KERESÉS search-close

munkaerőhiány

86 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "munkaerőhiány"

Szakemberhiány: mennyit kell várnunk a klímaszerelőre vagy az asztalosra?

Magyarországon már nem csak a cégek, de a lakosság is érzi, hogy a szolgáltató szektorban sok a hiányszakma. Az építőiparban minden szakemberből hiány van. Utánajártunk mennyit kell várnunk egy-egy mesteremberre, illetve milyen árakon dolgoznak.

Strandkörkép: mennyibe fáj egy pancsolós nap a Velencei vagy a Tisza-tónál?

Lángos, hekk, hamburger, gyrostál, sültkrumpli, palacsinta, és persze innivalók mindenkinek: egy négy fős család ebédje a Velencei-tónál. 12.000 forint. Vízibicikli, sup-, vagy kajak-bérlés, esetleg vízipark a gyerekeknek a Tisza-tónál. Óránként 2-3000 forint. Nemrég utánajártunk, mennyibe kerül egy hétvége a Balatonon, és arról is beszámoltunk, hogy továbbra is óriási munkaerőhiány a magyar tengernél. Most megnéztük, hogy ehhez képest mi a helyzet az ország legnagyobb mesterséges tavánál, a Tisza-tónál, és a Budapesthez közeli Velencei-tónál.

A Wizz Air vezérigazgatója a munkaerőhiányt okolja a megszaporodó problémákért

A telített reptereket és a munkaerőhiányt okolja a Wizz Air vezérigazgatója az utóbbi időben megszaporodó problémákért. A légitársaság ellen a kormány fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett, mert több esetben is jelentős késéssel tudták csak elvinni utasaikat.

600 dolgozó hiányzik a budapesti kormányablakokból

A budapesti kormányablakoknál átlagosan 45 percet kell várni ügyintézésre a közszolgáltatásért felelős államtitkár szerint. Tuzson Bence az RTL Híradó kérdésére azt mondta, hogy hétfő óta vidékről 35 dolgozót irányítottak át Budapestre, holott a kormány elismerte, hogy nagyjából 600-an hiányoznak a rendszerből a fővárosban. Híradónk korábban beszámolt róla, hogy elsősorban a munkaerőhiány miatt bizonyos helyeken és bizonyos ügytípusokra akár egy hónapos határidővel lehet csak időpontot foglalni.

 

Vidéki dolgozókat hoznának segítségül a kormányablakokhoz

Hetekig tartó várakozás is előfordulhat a közszolgálati dolgozók szakszervezete szerint a fővárosi kormányablakoknál. Az egyik budapesti hivatalban az RTL Híradó stábja egyetlen ügyet sem tudott elintézni. Egy másik kormányablaknál viszont gyors ügyintézést tapasztaltunk. A problémát a létszámhiány okozza, amit a kormány úgy oldana meg, hogy vidékről irányít kormányhivatali dolgozókat Budapestre.

Lehetetlen szakképzett munkaerőt találni nyárra a Balatonnál?

A Balaton a belföldi turizmus legnépszerűbb célpontja, 2017-ben körülbelül 450 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyar tengernél a látogatók. Ám hiába a sok érdeklődő, ha nincs, aki kiszolgálja őket a büfékben, éttermekben vagy akár a strandokon. A helyiek szerint a helyzet évről évre egyre nehezebb, főleg ha csak a szezonra, két-két és fél hónapra keresnek embert. Már egyszerű munkaerő sincs, szakképzett dolgozókról pedig álmodni sem mernek.

Sok az unión kívüli vendégmunkás

Két év alatt 113%-kal több unión kívüli állampolgár kapott tartózkodási engedélyt Magyarországon - ez kiugró adat az Eurostat friss összesítésében. Főleg munkavállaláshoz kérték és csak tavaly 46 ezren hozzá is jutottak a dokumentumhoz. A pénzügyminiszter átmeneti állapotról beszél, és a munkaerőhiánnyal érvel.

Mi segíthet a balatoni munkaerőhiányon?

Munkásszállókat építhetnének a Balatonnál, ahol egy szakács, felszolgáló vagy más munkavállaló akár az egész családjával kulturáltan lakhatna a nyári szezon alatt. A Fókusznak nyilatkozó szakértő szerint az évek óta tapasztalható óriási munkaerőhiányt ez is enyhítené a Balatonnál. De, a szakképzés teljes megújítására is szükség lenne. Ugyanis azok, akik télen síparadicsomokban dolgoznak, nyáron a Balatonnál is tudják mit, hogyan kell csinálni, az iskolából kikerülőknek viszont fogalmuk sincs róla.

