KERESÉS search-close

fertőzés

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "fertőzés"

Döghús miatt kerültek kórházba

Lépfenével fertőződött döghúst ehettek a Békés megyei Kötegyánban és környékén. Több ember is vehetett a feketén árusított húsból. Úgy tudjuk, a környéken élők közül most többen is antibiotikumos kezelést kapnak. Eddigi információink szerint csak az a házaspár került kórházba, aki feldolgozhatta az elhullott állatot. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Ha jön a baba, mennie kell a háziállatnak?

Sokan félnek tőle, hogy veszélyes lehet a házi kedvenc az újszülöttre. Nyári Diáéknál is felmerült a kérdés, hogy milyen lesz az együttélés a baba érkezése után, és egy állatorvost is megkérdeztünk, hogy mire kell nagyon odafigyelni, és kell-e egyáltalán félni attól, hogy elkap a kicsi valamit a kutyától vagy a macskától?

Ezek a klímaváltozás veszélyei


szerző:
2019.02.22. 07:45
Ezek a klímaváltozás veszélyei

Dr. Nékám Kristóf után Dr. Páldy Anna is felvilágosította a nézőket a globális felmelegedés veszélyeiről, ráadásul az egyiptomi szúnyogokra is felhívta a figyelmet, amik komoly betegségeket hordoznak.

 

MŰHIBA? : „Nem pénzt akarunk, hanem, hogy a lelkünk megnyugodjon”

Egy rosszul beültetett orvosi kanül miatt halhatott meg családja szerint egy 64 éves férfi két évvel ezelőtt az Országos Onkológiai Intézetben. A férfit fej-nyaki daganattal kezelték és kemoterápia miatt ültettek egy portot a mellkasába, ami néhány nap után sebes és gennyes lett, majd a trombózist kapott és elhunyt. A férfi 2015-ben lett beteg, tüneteivel egy vidéki kórházba küldték először, ahol az egyik orvos azt mondta, a nyakán lévő duzzanat csupán esztétikai hiba. Az elhunyt fiában sok a kérdés, amire még mindig nem kaptak választ.
A Híradó riportját ide kattintva nézheti meg.

Továbbra is terjed az influenza

Továbbra is emelkedik az influenzás betegek száma az országban, múlt héten már csaknem 78 ezren fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel. Többségük gyerek és fiatal felnőtt. A híradónknak nyilatkozó háziorvos szerint fontos, hogyan aki beteg, ne menjen közösségbe, munkahelyre vagy iskolába, mert ilyenkor könnyebben alakulnak ki szövődmények, például tüdőgyulladás, ráadásul másokat is megfertőz.

HIV: se kampány, se szűrés

Több ingyenes HIV szűrési lehetőség kellene az országban a szakértők szerint, és állami szűrőprogramra is szükség kellene. Erről beszéltek ma orvosok, a holnapi AIDS világnapja kapcsán, egy konferencián. Nagyjából 2500 ismert HIV fertőzött van Magyarországon, de csaknem négyezren lehetnek azok, akik bár elkapták vírust, nem tudnak róla, mert nem mennek el szűrésre.

ELŐÍTÉLET: „A fasizmus elől jöttem el Magyarországról!”

Őszintén és tabuk nélkül beszélt az RTL Híradónak Bereczky Tamás, hogyan lett HIV fertőzött 15 évvel ezelőtt. Az aktivistával videótelefonon beszéltünk. Tamás már egy ideje Berlinben él, de bőven vannak történetei az itthoni előítéletekről.

Késnek a fertőzések adataival

Csaknem egy hónapja lejárt a határidő, mégsem teszi közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi fertőzésekről szóló tavalyi adatokat. Rendelet mondja ki, hogy ezt szeptember elsejéig kell megtenni. A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetnél azt mondják, a döntéshozók valójában nem akarják közölni a számokat.

Tűvel szúrták meg a villamoson, retteg attól, hogy fertőzést kapott

Rosta Anita hétfőn Budapesten negyed egy körül szállt fel az 1-es villamosra a Kacsóh Pongrác úti megállónál, és azt mondja, már akkor látta az egyik fiatalemberen, aki szintén ezen a járaton utazott, hogy nincs teljesen tiszta állapotban, szerinte kábítószer hatása alatt állhatott. Aztán ütést érzett, amire odakapta a fejét...

Hányással, hasmenéssel járó vírus terjed a gyerekek között

A Híradónk által megkérdezett házi gyermekorvos azt mondta, naponta több ilyen betege is van. A betegség gyorsan fertőz, és akinek gyengébb az immunrendszere, akár kórházba is kerülhet kiszáradás miatt. A csecsemőkre veszélyes leginkább a vírus.

