KERESÉS search-close

látássérült

45 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "látássérült"

Lánya miatt vette a bátorságot, hogy segítséget kérjen a látássérült apuka

Lányáért aggódik és érte vette a bátorságot, hogy segítséget kérjen az apuka, aki kameránk elé állt. Eddig még mindig sikerült a havi 118 ezer forintot úgy beosztaniuk, hogy senki felé se tartozzanak. Eddig. Máté vérszerinti szülei nélkül nőtt fel, egy szem gyerekéért érthető módon mindenre képes.
Életükről ide kattintva még több részletet megoszt Máté.

MÁTÉ: Egyedül neveli kislányát egy önkormányzati lakásban a látássérült férfi

Az 52 éves Máté születése óta látássérült. Mióta feleségével elváltak ő neveli közös kislányukat, akivel 2015. óta élnek egy önkormányzati lakásban. Havonta 118 ezer forintból kell kettőjüknek gazdálkodniuk, ami bizony nem mindig könnyű...

Nem volt letakarítva a járda, többsávos útra sétált a látássérült férfi

Kis híján elgázoltak egy látássérült férfit csütörtökön reggel a fővárosban, mert kisétált a többsávos Hungária körútra. Az RTL Híradónak a férfi azt mondta, nem volt letakarítva a havas járda, ezért nem tudott tájékozódni a fehér botjával. Végül egy autós szállt ki és segítette át az úton. A takarítás az FKF Zrt. feladata. Miután megkerestük őket, hogy miért maradt el a tisztítás, fél órával később munkások jelentek meg a helyszínen és letakarították a járdát.

Kurucsai Szabolcs látássérültként lett szakács

9 éve vakult meg, azóta mintegy 50 ezer gyereknek mutatta meg a gyakorlatban, hogyan élnek a vak emberek. Szakács és barista lett és most borszakértőnek akar tanulni. Kurucsai Szabolcs látóként is pörgős életet élt, de eldöntötte, vakon sem hajlandó ezen változtatni. Ő is az RTL Év ember díj jelöltje.
Ha szavazni szeretne, ide kattintva megteheti.

Ingyenes felolvasó program vakoknak és gyengén látóknak

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium közös programjában lehet igényelni az aktiváló kódot, és egy évig bárki ingyen használhatja a programot. Ez a látássérülteknek felolvassa a számítógépen megjelenő írásokat, a gyengén látóknak pedig két féle nagyító programot biztosít és segít a diszlexiásoknak is.

 

 Példamutató sportolók, akik látás nélkül is teljesítenek

Próbáltál már vakon focizni, futni az erdőben, vagy egy konditeremben edzeni? A Fókusz Plusz riportjának szereplői egyszer csak arra ébredtek, hogy elveszítették látásukat, de így is teljes életét élnek a sport terén is.

 

Bizalomfutás bekötött szemmel

Bekötött szemmel, mindössze egy szalag és egy megbízható társ segítségével futottak ma többen a Margitszigeten. A SUHANJ! Alapítvány által szervezett Bizalomfutásra kifejezetten azokat várták a szervezők, akik kíváncsiak, milyen látássérültként futni.

 PARALIMPIKON: Vak magyar síelő is indul a téli játékokon

Balogh Zsolt az első látássérült magyar síelő, akinek sikerült kijutnia a téli paralimpiára. A versenyző születése óta vak, ezért csak vezető segítségével tud végigmenni a pályán, aki hangszórón keresztül irányítja.

Egyenlő esély a játékban


szerző:
2018.02.26. 08:09
Egyenlő esély a játékban

Néhány tehetséges fiatal olyan memóriajátékot tervezett, mellyel látók és látássérültek egyaránt, egyenlő eséllyel játszhatnak. A projekt máris olyan sikeres lett, hogy elnyerte a Magyar Formatervezési Díj 2017 pályázat különdíját, mely egy igen nagy elismerés. Megismerkedtünk az alkotókkal, és ki is próbáltuk ezt a szuper találmányt.

ENYA&BONCA: Megtartotta gazdája a nyugdíjas vakvezető kutyát

Tanai Csaba gyerekkora óta látássérült. Enya, a zsömle színű labrador 8 évig volt hű társa, de miután kiöregedett, nyugdíjazni kellett. Csaba azonban úgy döntött, megtartja nyugdíjas korú kutyáját és boldog életet biztosit neki utolsó éveire.

