KERESÉS search-close

közbeszerzés

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "közbeszerzés"

Sok munka, kevés munkással

Szinte alig alkalmaznak fizikai munkásokat a közbeszerzéseken nyertes nagy építőipari cégek – derül ki a G7 összeállításából. Ezek a vállalkozások hatalmas bevételt és kimagasló profitot érnek el. Az átláthatóságért küzdő civil szervezet, a transparency szerint ezek a kormányközeli cégek csak lefölözik a közbeszerzéseket, de a munkát másokkal csináltatják. A kormány szerint egyre többen és nagyobb fizetésért dolgoznak az építőiparban.

Kuna Tibor: tudtam, hogy törvénytelen

Tudta, hogy törvénytelen, amit csinál, ezt mondta Kuna Tibor a bíróságon. Az áfacsalási ügy tárgyalásának előkészítő ülése a hét elején kezdődött, a korábban cégével számos közbeszerzést elnyerő kommunikációs szakembert csütörtökön hallgatták meg. Kuna Tibor azt mondta, több külsős munkatársuk volt, akik nem tudtak számlát adni, az ő fizetésüket próbálták fiktív számlákkal kiegyenlíteni a könyvelésben.

Bűnösnek vallotta magát áfacsalásban Kuna Tibor

Az üzletember kommunikációs cége korábban tízmilliárdos nagyságrendben nyert állami közbeszerzéseket. A vád szerint 245 millió forint értékben vásárolt fiktív számlákat. Tárgyalása a héten kezdődött, előkészítő üléssel. Az MSZP szerint Kuna Tibor ügye a korrupció minősített esete. A kormány nem reagált megkeresésünkre.

Újra drágul az egyházi stadion

Újabb 780 millió forinttal drágult a Szegedi Ifjúsági Csarnok, így az eredeti áránál már 3,3 milliárd forinttal többért építi fel Garancsi István cége, a Market Zrt. A 12,7 milliárd forintos sportközpontot a Szeged-Csanádi Egyházmegye rendelte meg, de a kormány adott hozzá csaknem tízmilliárd forint támogatást. A tervezettnél jóval drágább lesz a szegedi uszoda is. A kormány az építőipari ár- és béremelésekkel magyarázza a közbeszerzések drágulását.

Mészáros Lőrinc cégei nyerték el tavaly a legtöbb közbeszerzést

Első helyen végzett Mészáros Lőrinc: a leggazdagabbnak tartott magyar üzletember családi érdekeltségei nyerték el tavaly a legtöbb állami közbeszerzést az átlátszó.hu összesítése szerint. A szocialisták úgy látják: a kormány közeli üzletemberekhez ömlik a közpénz, a Fidesz szerint viszont Magyarországon a legszigorúbbak a közbeszerzési szabályok.

Elsősorban a kormányközeli vállalkozók gazdagodnak?

Rengeteg tennivalója lenne a magyar kormánynak, ha valóban a zéró tolerancia elvét követné, és nem tűrné a korrupciót Magyarországon – ezt mondják a Transparency International Magyarországnál. Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt a kormányinfón, hogy szerinte nincs elfogadható szintje a korrupciónak. A civil szervezetnél viszont nem értik, hogy akkor miért építettek ki például olyan közbeszerzési rendszert, mely elsősorban a kormányközeli vállalkozókat gazdagítja.

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb magyar. A Forbes összesítése alapján Orbán Viktor barátja, és Felcsút korábbi polgármester néhány év alatt több mint 380 milliárd forintos vagyonra tett szert. Az állami közbeszerzéseken rendszeresen taroló vállalkozó ezzel megelőzte a listát hosszú évek óta vezető Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját.

Még nem nyerte meg a közbeszerzést, de már szerződött

Még meg sem nyerte a közbeszerzést, de már szerződést kötött az alvállalkozóival az a nagykállói cég, amely az állami díjbeszedővel konzorciumban később elnyerte az elmaradt szemétdíjak beszedésének jogát. A cég kérdésünkre azt válaszolta: csak úgy indulhattak a közbeszerzésen, hogy igazolni tudták: a munka elvégzéséhez elég emberük van. Ennek azonban nincs nyoma a nyilvános közbeszerzési kiírásban.

Százmilliárd forintos felárral dolgozhattak

Százmilliárd forintos felárral dolgoztak Mészáros Lőrinc cégei és gyerekeinek vállalkozásai, amikor állami közbeszerzésekről volt szó, írja a 444.hu. A portál szerint három év alatt ennyivel több közpénzt kell kifizetni a milliárdos vállalkozóhoz köthető cégeknek, mert azok ennyivel többért vállalták az eredetileg becsült összegnél a rájuk bízott munkákat. Az LMP hűtlen kezelés miatt feljelentéseket tesz.

Százmilliárdok veszhetnek el?

Akár 500 milliárd forintnyi uniós támogatást is elbukhat Magyarország a közbeszerzéseknél és a források elosztását végző intézményrendszernél feltárt szabálytalanságok miatt - értesült a G7.hu. Az internetes oldal szerint a kormánynak erről egy nem nyilvános jelentés készült, amiben az áll, a pénzek esetleges elvesztését a bevándorláspárti uniós politikusokra kellene fogni.

Luxusjachton a MÁV elnöke


szerző:
2018.09.25. 18:29
Luxusjachton a MÁV elnöke

Csak tavaly 606 és fél milliárd forint értékű közbeszerzést nyert az átlátszo.hu összesítése szerint az a milliárdos vállalkozó, aki a volt közlekedéspolitikai államtitkárral, a MÁV jelenlegi elnökével hajózott az Adrián. A leleplező drónfelvételt szintén az oknyomozó portál készítette és tegnap hozták nyilvánosságra. A luxushajón korábban Mészáros Lőrinc is feltűnt.