Posta: ötmilliós vezetői fizetés

Magas szintű felkészültséget igényel a munkájuk, ezért költenek bruttó 20 millió forintot havonta a Magyar Posta vezetőinek bérére - ezt válaszolta a minisztérium egy Jobbikos politikus írásbeli kérdésére. Az ellenzéki párt arra volt kíváncsi, a kormány szerint nem visszás-e, hogy ennyibe kerülnek a vezetők, miközben az állami cégtől többszáz embert rúgnak ki. Az egyik postás szakszervezet szerint a munkaerőhiány egyre nagyobb gondokat okoz a náluk.

66 ezren egy éve munkanélküliek

Minden negyedik munkanélküli, több mint 66 ezer magyar legalább egy éve nem tud elhelyezkedni. Ez derül ki az állami foglalkoztatási szolgálat friss adataiból. Pedig a betöltetlen álláshelyek száma meghaladta a 72 ezret tavaly decemberre. Északkeleten majdnem tízszer annyi álláskeresőt tartanak nyilván, mint Északnyugaton.

Mérnök, orvos, fizikai munkás hiányzik leginkább

Mérnökből, orvosból és fizikai munkásból a legnagyobb a hiány Magyarországon.

11 ezer külföldi munkás jött

11 ezer külföldi vendégmunkás érkezett tavaly Magyarországra - közölte a Pénzügyminisztérium egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére. Az adatok szerint tavaly rekordszámú külföldi érkezett, ami a DK szerint azt jelenti, hogy álságos a kormány kommunikációja, amikor arról beszél, a magyar gazdaság vendégmunkások nélkül is működőképes.

Kötelező biztosítás: 4-5 %-os emelkedés várható

Várhatóan 50 ezer forint fölé ugrik a kötelező biztosítás átlagos éves díja, miután 4-5%-kal emelkednek a tarifák januárban - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Több az autó és nagyobb a munkaerőhiány, részben a szerelők bérének növekedésével magyarázzák a drágulást. Az áremelés folytatódhat, akinek a szerződése később évfordulós még rosszabbul járhat.

ÉPÍTŐIPAR: „Ha most kérne fel munkára, jövő augusztusban tudnánk kezdeni”

Topa Imre 20 éve foglalkozik kivitelezéssel Dombóváron és környékén. Nem csak munkát ad, hanem gyakorlati képzést is biztosít a leendő munkásoknak. Azt mondja, ma egy építőipari munkás már Magyarországon sem keres az átlag alatt - de ez az összeg régiónként változó.
A témában készült teljes riportot ide kattintva nézheti meg.

A hulladékudvarokban is gond van

Már a hulladékudvarokban is gond van a szemétszállítással a fővárosban. Az RTL Híradóban többször is beszámoltunk arról, hogy helyenként heteket csúszik a szelektív hulladék elszállítása. Vannak lakók, akik ezért inkább személyesen viszik el a lerakókba a szemetet. Azonban már ott sem vesznek át mindig és mindent a lakóktól. A cégek hulladékot pedig egyáltalán nem fogadják. Az FKF szerint ennek okai a munkaerőhiány és az újrahasznosítás problémája.

 

Túlóra-ügy: tüntetnek és sztrájk is lehet

Tüntetést hirdet a Magyar Szakszervezeti Szövetség december nyolcadikára az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítási javaslat miatt. Azt mondják, később sztrájkolhatnak is. A szervezet szerint ugyanis a kormánypárti javaslat nem oldja meg a munkaerőhiányt, sőt, emiatt még többen dönthetnek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni.

Két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól

Akár két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól jövőre, ha az országgyűlés elfogadja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf törvénymódosítási javaslatát. A túlórák kifizetésére pedig három éve lenne a munkáltatóknak. A Vasas Szakszervezet szerint a javaslat szakmaiatlan és embertelen. A DK szerint pedig mindez nem megoldani, hanem gerjeszteni fogja a munkaerőhiányt.

Még nagyobb lett a munkaerőhiány

Robbanásszerűen, majdnem harmadával nőtt egyetlen év alatt a munkaerőhiány Magyarországon  - az egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég szerint.

Próbált jó mesterembert találni mostanában?

Nem csak az a baj, hogy a munkaerőhiány óriási gondokat okoz, hanem az is, hogy az árak is elszálltak. Ráadásul sok a kontár!

BKV: Azonnal felvennének 200 buszsofőrt

Akár azonnal 200 buszsofőrnek is tudnának munkát adni a BKV-nál. A társaság szerint komoly problémát okoz, hogy képzett járművezetőket találjanak, ezért inkább maguk tanítják meg a szakmát a jelentkezőknek. A társaság a képzés minden költségét fizeti, és pótlékoktól függően nettó 220-300 ezer forintos fizetést ígérnek.

