KERESÉS search-close

klímaváltozás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "klímaváltozás"

A hőség nem csak az embereket, az állatokat is megviseli

Bár az elmúlt hetekben Magyarországon kicsit visszavett a tombolásból a kánikula, ennek ellenére július lehet a valaha volt legmelegebb hónap a Földön a klímakutatók szerint. A világ különböző pontjain sorra dőlnek meg a melegrekordok. Például Szibériában, ahol a 32 fokos hőség igencsak meglepte a helyieket. ​De nem csak az emberek, az állatok is szenvednek a kánikulától.

Nem árulja el a kormány, miért mondott nemet Orbán az unió klímasemlegességi csomagjára

Nem árulja el a kormány, milyen szakmai érvek miatt mondott nemet Orbán Viktor az unió klímasemlegességi csomagjára - ezt a 444.hu írta. Szél Bernadett független képviselő hiába kérte ki az erről szóló dokumentumokat, nem kaphatta meg, mert azokat döntéselőkészítő anyagoknak nyilvánították, vagyis nem kötelező kiadni.

Letarolta a jég a Vas megyei Káldot

Hatalmas jégeső pusztított húsz percen át pénteken este a Vas megyei Káldon. A települést úgy beborította a jég, mintha tél lett volna, egy része még mára sem olvadt el. A kertekben gyakorlatilag minden odaveszett.

Klímaváltozás: Alaszkában a jávorszarvasok a kerti locsolónál hűtik magukat!

Egy 520 nagyváros adatait elemző friss svájci kutatás szerint, ha nem lassul a globális felmelegedés jelenlegi tempója, 30 év múlva olyan lesz, mintha a városok 1000 km-rel délebbre kerülnének a mostani helyzetükhöz képest. Hogy, ez pontosan mit jelent? Kiderül a riportból!

2050-re Budapesten olyan meleg lesz, mint most a Balkánon

Olyan meleg lesz 2050-ben Stockholmban, mint mostanság Budapesten. Erre jutottak elemzésükben svájci kutatók. Magyarországon pedig akkorra még nagyobb hőségre lehet számítani. A kutatók célja az volt, hogy a hétköznapi embereknek is érthetően magyarázzák el a klímaváltozás következményeit. Éppen a megelőzés miatt indult a napokban egy civil kezdeményezés, amelynek lényege, hogy 10 millió fát ültetnek a következő években Magyarországon.

6 halálos áldozatot követelt a vihar Sartin

Hatalmas erővel csapott le a jégesővel kísért szélvihar tegnap este a Halkidiki-félsziget északi részére.

Alapvető változásokra van szükség a globális felmelegedés miatt

Alapvető változásokra van szükség a globális felmelegedés miatt - ezt David Attenborough mondta a londoni parlament illetékes bizottságának nyilvános meghallgatásán.

32,2 fok Alaszkában!


szerző:
2019.07.06. 18:19
32,2 fok Alaszkában!

Megdőlt a melegrekord Alaszkában. A hűvös éghajlatáról ismert északi amerikai államban 32,2 Celsius fokot mértek. Ez csaknem három fokkal több, mint amennyi az eddigi rekord volt.

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen?

A klímaváltozásról rendezett filmet az egykori ValóVilág győztes Gyukin Milován. A film célja leginkább a figyelemfelhívás. A riportból az is kiderül, hogy egy hétköznapi ember mit tehet a klímaváltozás ellen!

A szegényeket jobban sújtja a klímaváltozás

Nem csak a gazdasági károk lehetnek egyre nagyobbak, hanem a szegények és gazdagok közötti szakadékot is növelheti a klímaváltozás az ENSZ szerint. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint ez a különbség már most is egyre inkább látszik, például egy-egy nagyobb hőhullámnál, amikor a szegényebbek lakta kerületekben többen halnak meg, mert a zsúfoltabb területek miatt ott erősebb a hőhatás.

KLÍMAVÁLTOZÁS: Veszélyes betegségek, kórokozók és kártevők érkezhetnek Magyarországra

Nem csak a gazdasági károk lehetnek egyre nagyobbak, hanem a szegények és gazdagok közötti szakadékot is növelheti a klímaváltozás. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint azonban bárki tehet a klímaváltozás ellen. Például azzal, ha nem használ légkondícionálót, és helyette nagy, árnyas fákat ültet.

