KERESÉS search-close

kerítés

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kerítés"

KUTYATÁMADÁS: Horrorisztikus látvány volt, ahogy leszedték a kislányról a kutyát

A gazda épp a kerítést javította, amikor a kutya elszabadult és rátamadott egy 3 éves kislányra Csókakőn. A gyereket súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A polgármester szerint a rottweiler a kislány félelmét érezhette meg, ezért támadott.

Jár a kártérítés a kerítésért

Szétrombolta az autós a kerítését és a házba vezető gázvezetéket, két és fél év után adtak igazat a károsultnak. 2016 októberében egy kerékpárost elgázoló autós okozta a kárt a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Az asszonynak másodfokon igazat adott a bíróság, így az autó tulajdonosának és a biztosítónak közösen kell állnia az akár több milliós helyreállítást.

Top 1 - A világ leghosszabb kerítése, amit nyulak és vadkutyák ellen építettek

Egy végeláthatatlan drótháló Ausztráliában, ez az úgynevezett dingó és nyúlkerítés, aminek a hossza 8870 km. Ez a világ egyik legnagyobb, emberi kéz alkotta építménye. A kerítés Budapesttől Szingapúrig érne. A világ leghosszabb kerítésének 5614 km-es része a dingókat, 3256 km-es szakasza pedig a nyulakat akarta távol tartani a mezőgazdasági területektől, illetve a haszonállatoktól. Az 1880-as években kezdték építeni a túlszaporulat miatt. A dingók a juhokat szeretik megenni, a nyulak meg a növényeket.

Elégette a szomszéd tűzifáját - véletlenül

Milliós kárt okozott szomszédja - állítja egy segesdi férfi. A Somogy megyei településen egy nyugdíjas kertjében égett el egy hatalmas rakás tűzifa, miután a szomszéd tüzet rakott a kerítés túloldalán…

Tűzoltók mentették meg a kerítésbe szorult őzet

Kerítésbe szorult egy őz Pécsen. A teljesen kimerült állatot a tűzoltók szabadították ki a rácsok közül, majd a közeli erdő szélén szabadon engedték. Csak kisebb sérüléseket szenvedett, miközben megpróbált menekülni szorult helyzetéből.

Rendkívüli állapotot vezetne be Donald Trump

Rendkívüli állapotot is kész kihirdetni az amerikai elnök, azért, hogy kerítést építhessen a mexikói határon. Donald Trump azután beszélt erről, hogy az ellenzéki demokratákkal immár harmadik hete nem tudnak megegyezni a költségvetésről. Emiatt részlegesen leállt az amerikai kormányzat, és 800 ezer szövetségi alkalmazott hetek óta nem kap fizetést.

Kerítés a hírhedt háztömb köré

Kerítést építenének Budapesten a Hős utcai háztömb köré. Csak egy kapun lehetne bemenni és biztonsági őröknél kellene regisztrálni a be és kilépőknek. Az önkormányzat tervéről elsőként a Népszava számolt be. A drogproblémák matt elhíresült háztömbök lakói tiltakoznak a kerítés ellen.

Kidöntött egy oszlopot és kerítést tört át egy BMW

Kidöntött egy oszlopot és kerítést tört át egy BMW hajnalban Szombathelyen, majd a hajléktalanellátó udvarban állt meg. A kocsiban négy fiatal ült, és bár az autó totálkáros lett, csak a sofőr sérült meg. Ugyanezt a kerítést áprilisban is letarolta egy autós.

MEDVE: Ezúttal Királyhegyes közelében videózták le

Felmászik a kerítés tetejére, majd onnan nagyot ugrik – így küzdötte le az M43-as autópálya vadkerítését egy medve a Csongrád megyei Királyhegyes közelében. Gyorsan átszaladt az úton, de nem ment messzire, az árokban megbújt. Egy autós nézte végig a mutatványt, miközben videót készített róla.

Orbán: „Budapest veszélyben”

Magyarországon a migráció elsősorban a budapestieket fenyegeti, a déli határkerítés épp emiatt a fővárost védi leginkább - erről beszélt Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának átadóján.

6 milliót kér a kutya gazdájától

6 millió forintot követel az édesanyját halálra marcangoló kutya gazdájától a borsodi asszony fia. Erről először a Bors írt. A támadás több, mint 2 éve történt. Az áldozat fia azzal indokolja a milliós sérelemdíjat, hogy szerinte a kutya gazdája tudta, hogy az állatai rendszeresen kiszöknek a rossz kerítésen.

 

Házon kívül 2018-01-31


szerző:
2018.01.31. 22:50
A kerítés miatt bukhatja a pénzt

A határkerítés építése miatt bukhatja el a házát – ezt állítja Híradónknak egy vállalkozó. A második, úgynevezett okoskerítésre 28,4 milliárd forintot költött a kormány tavasszal, a munkával sok alvállalkozót is megbíztak. A híradónknak nyilatkozó sándorfalvi férfi azt állítja, csaknem 96 milliós munkát végzett el, de 60 milliót nem kapott meg.

Letarolta a kerítést az autó

Kidöntötte a kerítést, akkora erővel csapódott belé a másik autó. Négyen sérültek meg abban a balesetben, ami hétfőn délután történt Győrben. Egy nő beszorult az autóba, a tűzoltók szabadították ki. Úgy tudni, a baleset azért történhetett, mert az egyik sofőr nem adott elsőbbséget.

