KERESÉS search-close

felsőoktatás

88 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "felsőoktatás"

Diáktüntetés a Parlamentnél

Törölje el a kormány, hogy csak érvényes középfokú nyelvvizsgával lehessen felvételizni a felsőoktatásba. Ezért tüntettek délután a parlament előtt diákok és pedagógus szervezetek, ellenzéki pártok is csatlakoztak. A tiltakozók szerint az iskolai nyelvoktatás alacsony színvonalú, így csak azok tudnak majd felvételizni, akik drága különórákra járhatnak. A kormány úgy reagált, hat éve ismert, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet felvételizni, és anyagilag is támogatják a nyelvoktatást.

 

A sport előzi a felsőoktatást!

Többet költ a kormány sportra, mint felsőoktatásra, vagy gyógyászati segédeszközökre – derül ki az uniós statisztikai hivatal adataiból. Az mfor.hu írt arról, hogyha ehhez még a TAO-támogatásokat is hozzávesszük, akkor már az alapfokú oktatásnál is több pénzt költ a kormány csak a sportra. A DK szerint ez józan ésszel felfoghatatlan. A Fidesznél azt mondják, ezeket a kérdéseket a parlamentben kell megvitatni.

Fedezd fel a gazdaságtudomány szépségeit!

Közeleg a felvételi jelentkezési határideje, sokan most hozzák meg életük legfontosabb döntését. A BME rengeteg lehetőséget kínál, többek között a Gazdaságtudományi Karon lévő szakokon. Dr. Lógó Emma, oktatási dékánhelyettes, valamit Dr. Nemeslaki András, tanszékvezető, meséltek a gazdaságtudomány szépségeiről.

Félreértik a Corvinus-modellt?

Szinte csak Magyarországon csökkent a fiatal diplomások aránya az Európai Unióban - erről a G7 nevű gazdaság portál írt. A Független Diákparlamentnél attól félnek, a csökkenés folyamatos lesz azzal, ha országszerte kiterjesztik az úgynevezett Corvinus - modellt, vagyis ha több lenne az önköltséges hallgatók száma az egyetemeken.

 

Ponthatárok: „Szia Anya! Spóroltam két és fél milliót!”

Többen jelentkeztek informatikai és műszaki képzésre, de még mindig nagyon népszerű a jogász, a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak. Csütörtök este derültek ki az idei felsőoktatási ponthatárok. Sokan örömükben sírva fakadtak a pontváró bulin, hogy éppen becsúsztak a vágyott főiskolára vagy egyetemre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem maradt az abszolút kedvenc. Érdekesség, hogy a legtöbb, maximális 500 pont is ide kellett, egy olyan szakra, ahova csak egy diák jelentkezett.

Kétezerrel többen jelentkeztek egyetemre, főiskolákra

Majdnem kétezerrel többen jelentkeztek idén főiskolára vagy egyetemre mint tavaly. Egy népszerűbb intézményben ez nagyjából egy teljes kar hallgatói létszámával egyenlő. A számok azt mutatják, a műszaki szakok népszerűbbek, a pedagógus képzések viszont kevésbé vonzóak a diákok számára az elmúlt évekhez képest.

Egyre népszerűbb a duális képzés

December 22-én indult a 2018. évi általános felsőoktatási fevételi eljárás. Ettől a naptól kezdve elkezdődött a jelentkezés a szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Rami és Tibi vendége a témával kapcsolatban Dr. Fehér Orsolya, az SZIE egyetemi adjunktusa és dékánhelyettese, valamint Pesti Richárd, élelmiszermérnök duális hallgató volt.

RTLII: Kihirdették a ponthatárokat

Este kihirdették a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait. A legmagasabb pontszámmal általában a nemzetközi gazdálkodási szakokra lehetett bekerülni. Ehhez több intézményben is 460 feletti pontra volt szükség. Az egyik legmagasabb, 468 pont az ELTE nemzetközi tanulmányok szakára kellett. Idén 106 ezer felvételiző adta be jelentkezését valamelyik egyetemre, vagy főiskolára. Ez 5 ezerrel kevesebb mint tavaly. Akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még este értesítést kaptak az eredményről. Azok, akik most nem jutottak be semelyik felsőoktatási intézménybe, augusztus 7-ig pótfelvételire jelentkezhetnek.

 

 

Nincs esélyegyenlőség a felsőoktatásban

Polónyi István felsőoktatás kutató, egyetemi tanár szerint a mostani egy vállaltan jobboldali kormány, ami nem támogatja a társadalmi mobilitást. A kormányzati lépések a felsőoktatásban elit szemléletet tükröznek, ebből pedig a hátrányos helyzetűek kiszorulnak.