Tarkójánál fogva vezetett ki egy női aktivistát a brit kormány egyik tagja

Oszlopnak csapott, majd tarkójánál megragadott és kirángatott egy női aktivistát a brit kormány egyik tagja. A Greenpeace aktivistája többekkel együtt a pénzügyminiszter beszéde közben tüntetett, amiért szerintük nem történik semmi érdemleges a klímaváltozás ellen. Az ázsiai ügyekért felelős államtitkár, aki később felfüggesztettek hivatalából, azt mondta: nem tudhatta, hogy a nő esetleg nem egy veszedelmes terrorista.

A klímaváltozás az étkezési trendeket is befolyásolja?

Egyre többen állnak ki a génmódosított élelmiszerek fogyasztása ellen. Vendégünk Strasser-Kátai Bernadett, a Real Nature Kft. tulajdonosa most arról beszél, a klímaváltozás hogyan befolyásolja az étkezési trendeket!

800 kilométert kóborolt ételért a jegesmaci

Csont- és bőrre soványodott jegesmedve bukkant fel egy szibériai orosz település határában, 800 kilométerre természetes, sarkvidéki élőhelyétől. A teljesen kimerült állat minden bizonnyal élelem után kutatva tette meg az óriási távot. A sarki jég olvadása miatt egyre több jegesmedve kénytelen elhagyni lakhelyét.

Ezek már a klímaváltozás jelei

Nem kímélte vasárnap a vihar az országot, volt ahol egy óra alatt 17 fokot csökkent a hőmérséklet, és helyenként 1,5-2 havi eső zúdult le néhány óra leforgása alatt.

Hőségre hangolva: tényleg 2019 lesz az eddigi legmelegebb év?

Olyan forró nyár jön, ami még a meteorológusokat is megdöbbenti. 2019 lehet az eddigi legmelegebb év. Brutális időjárást jósolnak a nyárra. Az internetet ilyen és ehhez hasonló szalagcímek lepték el. Utánajártunk, vajon tényleg ennyire forró lesz a helyzet?

Diákok tüntettek országszerte a klímaváltozás veszélyei miatt

A szerzők az úgynevezett globális klímasztrájkhoz csatlakoztak, amelyet egy 13 éves svéd diáklány hirdetett meg, aki hónapok óta tüntet azért, hogy a politikusok komolyan vegyék a klímaváltozás hatásait. Világszerte voltak tiltakozások. Budapesten a diákok a Kossuth térre vonultak, Miskolcon flashmobot, Szegeden pedig közös éneklést szerveztek.

Nyugaton sapka-sál, keleten kánikula - megbolondult az időjárás?

Kettészakadt az ország időjárása. Amíg keleten nyári meleg, addig nyugaton szinte téli hideg; óriási szélviharok, sőt még hószállingózás is volt tegnap, május közepén. Szombathelyen annyira lehűlt az idő, hogy még a hó is elkezdett esni.

A helyiek etetik a kimerült jegesmedvét

Egy kimerült jegesmedve vonszolta magát a jeges partra az oroszországi Kamcsatka-félsziget egyik településén.A medve feltehetően több száz kilométeres távolságból érkezett vékonyodó jégtáblákon sodródva.

Egy fiatal lány a klímaváltozás elleni harc sztárja

Egy fiatal lány a sztárja a klímaváltozás elleni társadalmi küzdelmeknek. A 16 éves svéd Greta Thunberg vezetésével ismét több tízezer diák tüntetett, ezúttal Németországban. Csak Berlinben 25 ezer fiatal nem ment iskolába, hogy ott lehessen a demonstráción, amelynek főszónoka volt a lány, akit Nobel-békedíjra is jelöltek. Greta szerint ideje pánikba esni és tenni valamit a klíma védelmében.

Túlélő-túra a világ tetején

Három éve mutatta be a Fókusz: 6893 méter, 2-3 százalékos páratartalom, kemény mínuszok, folyamatos, erős, akár 100 km/óra feletti szél, és oxigénhiány. Ilyen körülmények között dolgozott az a négyfős magyar kutatócsoport, akik nemrég tértek vissza Chile északi részéről, az Atacama-régióból.

Ezek a klímaváltozás veszélyei


szerző:
2019.02.22. 07:45
Ezek a klímaváltozás veszélyei

Dr. Nékám Kristóf után Dr. Páldy Anna is felvilágosította a nézőket a globális felmelegedés veszélyeiről, ráadásul az egyiptomi szúnyogokra is felhívta a figyelmet, amik komoly betegségeket hordoznak.