Nem, vagy legalábbis nem most akarja lebontani a kerítést

Már nem, vagy legalábbis nem most bontanák le a déli határkerítést - ezt állítja az ellenzéki pártok nagy része. Pedig a Fidesz és a kormány szerint is Soros György támogatásával készülnek arra, hogy megszüntessék a határzárat. A szocialisták azt mondják, addig nem szabad bontani, amíg az emberek félnek. A Jobbik megtartaná, és önálló határőrséget is felállítana mellé.

Kamion tarolta le egy óvoda kerítését

Kamion tarolta le egy óvoda kerítését hajnalban Kocsordon. Az ütközés közben egy villanyoszlopot is kidöntött. Az áramkimaradás miatt pedig szinte megállt az élet a faluban: az óvodások otthon maradtak, a nem tudtak főzni a helyi konyhán, és 300 ember nem kapta meg a munkabérét. A polgármester szerint katasztrofális a helyzet Kocsordon.

Fidesz: nagyvonalú gesztus

Nagyvonalú gesztus Magyarország részéről, hogy a déli határ védelmére fordított pénznek csak a felét kéri az Európai Uniótól. Ezt válaszolta Híradónk kérdésére a Fidesz szóvivője. Az Európai Bizottság azonban nem fizet. Azt mondják, határvédelemre adnak pénzt, kerítésre nem.

150-nel csapódott a kerítésbe

150-nel száguldozott, majd kidöntött két lámpaoszlopot, egy kerítésnek csapódott és felborult autójával egy részeg fiatal Nagycenken hajnalban. Az autó teljesen összetört, vezetője könnyebben megsérült, utasát a tűzoltóknak kellett kivágni a roncsból, súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Lajosmizse közelében, az M5-ösön is baleset történt. Ott egy kamion és három autó karambolozott.

Vaddisznók dúlják fel a kerteket

Könnyedén kidönthetik a kerítést, percek alatt feldúlhatják a kertet, és az emberre is veszélyesek lehetnek. Pécs egy sűrűn lakott részén ismét megjelentek a vaddisznók. A helyi vadászegyesület két, egyenként kétszáz kilós vadkanra figyelt fel. Az állatok elkerülték a kihelyezett csapdákat. Éjjellátó kamerákat vetettek be, így az egyiket sikerült kilőni, de a másik még szabadon van.

Laci ahelyett, hogy eloltotta volna a tüzet, majdnem a saját életét oltotta ki

A polgármester utasítására Laci és Stoki őrködnek éjszakánként a halastónál, hogy végre elfogják a halrablót, azonban nem éppen biztonságos ez a munka...

Gyorshajtás, ittas vezetés, figyelmetlenség

Szokásos baleseti riportnak indult, de aztán véletlenül megtaláltuk azt a férfit, aki kocsijával vasárnap este letarolta egy ház kőkerítését Dunakeszin. Elmondta mi történt, azaz, hogy mire emlékszik. Az ott élők is megszólaltak, szerintük száguldozott. Nem ez volt az első eset, hogy egy sofőrt egy ház kerítése, kapuja, vagy éppen a fala állított meg miután elszabadult alatta az autó.

300 milliárdba kerül a határzár

Már 300 milliárd forintnál jár az az összeg, amit a kormány a déli határzár fenntartására ad. A legújabb 100 milliárd forintot Kósa Lajos jelentette be kedden. A Fidesz frakcióvezetője egyben azt is közölte: erre a 100 milliárd forintra nem vonatkoznak a közbeszerzési szabályok. A DK szerint indokolatlan és felháborító, hogy a kormány ellenőrizetlenül szórja a milliárdokat a határzárra.

Nem tudják, életveszélyes volt-e

Új szakértőt kell kirendelni ezért ítélethirdetés helyett elnapolták annak a magyarszerdahelyi férfinak a tárgyalását, aki a vád szerint áramot vezetett a kerítésbe. Az eddig meghallgatott két villamossági szakértő ugyanis nem értett egyet abban, hogy ez életveszélyes volt-e. A 230 voltra kötött kerítés azért nem okozott tragédiát, mert a szomszédnak időben feltűnt, hogy izzanak a drótok.

Áramot vezetett a kerítésbe

A kerítésbe vezette az áramot egy idős férfi a Baranya megyei Pellérden, mert arra gyanakodott, hogy rendszeresen meglopják, és így akarta távol tartani a tolvajt. Ez úgy derült ki, hogy egy kőművest a kerítésoszlop javítása közben megrázta az áram, de az ijedtségen túl nagyobb baja nem lett. Az idős férfit súlyos testi sértés kísérletével gyanúsítják.

Krisztián azt szeretné, hogy Soma és Vivi kamatyoljanak

A nyomulós lány örült, hogy Soma végül őt választotta alvó partnerének, ahogyan azt is megosztotta Krisztiánnal reméli több is lehet még ebből. Ezek után Krisztián olyat mondott, ami meglepte Vivit..

Az ágyától alig egy méterre állt meg a kocsi

Egy 92 éves asszony ágyától alig egy méterre állt meg egy autó kedd hajnalban - erről a Blikk számolt be. Egy autós nem tudta bevenni az éles kanyart és házba csapódott Pesterzsébeten. Az egész család a hatalmas zajra riadt fel, a nagymama ágyát üvegszilánkok és beton darabok borították. A veszélyes kanyar miatt ez volt a tizedik ilyen eset az utcában. A családfő szerint az önkormányzat rossz helyre tette a védőoszlopokat, de a városvezetés szerint ők mindent megtettek.

Szokatlan diplomáciai szócsata

Ki kellene zárni Magyarországot az Európai Unióból, ezt mondta a német Die Weltnek a luxemburgi külügyminiszter. A legrégebben hivatalban lévő uniós külügyminiszter a déli határra felhúzott kerítés, a menekültpolitika és a sajtószabadság korlátozása miatt bírálta Magyarországot, és kifogásolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányát. Szijjártó Péter külügyminiszter úgy reagált: a luxemburgi külügyminiszter kioktató, nagyképű és frusztrált.