 

Sokszor saját magának okoz az ember gyomorrontást

Erre jutott a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal. Szakemberei szerint manapság már nem a bolti készételek, hanem a rossz saját praktikák vezetnek problémákhoz. A Nébih ezért most tévhitek és mítoszok gyűjtésébe kezdett és a fogyasztók véleményére is kíváncsiak. Például arra, hogy ki az, aki a földre ejtett ételt öt másodpercen belül még megeszi. Ezt ugyanis bizonyos esetekben kifejezetten tilos.

Listeria-fertőzés: 30 ezer tonnát kell visszahívni

Majdnem 30 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a forgalomból a bajai Greenyard csak Magyarországról. A cég termékeiről két hete derült ki, hogy a listeria baktérium egy ritka típusával fertőződtek meg. Emiatt 9-en haltak meg Nyugat-Európában. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte: aki vett az érintett zöldségekből, annak számla nélkül is visszafizetik az árát.

Áradások a Távol-Keleten

Már legalább kétszázan haltak meg Japánban az elmúlt napokban kialakult áradások és sárlavinák miatt, és még mindig sok az eltűnt.

Fertőzés: új határérték lehet

Felül kellene bírálni a baktériumok ellenőrző rendszerét a fagyasztott zöldséget előállítóknál. Ezt mondta a Híradónknak nyilatkozó élelmiszer-mikrobiológus. A szakember szerint akár a jogszabályokat is meg kell változtatni, hogy biztonságosak legyenek az élelmiszerek. A Konzerv és hűtőipari szövetség elnöke szerint inkább a csomagolásra kell határozottan írni, hogy tilos nyersen fogyasztani.

HIV szűrés: életet menthet!


szerző:
2018.06.06. 07:44
HIV szűrés: életet menthet!

Május végén világszerte megemlékeztek az AIDS betegségben elhunytakról. Minden 5. kiszűrt HIV-pozitív már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe, pedig a fertőzés egy 20 perces INGYENES gyorsteszttel könnyedén kimutatható lenne.

A nagymama, aki patkányok között él

Katalinnak elege van abból, hogy veje meztelenpatkányokat tart otthon, ráadásul az is előfordult már, hogy az egyikük megharapta az unokáját. A nagymama irtózik a rágcsálóktól, az esetleges fertőzésekről nem is beszélve.

Miért okoznak ekkora pusztítást az állatoktól elkapott betegségek?

Kedvtelésből tartott házikedvencek, húsukért nevelt haszonállatok, vagy éppen olyanok, akiket tenyésztésre vásároltak. Szeretgetjük, simogatjuk őket, nap, mint nap érintkezünk velük, miközben számtalan veszély leselkedhet ránk.

 

Támadhat a spanyolnáthához hasonló pusztító vírus?

Tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy bármikor kialakulhat a spanyolnáthához hasonló pusztító vírusfertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet frissítette a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáját, amire egy bizonyos X-kór is felkerült. Hogy mi ez, miért kell tudnunk róla, arról a trópusi és egyéb halálos fertőzések specialistáját kérdeztük.   

 

Pánik tört ki Pajkaszegen!

A polgármester szavai rettegést váltottak ki a falu lakóiból, akik a fertőzésveszélytől tartva szaladtak amerre láttak.

 Óriási járvány csapott le a téli olimpia stábjára

Negyvenegyen fertőződtek meg az úgynevezett norovírussal, ami hányással és hasmenéssel jár a téli olimpián. A szervezők még nagyobb járványtól tartva hazaküldtek 1200 biztonsági őrt, karanténba helyezték őket.  

 

Influenza: javában tart a járvány

Egy tüsszentéssel milliónyi vírus kerül a levegőbe, amivel több embert is meg lehet fertőzni. Ezt mondta a híradónknak nyilatkozó háziorvos. Éppen ezért a szakértő szerint, aki influenzás, ne menjen dolgozni. Magyarországon javában tart a járvány. Stábunk járt egy óvodában, ahol a középső csoport csaknem fele hiányzott. Egyre több kórházban van látogatási tilalom, de még mindig kevesebben betegedtek meg, mint tavaly ugyanekkor.

Betegen megyünk be és még betegebben jövünk ki?

Kórházba gyógyulni megy az ember, nem pedig azért, hogy összeszedjen valami fertőzést, vagy ne adj’ isten rühös legyen, ahogy ez történt nemrég a Margit kórházban. De rühöt egy másik riportalanyunk is kapott a kórházban, és mondjuk, ő örülhetne, ha csak ennyivel megúszta volna. Mert állítása szerint kórházi fertőzést kapott, ami miatt még a lábát is elvesztette.

RTLII Híradó 2018-01-09


szerző:
2018.01.09. 21:30

Rüh a Margit kórházban


szerző:
2018.01.08. 18:40
Rüh a Margit kórházban

Betegek és ápolók is rühesek lettek a Szent Margit Kórház ápolási osztályán. Ezt egy ott dolgozótól tudta meg az RTL Híradó. Úgy tudjuk, az időseket gondozó részlegen már októbertől küszködnek a fertőzéssel.

