KERESÉS search-close

hegymászás

62 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "hegymászás"

Erőss Zsolt özvegye talpra állt és gyerekeknek segít!

Férje halála után hat évvel újra találkoztunk Erőss Zsolt fiatal özvegyével. A két pici gyerekkel egyedül maradt anyuka lehengerlő energiával, hittel és erővel válaszolt minden kérdésünkre. Minden tekintetben kész arra és képes is, hogy férje örökségét tovább vigye. Az özveggyel készült interjút, ami Erőss Zsolt eltűnése után készült megnézheti: ITT!

Mi is az a Mountain Challenge sorozat?

A kihívássorozatnak egyetlen fontos célja van: a hegymászással szerették volna reprezentálni, mennyire hasonló egy hegycsúcs megmászása és egy cég vállalati működése. Mi lehet egy jó vállalati kultúra titka? Knezevics Viktor mesélt Mariannéknak.

Egy gyászoló anya megrendítő vallomása

Öt éve, hogy a csodálatos hegymászó, Erőss Zsolt elhunyt. A férfi édesanyja akkor elmesélte a Fókusznak, hogy mindig féltette fiát, de Erőss Zsolt kisgyerekként végzetesen beleszeretett a mászásba, és úgy gondolta, hogy anyaként nem gátolhatta abban, ami boldoggá teszi gyermekét.

Klein Dávid újabb expedíción!


szerző:
2018.05.03. 08:45
Klein Dávid újabb expedíción!

A Sisapangmát vette célba többedmagával Klein Dávid hegymászó, aki március 27-én indult Budapestről. Jelenleg 5000 méter körül van a tibeti alaptáborban. Hogy pontosan hogy van most Dávid, és mit lehet tudni a körülményekről, erről beszélgettünk mászótársával, Suhajda Szilárddal.

Másodperceken múlott az Everest Expedíció résztvevőinek!

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy másodszori próbálkozásra ugyan, de sikerült Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak 6400 méter fölé mászniuk, elérték a C2-es tábort. Az első akklimatizációs kör igazi zord, téli időjárást hozott, ami minden mászó dolgát megnehezítette. A hatalmas szél nekik is megálljt parancsolt.

Everest Expedíció: elbánik a csapattal a magashegyi betegség?

Nemcsak a magashegyi betegség, hanem a nomád körülmények is megnehezítik a Magyar Everest Expedíció tagjainak mindennapjait, láthatták egy évvel ezelőtt a nézők. Akkor a Fókusz riportere, Jász Zoltán is már 4410 méter magasan járt, ahol egy fél csillagos szállodának nevezett helyen húzták meg magukat éjszakára, ahol olyan hideg volt, hogy még a függöny is odafagyott az ablakhoz. 

Örömhír: elindult a Magyar Everest Expedíció

Klein Dávid és Suhajda Szilárd célja, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Pont egy évvel ezelőtt az útra ismert emberek is elkísérik őket: Lilu, Geszti Péter, Száraz Dénes és Badár Sándor is felgyalogol az 5300 méter magasságban található alaptáborba, ahogy Jász Zoltán kollégánk is.

Kovács Dóri legyőzte a félelmét!

Szabados Ági és Kovács Dóri a mélybe ereszkedtek, és csupán egy kötélnek köszönhették, hogy nem zuhantak le a szikláról!

Hegymászás: halálos eset kell a szabályozáshoz?

Lehet, hogy egy tavalyi hegymászó tragédia hoz változást a sportág szabályozásban. Bálint rutinos mászónak számított. Egy olyan falon zuhant a mélybe, amelyet úgy ismert, mint a tenyerét. Mégis mi történhetett? A család és a szövetség szerint is volt, aki hibázott.

 

Fókusz 2017-06-08


szerző:
2017.06.08. 18:55
Üdvrivalgás fogadta Kleinéket

Hatalmas üdvrivalgás és taps fogadta Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot a budapesti repülőtéren. Családtagok, rajongók és sporttársak várták a Magyar Everest Expedíció két hegymászóját, akik csütörtökön érkeztek haza Nepálból. Két hónapja indultak útnak, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül másszanak 8848 méteres magasságba. Bár a rekord betegség és az időjárás miatt nem sikerült, a hegymászást nem hagyják abba.

