KERESÉS search-close

gazdaság

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "gazdaság"

Háromszor többet kereshetnek a Németországban dolgozó magyarok

Az itthoni átlag majdnem háromszorosát kapják kézhez a Németországban dolgozó magyarok - ezt a G7 gazdasági portál számolta ki a német munkaügyi hivatal adataiból. Már 200 ezernél is többen élnek kint és egy év alatt több mint 5 százalékkal, havi 565 ezer forintra emelkedett a nettó átlagkeresetük.

11 ezer külföldi munkás jött

11 ezer külföldi vendégmunkás érkezett tavaly Magyarországra - közölte a Pénzügyminisztérium egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére. Az adatok szerint tavaly rekordszámú külföldi érkezett, ami a DK szerint azt jelenti, hogy álságos a kormány kommunikációja, amikor arról beszél, a magyar gazdaság vendégmunkások nélkül is működőképes.

Olcsóbb lehet a bankolás


szerző:
2019.01.12. 18:27
Olcsóbb lehet a bankolás

A pénzügyminiszter azt mondta, megvizsgálják, érdemes-e tovább csökkentetni a tranzakciós illetéket. Egyelőre csak az átutalás illetékmentes legfeljebb 20 ezer forintig, ennyit engedett a kormány idén január elsejétől. Előzőleg másfélszeresére drágult a bankolás Magyarországon az adó 2013-as bevezetése óta.

Elsősorban a kormányközeli vállalkozók gazdagodnak?

Rengeteg tennivalója lenne a magyar kormánynak, ha valóban a zéró tolerancia elvét követné, és nem tűrné a korrupciót Magyarországon – ezt mondják a Transparency International Magyarországnál. Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt a kormányinfón, hogy szerinte nincs elfogadható szintje a korrupciónak. A civil szervezetnél viszont nem értik, hogy akkor miért építettek ki például olyan közbeszerzési rendszert, mely elsősorban a kormányközeli vállalkozókat gazdagítja.

A csúszás miatt drágulni fog Paks2?

A Paks2 beruházás csúszásáról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Azt, hogy mikor lehet az eredetileg 2025-re tervezett átadás, azt nem árulta el, ahogy pénteken kérdésünkre a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem. A Párbeszéd szerint már legalább 3 éves a csúszás, emiatt pedig drágul a beruházás, amit újra kellene gondolni.

Kárbejelentés már mobilról is

Elindult az autósok digitális kárbejelentője. Belföldön, a hagyományos kék-sárga nyomtatvány helyett használhatják. Az ingyenes applikáció nem hagyja, hogy hibásan vagy hiányosan adják meg az adatokat, és fényképeket illetve videókat is csatolhatnak vele a baleseti helyszínről. Hetekkel gyorsíthatja a kárrendezést a Biztosítók Szövetsége szerint. Már ma, az első napon több mint 26 ezren töltötték le mobiltelefonjukra az alkalmazást.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

A legforróbb év volt 2018: másfélszeresére drágultak a zöldségek

A valaha mért legforróbb év volt a tavalyi Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint. A rendkívüli meleg miatt másfészeresére drágultak a legkeresettebb zöldségek. Az árak pedig csak akkor csökkennek a Terméktanács szerint, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Mi várható 2019-re?


szerző:
2019.01.05. 19:05
Mi várható 2019-re?

A Fókusz riportere annak járt utána a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel, hogy mi várható 2019-re? Vajon felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? Egyáltalán, jobban fogunk élni, mint tavaly? Kiderül a riportból!

Tartanunk kell a jövőtől?


szerző:
2019.01.04. 12:00
Tartanunk kell a jövőtől?

A Fókusz riportere annak járt utána a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel, hogy mi várható 2019-re!

10 %-kal lett olcsóbb a tej

Több mint 10%-kal lett olcsóbb a tartós tej a terméktanács szerint. Teljes egészében átengedték az áfacsökkentés hatását az áruházláncok - ez derült ki szerdán reggel, miután először kinyitottak a boltok az újévben. Az Agrárminisztérium úgy számol, egy négyfős család 6-7 ezer forintot takaríthat meg idén az adócsökkentéssel. 

 

Változások 2019-ben


szerző:
2019.01.01. 18:40
Változások 2019-ben

Egy sor változást hozott az újév. Emelkedik a minimálbér és a nyugdíj. Illetékmentes lesz minden 20 ezer forint alatti átutalás. Mától hatályos az új munka-törvénykönyve, ami alapján 2019-ben már akár 400 túlórát is elrendelhetnek a munkáltatók. Olcsóbb lesz a tej, drágul viszont a pálinka, mert mostantól ezután is kell népegészségügyi termékadót fizetni.

Keveslik a minimálbér emelést

A garantált bérminimum emelése nagyjából 9600 Ft-os nettó bérnövekedést jelent az érintett munkavállalóknak, a minimálbér emelés pedig 7300 Ft-ot. Ezt kevesli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ők a 8%-os emelés helyett legalább 10%-osat akarnak, a minimálbér ugyanis Romániát kivéve a környező uniós országokban magasabb, mint Magyarországon. Épp ezért már nemcsak a túlóratörvény, hanem a minimimálbér miatt is sztrájkot terveznek januárra. A kormány kitart amellett, hogy jó a törvény.