 Továbbra sincs elég kukás a fővárosban

A Fővárosi Közterület- fenntartónál ideiglenes munkaerőhiányról beszélnek, miközben már a nyári hónapokban is gondot okozott a szelektív hulladékok elszállítása. A FKF szerint jelenleg 15 kerületben csúszik az edények ürítése, mert nincs elég dolgozójuk. A társaság már rádióban, plakátokon és állásbörzéken is próbál kukásokat toborozni.

Elégedetlenek az oktatással a munkaadók

Újra 18 éves korra emelnék a tankötelezettséget, és kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését a munkaadók. Ennek oka, hogy szövetségük szerint a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát.

Boltzárral a munkaerőhiány ellen?

Ismerős téma, egyszer már kisebb-nagyobb mértékben megosztotta az országot és utóbb 2016-ban elbukott: a vasárnapi boltzárról van szó. Most, természetesen tagságának és a tagság családtagjainak érdekeire hivatkozva fel akarja támasztani egy szakszervezet. Érvek és ellenérvek.

Lassabban haladnak az építkezések

 Több mint 3 és fél évig tarthat, mire elkészül egy társasház Budapesten, kétszer annyi ideig, mint egy évtizede a devizahitelezés csúcsidőszakában. Nincs elég szakmunkás, ugyanakkor egyre nagyobb lakóparkokat rendelnek

A munkaerőhiány káros hatásai

A régióban Magyarországon okozhatja a legnagyobb problémát a munkaerőhiány - ez áll a Financial Times elemzésében. A brit gazdasági napilap szerint a gazdasági növekedés rovására mehet, hogy a magyar iparvállalatok 86%-a jelezte, hogy a munkaerőhiány korlátozni fogja a termelésüket.

1,2 millió ember vándorolna ki

Egy friss közvéleménykutatás szerint ennyien tervezik, hogy a jövőben elhagyják Magyarországot, és külföldön vállalnak munkát. A kormány szerint tavaly már többen jöttek haza, mint amennyien külföldre mentek.

Kivándorol a magyar nyomozó

Biztonsági őrként dolgozna Ausztriában az a budapesti nyomozó, aki szeptemberben szerel le, szintén rendőr feleségével együtt. A rendőrség szerint ennek ellenére nincs leszerelési hullám a jövőre megszűnő túlóradíj miatt.

Fehér bőrű és keresztény gyökerű kultúrából már nem lehet munkaerőt hozni Magyarországra. Ezt mondta a kereskedelmi kamara elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A kormány viszont azt mondja, lehet, például azért, mert többen jönnek haza Magyarországra, mint ahányan kivándorolnak.

Munkaerőhiány miatt áremelés?

Áremelkedési hullám várható a soha nem látott munkaerőhiány miatt - a GKI szerint. Egy év alatt 20 ezerrel, majdnem 80 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma az országban.

 

Tényleg milliós fizetések vannak a Balatonon?

Egymilliós balatoni fizetésekről keltek szárnyra pletykák. Igaz, hogy álomgázsit kínálnak a szezonban a munkavállalóknak? A Fókusz utánajárt!

Már diákmunkásból sincs elég

Van olyan iskolaszövetkezet, amelyik a felkínált álláshelyek több mint ötödét kénytelen visszautasítani. A munkaadók minden korábbinál több pénzt ajánlanak, de a romló demográfiai helyzet miatt kevesebb diák van, és ők sem kukoricát akarnak címerezni.

 

NINCS IDÉNYMUNKÁS: Zvloenszki Zoltán „Guga” szerint ezért nem

Az egyik legismertebb vidéki vlogger, Guga  szerint ki kell mondani, hogy itthon már nincs munkavállaló. Egyrészt sokan elmentek külföldre „igazi pénzért” munkát Vállalni, másrészt azoknak, akik itthon maradtak annyira alacsony órabért biztosítanak, hogy azért már nem éri meg nekik elmenni dolgozni.

Lasszóval kell fogni az idénymunkásokat

Már alig akad valaki, hogy leszedje a földiepret - a Népszava írt először arról, hogy hiába ért be már a szabadtéri szamóca, a gazdák nem találnak munkásokat. Legtöbbjük ugyanis inkább külföldön vállal munkát, több, mint háromszoros bérért.

Munkaerőhiány a Balatonnál

Nincs, aki dolgozzon a balatoni büfékben - a vendéglátás szinte minden részterületén hiány van munkaerőből. A hamarosan induló nyári szezonra sok helyen még mindig keresik a dolgozókat.

 

Munkaerőhiány miatt zárva

Hétfőnként zárva tartják boltjaik egy részét, hogy kompenzálják a munkaerőhiányt - ezt nyilatkozta Híradónknak az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke. A legnagyobb magyar üzletlánc sok boltja a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni, ezért engedményeket kérnek a kormánytól.

