KERESÉS search-close

forintosítás

43 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "forintosítás"

50 ezer autóhiteles törlesztője nő

Több mint 50 ezer autóhiteles törlesztője emelkedik a forintosítás után - a Bankmonitor szerint. Sokan nem értik a drágulás okát, pedig a mostanáig fix törlesztőjükért cserébe ők maguk vállalták, hogy később fizetik majd meg az árfolyamkülönbséget. A Nemzeti Bank szerint az adósok döntő többségének csökken majd a törlesztője - áltagosan 10 százalékkal.

Már postázzák a bankok az autóhitelek forintosításáról szóló tájékoztatókat

A határidő csak jövő kedden jár le, de lesz, aki hamarabb megkapja a papírt. A jegybank úgy számol, az adósok kétharmadának csökken majd a törlesztője - átlagosan 10 százalékkal.

Forintosítás után: fizetési gondok

Mi lesz az immár forintosított, deviza-alapú lakáshitelekkel? A kérdés alapja az a tény, hogy a forintosítás után is egyre többeknek okoz gondot a törlesztés. Azoknak az aránya, akik nem fizetnek, megint nő. Ha megnézzük, hogy a nem fizetők mit nem fizetnek, az derül ki, hogy a majdnem ezermilliárdos hiteltartozás négyötöde lakáshitel.

Magyarul Balóval 2015-09-22

A devizahitelek forintosítása ellenére forintban is egyre többen képtelenek fizetni hitelüket. A nemfizetők  száma heteken belül tízezrekkel nőhet. Elveszíthetik otthonukat? A kormány a devizaalapú autóhiteleseket menti, holott a forintban felvett autóhitelek felét már nem fizetik. Mit mond az illetékes államtitkár és mit a szakértő?

256-os árfolyamon forintosítanak


szerző:
2015.09.22. 18:20
256-os árfolyamon forintosítanak

Döntött a parlament: forintosítják az autókra felvett devizahiteleket is. A svájci frank alapú hiteleket 256 forintos árfolyamon számolják át, a jelenlegi 287 forint helyett. A minisztérium szerint 10-15%-kal csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Ez 200 ezer családot érint. Az ügyfeleknek egyelőre nincs dolguk, a bankok december közepéig küldik ki az értesítőket az átváltásról, és az új törlesztőrészletekről.

Döntött a kormány az autóhitelek forintosításáról

Még idén végleg lezárulhat idehaza a devizahitelek korszaka, ugyanis megszületett a megállapodás, amely szabályozza a személyi és autóhitelek forintosításhoz kapcsolódó ügyletek legfontosabb feltételeit. Az ügyfeleknek eddig visszaadott 1.000 milliárd forinton felül ez további 31 milliárd forint jóváírását jelenti. A részletekről dr. Csapó Szandra, jogi előadóval beszélgettünk. 

Forintosítják az autóhiteleket


szerző:
2015.08.19. 18:30
Forintosítják az autóhiteleket

Eldőlt, forintosítják a deviza alapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket is. Végső soron olyan árfolyamon, mint amilyenen korábban a lakáshiteleket. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be, miután megállapodást írt alá a Bankszövetséggel.

Forintosítják az autóhiteleket is

Hogy mikor, és milyen árfolyamon, arról még nem döntöttek. Januárban a miniszterelnök még arról beszélt, hogy a devizaalapú autóhiteleknél az államnak nincs lehetősége beavatkozni.

Forintosíthatnák a bankok az autóhiteleket

Ugyanazon az árfolyamon forintosítanák az autóhiteleket, személyi kölcsönöket, mint a lakáshiteleket - értesült az RTL Híradó. A kormány akár adókedvezményt is adna a bankoknak a kedvező árfolyamért cserébe. Az adó és pénzügyi államtitkár azt mondta, nem tenné kötelezővé a forintosítást, mégis a maradék devizahitelek tömeges kivezetésére számítanak év végéig. A Bankszövetség megerősítette, hogy az autóhitelek átváltásról tárgyalnak.

Vendégünk lesz a Konyhafőnök győztese!

A forintosítás utáni hitelkiváltás nem megy zökkenőmentesen, így a Magyar Nemzeti Bank szóvivőjétől kérünk segítséget. Hol szeretünk nyaralni, mi magyarok? Milyen szezonra számíthatunk és mik a legkedveltebb úti célok? Erről is beszélgetünk majd. De hétfő reggel vendégünk lesz a Konyhafőnök győzetese is.

Forintosítás – kinek és mire volt elég?