 

Egyre nő az allergiások száma?


szerző:
2019.02.22. 07:15
Egyre nő az allergiások száma?

Dr. Nékám Kristóf, allergológus a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a nézők figyelmét. Nem árt vigyázni, hiszen a pollenszezonra is hatással lehet!

Diáktüntetések szerte Európában

Diákok ezrei követelték szerte Európában, hogy a kormányok tegyenek többet a klímaváltozás ellen. Sokan a vizsgáikat is kihagyták, hogy nyilvánosan felhívják a politikusok figyelmét. Ez sikerült, de nem olyan reakciót kaptak, mint amire számítottak.

Pusztulnak az állatok, mint egykor a dinoszauruszok

Csaknem 200 ország képviselői gyűltek össze a lengyelországi Katowicében, hogy új lendületet adjanak a klímaváltozás elleni küzdelemnek. A három évvel ezelőtti párizsi klímaegyezményben kitűzött célok, vagyis a globális hőmérséklet emelkedésének 2 százalékban történő maximalizálása már nem elég a legújabb felmérések szerint.

Klímaváltozás: vegyük sokkal komolyabban!

Hiába kongatják egyre többen a vészharangot, még mindig nem törődünk a klímaváltozással! Pedig a pusztító tűzvészek, az áradások, hurrikánok, földrengések, szmogriadók, egyszóval a klímaváltozás az emberiség pusztulásának egyik legfenyegetőbb veszélye. Felgyorsul az óceánok elsavasodása is. Akár az egész táplálék lánc felborulhat, legrosszabb esetben akár meg is szűnhet. De mi köze mindehhez a méheknek? Egy évvel ezelőtt ennek néztünk utána.

85 civil szervezet tiltakozik az elbocsátások miatt

Rekord alacsony Duna vízállás, novemberi melegrekordok. Környezetvédők szerint ezek már mind a klímaváltozás jelei, melyek ellen hatékony kormányzati döntésekkel lehetne fellépni. Azonban épp most küldték el a Környezetügyi államtitkárság munkatársainak csaknem felét. Az elbocsátások miatt 85 civil szervezet tiltakozik. Szerintük pont olyan területen spórol a kormány, amelyet erősíteni kellene. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, a feladatokat továbbra is el tudják látni.

 

WWF MAGYARORSZÁGI IGAZGATÓJA: Globális környezetvédelmi válság közepén vagyunk

Rekord alacsony Duna vízállás, novemberi melegrekordok. Környezetvédők szerint ezek már mind a klímaváltozás jelei, melyek ellen hatékony kormányzati döntésekkel lehetne fellépni. Sipos Katalin - a WWF magyarországi igazgatója - szerint ezért is elfogadhatatlan, hogy a minisztériumi létszámcsökkentés egyik legnagyobb vesztese a környezetügyi államtitkárság, ahonnan a szakemberek felét küldték el.

Felmelegedés: van idő megállítani?

Itt egy többszáz oldalas, ezernyi tudós munkájával készült dokumentum, amelynek címzettje: a világ, vagy hét és fél milliárd ember és lényegében azt mondja, 12 éven belül tektonikus, mindenkit és mindent befolyásoló változásokra van szükség ahhoz, hogy a föld átlaghőmérséklete „csak” 1,5 fokkal emelkedjen. Kormányok, vállalatok, emberek: mindenkinek van dolga. De hogyan lehetne ezt a fontos témát napirenden tartani?

A klímaváltozás miatt több már elfelejtett betegség is újból megjelenhet

Gyilkos hőhullámok, elhúzódó allergiaszezon és új fertőző betegségek megjelenését is hozhatja magával a klímaváltozás Magyarországon. A szokatlan októberi meleg és szárazság pedig már az ivóvíz minőségét is fenyegeti.

Utolsó figyelmeztetés a Földért

Jó, ha tíz éve maradt az emberiségnek a bolygó megmentésére - állítja legújabb jelentésében az ENSZ Éghajlat-változást kutató testülete.

Elmarad az ősz?


szerző:
2018.08.22. 19:35
Elmarad az ősz?

Állítólag idén már elmarad az ősz is. A 35 fok után lehet, hogy egyből a mínuszok jönnek majd. Hogy, miért? Kiderül a riportból!