Újabb kerítés épül a déli határon

Újabb kerítést építenek a szerb-magyar határra, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be az állami rádióban. Azt mondta, azért van szükség egy, a jelenleginél masszívabb védvonalra, hogy ha Törökországból több százezer menekült indulna az Unió felé, akkor Magyarország fel tudja őket tartóztatni. Az LMP szerint nem egy újabb kerítésre van szükség, hanem menekültválság kiváltó okait kellene kezelni.

Leomlott a kerítés a koncerten

Több mint negyvenen megsérültek, amikor leomlott egy kerítés a rajongók súlyától Snoop Dogg péntek esti koncertjén az Egyesült Államokban. A világhírű rapper éppen Wiz Khalifával együtt kezdett bele egy közös dalukba, amikor a baleset történt. A koncertezők közül sokan belezuhantak a kordon és a színpad közötti, három méter mély árokba. A fellépést félbeszakították.

Lebontotta a kerítést a kamion

Magyar kamionsofőr bontotta le egy ház kerítését Angliában. Az ott lakó ezt végig is nézte, sőt egy járókelő is, aki videót is készített a rosszul sikerült tolatásról. A kamionosokat is oktató vezetéstechnikai szakember szerint elkeserítő, amit a felvételen látni. A kamionosokat foglalkoztató cég kommunikációs munkatársa azt mondta, a biztosítójuk fizeti a kerítés helyreállításának költségeit, és sofőrjük szóbeli megrovást kapott.  

VEZETÉSTECHNIKA: Így ne vezess kamiont!

Nem szállt ki, inkább vakon tolatott egy magyar kamionos egy angliai kisvárosban. Lassan, de biztosan tarolta le egy családi ház kerítését, miközben a tulajdonos sikítozott. Az esetet egy férfi felvette telefonjával. Tőle a kamionsofőr próbált segítséget kérni magyarul, de azt ott nem sokan értik. A sofőr ahelyett, hogy kiszállt volna megnézni, mi van a kamion mögött, elindult.

 

Elítélték a menekülteket

Elítélte a Szegedi Járásbíróság azt a tíz menekültet, akiket azután vettek őrizetbe, miután többen áttörték a röszkei határzárt tavaly szeptemberben. A bíró szerint a menekültek is részt vettek a zavargásban és kihasználva a káoszt, illegálisan léptek Magyarország területére. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyar szóvivője szerint rossz ítélet született.

Zavarták a kutyák, áramot vezetett a kerítésbe

Áramot vezetett a kerítésbe, gyilkossági kísérlettel vádolnak egy magyarszerdahelyi férfit. A 78 éves nyugalmazott buszsofőr ma állt bíróság elé. Elismerte, hogy összekötötte a kerítést a konnektorral de azt mondta, nem akart megölni senkit, csak a szomszéd kutyái zavarták.

Közbeszerzés nélkül költik el a 9,5 milliárdot

Majdnem 9 és fél milliárd forintért építtet utat és villamos hálózatot a kormány a déli határ mentén. Azt mondják, azért van szükség a beruházásra, hogy a katonai járművek esős időben is el tudják fogni a kerítést átvágó menekülteket. Az építkezés mentesül a közbeszerzési eljárás alól, vagyis nem kell nyilvánosan megpályáztatni. A kormány szerint azért kerülik ki a közbeszerzést, hogy gyorsabban megépüljön az út. A Demokratikus Koalíció szerint viszont a kormány már megint csak titkolózik.

A magyar-román határon is épülhet kerítés

Már szerdán dönthet a kormány a román-magyar határszakaszon felhúzandó kerítésről. Az RTL Híradó stábjának a déli határ környékén élők azt mondták, minden nap látnak határsértőket. Az ügyészség adatai szerint a legtöbben mások által megrongált részeken jönnek át, vagy a kerítés alatt és felett másznak be.

Ez történt júniusban


szerző:
2015.12.26. 18:47
Ez történt júniusban

Döntés a déli határkerítés felállításáról, terror Tunéziában és botrány a dohány-nagykereskedelem joga körül. 2015 júniusában történt mindez, ugyanabban a hónapban, amikor a fővárosi közgyűlés eldöntötte, hogy Budapest indul a 2024es olimpia rendezési jogáért és amikor az USÁban kimondta a legfelsőbb Bíróság, hogy szabadon házasodhatnak a melegek.

Kirabolta a plébániát, de kifelé menet fennakadt a kerítésen

Meglehetősen balfék betörőről adott hírt a Police.hu: a debreceni plébániát kifosztó férfit az egyik ott dolgozó hölgy szedte le a tüskés kerítésről, amelyen nem sikerült átvergődnie. A zseniális hírt változtatás nélkül közöljük!

Veszélyben a szabad mozgás a terror miatt

Újabb lökést kaphat Európában a határok lezárása és a kerítések építése is. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő. A biztonságpolitikai szakértő szerint az egész schengeni rendszerre hatással lehetnek a párizsi merényletek. Franciaország mellet már Hollandia és Olaszország is fokozta a készültséget a határainál.

Vita Hiller kijelentéseiről


szerző:
2015.11.09. 18:50
Vita Hiller kijelentéseiről

Felháborodást váltott ki a hétvégi MSZP értekezleten, hogy Hiller István többször is azt mondta, nem szereti a határra állított kerítést, de - ahogy fogalmazott - mondjon valaki ennél jobbat.