Tömeg ezüstvasárnapon


szerző:
2017.12.17. 18:40
Tömeg ezüstvasárnapon

Akkora volt a tömeg ezüstvasárnap a boltokban, mint amekkora aranyvasárnap szokott lenni. Az idén aranyvasárnap december 24-ére esik, amikor viszont minden üzlet hamarabb bezár. Nem csak a tömeg, hanem a munkaerőhiány miatt is hosszú sorok alakultak ki. Ezt például a Tesco úgy próbálta kezelni, hogy 40 ezer forintot ígért minden dolgozójának, aki egy új munkavállalót hoz az ünnepekre.

Jót tesz a nyitottság a munkának

A nyitottság és az elfogadás is megoldás lehet a munkaerőhiányra, ezt mondta egy sokszínűségről szóló nemzetközi konferencia szervezője. Külföldi és magyar cégvezetők beszéltek arról, hogy ha nem tesznek különbséget a dolgozóik között nem, bőrszín vagy szexuális orientáció alapján, a cégek teljesítménye is nőhet.

Ezer boltos hiányzik


szerző:
2017.11.08. 18:40
Ezer boltos hiányzik

Kezdjék minél korábban a karácsonyi bevásárlást, hogy elkerüljék a tumultust - ezt tanácsolja a Kereskedelmi Szövetség. Hiába emelték a béreket, továbbra is ezer boltos hiányzik a legnagyobb láncok üzleteikből.

Kevés a munkás - kevesebb a termék

Az ország egyik legnagyobb elektronikai gyáránál is fennakadásokat okoz a munkaerőhiány. A napi.hu úgy tudja, hogy a Flex tabi üzemében a korábbi 16 helyett már csak 9-féle terméket tudnak gyártani, mert nincs elég ember. Pedig túlórák bevezetésével és ukrán vendégmunkások alkalmazásával is próbálkoztak. A Flexet hiába kerestük. A Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint mostanra akár 200 ezer munkavállaló is hiányozhat az országból. 

Sok építkezés csúszhat


szerző:
2017.10.16. 18:54
Sok építkezés csúszhat

Akár fél évet is csúszhat az új lakóparkok átadása - az Ingatlan.com értesülése szerint. Építőanyagból van elég a termékszövetség szerint, de a megrendelők nem szállítják el a raktárakból a krónikus munkaerőhiány miatt.

Patikából boltba ment dolgozni

Jelentkező sincs, nem hogy válogatni lehetne a legjobbak között, ezt mondta Híradónknak annak a miskolci gyógyszertárnak a vezetője, amelyben türelemre kérik a vásárlókat a munkaerőhiány miatt. Tegnapi Híradónkban láthatták, pultra ragasztott üzenetben kérnek elnézést a betegektől azért, mert lassabban tudják kiszolgálni őket. A patikus ma azt mondta, egy év alatt felére csökkent a munkatársak létszáma. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint nincs általános szakemberhiány. 

Rekord munkaerőhiány


szerző:
2017.09.13. 18:45
Rekord munkaerőhiány

Lefújták egy 160 lakásos társasház építését Budapesten a munkaerőhiány miatt, és visszaadták a befizetett pénzt a családoknak. Az egész országban lelassultak az építkezések, és a felújítást tervezőknek is hónapokig kell várniuk szakemberre. Történelemi rekordot döntött mostanra a munkaerőhiány a statisztikai hivatal szerint, 48 ezer betöltetlen álláshellyel számolnak a versenyszférában, 10 ezerrel többel, mint egy évvel ezelőtt.

Már a béremelés sem segít

Sztrájkra készülnek a Tesco dolgozók, jövő héten bezárhat néhány áruház, ha nem sikerül megállapodásra jutni a cég vezetésével. A szakszervezetek további béremelést, és létszámbővítést szeretnének, mert azt mondják, kevés a dolgozó, ezért túl sok munka jut egy emberre. Ez a tendencia az egész kiskereskedelemre igaz, a statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt 23 ezerrel csökkent a bolti alkalmazottak száma, annak ellenére, hogy több áruházláncban is jelentős béremelés volt.

Megugrottak a balatoni árak

Az infláció sokszorosával emelkedtek az árak a Balatonnál. A szállás átlagosan 15-20 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor - így számol a Szálloda Szövetség. Több étteremben és strandon pedig még ennél is nagyobb mértékben nőttek az árak. Emiatt a turisták egy része arra panaszkodik, hogy alultervezte az idei nyaralását. A vendéglátók azt mondják, béremelésre kell a pénz, a rekord magas munkaerőhiány miatt.