Vége a patkányinváziónak Budapesten

Az irtást végző cég szerint mostanra egy-két napon belül mindenhová kiérnek, ahová hívják őket. Az elmúlt hetekben sokkal több helyen bukkantak fel a rágcsálók, mert egy elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt három hétig egyáltalán nem irtották a patkányokat Budapesten.

Elkészülnek, de jóval drágábban

Egymás után derül ki az uniós közbeszerzésekről, hogy az eredetileg tervezettnél jóval drágábban készülnek el. Az mfor.hu vette észre, hogy a szombathelyi fociakadémia, a szegedi sportuszoda és egy vasúti kommunikációs hálózat építése is ilyen, van, amelyik 20 milliárd forinttal kerül többe a tervezettnél.

Menesztették a médiacégeket

Szerződést bontott az állami hirdetéseket koordináló Nemzeti Kommunikációs Hivatal Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégeivel, mert a Közbeszerzési Hatóság súlyos szabálytalanságokat tárt fel több korábbi állami megbízásuknál. A két üzletember cégei korábban több tízmilliárd forint értékben nyertek el állami közbeszerzéseket. Az MSZP-Párbeszéd szerint valamiért kegyvesztettek lettek a vállalkozók.

RTL II: Kidobták Csetényi és Kuna cégeit

Súlyosan megsértették a közbeszerzési törvényt,  ezért szerződést bontott a Rogán Antalhoz tartozó Nemezti Kommunikációs Hivatal Csetényi Csaba és Kuna Tibor reklámcégeivel - mindezt két nappal azután, hogy többmilliárdos keretszerződést kötött velük - írta meg a 444.hu.

 

150 milliárdot kérhetnek vissza

Mészáros Lőrinc, egy fideszes országgyűlési képviselő és kormányközeli kommunikációs cég is gazdagodott az Európai Bizottság által kifogásolt közbeszerzési pályázatokon. A listát a 444.hu szerezte meg. Magyarországgal a kifizetett támogatások tíz százalékát fizettetnék vissza, ez akár 100-150 milliárd forint is lehet

Mészáros cége viheti a hotelt

Mészáros Lőrinc cége üzemeltetheti a közpénzből épülő vadonatúj nyíregyházi négycsillagos szállodát. Erről a város fideszes többsége döntött kedden.

Elios: Tiborcz 2015-ig érintett

Tiborcz István akkor is vezető tisztséget töltött be az Eliosban, amikor annak Simicska Lajos Közgépe volt a főtulajdonosa – ez derül ki a híradó birtokában lévő közgyűlési jegyzőkönyvekből. Orbán Viktor miniszterelnök veje 3 hónap kivételével 2009-es alapításától kezdve egészen 2015-ig köthető a céghez, amely az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentése szerint több bűncselekmény gyanúját felvetve nyerhetett el közbeszerzéseket. 

160 millióval többért szerződtek

A becsült árnál 160 millió forinttal drágábban szerződött le a MÁV a jegypénztárainak pénzszállítására tavaly decemberben – írta meg most a Napi.hu. A nyertes céget a szerződés előtt egy hónappal korábban vásárolta meg Garancsi István frissen alapított vállalkozása.

Elios-ügy: a kormány még vár

A kormány addig nem mond véleményt az Elios ügyről, amíg az Európai Bizottság álláspontját nem ismeri meg. Az Európai Csalás Elleni Hivatala szerint a cég éveken át csalással juthatott közvilágítás korszerűsítési megbízásokhoz.

Az OLAF jelentés szerint szervezeti bűnözés is lehet

A szervezett bűnözés feltételeit is kimerítheti az a módszer, ahogyan az Elios Zrt. tizenhét közbeszerzést nyert - ez áll az európai csaláselleni hivatal, az OLAF jelentésben, amelyet a 24.hu szerzett meg.

RTLII Híradó 2018-02-05


szerző:
2018.02.05. 21:30
Kétszer is fizethetett a város

Kétszer fizethetett Szekszárd városa annak a közbeszerzésnek a lebonyolításáért, amelyben Tiborcz István akkori cége, az Elios is érintett volt - ezt állítja az LMP társelnöke. Hadházy Ákos szerint az ügyészségtől azt a tájékoztatást kapta, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak az ügyben

12 milliárdot kérhetnek vissza

Visszakövetelheti a Budapest Szíve Programra adott 12 milliárd forint egy részét az Európai Bizottság - számolt be a Hír TV a birtokába jutott dokumentumok alapján.

RTLII Híradó 2018-01-24


szerző:
2018.01.24. 21:30
Elios: elrendelték a nyomozást

Elindította a nyomozást az ELIOS Zrt. uniós közbeszerzéseivel kapcsolatban az ügyészség. Az unió csalás elleni hivatala szerint szabálytalanságok történtek a közbeszerzések elbírálásánál, így jutott munkához a cég, amelynek korábban Simicska Lajos, és Tiborcz István is tulajdonosa volt

Jól indult az év a felcsúti Mészáros családnak

Egy összesítés alapján 3 hét alatt több mint 100 milliárd forint közbeszerzést nyertek el Mészáros Lőrinc cégei. A héten pedig a felcsúti polgármester gyerekei is taroltak: két közbeszerzéssel összesen több mint 16 milliárd forinthoz jutottak.

Elios: soron kívül vizsgálat

Megérkeztek az iratok, soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a Pest Megyei Főügyészség. Ők döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében. A cég egykor Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozott. Az első közvilágítás felújítást évekkel ezelőtt Hódmezővásárhelyen nyerte el. Lázár János ekkor volt polgármester a városban. A politikus állítja, nem tudta, kihez kötődik a cég.