A devizahitelek forintosítása megtörtént, mégis sok a váratlan bonyodalom, az elégedetlenség és a csalódottság. Hangsúlyozva, hogy ahány hitel, annyi történet, annyit talán mégis meg lehet kockáztatni, hogy a hitelesek több könnyítésre és tartozásaik erősebb csökkentésére számítottak. Már csak azért is, mert a kormányzati kommunikáció hosszú ideig a terhek 30-40%-os csökkenését ígérte. Az adósok ezt nem tapasztalják.

Helyzetkép forintosítás után, szakértők vitája

Ön tudja, mit jelent az elszámolás kifejezés? Akkor Ön vélhetően devizahiteles. A bankok szerint Ön elégedett, mert törlesztőrészletei csökkentek a forintosítás miatt, a felmérések szerint viszont Ön elégedetlen és dühös, mert jóval több pénzre számított. Mi az igazság? Rendeződött az adósok helyzete, vagy újabb mentőcsomagokra lesz szükség?

Segítene-e a forintosítás az autóhiteleseknek?

Megmentenék az autóhiteleseket is. Legalábbis a miniszterelnök azt mondta: ezen dolgozik a kormány. Hasonló megoldáson gondolkoznak, mint ahogy a lakáshiteleket forintosították. Csakhogy az autósok ebből nem kérnek.  Ezt mondták a Házon kívülnek, miután többüknek lakáshitele is van, és nagyon kiakadtak az elszámolás után. A legtöbben nem luxusautót vettek. Kálmánék például egy Suzukira kértek kölcsön 2 és fél millió forintot 7 évvel ezelőtt. Mire kifizetik, az autó 13 éves lesz, és a háromszorosába kerül majd. Moskovics Judit és Serdült Szilvia riportja.

Dolgoznak az autóhitelek forintosításán

A kormány dolgozik a devizalapú autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításán. Ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor az állami rádióban. Pedig korábban a miniszterelnök és a Nemzetgazdasági Minisztérium is azt nyilatkozta: a kormány nem dönthet ebben az ügyben. Hiába kerestük a kormányt és a minisztériumot, nem árulták el, hogy mikor és milyen árfolyamon tervezik a forintosítást és hogy mi változott az elmúlt pár hétben. Az MSZP szerint Orbán Viktor végre belátta, hogy a kormánynak cselekednie kell.

A jegybank szerint elenyésző a hibás devizahiteles elszámolás

A jegybank szerint elenyésző a hibás devizahiteles elszámolás. Csütörtökön vizsgálatot indítottak, miután árfolyamgátas ügyfelek jelezték, hogy megemelt törlesztőkről kaptak értesítőt. Mára kiderült, valószínűleg félreértés történt, az érintett bankok felesleges információkat is feltüntettek az elszámolásban. Néhány pénzügyi vállalkozás viszont saját maga kérte az adósok egy részét, hogy tekintsék semmisnek a kiküldött táblázatokat. Új értesítőt ígértek jövő hétre, más adatokkal, túl a törvényes határidőn.

Előzetes: A kormány dolgozik a devizalapú autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításán

Ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor az állami rádióban. Jelenleg összesen 300 ezer devizaalapú autóhitel és több tízezer személyi kölcsönszerződés van. Részletek hat órakor az RTL Híradóban.

Százezrek nem értik a devizahiteles elszámolást

Sokan egyáltalán nem értik a devizahiteles elszámolást. Jócskán megnőtt a jegybanki felügyelet ügyfélszolgálatainak forgalma. A Nemzeti Bank alelnöke az RTL Híradónak elismerte, hogy nehéz az értesítőt értelmezni, mert nagyon bonyolult jogi megoldás van mögötte. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta, aki elégedetlen az elszámolással, ne a kormány, hanem a bankok előtt tüntessen, vagy a Kúria bíróival beszéljen.

Devizahitelesek, akik többet vártak az elszámolástól

Dühös, csalódott devizahitelesek írtak nekünk leveleket, a forintosítás miatt bosszankodnak. Úgy érzik, hogy amit az elmúlt években befizettek, milliókat, mintha egy feneketlen kútba dobták volna. Nem értik, miért nagyobb a tartozásuk most, mint a hitel, amit 7-8 évvel ezelőtt felvettek. És úgy számolnak, mire lejár a hitel, az eredeti összeg 3-4-szeresét fizetik vissza. És nem érzik azt, hogy a kormány megmentette volna őket.

Devizahitelek: nagyüzem a postán


szerző:
2015.05.03. 18:40
Devizahitelek: nagyüzem a postán

A bankok után most a postán van nagyüzem a devizahiteles elszámolás miatt. Április 30-ig több mint 1,6 millió levelet adtak postára a pénzintézetek, 700 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése még most is tart. Szombaton több dolgozót hívott be a posta, hogy az ügyfelek a lehető leghamarabb kézhez kapják a leveleket. Van, aki elégedett az elszámolással, de olyan is, aki azt tudta meg, hogy az 52 négyzetméteres panellakásáért 29 milliót kell fizetnie.