A hálószoba előtt állt meg az autó

Fél éven belül másodjára hajtott neki autó ugyanannak a háznak Vaján. A 49-es főút mellett lévő ház lakói már aludni sem mernek. Attól félnek bármikor történhet egy újabb baleset. Vasárnap a kerítést kidöntve egy kocsi csapódott a ház falának. Az autóban négyen utaztak, köztük egy két éves gyermek is, akit koponyasérülésekkel vittek kórházba.

Katonákat vetnének be a menekültáradat miatt

Katonákat vezényelne Szlovénia a horvát határra, hogy segítsenek kezelni a menekülthelyzetet. A ljubljanai kormány azután kezdeményezte ezt, hogy hétfőn 8000 menekült érkezett az országba. Szlovénia vasárnap éjjel órákra leállította a vándorlók befogadását, a kormányfő pedig jelezte: ekkora emberáradatot egy ilyen kis ország nem tud kezelni. Közben horvát újságok szerint Zágráb kerítésépítést fontolgat a horvát-szerb határon. Ha ez megvalósul, a menekültek Románián és újra Magyarországon keresztül vándorolhatnának Nyugat felé.

Veszélyezteti az állatokat a kerítés

A pengés drót miatt szétkaszabolt őzről készült fotók járják az internetet. A megrázó képeket egy vadász készítette a magyar-horvát határon. Szerinte az állatok a kerítés miatt nem tudnak lemenni a folyóhoz, hogy igyanak. Több vadgazdálkodással foglalkozó szervezetet, egyesületet, kamarát, nemzeti parkot kerestünk az ügyben, de végül senki sem akart a témáról nyilatkozni az RTL Híradónak.

10 ezer forintos órabér a kerítésépítőknek

Kerítésépítés óránként tízezer forintért, bozótirtás 24 ezerért. Az Index írta meg, hogy a munkákat a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt egyedüli pályázóként nyerte a tárca csaknem 2 milliárdos tenderén. Éppen az a cég, amelynek egyik vezetője a kerítésépítéssel kapcsolatos beszerzéseket felügyelő államtitkár.

Szikrázott és izzott a kerítés

Szikrázott és izzott a kerítés - a szomszéd vette észre és értesítette a rendőröket. Az egyik zalai porta gazdája vezetett áramot a kerítésbe, mert - mint mondta - idegesítette a szomszéd kutyája. A hálózatról 230 voltot kapcsolt a dróthálóra. A 73 éves, nyugalmazott buszsofőr ellen emberölés előkészülete miatt nyomoz a rendőrség. Őrizetben van, holnap döntenek az előzetes letartóztatásáról.

Újabb pengeváltás a horvát miniszterelnök és a magyar külügyminiszter között

Szijjártó Péter visszautasította Zoran Milanovićnak azt az állítását, hogy a horvát határon felállított kerítés a 21. század legnagyobb gyalázata és szégyene. Szijjártó szerint Milanovics azért ideges, mert Horvátország elbukott az első schengeni próbán. Eközben a horvát köztársasági elnök a Visegrádi négyek államfői találkozóján, Balatonfüreden azt mondta: meg kell védeni az európai határokat.

Menekültválság: magyar dilemmák

A rendőrség azt állítja a szeptember elseje óta eltelt 36 napról: az első 15 napon 48 ezer migránst fogtak el, majd a határzár óta eltelt 21 napon összesen majdnem 123 ezret. Baló György vendége Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, akit gyakran láthatnak a déli határokon.

Menekültügyi csiki-csuki

Három hete zárta le Magyarország a szerb határt, azóta 120 ezer menekült jött Horvátországból. Ott is épül a kerítés, de határzár még nincs. Lesz? És mi történik utána? Bár a kormány hallani sem akar róla, alighanem Magyarországnak is be kell majd fogadnia menekülteket. Készen állunk rá? Kérdezzük Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját. 

Nem ad pengés drótot a német cég?

Nem akarnak pengés drótot eladni Magyarországnak, visszautasította a kormány félmillió eurós, azaz nagyjából 150 millió forint értékű megrendelését egy német cég. A Mutanax-nál arra hivatkoztak, hogy a drótot betörők és tolvajok ellen gyártják, nem pedig menekültek ellen, akik az életüket féltik.

Újabb lépéssel közelebb a határzárhoz

A szegedi mellett ezentúl a pécsi és a zalaegerszegi bíróságok is eljárhatnak a menekülteket érintő büntetőügyekben - így döntött a Parlament. Ezzel újabb feltételt teremtett az Országgyűlés a horvát-magyar zöldhatár lezárásához.

Orbán: nem épül kerítés a szlovén határon

Bár Híradónk stábja rögzítette, hogy a szerb és a horvát határszakaszhoz hasonló szögesdrót-kerítést építenek a magyar katonák a szlovén határon is, Orbán Viktor ma azt mondta: nem épül kerítés a szlovén-magyar határon, csak felmérést végeznek és tisztítják a területet. Orbán szerint azért sem lehet kerítés, mert a magyar-szlovén határ a schengeni övezeten belül van. Emiatt már az Európai Bizottság is vizsgálódik. Az MSZP szerint a kerítés nem oldja meg a menekülthelyzetet.

Megegyezés az uniós csúcson


szerző:
2015.09.24. 07:45
Megegyezés az uniós csúcson

Előrelépést hozott a menekültügyi uniós csúcs. Az állam és kormányfők éjszaka véget ért tanácskozásán eldőlt, hogy megerősítik az unió külső határait, de Görögország nem adja át a határainak védelmét az Európai Uniónak. Olaszországban, Görögországban, és Bulgáriában hatalmas uniós menekülttáborokat, vagyis hotspotokat állítanak fel a tervek szerint november végéig. Ugyanakkor a magyar kerítés miatt odaszúrt Orbán Viktornak a német és az osztrák kancellár is.