RTLII Híradó 2018-01-12


szerző:
2018.01.12. 21:30
Mészáros Lőrinc negyedik lett

Több mint 2000 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket kormányközeli vállalkozók tavaly. Ez derült ki az Átlátszó összesítéséből. Közülük a legnagyobb értékben Szíjj László építőipari cégei kaptak állami megrendelést, Mészáros Lőrinc a negyedik lett. 

 

A legdrágább ajánlat nyert a közbeszerzésen

13 milliárd forint uniós támogatásból küld segélycsomagot rászorulóknak a kormány. A kétmillió csomagot az a cég állíthatja össze, amely a közbeszerzési pályázaton a legdrágább ajánlatot adta. A másik három céget kizárták, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy túl olcsó az ajánlatuk.

Megint gátat épít Mészáros Lőrinc

A felcsúti polgármester cége néhány hete 9 milliárd, most pedig 21 milliárd forint értékben nyert el árvízvédelmi és folyószabályozási munkát, egy másik céggel együttműködve. Az ügyről a Magyar Nemzet írt a Közbeszerzési Értesítő alapján.

Mobil-gát: újabb kérdőjelek

Évek óta vitatkoznak a római parti mobil-gátról, már rég készen kellene lennie, de csak tovább bonyolódik ügy. Ugyanis a Közbeszerzési Hatósághoz fordult Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, mert szerinte törvénysértés történt, amikor a főváros közbeszerzési pályázat nélkül választott tervezőcéget a beruházáshoz. A hatóság megállapította: indokolt a jogorvoslat, és az, hogy az ügyet kivizsgálja a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Mészáros cége erősíti a gátakat

Mészáros Lőrinc cége erősítheti meg a magyar gátakat. A felcsúti polgármester építőipari vállalkozása egy másik céggel közösen indult az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésén. A munkák elvégzéséért több mint 9 milliárd forintot kapnak, uniós pénzből.

Csaknem egymilliárdos megbízás

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is részt vehet Magyarország első radioaktív hulladéktárolójának bővítésében. Az erről szóló közbeszerzést majdnem egymilliárd forintért nyerte el az a konzorcium, aminek tagja az alig két éve alapított felcsúti vállalkozás is.

 

Még mindig nem készült el a Bibó

Drágább lett 200 millióval, és még mindig nem fejeződött be a Bibó István Szakkollégium felújítása. Az eredeti tervek szerint a nyári vizes vébére alakították volna át az épületet. Erre hivatkoztak akkor is, amikor nyílt közbeszerzés nélkül választották ki a kivitelezőt. Az MSZP szerint ez a beruházás pontosan mutatja az ország állapotát. A kormányt hiába kerestük.

Az államtitkár barátja nyert a közbeszerzésen

Az oktatási államtitkár volt cégtársa és barátja fejleszti állami milliárdokért a felsőoktatási és a közoktatási elektronikus naplókat és tanulmányi rendszereket – derítette ki az LMP társelnöke. Hadházy Ákos szerint mindezt meghívásos közbeszerzéseken, egyedüli résztvevőként nyerte el a cég, amelynek tulajdonosával 14 éven át volt közös cége Palkovics Lászlónak. Az államtitkár szerint, ha valaki szabálytalanságot lát, tegyen feljelentést.

Fél év alatt 100 milliós bírság

Újabb 10 millió forint bírságot kapott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egy szabálytalan közbeszerzés miatt. Ezzel csak az elmúlt öt hónapban 100 millió forint bírságot kaptak négy kórházi eszközbeszerzés miatt.közbeszerzés

30 milliós büntetést kaptak

30 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, mert szabálytalannak találták az általuk kiírt több mint ötmilliárd forintos közbeszerzési pályázatot.

Szabálytalan közbeszerzések

Egyre több olyan egészségügyi közbeszerzésről derül ki valamilyen szabálytalanság, amit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ írt ki. Most épp laborgépek beszerzését függesztette fel a Közbeszerzési Döntőbizottság.

 

 Orbán-cégek állami beruházásokon

Az Orbán-család két cége is beszállítóként vesz részt az állami tulajdonú Vértes Erőműben zajló beruházásban - írta a Direkt36. A miniszterelnök korábban azt mondta: családja semmilyen állami megrendelést nem teljesít. A cégek valóban nem indultak közbeszerzésen, de a nyertes cégek az Orbán-bányából rendelik a kő és homok egy részét. A Demokratikus Koalíció szerint hiába a jogi érvelés, a lényeg, hogy közpénz kerül a miniszterelnök családjához. Hogy mennyi, azt az állami cég nem árulja el.

 

200 milliárdos közbeszerzés energetikai korszerűsítésre

Kihirdették a nyerteseket az eddigi legdrágább magyar közbeszerzésen. A mindössze három nyertes cég 200 milliárd forintot költhet el a következő években a középületek energetikai korszerűsítésére. A Transparency International szerint ez a módszer jelentősen rontja a versenyt és átláthatatlan. Az Együtt szerint csak az a kérdés, hogy ebből a pénzből mennyit lopnak el. A kormány nem válaszolt az RTL Híradó megkeresésére.

A belügyminiszter szerint szükség van drága járművekre

A honvédségnél 20-25 éves, a rendőrségnél 5 éves autókat cserélnek le 4 év alatt abból a 45 milliárd forintból, amelyről a napokban jelent meg a közbeszerzés. Az viszont továbbra sem derült ki, miért költenek 17 milliárdot felső-középkategóriás autókra. A belügyminiszter szerint vannak olyan feladatok, ahol szükség van drága járművekre. Az Együtt szerint viszont inkább a járőrkocsikra kellene több pénzt fordítani.