AIDS-világnap: Nincs ok félni a fertőzöttektől

Máig nagy a tudatlanság, még az egészségügyi dolgozók körében is a HIV pozitív emberekről. Ezt mondta Híradónknak a Szent László Kórház infektológusa. A szakértő szerint előfordul, hogy elkülönítik, vagy egyszerűen nem látják el őket, mert tartanak a fertőzéstől.

Következő rész (2017. november 29.)

Joe húsz év után találkozik a nővérével, Tamara szexuális fertőzéstől retteg, Karesz és Milán pedig felhúzza a bukósisakot.

Gusztustalanságok netovábbja

Fertőzött hús, áldatlan higiéniai állapotok, szerződés-szegés – mindez egy osztrák húsüzemben. Viktor maga is megfertőződött valamelyik romlott hústól – erről is mesélt kameránk előtt.

A teljes adást ITT nézheti meg!

Fókusz 2017-10-06


szerző:
2017.10.06. 17:20
Titkolják a fertőzések adatait

Nem tette közzé az országos tisztifőorvos a tavalyi kórházi fertőzésekről szóló adatokat. A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet szerint egy rendelet alapján a számokat már két hete nyilvánosságra kellett volna hozni. Pert indítanak, ha a tisztifőorvos nem adja ki az adatokat. Híradónknak sem mondták el a számokat, csak annyit írtak, a magyar jelentési rendszer az egyik legjobb az Unióban.

Klaudia:

Klaudia szörnyű fájdalmakat él át, és egyelőre fogalma sincs, hogy mi történhetett vele. A szőke lány lábujján egy hatalmas, gyulladt dudor látható, amitől alig bír lábra állni...

Krisztián az orvosi vizsgálat után feladta a játékot

Bár az orvosok szerint Krisztián egy antibiotkium kúrával tovább folytathatta volna a játékot, a srác mégis úgy döntött, hogy feladja és könnyes búcsút vesz társaitól.

Krisztián félelme erősebb volt a győzni akarásnál

Bálint és Tamás után Krisztián is úgy döntött, hogy feladja a küzdelmet. A srácnak elviselhetetlen fájdalmai voltak a begyulladt, gennyes csípései miatt, és bár az orvosok antibiotikum kezelés mellett bent tartották volna őt a játékban, ő mégis a távozás mellett döntött. Ha kíváncsi vagy, hogy miért ezt az utat választotta Krisztián, kinek szurkol a továbbiakban és mi lesz az első dolga a Survivor után, nézd meg exkluzív interjúnkat!

Feri kórházba került!


szerző:
2017.09.11. 20:05
Feri kórházba került!

Ferenc nem vehetett részt a védettségi játékon, mert elfertőződtek a térdén lévő csípések, amitől teljesen feldagadt és begyulladt a lába...

Rengeteg betegséget előzhetünk meg a klíma rendszeres tisztításával!

Ilyen melegben, aki teheti klímát használ otthon vagy az autójában, de tudjuk, hogy mikor és hogyan kell tisztítani? Czirák Attila klíma fertőtlenítő részletesen mesélt róla nekünk!

Ki kell rántani a kullancsot

Eső és lehűlés lesz az egész országban, ilyenkor csípnek legjobban a kullancsok. Szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a kullancsot minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül szedjük ki, a nagyobbat akár kullancskanállal, a kisebbet csipesszel. Ne kezdjünk ügyeletet keresni, ahol majd kiszedik, hanem rántsuk ki bátran, mert a tévhitekkel ellentétben, semmi gondot nem okoz, ha a bőr alatt marad a feje. Viszont minél tovább marad bennünk a kullancs, annál nagyobb az esélye, hogy fertőzést okoz.

Sebestyén Ágit vérig sértették Gabo haverjai

Pumped Gabo szerelménél betelt a pohár! Ágit folyamatosan sértegette VV Soma és Domán, és úgy tűnt, hogy a lány hiába kérte Gabo közbeavatkozását...

Így biztosíthatunk steril körülményeket!

Kimutatták, hogy a fertőzések kórokozók 65%-a cipőtalpon érkezik be az egészségügyi intézményekbe. Emiatt találták ki a cipőfóliázót. De hogyan tehetünk még a kórokozók számának csökkentéséért?

Hiánycikk a kanyaró elleni oltás

Sok gyógyszertárban nincsen kanyaró elleni oltóanyag. Ezt tapasztalta az RTL Híradó stábja. Több patikát is felhívtunk, volt, ahol azt mondták, még a nagykereskedők sem tudják megmondani, hogy mikor lesz. Az egyik szegedi gyógyszertár vezetője azt nyilatkozta Híradónknak, folyamatosan keresik a vakcinát az emberek a makói kórházi járvány óta.