Segítsünk együtt a vak apukának!

Egy vak apuka, Viktor egyedül neveli kislányát, a 3 és fél éves Kittit. Viktornak napi 4 órát kell utaznia azért, hogy Kittit el tudja juttatni a logopédiai ovis csoportba, ahova a kicsinek járnia kell. Az apa masszőrként dolgozik és az utazásokkal a fél napja kiesik... Ha van ötletük, kreatív megoldásuk vagy szimplán valamivel szeretnének segíteni Viktornak és Kittinek, akkor írjanak a reggeli@rtl.hu vagy a demeter.viktor@gmail.com e-mail-címre!

Story Extra 2017-10-05


szerző:
2017.10.05. 16:50
Lengyel Zsófi látássérült sportolónő új akcióba kezdett!

Lengyel Zsófia, a 25 éves parasportoló majdnem kijutott a riói olimpiára, de a sport mellett újabban a "Smink mindenkié" programmal foglalkozik.

Gimnazisták fejlesztése vakoknak

Több tízezer ember életét könnyítheti meg csak Magyarországon az az ultrahangos szemüveg, amit vakoknak fejlesztettek ki pécsi középiskolások. A szerkezet szinte fillérekbe kerül. Két hete teszteli egy vak fiatalember, azt mondja, jók a tapasztalatai. Néhány méterről azt is észreveszi, amit a vakvezető kutyával vagy a fehér bottal nem.

Balatoni tandemtúra látássérültekkel

Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alelnöke, Tóth Tamás, paralimpikon úszó bajnok és Magyar Csabáné Erzsébet, a túra egyik résztvevője volt Anna és Miki vendége a témával kapcsolatban. 

Látássérülten is lehet színesen látni a világot

Ugye mindannyian kipróbáltuk legalább egyszer, hogy milyen becsukott vagy bekötött szemmel menni az utcán vagy csak feljutni az emeletre. És azt el tudják képzelni, hogy bekötött szemmel menjenek el nyaralni és ne fotózzanak semmit abból, amit nem látnak? A mi Norbink 720 km-t tett meg így, azt mondja vakként is sokszínű a világ, amit látni érdemes.

VAKVEZETŐ: Így segíti Gesztenye gazdija közlekedését

Sikeres vizsgát tett Gesztenye, a vakvezető kutya Győrben. Egy ilyen kutya kiképzése évekig tart, már egészen kiskorától tanítani kezdik, hogy később segíthessen a látássérültek közlekedésében. Nemcsak a kutyáknak, gazdájuknak is részt kell venni egy képzésen. Borsodi Erzsébet 8 éves kora óta látássérült, fényeket, alakokat lát csupán. Gesztenye a harmadik kutyája.

Kifosztotta a vak utcazenészt

Vak utcazenészt fosztottak ki Pécsen. Egy tolvaj több száz forintot vett el abból a dobozból, amibe a látássérült gyűjti a dalokért kapott aprót. A tolvajnak a pénz elköltésére nem maradt ideje, ugyanis észrevette őt egy szolgálaton kívüli rendőr. Több száz méteren keresztül tartott az üldözés, mire sikerült elfogni. A meglopott zenész nyilatkozott az RTL Híradónak, szerinte ilyen esetből minden hónapra jut egy.

Látássérültek divatbemutatója

Először rendeztek látássérültekkel divatbemutatót Budapesten. Sőt természetesen a vakvezető kutyák is a színpadon voltak. A Tappancs és Tűsarok nevű kezdeményezés célja, megmutatni, hogy a vak embereknek is ugyanolyan fontosak a szép ruhák és a színek, mint a látóknak. A divatbemutató bevételével a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolát támogatták.

TANDEM: Vakok és gyengén látók pattantak biciklire a Balaton körül

Idén hatodik alkalommal rendezik meg azt a tókerülő túrát, amin tandem biciklikkel látássérültek is kedvükre kerékpározhatnak. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezésében látó segítőkkel  - összesen 22 pár - együtt bicikliznek öt napon keresztül, ami – ahogy a  szervezők mondják – figyelemfelkeltés. Azért, hogy mindenki ráébredjen, milyen fontos mások segítése.  