Vitorlást vesz a honvédség

Balatoni vitorlásokat vásárolna a Magyar Honvédség a katonáknak. A hajozas.hu vette észre a közbeszerzési kiírást, amely szerint feltétel, hogy mahagóni beépítésű oldalfalai legyenek a négy fekvőhellyel rendelkező hajóknak. A Demokratikus Koalíció szerint a honvédségi vezetők luxusnyaralásaira költenek ahelyett, hogy a lepusztult honvédségi eszközöket cserélnék ki.

Egy autóra illik a közbeszerzés

Fűthető, gerinctámaszos ülések, sízsák-alagút, multimédiás bőr kormánykerék. A jövőben ilyen autókkal járhatnak a bűnügyi és igazságügyi szakértők egy friss közbeszerzés szerint. Az újonnan alakult állami szakértői és kutató központ nem bízta a véletlenre, hogy milyen autókat szeretne: negyvenegy feltételnek kell megfelelni. Hiába nyílt a közbeszerzés, a leírás alapján mindössze egyetlen kocsi jöhet szóba.

 

Simicska olcsóbban sem építhet

Hiába ajánlott kilométerenként egymilliárd forinttal alacsonyabb árat, mégsem Simicska Lajos cége, a Közgép építheti az M4-es autópálya egyik szakaszát. Hanem Mészáros Lőrinc üzlettársainak cégei. Így döntött a Közbeszerzési Döntőbizottság. A Demokratikus Koalíció szerint mióta Orbán Viktor összeveszett Simicska Lajossal, Mészáros Lőrinc köre nyeri sorozatosan a közbeszerzéseket. A Fidesz szerint nincs semmilyen összefüggés. A kormány nem nyilatkozott.

4 milliárd forint fociakadémiára

Majdnem 4 milliárd forintért épít fociakadémiát Kispesten egy másik társasággal közösen a Pharos 95 nevű cég - tudta meg az átlátszó.hu. Ennek tulajdonosa adományozta a felcsúti akadémiának Puskás Ferenc szobrát. A cégnek Felcsúton, Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek címén van az egyik fióktelepe. A DK-nál azt mondják, már meg sem lepődnek azon, hogy kormányközeli társaságok kapnak milliárdos megbízásokat. Kerestük a céget, és a közbeszerzést bonyolító Nemzeti Sportközpontot is, de nem reagáltak.

2 milliárdos munka Kuna cégének

Szijjártó Péter barátjának cége végzi a budapesti vizes vb rendezvényszervezési feladatait, nettó 2 milliárd forintért. Kuna Tibor cége eddig is több tucat állami közbeszerzést nyert el több milliárd forint értékben. A világbajnokság szervezői több mint félmilliárd forintért vásárolnak bútorokat egy olyan cégtől, amely tavaly novemberig nem is foglalkozott ilyen feladattal. Az MSZP mindezt közönséges lopásnak tartja. A szervezők nem reagáltak megkeresésünkre.

Gazdasági visszaélés a TEK-nél?

Több tízmilló forintos hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a Terrorelhárítási Központ egyik közbeszerzése ügyében. Az Index szerint a visszaélésre még tavaly nyáron derített fényt egy belső ellenőrzés, ezután a TEK főigazgatója tett feljelentést. Úgy tudni, hogy a gazdasági igazgató-helyettest azonnal menesztették, mivel a gyanú szerint ő játszott össze egy külsős céggel, amelyik az egyik épületet újította fel a Terrorelhárítási Központ budapesti bázisán.

Nő a közbeszerzési értékhatár

Emelik a közbeszerzési értékhatárokat bizonyos esetekben. Ez a jövő évi költségvetési törvény módosításából derült ki. A javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány. A változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezután még több esetben nem kell nyílt közbeszerzési pályázatot meghirdetni, helyette elég a meghívásos pályáztatás. Az MSZP szerint így még átláthatatlanabb lesz a kormány pénzosztási rendszere. A miniszterelnökség szerint ugyanakkor a módosítással épp az átláthatóság erősödik.

Nincs lift, ahol felújítást végeztek

Uruguay-i lift felújításáról csatolt referenciát egy cég, így nyerte el a Józsefvárosi rendelőintézet egymilliárdos rekonstrukcióját. A közbeszerzésen ugyanis csak olyan cég indulhatott, amelyik legalább egy liftet felújított. Csahogy a Direkt36 nevű oknyomozó portál kiderítette: a pályázatban megjelölt dél-amerikai rendelőintézetben soha nem is volt lift. Az LMP szerint a Józsefvárosban azóta is haveroknak adják a munkát. A fideszes polgármester, Kocsis Máté viszont politikai indíttatású csúsztatásról beszél.

Mészáros Lőrinc cége viszi a vizet a MÁV-nak

Negyedmilliárd forintért ihatják a vasutasok Mészáros Lőrinc vizét. A vasúttársaság szerint a felcsúti fideszes polgármester tavaly megvásárolt cége adta a legjobb ajánlatot, így ők szállíthatnak buborékos és mentes védőitalt, 243 millió forintért. Mostantól nemcsak a MÁV, hanem a Magyar Közút Zrt. dolgozói is a milliárdos vállalkozó cégétől származó vizet fogyaszthatják, 45 millió forintért. Az Együtt azt állítja: megint Mészáros cégére írták ki a közbeszerzéseket.

RTL II: Mészáros cége újíthat fel sorompókat

Kétmilliárd forintért újíthat fel sorompókat Mészáros Lőrinc egyik cége. Erről a Napi.hu írt a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva. Közbeszerzési kiírásában a MÁV négy részre osztotta Magyarországot és minden részre külön-külön lehetett ajánlatot tenni, végül mindegyiket a felcsúti polgármester cége nyerte meg. Így a vállalkozás összesen egy milliárd 988 millió forintból végzi el az új sorompók telepítését, valamint a régiek korszerűsítését. Ez teljes egészében uniós támogatás.