Kovács: Napok múlva kész a kerítés

Napok múlva kész lehet a kerítés a horvát-magyar határ 41 kilométeres szakaszán is - ezt mondta Híradónknak Kovács Zoltán kormányszóvivő. Gőzerővel dolgoznak a katonák a kerítésen Beremendnél, stábunk TEK-es járműveket is észrevett Siklóson. Ugyanilyen nagy a készültség Letenyénél, a kishatárátkelőhöz ugyanolyan mobilkaput vittek, mint amivel egy hete lezárták a röszkei határt.

Újabb kerítés és menekült krízis - mutatjuk a legfrissebb eseményeket

Vasárnapra kész lehet a három és fél méter magas kerítés a magyar-horvát határon. A 40 kilométer hosszú akadályt a katonaság mellett szerződéses építtetők segítségével húzzák föl rohamtempóban. Mutatjuk a menekültkrízis legfrissebb eseményeit.

Épül az újabb kerítés, hogyan tovább?

Vasárnapra kész lehet a három és fél méter magas kerítés a magyar-horvát határon. A 40 kilométer hosszú akadályt a katonaság mellett szerződéses építtetők segítségével húzzák föl rohamtempóban. Mutatjuk a menekültkrízis legfrissebb eseményeit.

Ismét folyamatosan érkeznek a menekültek

Ezrével érkeznek menekültek Magyarországra, most már Horvátország felöl. A horvát hatóságok buszokkal és vonatokkal a magyar határ közvetlen közelébe szállítják őket. Ezután átsétálnak a határon és a magyar hatóságok is buszokkal vagy vonatokkal viszik valamelyik regisztrációs pontra. Este több száz menekült Gyékényesnél lépte át a horvát-magyar határt, majd gyalog indult útnak Nagykanizsa felé. A rendőrök biztosítják a vonulásukat. A menekültáradat miatt most már több Dunántúli megyére is kiterjesztették a válsághelyzetet, így Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében is érvényben van az új szabályozás.

Kerítés épül a horvát-magyar határon

Ezt a miniszterelnök mondta nemzetközi lapoknak adott interjújában szerda este. Korábban a külügyminiszter jelentette be, hogy a magyar-román határon is tovább épül a kerítés. Azt, hogy mindez mennyibe kerül, nem lehet tudni. Lázár János az RTL Híradó kérdésére csak annyit mondott, hogy milliárdos tételről van szó. Közben 1 milliárd 100 millió forintért tájékoztató kampányt indít a kormány. Az Együtt szerint nem erre kellene költeni.

Családegyesítés a röszkei határon

Csak a kerítésen keresztül tudnak beszélgetni, ha egyáltalán megtalálják egymást a határzár miatt kettészakított menekült családok. Sokan félnek, mert nem tudják, hol és mikor láthatják újra szeretteiket. A rendőrség szerda éjjel három családnak már segített. De általános gyakorlat egyelőre nincs a családegyesítésre.

A legfrissebb fejlemények: újabb állomásához érkezett a menekültválság

Szerdán délután elszabadultak az indulatok a Röszke 2 határátkelőnél. A készenléti rendőrség könnygázt is bevetett, hogy az ingerült tömeget, akik kövekkel és fadarabokkal dobálták őket, megfékezzék. A céljuk a kitöréssel az volt, hogy nyissák meg újra a határokat, hogy folytathassák tovább az útjukat Németország felé.

Válsághelyzet: Uniós válaszok nélkül?

Pattanásig feszült a helyzet Röszkénél, ahol elfogyott a Szerbiában rekedt menekültek türelme és egy részük köveket dobálva áttörte a határt, ahol utóbb könnygáz és vízágyú fogadta őket. Továbbra is ezrek menekülnek Európába naponta, miközben az Unió mozdulatlanul figyeli az eseményeket.  Több ország is  visszaállítja a határok ellenőrzését a szabad mozgás korlátozására, Magyarország pedig már Románia felé is kerítést építene. Az Unió kvóták alapján osztaná szét a menekülteket, erről viszont több tagja hallani sem akar. De akkor mi lesz a menekültekkel?

Már készülnek a kerítés továbbépítésére

Kedden döntött róla a kormány, és már el is kezdték előkészíteni a kerítés építését a magyar-román határszakaszon. Szijjártó Péter külügyminiszter Híradónknak azt mondta: ha szükséges, az összes schengeni határon, Ukrajnától Horvátországig megépítik a kerítést. Közben egyre több uniós ország vezetője kritizálja a magyar kormány menekültügyi lépéseit.
 

Előzetes: Két menekült ügyében is ítéletet hozott a bíróság, miután átmásztak a kerítésen

Ez kedd óta bűncselekménynek minősül, az ilyen ügyekben gyorsított eljárásban hoznak döntést. A ma elítélt menekültek egyike egy iraki kurd katona, a másik egy bagdadi egyetemista. Ő sírva mondta a bíróságon, hogy tiszteli a magyar törvényt, de nem tudta, hogy bűncselekmény átmászni a kerítésen. Az ítéleteket és a bírók indokait hallhatják 6-kor az RTL Híradóban.

Menekültek ezrei várakoznak a kerítés túloldalán

Határzár: menekülők ezrei várakoznak magyar területen a magyar-szerb határt immár hermetikusan lezáró kerítés túloldalán, a világmédia figyelmének középpontjában. A kormány terve: aki Szerbia felől jön, azt kiutasítják. A szerb kormány még nem nyilatkozott. Az EU lényegében hallgat, az ENSZ pénzhiányra panaszkodik. Szakértőkkel elemezzük a helyzetet.

