KERESÉS search-close

menekült

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "menekült"

Titkos menedékhelyen bújtatják a menekülthajó kapitányát

Annyi fenyegetést kapott, hogy titkos menedékhelyen bújtatják a Sea Watch 3 nevű menekülthajó kapitányát. A 31 éves német nőt kedden engedte szabadon az olasz bíróság, azóta nem tudni, hol van. A Sea Watch szombaton, az olasz tiltás ellenére, 40 menekülttel a fedélzetén kötött ki Lampedusa szigetén.

Életfogytiglant kaptak a parndorfi halálfurgon főbb vádlottjai

Sosem szabadulhatnak a börtönből a parndorfi halálfurgon főbb vádlottjai – így döntött jogerősen a Szegedi Ítélőtábla. 2015-ben fulladt meg egy teherautó rakterében 71 menekült, amikor embercsempészek Magyarországon keresztül Németországba akarták őket szállítani. Az áldozatok között 4 gyerek is volt, közülük ketten csak egyévesek voltak.

Másodfokon a pandorfi halálkamion ügye

Tényleges életfogytiglant kér az ügyészség három embercsempészre, akik a vád szerint közvetlenül felelősek a 71 menekült haláláért. Elkezdődött a parndorfi halálkamion másodfokú tárgyalása. 2015-ben embercsempészek egy hűtőkamionban próbáltak menekülteket Németországba juttatni. A bezárt emberek, köztük gyerekek, hiába dörömböltek, nem engedték ki őket, mind meghaltak.

Azért menekült az igazoltatás elől, mert nincs jogsija

Soha nem volt jogosítványa és már többször eltiltották a vezetéstől azt a férfit, akit tegnap délután fogtak el a rendőrök egy autós üldözés után Töltéstava közelében. A 25 éves sofőrt Győrben akarták igazoltatni, de nem állt meg. Kilométereken át üldözték, végül egy árokba csapódott. Onnan futva menekült tovább, de utolérték, és elfogták.  

Lezuhant a menekülő bűnöző

Három emeletet zuhant, miközben a rendőrök elől menekült. Az ablakból esett ki egy férfi Győrben még vasárnap - számolt be róla a Kisalföld. Körözték, kerítés miatt ugyanis 2 év 8 hónapra ítélték jogerősen, de nem vonult be a börtönbe. A rendőrség bejelentésre ment a házhoz. Az ott lakók szerint a parabola antennán akart lejutni, de leesett.

Szír menekült a Fradiban


szerző:
2019.01.25. 18:40
Szír menekült a Fradiban

Családjával együtt menekült el Szíriából a polgárháború elől a Fradi legújabb támadója. A 18 éves fiú Olaszországba szökött, két évig a Juventusnál játszott, mostantól pedig Magyarország legnépszerűbb klubját erősíti. A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz pártigazgatója, korábban többször elítélte a bevándorlás támogatását. Kerestük, hogy az igazolás óta árnyaltabban látja-e a kérdést, de nem kaptunk választ. 

Véres programok a venezuelai menekültek ellen Ecuadorban

Véres pogromok robbantak ki Ecuadorban a venezuelai menekültek ellen, miután egy venezuelai férfi meggyilkolt egy helyi terhes nőt. A hatóságok nem tudják és nagyon nem is akarják megfékezni az általános lincshangulatot.

Sikeres modell lett a Szomáliából elmenekült kislányból

Szomáliában több, mint negyedszázada dúl polgárháború, sokadmagával innen menekült el tizennégy évesen egy szomáliai lány, Kafiya Said Mahdi is édesanyja segítségével.

Áttört a határon az embertömeg

Tovább vonul az Egyesült Államok határa felé az a több ezres hondurasi menekült-tömeg, amely a hétvégén tört át a mexikói határon. A mexikói hatóságok először megpróbálták őket feltartóztatni, de végül tehetetlennek bizonyultak a gyerekekkel és nőkkel teli karavánnal szemben.

Szexuális erőszak miatt keresik


szerző:
2018.09.09. 17:51
Szexuális erőszak miatt keresik

Szexuális kényszerítés gyanúja miatt keresnek egy afgán menekültet a budapesti rendőrök.

 

Orbán-Salvini találkozó


szerző:
2018.08.28. 18:34
Orbán-Salvini találkozó

Európa határainak védelméről tárgyal Milánóban Orbán Viktor a szélsőséges menekültellenes kijelentéseiről ismert Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. Az új olasz kormány nem engedi kikötni a menekülteket szállító hajókat, ugyanakkor támogatja a kvóták szerinti elosztásukat az európai országok között.

Dráma a tengeren


szerző:
2018.06.24. 18:52
Dráma a tengeren

Újabb két hajó várja a nyílt tengeren több száz menekülttel a fedélzetén, hogy kiköthessenek valahol, de sem Málta, sem Olaszország nem engedi be őket. Brüsszelben közben Angela Merkel menekültügyi minicsúcsot hívott össze. Ha nem sikerül megegyezniük, abba belebukhat a német kancellár, de a határok nélküli Európa is veszélybe kerülhet.