Eltűnt a honlapról a bizonyító dokumentum

"Azt a valós tényt, hogy Láng Zsolt, Budapest II. kerületének fideszes polgármestere annak a férfinak a balatoni nyaralójában nyaralt, akihez köthető cég a kerületben egy olyan pályázaton nyert el jelentős munkát, amelyre bárki jelentkezhetett, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy a cég olyan eljárás során került kiválasztásra, amelyen csak az arra meghívottak vehettek részt. A valóság ezzel szemben az, hogy a Hajdú és Társai Kft. olyan közbeszerzési eljárás során nyerte el a munkát, amelyre bárki jelentkezhetett, és a jelentkezők közül kerültek kiválasztásra azok, akik ajánlatot tehettek."

Közbeszerzést nyert, most nála nyaral a polgármester Láng Zsolt

"Azt a valós tényt, hogy Láng Zsolt, Budapest II. kerületének fideszes polgármestere annak a férfinak a balatoni nyaralójában nyaralt, akihez köthető cég a kerületben egy olyan pályázaton nyert el jelentős munkát, amelyre bárki jelentkezhetett, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy a cég olyan eljárás során került kiválasztásra, amelyen csak az arra meghívottak vehettek részt. A valóság ezzel szemben az, hogy a Hajdú és Társai Kft. olyan közbeszerzési eljárás során nyerte el a munkát, amelyre bárki jelentkezhetett, és a jelentkezők közül kerültek kiválasztásra azok, akik ajánlatot tehettek."

Kartellgyanú miatt emeltek vádat

Vádemelés az útszórós kartellgyanú ügyében. Az ügyészség szerint hét cég felosztotta egymás között a 6 milliárd forintos piacot, vagyis megbeszélték, melyik hol kínálja olcsóbban az útszórásra használt sót a közbeszerzéseken. Az RTL Híradó keresett több cégvezetőt is, nyilatkozni nem akartak, de tagadták a kartellezést. Az ügyészség többükre letöltendő börtönbüntetést kér.

32 milliós bírság az MNB alapítványainak

Megbírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Nemzeti Bank alapítványait, mert közbeszerzések nélkül kötöttek szerződéseket. Eddig három esetben 32 millió forint bírságot szabtak ki, de akár 3 milliárd forint is lehet a büntetések végösszege. A bírságokat szintén közpénzből fizethetik a közpénzből működő alapítványok. Az Együtt szerint inkább az alapítványok vezetőinek kellene kifizetniük a büntetést a magánvagyonukból.

Közgép: törvénytelen volt az eltiltás

Törvénytelenül tiltotta el három évre a Közgépet a Közbeszerzési Döntőbizottság a pályázatoktól - így döntött jogerősen a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint a gönyüi kikötő építésére pályázó Közgép nem szándékosan adta meg helytelenül a Szása nevű hajó fedélzetének méretét. Márpedig a Közbeszerzési Döntőbizottság erre hivatkozva zárta ki őket a pályázatból, és tiltotta el három évre a céget minden más közbeszerzéstől is. A cég még nem döntött arról, indít-e kártérítési pereket.

2,4 milliárd forint az osztalék a MET-nél

Két és félszer nagyobb osztalékot vehetnek fel idén a MET energiakereskedő tulajdonosai, mint egy évvel korábban. 2,4 milliárd forint jár nekik az éves beszámoló alapján. A cég éveken át állami segítséggel szállíthatott olcsó gázt Magyarországra. A Híradó kérdésére azt írták, hogy az árbevételüknek csak 1 százaléka származott állami megrendelésekből. A MET Holding egyik tulajdonosa Garancsi István, akinek cégei rendre sikerrel indulnak a közbeszerzéseken.

Másfél milliárdos bírságot kaphat a kormány

Több mint másfél milliárdos bírságot kaphat a kormány, amiért kizárta egy közbeszerzésből Simicska Lajos cégét, a Közgépet – írta meg a Világgazdaság. Mindez még tavaly történt, miután nyilvánosan megromlott a viszony a milliárdos nagyvállalkozó és Orbán Viktor között. Az érintett beruházását végül a Közgép helyett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége nyerte el. A kormány szerint ők törvényesen jártak el és vitatják a bírságot. Az MSZP szerint már kimutatható kár éri az országot a szabálytalan közbeszerzések miatt.

Csetényi a legnagyobb nyertes

Közzétette idei szerződéseit a Nemzeti Kommunikációs Hivatal. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye eddig 7,2 milliárd forint értékben kötött szerződéseket, ebből csaknem 6 milliárd forintot Csetényi Csaba cégei nyertek meg. Ő az, akit az ellenzék azzal támad, hogy azért nyer közbeszerzéseket, mert Rogán Antallal egy lakóparkban él. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt mondja, a cégek kiválasztásánál a fő szempont a szakmai megfelelőség és az ár volt.

Vállalkozók, akik az államból szereznek újabb és újabb milliárdokat

Jó pár olyan ember is felkerült a leggazdagabb magyarokat gyűjtő egyik listára, akik erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek. Ők azok, akiknek a milliárdjai legfőképpen, ha nem szinte teljesen, az államtól származnak. Közbeszerzés közbeszerzés hátán, úgy mennek hozzájuk az állami milliárdok, mint ahogy a mesében a kis gömböc nyelte el az embereket. Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégei pont így halmozzák a cégeket és a munkákat. De egészséges így a piaci verseny?

Ügyészségi vizsgálat az alapítványoknál

Törvényességi ellenőrzést indított a jegybanki alapítványoknál a Fővárosi Ügyészség, mert közbeszerzési eljárás nélkül költötték a közpénzt. A vizsgálatot az MSZP kezdeményezte, miután a hat Pallas Athéné alapítvány nyilvánosságra hozta a gazdálkodását. A szocialisták felmondólevelet vittek Matolcsy György jegybankelnöknek, de a Nemzeti Bank szerint csak blöffölnek. Megszólalt a legfőbb ügyész is, mindössze annyit közölt Híradónkkal, idézzük, az ellenzék teszi a dolgát, és az ügyészség is.