Minimálbér: bruttó 149 ezer forint

Jövőre 8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum, ugyanennyivel emelkedik 2020-ban is. Kétéves megállapodást kötött a kormány a munkaadókkal és a munkavállalók szervezeteinek egy részével. Ez azt jelenti, hogy jövőre 11 ezer forinttal, 149 ezerre nő a minimálbér. A megállapodás sokáig húzódott, mert a szakszervezetek kétszámjegyű béremelést akartak. A Híradónak nyilatkozó  kisvállalkozók szerint még a 8 százalékos emelést is nehéz lesz kigazdálkodni.

Három, fontos adózási határidő jár le decemeber 31-én

Három, a vállalkozások számára fontos határidő jár le december 31-én.

 

Adócsökkentés: drágább éttermek

Lenyelték az áfát a vendéglősök. Hiába csökkent 5%-ra az éttermi étkezés áfája, 6%-kal drágultak a vendéglők a KSH friss adatai alapján. A tulajdonosok főleg a rekord magas munkaerőhiányra hivatkoznak, azt mondják, béremelésre kellett a pénz. Ugyanakkor a kereslet is jelentősen nőtt, egy év alatt 10%-kal gyarapodott a vendéglátóhelyek forgalma.

Út-és hídépítésekről döntöttek

Minden autópálya érjen el a határig, és az ország bármely pontjáról legfeljebb fél órát kelljen autózni egy sztrádáig - ezt szeretné a kormány, ezért több út- és hídépítést nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak. Egyebek közt megmegépülne az M6-os Bóly és a horvát határ, illetve az M3-as Vásárosnamény és az ukrán határ között.

Megszűnik az Erzsébet-utalvány

Az állami forgalmazó honlapján az adókedvezmény jövő évi kivezetésére hivatkozik. A munkáltatók egy része viszont úgy tudjuk, továbbra is kínált volna Erzsébet-utalványt a dolgozóinak, hiába emelkedik az adóteher. Ők most például attól a külföldi cégtől rendelhetnek új étkezési utalványt, amelyiket a kormány 6 éve kiszorított a piacról, és amelyik sok milliárdos kártérítési pert nyert az állammal szemben.

 

Túlóratörvény: Képtelenség lesz kiszűrni az új szabályok visszaélőit

Képtelenség lesz kiszűrni az új túlóra-szabályok visszaélőit - a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint. Úgy számolnak, átlagosan 84 évente egyszer vizsgálhat egy céget a munkaügyi hatóság, annyira kevés az ellenőr. A vállalkozók érdekképviseletének korábbi főtitkára pedig úgy tudja, egyre több cég készül a 400 óra túlmunkáról szóló szerződésmódosításra. A kormány fél éve hatékonyabb ellenőrzéseket ígért.

Nincs megállapodás a jövő évi béremelésekről

Nem tudtak megállapodni a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi béremelésekről, így arról a kormány rendeletben fog dönteni várhatóan napokon belül. A munkaadók szerint a magyar gazdaság versenyképessége már nem teszi lehetővé a korábbi évek jelentős béremeléseit, a szakszervezetek szerint azonban csak további emelésekkel tartható meg a munkaerő.

Likviditási problémák az NHB-ban

Óvintézkedéseket vezetett be Matolcsy György unokatestvérének bankjánál a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank döntése alapján a Növekedési Hitel Banknál 30 napra elrendelték a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltották, hogy további kötelezettséget vállaljanak. Az RTL Híradó megtudta, az NHB-nál a jegybank alapítványainak is van folyószámlája. A bank korábban többször éppen Matolcsy György családjának befektetéseihez adott hiteleket.

Életszínvonal: az utolsó előtti helyen állunk

Az Unióban a második leggyengébb a magyarországi életszínvonal- az unió statisztikai hivatalának friss összehasonlítása szerint. A magyarok tényleges fogyasztása mindössze 62 százalékát érte el tavaly a 28 tagállam átlagának. A horvátokkal egy szinten, már csak a bolgárokat előzzük meg, a románok is lehagytak minket. A GKI szerint főleg, mert máshol jobban emelkedtek a jövedelmek.

Föld, falu: parlagon és lakatlanul?

Egy szupermarketben vagy egy piacon járva mostanában meghökkenünk az élelmiszerek árának gyors drágulása miatt. Közben az agrártárcától folyamatosan a dübörgő magyar mezőgazdaságról hallunk. Amely a nemzeti össztermék úgy 4 százalékát adja, termelési értéke 2004 és 2015 között 0 százalékkal nőtt. Nyilvánvaló, hogy a közvélemény keveset tud a magyar agráriumról– azért is, mert a média alig-alig vesz tudomást róla. Mi van az állattenyésztéssel és a zöldség- és gyümölcstermesztéssel?

Paks 2: meddig csúszik a beruházás?