300-an kaptak menekültstátuszt

Áprilisig, vagyis a választásig majdnem 300 menekültet fogadott be Magyarország – derül ki a bevándorlási hivatal idei adataiból. Ez több, mint a korábbi években, pedig a kérvényezők száma a töredékére esett. A DK-nál azt mondják: ebből is látszik, hogy a kormány menekültellenes kampánya szemenszedett hazugság.

A tengeren rekedtek a menekültek

Több mint hatszáz afrikai menekült rekedt Olaszország és Málta között a nyílt tengeren, miután az új olasz kormány lezárta kikötőit a civil szervezetek mentőhajói előtt. Málta szintén nem volt hajlandó fogadni a zsúfolt hajót, amelyen sok gyerek és terhes nő is van.

 

Kiadják a kislány gyilkosát

Irakban fogták el azt a menedékkérőt, aki három hete Németországban megerőszakolt és megölt egy 14 éves német lányt.

 

Hősként ünneplik a menekültet

Erkélyről erkélyre mászva mentett meg egy negyedik emeleti balkonról lógó kisfiút egy 22 éves férfi Párizsban, szombat este. Azóta hősként ünneplik Franciaországban, ahol eddig menekültként, papírok nélkül élt.

HŐS: Erkélyről lógó kisfiút mentett meg a menekült férfi

Hősként ünneplik Franciaországban azt az afrikai Maliból származó fiatalembert, aki egy 4. emeleti erkélyről lógó kisfiút mentett meg, Párizsban, szombat este. Mamoudou Gassama eddig papírok nélkül élt Franciaországban, tettéért azonban most nemcsak emléklapot kapott Macron elnöktől, hanem francia állampolgárságot is.

Rendőrkutyával keresték a sofőrt

Otthagyta halott barátját és sérült társait a sofőr. A 23 éves fiatal azután menekült el, hogy a mikrobusz, amit vezetett, lezuhant a hegyoldalról a Komárom-Esztergom megyei Bajóton az éjjel. Egy 22 éves lány kirepült, a kocsi pedig ráesett, azonnal meghalt.

Nem adják ki az adatokat

Nem csak az ellenzéki pártok, hanem a Magyar Helsinki Bizottság is azon dolgozik, hogy menekülteket telepítsen üresen álló állami és önkormányzati lakásokba – állítja a kormány. Tuzson Bence államtitkár szerint egy közérdekű adatigénylés erre a bizonyíték.

Orbán: százezrével érkezhetnek a menekültek

Orbán Viktor szerint százezrével érkezhetnek majd menekültek Magyarországra, ha nem a Fidesz nyer a választáson. A miniszterelnök mellett Kövér László is történelmi jelentőségűnek nevezte az április nyolcadikai voksolást. 

RTLII Híradó 2018-01-19


szerző:
2018.01.19. 21:30
Vatikán: „Jézus is menekült volt”

"Korunk Heródeseit akarják túlélni azok a milliók, akik kénytelenek elhagyni otthonukat" - mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott éjféli szentmisén. Az egyházfő a mai világ menekültjeit a Szent Családhoz hasonlította, akik szintén életüket féltve keltek útra a hatalmasok kegyetlensége elől.

Migráns, emigráns vagy menekült?


szerző:
2017.12.18. 07:40
Migráns, emigráns vagy menekült?

Mivel ma van az emigránsok nemzetközi napja, Köves Nóra, az Eötvös Károly Intézet emberjogi szakértője érkezett a stúdióba, aki őszintén mesélt a manapság Magyarországot is érintő kérdésről. A szakértő azt is elárulta, hogy mi a különbség a migráns, az emigráns és a menekült között.

Fókusz 2017-07-26


szerző:
2017.07.26. 19:00
Egy menekült fiú igaz története

Megmutatjuk egy szíriai fiú igaz történetét arról, hogyan omlott össze az élete, és miért hagyta el kényszerből a hazáját, amit soha nem tervezett. Tamer videóra vette nagyon nehéz útját. A nyersanyagból pedig egy magyar vágó készített filmet.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

 

Fókusz 2017-06-23


szerző:
2017.06.23. 18:55
Nincs jogsija és pánikba esett

Öt éve vezet jogosítvány nélkül az a 23 éves borsfai férfi, aki a hétvégén száguldozott és árokba csapódott az otthonától nem messze. Nyilatkozott az RTL Híradónak, stábunknak azt mondta: pánikba esett a rendőrautó láttán és ezért kezdett menekülni. 

DARTH VADER: letelepedne Magyarországon

Aktivisták Darth Vader álarca mögé bújva szerettek volna letelepedni Magyarországon. A fantáziajáték főszereplője, Gulyás Márton arról beszélt, mi volt ezzel a céljuk.

Eltűnt egy menekült a Tiszában

Eltűnt egy menekült a Tiszában – tudta meg az RTL Híradó. A jégen akart átkelni két férfi csütörtök este Röszke közelében a befagyott Tiszán, de csak egyikük ért partot. Őt a rendőrök próbálták felmelegíteni, amíg a mentők kiértek. A másik férfit nem találták meg, pedig helikopterrel és drónnal is keresték. A Tisza jege alig pár nap alatt annyira megolvadt, hogy újra életveszélyes rámenni.