Már hallottak a keddi szigorításokról

Az úton lévő menekültek jó része értesült a keddtől életbe lépő magyar szigorításokról, ezért igyekeznek minden korábbinál többen átkelni a zöldhatáron, legalábbis az RTL Híradó tapasztalatai szerint. Úgy tudjuk, 2 kilométerenként lesz kapu a 3-4 méter magas határkerítésen, de menekülteket legfeljebb életveszély estén engedhetnek át rajtuk a rendőrök.

Már készül a honvédség a bevetésre

Egy hónappal az október végi határidő előtt elkészülhet a 3-4 méter magas határkerítés - jelentett be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormánynak még nincs parlamenti felhatalmazása a honvédség bevetésére, de már elkezdték felkészíteni a katonákat. A hadgyakorlatnak, a "Határozott fellépés 2015" elnevezést adták. Információink szerint mozgósítást rendeltek el a laktanyákban. Az RTL Híradó megörökítette, ahogy Hódmezővásárhelyre vezényeltek egy hosszú, katonai teherautókból álló konvojt.

Kész a pengés kerítés, nem jönnek kevesebben

A szerb-magyar határ szinte teljes szakaszán elkészült a kerítés első vonala - ezt közölte a Honvédelmi Minisztérium. A másfél méter magas pengés drótkerítés ellenére azonban nem érkezik kevesebb menekült. Viszonylag könnyen átmásznak rajta, több helyen pedig - vasúti sínek vagy közutak mentén - fel sem építették. A kormány szerint a határzár a még épülő 3 és fél méter magas kerítéssel, és a most benyújtott törvényi szigorításokkal lesz igazán hatásos.

18 forintos kártérítés a kerítés miatt

Tizennyolc forintot kapott egy földtulajdonos az Országos Rendőr-főkapitányságtól feltehetően azért, mert a déli határzár áthalad a földjén. Hogy mi alapján számolták ezt ki, és a 175 kilométer hosszú kerítés építése így mennyi embert érint, arra egyelőre nincs válasz.

Bárkihez bemehetnének menekülteket keresni

Lőhetnek is a rendőrök és a katonák a határon, ha azt az élet védelme indokolja és a kormány elrendeli a válsághelyzetet. Többek között ezt is tartalmazza az a 13 törvénymódosító javaslatból álló csomag, amelyet a Fidesz és a kormány nyújt be a Parlamentnek. Gulyás Gergely szerint a módosításokkal tisztázódik a jogi helyzet és a hadsereg minden kétséget kizáróan bevethető lesz, ha a rendőrségnek segítségre lesz szüksége a határőrizethez. Az Együtt szerint a kormány képtelen kezelni a menekültkérdést, ezért egyre kétségbeejtőbb akciókkal próbálkozik.

Nők és gyerekek sérültek meg a kerítés miatt

A gyerekek hajába ragad a NATO-drót, miközben szüleik a határzár alatt átbújnak velük. Megrázó fényképeket közölt az AFP francia hírügynökség a Magyarországra érkező menekültekről, édesanyák hátát hasította fel a penge a gyorstelepítésű drótakadályon. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a szülők a hibásak, akik amúgy a háború elől menekülnek.

Katonák is védhetik majd a kerítést

Átvágták a végleges, 4 méteres kerítést is a menekültek Ásotthalomnál. A gyorstelepítésű drótakadály, vagyis a NATO-drót alatt eddig a migránsok több csoportja átbújt. A Fidesz frakció-szóvivője már nem zárja ki, hogy a honvédséget is bevonják a határzár őrzésére.

Határzár: veszélyben a ritka magyar állatfaj?

Megsemmisülhet az egyik legritkább magyar állatfaj, a földikutya élőhelye Ásotthalom mellett a menekültek ellen felhúzott kerítés építése miatt. Ettől tartanak a környezetvédők. A földikutya  az óriáspandánál is veszélyeztetettebb állatnak számít, néhány száz darab él belőlük összesen. Közülük most 100-150-et fenyeget az építkezés. A Földművelésügyi Minisztérium azt állítja, az állatok nincsenek veszélyben.

 

Hálózsákok segítségével jutnak át az új drótakadályon a menekültek

A Délmagyar.hu információi szerint legalább három helyen sikerült átmászniuk Röszkénél az illegális határátlépőknek a határzáron. A rendőrök már várták őket.

Önkéntesek segítenek a sérült menekülteknek

Örökre megmaradhatnak azoknak a sérüléseknek a nyomai, amit a magyar-szerb határon álló kerítés okoz a menekülteknek. Van, akinek már megvágta a lábát a szögesdrót.

Nem tudni, mennyibe kerül a kerítés

A Belügyminisztérium a Híradó kérdésére közölte: a kormány arra utasította a honvédelmi minisztert, hogy készítsen előterjesztést arról, hogy miből fedezzék a kerítés árát, ha az nem jönne ki az elkülönített 9 és fél milliárd forintból.

A kerítésen is átjutottak a menekültek

Megrongálta menekültek egy csoportja Ásotthalomnál a szerb-magyar határon épülő kerítést. Bár azonnal elfogták őket, a Fidesz máris úgy akarja módosítani a törvényt, hogy bűncselekmény legyen a határzár megrongálása.

Már készítik a rabok a kerítést

A Dunaújvárosi Vasmű területén 2 műszakban 44 elítélt dolgozik azokon a tartóoszlopokon, melyek majd a szerb-magyar határra kerülnek.