Fókusz 2016-07-26


szerző:
2016.07.26. 18:55
Edzőterem fogyatékkal élőknek is

Edzőterem mozgáskorlátozottaknak és látássérülteknek. Magyarország első akadálymentesített konditermét felajánlásokból hozta létre a Suhanj Alapítvány. Céljuk, hogy a fogyatékkal élők együtt sportolhassanak ép társaikkal. Az edzőteremben jövő héten indul a tesztüzem, július utolsó, nyílt hetén pedig mindenki kipróbálhatja a fitnesz centrumot.

Látássérült férfit akart kirabolni

Súlyosan látássérült férfit próbált kirabolni egy tizenhét éves fiatal Göncön. Most emeltek vádat ellene. Tavaly ősszel támadt a férfira a saját lakásában. Cigarettát követelt tőle. A szinte alig látó férfinak volt annyi lélekjelenléte, hogy dulakodás közben kilökdöste a lakásából a támadót, és azonnal értesítette a rendőröket. A fiút elfogták, kiderült, szinte az összes helyi középületet kirabolta, mielőtt a férfihoz betört.

Elismert író lenne a látássérült kisfiú

Verseket ír és úszóversenyeken indul egy látássérült kisfiú. Gebri-Horváth Bencének nagy álma, hogy elismert író legyen, ezért a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szombaton jótékonysági bált rendezett neki a budapesti Duna Palotában. A rendezvényen a 10 éves kisfiú saját versét is elszavalta. A befolyt összegből a szülei Bence úszóversenyeit finanszírozzák majd.

Látássérült gyerekek versenyeztek

Látássérült gyerekek versenyeztek szerdán a Fehérbot napja alkalmából. Abban mérték össze tudásukat, hogy ki mennyire tud tájékozódni és közlekedni a Vakok Általános Iskolájához közel eső utcákban. A közlekedést a gyerekek heti két órában tanulják, ezért ez nem csak játék, tanulmányi verseny is egyben.

Remény a látássérült időseknek

Őssejtekkel az időskori vakság ellen. Egy hatvan éves nőn hajtották végre a sikerrel kecsegtető forradalmi műtétet egy londoni klinikán. Az eljárással többszázezer hatvan év feletti látássérült ember életét tehetik jobbá.

Ellopták a látássérülteknek készült szobrot az állatkertből

Péntek délután egy dolgozó vette észre, hogy az orrszarvú kifutó mellől elvitték az ötven centi hosszú bronzszobrot. Az alkotást tíz évvel ezelőtt azért készítették, hogy a látássérült emberek megtapinthassák az állat formáját, és az alatta lévő Braille-írás segítségével többet tudjanak meg erről a fajról.

Látássérültek életével ismerkedhettek

Séta vakvezető kutyával, névjegykártya-készítés Braille-írással. Bárki kipróbálhatta csütörtökön a Műszaki Egyetem előtt, hogy milyen a vakok világa. A Láss a szíveddel program szervezőinek célja, hogy közelebb hozzák a látó diákokat és a látássérülteket.

Vakokat rabolt ki, börtönbe kerülhet

Akár öt év börtönt is kaphat az a 15 éves fiú, aki két látássérültet rabolt ki tavaly nyáron. A vakok intézeténél támadta meg őket, egy aranyláncot és 350 forintot zsákmányolt. Késsel fenyegette áldozatait, akik nem tudtak védekezni. Aztán elmenekült, de egy térfigyelő kamera felvette, így a rendőrök hamar elfogták. A védekezésre képtelen, például vak ember elleni támadást a törvény szigorúbban bünteti.

Védekezni képtelen embereket támadott meg

Egy tizenéves fiú tavaly augusztusban rabolt ki két látássérültet, az egyiknek letépte az aranyláncát, a másiktól néhány száz forintot „zsákmányolt.” A tolvaj meneküléséről egy térfigyelő kamera készített felvételeket, a rendőrök gyorsan el is fogták az elkövetőt. Kedden vádat emeltek a tinédzser fiú ellen. Süle László riportja.