Végignézték, ahogy megfullad

Senki sem segített egy fuldokló menekültnek az olaszországi Velencében. Sőt, a járókelők nevetgélve nézték végig, ahogy az afrikai férfi belefullad a csatornába. Közben pedig rasszista megjegyzésekkel szidalmazták. Többen pedig videóra vették a férfi haláltusáját. Bár mentőövet is bedobtak neki, ennél többet senki sem tett.

Hasba lőttek egy menekültet

Hasba lőttek egy menekültet a szerbiai Horgosnál, a magyar határ túloldalán. Az iráni férfit feltehetően egy vadászpuskával lőtték meg. Híradónk úgy tudja, a menekültet gyomron lőtték, súlyos állapotban vitték a szabadkai kórházba. A támadás még kedden délután történt, de a szerb rendőrség hírzárlata miatt, csak most derült ki. Részleteket azonban továbbra sem árultak el a hatóságok.

Hamis papírokkal szökött át a határon

Két évre kiutasították Magyarországról, mert átugrott a határon lévő drótakadályon. Gyorsított eljárásban döntöttek a Szegedi Járásbíróságon annak a koszovói férfinak a sorsáról, aki menekültként érkezett Magyarországra még november elsején, de hamis iratokat is találtak nála. A férfi azt mondta, veszélyben volt otthon az élete, ezért indult útnak. A határnál döntött úgy, hogy egyszerűen átugrik a kerítésen, de a rendőrök elfogták.

Bíróság előtt a támadó


szerző:
2016.10.16. 18:25
Bíróság előtt a támadó

Megbilincselve vezették a szegedi bíróságra azt a szír férfit, aki egy katonanőre támadt Röszkénél csütörtök este. A szír férfi sötétedés után futott össze a kerítésnél járőröző katonákkal. Szerbiába, majd Törökországba akart szökni. Az ügyészség szerint a Németországban menekültként regisztrált férfi látta, hogy az egyik járőr eltávolodott a többiektől, ekkor támadt a nőre egy méteres akác karóval. A katonák végül együtt fékezték meg a férfit. Az ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak kísérletével vádolja, egy hónapra előzetes letartóztatásba került.

Gyerekével a karján menekült az égő házukból

Az ablakon át menekült 20 hónapos fiával az égő házból egy gyömörei édesapa. Otthonuk lakhatatlan lett, a szülők és két pici gyerekük most rokonoknál húzzák meg magukat. A családnak nem volt biztosítása, attól félnek, elveszik tőlük a gyerekeket, ha nem tudják rendbe hozni otthonukat.

Elvette a menekült a rendőr pisztolyát

Elvette a rendőr fegyverét és harapott is. Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság hétfő délután azt az afgán menekültet, aki még pénteken dulakodás közben megszerezte egy rendőr fegyverét Szegeden, majd a mellkasához emelte. Három rendőr csavarta ki a kezéből a pisztolyt, amit az összebilincselt kezeivel nem tudott csőre tölteni. Az ügyészség azt is vizsgálja, hogyan tudta elvenni a rendőröktől a fegyvert így a férfi.

Többször is volt már büntetve a taxis ámokfutó

Többször volt már büntetve, egy korábbi rablása miatt pedig pár nap múlva börtönbe kerülhet az ámokfutó. A férfi egy taxival menekült még kedden a rendőrök elől a fővárosban. Több kilométeren át üldözték, majd amikor a budai alsó rakparton elfogták, drogot találtak nála. A bíróság péntek délelőtt 30 napra előzetesbe helyezte. Azt mondta, azért menekült, mert tudta, hogy a rendőrök megtalálják nála a kábítószert.

Rendőrség: „Nem bántják a rendőrök a menekülteket”

Nem verték meg a rendőrök a Holt-Tiszába fulladt szír menekültet, vízbefulladás okozta a halálukat – ezt mondta Papp Károly országos rendőr-főkapitány Röszkén. Azt a sajtóhírt is cáfolta, hogy a rendőrök sokkolóval és viperával támadnának a menekültekre. Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülése előtt a képviselők megnézték a röszkei tranzitzónát. A fideszes Kósa Lajos azt mondta, a határvédelem jól működik, a kerítés megállítja a menekültválságot. Az ellenzéki képviselők szerint mindez szemfényvesztés.

Tévedésből menekült az ámokfutó

Azt hitte, hogy üldözik a rendőrök, ezért kezdett ámokfutásba egy autós szombat éjjel Albertirsa közelében. A férfit már körözték a rendőrök, kocsiján pedig nem volt műszaki, ezért folyamatosan a rendőröket figyelte. Amikor aztán meglátott egy mögötte haladó rendőrautót, azt hitte, meg akarják állítani, ezért menekülőre fogta. Néhány kilométer után azonban balesetet okozott.

Egymásra talált a szétszakadt afgán család

Már szinte feladták, hogy valaha újra láthatják egymást - végül a magyar rendőrök segítettek egy szétszakadt afgán családnak, hogy megtalálják egymást. Tompán volt a nagy találkozás. Nem minden szétszakadt család ilyen szerencsés - mondta a Híradónak a Helsinki Bizottság társelnöke. Most egy elveszett három éves afgán kislányt keresnek.