 

Így él Erőss Zsolt családja – 4 évvel a tragédia után

Erőss Zsolt, aki talán a leghíresebb magyar hegymászó volt, az Everesten vesztette életét, 4 évvel ezelőtt. Özvegye, Hilda, aki szintén hegymászó, két kisgyerekkel maradt egyedül. Megkerestük, hogy megértsük, mi hajtja újra és újra a kockázatos utakra a hegymászókat. 

 A borzalmas időjárás visszafordította Klein Dávidot a Mount Everesten

Sajnos bekövetkezett az, amitől nagyon tartott mindenki. Klein Dávid magyar idő szerint tegnap este a 8000 méter magasan felállított 4-es táborból jelentette rádión, hogy nagyon rosszra fordult az időjárás fent a hegyen. Ennek ellenére tovább indult a csúcsra, 2 serpájával teljes sötétségben haladt felfelé. Ám a szél egyre erősebb lett, ami ott, abban a magasságban már az életüket veszélyeztette. Így az indulás után néhány órával, 8115 méterről kénytelenek voltak visszafordulni.

RENDKÍVÜLI: Suhajda Szilárdnak fel kellett adnia

Drámai pillanatokat kellett megélniük a magyar hegymászóknak magyar idő szerint szerda délelőtt. Suhajda Szilárd éjszaka rosszul lett és fel kellett hagyni a csúcstámadással. Néhány órája megtörten ért vissza az Everest alaptáborába. Drámai pillanatokat rögzített a Fókusz kamerája. Klein Dávid jelenleg a 3-as táborban van 7200 méter magason és holnap elindul a halál zóna felé! A tervek szerint péntek hajnalban vagy reggel ér fel oxigénpalack nélkül a világ tetejére.

Fókusz 2017-05-24


szerző:
2017.05.24. 17:25
A sztárok is szurkolnak Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak

A Magyar Everest Expedíció 2017 a végéhez közeledik. Dávid és Szilárd elindultak, hogy megkezdjék a csúcstámadást. Itthon pedig sokan drukkolnak nekik.

Feljutott egy román hegymászó a Mount Everestre

Feljutott egy román hegymászó, a 8848 méter magas Mount Everestre. Horia Colibasanu az első román, aki oxigénpalack és serpák segítsége nélkül jutott fel a világ legmagasabb pontjára. A csúcsra mászás 12 órán át tartott. Klein Dávid és Suhajda Szilárd éppen a hegy másik, déli oldalán várják a jobb időt, vagy ahogy ők mondják ablakot, hogy ők lehessenek az első magyarok, akik ugyancsak meghódítják az Everestet.

Fókusz 2017-05-17


szerző:
2017.05.17. 17:25
Tüdőátültetés után hegymászás

Tüdőátültetésen átesett emberek és orvosaik másszák meg a Kilimanjarot, köztük magyarok is. Az 5895 méter magas csúcsot oxigénpalack nélkül szeretnék teljesíteni 8 nap alatt, júniusban indulnak.  Összesen 26 orvos és egykori beteg vág neki a hegynek, különböző országokból.  Bírniuk kell a ritkább levegőt és a hőmérséklet különbséget is. A kihívás mellett a kaland célja, hogy megvizsgálhassak, miként működik egy átültetett tüdő extrém körülmények között.

Lilu: „Szerelmes vagyok”


szerző:
2017.05.04. 10:09
Lilu: „Szerelmes vagyok”

A gyönyörű műsorvezető élete nem unalmas, ugyanis nemrég ő is részt vett a Magyar Everest Expedíciójában, ráadásul egy nem mindennapi utazáson van túl. Mutatjuk!

Klein Dávid és Suhajda Szilárd már 7000 méteren vannak

Egy hónappal ezelőtt indult el Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Magyar Everest Expedícióval a világ legmagasabb pontjára. A két magyar hegymászó jól van. Olyannyira, hogy már túl is teljesítették az eredeti célt. Mármint a felfelé haladás ütemében. A hegymászók közül elsőként aludtak ilyen rövid idő után 7000 méteren. Ha ilyen jól haladnak, akkor május közepén meg is próbálhatják a csúcstámadást. Magyar hegymászó a Mount Everest tetején oxigénpalack nélkül még soha nem járt. Nagyon szorítunk nekik, hogy ezúttal sikerüljön a nagy cél.