A paksi atomerőmű bővítését a magyarok minimális többsége elutasítja, míg nagy többségük inkább egy megújuló alapú energiarendszert támogat. A Paks 2 beruházás érinti az energiapolitikát, az áramár alakulását, nem is beszélve a környezeti veszélyekről! De mit hozott 2018 a késlekedő beruházásnak?

Több százezer család veri magát adósságba karácsonyra

Több százezer család veri magát adósságba idén karácsonyra, minden korábbinál többen - a jegybank szerint. Pedig egyre jobban terjednek a kockázatosabb, változó kamatozású áruhitelek, és megjelentek az akár 7 évig törleszthető konstrukciók is. A Nemzeti Bank figyelmeztetést adott ki, 45 ezer forintot bukhat egy 200 ezer forintos tévén, aki rosszul választ kölcsönt.

Mire lesz elég a falusi CSOK?

Sokszor annyi pénz kell, hogy a falvakban maradjanak a fiatalok, mint amennyiről a kormány döntött - a GKI Gazdaságkutató szerint. Tegnap, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy indul a falusi CSOK, és utakat illetve bölcsődéket fejlesztenek majd - jövőre összesen 150 milliárd forintból. Az Önkormányzatok Szövetségénél azt mondják, új munkahelyekre, nem pedig községi otthonteremtési támogatásra van szükség.

Jól járhatnak a bedőlt hitelesek

Az általunk megkérdezett elemzők szerint jól járhatnak azok a bedőlt hitelesek, akik az Eszközkezelőtől bérlik korábbi saját ingatlanukat. 7 millióért juthatnának a ma már 40 milliót érő otthonukhoz - így számol a Bankmonitor, miután újabb részletek derültek ki a kedvezményes visszavásárlásról. Nem piaci értéken kellene megvenniük egykori lakásukat, hanem a korábbi vételáron, amennyit az állam fizetett a bankoknak. Ebből kapnának 15-35 százalék engedményt - ha egy összegben rendezik az adásvételt. A tervezet szerint viszont 5 évig nem adhatnák el az ingatlant.

Schmidt Mária cégétől bérli az irodaházat a kormány

Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat a kormány az Agrár-minisztériumnak, erről a HVG.hu írt. A tárcának azért kell költöznie, mert a Kossuth téri épületüket felújítják. Hogy mennyi közpénz kerül így Schmidt Mária családi cégéhez, nem árulták el.

Ezek a médiaholding bevételei

Példátlan reklámkoncentráció összpontosulhat az új kormányközeli médiaholdingnál: csak a napilapok reklámbevételeinek 84 százaléka került idén szeptemberig azokhoz az újságokhoz, amelyek most betagozódtak ebbe az alapítványba.

Nagyobb lett az egyenlőtlenség a legjobban és a legrosszabbul keresők között

Több mint 8 százalékkal, nettó 108 ezer forintra nőtt egy átlagos magyar havi jövedelme tavaly, amelynek a nagyját el is költötte - az életszínvonalról szóló friss KSH kiadvány alapján. Az egyenlőtlenség viszont fokozódott a legjobban illetve a legrosszabbul keresők között. És az elmaradott térségek sem tudtak felzárkózni.

Soha nem volt ekkora különbség a benzin és a dízel ára között

Soha nem volt ekkora különbség a gázolaj és a benzin ára között Magyarországon. 51 forinttal drágább most a dízel literje nálunk, miközben Európa nagy részén még mindig olcsóbban adják, mint a benzint. Németországban éppen 51 forinttal kérnek kevesebbet érte, mint a 95-ösért a Holtankoljak.hu szerint.

Túlóra-ügy: tüntetnek és sztrájk is lehet

Tüntetést hirdet a Magyar Szakszervezeti Szövetség december nyolcadikára az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítási javaslat miatt. Azt mondják, később sztrájkolhatnak is. A szervezet szerint ugyanis a kormánypárti javaslat nem oldja meg a munkaerőhiányt, sőt, emiatt még többen dönthetnek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni.

Két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól

Akár két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól jövőre, ha az országgyűlés elfogadja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf törvénymódosítási javaslatát. A túlórák kifizetésére pedig három éve lenne a munkáltatóknak. A Vasas Szakszervezet szerint a javaslat szakmaiatlan és embertelen. A DK szerint pedig mindez nem megoldani, hanem gerjeszteni fogja a munkaerőhiányt.

Kína: Visszaesés vagy válság jön?

Kína rohamtempóban lett a világ második számú gazdasága, ám sokan már a brutális fejlődés végét látják. Az amerikai elnök ráadásul idén kereskedelmi háborút hirdetett Kína ellen, amely növeli a kockázatokat. Mi lehet az USA-Kína kereskedelmi erőfitogtatás vége? Milyen hatásai lennének egy kínai visszaesésnek? Hogyan hatna Európára és Magyarországra? – kérdezzük szakértőktől.

16 év börtön a Szeviép vezéreinek!

2010-ben ment csődbe Csongrád megye egyik legnagyobb építőipari vállalkozása, amely egyebek között részt vett a Makóra vezető M43-as építésében, valamint a szegedi villamospálya felújításában. Több milliárd forint adósságot hagyott maga után, alvállalkozók százai mentek tönkre a csődje miatt. Az ügyészség szerint a vezetők felelőtlenül hitelezték saját cégeiket, még akkor is, amikor látták, hogy jön a válság.