Nem a zebrán ment át, 50 ezres büntetést kapott

50 ezer forintra büntettek egy menekültet Körmenden, mert nem a zebrán ment át. Ez a legmagasabb bírság, amit ilyen szabálytalanságért a helyszínen kiszabhatnak. A Helsinki Bizottság ügyvédje szerint rendszeresek a hasonló rendőri fellépések a menekültekkel szemben. Körmenden egy hete nyílt meg a menekülttábor. Egy ott lakó iráni férfi azt mondta az RTL-Híradónak, nagyon nehéz helyzetben vannak, mert senki sem tolmácsol, és a menekültek többsége nem ismeri az európai szokásokat, sokan még zebrát sem láttak, így nem is tudják, hogy mire való.

Magyar embercsempész autóra lőttek

Magyar rendszámú embercsempész autóra lőttek a vámőrök Szlovákiában alig néhány kilométerre a magyar határtól. A pénzügyi hatóság szóvivője az RTL Híradónak azt mondta: figyelmeztető lövést adtak le előbb a levegőbe, aztán az autóra, ám a lövedék eltalált egy menekültet. A Svet Zdravia szlovák kórházi szövetség szóvivője közben arról tájékoztatta az RTL Klubot, hogy a 26 éves szír nő testéből a dunaszerdahelyi kórházban eltávolították a lövedéket, és már nincs életveszélyben.

Gyorsan szeretnének beilleszkedni

A Ferenc pápa jóvoltából két napja Olaszországba érkezett menekültek máris elkezdték tanulni az olasz nyelvet, hogy minél hamarabb beilleszkedjenek. A katolikus egyházfő szombaton a görög Leszbosz szigetén, a legnagyobb menekülttáborban járt, ahonnan 12 menekültet, köztük hat gyereket vitt magával vissza Rómába.

Menekültek „nagymamája”

Több száz menekült próbált áttörni a Görögországot Macedóniától elválasztó kerítésen, mire a macedón rendőrök könnygázt vetettek be. A határ görög részén lévő Idomeniben sok ezren várakoznak hetek óta, igen rossz körülmények közepette. Néhányan meghitt kapcsolatba kerültek helyiekkel.

Menekültügy: ideiglenes megoldás?

Az Európai Unió hivatalosan úgy gondolja, sikerülni fog megállítani a főleg Szíriából induló menekültáradatot a Törökországgal kötött megállapodás segítségével. Sikerül vagy nem, az egyezség egyelőre 72 ezer, jelenleg Törökországban élő menekült önkéntes uniós befogadására vonatkozik. A jobb híján létrejött egyezséget nem kevés politikai és jogi bírálat éri. És mindenütt kérdőjelek.

3 év után ölelhette át kislányát

Egy apuka, aki három év után láthatta újra feleségét és kislányát. Akik miatt, és akikért elmenekült a hazájából, ahol vallása és származása miatt is állandó életveszélyben volt.

Egy busznyi menekült Merkelnek


szerző:
2016.01.15. 18:50
Egy busznyi menekült Merkelnek

Egy menekültekkel tele buszt küldött egy bajor kisváros vezetője a berlini kancellária elé, hogy így tiltakozzon a német kormány menekültpolitikája ellen. A busz utasait azonban félrevezette az úticéllal kapcsolatban: azt ígérte nekik, hogy Berlinben várják, és normális szállásokon helyezik el őket. A már vissza is buszoztatott menekültek becsapottnak érzik magukat, a berlini kormány is elítélte az akciót.

Mi lesz, ha szétesik az Európai Unió?

A menekült kérdés Európát alapjaiban rengette meg. Megerősödtek a szélsőség pártok, lezárták a határokat, és egymással veszekedtek a politikusok. Sokan a schengeni határok megszűnéséről és Európa széteséséről beszélnek.

Mi vár a gyerekekre?


szerző:
2016.01.02. 20:00
Mi vár a gyerekekre?

A háborúk főleg a gyermekekre van a legdrámaibb hatással. Becslések szerint legalább 30 millió olyan gyerek él a világon, akik kénytelen voltak elmenekülni a hazájukból fegyveres konfliktusok miatt.

Milliomos lett a menekültből


szerző:
2015.12.24. 18:27
Milliomos lett a menekültből

400 ezer eurót, azaz mintegy 126 millió forintot nyert a spanyol lottón egy tengerből kimentett afrikai menekült. A szenegáli férfit a Kanári-szigetek partjainál mentette ki a hullámok közül a spanyol partiőrség nyolc évvel ezelőtt. Azóta alkalmi munkákból élt, de az utolsó fél évben már nem volt állása, a lottószelvényt utolsó pénzén vásárolta.

Befogadott egy menkültet Kulka János

Lakásában fogadott egy menekültet és négy napot töltött vele Kulka János. Az erről készült kisfilmet egy nap alatt csaknem 25 ezren nézték meg az interneten. A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület szervezte a találkozót: céljuk a klippel az, hogy segítsenek albérletet találni a hosszú ideje Magyarországon élő menekülteknek.