Oltás ellenére fertőződtek meg


szerző:
2017.03.10. 18:24
Oltás ellenére fertőződtek meg

Hat olyan egészségügyi dolgozó is megfertőződött kanyaróval, akik mindkét védőoltást megkapták korábban a betegség ellen.  Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója azt most még nem tudta megmondani, ennek mi az oka. Eddig összesen 31 kanyarógyanús esetet jelentettek, 13-nál igazolódott a vírus, a többinél még tartanak a vizsgálatok. A mintákat 11 megyéből küldték. A főigazgató szerint nincs kanyaró-járvány veszély. Az már biztos, hogy a vírus Romániából érkezett, éppen ezért van, akinek nem ajánlják az odautazást.

Újabb kanyarós beteg Makón

Újabb kórházi dolgozón fedezték fel a kanyaró tüneteit Makón. És van egy olyan beteg is, aki nem a kórházban dolgozik. Úgy tudjuk, ő lehet az, aki behozta az országba a betegséget. Mára 12-re nőtt a kanyaró gyanús betegek száma, közülük eddig 9-nél mutatták ki a vírust. Közben megérkezett Makóra a védőoltás is. A dolgozókat már ma el kezdték beoltani.

Világjárványtól tartanak

Akár világméretű járványt is okozhat az a szuperellenálló baktérium, ami miatt nemrég egy idős nő halt meg az Egyesült Államok-beli Nevadában-ezt mondta Híradónknak a Semmelweis Egyetem professzora. A nő Indiában fertőződött meg, hazautazott, az orvosok az összes antibiotikummal kezelték, de a baktérium mindennek ellenállt, és a nő belehalt a fertőzésbe. Füzi Miklós szerint ez ellen egyedül úgy lehet védekezni, ha nem szedünk feleslegesen antibiotikumot, így meg tudjuk előzni, hogy a szervezetünkbe jutott baktériumok egyre ellenállóbbak legyenek.

Fókusz 2017-01-20


szerző:
2017.01.20. 19:00
Vizsgálják a kisfiú halálát

Valószínűleg agyhártyagyulladás okozta egy kétéves kisfiú halálát a Borosod megyei Körömben. Két napja lett rosszul, mentőt hívtak hozzá, de már ők sem tudtak segíteni. A kórházban, ahová bevitték, egyelőre nem nyilatkoznak. Néhány héttel ezelőtt Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok.

ÁNTSZ: Nincs járvány

Még mindig lélegeztetőgépen van az a 20 éves fiú, akit agyhártya-gyulladással kezelnek a budapesti Szent László kórházban. Orvosa szerint pánikra nincs ok, és az ÁNTSZ is azt közölte, hogy nincs járvány. De nem árt az óvatosság. Továbbra is azt kérik, hogy akinél jelentkeznek a tünetek, azonnal forduljon orvoshoz.

Terjed a madárinfluenza

Újabb gazdaságban fertőz a madárinfluenza. Tótkomlós után most Kiskunmajsán jelentkezett a kór egy kacsatartó telepen. Itt 20 ezer szárnyast kellett leölni, hogy megfékezzék a vírus továbbterjedését. A hatóság szerint mindkét gazdaságba vadmadarak vitték be a fertőzést. A történtek miatt az egész országban elrendelték, hogy a baromfitelepeken, csak zárt helyen lehet etetni, itatni a szárnyasokat.

Calici vírus fertőz a kórházban

Calici vírus fertőz a miskolci Szent Ferenc Kórházban. A hányással és hasmenéssel járó vírustól eddig 29-en betegedtek meg. A betegség a kórházban lévő, amúgy is legyengült szervezetű emberekre rendkívül veszélyes lehet. Az intézményben most tilos a látogatás és új betegeket sem vesznek fel.

Nem is gondolnánk, de az alapos kézmosás életeket menthet!

Most ünnepeltük a Kézmosás Világnapját. A szomorú tény, napjainkban több mint három millió kisgyermek hal bele olyan fertőzésbe, melyek megelőzhetőek lehettek volna akár egy alapos kézmosással. Figyeljünk egymásra!

Élősködő rák pusztítja a halakat

Élősködő rák pusztítja a halakat a Ráckevei Duna-ágon. Eddig 15 mázsa pusztult el. A horgászok azt gyanítják: a horgászszövetség már eleve betegen telepítette be a pontyokat. A szövetség szerint azonban a holtágban fertőződtek meg. A hatóság pedig azt állítja: a vízminőséggel nincsenek bajok, és a Duna ágnál kifogott hal is fogyasztható. Jövő héten újabb vizsgálatok lesznek.