Öntik haza a pénzt a külföldre vándorolt magyarok!

Több mint 270 milliárd forintot utaltak egyetlen év alatt Magyarországra - az Eurostat friss adatai alapján. Ez nagyjából 10 százalékos növekedést jelent. A Tárki kutatása alapján arányaiban tőlünk távozik a legtöbb diplomás Európába. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak azt mondta, örülnek, hogy a magyarok így helyt állnak külföldön, de még jobban örülnének, ha minél többen térnének haza.

Spórolhat, aki nem kapkod a kibővített CSOK-hitel igénylésével

Akár 300 ezer forintot spórolhat, aki nem kapkodja el az új, kibővített CSOK-hitel igénylését. Ekkora különbséggel számíthatnak fel kezdeti költségeket a pénzintézetek - a Bankráció szerint. A kormány döntése alapján jövő szombattól jár a kedvezményes kölcsön a kétgyerekeseknek, de az elemzők azt mondják, érdemes december közepéig várni a döntéssel, amire a bankok többsége meghirdeti saját konstrukcióját.

Államtitkárok: 30%-os béremelés

Megemelték az államtitkárok fizetését 30 százalékkal. Erről a miniszterek döntöttek, akik a lehető legmagasabb emelést hagyták jóvá - írta meg a Magyar Hang. A 66 államtitkár így 1 millió 300 ezer forintot keres, de ez az összeg sokaknál még kiegészül a képviselői tiszteletdíjjal és más juttatásokkal.

Drágább lehet a fenyőfa idén a meleg, csapadékszegény időjárás miatt

A lucfenyő a tavalyihoz képest majdnem ezer forinttal kerülhet többe. Az ország legnagyobb fenyőtermelő területein, Somogy és Zala megyében a napokban kezdték kivágni a fákat. Ezek egy részét külföldön adják el, de hamarosan a magyar piacon is megkezdődik az árusítás.

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Majdnem kétszer annyit hagynak a boltokban a budapestiek, mint az ország északi és keleti megyéiben élők. Egy fővárosi több mint 120 ezer, egy észak-alföldi viszont alig 70 ezer forintot költ átlagosan havonta. Ezt a Blokkk.com szakportál számolta ki a KSH adatai alapján. A híradónak nyilatkozó elemző szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy az elmaradott régiók még inkább leszakadnak.

Gulyás Gergely: Lehet, hogy nem volt minden szabályos a lakástakarék-szerződéseknél

Az utolsó pillanatban kötött 140 ezer lakástakarék-pénztári szerződést hozamvadászok kötötték spekulatív célból – mondta Varga Mihály az atv.hu-nak. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt: tudomása szerint az állami támogatást megszüntető törvény hatályba lépése után is köthettek lakástakarék-szerződéseket és erről vannak információk a pénzügyi felügyeletet ellátó jegybanknál.

Mi a gond az átlagbérszámítással?

A KSH szerint a versenyszférában az ötnél több embert foglalkoztató cégeknél 2018-ban a havi bruttó átlagbér 337 ezer forint. Erről vita támadt. A szakszervezetek és mások nem ezt a számot vitatják, hanem azt, hogy a munkavállalók nagy többsége ennél kevesebbet vagy sokkal kevesebbet keres, ezért más bérszámítási módszert akarnak. Az is része a vitának, hogy meddig tarthat a bérnövekedés Magyarországon, s hogy milyen összefüggés van vagy nincs a bérek és a termelékenység között.

Ismét átszabták a cafetériát a kormánypártok

20 százalékkal jobban járhat, aki önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztárba kéri a béren kívüli juttatását jövőre, ekkora visszatérítésre lesz jogosult utólag a személyi jövedelemadóból. Az Országgyűlés friss döntése alapján meccsbelépő és például koncertbérlet jár majd adómentesen a dolgozóknak. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés elégedetlen, sőt azt mondják, újabb tüntetésre készülnek.

 

Szerdától újabb 7 forinttal csökken a benzin ára

7 forinttal tovább csökken a benzin átlagára szerdától - az állami hírügynökség értesülése szerint. Így összességében 18 forinttal lesz olcsóbb a 95-ös literje, mint múlt hétfőn volt. Hirtelen és óriásit változott a hangulat a világpiacon, majdnem 20 százalékot zuhant az olaj ára. Az elemzők legtöbbje ugyanakkor azt mondja, az áresés csak átmeneti lesz.

Novemberi tavasz: terem az eper, érik a málna

Terem az eper, érik a málna – mintha tavasz lenne, olyan az idei november. Az általunk megkérdezett szakértő szerint a rendkívüli időjárás megviseli a növényeket, ezért jövőre kevesebb lehet a termés. A szokatlan meleg a halászatban is okoz károkat: levegőztetni kell a halakat, hogy ne pusztuljanak el.