KULKA JÁNOS: „Nagyon tanulságos 4 nap volt”

Lakásában fogadott egy menekültet és négy napot töltött vele Kulka János. Kisfilmet is készítettek róla, amit a színész és Amin maguk vették fel két kamerával. A színész azt mondja: nagy élmény volt neki a négy nap és rengeteg tanulsággal is szolgált.

Menekültnek álcázva, Magyarországon utazhatott át az egyik párizsi terrorista

A stadion bejáratánál robbantotta fel magát, és egy hamis szír útlevelet használt. A nyomozás adatai alapján egyre világosabb, mennyire szervezett volt a terrortámadás, amelyről egyre több amatőr videó kerül elő. Például többen is megörökítették azt a pillanatot, amikor a rockkoncert félbeszakad a lövöldözés miatt. Ezeket a felvételeket is megmutatjuk 18:00-kor az RTL Híradóban.

Jobb életet szeretne a 105 éves menekült

Egy jobb élet reményében menekült el hazájából az a 105 éves asszony, aki kedden érkezett Horvátországba és Svédországba tart. 17 családtagjával együtt indult útnak Afganisztánból 20 nappal ezelőtt. Azt mesélte, hogy amikor gyalogolni kellett, többnyire fia és unokája vitte a hátán, egyszer le is esett.

Eddig külföldön dolgoztál, de már hazaköltöztél? A munkaügyi központ szerint akkor is migráns vagy!

A munkaügyi központokban migránsként veszik nyilvántartásba azokat a magyar lakcímmel és állampolgársággal rendelkező személyeket, akiknek előtte külföldi munkaviszonya állt fenn. A hivatalos indoklás szerint ezzel valójában a munkavállaló életét próbálják megkönnyíteni. Utánajártunk, így van-e!

Halászok mentették meg a kisfiút

Drámai mentés jeleneteit rögzítették az Égei-tengeren. Másfél éves menekült gyereket emeltek ki a vízből és hoztak vissza az életbe török halászok.

DRÁMAI: Mentés az Égei-tengeren


szerző:
2015.10.24. 16:12
DRÁMAI: Mentés az Égei-tengeren

Másfél éves menekült gyereket mentettek ki és hoztak vissza az életbe török halászok. A hajó, amelyen sokadmagával utazott, elsüllyedt útban Görögország felé.
 

DRÁMAI: Másfél éves menekült gyereket mentettek ki és hoztak vissza az életbe török halászok

A hajó, amelyen sokadmagával utazott, elsüllyedt útban Görögország felé. A kicsi egy török kórházban lábadozik, és vele van az édesanyja. A mentésről videofelvétel készült. Figyelem, megrázó képek!

Perelni készül a rugdosó operatőr

Beperli a Facebookot László Petra, az N1TV volt operatőre, aki megpróbált elgáncsolni egy menekültet a röszkei határnál. Ezt azzal indokolja, hogy a portál nem tette elérhetetlenné az őt halálosan megfenyegető oldalakat.

Mi történik Németországban?

Másfél millió menekült lehet az év végéig. Merkel kancellár csökkenő népszerűsége ellenére továbbra is be akarja fogadni őket. Tüntetések, szokatlanul éleződő feszültségek, viták a kormányon belül és a német tartományok között – és mindehhez a Volkswagen botránya. Mit kezdhet mindezzel Európa legerősebb országa?

Előzetes: Menekülés közben kisodródott és az árokban landolt egy kisbusz

A sofőr a pénzügyőrök elől próbált eltűnni. A kisbusz rakterében 70 millió forint értékű csempész cigit találtak. Az autóban ketten ültek, de mindketten azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy csempészáru van hátul. Az egyikük azt magyarázta, ő csak stoppos. Hogy a pénzügyőrök hittek-e neki, az kiderül hat órakor a Híradóból.

A legidősebb menekült állítólag 110 éves! Ön elhiszi?

Egy Németországban menedékjogot kért férfi azt állítja magáról, hogy 1905. január 1-jén született.

Világsztárok szava a menekültekért

Menekült vagy migráns, a szavak számítanak. Ezzel a címmel töltött fel egy videót az Az ENSZ, amelyben olyan híres emberek beszélnek a menekültkérdésről, mint Cate Blanchett, Sir James Stewart, Colin Firth, vagy a Szex és New York sztárja, Kristin Davis. Arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen gyakran keverik össze ezt a két szót, és mennyire mást jelent, ha valaki bevándorló, vagy ha menekült. De szavaktól függetlenül, minden embernek jár a méltóság.

Épül az újabb kerítés, hogyan tovább?

Vasárnapra kész lehet a három és fél méter magas kerítés a magyar-horvát határon. A 40 kilométer hosszú akadályt a katonaság mellett szerződéses építtetők segítségével húzzák föl rohamtempóban. Mutatjuk a menekültkrízis legfrissebb eseményeit.

Ronaldóval a pályán az elgáncsolt menekült fia

Világsztár az elgáncsolt szír menekült kisfiával. Cristiano Ronaldóval együtt futott ki a Real Madrid pályájára annak a férfinak a gyereke, akit László Petra, az N1 TV operatőre buktatott fel Röszkénél. Az apa a múlt héten fociedzői szerződést kapott Spanyolországban, majd a hétvégén családjával együtt megismerkedhetett a Real Madrid sztárjával. A kisfia 80 ezer néző előtt futott ki a pályára bálványával.