Turisztika: 240 ezres minimálbér

Bruttó 240 ezres minimum fizetésre számíthatnak januártól az éttermek és a szállodák dolgozói. A turisztikai munkaadók ugyanis havi 60 ezer forinttal megtoldanák a jövő évi szakmunkás minimálbért - az érdekképviseletük szerint, így akarják leküzdeni a rekord magas munkaerőhiányt. Ráadásul a bérkiegészítés nemcsak a minimálbéreseknek, hanem minden munkavállalójuknak arányosan járna. A szakszervezet üdvözli a döntést, és azt ígérik, egy éven belül a vendéglátás színvonala is helyreállhat.

Vendégmunkásokat vár a kormány

Ne szembesüljenek a befektetők a munkaerőhiánnyal - ezért döntött úgy a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy az ukránok és a szerbek munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak Magyarországon. A minisztérium Híradónkkal azt közölte: egy év alatt alig 6 ezer vendégmunkás érkezett a szomszédos, Európai Unión kívüli országokból. Az LMP szerint az alacsony bérek miatt már se az ukránok, se a szerbek nem akarnak Magyarországon dolgozni. A KSH szerint soha ennyi álláshely nem volt betöltetlen az országban.

Van, ahol autószerelő szolgál ki

Van, ahol a forgalom is visszaesett, mert nincs elég dolgozó a balatoni vendéglátóhelyeken. Az éttermek, büfék jó részében alig dolgozik vendéglátós végzettségű szakember. Több helyen havonta többször is lecserélődik a teljes gárda. A baj az, hogy az éttermek továbbra sem tudnak versenyképes fizetést adni, így viszont nem találnak alkalmazottakat.

20-30 ezren hiányoznak a kereskedelemből

20-30 ezer ember hiányzik a kereskedelemből. Akik pedig a boltokban dolgoznak, túlterheltek, mert a hiányzók munkáját is ők végzik el. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint erre a helyzetre nincs más orvosság, csak a béremelés. Az áruházláncokat képviselő szervezet szerint viszont 4-szer annyira emelkedtek a bérek egy év alatt, mint ahogy a bevétel nőtt, amiből például a béremelést is fizetik.

Mindenhol jó, de legjobb máshol?

Évek óta lesújtó a helyzet a felszolgálóknál, orvosoknál, nővéreknél, az építőiparban, az autószerelőknél és még jó pár szakmát sorolhatnánk. Egy frissen elkészített felmérés szerint a helyzet pedig tovább romolhat, ugyanis további 1,2 millió magyar vállalna külföldön munkát. A 18-29 év közötti fiatalok közel 40 %-a, 540 ezer ember gondolkodik így és erősödött ez a 30 év felettieknél is.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Fókusz 2017-05-25


szerző:
2017.05.25. 17:25
Nincs, aki lángost süssön a Balaton parton

Nincs, aki lángost süssön a Balaton parton, annyian mentek külföldre dolgozni. A tavalyinál is nagyobb a baj. Mindjárt itt a turista szezon, de még mindig több száz dolgozót keresnek, nemcsak az éttermek, hanem a kisebb büfék is. A vendéglátós érdekképviselet most tőlünk keletre és délre keres felszolgálókat és szakácsokat. További ÁFA-csökkentést sürgetnek, de a kormány szerint az év eleji csökkentésből már lehetne emelni a fizetéseket.

Félmillió nyugdíjas munkaerő

A nyugdíjasokat is bevetnék a kormánypártok a munkaerőhiány ellen. Egy friss törvényjavaslattal szövetkezetet hoznának létre azoknak az időseknek, akik dolgozni szeretnének. Aki ezen keresztül vállal munkát, fizetést és kedvezményeket kapna nyugdíja mellé. A Fidesz frakcióvezetője szerint félmillió nyugdíjast lehetne munkába állítani. Az MSZP szerint a kormány azért akar a nyugdíjasoknak munkát adni, mert nem tudták visszacsábítani külföldről a fiatalokat.

Kevés a munkás, drágulás jöhet

Sokan építkeznének, de nincs, aki felhúzza a házakat. Óriási a munkaerőhiány az építőiparban. Miközben az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az elmúlt évben több mint kétszeresére nőtt Magyarországon a legalább kétlakásos társasházakra kiadott építési engedélyek száma. Ezzel elsők vagyunk Európában. Az ingatlanszakértők szerint a munkaerőhiány miatt drágulás lesz a lakáspiacon, sőt az is előfordulhat, hogy néhány beruházás meghiúsul.