A bankok után most a postánál van nagyüzem

A bankok után most a postán van nagyüzem a devizahiteles elszámolás miatt. Április 30-ig több mint 1,6 millió levelet adtak postára a pénzintézetek, 700 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése még most is tart. Szombaton több dolgozót hívott be a posta, hogy az ügyfelek a lehető leghamarabb kézhez kapják a leveleket. Van, aki elégedett az elszámolással, de olyan is, aki azt tudta meg, hogy az 52 négyzetméteres panellakásáért 29 milliót kell fizetnie.

Akár egymillióval is csökkenhet a tartozás

Akár egymillió forinttal is csökkenhet a visszafizetendő tartozás összege, ha jól választ új bankot a hiteles, ezt mondta a Híradónknak nyilatkozó szakértő. Az ügyfeleknek erre két hónapjuk van onnantól kezdve, hogy megkapták a forintosításról szóló levelet. A pénzintézetek intenzív kampányba kezdtek a hitelesekért, a szakértő szerint a kamatok mellett az egyéb költségekről is érdemes tájékozódni.

Kampányt kezdtek a bankok az ügyfelekért

Akár egymillió forinttal is csökkenhet a visszafizetendő tartozás összege, ha jól választ új bankot a hiteles, ezt mondta a Híradónknak nyilatkozó szakértő. Az ügyfeleknek erre két hónapjuk van onnantól kezdve, hogy megkapták a forintosításról szóló levelet.

Az autóhiteleket is forintosíthatják?

Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket. Ezt helyezte kilátásba a jegybank ügyvezető igazgatója az állami televízióban. Három hónapja a miniszterelnök még kizárta az állami beavatkozást. Miután januárban rögzítették a lakáshitelek törlesztőjét, az autóhitelesek már 14 százalékkal többet fizetnek. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint kizárt, hogy bankok kedvezményes árfolyamon váltsanak.

Központilag forintosíthatják az autóhiteleket

Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket. Ezt helyezte kilátásba a jegybank ügyvezető igazgatója az állami televízióban. Három hónapja a miniszterelnök még kizárta az állami beavatkozást. Miután januárban rögzítették a lakáshitelek törlesztőjét, az autóhitelesek már 14 százalékkal többet fizetnek. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint kizárt, hogy bankok kedvezményes árfolyamon váltsanak.
 

Érdemes a forinthitelt kedvezőbbre váltani?

Ugyan a devizahiteles elszámoló levelek megérkezésének végső határidejéig még több mint egy hónap van, a bankok már most megjelentek olyan hitelajánlatokkal, amelyek akár a forintosított kölcsönöknél is alacsonyabb törlesztőrészletet kínálnak - legalábbis kezdetben. Érdemes azonban mérlegelni mielőtt egyik hitelből a másikba ugrunk, mert könnyen ráfizethetünk. Gergely Péter hitelszakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy mi mindent kell átgondolni a döntésnél.

A végtörlesztőknek kérni kell az elszámolást

Van olyan korábbi devizahiteles, akinek nem elég otthon várni a bankok értesítését. A kedvezményesen végtörlesztőknek az elszámolást kérniük kell a pénzintézetnél, és fizetni is kell a kérelemért, 10 ezer forintot. A többieknek a bank automatikusan és ingyen küldi az értesítőt az elszámolásról és a forintosításról.

Az Erste már fizet a devizahiteleseknek

Már az elszámolás első napján majdnem 20 milliárdot fizetett ki az Erste Bank az ügyfeleinek. Az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamkülönbözet miatt a devizahiteleseket április végéig kell értesíteniük a bankoknak arról, hogy mennyi pénzt kapnak vissza, ehhez képest az Erste már hétfőn utalt.

Van, akinek 20 százalékkal is nőhet a törlesztője

A jelzáloghiteleseknek a mostani árfolyammozgás már nem oszt, nem szoroz. Az autóhitelesek viszont foghatják a fejüket, jó 20 százalékkal nőhet a törlesztőrészletük. Közben a bankok már postázzák a forintosításról szóló értesítőt. Az ügyfeleknek 30 napjuk van, hogy eldöntsék, megéri-e a forintosítás, vagy sem.

Július


szerző:
2014.12.26. 18:40
Július

Az Országgyűlés megszavazta a kormány első devizahiteles mentőcsomagját. Több mint egymillió forint jár vissza egy átlagos lakáshitelesnek az árfolyamrés gyakorlata és az egyoldalú kamatemelések miatt. A kormányzat a bankok elszámoltatásaként emlegette az intézkedést. Később viszont a megmaradt adósságok piaci árfolyamon történő forintosításáról döntöttek, amit néhány héttel korábban még fideszes vezetők is elképzelhetetlennek tartottak.