Személyes adatokat gyűjtenének a szállóvendégektől

A szállóvendégek személyes adatait is begyűjtené a kormány januártól egy új központi turisztikai adatbázisba. A legtöbb panziónak, szállodának a vendégek nevét, születési idejét, okmányaik számát is jelenteniük kellene. Ez azt jelenti, hogy mindenkiről le lehet majd kérdezni, mikor, hol, kivel töltötte az idejét Magyarországon. Az adatbázis létrehozását részben gazdasági, részben statisztikai okokkal magyarázzák.

Lakásárak: brutális különbségek

Magyarország legolcsóbb és legdrágább utcáiban forgatott a Fókusz stábja. A pesti Dunára néző, felújítás előtt álló lakás árából szinte az egész ózdi Kisamerika utcát meg lehetne venni, ráadásul ennek az utcának a végén még gyönyörű halastó is van!  

Halott is kapott felszólítást az állítólag elmaradt szemétdíj miatt

Van, aki a 6 éve elhunyt nagymamája nevére kapott fizetési felszólítást az állítólag elmaradt szemétdíj tartozása miatt. Rengeteg volt Bio-Pannónia ügyfél kapott a napokban fizetési felszólítást.

Tovább maradhat a lakásáfa

Mégsem szűnik meg jövőre a kedvezményes lakásáfa - legalábbis a kormány ezt javasolja az Országgyűlésnek. 4 évvel tovább, 2023 végig maradna az alacsony, 5%-os kulcs, de kizárólag olyan ingatlanokra járna, amelyekre múlt csütörtökig végleges építési engedélyt szereztek.

Elios-ügy: már nem nyomoznak

Nem történt bűncselekmény az Elios ügyben a rendőrség szerint. Az Országos Rendőr-főkapitányság kedd este közölte, bűncselekmény hiányában megszűntették az eljárást Tiborcz István korábbi cégénél. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala korábban 35 közvilágítási pályázatnál is szabálytalanságokat talált, 17 esetben a szervezett csalás gyanúja is felmerült. 

Néhány kedvezmény megmaradhat

Mégis megmaradna a cafeteria-adókedvezmények egy része jövőre is a kormány tervei szerint. De a szakszervezetek követeléseivel ellentétben nem a lakhatásra, munkába járása, vagy étkezésre lehet majd igénybe venni a kedvezményt, hanem például focimeccsekre, vagy színházba lehet belépőt venni.

Luxuskiadásokra költöttek gáztöltő állomások helyett

Luxusautók bérlésére, ingatlanvásárlás fedezésére, milliós fizetésekre költötte el egy projektcég a gáztöltő állomások kiépítésére kapott uniós támogatás egy részét - ezt a 24.hu tudta meg. A Fővárosi Főügyészség nyomozást indított, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium feljelentést tett az összesen 40 gázkút kiépítését vállaló projekt miatt. Az egyik résztvevő cég vezetője szerint ők nem tudtak a visszaélésesekről. 

Nagyobb minimálbér-emelést szeretnének

Nincs közeledés, nagyon távol állnak egymástól a szakszervezetek és a munkaadók elképzelései a jövő évi béremelésről. A dolgozók érdekképviseletei tíz százalék fölötti minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók viszont ennek legfeljebb felét látják reálisnak. A kormány elsősorban a két fél megegyezését szeretné, ám a szakszervezetek szerint a tárgyalásokon a pénzügyminiszter nem zárkózott el egy 12-15 százalékos minimálbér-emeléstől sem.

Kikerülik a „kukaholdingot”

Újra a fővárosi közterület-fenntartó szedheti be a szemétdíjakat a nemzeti hulladékkezelő holding helyett. Így állapodott meg a főpolgármester és a miniszterelnök. Minderről Tarlós István az ATV kérdésére beszélt.

8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítások

8-10 százalékkal, 25-26 ezer forintra drágul a kötelező biztosítás éves díja a most évfordulós autósok tömegénél - ezt a piacvezető alkusz cég számolta ki, miután meghirdették új tarifáikat a biztosítók.

November 1-től nem érvényes a régi ezres

Utoljára szerdán lehet fizetni a régi, 2017 előtt kiadott ezresekkel. Ezeket a Magyar Nemzeti Bank kivonja a forgalomból.

Még nagyobb lett a munkaerőhiány

Robbanásszerűen, majdnem harmadával nőtt egyetlen év alatt a munkaerőhiány Magyarországon  - az egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég szerint.

100 ezres különbségek a bérekben

Több mint 100 ezer forinttal kevesebbet visznek haza átlagosan az Észak-Alföldön dolgozók, mint akik Budapesten vállalnak munkát - a KSH adatai szerint. Csaknem tizedével emelkedett a bérkülönbség egy év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű régió között. A nettó fizetések csak a fővárosban haladták meg az országos átlagot.

CSOK: gyorsan elfogyhat az előny

Gyorsan dönteniük kell a lakásvásárlásra készülőknek, ha ki akarják használni az új, kibővített CSOK-hitel előnyét - a Portfólió szerint. Úgy számolnak, hamarosan teljesen felemésztheti a most bejelentett többlettámogatás értékét a kedvezményes lakásáfa megszüntetése.

Megszűnhet a kulturális tao?