15 év után először születtek flamingók Nagy-Britanniában

A brit vadon élő állományban lévő flamingók 15 év után először költötték ki tojásaikat, miután a hőmérsékleti körülmények megváltoztak.

 

Megvan a tehéngáz ellenszere

Hínárral kell etetni a teheneket, hogy kevesebb gázt termeljenek. Kaliforniában legalábbis ettől a módszertől remélik, hogy csökkenthetik az üvegház-hatású gázok kibocsátását. A tehenek ugyanis rengeteg metánt engednek a légkörbe, amivel a gyanú szerint jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerint nincs klímaváltozás!

Egy évvel ezelőtt Leonardo DiCaprio úgy reagált Donald Trump bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok kilép a globális klímaegyezményből, hogy ennek legnagyobb vesztes a Föld, Arnold Schwarzenegger szerint pedig egy ember nem állíthatja meg a jövőt. A Nobel-díjas magyar klímakutató, a nagycsaládos Ürge-Vorsatz Diana is döbbenten és értetlenül állt az amerikai elnök bejelentése előtt.

Haldokló jegesmedvét vett fel

Megrázó felvételek. Szívszorító videót tett fel közösségi oldalára egy kanadai természetvédő. Egy éhező jegesmedvét látni, amint utolsó erejével élelmet próbál találni egy rozsdás hordóban, majd összeesik.

 

A természetfotós dokumentációját ide kattintva nézheti meg.

DÖBBENETES: Így olvad az északi-sarki jégtakaró

Az amerikai űrügynökség, a NASA grafikája azt mutatja: hogyan változott az északi sarkon a jégtakaró az elmúlt évtizedekben.

Klímaváltozás: attól, hogy nem vesszük komolyan, még tart!

Hiába kongatják egyre többen a vészharangot, még mindig nem törődünk a klímaváltozással! Pedig a pusztító tűzvészek, az áradások, hurrikánok, földrengések, szmogriadók, egyszóval a klímaváltozás az emberiség pusztulásának egyik legfenyegetőbb veszélye. Felgyorsul az óceánok elsavasodása is. Akár az egész táplálék lánc felborulhat, legrosszabb esetben akár meg is szűnhet. De mi köze mindehhez a méheknek?

A kávét is elérte a globális felmelegedés

Egyre többen emlegetik, hogy a világ kedvencének tartott fekete kávé cserjéinek termesztésére súlyos csapást mérhet a klímaváltozás, az üvegház-hatás. Emiatt közeleg a drasztikusan emelkedő árak, illetve a kávéhiány korszaka.

Klímaváltozás: benne vagyunk?

A klímaváltozás majdhogynem vállvonogatással tudomásul vett jelensége lett. Furcsa. Az észak-koreai nukleáris fenyegetés a világ jó részén mindennapos téma – a klímaváltozás olyan, mint egy rövid ideig tartó riadó: elmúlik, elfelejtjük. Bölcsen tesszük?

Extrém forróság várható! Mi az oka, és hogyan éljük túl?

Az amerikai meteorológusok szerint az idei nyár minden eddiginél melegebb lesz, hosszantartó hőségre és szárazságra kell számítanunk. De nem csak a tengerentúlon tombol a kánikula, hanem Európában is. Magyarországon, az előrejelzések szerint, tartósan 30-35 fokra számíthatunk. Hogy a melegrekord megdől-e, azt egyelőre nem lehet tudni, de még az ország leghidegebb településén, Zabaron is 30 fokot mértek kedden délután.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Trump szerint nincs klímaváltozás

Leonardo DiCaprio úgy reagált Donald Trump bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok kilép a globális klímaegyezményből, hogy ennek legnagyobb vesztes a Föld. Arnold Schwarzenegger szerint egy ember nem állíthatja meg a jövőt. A Nobel-díjas magyar klímakutató, a nagycsaládos Ürge-Vorsatz Diana is döbbenten és értetlenül áll az amerikai elnök bejelentése előtt.

HÓESÉS: Denverben újra tél lett

Elképesztő állapotok vannak Denverben. Mintha az amerikai város bennragadt volna a legkeményebb januári télben. Folyamatosan zuhog a hó, ami meg is marad. Az utakat kotró- és szórógépek járják, az autók alig tudnak mozogni a csúszós, fagyos hóban, az emberek pedig téli kabátot vettek, holott lassan vége a májusnak is. Denver nem egy messzi északi város, ami elvileg indokolná a rendkívüli időjárást. Az amerikai Közép-Nyugaton fekszik. Többek szerint a májusi telet a klimaváltozás okozza.

