KERESÉS search-close

jegybanki alapítvány

14 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "jegybanki alapítvány"

Több MNB-s dolgozó tanul Pécsen

Tucatnál is több korábbi vagy jelenlegi jegybanki munkatárs tanul a Pécsi Tudományegyetem geopolitikai doktori iskolájában, amelyet a jegybanki alapítványok hoztak létre az intézménnyel közösen. Ezt a 24.hu derítette ki. A doktori programban havi 300 ezer forintos ösztöndíjra is pályázhatnak a hallgatók, de azt, hogy az MNB-s alkalmazottak közül mennyien kapják, nem árulta el sem a jegybank, sem az alapítványok. Az MSZP szerint feleslegesen költenek ennyit közpénzből a fideszes pártkatonák ösztöndíjára. A Fidesznél azt mondják, a képzés és az ösztöndíj bárki számára elérhető.

Az MNB felügyelőbizottsága szerint minden rendben

Mindent rendben talált a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál a jegybank felügyelőbizottsága. A testület most zárta le korábban indított vizsgálatát, és megállapította, hogy az alapítványokat törvényesen hozták létre és az alapító okiratuknak megfelelően működnek - ezt a felügyelőbizottság jobbikos tagja mondta az RTL-Híradónak. A botrányos ügyeket azonban nem vizsgálták ki, mert szerintük erre nincs felhatalmazásuk.

Wyomingi offshore cég állt a vs.hu mögött

Egy wyomingi offshore-cég volt tavaly a vs.hu többségi tulajdonosa – derítette ki másfél hónapos, határokon átívelő nyomozással az RTL- Híradó. Az internetes lap 2015-ben, több mint 500 millió forint közpénzt kapott a jegybanki alapítványoktól. Mivel Wyomingban egyáltalán nem kell megnevezni az alapításkor, hogy valójában ki áll a cég mögött, így lehetetlen megtudni azt is, ki gazdagodott a támogatásokból. Kerényi György, a lap korábbi főszerkesztője azt állítja, vele tulajdonosként Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tárgyalt.

Ügyészségi vizsgálat az alapítványoknál

Törvényességi ellenőrzést indított a jegybanki alapítványoknál a Fővárosi Ügyészség, mert közbeszerzési eljárás nélkül költötték a közpénzt. A vizsgálatot az MSZP kezdeményezte, miután a hat Pallas Athéné alapítvány nyilvánosságra hozta a gazdálkodását. A szocialisták felmondólevelet vittek Matolcsy György jegybankelnöknek, de a Nemzeti Bank szerint csak blöffölnek. Megszólalt a legfőbb ügyész is, mindössze annyit közölt Híradónkkal, idézzük, az ellenzék teszi a dolgát, és az ügyészség is.

Matolcsy: Blöff, Blöff és blöff

Blöffnek nevezte Matolcsy György azokat az állításokat, amelyek a jegybanki alapítványok pénzköltéseiről szólnak. A Magyar Nemzeti Bank elnökét Bárándy Gergely kérdezte a Parlamentben. A szocialista politikus szerint a jegybanki alapítványok pénze Matolcsy György rokonaihoz folyik, és így jutott pénz a jegybankelnökről szóló könyv kiadására is. Matolcsy György válaszában azt mondta: balliberális politikai támadás folyik a jegybank ellen.

Étterem is lesz a doktori iskola épületében

Csaknem két és fél milliárd forintba fog kerülni az egyik jegybanki alapítvány doktori iskolájának épülete. A látványterveket az interneten hozták nyilvánosságra. A földszinten kézműves termékeket áruló gourmet-bolt, étterem, kávézó és könyvesbolt is lesz. Az RTL Híradó kérdésére azt válaszolták, hogy a felújítás az épület presztízséhez illeszkedik. A Liberálisok viszont a számvevőszékkel vizsgáltatnák ki a beruházást.

Mégis majdnem bevásároltak az alapítványok

300 millió forintot áldozhatott volna a jegybanki alapítványok mindegyike az MKB Bank festményeire - derült ki a kuratóriumi jegyzőkönyvekből. Az MKB nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy vezetőjük Balog Ádám, aki egyben az egyik alapítvány kuratóriumi elnök is, hogyan képviselhette egyszerre az eladó és a vevő érdekeit. Az üzlettől két hónapja álltak el, miután a titkos aukció híre a sajtóban kiszivárgott.
 

