KERESÉS search-close

gyermekvédelem

24 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "gyermekvédelem"

Gyilkos tinik: mindenki az okokat kutatja

Sóly és Tatabánya: két hajléktalan és egy 8 éves kislány az áldozat. Tinédzser korú fiúk követték el a gyilkosságokat. Egyik fiú élete sem volt boldog, és máshogy ugyan, de mindketten nehéz esetek voltak. Hogy gond van velük, arról sokan tudtak: a környezetükben élők, az iskola, a családsegítő szolgálat. Minden bizonnyal szakember segítségére szorultak volna, de a védelmi rendszer sok esetben nem jól működik.

Színház a tanteremben


szerző:
2017.09.25. 18:48
Színház a tanteremben

Diákoknak készült színházi előadásokból válogathatnak az iskolák. Az úgynevezett tantermi produkciók között van Scherer Péter rendezése: a "Soha, senkinek", ami a családon belüli erőszakról szól. Csütörtöktől indul a 4. Tantermi Színházi Szemle, itt mutatják be az új produkciókat, amelyek a zsűri szerint izgalmasak lehetnek a diákoknak.

Gyermekvédelem helyett inkább sportra költik a pénzt

Szociális- és gyermekvédelem helyett a versenysportra költ 90 millió forintot a kormány. Az erről szóló kormányhatározat most jelent meg a Magyar Közlönyben. A Társaság a Szabadságjogokért szerint ez annak a bérrendezésnek a kerete, amit márciusban ígért meg a kormány a gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak. Az MSZP szerint ez jól jellemzi az Orbán-kormányt és követelik, hogy adja vissza a pénzt. A kormány kérdéseinkre nem válaszolt, közleményükben azt írták: jövőre több jut az ágazatnak.

Szigorítás a bicskei molesztálási ügy miatt - a miniszter hálás az RTL-nek

Szigorítottak a gyerekotthonok vezetőinek kiválasztásán - ezt közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt mondta, hálás az RTL-nek, amiért segített feltárni a bicskei molesztálási ügyet.

Megdöbbentő brutalitás egy 3 éves pécsi kisfiúval szemben

Három év börtönre ítélte a bíróság azt a pécsi édesanyát, akinek kisfia 2014 januárjában leforrázta saját magát, mert a szülő nem figyelt rá a fürdetéskor. A gyermek másodfokú égéseket szenvedett, de sem az anyja, sem a nevelőapja nem vitte kórházba. A gyermeket lefektették aludni, de annyira fázott, hogy még aznap éjjel kihűlt. Csak ez után hívtak a szülők segítséget. A mentők az égésen kívül több tucat zúzódást is találtak rajta. Sebei és a kihűlés miatt öt napig volt intenzíven. Az édesanya fellebbezett az ítélet ellen. Szerinte  a gyermeket a nevelőapával sosem bántották. Nyilatkozott híradónknak, hogy mit mondott még, elmondjuk 18 órakor!

Örökre eltiltanák a molesztálót

Nem lesz mérlegelés. Soha nem dolgozhatna gyermekvédelemben az, aki korábban gyerekekkel kapcsolatos bűncselekményt követett el. Ezt tervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Eddig a bíróság dönthetett arról, hogy eltiltja-e az elítéltet a foglalkozásától vagy sem. Ez a jövőben automatikus lenne, és nyilvántartásban rögzítenék. A Magyar Családsegítők Országos Egyesülete szerint jó a kezdeményezés, de a megelőzésre még nagyobb hangsúlyt kellene fordítani.

Akármiért elvehetik a gyereket?

Adott egy nemzetközi egyezmény, amelyet 2011-től kezdve lehetett aláírni, Magyarország 2014 tavaszán aláírta, de azóta sem képes ratifikálni. Az egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól, Isztambuli egyezmény néven közismert és 2014 augusztusában lépett életbe, miután megfelelő számú ország ratifikálta. Magyarország miért nem?

Lezárult a Brad Pitt ellen indított gyermekvédelmi eljárás

Brad Pitt továbbra is csak terápiás felügyelet mellett láthatja hat gyermekét, lezárult a színész ellen indított gyermekvédelmi eljárás.

Civilek bírálják a gyermekvédelmi rendszert

Szülők és civil szervezetek demonstráltak az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A gyermekvédelmi rendszer hibái ellen tiltakoztak és petíciót adtak át a minisztérium képviselőjének. Szerintük Magyarországon a legtöbb gyerek azért kerül állami gondozásba, mert a szülei szegények. Pedig törvény is tiltja, hogy kizárólag anyagi okok miatt gyerekeket szakítsanak el a családjuktól. A minisztériumot hiába kerestük.