Fókusz 2016-05-23


szerző:
2016.05.23. 17:25
Súlyos betegséget is okozhat a bárányhimlő

Agyvérzést, csontvelőgyulladást és akár vakságot is okozhat a bárányhimlő. Márciusig a szokásosnál többen, majd 17 ezren kapták el a betegséget, közülük több százan, főleg gyerekek kerültek kórházba súlyos tünetekkel, vagy életveszélyes állapotban.

TBC: Az összes diákot megvizsgálják

Teszt oltóanyaggal oltották be a szatymazi iskola diákjait. 253 tanulón végzik el két nap alatt az úgynevezett Mantoux próbát, amely megmutatja, hogy ki fertőződhetett meg a TBC betegséggel. Erre azért van szükség, mert egy héttel ezelőtt az iskola egyik volt dolgozója tuberkolózisban meghalt. Az orvosok azt mondják, a betegség ugyan fertőző, de ahhoz, hogy valaki elkapja, hosszabb ideig kell a fertőzött beteggel szűk légtérben lenni.

Már a városokban is rengeteg a kullancs

Minden eddiginél több lehet a kullancs idén - erre figyelmeztetnek a szakemberek. Már a városok is tele vannak kullancsokkal, vagyis nem csak az erdőkben, hanem a játszótereken és a kertekben is vigyázni kell. A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint a kullancsok fele fertőzött, leginkább Lyme-kórt terjesztenek.

Kikerült az intenzív osztályról Damu Roland kislánya!

10 napja született meg Damu Roland és Edina közös gyermeke, és eleinte volt ok az aggodalomra. Damu Roland azt nyilatkozta, hogy már nem kell az intenzíven feküdnie a babának, aki jelenleg már egészséges és többet is nyom, mint a születési súlya.

Kellemetlen fertőzés veszélyezteti a farmlakókat?

András gazda óva intette a farmereket, hogy megelőzze a bajt. Minél hamarabb ki kell takarítaniuk illemhelyiségüket, hogy elkerüljék a fertőzést, amit könnyedén elkaphatnak, ha nem fogadnak szót Szilveszter barátjának.

Kórházi fertőzések Szekszárdon

Egyre több a kórházi fertőzés a szekszárdi kórházban, azok között a betegek között, akiket a pécsi klinikáról szállítanak át, ezt állítja a Bors című napilap, a szekszárdi kórház egyik főorvosára hivatkozva. Az érintett kórházi orvos pénteken interjút ígért nekünk, végül ő nem nyilatkozhatott, a főigazgató állt kamera elé, aki felháborodott a vádakon.

Veszélyes gomba pusztít a múzeumban, mindent felfal

Pécsen egy veszélyes gomba pusztít egy földalatti múzeumban. Ez a gomba megeszi a fát, a papírt, a textíliákat, és nem mellesleg nagy mennyiségben veszélyes az emberre is. Az eset a napokban került nyilvánosságra, pedig mint kiderült, a múzeum fenntartója és működtetője már hónapok óta tud róla.

Kullancsinvázióra figyelmeztetnek

Kullancsinvázó fenyeget tavasszal az enyhe tél miatt. A kullancsok közül ráadásul egyre több terjeszti a súlyos betegségeket: vírusos agyvelő, agyhártyagyulladást, és a Lyme-kórt. Nem csak a kirándulóknak kell vigyázniuk, sok a kullancs a parkokban is, így akár egy futás vagy kutyasétáltatás alatt is megfertőződhetünk.

Többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben

Belegondolni is szörnyű, hogy valaki besétál a kórházba, azért, hogy ott meggyógyítsák, majd az intézményben kap el egy olyan fertőzést, amibe végül belehal. A napokban az "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű internetes csoport kongatta meg újra a vészharangot, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kórházak sokszor a fertőtlenítőszeren, takarításon spórolnak, ezzel pedig veszélybe sodorják a betegeket. Előfordul ez más országokban is, de nem mindegy, milyen gyakran, és hogy abba mennyien halnak bele.

Fókusz 2016-03-01


szerző:
2016.03.01. 18:55
Súlyos fertőzés az Uzsoki Kórházban

Calici járvány miatt bezárták a budapesti Uzsoki Kórház Neurológiai osztályát. Hétvége óta 25-en fertőződtek meg az osztályon, betegek és dolgozók egyaránt. A Calici egy rendívül fertőző vírusos betegség, hányással, hasmenéssel jár, és érintéssel terjed. 

Túlélte az infarktust, belehalt a fertőzésbe

Túlélt egy súlyos szívinfarktust, majd a kórházban végül belehalt egy ott szerzett fertőzésbe egy beteg. Az eset a közelmúltban történt, erről egy belgyógyász főovos beszélt híradónknak. Társiaval, az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjaival most nyílt levelet írtak. Több pénzt és fertőtlenítőszert, valamint átlátható statisztikát szeretnének a kórházi fertőzésekről.