Fókusz Plusz 2017-04-22


szerző:
2017.04.22. 18:50
Küldetés teljesítve! - Geszti Péter mesélt élményeiről

Geszti Péter számtalan dolgot hozott magával útravalóként Nepálból, ahonnan múlt hét közepén több, mint két hét túrázás után tért haza Magyarországra. 

Story Extra 2017-04-21


szerző:
2017.04.21. 16:55
Geszti és Badár az elmúlt hetek küzdelmeiről meséltek

Peller Anna és Lukács Miki banános herével várta a vendégeket, akik élménybeszámolót tartottak a házigazdáknak. Geszti Péter és Badár Sándor nem rég tértek vissza a trekking túráról, ugyanis Lilu és Száraz Dénes mellett ők is elkísérték az alaptáborig Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot.

Az Island Peak-különítménye is visszatért Katmanduba

Pintér László beszámolója: A Magyar Everest Expedíció trekking csapatának Island Peak-különítménye is visszatért Katmanduba.

2017. április 12. - Ez a negyedik teljes napunk az Everest lábánál

Suhajda Szilárd naplója: Éjszaka rájöttem, hogy a lapockám alatt bőröndméretű sziklatömb türemkedik ki a jégpadlóból. A vékony polifoam és szivacsmatrac aligha véd a kényelmetlenségtől – a kísérletezés és leleményesség az alaptábori és expedíciós lét fontos képességei. Egy ilyen kaland – bár igaz, hogy hegymászó szakmai szempontból is rengeteg tapasztalatot ad -, de az embert kiváltképp teszi ezermesterré, túlélővé, szakáccsá, gyógyszerésszé, kőművessé, csatornaszerelővé, jégszobrásszá, és még hosszasan lehetne sorolni a legkülönfélébb lelemények cifra sorát!

2017. április 11. - Rohamléptekkel esik a hőmérséklet

Suhajda Szilárd naplója: minden reggelünk hasonlóképp indul. Nyolc óra körül a Nap sugarai elérik táborunk sátrait. A ponyvákra fagyott pára elkezd hálószobánkba csöpögni, változnak a fények, megelevenednek a gleccser kisebb-nagyobb olvadékpatakjai, az alaptábor szorgos madarai is dalra fakadnak és mindezen idilli hangulatot máris keresztülharsogja a menetrendszerűen érkező helikopterek őrült zúgása. Az egyik helipad közvetlen szomszédságunkban van, így garantált az ébredés!

 

2017. április 10. - Sziklalapokon kell a sátrakat felállítaniuk

Klein Dávid naplójából: Ma folytatjuk az alaptábor kiépítésének lassú és nehéz munkáját. Ne feledjétek: egy jégesés tövében, szétterülő, hullámzó gleccserfelszínen – azaz jégtornyok között felgyűlt sziklalapokon – kell elhelyeznünk a sátrainkat, kialakítani az áramellátást (azaz napelemeket, akkumulátorokat, áramátalakítókat telepíteni és kábelezni), antennát emelni, hordókból, ládákból „bútort” varázsolni a különféle sátrakba és persze széthordani fajta és funkció szerint a rengeteg élelmet és felszerelést.

A trekking csapat kalandja véget ért, de Klein Dávidéknak még csak most jön a java!

Végre megérkeztek az exkluzív felvételek a világ legmagasabb hegyének alaptáborából, ahova 8 napos, kőkemény túra után jutottak fel Klein Dávid és Suhajda Szilárd sztár kísérői. Folyamatosan követtük a csapatot az úton, így ott voltunk azokkal, akik elérték az 5344 méteres magasságot. Mert nem mindenki bírta végig.

SZÁRAZ DÉNES: Már 4410 méteren jár az expedíció

Az Everest Expedíció csapatából Száraz Dénes nemcsak az Everest alaptábort célozta meg, hanem a 6189 méter magas Island Peak(Imja Tse) csúcsát is. Az eredeti tervek szerint vele tart Mohai Balázs fotós is.

4000 MÉTER FELETT: Ilyen egy teafőző

Az Everest Expedíció csapata már megtapasztalta, hogy milyen szegényes 4000 méter fölött az infrastruktúra Nepálban. Hát az biztos, hogy nincs automata mosógép, de még a teát is parabola antenna segítségével főzik meg a helyiek.

Fókusz 2017-04-05


szerző:
2017.04.05. 17:25
GESZTI PÉTER: 4000 méteren az ember magáról tanul a legtöbbet

Nehéz elképzelni mit élnek át közel a négyezer méteres magassághoz a magyar everest expedíciót kísérő kalandvágyó hírességek. Geszti Péter szavakba öntötte az érzéseit.

