóság, az egyik közintézményeknek – többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba - is szállított a termékeiből. A két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat.

Minden ragadt a kosztól


szerző:
2016.05.12. 18:05
Minden ragadt a kosztól

Barna trutyi csöpögött a hűtőből az alapanyagokra, egy légtérben volt a mosdó és az előkészítő, és minden ragadt a kosztól. Ezeket a szabálytalanságokat találták egy budapesti pékségben az élelmiszerbiztonsági hivatal munkatársai. A hatóság azonnal bezáratta a látványpékséget, több mint 150 kiló terméket vontak ki a forgalomból.

UNDORÍTÓ: Koszos pékségre csaptak le az ellenőrök

Málló vakolatú, koszos, zsíros falakat és több mint 150 kiló lejárt szavatosságú, szennyezett szalonnát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei az egyik XIV. kerületi budapesti látványpékségben. A külföldi tulajdonú üzemben a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartották be, a kézmosóban például nem volt meleg víz és a szappan is hiányzott. A WC egy légtérben volt az előkészítő helyiséggel, ráadásul a kukákat ezen a termen keresztül tolták ki. A rozsdás hűtő eresztett, a víz az alapanyagnak felhasznált szalonna szeletekre folyt. Az ellenőrök az üzemet bezárták, a szalonnával készített késztermékeket lefoglalták. A tulajdonos 1 millió forintos bírságra számíthat.

 

Jók a Balaton-felvidéki borok

100 ezer liter hamisított bort foglaltak le a hatóságok egy tapolcai borászatban. Kiderült, a bor sosem látott szőlőt. Emiatt a NÉBIH akciót indított a balatoni borok ellenőrzésére. 89 borászatban vizsgálódtak a Balaton-felvidéken. Minőségi problémát nem találtak, de rossz jelölések és higiéniai gondok miatt négy üzem működését felfüggesztették.

Egérürülék mellett készültek a sütemények

Egérürülék, lejárt és jelölelten alapanyagok egy budapesti cukrászüzem raktárában. Felfüggesztette a cég működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzés után több mint 330 kg alapanyagot és terméket kellett megsemmisíteni. A szakemberek a helyszínen súlyos higiéniai problémákat feltártak: zsúfoltak és koszosak voltak a termelő- és raktárhelyiségek és hiányoztak a higiénikus kézmosás és a mosogatás feltételei is. Azt később állapítják meg, hogy a cukrászüzem mekkora bírságot kap

Nemzetközi akció az élelmiszerhamisítók ellen

A drogkereskedelem után az élelmiszerhamisítás az egyik legnagyobb üzlet a feketepiacon, ezt mondta Híradónknak az Élelmiszerbiztonsági Hivatal egyik vezetője. Magyarország is részt vett abban az összehangolt nemzetközi akcióban, amit a hamisítók ellen indítottak: a NÉBIH mindössze 4 hónap alatt 243 tonna veszélyes élelmiszert és 17 ezer liter alkoholt foglalt le.

Egerek a reformételek között

Néhány napos és döglött egerek, ürülék és kosz mindenhol. Sokkoló körülményeket tapasztaltak az Élelmiszer-biztonsági Hivatal szakemberei egy szegedi, reformélelmiszereket gyártó üzemben. Azonnali hatállyal felfüggesztették a cég működését és többmilliós bírságot szabtak ki rájuk. Csaknem 10 tonnányi terméket foglaltak le, a forgalmazásba került élelmiszereket levetetik az üzletek polcairól. 

Rothadó zöldségekből készített savanyúságot

Vecsési savanyúság Thaiföldről! Penészes, rothadásnak indult zöldségekből készült a vecsési savanyúság. Az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrei 38 tonna terméket foglaltak le egy kistermelő üzemében. Kiderült, részben Thaiföldről származó konzervekből készítette a savanyúságot, amit háziként árult.