A munkaerőhiányt is orvosolnák

Elfogadható, örvendetes, de kezdeti lépésnek tekintik - ezt mondják a szakszervezetek az állami cégek bérfejlesztéséről. A kormány szerint azzal, hogy 228 vállalatnál összesen 140 ezer dolgozó fizetését emelik 30 százalékkal, orvosolni próbálják a cégeknél kialakult súlyos munkaerőhiányt is. A szocialisták szerint már késő, az elmúlt években 600 ezer ember kivándorolt az országból az alacsony bérek miatt.

20 ezer embert is elküldhetnek

10-20 ezer embertől válhatnak meg a közszférában januártól. A Figyelőnek adott interjúban a Miniszterelnökség államtitkára, Csepreghy Nándor beszélt arról: ez a bürokráciacsökkentés első lépése. Az államtitkár szerint az életpályamodellt el kell felejteni. Lázár János miniszter azt megerősítette, hogy a kormány elbocsátásokat tervez. A közszolgálati dolgozók szakszervezete szerint komolytalan a kormány terve, mert most is munkaerőhiány van.

Járulékcsökkenés lehet jövőre

Már jövőre elkezdődhet és többéves lesz a járulékcsökkentés - ezt közölte Híradónkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a legnagyobb szakszervezeti tömörülés 10,5 százalékos minimálbér-emelést követel a munkaerőhiány miatt. Úgy tudjuk, a kormány éppen most tárgyal a részletekről. Magyarországon már 17 százalékkal több cégnek okoznak problémát a betöltetlen álláshelyekkel, mint a világban átlagosan - egy nemzetközi munka-szervező cég friss felmérése szerint.

Hol vannak a jó szakemberek?

Szinte eltűntek a szakmunkások az országból, de a háziorvosok is elfogynak nemsokára. 2020-ra a kisfalvakban egyáltalán nem lesz doktor, ha minden így marad. Itthon 150-200 ezer forintot keres egy háziorvos, Németországban majd másfél milliót. A tízszeres fizetéskülönbség túlságosan csábító. Kik dolgoznak akkor itthon? 

150 ezer állás betöltetlen

Csaknem 150 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma - közölte a hivatalos statisztikát az RTL Híradóval a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez alapján augusztusban 40 ezerrel több munkahelyre nem találtak jelentkezőt, mint júliusban. Ráadásul éppen Kelet-Magyarországon nő a leggyorsabban a munkaerőhiány, miközben ott a legnagyobb a munkanélküliség. Már a kormánypártok is beavatkozást sürgetnek, ők az állástalanok gyors átképzésében gondolkodnak. Az LMP szerint először inkább a további kivándorlást kellene megállítani.

Mennyivel lehet nehezebb az életünk a munkaerőhiány miatt?

Nincs autószerelő, mert mindenki külföldre ment. Nem találni péket, mert senki nem akar dolgozni. Lassabban mennek a lakásfelújítások, mert a mesterek is külföldre mennek. Utánajártunk, mennyivel lehet nehezebb a mindennapi életünk az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt. 

Házon kívül 2016-09-07


szerző:
2016.09.07. 23:35
Idénymunkásból is nagyon kevés van

Nincs, aki leszedje a paradicsomot, paprikát, uborkát. Sok vállalkozó már nem mer fejleszteni, mert nem tudja, ki végzi majd el a munkát. A szakmai szervezet szerint a szükségesnél legalább 50 ezer idénymunkással kevesebb van a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ők külföldi vendégmunkásokra számítanának, vagy azt ajánlják a kormánynak, hogy alakítsák át a közmunkaprogramot. A nemzetgazdasági minisztérium annyit válaszolt, a kormány a magyar emberek foglalkoztatásával kívánja enyhíteni a munkaerőhiányt.

Tönkretette a szezont a munkaerőhiány

Tönkretette a szezont a krónikus munkaerőhiány a Balatonnál. Ezt mondják a vendéglátósok, akik legalább 10-15 százalékos bevételkiesésről beszélnek a múlt nyárhoz képest. Az időjárás is rosszabb volt, de szerintük a legnagyobb gondot az okozta, hogy nem találtak szakképzett és tapasztalt munkaerőt. A kormány őszre intézkedéscsomagot ígér a munkaerőhiány kezelésére.

Bruttó 300 ezret fizetnének a főpénztárosnak

Több mint 300 ezer forintos bruttó fizetéssel, és rengeteg egyéb juttatással hirdet Szombathelyen főpénztárosi állást az egyik nagy áruházlánc - értesült a Válasz.hu. De ugyanilyen hirdetést találtunk Makón is. A kereskedelmi szövetség szerint akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek kényszerű béremelésekkel próbálják magukhoz csábítani a dolgozókat. Azok a vállalatok, amelyek nem tudják felvenni ezzel a versenyt, könnyen csődbe mehetnek.