Napokon belül megszüntethetik, vagy gyökerestől átalakíthatják a kulturális Tao-támogatást - értesült az Index. Emiatt bezárástól tartanak eddig sikeres magánszínházakban, miután ők teljes állami támogatás nélkül maradnának. L. Simon László, az előző Orbán-kormány kulturális államtitkára már néhány hónapja felülvizsgálatról beszélt, és azt állította, a kultúrába folyó tao 30 százalékát ellopják.

Párbeszéd: Ne kelljen ledolgozni a pihenőnapokat

Ne kelljen ledolgozni a hosszú hétvégék pihenőnapjait szombatonként. Ezt javasolja a Párbeszéd. Az ellenzéki párt szerint bár az emberek így kevesebbet dolgoznának, mégis pihentebbek lennének, vagyis nőne a termelékenység. A munkaadók ezt átgondolatlan és populista kezdeményezésnek tartják.

Olcsóbb lehet a hal karácsonykor

Várhatóan olcsóbb lesz a hal karácsonykor, mint tavaly, ugyanis csökkentették az áfáját. A halgazdaságokban a héten már elkezdték az őszi lehalászást. A legnépszerűbb még mindig a ponty, de ebből sem esznek eleget a magyarok. Egy tavalyi uniós felmérés szerint halfogyasztásban Magyarország sereghajtó az európai országok között.

Leállhat a szemétszállítás

125 ezer család háza előtt maradhat ott a szemét csütörtöktől, a Pest és Nógrád megye egy részében szolgáltató Zöld Híd Nonprofit Kft. ugyanis nem tudja tovább folytatni a működést annyi pénzből, amennyit a kukaholdingtól kapnak.

Drágulhat a közös költség

Drágulhat a közös költség a lakástakarékok támogatásának megszűntetése miatt. A Társasházkezelők Szövetsége úgy számol, több mint egymillió családnak kell mélyebben zsebbe nyúlnia, ahogy lejárnak az eddigi szerződések, mert csak így tudják pótolni a felújításokhoz adott állami támogatásokat. A kormány érdemben nem reagált.

Lázár: Jól megy az üzlet

Jól megy az üzlet - ezt mondta Lázár János az RTL Híradónak a batidai vadászkastélyról, aminek április óta már ő is 8 százalékos tulajdonosa. Azt azonban nem árulta el, kik az új tulajdonostársai. Az MSZP szerint a fideszes politikusok legnagyobb problémája már az, hogyan rejtsék el a tulajdonukba került kastélyokat.

Jön a falusi CSOK


szerző:
2018.10.18. 17:07
Jön a falusi CSOK

A családügyi államtitkár Híradónknak azt mondta, az 5 ezer lelkesnél kisebb községekben jár majd plusz pénz, hogy fokozzák a kistelepülések vonzerejét. A Hitelnet szerint az ilyen falvak többségében eddig alig vettek fel CSOK-ot és a nem számítanak arra, hogy a jövőben ez érdemben változni fog.

Százezrekkel drágul a lakásfelújítás

Több százezer forinttal többe kerülhet ugyanaz a lakásfelújítás az eddigi lakástakarék hiányában a Bankmonitor szerint. A felújításoknál ugyanis egyáltalán nincs alternatívája az állami támogatásnak. Alig néhány hónapja még a kormány is arról írt Híradónknak, a pénztárakon keresztül igyekeznek ösztönözni a válság óta tömegesen elmaradt otthonfelújításokat.

Utolsó roham a lakástakarékpénztár irodáknál

Egy nap alatt megszavazták, hogy megszűnik a lakástakarékpénztári befizetések 30 százalékos állami támogatása. A fideszes javaslatot rendkívüli eljárásban fogadták el a kormánypárti képviselők. Sokan még ma is próbáltak szerződést kötni, ezért a lakástakarékkal foglalkozó cégek irodáinál több helyen sorba álltak az ügyfelek.

Nem támogatnák a lakástakarékot

Megszüntetné a lakástakarék-szerződések állami támogatását a Fidesz. A törvényjavaslatot a gazdasági bizottság kormánypárti elnöke nyújtotta be. Eddig évente maximum 72 ezer forint állami támogatás járt a befizetések után, ám a Fidesz szerint a legtöbben nem új lakást építettek vagy vásároltak az így összegyűlt pénzből, pedig a cél ez lett volna.

Szinte sehol sem drágult ennyire az élelmiszer

Párját ritkítja az élelmiszerek magyarországi drágulása az Európai Unióban - a G7 gazdasági portál szerint. Majdnem 25 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt 8 évben átlagosan, ami a negyedik legnagyobb drágulás a 28 tagállam rangsorában.

Duplájára nőtt a répa ára

116 százalékkal emelkedett a sárgarépa termelői ára egy év alatt a KSH jelentése szerint. Sok más zöldség is jóval többe kerül, mint egy éve, felével többet kérnek a termelők a fejes káposztáért és harmadával az uborkáért. A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint a következő hónapokban tovább emelkedhetnek a zöldségárak.

Meddig nőnek a lakásárak?