GYOMORFORGATÓ: Betonkeverőben készült a gyros

Belül még látszik a húsmassza és a fűszerek nyoma, ebben a betonkeverőben készült a gyroshús egy pomázi húsüzemben. Mellette koszos műanyagvödörben állt a pácoláshoz való joghurt és fűszer. Az asztalokon véres húscafatok hevertek, a földön pedig a ládák mellett eldobált cigarettacsikkek voltak. A földön lévő rácsok és a padló is koszos, ahogy azok a műanyagládák és vödrök is, amelyekben a nyers húst tárolták, hűtés nélkül.

Három és fél tonna húst foglalt le a NÉBIH

Egy budapesti húsnagykereskedést ellenőrzött november végén a NÉBIH. Az egység takarítatlan, a termékek jelentős része jelöletlen volt, az eljárás során több mint 3,5 tonna húst kellett a szakembereknek lefoglalni és megsemmisíttetni. A tulajdonos nagy összegű bírságra számíthat. Az eset kapcsán vendégünk volt, Dr. Helik Ferenc NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) Kiemelt Ügyek igazgatóságának vezetője!

Nem árulhatták a jótékonysági sütiket

Jótékonysági süteményvásárra csapott le Győrben az élelmiszerlánc biztonsági hatóság. A helyi Gyermekmentő Alapítványnak gyűjtöttek volna pénzt egy életmentő készülékre, de valaki feljelentette a szervezőket, így az otthon készült sütemények árusítását betiltották. A szervezők szerint érthetetlen, hogy hogyan képes valaki egy jótékonysági gyűjtést így tönkretenni, a hatóság szerint viszont szabálytalanul árulták a süteményeket.

SZALONCUKOR: Döglött egér az édességek között

Furcsa, sötét színű, habos folyadék áll a ládákban, a földön pedig döglött egér hever. Ugyanabban a helyiségben, ahol egyébként a gépsorokon már a karácsonyi szaloncukor készül. A narancssárga flakonokban joghurt- tejszín és puncsaroma van, mindnek lejárt a szavatossága. Több rekeszben romlott rózsaszín és fehér összegyúrt cukormázat találtak az ellenőrök. Október közepén csaptak le az édességgyárra, ahol szinte semmit sem találtak rendben.

Mocskos üzemben darabolták a zöldséget

Mocskos, elhanyagolt üzemekben darabolták a konyhakész zöldséget egy budapesti telephelyen. Az élelmiszerbiztonsági hivatal felfüggesztette a cégek működését. A megpucolt árut éttermekbe szállították volna. A koszos üzemekben még a kézmosók sem működtek, az alapanyagok eredetét pedig nem tudták bizonyítani.

Előzetes: Rohadófélben levő, penészes káposzta, amin legyek döngenek

Ez a látvány fogadta az élelmiszerbiztonsági hatóság munkatársait két soroksári üzemben. Mindenhol szemét hevert a földön, közte bogarak mászkáltak. Hogy a milyen büntetésre számíthatnak, elmondjuk 18:00-kor az RTL Híradóban.

Gyomorforgató dolgok fogadták a NÉBIH szakembereit egy vágóhídon

Elképesztő látvány fogadta a NÉBIH ellenőreit egy Pest megyei vágóhíd ellenőrzésekor. Az üzemben a padozatot, a falakat és a berendezési tárgyakat alvadt vér, kosz és húscafatok borították, míg a vágást eldugult kézmosó és nem működő késfertőtlenítő mellett végeztek. A bezárásról a NÉBIH vezetőjét, Dr. Helik Ferencet kérdeztük.

Mocsokban dolgozták fel a húst


szerző:
2015.09.24. 18:10
Mocsokban dolgozták fel a húst

Alvadt vér a falakon és a padlón, mindenfelé szétszórt húscafatok és fedetlen pöcegödrök – elképesztő körülményeket találtak az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrei az egyik Pest megyei vágóhídon. A telepet két hete vizsgálták, de csak most hozták nyilvánosságra a sokkoló videót. Az üzemet azonnal bezáratták, a tulajdonos és a bérlő cég is milliós büntetést kaphat. A vágóhidat egyébként néhány nap alatt kitakarították és azóta újra üzemel.