A cölöpöket már leverték a szerb-magyar határon

Egyelőre csak katonák dolgoznak, de 318 közmunkás is részt vesz majd a munkálatokban. A kormány arra számít, ha a kerítés elkészül, hatodára csökken a Magyarországra érkező menekültek száma.

Augusztus végéig megépül a kerítés

A kerítés 3 hónappal az eredeti határidő előtt már augusztus 31-ére el fog készülni a szerb-magyar határszakaszon. Ezt mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn.

Illegális határátlépés - százezrek is börtönbe kerülhetnek

A Helsinki Bizottság szerint akár százezer menedékkérő kerülhet a túlzsúfolt magyar börtönökbe, ha az illegális határátlépést ismét bűncselekménnyé nyilvánítják. A jogvédők azt mondják, értelmetlen a kormány által kezdeményezett szigorítás, és az adófizetőkre újabb terheket róhat.

A menekültek mellett tüntettek

A szerb határra tervezett kerítés ellen tüntetnek civilek Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren. A megmozdulást azok az aktivisták szervezték, akik hetek óta segítik a Magyarországra érkező menekülteket. A tüntetők azt követelik, hogy ne épüljön meg a kerítés és Szerbiába ne lehessen visszaküldeni a menekülteket.

A németeknek nem kell a kerítés

A német kancellár nem támogatja a szerb-magyar határra tervezett kerítést. Belgrádi tárgyalásain Merkel ugyanakkor azt is mondta, Magyarországnak minden segítséget meg kell adni a menekülthullám miatt. A szerb miniszterelnök pedig azt reméli, más országok vezetői lebeszélik a kerítésről Orbán Viktort.

Finkelstein: A lényeg, hogy legyen ellenségkép

Ha azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed, mintha valami racionális dologról, például a nyugdíjreformról beszélsz - ezt mondta Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója Arthur J. Finkelstein egy 5 évvel ezelőtti rendezvényen. A hangfelvételt a 444.hu mutatta be. A Fidesz szerint a menekültek elleni lépéseknek nincs köze a politikai tanácsadóhoz.

Megszavazták, épülhet a kerítés a határon

Elfogadta az Országgyűlés a szerb-magyar határra épülő kerítésről és a menekültügyi eljárások felgyorsításáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta a kormány javaslatait. A többi ellenzéki párt szerint a döntéssel sérülnek a menekültek emberi jogai. Az ENSZ képviselője pedig azt mondta az RTL Híradónak: Magyarország ezekkel a változásokkal veszélybe sodorja a háborúk elől menekülőket.

Az Európai Bizottság is bírálja a kerítés tervét

Az emberi jogi biztos azt írta, ahelyett, hogy megnehezítik a menekültek helyzetét, inkább olyan törvényt kellene hozni, ami megfelel a nemzetközi emberi jogi normáknak. Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban kiállt a kerítés megépítése mellett, amiről már hétfőn szavazhat a parlament.

Heteken belül épülhet a kerítés

Heteken belül elkezdik építeni a szerb-magyar határra a menekültek elleni kerítést - jelentette be Lázár János miniszter. Egy módosító javaslattal azt is lehetővé tennék, hogy a határzárat a román és az ukrán határra is kiterjesszék. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kritizálja a magyar kormány lépését, ami szerintük épp az áldozatokat sodorja veszélybe.

Szerbia: kellemetlen, de elfogadják a kerítést

Ezt mondta a szerb miniszterelnök, miután Orbán Viktorral egyeztetett. A kormányfő azt mondta, már nem bevándorlásról, hanem népvándorlásról kell beszélni, a kerítés építését pedig nem emberi jogi kérdésnek, hanem határrendészetinek tekintik. Az ellenzéki pártok továbbra is ellenzik a két ország közé tervezett kerítés megépítését.

Tudjuk mi a különbség menekült és bevándorló között?

Hatvanezer regisztrált menedékkérelem Magyarországon 2015-ben. Soknak tűnik, de az igazság ennél sokkal árnyaltabb, hiszen a menekültek közül jelenleg háromezren tartózkodnak az országban. Az adatok szerint ötvenhétezren, sok esetben még aznap vagy pár napon belül tovább utaztak Nyugat-Európába. Ásványi Eszter riportja.
 

Lázár: „Kevés a rendőr, ezért kell a kerítés”

Szoros rendőri őrizetre nincs pénz - ezért is kell a kerítés - ezt mondta csütörtökön Lázár János a déli határon épülő zárról. Így viszont semmi értelme - ezt már a szocialisták elnökhelyettese mondta, aki szerint inkább nagyobb rendőri jelenlétre lenne szükség. A határzár miatt már a természetvédők is aggódnak - a kerítés ugyanis természetvédelmi területeket vág szét.

Menekültkérdés: járókelőket kérdeztünk

Hatvanezer regisztrált menedékkérelem Magyarországon 2015-ben. Soknak tűnik, de az igazság ennél sokkal árnyaltabb, hiszen a menekültek közül jelenleg háromezren tartózkodnak az országban. Az adatok szerint ötvenhétezren, sok esetben még aznap vagy pár napon belül tovább utaztak Nyugat-Európába. Ásványi Eszter riportja.

Kósa Lajos elemezte a nemzetközi helyzetet

Magyarország mégsem függesztette fel a menekültek visszafogadásáról szóló dublini rendelet végrehajtását, csak technikai szünetet kért. Ezt mondta szerdán a külügyminiszter, szemben a kormányszóvivő keddi nyilatkozatával, aki felfüggesztésről beszélt. A kormány egyeztetést kezdeményezett az Európai Unióval, ahol magyarázatot várnak arra, pontosan mit is akar Magyarország. Ausztria a történtek miatt bekérette a magyar nagykövetet.