 

Gyerekek perlik Trumpot


2017.04.23. 18:23
Gyerekek perlik Trumpot

Iskolások beperelték Donald Trumpot. Azt követelik az amerikai elnöktől és kormányától, hogy vegye komolyan a klímaváltozást. Alig egy hónapja írta alá Trump azt a rendeletet, amely eltörölte elődje, Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit. A 21 iskolás szerint ezzel megsértette az egészséges bolygóhoz való jogukat.

Mennyi pingvin fér el alig több mint 2 négyzetkilométeren?

Több mint egymillió pingvin gyűlt össze egy argentínai félsziget melletti kis öböl alig több mint 2 négyzetkilométernyi, homokos fövenyén. A Punta Tombo nevű rövid partszakasz a Magellán-pingvinek fészekrakó helye, ahol minden évben a párzási időszakban telepszenek meg. Általában pár százezer család fészkel itt, az idén azonban szokatlanul sokan gyűltek össze, a pingvinek teljesen megtöltik a kis öblöt. A tudósok a klímaváltozásnak tudják be a madarak szokásainak megváltozását.

Minden, amit 2017-től várhatunk!

Hatalomra került furcsa politikusok, kiberháború, leszámolás Törökországban, széthúzó Európa, háborúzó Oroszország és sok minden más is történt 2016-ban a nagyvilágban. De vajon milyen lesz az idei év? Végleg legyőzik az ISIS-t? Felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel.

KLÍMAKUTATÓ:

Ürge-Vorsatz Diána az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testületének tagja. Szerinte áttörés történt tavaly a klímavédelemben, mivel a Világgazdasági Fórum adatai szerint most fordult elő először, hogy a napenergia támogatás nélkül is olcsóbb lett a szénnél és a földgáznál. Vagyis úgy tűnik vége az olajkorszaknak és beköszönt a nap és szélenergia aranykora.

DiCaprio filmje a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás a legsürgetőbb probléma a világon, ami ellen sürgősen tenni kell - ezt üzeni Leonardo DiCaprio dokumentumfilmje, amelyet a hétvégén mutattak be Londonban. Az alkotásnak az Oscar-díjas színész nemcsak a főszereplője és a narrátora, de ő a producere is. A sztár három év alatt öt kontinensre és az Északi-sarkra is elutazott. Reméli, a dokumentumfilm nézői a politikusokra is nyomást gyakorolnak majd azért, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.

Lépfene pusztít Szibériában

Tömegesen pusztulnak a rénszarvasok, és egy ember is meghalt a Szibériában pusztító lépfene-járványban. 75 éve nem volt ilyen súlyos járvány arrafelé. A betegség kórokozóját a globális felmelegedés szabadíthatta ki a fagyos talajból, mivel a szokatlan melegben több dögkút és temető is kiolvadt. A klímaváltozás máshol is érezteti hatását, Tatárföldön a folyók felmelegedett vize okoz tömeges halpusztulást.

Már csak 2 Celsius fok választja el a Földet a katasztrófától?!

A világ 200 legelismertebb klímakutatója depressziós, mert nap, mint nap látják, hogy az emberiség a pusztulás felé rohan. Ez nem kamu, nem mondvacsoinált információ, hanem tény. Egy friss elemzés szerint, már csak kettő Celsius fok választja el a Föld hőmérsékletét attól, hogy katasztrófa induljon el. Talán a komáromiak nem is gondolták, hogy a klímaváltozás miatt kell menteniük, ami menthető.

Rekordot döntött a Föld Órája!

Minden eddiginél több, 178 országban kapcsolták le a világítást a nemzetközi akcióban. Budapesten a Parlament és a Lánchíd is sötétbe borult. A Művészetek Palotájában pedig sötétben adott koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. 2007 óta minden évben lekapcsolják a világítást a világ híres épületein. A kezdeményezés lényege, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

FÖLD ÓRÁJA: Mintha csak áramszünet lenne

178 országban kapcsolták le a világítást a nemzetközi akcióban. A kezdeményezés lényege, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Pillanatok alatt borult sötétbe a párizsi Eiffel-torony, és Rómában a Colosseum világítását is lekapcsolták. Londonban a Buckingham palota sötétedett el. Szentpéterváron szinte az egész belvárosban lekapcsolták a fényeket.