Cukrászüzemet zárartott be a NÉBIH

Folytatta a cukrászüzemek célellenőrzését a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ezúttal egy Pest megyei üzemnek függesztették fel azonnali hatállyal a működését az ott tapasztalt súlyos higiéniai problémák miatt. A vizsgálat részleteiről Dr. Helik Ferencet kérdeztük.

Penészes kenyér és kosz a pékségben

Ismét elborzasztó körülményeket tárt fel egy pékségben a NÉBIH: penészes kenyerek, por, kosz és macskák átjáróháza az élelmiszrek között. Erről kérdeztük a NÉBIH képviseletében, Dr. Helik Ferencet.

Előzetes: Rengeteg penészes kenyér és elképesztő mocsok

Ez fogadta az egyik budapesti pékségben az élelmiszerlánc–biztonsági hivatal ellenőreit. Az esti RTL Híradóból az is kiderül, hogyan hasznosították a penészes kenyereket a megbukott pékségben. Részletek 18 órakor.

Veszélyes teákat vont ki a forgalomból a NÉBIH

Ezúttal gyógyteák akadtak fenn a NÉBIH szűrőjén. Egy webshop-on keresztül rendelhető, többféle teakeveréket is érint a forgalomból való kivonás. Hogy pontosan milyen anyagot tartalmaztak és milyen mennyiségben, a vizsgálatról, Dr. Nagy Attilát kérdeztük, a NÉBIH képviseletében.

Biztonságos út menti árustól venni a gyümölcsöt?

A választ a NÉBIH szakértőjétől tudtuk meg, akit egy budapesti cukrászdában feltárt szabálytalanságokról is kérdeztünk.

Egérürülék és mocsok borította a sütiket

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök elképedtek, amikor meglátták, hogy a gépekre is vastagon rászáradt a kosz, az alapanyagok nagy része pedig jelöletlen vagy már lejárt volt. Csaknem három tonna félkész süteményt és hozzávalót semmisítettek meg. Az üzemet nem zárták be, de felfüggesztették, és a cégnek milliós bírságot kell fizetnie.

Óvatosan a hőségben az élelmiszerekkel!

Talán nem meglepő az az állítás sem, hogy szobahőmérsékleten az ételmérgezéseket okozó baktériumok száma 20 percenként duplázódik… Emellett persze számos más élelmiszerbiztonsági szabályt is be kell tartani a hőségben, nem csak otthon, de a vendéglátóknak is! Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője volt segítségünkre. 

Elsöprő sikert aratott a magyar film Cannes-ban!

Négy díjat is besöpört a Saul fiát Cannes-ban - A film sikeréről a főszereplőt, Röhrig Gézát kérdeztük. Kistermelőnél csapott le romlott húsra a NÉBIH - Az eset kapcsán érkezik a hivatal képviselője, valamint Trokán Nóra is vendégünk volt, aki a legnagyobb sztárokkal lépett a vörös szőnyegre. A fiatal színésznőt a Cannes-i Filmfesztivál kulisszatitkairól faggattuk. S, hogy milyen témáink voltak még, az tovább olvasva kiderül!

Kistermelőnél csapott le romlott húsra a NÉBIH

Egy péteri kistermelőnél tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei, és nem várt szabálytalanságokra bukkantak: szemeteskukkában pácolt hús és koszos üstben olvasztott ipari zsír. A helyszínen tapasztalt számos szabálytalanság miatt mintegy 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el az ellenőrök. Az esetről Dr. Helik Ferenccel beszélgettünk.