Vádat emeltek a tolvaj ellen, aki látássérülteket rabolt ki

Egy tizenéves fiú tavaly augusztusban rabolt ki két látássérültet, az egyiknek letépte az aranyláncát, a másiktól néhány száz forintot „zsákmányolt.” A tolvaj meneküléséről egy térfigyelő kamera készített felvételeket, a rendőrök gyorsan el is fogták az elkövetőt. Kedden vádat emeltek a tinédzser fiú ellen.

Előzetes: Vakokat támadott meg, 5 év börtönt is kaphat

Akár öt év börtönt is kaphat az a 15 éves fiú, aki két látássérültet rabolt ki tavaly nyáron. A Vakok Intézeténél támadta meg őket, egy aranyláncot és 350 forintot zsákmányolt. Késeléssel fenyegette áldozatait, akik nem tudtak védekezni. Aztán elmenekült, de egy térfigyelő kamera felvette, így a rendőrök hamar elfogták. A védekezésre képtelen, például vak ember elleni támadást a törvény szigorúbban bünteti. Részletek 6-kor az RTL Híradóban.

Telefonos alkalmazás készül látássérülteknek

Felismeri a bankjegyeket, a színeket és a piktogramokat például a mosdók ajtaján, és átnavigálja a látássérülteket a zebrán – telefonos alkalmazás készül látássérülteknek, rengeteg funkcióval, az első a bankjegyfelismerést. Az alkalmazás jövőre készül majd el, és ingyenesen letölthető lesz. Ugyanebben a programban egy másik kutatócsoport azon dolgozik, hogy lézermikroszkóp segítségével bizonyos típusú látássérüléseket javítani tudjanak.

Látássérültekkel gyakoroltak


szerző:
2014.09.25. 18:15
Látássérültekkel gyakoroltak

A vakvezető kutyákkal való közlekedést tanulhatták a buszokon a látássérültek, a közlekedési cég alkalmazottai pedig azt, hogyan segíthetnek nekik. Kiderült: a látássérülteknek a buszokon lévő szűk helyek és a tömeg legzavaróbb.
 

Magyar találmány segíthet a vakoknak

Magyar találmány teheti biztonságosabbá a vakok és látássérültek mindennapi közlekedését. A kézfejre csatolható eszköz nem helyettesíti a fehér botot, viszont segít olyan akadályok észlelésében is, amelyek nem a talaj közelében vannak.

Fókusz 14-06-04


szerző:
2014.06.04. 19:30
Fókusz 14-06-04

Fókusz: Brutális sérülések! - Egy anyuka azt állítja, fiát megverte az őt kezelő lakóotthon vezetője! A férfi megmutatta, mit tett Gergővel. Váratlan fordulat - tizenöt éven át vetkőzött, most egyszerre öt külföldi egyetemre is felvették. Bódi Sylvi új életet kezd! Luxus a köbön - Egy fergeteges éjszaka a milliárdosok Moszkvájában. Exkluzív riportunk Kovács Ákos nyomában.

Életmentést tanulnak a látássérültek

Speciális elsősegély-tanfolyamokat szervezett a Magyar Vöröskereszt látássérültek számára.

27 ezren csapnak fel önkéntesnek egy napra

Hatodik alkalommal rendezik meg Magyarországon a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napját szombaton.

Kihunytak a fények a látássérült központokban

A rehabilitációs központok forráshiány miatt kénytelen voltak beszüntetni működésüket.

Veszélyben a látássérülteket segítő központok

A 7 központ pályázatokból finanszírozta a működését, márciustól októberig azonban úgy tűnik, nem lesz ilyen lehetőség.

Kevés a vakvezető kutya


szerző:
2010.12.20. 10:12
Kevés a vakvezető kutya

Állami támogatás nélkül a pénzhiánnyal küzdő alapítványok egyre kevesebb kutyát tudnak kiképezni.

Pert nyert a látássérült fiú


szerző:
2010.12.10. 19:05
Felolvasóprogram gyengénlátóknak Miskolcon

Egy uniós pályázatnak köszönhetően felolvasóprogramot és speciális nagyítót vásároltak.

Megnehezíti a vakok életét is a sztrájk

A látássérülteknek komoly problémát okoz, hogyha új útvonalon kell közlekedniük.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való