Kartellezők is indulhatnának közbeszerzéseken

Kartellezésen kapott cégek is indulhassanak közbeszerzéseken – így módosítaná a törvényt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. A javaslatot a napi.hu vette észre. A Transparency International szerint ezzel, "újabb szeget vernek be a tiszta verseny koporsójába". Lázár János azt mondja, a módosításra azért van szükség, hogy a kartellezésen kapott bankok fiókjaiban is hozzá lehessen jutni az uniós forrású hitelekhez.

Közbeszerzés nélkül költik el a 9,5 milliárdot

Majdnem 9 és fél milliárd forintért építtet utat és villamos hálózatot a kormány a déli határ mentén. Azt mondják, azért van szükség a beruházásra, hogy a katonai járművek esős időben is el tudják fogni a kerítést átvágó menekülteket. Az építkezés mentesül a közbeszerzési eljárás alól, vagyis nem kell nyilvánosan megpályáztatni. A kormány szerint azért kerülik ki a közbeszerzést, hogy gyorsabban megépüljön az út. A Demokratikus Koalíció szerint viszont a kormány már megint csak titkolózik.

Azt gyanítják, Mészáros cégének kedveznek

Problémásnak tart, és még a nyertesek kihirdetése előtt információkat kért egy 420 milliárd forintos közbeszerzésről az Európai Bizottság Magyarországtól. Egy olyan szennyvíz-beruházásról van szó, amelyről a Világgazdaság szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is érdekezett bejelentés, miszerint a pályázattal mások mellett Mészáros Lőrinc építőipari cégét akarják helyzetbe hozni. A lap szerint a bizottság a projekt leállítását is kérte, de ezt a pályázatot kiíró állami ügynökség cáfolja. Szerintük az sem igaz, hogy konkrét cégekre írták volna ki a tender.

Naperőművet is építhetnek a lovardában

Kisebb teljesítményű naperőművet is felépíthet a Nemzeti Lovardában a felcsúti polgármester családi cége. Az épületegyüttest egy másik vállalkozással közösen újíthatja fel a Mészáros Lőrinchez köthető cég. A beruházás 700 millió forinttal drágább lesz a tervezettnél - derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Nemzeti Vagyonkezelő szerint ennek az az oka, hogy az eredetileg becsült áron senki sem vállalta a munkát. A kiserőműre pedig azért van szükség, mert magas volt a lovarda rezsije.

Korrupció: Visszaélnek a közbeszerzéssel

Mindannyian gondolunk valamit, de tényszerűen keveset tudunk a korrupcióról. Ez elsősorban a közbeszerzéseknél valósul meg, amikor állam, önkormányzat, közintézmény költi az adófizetők pénzét. Egy tájékozott becslés szerint évente valamennyiünknek fejenként több tízezer forintjába kerül az, hogy ügyesek és szerencsések nagyon sokszor többszereplős pályázat nélkül, bármiféle árcsökkentő verseny nélkül, a szükségesnél és a lehetségesnél sokkal magasabb áron szállítanak a köznek. És majdnem mindegy, hogy a magyar adófizetők, vagy az uniós adófizetők pénzéről van szó: ebből is, abból is lopnak, akik visszaélnek a közbeszerzéssel.

Nőtt a korrupciós kockázat a magyar közbeszerzéseknél!

Az elmúlt hat évből ötben nőtt a korrupciós kockázat a magyar közbeszerzéseknél – mondja egy korrupció kutató műsorunkban nyilvánosságra kerülő tanulmánya. A közbeszerzések egy teljes harmadánál egyetlen cég ad be ajánlatot. Hol a verseny? Az uniós pénzek elosztása még kevésbé átlátható és még inkább túlárazott.

Simicska alig nyer, Mészáros jobban teljesít

Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Simicska Lajos is ott van közbeszerzési top tízben. Az átlátszó.hu összesítette, 2015-ben mely cégek nyerték a legtöbb állami megrendelést. Kiderült: a legjobban teljesítők közé több olyan cég is bekerült, amelyek tulajdonosai jó kapcsolatot ápolnak Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Demokratikus Koalíció szerint így működik a rendszer, a Fidesz és a kormány viszont azt állítja: nincs összefüggés.

Mészáros sokat nyert, Simicska sokat veszített

Két év alatt ötven milliárd forintnyi állami megrendelést nyert önállóan vagy konzorciumok tagjaként Mészáros Lőrinc cége. Orbán Viktor barátja tavaly szinte ugyanannyit nyert, mint egy egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan viszont Simicska Lajos cége, a Közgép, amely korábban rengetegszer nyert, már csak huszadannyi közbeszerzéshez jutott tavaly, mint 2014-ben. Az LMP szerint egyértelmű a helyzet. Az nyer, aki jóban van Orbán Viktorral. A kormány szerint nem azon múlik, ki mennyi közbeszerzést nyer, hogy milyen a kapcsolata a miniszterelnökkel.

Polt: Nem válaszolhatok erre a kérdésre

Nem árulja el a legfőbb ügyész, hogy indult-e bármilyen rokona közbeszerzésen novemberben, amikor a törvény még kizárta ennek lehetőségét. Polt Péter arra hivatkozott, nem is kell válaszolnia, de ha akarna se válaszolhatna a kérdésre.

Bírálta a közbeszerzést az amerikai követ

Méltatlannak és igazságtalannak nevezte Lázár János az amerikai nagykövet korrupcióval kapcsolatos kritikáját. Colleen Bell azt bírálta, hogy ismét indulhatnak a magyar közbeszerzési pályázatokon a magyar döntéshozók rokonai, így az amerikai cégeknek velük kell versenyezniük.  A belügyminiszter szerint a kormány célja a korrupció felszámolása. A Transparency International viszont azt állítja, az elmúlt öt évben megszaporodtak Magyarországon a mesés meggazdagodások.