Penészes kukában pácolta a húsokat

Koszos, penészes kukában pácolta a húsokat, piszkos, mosatlan üstökben olvasztotta a zsírt, az ételek között pedig tyúkok mászkáltak annál a kistermelőnél, akire a napokban csaptak le a NÉBIH munkatárásai a Pest megyei Péteriben. A férfi a környező piacokon sajátjaként árulta a húsárut, amiknek egy része valójában bolti termék volt.

Előzetes: Koszos, penészes kukában pácolta a húsokat

Piszkos, mosatlan üstökben olvasztotta a zsírt, az ételek között pedig tyúkok mászkáltak annál a kistermelőnél, akire a napokban csaptak le a NÉBIH munkatárásai a Pest megyei Péteriben. Hogy milyen büntetésre számíthat, elmondjuk este hatkor az RTL Híradóban.

Miből van a csokinyuszi?

A NÉBIH szakértője elárulta, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a csokoládényulak, a húsvéti sonka és a tojás vásárlásakor, nehogy a gyomorrontás megkeserítse az ünnepi hétvégét.

GYOMORFORGATÓ: Patkány a biotermékek között

Mumifikálódott, kiszáradt patkány a földön, emberre is veszélyes rágcsálóirtószer majdnem minden sarokban és patkány vagy egér rágta lyuk a dobozokon. Ilyen körülmények között készültek az egészséges táplálkozás híveinek szánt paleo és biotermékek.

Előzetes: Mumifikálódott patkány a bio üzemben

Emberre is veszélyes rágcsálóirtószer, elképesztő por és kosz. Ilyen körülményeket találtak a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ellenőrei egy tolnai üzemben, ahol paleo és bio készítményeket és különféle liszteket gyártottak. Az üzemben koszos gépekkel őrölték az alapanyagokat, és semmilyen engedélyük nem volt. Több mint 100 tonna terméket és alapanyagot foglaltak le. Hogy mit derítettek ki az ellenőrök, kerültek-e az árukból a boltok polcaira, az kiderül hat órakor a híradóból.

Elegáns étterem is megbukott a razzián

3 mázsa jelöletlen hal, penészes raktár, lomok között tárolt kolbász és egérrágta füstölt hús. Egyebek között ezt találták az élelmiszer ellenőrök legutóbb. A hivatal a Torkos Csütörtök előtt vizsgált halszaküzleteket és olyan éttermeket, amelyek halételeikről ismertek. A most megbírságolt éttermek között elegáns, jó nevű helyek is vannak.

Ismeretlen eredetű húst és húskészítményt foglaltak le

A cég hűtőházában hegyekben állt a jelöletlen sertésfej, és ismeretlen eredetű csirke szárnyat is találtak az ellenőrök. Azt most vizsgálják, hogy került-e az üzletekbe a húsból.

Hogyan lehet a karácsonyi maradékot újrafelhasználni?

Az ünnepek alatt megmaradt ételeket a háziasszonyok nagyrésze lefagyasztja, mondán később még jó lesz. A fagyasztás és a kiolvasztás módjáról valamint a tárolt ételek fogyaszthatóságáról és újrafelhasználásukról beszélgettünk.

Decembertől akár órákat is sorban állhatunk a hentesnél

Változnak az élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályok és ez nem csupán az előrecsomagolt termékeket érinti. De mit jelent ez a vásárlókra nézve?

Penészes sajt rovarokkal


szerző:
2014.10.21. 18:10
Penészes sajt rovarokkal

Penészes, rovarokkal belepett sajtokat zárolt a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal az egyik fővárosi sajtüzemben. Szerintük a gyárban a lejárt alapanyagokat és selejt termékeket hőkezelték, és újra felhasználták.
 

Támadnak a rémkaticák?

A harlekinkaticák rohamos terjedésükkel komoly károkat okozhatnak. Veszélyesek a növényekre, ráadásul bemászhatnak az otthonainkba és csípnek is.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való