A horvátországi magyarok segítenek a menekülteknek

Magyarlakta településeken haladnak át a menekültek a magyar-horvát határ mentén. A helyiek segítenek nekik, ahogy tudnak, a horvát rendőrök azonban állítólag sokszor szándékosan félretájékoztatták őket és eredeti céljuk, Szlovénia helyett Magyarország felé irányították őket.

A legfrissebb fejlemények: újabb állomásához érkezett a menekültválság

Szerdán délután elszabadultak az indulatok a Röszke 2 határátkelőnél. A készenléti rendőrség könnygázt is bevetett, hogy az ingerült tömeget, akik kövekkel és fadarabokkal dobálták őket, megfékezzék. A céljuk a kitöréssel az volt, hogy nyissák meg újra a határokat, hogy folytathassák tovább az útjukat Németország felé.

Elsírta magát a kiutasított menekült

Sírva hallgatta az ítéletet az egyik első menekült, akit kiutasítottak az országból, mert a határzáron keresztül érkezett. Az iraki férfi azt mondta, a testvéreit megölték, ezért indult útnak. Szerdán több tárgyalás is volt, a menekülteknek bilincsben kellett a bíróság elé állniuk. Közben csaknem 100 magyar ügyvéd tiltakozott nyílt levélben az új szabályozás ellen, ami szerintük nemzetközi egyezményekbe ütközik. A kormányszóvivő szerint minden jogszerű.

Vízágyút és könnygázt is be kellett vetni a röszkei határátkelőnél

A nők és gyerekek sírnak, többen kövekkel, fadarabokkal dobálják a rendőröket, akik folyamatosan vízágyúznak.  Néhány perccel ezelőtt mentők is érkeztek a helyszínre.  Jelenleg a világ legtöbb hírcsatornája élőben számol be a helyszínről.

Válsághelyzet: áttörték a kerítést Röszkénél

A készenléti rendőrség felsorakozott egy kordon mögött és könnygázt is bevetett.  Páncélozott autók, vízágyú, több mint 100 TEK-es kommandóst és katonákat rendeltek a határhoz. Az újságírók becslése szerint körülbelül ezer menekült gyűlt össze az átkelőnél és folyamatosan azt kiabálják, hogy nyissák meg a határt.

Szinte kiürültek a menekülttáborok

Kiürültek a menekülttáborok, csak néhány ember lézeng Bicskén és Debrecenben is. A korábban zsúfolt Keleti pályaudvarról is mindenki elment, és szinte tétlenül álldogálnak a rendőrök az osztrák-magyar határon Szentgotthárdnál. Éjféltől nagyon kevés menekült érkezik Vas megyébe. Az osztrák oldalon felállított gyűjtőponton - bár teljes a készültség - alig van dolguk a segítőknek.

 

Az illegállis határátlépés mától már bűncselekmény

Kedden délben rendőri erősítés érkezett a röszkei határátkelőhöz, a menekülteket hangosbemondón tájékoztatták arab tolmácsok segítségével a helyzetről. Mától bezárultak a kapuk, ahol a szerb határszakaszon hétfőn még 8850 menekült átjutott.

Lezárták a röszkei határátkelőt, több százan rekedtek a szerb oldalon

Hatályba lépett déltől a tömeges bevándorlás miatt kialakult válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, mely Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes. A rendelet március 15-ig él, de meg lehet hosszabbítani, akár többször is.

Magyar nem: nincs egyezség


szerző:
2015.09.15. 09:00
Magyar nem: nincs egyezség

Továbbra sincs megállapodás a menekültek elhelyezéséről az uniós tagországok között. Csak elvi egyezség született a tagállamok belügyminsztereinek késő éjszakába nyúló megbeszélén. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország továbbra is ellenzi, hogy kötelező kvóta alapján osszák szét a menedékkérőket. Az uniós jog szerint egyszerű többség is elég lenne a törvény megszavazásához, de az uniós vezetők egységes álláspontot szeretnének, ezért a következő hetekben újabb egyeztetések lesznek.

Előzetes: Pánik az utolsó pillanatokban!

Özönlenek a menekültek Magyarországra a zöldhatáron, amely már csak néhány óráig átjárható, a magyar szabályok éjfélkor megváltoznak. A legtöbben, akik az éjjel és délelőtt jöttek, már meg se próbálják regisztráltatni magukat, egyenesen az osztrák határ felé veszik az útjukat. A német-osztrák határon ismét ellenőriznek, bizonytalan, hogy kit engednek be Németországba. Részletek este hatkor az RTL Híradóban.
 

Egyre több az átutazó menekült


szerző:
2015.09.13. 18:35
Egyre több az átutazó menekült

Győr-Moson-Sopron és Vas megyéből vasárnap is folyamatosan mehettek a menekültek Ausztriába. Ismét megtelt a Vámosszabadiban működő befogadó állomás. A falu polgármestere járványveszélytől tart, mert továbbra sem gondoskodik senki a menekültek ellátásáról a tábor környékén.

