KERESÉS search-close

külföldön élő magyarok

8 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "külföldön élő magyarok"

Szombaton lehet végeredmény

Még a repülőgépen is a választási bizottság munkatársainál vannak a lezárt szavazatok. Már úton vannak azok a szavazólapok Budapestre, amelyeken a külföldön élő magyarok voksolhattak. Ezeket a magyarországi átjelentkezésekkel együtt összesítik majd szombaton és ezután lesz meg a hivatalos végeredmény.

 

Londonban még most is nagy a sor

Egész nap hosszú sorok voltak Londonban is, ahol több ezer magyar voksolhatott magyar idő szerint este 9-ig. Egész nap esett az eső, de ez sem zavarta a várakozókat. A helyszínen van kollégánk, Pásztor Gábor.

A külföldön élők is megkapják

Idén is megkapják a külföldön élő magyar nyugdíjasok a csak Magyarországon felhasználható Erzsébet-utalványokat. Hogy ez mennyi pénzébe kerül az államnak, azt nem árulták el.

Minden hatodik magyar külföldön születik

Annyi magyar fiatal hagyta el az országot, hogy most már külföldön születik meg minden hatodik magyar gyerek. 2010 óta – vagyis a második Orbán-kormány hivatalba lépésének évétől – 78 ezer gyerek született külföldön magyar szülőtől. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyerekek 15 százaléka nem Magyarországon jön a világra. Az ellenzéki párt szerint a kormánynak el kell érnie, hogy ezek a családok visszatérjenek. A kormánypártok azt mondják: már tettek lépéseket.

Aki feladja lakcímét, szavazhat levélben

Ha lemondanak a magyar lakcímükről, akkor a külföldön dolgozó, vagy tanuló magyarok is szavazhatnak levélben az októberi népszavazáson. Ha nem, akkor csak személyesen voksolhatnak valamelyik külképviseleten. Levélben szavazni most csak a határon túliak tudnak. A kormány szerint ez már az előző országgyűlési választásoknál is így volt, amit nemzetközi szervezetek sem kifogásolták. A választási szakértő szerint azonban alapjogot sért, hogy különbséget tesznek külföldön élő magyarok között.

Szavazás külföldön: minden marad a régiben

Továbbra sem szavazhatnak levélben a nyugatra vándorolt magyarok, ha van itthon állandó lakcíműk. A Fidesz ugyanis nem támogatja a jogszabályváltozást. A Jobbik igazságtalannak tartja a jelenlegi rendszert, ezért kezdeményezett parlamenti egyeztetést, amire az LMP is elment. A két párt azonban kevés ahhoz, hogy a parlament rendkívüli ülésen tárgyalja a külföldön élő magyarok szavazási rendszerét.

Hazahívják őket, de jönnének?

A magyar politika érzi, hogy jó lenne minél több külföldön dolgozó honfitársunkat valahogyan hazahívni. Vannak tervek. Beszélgetésünket három külföldön élő magyar is figyeli: ketten Londonban élnek, harmadik vendégünk egy német kisvárosban. Megtudjuk, mit gondolnak a pártok terveiről.

Hónapokig várnak az anyakönyvre


szerző:
2015.07.10. 18:25
Hónapokig várnak az anyakönyvre

Hónapok óta hiába vár gyermekeik anyakönyvére, útlevelére több külföldön élő magyar család. Sokan keresték meg ezzel az RTL Híradót. A családok arról panaszkodnak, hogy így nem tudnak hazajönni látogatóba. Az ügyeket intéző egyetlen kormányhivatalnál azt mondják, többszázezer kérelem torlódott fel náluk, miután a Bevándorlási Hivataltól hozzájuk került az ügyintézés. A Miniszterelnökség most elrendelte, hogy a többi kormányhivatalt is bevonják a munkába.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való