A nagy tempóban emelkedő magyar lakásárak lassan közelítenek az európai árakhoz. Drágul a lakásépítés is. 2020-tól kivezetik a jelenlegi kedvezményes, öt százalékos lakásáfát, ez bizonyosan újabb lökést ad az áremelkedésnek. Mire számítanak az ingatlanosok?

Leépítés: aggódó tisztviselők

Több tízezer kormánytisztviselő retteg és gyötrődik a szakszervezetek szerint, hogy vajon rákerül-e az elbocsátandó munkatársak listájára. Az EMMI államtitkára azt mondta, még nem tudják, hogy milyen mértékű lesz a közigazgatás karcsúsítása.

Közel a csúcshoz az üzemanyagár

Minden korábbinál többe kerülhet Magyarországon az üzemanyag a legfrissebb piaci előrejelzések alapján. A gázolaj szerdán 8 forinttal, átlagosan 435-re drágul tovább literenként, így máris az öt és fél évvel ezelőtti rekordár közelébe ér.

 

A többség átlag alatt kereshet

Az emberek csaknem 70 százaléka átlagfizetés alatt keres Magyarországon - erre jutott a Policy Agenda a Pénzügyminisztériumtól kikért adatokból. Kiszámolták azt a mutatót is, amely szerintük közel áll a valósághoz. Ez mindössze havi bruttó 242 ezer forintra jött ki, az átlagbérnél 85 ezerrel kevesebbre.

Erdogan első napja: tárgyalás és tiltakozás

Katonai együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Budapesten. Megállapodtak arról is, hogy növelik a két ország közötti gazdasági forgalmat, például energetikai, vízügyi és hadiipari beruházásokkal.

ÁFA: legfeljebb 25%

Akár 300 milliárd forint is kieshet a magyar költségvetésből, ha az Európai Unió egységesíti a tagállamok ÁFA-szabályait. A másokkal együtt a szocialista EP képviselő, Szanyi Tibor által készített javaslatot szerdán fogadta el az Európai Parlament…

Csak az iskola felét újítják fel

Egy budapesti iskola két homlokzata megújul, a harmadik viszont romosan marad – mert nem adott rá pénzt az állam. Az intézmény 57 százaléka önkormányzati, 43 százaléka pedig állami vagyonkezelésben van.

Három gyerek, nulla SZJA?


szerző:
2018.10.03. 18:39
Három gyerek, nulla SZJA?

Egész életükre mentesülhetnének a személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők, akiknek legalább három gyerekük van.

Íme, egy fenntarthatóbb világ trükkjei

Te mikor érzed magad igazán elevennek? Amikor dolgozol, sportolsz, vagy szórakozol? Mi motivál a mindennapokban? És mi az, ami elevenné teheti a gazdaságot vagy a társadalmat? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a 11. Fenntarthatósági Napon.

Hogyan teremtsünk fenntarthatóbb világot?

Hogy mi teheti elevenné a gazdaságot vagy a társadalmat? Többek közt ezekre a kérdésekre is mind választ kaphattunk a 11. alkalommal megrendezett Fenntarthatósági Napon.

Világválság 10 év után

10 évet és a közeljövőt fél óra alatt megbeszélni – nyilván merész vállalkozás. 7 szóban: Válságtanulságok, társadalmi hatások, esetleges újabb válság, populisták. 3 közgazdász: Bod-Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök, Magas István egyetemi tanár és Pogátsa Zotán egyetemi oktató.

 

300 millió a hajléktalanokra

Hajléktalanok ellátását segítő tartalékalap létrehozásáról döntött a kormány. 300 millió forintot különítettek el, a pénzt a Belügyminisztérium használhatja fel. Hogy pontosan mire, még nem derült ki, de a hajléktalanokat segítő szervezetek információja szerint fertőtlenítő fürdőket alakíthatnak ki a pénzből. 

150 ezer lehet a minimálbér

150 ezer forintra emelkedhet a minimálbér, és 202 ezer forintra a garantált bérminimum a Világgazdaság információi szerint. Ez kevesebb, mint 10 százalékos emelés lenne. A szakszervezetek szerint viszont kétszámjegyű emelés kell ahhoz, hogy a régióban ne Magyarországon legyen a legalacsonyabb a minimálbér. 

A ’80-as évekre emlékezteti

Az 1980-as évekre emlékezteti a Századvég című folyóirat utolsó számának bevonása - ezt mondta az RTL Híradónak Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök írta az egyik tanulmányt a lap utolsó kiadásába, amiben többen is kritizálták a kormány gazdaságpolitikáját. A kötet megjelenése után a szerkesztőbizottságot kirúgták, a nyomtatott verziót visszavonták, az interneteset pedig elérhetetlenné tették.

Gyakrabban kellene ellenőrizni az önkormányzati bérlakásokat

Gyakrabban kellene ellenőrizni az önkormányzati bérlakásokat, hogy ne legyen köztük lakatlan - ezt mondta Kispest önkormányzati képviselője, miután kedden a Házon kívül bemutatta, igenis vannak olyan ingatlanok, melyeknek csak papíron van bérlője.