Garázdaság miatt nyomoznak


szerző:
2015.09.10. 18:25
Garázdaság miatt nyomoznak

Garázdaság miatt indult eljárás a szír menekültet és gyermekét szándékosan elgáncsoló operatőr ellen. László Petra Röszkén támadt a rendőr sorfalból kitörni próbáló menekültekre, egy szaladó kislányt is megrúgott. A támadást rögzítő felvétel sokak szemében a menekültekkel szembeni bánásmód szimbóluma lett.

Ismert fociedző az elgáncsolt menekült

Szír aktivisták állítólag felismerték a férfit, akit karján gyermekével elgáncsolt a magyar operatőrnő. Oszama Al-Ghabad, a szír elsőosztályban játszó egyik focicsapat ismert és köztiszteletben álló edzője! A menekülő férfit korábban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet emberei bebörtönözték és megkínozták, de csodával határos módon sikerült elmenekülnie hazájából.
 

Gyalog indultak Budapestre


szerző:
2015.09.07. 21:30
Gyalog indultak Budapestre

Továbbra is nagyon feszült a helyzet a magyar-szerb határon, Röszkénél. Menekültek egy csoportjának este sikerült áttörni a rendőrsorfalat a tábornál, és több száz menekült gyalog indult el az M5-ös autópályán. Ráadásul a forgalommal szemben indultak el Budapest felé, a sztráda egy szakaszát lezárták. Azt kifogásolják, hogy a túlzsúfolt táborban továbbra is lassú az ügyintézés, miközben minél hamarabb szeretnének Németországba jutni. Egy ideig a rendőri fellépés ellenére sem hátráltak meg. Később azonban rájöttek, hogy túl messze van Budapest, ezért mostanra a menekültek nagy többségét visszavitték a röszkei táborba.

Menekült nők, akik a szörnyűségek közepette is családjuk bástyái

A legtöbb menekült nő afgán, szír vagy pakisztáni. A nigériaiak, eritreaiak kevesebben vannak, de mindannyian a szörnyűségek elől menekülnek. Megfigyelhető, hogy az afgánok sokkal rosszabb ruhákban jönnek, mint például a szírek, és köztük olyan is van, aki már menekült táborban született a régóta tartó háború miatt. 
 

Hogyan élik meg a menekült nők a rengeteg megpróbáltatást?

Menekült nők. Kiszolgáltatott helyzetük, és a látszat ellenére, mégis ők a családok igazi összetartói, nem a férfiak. Nehéz hozzájuk közel kerülni, interjút is csak nagyon ritkán adnak.

Menni vagy nem menni? Egyre nő a feszültség a nyugati határon

Annak ellenére, hogy hétfőn is folyamatosan érkeznek buszok, hogy a menekülteket a regisztrációs pontra vigyék, sokan nem várnak tovább és inkább gyalog indulnak útnak vagy épp a rendőrökkel kerülnek összetűzésbe. Hatalmas a feszültség a táborokban is.

Megszólalt a videó főszereplője

Azt éreztem, jobb lenne, ha meghalnék. Ezt mondta a Sky News riporterének az a szír férfi, aki még csütörtökön rántotta le magával a sínekre feleségét és nyolc hónapos kisfiát. Az apa nem akarta, hogy elvigyék őket a bicskei menekülttáborba, mindenképpen Németországba szeretett volna eljutni. Pénteken már a táborban volt, amikor interjút adott a Sky News-nak. Elmesélte, hogy amikor kiderült, hogy a vonat, amire a Keleti pályaudvaron felszálltak csak Bicskéig vitte őket, egyszerűen összeomlott.

Helsinki Bizottság: Erdő Péter téved

Nem számít bűncselekménynek, ha valaki menekültet fogad be, ezt mondja a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. A szervezet szerint jogi nonszensz, amit Erdő Péter bíboros erről állít, aki csütörtökön azt mondta, azért nem fogadnak be menekülteket, mert akkor embercsempészést követnének el.

Meghalt a menekült, az embercsempész elrohant

Kiugrott a kocsiból, majd utasait hátrahagyva, elmenekült az embercsempész, aki hajnalban halálos balesetet okozott az M5-ös autópályán. A gyanú szerint jobbról balról előzte a kocsikat, majd megcsúszott és a szalagkorlátnak csapódott. Három menekült ült a kocsijában, egyikük kirepült az autóból és a helyszínen meghalt. A másik kettő súlyosan megsérült. Akárcsak az embercsempész, aki ennek ellenére próbált menekülni.

Családját átölelve vetette magát a sínekre

A szír család a bicskei vasútállomáson így tiltakozott az ellen, hogy a rendőrök a helyi menekülttáborba vigyék őket. Hiába indult el délelőtt a vonat a Keleti pályaudvarról, 20 kilométerre Budapesttől már meg is állt.

Előzetes: Menekült férfi családjával a síneken Bicskénél

A Sopronba tartó, menekültekkel teli vonat reggel indult a Keleti pályaudvarról, miután a rendőrök megengedték nekik, hogy felszálljanak. Alig 35 kilométer után azonban megállították a vonatot, leszállították őket és közölték velük, hogy a bicskei táborba kell menniük. Ezután szabadultak el az indulatok. Részletek este hatkor az RTL Híradóban.