Már nem tudnak kit felvenni Győr környékén

Elfogyott minden munkáskéz Győrben - közölte a környék nagyüzemeit utánpótlással ellátó fémipari összefogás a Népszabadsággal. Hónapokig Borsod megyei állástalanokat képeztek győri foglalkoztatásra, de a többség végül továbbállt Nyugat-Európába. A munkaadók szerint Európai Unión kívüli vendégmunkásokkal lehet azonnal enyhíteni a munkaerőhiányt. Ezt viszont nem támogatja a kormány.

Eltűnhet a málna, mert nincs, aki leszedje

Eltűnhet a magyar málna a boltokból a munkaerőhiány miatt - értesült a Magyar Idők. Már vágják ki a bokrokat a termelők, mert ráfizetéssel sem találni senkit, aki leszedje a gyümölcsöt - a terméktanács szerint. A nemzetgazdasági miniszter a munkaerőhiányról azt mondta, egy éven belül jelentősen emelkednek majd a bérek, de drágulás nem lesz emiatt. Az LMP szerint viszont sorra mehetnek majd tönkre a kisvállalkozások.

Mégis szükség lehet vendégmunkásokra?

Bevallotta a kormány, hogy vendégmunkásokat akar behozni Magyarországra - ezt állítja az LMP képviselője. Szél Bernadett szerint beismerő vallomással is felér az a levél, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára írt a párt kérdésére. A kormány szerint a cél továbbra is az, hogy minden magyar dolgozhasson, ezért képzéssel, átképzéssel enyhítenének a hiányon. Itthon jelenleg több mint 100 ezer munkahelyre nem találnak szakembert.

Bajban a kisboltok


szerző:
2016.07.27. 18:40
Bajban a kisboltok

Nem tudnak árat emelni a verseny miatt a kereskedelemben, így a kisboltok képtelenek magasabb fizetést adni a dolgozóiknak a Kereskedelmi Szövetség szerint. Ennyi pénzért viszont nem találnak dolgozót, így a munkaerőhiány miatt sokan lehúzhatják a rolót. A kereskedelmi dolgozók a kormánytól a közterhek csökkentését várják. A kabinet szerint viszont a vállalkozásoknak a költségek átcsoportosításával kell megteremteniük a béremelés fedezetét.

Boltokat zárnak be munkaerőhiány miatt

Már boltokat zártak be a krónikus munkaerőhiány miatt - tudta meg az RTL Híradó. Több üzlet bejáratában pedig tábla figyelmeztet a kiszolgálás átmeneti felfüggesztésére. A Kereskedelmi Szövetség szerint a boltok egy részének a vasárnapi nyitva tartást kell majd feladnia heteken belül, mert annyira kevés az alkalmazott. A DK azonnali intézkedéseket követel a kormánytól. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt közölte, piaci kérdésnek tekintik a problémát.

Hol vannak a szakemberek?


szerző:
2016.07.19. 19:10
Hol vannak a szakemberek?

Hányszor hallják azt a mondatot ismerőseiktől, hogy hiába keresek, nem kapok munkát. Pedig képzeljék, a legfrissebb felmérések szerint a munkaadók fele azzal küzd, hogy nincs elég embere. Persze, mondjuk, ha valahova pék kell, oda nem lesz jó a villamosmérnök. Márpedig több olyan szakmunka is van, amelyekből óriási a hiány. Talán a riport után mindenki megtalálja, hol keressen tovább.

Fókusz 2016-07-19


szerző:
2016.07.19. 18:55
Egyre nagyobb a munkaerőhiány

Egyre több cég küzd munkaerőhiánnyal. Csak a Volánbusznál majdnem 100 állás betöltetlen, de a kisebb vállalkozások sem találnak szakképzett dolgozót. Van, aki viszont dolgozna, de a képzettségének megfelelő munkát csak több száz kilométerrel távolabb kapna. A nemzetgazdasági miniszter azt ígérte, januártól jelentős támogatásokat vezetnek be, növelik például az ingázóknak járó kilométerpénzt.

36 ezer betöltetlen állás Magyarországon

Már tanuló trolibuszvezetői munkakörbe hirdet állásokat a BKV a munkaerőhiány miatt. Több mint száz sofőrre lenne azonnal szükségük, az egyre intenzívebb kivándorlás miatt. A KSH friss kiadványa szerint az Észak-Alföldön bár átlagon felüli a munkanélküliség, mégis ugyanannyi a betöltetlen álláshely, mint Nyugat-Magyarországon. Az MSZP szerint azonnali intézkedésekre van szükség. A kormány átképzést és támogatásokat ígér.