Klímamenekültek: 2050-re 700 millióan is lehetnek

Drámai. A legtöbb szakember csak így jellemzi a globális felmelegedés hatását. Amely miatt már eddig több százezren hagyták el hazájukat. A klímamenekültek száma 2050-re elérheti a 700 millió főt.

Fókusz Plusz 2016-03-12


szerző:
2016.03.12. 18:50
Elérte a klímaváltozás a kutyaversenyt is

Elérte a globális felmelegedés a világhírű alaszkai kutyaszánhúzó-versenyt is. Minden év márciusának első hétvégéjén indulnak neki a csaknem 1700 kilométeres útnak a versenyzők. Idén azonban annyira nem volt hó a startnál, hogy több száz tonnát kellett máshonnan hozni vonattal.

A világ legmagasabb vulkánján jártak

Gőzölgő kráter, 120 kilométeres homokvihar és mínusz 20 fok – extrém körülmények között teljesítette útját a magyar Atacama-expedíció. A négyfős csapat egy hónapig vizsgálta Chilében a világ legmagasabb vulkánján a klímaváltozás hatásait. A tudósok harmadszor mentek el a világ egyik legszárazabb helyére, kutatás közben megtalálták a korábbi túrákon elveszett műszereiket és megfejtették egy több száz éves puma múmia rejtélyét is.

Fókusz Plusz 2016-01-02


szerző:
2016.01.02. 18:45

Megállítanák a melegedést


szerző:
2015.11.30. 18:52
Megállítanák a melegedést

A tengerszint emelkedése, hatalmas áradások, szárazság és a mezőgazdaság összeomlása, állat-és növényfajok kihalása, végül pedig a Föld lakhatatlanná válása - a globális felmelegedés visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig. A hétfőn kezdődött párizsi klímakonferencia célja: megoldást találni a tarthatatlan helyzetre. A csúcstalálkozó előtt világszerte tüntetéseket tartottak, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

Klímacsúcs: tétek és kockázatok

A sokféle nemzetközi feszültség miatt nem a legszerencsésebb pillanatban – állam- és kormányfők felvonulásával hétfőn kezdődik Párizsban az a klímacsúcs, amitől világszerte azt remélik, hogy 18 évvel az első egyezmény után, érdemi eredménye lesz, hogy legalább lassabban és kevésbé melegedjen a Föld.

Mit teszünk a klímaváltozás ellen?

2100-ra akár 6 fokkal is nőhet a világ átlaghőmérséklete. Ez esetben sok millió ember nem jutna vízhez, de tízmilliók otthona kerülne víz alá. 195 ország Párizsban próbál majd összehozni egy megállapodást: ebbe minden állam beleírná, mit vállal, hogy a Föld átlaghőmérséklete legfeljebb 2 fokkal nőjön. De mennyibe kerül mindez? Ki fizeti a számlát? És: mit vállal Magyarország?

Megállítható a klímaváltozás?

Egyre többet hallunk a klímaváltozásról és sajnos a bőrünkön is tapasztaljuk, hogy az előző évekhez képest most bizony nagyon meleg van. Az OMSZ elnökével, Radics Kornéliával annak jártunk utána, hogy hova tart ez a tendencia, mennyire kell félnünk az időjárástól és kik is pontosan azok az éghajlati menekültek, valamint hova tartanak.

Fókusz 15-04-10


szerző:
2015.04.10. 19:20
Fókusz 15-04-10

Fókusz: Mint a mesében! - Gazdái hónapokon át keresték eltűnt kiskutyájukat! Zsebi végül másfél év után került elő! A nagy egymásra találás! Hatodik érzék - Gyerekek, akik szellemeket látnak, beszélgetnek velük. Mi a képzelet és mi a valóság? Mit tegyenek a szülők? Átverik a világot? - Az egész klímaváltozás egy nagy kamu? A magyar atomfizikust kirúgták a NASA-ból, amikor levezette az elméletét!

Világméretű átverés áldozatai vagyunk?

Dr. Miskolczi Ferenc kandidátussal sikerült interjút készítenünk. Nagy forma, a NASA-nál, Hamptonban, a Langley Research Centerben is dolgozott, ott is azt tette, amihez ért: a légkört elemezte. Csakhogy tudományos fokozatai lehetővé tették, hogy olyan elméletet alakítson ki, amely szerint nem létezik és soha nem is létezett üvegházhatás.