A férfiakra is veszélyes a HPV

Túlnyomórészt a nők a HPV elsőszámú áldozatai, de sajnos a férfiak is fertőzöttek lehetnek, így könnyen terjeszthetik partnereik körében. Ezért fontos a megelőzés és a védekezés mindkét nem képviselőinek esetében!

Update: A legfrissebb tudnivalók a rémisztő Zika vírusról

Pénteken brazil kutatók nyálból és vizeletből is kimutatták a vírust. Messzemenő következtetéseket még nem vontak le, de újabb adalék lehet a Zika megismerésében. Minden napra jut valami új, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy naprakész legyen.

Több ezren fertőződtek meg a kórházakban

Vészhelyzet van Magyarországon a kórházi fertőzések miatt. Ezt mondta az RTL Híradónak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke, aki úgy számol: évente 3 ezer ember hal meg valamilyen kórházi baktérium miatt hazánkban. A szakértő szerint hiába nyilvánosak az erről szóló adatok, azok bonyolultak a laikusok számára, ráadásul szerinte nem minden esetet jelentenek a kórházak a tisztiorvosi hivatalnak. Onnan egyébként adásunkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Horrorbetegségeket okozhatnak szúnyogok

Egyelőre kérdéses, hogy valóban szúnyogok terjesztik-e a Zikát. Ha azonban beigazolódik mindez, a vírus egy újabb lesz a sorban, amit ezek a kellemetlen rovarok terjesztenek. Mutatunk még párat. 

Abnormálisan kicsi koponyával születnek a gyerekek egy vírus miatt Brazíliában

A zika nevű vírus mikrokefáliát okoz, azaz az újszülött agya és koponyája nem fejlődik ki normálisan. Csak decemberben 19 halálesetet regisztráltak Brazíliában, de már a szomszédos országokban is terjedni kezdett a betegség.

Illegális kutyabevándorlás


szerző:
2015.12.19. 18:20
Illegális kutyabevándorlás

Kelet-Európából, például Magyarországról csempészett kölyökkutyák árasztják el Nagy-Britanniát. Hamis papírokkal, beoltatlanul viszik be őket az országba, hogy hatalmas haszonnal adjanak túl rajtuk. Fertőzéseket és veszettséget is terjeszthetnek, amik az emberre is veszélyesek lehetnek.

Órákig életképes az influenzavírus

Akár nyolc órán keresztül is életképes marad az influenzavírus különböző tárgyakon, például a buszok, vagy villamosok kapaszkodóin. Az általunk megkérdezett háziorvos szerint éppen ezért fontos  a rendszeres kézmosás,  és az influenza elleni védőoltás, amit már lehet kérni a rendelőkben.

Bárányhimlő: veszélyes szövődmények

Agyvérzést, csontvelőgyulladást, vagy akár vakságot is okozhat a bárányhimlő - állítják orvosok. Minden évben több százan - főleg gyerekek - kerülnek kórházba a fertőzés miatt, néhányan életveszélyes állapotban.

Egyre több a kórházi fertőzés


szerző:
2015.10.26. 18:18
Egyre több a kórházi fertőzés

Köldöksérvvel műtötték, nem sokkal később egy kórházi fertőzés miatt meghalt egy szegedi férfi még tavaly nyáron. Felesége kártérítési pert fontolgat. Ügyvédje szerint ilyen esetekben nagyon nehéz bizonyítani a kórház felelősségét. Az adatok azt mutatják, hogy a kórházi fertőzések száma évről évre nő. Az RTL Híradónak nyilatkozó mikrobiológus szerint a sebészeteken és az intenzív osztályokon a legnagyobb a veszély.

Napi Doktor: itt a hideg, támadnak a vírusok

A nyaralások után az iskolában, óvodában, közösségben tartózkodás a gyermekek körében ugrásszerűen fokozza a fertőző felső légúti hurutok előfordulását. A melegebb nappalok, de az olykor már kifejezetten hideg reggelek és az esetleg napközben is feltámadó hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának. Hogy miért pont ebben az időszakban betegszünk meg gyakrabban és mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt, arról beszélgettünk vendégünkkel Dr. Tamási József, belgyógyásszal.

26 embert vittek kórházba Abonyban

Fertőzés miatt 26 embert vittek kórházba az abonyi Speciális Otthonból még kedden. A betegek többségének ment a hasa és láza volt, volt, aki hányt is, de az orvosok nem ételmérgezésre, hanem valamilyen más fertőzésre gyanakodnak. Amíg nem derül ki, hogy mi okozhatta a bajt, addig látogatási tilalom van az otthonban.

Tamponja ölte meg a 13 éves lányt

A 13 éves Jemma-Louise Roberts-et az orvosok félrediagnosztizálták, a rendkívül ritka és veszélyes fertőzés végül az életébe került. Minden jel arra utal, hogy halálát egy teljesen hétköznapi dolog okozta: elkezdett tampont használni, hogy menstruációja közben is tudjon úszóedzésre járni. Olvassa el, mik a toxikus sokk-szindróma tünetei, hogy időben felismerje a bajt!