„Európa legszigorúbb szabályozása”

Európa legszigorúbb szabályozásának nevezte a közbeszerzési törvényt a miniszterelnök. Ez az a jogszabály, amit a múlt héten visszamenőleg úgy változtattak meg, hogy akár a kormánytagok hozzátartozói is indulhatnak a közbeszerzéseken. Ezzel kapcsolatban az LMP frakcióvezetője kérdezte Orbán Viktort, aki erre a kérdésre viszont válaszolt, pedig a házszabály szerint még várhatott volna.

Állami vezetők rokonai is pályázhatnak

Mégis indulhat az állami vezetők rokonsága közbeszerzéseken. Így döntött kivételes gyorsasággal az Országgyűlés. Az új közbeszerzési törvényben, amelyet alig több mint egy hónapja fogadtak el, még összeférhetetlennek találták, hogy a miniszterelnök, a kormánytagok és a közjogi méltóságok családtagjai állami megbízatásokhoz jussanak. A kormány azt mondja, túl szigorúra sikeredett a korábbi szabályozás. A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerint aggodalomra ad okot a mostani módosítás.

Nem nyomoznak a 600 milliós kampány miatt

Nem biztos, hogy azért maradt el a nyílt közbeszerzés, hogy Rogán szomszédja jól járjon. Ezzel az indokkal utasította el a Fővárosi Főügyészség az LMP feljelentését. A párt azután fordult az ügyészséghez, hogy Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba cége közbeszerzés nélkül nyerte el egy 600 millió forintos kormányzati kampány lebonyolítását. A kormány szerint sürgős volt az ügy, ezért maradt el a nyílt közbeszerzés. Az LMP szerint az ügyészség falaz a kormánynak.

Bicskéig érhet a felcsúti kisvasút

Meghosszabbítanák a Felcsúti kisvasutat - értesült a HVG.hu. A jelenleg 5,7 kilométer hosszú szakaszt 45 kilométeresre nyújtanák, így Bicskétől - Felcsút érintésével - Herceghalomig tartana. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már kiírta a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány készítésére, amelyet el is nyert egy tervezőcég. A DK szerint tovább folyik a közpénzek felesleges elherdálása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint még nincs döntés.

Kiemelten kezelik az Elios elleni nyomozást

Kiemelten kezeli az Európai Unió csaláselleni szervezete az Elios Innovatív Zrt. elleni nyomozást. Ez az a cég, amelynek korábban Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt a résztulajdonosa, és több milliárd forintért nyert közbeszerzéseket városok közvilágításának korszerűsítésére. A nyomozás részleteiről a Direkt36 oknyomozó portál derített ki részleteket. Megtudták: az ügyet már az Európai Bizottság egyik főigazgatósága is vizsgálja, és ha ők szabálytalanságot találnak, akár uniós támogatást is elvehetnek Magyarországtól.

Luxusteret alakít ki magának az MNB

Luxusteret alakít ki a jegybank az általa tavaly megvásárolt Eiffel Palace irodaház tetején. Exkluzív panorámás szuperkönyvtárra, és egy, a teraszra tájolt elnöki tárgyaló építésére írtak ki közbeszerzési pályázatot. Egyelőre nem tudták megmondani, mennyibe kerül majd a beruházás, de azt elárulták, hogy a Nemzeti Bank saját igényeit szolgálják majd az új helyiségek. A Liberális Párt szerint szórják a közpénzt.

4,5 milliárdnyi közbeszerzést nyert a MET

Április óta 4 és fél milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a MET ZRT. A gázkereskedelemmel foglalkozó cég 2012-ben 48 milliárd forintot keresett a gázüzleten, most pedig önkormányzatoknak szállít gázt, a tendereken az állami közműszolgáltatót is legyőzve.

Nyomoznak Orbán Viktor veje után


szerző:
2015.07.20. 18:45
Nyomoznak Orbán Viktor veje után

Nyomozást indított az Európai Unió Csaláselleni Hivatala az Elios Zrt. közbeszerzései miatt. A cég korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozott. A miniszterelnök vejének volt cége több fideszes vezetésű városban végezte a közvilágítás korszerűsítését.

Nem volt nyílt közbeszerzés a tűzijátékra

A tavalyinál húszmillióval olcsóbban, nettó százmillió forintért bonyolítja le az augusztus 20-i tűzijátékot a 2014-ben is nyertes cég. A Leskovics Kft. az idén nyílt közbeszerzés nélkül kapta a feladatot a Honvédelmi Minisztériumtól. Az Együtt szerint megint haverok kapják az állami megrendeléseket, míg a Honvédelmi Minisztérium szerint ez a cég adta a legjobb ajánlatot.

Itt a vég: 3 évig nem indulhat közbeszerzésen a Közgéppel Simicska

A Közbeszerzési Hatóság pénteki határozata szerint Simicska Lajos cége egyik ajánlatában hamis adatokat közölt, ezért büntették meg.

Nem vonatkozna a közbeszerzés az MTVA-ra?

Kivenné a Fidesz a közbeszerzési törvény hatálya alól az állami médiát. Bár a kormány nem támogatja a javaslatot, arról az Országgyűlésnek kell döntenie. Ha a parlament is elfogadja a módosítást, akkor lényegében korlátok nélkül költheti el az MTVA az állami költségvetésből kapott forrásait műsorgyártásra.