Az egész klímaváltozás egy nagy kamu?

Dr. Miskolczi Ferenc kandidátussal sikerült interjút készítenünk. A NASA-nál, Hamptonban, a Langley Research Centerben is dolgozott, ott is azt tette, amihez ért: a légkört elemezte. Csakhogy tudományos fokozatai lehetővé tették, hogy olyan elméletet alakítson ki, amely szerint nem létezik és soha nem is létezett üvegházhatás. Polgár Géza riportja.

60 perc sötétség a Föld óráján

Budapesttől Párizson és Rómán át New Yorkig a világ többszáz városában, összesen 172 országban áramtalanítottak 60 percre a résztvevők a Föld órája elnevezésű kezdeményezésben. A világ legnagyobb önkéntes akciójának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire.

Klímaváltozás: az utolsó esély?

Néhány hete jelent meg a hír, hogy az ENSZ főtitkára magasrangú személyes megbízottjának nevezte ki vendégünket, Pásztor Jánost. Az ő kihívása: a klímaváltozás. Az egész földet, 7,3 milliárd embert, mindannyiunkat érinti. Tényleg számtalan nemzeti és nemzetközi szervezet és testület foglalkozik vele, tudósok talán ezrei, véleményekkel és ellenvéleményekkel.

Magyarul Balóval 15-02-25

Magyarul Balóval: Ukrajna vagy az Iszlám Állam napi hírei közben hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtkezzünk a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb kihívásáról, amely alighanem minden másnál súlyosabb globális veszély. Vendégünké, egy magyar diplomatáé a feladat, hogy az ENSZ nevében igyekezzen összehangolni a világ vagy 200 országának válaszát. Első magyar tévéinterjú Pásztor Jánossal.

Klímaváltozás: a legsúlyosabb globális veszély

A napi hírek közben hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtkezzünk a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb kihívásáról, amely alighanem minden másnál súlyosabb globális veszély. Vendégünké, egy magyar diplomatáé a feladat, hogy az ENSZ egyik vezetőjeként igyekezzen összehangolni a világ vagy 200 országának válaszát. Első magyar TV-interjú Pásztor Jánossal.

35 ezer rozmár a parton


szerző:
2014.10.02. 18:50
35 ezer rozmár a parton

35 ezer rozmár úszott partra Alaszka észak-nyugati partjainál. Az állatok azért szorultak a szárazföldre, mert a globális felmelegedés miatt elolvadtak a jégtáblák a csukcsi tengeren.
 

LENYŰGÖZŐ: Felvételek 35 ezer rozmárról

Az állatok a klímaváltozás miatt úsztak ki a tengerpartra, mert a jégtáblák, ahol egyébként párzanak, ellenek és pihennek, a melegebb vízhőmérséklet miatt elolvadtak.
 

Fókusz Plusz 14-09-20


szerző:
2014.09.20. 19:30
Fókusz Plusz 14-09-20

Fókusz Plusz: Sokkoló időjárás - Banán Pécsen, kivi Zalában? Tornádó és özönvíz? A klímaváltozás bizonyítékai. Az ISIS nyomában - Az iszlamista csoport, amely a világ békéjét fenyegeti. Egy magyar újságíró a háborús övezet frontvonalán forgatott, exclusive felvételek.

Mi az oka a szélsőséges időjárásnak?

Idén nyáron bőrig ázott az ország, soha annyi katasztrófavideó nem járta körbe az internetet, mint az elmúlt hónapokban. Miközben települések térdig álltak a vízben, volt, ahol trópusi édenkertet, vagy épp kietlen sivatagi tájat találtunk. És hallottunk gólyákról, akik augusztus végén megfagytak a fészkükben. Mindez vajon normális?

Sokkoló klímaváltozás: mi az oka a szélsőséges időjárásnak?

Idén nyáron bőrig ázott az ország, soha annyi katasztrófavideó nem járta körbe az internetet, mint az elmúlt hónapokban. Miközben települések térdig álltak a vízben, volt, ahol trópusi édenkertet, vagy épp kietlen sivatagi tájat találtunk. És hallottunk gólyákról, akik augusztus végén megfagytak a fészkükben. Mindez vajon normális?