Nem bombázás okozta a szír kisfiúk sérüléseit?

Bejárta a világsajtót az a fotó, melyet egy négyéves szír kisfiúról, Mohamedről készített egy német fotós. A képen jól látszik, hogy a fiúnak minden végtagja és feje is súlyosan megsérült. Mohamedet és egyéves öccsét az elmúlt napokban szállították a Bethesda kórházba. Állapotukról és a testükön lévő fertőzésekről, melyet valószínűleg nem a robbantás okozott, kezelőorvosukat, Dr. Kostyál Erikát kérdeztük.

Megfertőződött 50 menekült


szerző:
2015.07.29. 18:35
Megfertőződött 50 menekült

Hasmenésre és hasfájásra panaszkodtak. Több lázas beteg menekültet és hozzátartozót ezért busszal vittek kórházba kedd este Budapesten. Egy felnőttet és egy gyereket bent is tartottak a Szent László kórházban.

Napi Doktor: Július 25. a hepatitis világnapja

Magyarországon becslések szerint 70.000  hepatitissel fertőzött beteg él, akiknek több, mint a fele nem tud arról, hogy egy fertőző és kezelés nélkül nagy részben halálos betegségben szenved. Időben történő felfedezéssel és kezeléssel azonban a betegség előrehaladása megállítható, a vírus elpusztításával a kialakuló szövődmények megelőzhetőek.

Napi Doktor: Népbetegség a lábgomba?

Tipikus nyári betegség a lábgomba, bár tény, hogy az év bármely évszakában jelentkezhet. Mit tehetünk a láb gombásodása ellen és hogyan előzhetjük meg a problémát?

TBC-vel kezelnek két szegedi egyetemistát

Mindketten jól vannak, azt még nem tudni, hogy hol fertőződhettek meg. Az egyetem szerint nincs ok az aggodalomra. Azokat a hallgatókat, akik érintkeztek a fertőzött fiatalokkal, szűrővizsgálatra küldik.

Napi Doktor: Veszélyes betegségeket terjesztenek a szúnyogok?

A melegnek és a napsütésnek sajnos vannak árnyoldalai is: nem elég, hogy a nagy hőség és az UV sugárzás miatt különböző betegségek leselkednek ránk, de a kullancsok mellett a másik gyűlölt vérszívó, a szúnyog is megjelenik és ahogy megy le a nap, egyre nagyobb számban, De vajon mindent tud róluk, az általuk terjesztett fertőzésekről és a védekezésről?

Napi Doktor: Nyáron gyakoribb az ételmérgezés

Nyaranta jelentősen megugrik az életmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. Hogy mire kell figyelni, azt Dr. Hidvégi Judit gasztroenterológus mondta el.

Fertőzéseket terjesztenek a nyilvános mosdók kézszárítói?

Sokan nem is gondolnák, pedig tény, hogy a nyilvános WC-k kézszárítói bizony nem mindig a lehető legjobb választások kezünk megszárítására. A szárítók ugyanis fertőzéseket okozhatnak, azáltal, hogy használatukkor kórokozókat juttatnak a levegőbe. Hogy akkor mi mégis a helyes megoldás, elárulta Cserháti Endre, immunológus.

Érkezik hozzánk Fischer Iván karmester

Hétfőn reggel utánajárunk, hogy vajon tényleg fertőzést terjesztenek-e a nyilvános vécék kézszárítói. Czutor Zolival és egy pszichológussal arról beszélgetünk, hogy mit tehet a szülő, ha kritizálják gyermekét. De érkezik hozzánk Fischer Iván, Kossuth-díjas karmester is, valamint egy fiatal mászó, aki a több mint 8000 méter magas K2-t szeretné első magyarként meghódítani.

Keveházi Krisztina lánya már elkapta a rotavírust

A nyári kirándulások nemcsak élményekkel, hanem ferzőzésekkel is járhatnak. A gyomor és emésztőrendszeri panaszokkal megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött. Vendégeinkkel, Keveházi Krisztinával és Dr. Muzsay Gézával, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnökével a betegségről beszélgettünk.
 

Napi Doktor: A leggyakoribb strandbetegségek

Nyakunkon a nyár, ezzel együtt pedig közeledik a strandszezon is. Amikor hétágra süt a nap az emberek nagy többsége, ha teheti, vízparton vészeli át a forró napokat. Ez azonban nem veszélytelen, hiszen nem szabad elfeledkezni a strandolás veszélyeiről. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyásszal a leggyakoribb strandbetegségekről beszélgettünk.

Az alvajárás fertőző? Kiss Ádám bebizonyította, hogy igen!