 

Pontos menetrend az elszámolásról

Átlagban 25%-kal csökkenhetnek a devizahitelesek terhei, derült ki kedden a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján, amit a forintosításról és elszámolásról tartottak. Elhangzott, hogy az érintetteknek egyelőre annyi a teendőjük, hogy bejelentsék, ha megváltozott a nevük vagy a lakcímük, hogy biztosan megkapják a tájékoztató levelet.
 

A késve fizetők hitelét is forintosítják

Minden ötödik hitelfelvevő legalább három hónapos késésben van a törlesztéssel. Ez derül ki a Nemzeti Bank Híradónkhoz eljuttatott adataiból. Az Országgyűlés kedden fogadta el a devizahitelek forintosításáról, és a Fair Bankokról szóló jogszabályt.

Kész a forintosítás menetrendje


szerző:
2014.11.24. 16:35
Kész a forintosítás menetrendje

Január 1-jétől indul a forintosítás, ha a parlament elfogadja a kormány devizahiteles mentőcsomagját. A devizahitelesek egy csoportja szerint a kormány becsapta őket, és az ellenzék is egységesen utasítja el, hogy a piaci alapon forintosítsák a devizahiteleket.

Többen maradhatnak devizahitelesek

Így módosították a forintosításról szóló törvényjavaslatot. Az igazságügyi miniszter elmondta, azok dönthetnek így, akiknek a kölcsönszerződése 2020 végéig jár le, a korábbi javaslat szerint ugyanis csak a 2015 végéig lejáró szerződések esetén engedélyezték, hogy ne forintosítsanak.
 

Sok devizahiteles jobb megoldásra számított

Rengetegen évek óta várják, hogy végre megoldódik a helyzetük, és leveszik a nyakukból a devizahitelük terhét. Lehetőségek eddig is voltak, a végtörlesztés vagy az árfolyamgát, de ezek messze voltak a tökéletes, mindenki számára elérhető és vonzó megoldástól. A tétet nemrég magasra emelte a kormányzat: a banki elszámolási törvény és a forintosítás sokak számára megnyugtató megoldásnak tűnhetett. De a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Egyáltalán nem az. Ezért érzi magát csalódottnak rengeteg devizahiteles. Moskovics Judit riportja.
 

Meghatározták a kamatfelárat a bankoknak

Sok nyitott kérdés maradt a devizahitelek forintosításával kapcsolatban, pedig hétfőn benyújtották az erről szóló törvényjavaslatot a Parlamentnek. Például nem tudni, pontosan hogyan vonatkoznak majd az új szabályok azokra, akik beléptek az árfolyamgátba.
 

Vita a forintosítás árfolyamáról

Lehet kedvezőbb árfolyamon forintosítani a devizahiteleket a Nemzeti Bank korábbi alelnöke és ellenzéki pártok szerint. Azt mondják, a kereskedelmi bankoknak egy forintjába sem kerülne, és a jegybanknak sem okozna veszteséget, ha a piaci árfolyamtól valamennyivel olcsóbban biztosítanák devizát az átváltáshoz.
 

Gyakorlatilag kötelező a forintosítás

Délután ezt mondta a kormányszóvivő, miközben reggel a nemzetgazdasági miniszter még csak lehetőségként beszélt erről. A kormány vasárnap jelentette be, hogy piaci alapon váltják át forintra a devizahiteleket.
 

Versenyeznek majd a devizahitelesekért

A jó adósok jól járhatnak a forintosítással. Tavasztól ugyanis várhatóan versenyezni fognak a bankok a legjobb devizahitelesekért, akik bármelyik banknál forintosíthatják majd a hitelüket.
 

Az MSZP hamarabb forintosítana


szerző:
2014.09.13. 14:58
Az MSZP hamarabb forintosítana

Senki se rohanjon a bankba, még a képlet sincs meg az egyoldalú szerződésmódosítások miatt visszajáró pénz kiszámításához. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemzők szerint csak a végtörlesztőknek kell kezdeményezniük, a többiek elég, ha várják az értesítést.

Kik az utcai devizaharcosok?


szerző:
2013.10.02. 23:20
Kik az utcai devizaharcosok?

Számtalan kisebb csoport vonul végig a városon, a bankokat szidva, és sokan közülük a radikális fellépéstől sem riadnának vissza. Megkerestük őket, hogy elmondják, ők miért nem érzik hibásnak magukat a helyzetükért.

Kinek lesz jó a devizahitelek forintosítása?

Mit akar a kormányzat, kinek segítenének, és valóban levennék-e a hatalmas terhet a hitelesek válláról? És mi lesz a forinthitelesekkel, akik közül sokan szintén egyre nehezebben fizetik a megemelkedett törlesztőrészleteket?

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való