 

Fókusz 11-11-09


szerző:
2011.11.09. 20:10
Fókusz 11-11-09

Fókusz: A Fókuszban megszólal az az apuka, aki a hatalmas ütéstől szinte semmire sem emlékszik az egyiptomi buszbalesetből. Csütörtökre minden sérült megérkezik Budapestre, és az áldozatokért is elindult egy katonai repülő. Slágerek, amelyek feldolgozásuk után váltak híressé, és előadók, akikről megfeledkezett a világ! Vajon kitől lett híres Alexa Mizuja, hányan írták át a Quimby slágerét? Megtaláltuk az eredeti szerzeményeket!

Hóhér lehet az időjárás


szerző:
2011.10.10. 14:25
Hóhér lehet az időjárás

A gyors hőmérsékletingadozások megakadályozhatják egyes állatok vonulását, így azok akár ki is pusztulhatnak.

Ezrek szomjaznak a miniállamban


szerző:
2011.10.03. 19:24
Ezrek szomjaznak a miniállamban

A lakosság nagy részének nincs ivóvize a világ egyik legkisebb államában, Tuvalun, miután hat hónapja nem esett az eső.

A klímaváltozás éhínséghez vezethet

Fokozhatja a szegénységet a klímaváltozás Dél-Ázsia és Afrika több részén.

Rappelő tudósok


szerző:
2011.05.13. 12:57
Rappelő tudósok

Rap-számot készítettek az ausztrál klímakutatók, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Ezertíz vélemény a klímavédelemről

2010.10.10-én 15 órakor 1010 megrajzolt képeslapot állítanak ki a budapesti Gödör Klubban.

Szorít az idő


szerző:
2010.09.27. 19:55
Szorít az idő

Fogyasztás, esélyegyenlőség, klímaváltozás: egy rendezvény, ahol ezekre a fontos kérdésekre hívták fel a figyelmet, ismert közszereplők segítségével.

Több árvíz és vihar várható


szerző:
2010.06.30. 18:50
Több árvíz és vihar várható

Karácsony után kezdődhet a tél, és lehet, hogy október végén is nyaralunk majd a klímaváltozás miatt.

A klímaváltozás szörnyű károkat okozhat

Az Alföldön két héttel is nőhet az extrém meleg időszakok hossza a következő 30 évben.

Rekordot döntött a Föld Órája akció

A világ legmagasabb épületei és más nevezetességei is sötétségbe borultak szombaton.

Pucér biciklisták a klímaváltozás ellen

A melbourne-i felvonuláson a meztelen résztvevők a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztettek.

Kihalás szélén több tucat állatfaj

A koalák már most katasztrofális helyzetben vannak.

Gigantikus jégtömb közelít Ausztráliához

A Hongkongnál csaknem kétszer nagyobb jéghegy 10 éve szakadhatott le az Antarktiszról.

Maratoni klímacsúcs Koppenhágában

A 12 napos világértekezleten a következő nemzedékeket fenyegető veszélyek elhárításáról tárgyalnak.

5000 facsemetét ültettek a civilek

A környezetvédelem fontosságára és a klímaváltozás veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Kabinetülés a Himaláján


szerző:
2009.12.04. 12:21
Kabinetülés a Himaláján

A gleccserolvadásra hívták fel a figyelmet a nepáli kormánytagok.

Klímaváltozás: döbbenetes tények!

Egyre több és egyre súlyosabb természeti katasztrófát ígér a jövő. A borzalmak sora már el is kezdődött...

Miért szaporodnak a természeti katasztrófák?

A kutatók egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a klímaváltozás vonzza magával a viharokat.

Kormányülés a víz alatt


szerző:
2009.10.17. 11:33
Kormányülés a víz alatt

A Maldív-szigetek kabinetje így hívja fel a figyelmet a globális felmelegedésre.

Greenpeace-esek a Westminster palota tetején

Húsz aktivistát tartóztatott le a londoni rendőrség.

Fogy a földi időnk


szerző:
2009.09.21. 10:12
Fogy a földi időnk

Emberi homokórát formáztak környezetvédelmi aktivisták New Yorkban.

Jégemberkék olvadtak Berlinben


szerző:
2009.09.03. 09:42
Jégemberkék olvadtak Berlinben

A globális felmelegedés veszélyeire akarták felhívni a figyelmet a környezetvédők.

Egyszer már volt üvegház a bolygó

Az ősi klímaváltozásnak a kiváltó okai aggasztóan érthetetlenek a tudósok számára.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való