Két másik gyerekét is éheztette az anya

Kétszer is elítélték korábban kiskorú veszélyeztetése miatt azt a nőt, akinek a kislánya éhen halt gyöngyösi otthonukban. Az asszonynak korábbi kapcsolataiból két másik gyereke is volt - mindkettőt éheztette. Azt, hogy a gyermekvédelmi szakemberek tudtak-e a két korábbi ügyről, egyelőre nem lehet tudni. A nőt és az éhen halt kislány apját szombaton előzetes letartóztatásba helyezték.

Központosított gyermekvédelem

A kormány alighanem azt hiszi, hogy a közoktatási rendszer mára omladozó központosítása után a gyerekvédelmet is központosítani kell. Ami eddig a legtöbb településen elérhető volt, annak jó része januártól a járásokhoz került. A cél: professzionális csapatok dolgozzanak egy járási központban, csakhogy ehhez a gyerekeket rendre oda kell vinni. Másképpen: eddig a településeken helyben segítettek a szakemberek, januártól a központokban kell várniuk az érintetteket.

Kegyetlen szülők: mi lesz a 9 gyerekkel?

Embertelen körülmények között majdnem halálra fagyott 9 gyermek egy szőregi tanyán. Az itt élő család hétköznapjai veszekedésektől és a gyerekek folyamatos bántalmazásától volt hangos. 2012-ben mentették meg a rendőrök a kiskorúakat a szülői terrortól, akiknek ügyében ma született ítélet.

Súlyos társadalmi problémát feszegetünk a gyermekek védelmezőjével

Közgazdászból szociális munkás lett volna, de ilyen opció akkor még nem volt Magyarországon. A gyermekek védelmezője, Szilvási Léna beszélgetett Barabás Évivel a vasárnap esti Portréban. Léna ma már az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi igazgatója, egy nagyon fontos társadalmi problémáról beszél.

Zsúfolt a menekült gyerekeket ellátó központ

34 gyermekre tervezték, mégis 200-nál is többet lát el a fóti gyermekközpont. A fiatalok mind bevándorlók, akikről az államnak kell gondoskodni. Ez óriási nyomás alá helyezi a magyar gyermekvédelmet, mondta a parlamenti államtitkár. Rétvári Bence szerint az embercsempészek miatt alakult ki tumultus az intézményben.

Gyermekvédelem: rendszerhibák

Tavaly 681 ezer ügyet kezeltek, állandó, közvetlen figyelmet fordítottak majdnem 30.000 elhanyagolt és majdnem 7500 bántalmazott gyerekre. És több mint 4 ezret el kellett venni családjától.

Gyermekvédelem: hogyan lehetne jobb?

Főleg elhanyagolás, lelki és fizikai bántalmazás miatt több mint 4000 gyereket vett el szüleitől az állam tavaly. Sok? Kevés? Megoszlanak a vélemények, mert talán senki nem tudja, valójában hány védtelen gyerek szenved otthon anélkül, hogy erről a gyermekvédelmi rendszer tudna. Ennek szabályozásán most változtatni akarnak. Czibere Károly államtitkárral beszélgettünk.

Magyarul Balóval 15-05-21

Magyarul Balóval: A gyerek védtelen. Ha úgy adódik, a családjától is csak az állam védheti meg őt. Tavaly 4415 gyereket vettek el a családjától. Otthonba vagy nevelőszülőkhöz kerültek. Ám a gyerekvédelmi rendszer szereplői között nincs érdemi együttműködés. És a rendszerben régóta nincs több pénz. Segít mindezen a szabályozás tervezett változtatása? Kérdezzük az államtitkárt és szakértőket.

Fiatalok, akik szüleik elől egyszer már elmenekültek

A gyermekvédelmi szakellátásba érkező gyermekek, fiatalok kikerülve családjukból, megszokott környezetükből,- gyökértelenné válnak. Aztán a gyermekotthonból is megszöknek. Visszakerülnek, majd újra megszöknek. Sokan hazáig mennek, megkeresik ismerőseiket, csavarognak, és közben bajba, veszélyhelyzetbe kerülhetnek.

Milyen esetekben veszik el a szülőktől a gyereket?

Milyen esetekben és hogyan vetődhet fel a kérdés, hogy egy szülőtől elvegyék a gyermekét? Mikor küld felügyelőt egy családhoz a gyámhivatal? Radoszáv Miklós, gyermekvédelmi szakértő válaszolt a kérdésekre.

Gyerekekért küzd a „született feleség”

A színésznő egy dokumentumfilm kapcsán jelent meg férjével, a kosárlabdázó Tony Parkerral.

Pánik gomb a Facebookon


szerző:
2010.07.12. 14:40
Pánik gomb a Facebookon

Azonnal jelenthetik a gyerekek, ha zaklatják őket.

 8 éve harcol saját gyermekéért

Rejtett kamerával kísértünk el egy anyukát gyereklátogatásra. Az asszony, aki egyébként a gyermekvédelemben dolgozik, nyolc éve küzd azért, hogy végre a saját lányával élhessen. Most éppen bizonyítani kell, hogy alkalmas a gyereknevelésre.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való