Más határszakon is épülhet kerítés

Akár más határszakaszokon is kerítést húzhat fel a kormány, ezt jelentette be szerdán a külügyminiszter. Szíjjártó Péter szerint eldőlt, hogy a szerbiai oldalra tervezett kerítést az állam építi. Csak az anyagköltség 6 és fél milliárd forint lesz. Közben Szeged környékén nagy erőkkel razziáztak a rendőrök. Csak szerdán majdnem 700 illegális határátlépőt tartóztattak fel, köztük sok kisgyereket.

Ezrével küldhetik vissza hozzánk a menekülteket az Európai Unióból?

491 menekült, 2015 első 5 hónapjában összesen ennyi embert küldtek vissza Magyarországra az Európai Unióból. Magyarország most felfüggesztette a menekültek visszafogadását, pontosabban technikai okok miatt szüneteltetjük határozatlan ideig. Czakó József riportja.

Hány menekültet toloncolhatnak vissza?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 300 ezer olyan menekült él Németországban, akiket Magyarországra toloncolhatnak vissza. Az Együtt szerint viszont csak 2900 ilyen ember van. Közben a csehek is szigorítják az osztrák és a szlovák határon az ellenőrzéseket. A menekültek egyébként azt mondják, őket nem állítja meg semmilyen kerítés.

Hazátlanul: honnan jöttek és hová tartanak?

Az elmúlt két hétben már sokszor esett szó arról, hogy hogyan kerülnek hozzánk, és hová tartanak a Szerbia felől érkező menekültek. Aztán pedig arról, hogy kerítés épül a szerb- magyar határ teljes hosszában. Most arra a szinte teljesen magyarlakta vajdasági településre látogattunk el, ahol a koszovói albánok, irakiak, irániak, szíriaiak jelenléte már megszokott. Irány tehát a tervezett vasfüggöny másik oldala, exkluzív riportunk következik Magyarkanizsáról. Fürge Anett riportja.

Exkluzív riport a tervezett vasfüggöny túloldaláról

Az elmúlt két hétben már sokszor esett szó arról, hogy hogyan kerülnek hozzánk, és hová tartanak a Szerbia felől érkező menekültek. Aztán pedig arról, hogy kerítés épül a szerb- magyar határ teljes hosszában. Most arra a szinte teljesen magyarlakta vajdasági településre látogattunk el, ahol a koszovói albánok, irakiak, irániak, szíriaiak jelenléte már megszokott. Irány tehát a tervezett vasfüggöny másik oldala, exkluzív riportunk következik Magyarkanizsáról. Fürge Anett riportja.

Katonák és rendőrök építhetik a kerítést

Katonák és rendőrök építhetik meg a déli határon a kerítést, állami pénzből. A határzárról pedig hírszerzői jelentések miatt is döntöttek - ezt mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke. Az MSZP elnöke szerint a kerítés nem jelent megoldást a bevándorlók problémájára. Szombaton van a menekültek világnapja - közel hatvanmillió ember hagyta el otthonát tavaly, hogy új és jobb életet kezdhessen a világ másik részén.

Fókusz 15-06-19


szerző:
2015.06.19. 19:25
Fókusz 15-06-19

Fókusz: Honnan menekülnek? - Hányan vannak és hol szeretnének élni? Tisztázzuk a menekült-ügy legfontosabb kérdéseit. Már, amit lehet. Pasi vagy poronty? - Megnehezíti a gyerek az egyedülálló anyukák társkeresését? Hogyan oldják meg ezt a Szelfi szereplői? Észak-Korea titkai - Suki bepillanthatott a világ legelzártabb országába, ahol mindenkinek a hős vezért kell dicsőítenie.

 Tisztázzuk a menekült-ügy legfontosabb kérdéseit!

A vasfüggöny gondolatával új időszámítás kezdődött a magyar menekültügyben. Főleg azért, mert az újságírók kényszerűségből újra el kell kezdjék a magyarázkodást arról ki is a menekült, hányan vannak Magyarországon és valóban mekkora terhet is jelentenek nekünk, magyaroknak? Polgár Géza riportja.

Megoldandó fejezet vagy vasfüggönyözendő krízishelyzet?

A vasfüggöny gondolatával új időszámítás kezdődött a magyar menekültügyben. Főleg azért, mert az újságírók kényszerűségből újra el kell kezdjék a magyarázkodást arról ki is a menekült, hányan vannak Magyarországon és valóban mekkora terhet is jelentenek nekünk, magyaroknak? Polgár Géza riportja.

20 milliárdért építhetik a kerítést

Már elkezdték felmérni a kerítés nyomvonalát a szerb-magyar határon. A kormány szerdán döntött arról, hogy 175 kilométer hosszan 4 méter magas kerítést épít, az illegális határátlépők ellen. A Jobbik támogatja, a baloldali ellenzéki pártok tiltakoznak a határzár ellen. Az MSZP a Fidesz-székháznál, a PM a Kossuth téren épített kerítést. Magyarkanizsán a többség örül a kerítés tervének, a szerb miniszterelnököt pedig sokkolta a magyar kormány bejelentése.

Menekültek: Hova igyekeznek és vajon megoldás a vasfüggöny?

Már dolgoznak a földmérők a magyar-szerb határon, tehát úgy néz ki, hamarosan tényleg megépül a drótkerítés a „menekültek” ellen. De kik azok a menekültek? És tényleg ellenük épül-e a kerítés? Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága éppen ma hozta nyilvánosságra a 2014-es statisztikákat, melyekben számszerűen is láthatjuk: egyre nagyobb az Európa felé tartó migráció. Süle László riportja.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való