Kényelmi díj Edelényben


szerző:
2018.09.24. 18:30
Kényelmi díj Edelényben

Térítési díjat kell fizetniük Edelényben azoknak, akik "kényelmi szempontból" veszik igénybe az orvosi ügyeletet. A helybelieknek kétezer, az ellátási területen kívülieknek négyezer forintot kell fizetniük, ha rendelési időn kívül, az ügyeletes orvossal íratnak receptet vagy állapotuk nem indokolja a sürgős ellátást.

Drága maradhat a dió


szerző:
2018.09.20. 18:49
Drága maradhat a dió

Drága maradhat idén a dió, mert sok helyen a tavalyinál kevesebb termett belőle. A tavaszi fagy károsította a fákat, ráadásul egy új rovar, a dióburok-fúró légy is elterjedt az ültetvényeken.

Devizahitel: „Elegendő tájékoztatás kell!”

Bírósági felülvizsgálatot kérhetnek azok a devizahitelesek, akik nem kaptak megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról - ezt mondta ki az Európai Bíróság. A testület egy 2013-ban indult devizahiteles perben hozott ítéletet. Ebben az áll, a bankok kötelesek elegendő tájékoztatást adni ahhoz, hogy az ügyfeleik megalapozott döntést hozhassanak.

Újabb drágulás jöhet – emelkedhet a sertéshús ára is

Jelentősen drágulhat sertéshús - az Agrárgazdasági Kamara szerint. Emelkedtek ugyanis a takarmányárak az aszály miatt, és ebben az ágazatban is kénytelenek magasabb bért fizetni a munkaerőhiány miatt.

Magyarországon félmillió lakás áll üresen, miközben egekben az ingatlanárak

Több, mint félmillió üres ingatlan van az országban, miközben egekbe szöknek a lakások- és albérletek árai a nagyobb városokban. Tényleg csak a szándék hiányzik? Vagy menthetetlenek ezek a jobb sorsa érdemes épületek?

Nyugdíj: átlagosan 16 ezer forint járhat

Egy átlagos nyugdíjas 16 ezer forint prémiumra számíthat novemberben - így számol az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő. Vagyis négyezer forinttal többet kaphatnak, mint tavaly, mert a gazdasági növekedés is nagyobb.

Lassabban haladnak az építkezések

 Több mint 3 és fél évig tarthat, mire elkészül egy társasház Budapesten, kétszer annyi ideig, mint egy évtizede a devizahitelezés csúcsidőszakában. Nincs elég szakmunkás, ugyanakkor egyre nagyobb lakóparkokat rendelnek

Fidesz: mégis lehet kompenzáció

Mégis kompenzálnák a nyugdíjasokat az áremelkedések miatt. Ezt a Fidesz frakcióvezetője mondta Híradónknak, miután a várhatóan elúszott nyugdíjkiegészítésről kérdeztük. A statisztikai hivatal mindössze 2,6%-os inflációt mért január és augusztus között.

Rengeteg aranyat találtak


szerző:
2018.09.11. 18:53
Rengeteg aranyat találtak

Óriási aranylelőhelyre bukkantak Ausztráliában. Egy régi bánya területén találtak arra a rétegre, amely bő hárommilliárd forint értékben tartalmazhat aranyat. Olyan nagy rögök is előkerültek, amikhez hasonlókat sem látott még senki.

Árat emelnek a fuvarozók


szerző:
2018.09.11. 18:36
Árat emelnek a fuvarozók

15-20%-os azonnali fuvardíj-emelést jelentettek be a szállítói érdekképviseletek. Azt mondják, főleg a munkaerőhiány, a megugrott bérköltségek miatt kényszerülnek drágításra, különben szerintük áruhiány lépne fel és szolgáltatások is akadoznának az országban.

Egyre több a személyi kölcsön

Tíz éve nem vettek fel annyi személyi kölcsönt, mint az idei év első 7 hónapjában. A Bankráció felméréséből kiderül, ez majdnem 260 milliárd forintot jelent, és másfélszeres növekedés tavalyhoz képest.

Rekord: 83611 betöltetlen állás

Új történelmi rekord, több mint 83 ezret álláshely maradt betöltetlenül az országban - a legfrissebb hivatalos statisztika alapján. Az éttermek egy év alatt 6 százalékkal drágultak a soha nem látott munkaerőhiány hatására, pedig akár 8 százalékkal olcsóbbak lehetnének az idei áfacsökkentés miatt. A vendéglősök béremelésre költötték a pénzt. Ennek ellenére ők is több alkalmazottat keresnek most, mint korábban bármikor.

Napi ötezret költ egy átlagos magyar ember

Napi ötezer forintot költ egy átlagos magyar - ezt a Blokkk.com szakportál számolta ki a statisztikai hivatal friss adataiból. Ebben az élelemre, a lakhatásra, és az üdülésre fordított összegek, minden kiadás szerepel. 5 év alatt összességében ötödével nőtt a fogyasztás az országban - reálértéken.

Vita a minimálbér-emelésről

Legfeljebb 5-10 százalékkal tudják emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot január elsejével a munkaadók - ezt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára árulta el az RTL Híradónak. Erre is csak akkor lesz lehetőségük, ha csökken a béreket terhelő járulék Dávid Ferenc szerint.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való