Fókusz 2017-04-03


szerző:
2017.04.03. 17:25
Lilu: „Tényleg én vagyok az egyetlen csaj!”

Tegnap délután elstartolt a Magyar Everest Expedíció 2017, melyben nemcsak a „Keresem a családom!” csinos műsorvezetője vesz részt, hanem Geszti Péter, Száraz Dénes, Badár Sándor, Szalay Balázs és Bunkóczi László is felgyalogol az 5300 méter magasságban található alaptáborba.

Klein Dávid önellenőrző technikáját veti be a túléléshez

Az Everest Expedícióra készülő hegymászó elárulta, milyen hatással van az oxigénhiányos állapot az emberi szervezetére, és hogy hogyan lehet tudatosan felkészülni a szélsőséges körülményekre. Klein Dávid Suhajda Szilárddal ostromolja hamarosan a Mont Everest csúcsát.

Geszti Péter:

Péter elárulta, hogy mit jelent számára az a bizonyos közelgő két hét. Nagy kíváncsisággal és örömmel vág bele a kalandba: Lilu, Badár Sándor és Száraz Dénes társaságában indul útnak a Mont Everestre hamarosan. A videóból az is kiderül, mit visz magával humorézékén kívül.

 

Hamarosan teljesül Száraz Dénes álma

„Nekem ez a magas hegységben való létezés ez voltaképp nekem a természetem, az életem velejárója.” - mesélte Dénes a Magyar Everest Expedíció sajtótájékoztatóján. A színész Liluval, Geszti Péterrel és Badár Sándorral kíséri el Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot a magyar expedícióra.

Suhajda Szilárd: „ezért ennyire addiktív az expedíciós hegymászás…”

A hegymászó Klein Dáviddal ostromolja majd a világ legmagasabb pontját hamarosan. Szilárd nemcsak a mászás nehézségeiről, hanem a hazatérés "küzdelmeiről" is mesélt kameránknak.

Lilu kispárnájával ostromolja hamarosan a Himaláját

A Magyar Everest Expedíció részese lesz Lilu is, aki Geszti Péter, Badár Sándor és Száraz Dénessel együtt vág neki a nagy kalandnak Klein Dávid és Suhajda Szilárd oldalán.

Badár Sándor: „Nincs teljesíthetetlen dolog, csak elképzelhetetlen!”

A humorista is hamarosan nagy fába, pontosabban hegybe vágja majd a fejszéjét. Klein Dávid és Suhajda Szilárd Everest Expedícióra készül, de őket többen is elkísérik. Többek között Lilu, Geszti Péter, Száraz Dénes és Badár Sándor is.

Az RTL Klub bemutatja: Magyar Everest Expedíció 2017

Az RTL KLUB kiemelt támogatásával Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2017. március 27-án elindul a Magyar Everest Expedíció 2017 keretén belül, hogy a Föld legmagasabb csúcsát (8848 m) oxigénpalack nélkül elérjék, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Magyarok a világ tetején

A 20 éves RTL Klub bemutatja a Magyar Everest Expedíciót! Magyarok a világtetején - a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye. 8848 méter magas, eddig 200-nál kevesebb hegymászónak sikerült oxigénpalack nélkül megmásznia.

 

Fördős Zének a hegymászás az új hobbija

Néha lazulni is kell! Fördős Zé is extrém sportot választott kikapcsolódásnak: a hegymászás az új hobbija. Ausztriában 860 méter szintkülönbséget küzdött le a sziklafalon és a szelfijéből úgy tűnik, nagyon élvezte a kihívást. “Na ezért nem hízok.” - sorolta fel még egy előnyét a hegymászásnak.

Jared Leto hippiként mássza meg a hegyeket

Újra előkerült a legendás darab Jared Leto ruhatárából: a szivárványos, kicsit hippi-beütésű egyrészes. Az Öngyilkos osztag című film Jokerje nem először választja ezt a magas hegyek meghódításához - legutóbbi kalandjakor viszont már barátai is feltűnő ruhákat választottak.