Varga: befektetésektől eshet el az ország

Befektetésektől eshet el Magyarország, ha nem lesz rövid távon megoldás a munkaerőhiány kezelésére - ezt mondta hétfőn a nemzetgazdasági miniszter. A munkaadók úgy számolnak: 100-200 ezer állásra nincs jelentkező. A Szakszervezetek szövetsége szerint ennek az az oka, hogy túl alacsonyak a bérek, és magasak a járulékok, amiket fizetni kell. Ezért aki tehette, külföldre ment dolgozni. A munkaadók azt mondják, a béremelés nem megoldás, legfeljebb enyhíthet a problémákon.

Miniszterek vitáznak vendégmunkásokról

Nem támogatja a kormány a nemzetgazdasági minisztert, hogy vendégmunkásokkal enyhítsék az általánossá vált munkaerőhiányt - ezt közölte Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Varga Mihály szerdán még konkrét intézkedésekről beszélt a gazdaság teljesítőképességének megőrzésért, először azt mondta, az európai unión kívülről érkezők elszállásolásáról is gondoskodni kell. Majd közleményt adott ki arról, hogy nem menekültek betelepítésére gondolt.

Nincs elég képzett szakember

Kétszer annyi a betöltetlen álláshely Magyarországon, mint 4 évvel ezelőtt - értesült a Világgazdaság. Informatikusból például egy kisvárosnyi szakembert, 22 ezret keresnek. A munkaügyi államtitkár szerint beérett a kormány gazdaságpolitikája, végre a munkaadók futnak a dolgozók után. Az LMP-nél viszont azt mondják, éppen az elhibázott intézkedések, és az egyre intenzívebb kivándorlás miatt alakult ki a munkaerőhiány, amely szerintük már a gazdasági növekedést veszélyezteti.

Nem mindenkit engednek hosszabb szabadságra?

Kevés a szakember, ezért nem mehetnek hosszabb szabadságra egyes boltok dolgozói, erre kényszerítik az alkalmazottakat a szakszervezet szerint. Az RTL-Híradónak az egyik munkaerő közvetítő cégnél azt mondták, nem csak a kereskedelemben, hanem más területeken is óriási a hiány a szakképzetlen és szakképzett munkavállalókból. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem azért van munkaerőhiány, mert külföldre mentek a szakemberek, hanem azért, mert több lett a munkahely.

Mi lesz veled balatoni vendéglátás?

Hiába lenne munka a Balatonnál, nincs munkaerő. Vagy, ha akad is, az meg nem megfelelő. Ausztria elszipkázza a magyar fiatalokat a nyárra, de akkor ki süti majd a lángost és a palacsintát? Csak a fizetés miatt mennek el, vagy ott jobban megbecsülik a magyar alkalmazottakat?

Kevés a pék, nincs elég kenyér

Idén is hiány lehet szakácsokból, pultosokból, pincérekből a Balatonon, de már a pékségek is országszerte munkaerőhiánnyal küzdenek. Az egyik népszerű budai pékség tulajdonosa a Facebookon kért bocsánatot a vevőitől, amiért nincs elég kenyerük. Azt írta, azért, mert kevés a pék. A kormány szerint, ha nőnek a fizetések, akkor kevesebben vállalnak majd külföldön munkát, és így csökkenhet a munkaerőhiány. 

A vállalatok a munkavállalókért versenyeznek

A magyar vállalatvezetők fele küzd azzal a problémával, hogy nem talál megfelelő munkaerőt. Csak informatikusokból, több mint 10 ezer hiányzik Magyarországon. A megoldás érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkáltatói márkaépítésre.

Magyarul Balóval 2015-11-11

Magyarországon egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Több százezren már külföldön dolgoznak, és ez a folyamat még évekig folytatódhat. Közgazdászok szerint egészen addig, amíg Ausztriában az itthoni fizetése akár négyszeresét is megkeresheti, aki odamegy dolgozni. Béremelés kell? Vagy – ahogyan az Akadémia javasolja – jöjjenek a bevándorlók?

Keleten munkanélküliség, nyugaton munkaerőhiány

Amíg az ország keleti részében munkanélküliség van, addig nyugaton munkaerőhiány figyelhető meg. Mi lehet a megoldás? 

Ketté szakadt az ország?

Amíg az ország keleti felében hiába keresnek,  nem találnak munkát az emberek, addig a nyugati országrészben nincs aki dolgozzon a legkülönbözőbb állásokban. Lehet, hogy van munkaerő csak rossz helyen lakik?

Hasznosak lehetnének a menekültek

Hasznosak lennének a menekültek a munkaerő-piacon, ha Magyarországon akarnának maradni - ez derül ki a Magyar Tudományos Akadémia tanulmányából. A kutatás szerint ugyanis bizonyos szakmákban nagy a munkaerőhiány.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való