Matolcsy-könyveket vett Matolcsy alapítványa

Bevásárolt Matolcsy György könyvéből az a jegybanki alapítvány, amit éppen Matolcsy György vezet. Erről elsőként a 444.hu írt, miután újabb dokumentumokat, és a kuratóriumi ülések jegyzőkönyveit is nyilvánosságra hozták. Nagy tételben, összesen 2500 példányt vettek a kiadványból - 14 millió forint közpénztért. Híradónknak azt írták, a könyv egy részét egyetemeknek ajándékoztak, illetve a saját könyvtárukat bővítették. Az MSZP szerint elfogadhatatlan, ami történt.

Drágán vettek állampapírt az alapítványok

Jutalék fizetése nélkül is vehettek volna állampapírokat, mégis 2 milliárd forintos jutalékhoz jutattak négy kereskedelmi bankot a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Az alapítványok összesen 197 milliárd forintot fektettek államkötvényekbe, amelyeket azonban nem a Magyar Államkincstártól, hanem például a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő NHB Banktól vásároltak meg. Az MSZP szerint tudatosan vásároltak drágábban az alapítványok, a miniszterelnök kabinetfőnöke viszont megérti a döntést.

MSZP: Matolcsy is döntött a pénzekről

Matolcsy György is részt vett azokban a döntésekben, mire költse az általa vezetett jegybanki alapítvány a pénzét. Ezt állítják a szocialisták, miután kiperelték azt a dokumentumot, amelyben a PADA kuratóriuma felhatalmazza az elnököt, azaz Matolcsy Györgyöt, hogy egy másik taggal együtt dönthessenek a jegybanktól kapott pénz sorsáról. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ötvenmilliárd forint sorsába szólhatott bele Matolcsy György, a pénz egy része éppen az unokatestvére érdekeltségében lévő bankba került. A Fidesz frakcióvezetője szerint meg kell várni a számvevőszék vizsgálatát.

„Aki az MNB-t támadja, veszélyezteti a forintot”

Aki a jegybankot támadja, az a forintot veszélyezteti. Ezt mondta Lázár János a kormányinfón a jegybank alapítványainak költéseiről szóló kérdésre válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jegybank működésébe a kormány nem szólhat bele, ráadásul az MNB nyereségesen működik Matolcsy György vezetésével. A Népszabadság mai számában közölte: Matolcsy György unokatestvére bankjának csaknem 25 milliárd forintot utaltak a jegybanki alapítványok, a pénz egy részéből államkötvényeket vásároltak. A szocialisták szerint ebben az esetben is Matolcsy rokonáé lett a haszon.

A Trócsányi érdekeltségében álló céget is megbízták a jegybanki alapítványok

Friss: A Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda arról tájékoztatta Híradónkat, hogy végül összesen 32 millió forintot fizettek ki nekik. Ezért az összegért három alapítvány hat ingatlanvásárlással kapcsolatos ügyeit intézték több év alatt. A jegybanki alapítványoktól több mint 100 millió forintos keretösszeggel kaptak megbízásokat a nemrég nyilvánosságra került dokumentumaiból. A Nagy és Társa Ügyvédi Iroda ingatlanvásárlásokat intézett 55-58 ezer forintos óradíjért - az alapítványok tájékoztatása szerint. Trócsányi László azt mondja, nem részesedett a pénzből, ezért szó sem lehet összeférhetetlenségről. A Fidesz nem nyilatkozik. Az MSZP szerint Trócsányinak Matolcsyval együtt le kellene mondania.

Felesége miatt lemondatnák a legfőbb ügyészt

Két jegybanki alapítványban is van tisztsége a legfőbb ügyész feleségének. Polt-Palásthy Marianna ezek mellett az egyik alapítvány által létrehozott cégben is dolgozik, és ügyvezetője az MNB-nek, havi majdnem 5 milliós fizetésért. Az Együtt szerint le kellene mondania, az MSZP szerint pedig a legfőbb ügyésznek is ezt kellene tennie. Polt Péter a Parlamentben erre úgy reagált, a felesége ellen nincs eljárás, és nem is követett el bűncselekményt.

Sorra mondanak fel az újságírók a VS.hu-nál

Felmondott a VS.hu internetes oldal 12 újságírója, miután pénteken kiderült, hogy a kiadót több mint fél milliárd forinttal támogatták jegybanki alapítványok. A Facebookon többen azt írták, vállalhatatlannak tartják, hogy a kiadó közpénzeket költött, úgy, hogy az újságírók nem is tudtak róla. Távozik a VS.hu főszerkesztője is.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való