Feljuthatott az Annapurnára Klein Dávid

Klein Dávidnak első magyarként sikerült feljutnia a 8091 méteres Annapurna csúcsára. A hírt egyelőre csak nemzetközi szaklapok jelentették be, hivatalosan nem erősítették meg. Klein Dávid egyelőre úton van az alaptábor felé, ahonnan telefonon fogja tájékoztatni itthon várakozó csapatát. A sok lavina miatt egyébként ez a Himalája egyik legveszélyesebb hegye, eddig több mint hetvenen haltak meg a hegyoldalban, köztük 2012-ben egy magyar is.

Jared Leto ismét a csúcsra tört!

A színész-zenész ismét hegyet mászni indult, ezúttal a kaliforniai Joshua Tree nemzeti parkba. A Mielőtt meghaltam Oscar-díjas színésze gyakorlott hegymászó, de akárhány csúcsot is megmászik Leto, az érzés a hegy tetején mindig ugyanaz marad: egy megkönnyebbült mosoly az erőpróba végén.

Kristóf megmenti Roland életét

Rolandnak hegymászás közben kificamodik a bokája és majdnem tragédia történik, de Kristóf félreteszi büszkeségét és segít Rolandnak.

Következő rész (2016. március 30.)

Kristóf megmenti Roland életét. Barbi az esküvő után el akar költözni az albérletből. Maja belemegy Timi játékába.

Irány a K2! -  A himalája második legmagasabb csúcsa

A Himalája második legmagasabb csúcsának megmászására készül Suhajda Szilárd és társa, amely a nyolcezres csúcsok közül a legnehezebb és legveszélyesebb. Az expedíció szerdán indul, de még előtte sikerült elcsípnünk Szilárdot, hogy egy kicsit meséljen nekünk a felkészülésről.

Beth Behrs rajong a hegymászásért

Ha nem teheti meg, hogy kimozdul a szabadba és a friss levegőn hódítja meg a csúcsot, akkor falat mászik barátaival Az élet csajos oldalának szereplője.

19 napig másztak felfelé


szerző:
2015.01.15. 18:40
19 napig másztak felfelé

Meghódította a világ egyik legnehezebb sziklafalát két mászó az Egyesült Államokban. 19 nap alatt értek fel a tetejére. A falról lógó sátrakban aludtak, és kisebb sérülések miatt pihenőt is kellett tartaniuk. Szabad stílusban másztak, azaz a biztosítókötélen kívül semmilyen segédeszközt nem használtak.

Klein Dávid újra a csúcsra tör


szerző:
2014.03.26. 17:00
Klein Dávid újra a csúcsra tör

Mínusz 30 fokban, majdnem 9 km-es magasságban, oxigénpalack nélkül. Eddig mindössze 200-an vannak, akik így nézhettek le a Himalája csúcsáról. Klein Dávid hétszer már megpróbálta, sikertelenül. De most nyolcadszor is elindul a világ tetejére.

A hegymászás varázsa Kiss Péter szemén keresztül

Kiss Péter képeiből válogatták össze a hozzátartozók azokat a fotókat, amiket egy tárlatba rendeztek. Az volt a céljuk, hogy megmutassák, Péter hogyan látta a hegyeket, illetve hogyan tekintett a hegymászásra, mint élete meghatározó részére.

Műlábbal menne a legmagasabbra


szerző:
2010.08.29. 10:14
Műlábbal menne a legmagasabbra

A vasárnap induló héttagú expedícióban Erőss Zsolt is részt vesz.

Csúcshódítás testközelből


szerző:
2010.08.13. 20:45
Csúcshódítás testközelből

Az olasz Dolomitokban egy testvérpár a világ egyik legnagyobb kihívásának számító hegymászóútvonalát akarja leküzdeni.

Rekordra készülnek a magyar hegymászók

Klein Dávid és Várkonyi László ismét megpróbálják elérni a világ legmagasabb csúcsát, hogy ők legyenek az első magyarok, akik teherhordók és oxigénpalack nélkül feljutnak.

Nóra megrendültebb riportalanyra számított

A műsorvezető Erőss Zsoltot látta vendégül, aki meglepő módon beszélt a tragédiájáról.

Magyar turista sérült meg az Alacsony-Tátrában

Két társa rögzítette a sérült lábát, és segítettek neki a továbbhaladásban.

Asztmás hegymászók a csúcson


szerző:
2009.08.12. 17:40
Asztmás hegymászók a csúcson

Egy asztmás magyar testvérpár 15 nap alatt jutott fel a 6200 méter magasságba.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való