Részlet a 15. évad 9. részéből:

Alvajárás, alva beszélés, és egyéb permutációk: Ádám tesója, Kriszti bizony eléggé aktívan töltötte/tölti az éjszakákat. A jelenség pedig úgy tűnik, hogy tovább terjedt...

Ha lemaradtál az adásról, kattints ide!

Iskolákban, munkahelyeken terjed a fertőzés

Megint sok a beteg a rendelőkben, pedig már rég vége az influenzaszezonnak. Sokan lázasak, fáj a torkuk, köhögnek. Az orvosok szerint még mindig legalább húszféle felsőlégúti vírus fertőz, ezek országos járványt ugyan már nem okoznak, de kisebb közösségekben, munkahelyeken, iskolákban sok embert meg tudnak betegíteni.

Idén hamarabb támadnak a kullancsok?

Az elmúlt évekhez képest idén nemcsak több kullanccsal, hanem egy új fajjal is találkozhatunk s természetben. Szakemberek szerint a tigriskullancsok új, eddig ismeretlen tünetekkel jelentkező betegségeket is terjeszthetnek. Erről is kérdeztük Dr. Lakos András infektológust.

Ló-AIDS Magyarországon: kell-e félni?

Nemrég olyan fertőző betegséget kapott el egy ló, amely miatt le kellett ölni. A történtekről és a járványszerű vírus veszélyeiről a Lóklinika egyik vezetőjével beszélgettünk.

Évente százezren kapnak fertőzést a kórházakban

Egy statisztika szerint hét év alatt megötszöröződött a kórházi fertőzések száma hazánkban. Dr. Simon Tamás egészségügyi szakjogásszal most utánajártunk, valóban ekkora-e a baj és milyen jogi eszközök állnak a betegek rendelkezésére, ha betegebben, sőt akár maradandó, nem várt egészségkárosodással jönnek ki a kórházból.

Meddig állnak el a sminktermékek?

A sminkszerek esetében sem árt a szavatossági határidőt gondosan ellenőrizni. A lejárt termékek használata sok esetben ugyanis komoly fertőzéseket és bőrproblémákat okozhat.

Tűcsere: veszélyes, ha van, ha nincs?

Az elmúlt hónapokban Budapest két önkormányzati tűcserélő helyét is bezárták. Az egyiket a VIII., a másikat a XIII. kerületben. Szakértők szerint ez hónapokon belül gyorsan terjedő fertőzésveszélyekkel járhat.

Hepatitis C: A lappangó halál bárkiben benne lehet

Több mint 170 millió embert érint világszerte, ám a betegek többsége csak későn tudja meg, hogy fertőzött. Tünde háromszorosan kezelt beteg, ami az egyik legsúlyosabb stádium. A nehéz pillanatokról, fájdalmakról és gyógyulásról mesélt, de a betegség kialakulásáról, tüneteiről is beszélgettünk vele.

Fókusz 15-02-19


szerző:
2015.02.19. 19:20
Fókusz 15-02-19

Fókusz: Újjászületett - Bemutatjuk az ország első műlábas német juhászát. Rush példája segít a jövőben az állatok mentésében. Fertőzés - Győző azt állítja magáról, hogy pestises. Úgy gondolja, hogy az árvizi védekezés közben fertőződött meg. Mi az igazság? Különc költőnő Koreában - Karafiáth Orsi nem szokott meglepődni, de Észak-Koreában egyik ámulatból a másikba esett. Hogyan lehet túlélni a diktatúrát?

Tudjunk meg többet a húgyúti fertőzésről

A húgyúti fertőzés tünetei sorban jelentkeznek és úgy dőlnek el, akárcsak a dominók. Dr. Tóth ezt a folyamatot szemlélteti.

Újszülöttek halálát okozhatja az RS vírus?

Tegnap a legnagyobb közösségi portálon bejárta az országot egy hathetes kisfiú története, aki belehalt az RS-vírus szövődményeibe. Míg az egy évnél idősebb babáknál csak náthát okoz, addig koraszülötteknél akár végzetes alsó légúti fertőzést is kiválthat az RS-vírus. 

Fertőző májgyulladás az iskolában

Fertőző májgyulladás terjed a hajdú-bihar megyei Biharnagybajomban. Az elmúlt hetekben hét ember, köztük négy iskolás kapta el a sárgasággal, lázzal járó betegséget. Többüket kórházban is kezelték.

TBC-vel fertőzte meg egy dajka az óvodásokat

Egy vidéki óvodában dolgozó dajkánál egy kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálaton mutatták ki az aktív tbc-s megbetegedést. Az ovisok között hét gyereknél találták meg a kórokozót, de még nem tudni, hogy megbetegedtek vagy csak tünetmentes vírushordozók. A betegség kialakulásáról, tüneteiről és szövődményeiről beszélgettünk.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való