Dupla pénzért vállalták a takarítást

Egy volt fideszes önkormányzati képviselő érdekeltségébe tartozó cég nyerte a szekszárdi önkormányzati épületekre kiírt közbeszerzést. A vállalatot most az egykori képviselő testvére vezeti. A cég csaknem dupla annyiért takarítja az intézményeket idén, mint tavaly. Az önkormányzat szerint ezzel nincs baj, mert hosszabb időre és nagyobb területre szerződtek. Az LMP-s Hadházy Ákos szerint, egyáltalán nem kellene volt képviselők cégével szerződni.

Gyorsabban vihetik el a veszélyes hordókat

Már az ellenzéket sem zavarja, ha nem lesz hagyományos közbeszerzés az Illatos úti szennyező hordók elszállítására. Mindenki egyetért abban, hogy a főváros közepén lévő, veszélyes anyaggal teli telepet minél hamarabb meg kell tisztítani. Ezért az Együtt is támogatja a Pest megyei kormányhivatalt, hogy rendkívüli, meghívásos pályázaton válassza ki a munkát elvégző céget. A legveszélyesebb első ezer hordót már elvitték, a munkát végző vállalkozást akkor a veszélyhelyzet miatt közbeszerzés nélkül választották ki.

Mészáros öccse a Várkert Bazárnál dolgozott

A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc öccsének cége szállíthatja az üzemeltetéshez szükséges gépeket és szerszámokat a Várkert Bazárba - tudta meg a Magyar Narancs. Mészáros János cége az Agro-Felcsút Kft. több mint 8 milliós megbízást nyert el, úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban. A Transparency International szerint ez a közbeszerzési forma a korrupció melegágya.

Mészáros János cége több mint 8 milliós megbízást nyert el

A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc öccsének cége szállíthatja az üzemeltetéshez szükséges gépeket és szerszámokat a Várkert Bazárba - tudta meg a Magyar Narancs. Mészáros János cége az Agro-Felcsút Kft. több mint 8 milliós megbízást nyert el, úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban. A Transparency International szerint ez a közbeszerzési forma a korrupció melegágya.

Négyen egyeztettek hetente a pályázatokról

Csak a kiírandó pályázatokról és nem a kivitelezőkről döntöttek a szerdai megbeszéléseken - ezt Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter mondta az RTL Híradónak. A korábbi tárcavezető a volt amerikai nagykövet könyvében leírtakra reagálta, miszerint Némethné arról beszélt neki: Orbán Viktorral hetente egyeztettek a középítkeztetési projektek nyerteseiről. Az Együtt szerint tisztán kell látni, ezért kikérik az érintett időszak döntéselőkészítő anyagait.

Csak a kiírandó pályázatokról és nem a kivitelezőkről döntöttek a szerdai megbeszéleseken- ezt Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter mondta az RTL Híradónak. A korábbi tárcavezető a volt amerikai nagykövet könyvében leírtakra reagálta, miszerint Némethné arról beszélt neki: Orbán Viktorral hetente egyeztettek a középítési projketek nyerteseiről. Az Együtt szerint tisztán kell látni, ezért kikérik az érinett időszak döntéselőkészítő anyagait.

Közbeszerzés: átláthatatlan ezermilliárdok

Alighanem a kormánynak is feltűnt, hogy a közbeszerzést – ez nálunk évi legalább 2 ezermilliárd forint - sokan azonosítják a korrupcióval és különféle becslések forognak arról, hogy ez évente hány százmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek. Akik ezt – kevés kivétellel - már-már vállvonogatva veszik tudomásul. Megjegyzendő, hogy a közbeszerzési korrupció Európa-szerte dühíti az adófizetőket. Nálunk most mindenesetre új közbeszerzési törvény készül – az utóbbi években megszokott rapid módszerrel.

Magyarul Balóval 15-05-14

Magyarul Balóval: Keveset tudunk arról, mire, miért és hogyan költi az állam a pénzünket, amikor a nevünkben szolgáltatást vagy beruházást vesz. Ez a közbeszerzés, évente több pénzért, mint amennyit oktatásra vagy egészségügyre költ az ország. Szakértők szerint a közbeszerzés egyenlő korrupció, ezért az állam most minimális vitaidővel – új közbeszerzési törvényt javasol. Ami átláthatóbbá teszi a rendszert?

Közbeszerzés egyenlő korrupció?

Keveset tudunk arról, mire, miért és hogyan költi az állam a pénzünket, amikor a nevünkben szolgáltatást vagy beruházást vesz. Ez a közbeszerzés, évente több pénzért, mint amennyit oktatásra vagy egészségügyre költ az ország. Szakértők szerint a közbeszerzés egyenlő korrupció, ezért az állam most minimális vitaidővel – új közbeszerzési törvényt javasol. Átláthatóbbá teszi a rendszert?

Újabb milliárdos megbízás Mészáros cégének

Újabb milliárdos közbeszerzést nyert Mészáros Lőrinc cége. A felcsúti polgármester csaknem tízmilliárd forintért erősíthet meg árvízvédelmi gátakat egy békési céggel közösen. A jórészt uniós pénzből finanszírozott projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki. Négy cég pályázott, de ajánlattevésig már csak Mészárosék konzorciuma jutott el. Az Együtt szerint Magyarországon már csak Orbán Viktor barátai nyerhetnek állami megbízásokat. A fejlesztési tárca államtitkára azt mondta: a közbeszerzés mindenben megfelelt a szabályoknak.

Újabb közbeszerzést nyert Orbán veje

Újabb közbeszerzést nyert az Elios Innovatív Zrt. Dunaújvárosban - hozta nyilvánosságra a Párbeszéd Magyarországért helyi képviselője. Az önkormányzati dokumentumokból kiderül, hogy a miniszterelnök vejének cége csaknem 25 millió forintért újíthatja fel az eredményjelző táblákat a város futballstadionjában. A nyertes pályázóról a fideszes polgármester döntött.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való