Kész a pengés kerítés, nem jönnek kevesebben

A szerb-magyar határ szinte teljes szakaszán elkészült a kerítés első vonala - ezt közölte a Honvédelmi Minisztérium. A másfél méter magas pengés drótkerítés ellenére azonban nem érkezik kevesebb menekült. Viszonylag könnyen átmásznak rajta, több helyen pedig - vasúti sínek vagy közutak mentén - fel sem építették. A kormány szerint a határzár a még épülő 3 és fél méter magas kerítéssel, és a most benyújtott törvényi szigorításokkal lesz igazán hatásos.

ÁTVERÉS: Bécs helyett Mátészalkára vitték a menekülteket

A rendőrök két magyar embercsempészt vettek őrizetbe, akik 17 szírt zsúfoltak egy kisteherautóba, és Mátészalkára vitték őket, pedig bécsi úti célt ígértek nekik. Az ülések nélküli raktérbe, nem sokkal több mint 2 m2-re zsúfolták be a menekülteket, köztük két nőt és három gyereket, akik 350 km-t utaztak az alig szellőző járműben.
 
 

Előzetes: A menekülttragédia újabb gyanúsítottját fogta el a rendőrség

Újabb gyanúsítottat, egy bolgár férfit fogott el a rendőrség a teherautóba zárt 71 menekült halálával kapcsolatban. Az Indexnél közben jelentkezett egy kamionos, aki azt állítja, látta, amikor a sofőr kinyitotta a teherautó hátsó ajtaját az osztrák autópálya leállósávjában, majd pánikszerűen elmenekült. Közben újabb embercsempészeket fogtak el a rendőrök. A két magyar férfi a gyanú szerint 17 szírt zsúfolt egy kisteherautóba, majd átverték őket. Hogy hogyan, elmondjuk 6-kor az RTL-Híradóban.

Előzetesben a halálfurgon csempészei

Előzetes letartóztatásba helyezte a kecskeméti bíróság azt a négy férfit akik - a gyanú szerint - felelősek a teherautóba zárt 71 menekült haláláért. A rendőrök szerint egy afgán és három bolgár szervezte és bonyolította a tragédiával végződő utat. Csütörtök délelőtt a magyar határtól alig 30 kilométerre találtak egy zárt teherautót, melyben 71,- valószínűleg - szír menekült holtteste volt. Az ügyben az osztrák és magyar rendőrök közösen nyomoznak.

Előzetes: Őrizetben az embercsempészek

Négy embert fogtak el a magyar rendőrök csütörtök éjjel, ők lehetnek a felelősek a magyar határ közelében megtalált 71 menekült haláláért. Részletek 18:00-kor az RTL Híradóban.

Rendkívüli állapot Macedóniában

Rendkívüli állapotot hirdettek Macedóniában a tarthatatlan menekülthelyzet miatt. A görög-macedón határon ugyanis a korábbi gyakorlattal ellentétben nem engedik továbbutazni a Nyugat-Európa felé tartó menekülteket, akik így a Macedónia és Görögország közötti senki földjén rekednek. Eközben Németországban az éjjel rendőrökkel csaptak össze szélsőjobboldali tüntetők, a radikális csoport útlezárással akarta megakadályozni, hogy a menekülteket egy üres épületben szállásolják el.

Előzetes: Menekülteknek adták ki magukat Csongrád megyei pénzügyőrök

Így ellenőriztek kereskedőket, taxisokat és benzinkutasokat az elmúlt napokban. Az esetek felében az álruhás ellenőrök sem számlát, sem nyugtát nem kaptak. Voltak olyan helyek is, ahol az eurót jóval a piaci ár alatt, 200 forintért váltották át. A kereskedők több százezer forintos bírságra számíthatnak. Az ellenőrzésekről a pénzügyőrök rejtett kamerás felvételeket is készítettek, ezeket megmutatjuk hat órakor az RTL-Híradóban.

Terhesen menekült, Magyarországon szült

Magyarországon szülte meg kislányát egy menekült asszony. Terhesen, férjével és két éves gyerekükkel indultak útnak Afganisztánból. Tudták, hogy veszélyes út vár rájuk, de azt mondják, nem maradhattak, 6 ezer kilométert tettek meg idáig.

Menekültnek állt az Index újságírója

Ásotthalmon elindult a határ magyar oldalán, hogy a saját bőrén tapasztalja, mit élnek át a menekültek, akiket elfognak a határon, és mi történik velük a rendőrségi eljárás alatt. Aludt koszos matracon, a szabad ég alatt, és 20 négyzetméteres zárt fogdában.

Eltévesztette az irányt az embercsempész

Tévedésből Bécs helyett a röszkei autópálya határátkelőre vitte vissza egy szerb embercsempész azt a 29 menekültet, akik 1500 eurót fizettek neki, hogy mielőbb Ausztriába kerüljenek. A szerb sofőr eltévedt a sötétben és a sztráda rossz oldalára, a szerb határ felé hajtott fel. Egy másik magyar embercsempész pedig olyan gyorsan menekült az őt üldöző rendőrautók elől, hogy nekihajtott egy közlekedési táblának és defektet kapott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való