Felsőoktatás: rangsorok fogságában

A táguló világ lehetővé teszi, hogy egyre többen a föld bármely pontjára mehessenek egyetemre. Esetünkben tőlünk külföldre és külföldről hozzánk is. A leendő hallgatók egyik tájékozódási lehetősége, hogy a médiában tanulmányozzák a divatba jött felsőoktatási rangsorokat. De ezekkel a rangsorokkal az a baj, hogy nem lehet összehasonlítani őket, mert lényegében, ahány, annyi féle, és egyik sem veszi figyelembe a nemzeti-kulturális sajátosságokat.

25 éve működik a CEU Magyarországon, mi lesz vele most?

A CEU vezetői, oktatói és diákjai is azt mondják, mindenképpen maradnak Budapesten, ahol az egyetem huszonöt éve működik. Készséggel tárgyalnak, ha van kivel, mert a kormány eddig nem akart tárgyalni velük, de az egyetem függetlenségéből és a tanszabadságból nem engednek. Olyannyira nem, hogy ezek sérthetetlenségére biztosítékokat kérnek. Patthelyzet. Mi lesz?

CEU tüntetés: még a forgalom is leállt

A Közép-európai Egyetem mellett tüntettek vasárnap kora este Budapesten. Annyian voltak a megmozduláson, hogy leállt a forgalom a belvárosban. A tiltakozók a Corvinus Egyetemnél gyülekeztek, onnan vonultak át előbb a CEU épületéhez, majd a Parlamenthez, a Kossuth térre. A felszólalók arról beszéltek, a kormány nem csak a CEU-t támadja, a szabad oktatás került veszélybe.

Magyar felsőoktatás: tévúton?

Múlt héten került nyilvánosságra, hogy a magyar közoktatás elbukta a PISA-tesztet. A középiskolások képességeit vizsgáló három évenkénti nemzetközi felmérés szerint a magyar diákok eddigi leggyengébb eredményüket produkálták. Mindenben a 2015-ben mért nemzetközi átlag alatt teljesítettek, ezen belül matematikai eredményük változatlan, szövegértésben és természettudományokban az eredmény zuhanás a három évvel ezelőttihez képest. Az érintett magyar diákok egy része egyetemre készül. Ahol vagy sikerül versenyképes tudást szerezniük, vagy inkább nem. Dolga-e a felsőoktatásnak, hogy megszűntesse a diákok folyamatosan növekvő hátrányait, amelyeket az óvodából az iskolába, majd az iskolából a középiskolába, végül onnan az egyetemre hurcolnak magukkal?

Fókusz 2016-07-27


szerző:
2016.07.27. 18:55
RTL II: Kiderültek a felvételi ponthatárok

A felsőoktatási felvételi ponthatárok 20 órakor kerültek fel az internetre. Az ország több nagyvárosában is tartottak pontváró rendezvényeket. Kiderült, hogy idén az ELTE biológia-fizika tanár szakára kellett a legtöbb pont, 480 az 500-ból. A felvételizők kétharmadát felvették valamelyik egyetemre. A legtöbb diákot az ELTE-re vették fel. A legmagasabb átlagpontszám pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen kellett a bejutáshoz.

Mennyibe kerül a diploma?


szerző:
2016.01.27. 19:15
Mennyibe kerül a diploma?

Nem is annyira minket, és nem is a magyar diákokat lepte meg a különbség. A külföldieknek esett le az álla, attól hogy hozzájuk képest milyen kevés pénzből és mennyi plusz munkahellyel egyetemista, vagy főiskolás nálunk valaki. A magyar diákok egy ötöde összesen harmincezer forintot próbál beosztani egy hónapban.

Végre kevesebb esőerdőt kell kivágni a szegedi egyetemisták miatt

Napra pontosan nyolc éve történt, hogy megkezdték a papír alapú index kivezetését a Szegedi Tudományegyetemen tanulmányi rendszeréből. Aki már életében állt sorba jegybeíratás miatt, tudja, hogy erről a pirosbetűs napról mindenképp meg kell emlékezni. Éljen január 27-e!

Egyre kevesebb a hallgató a felsőoktatásban

Évről évre egyre kevesebben járnak egyetemre és főiskolára, a Statisztikai Hivatal adatai szerint idén annyian, mint 17 évvel ezelőtt. Eközben egyre több magyar diák iratkozik be külföldön egyetemre és a pedagógusok szakszervezete szerint közülük sokan haza sem jönnek. Az MSZP-nél azt mondják, a szakképzést támogató oktatáspolitika elhibázott, a minisztérium adásunkig nem reagált az adatokra.

A Corvinus feldarabolása ellen tüntettek

Nem adjuk a Budai Campust felkiáltással újra tüntettek a Corvinus Egyetem diákjai. A felsőoktatási államtitkár szeptember elsején jelentette be, hogy a tervek szerint a Corvinus budai karait a Szent István Egyetemhez csatolják. A diákok és tanárok félnek, hogy ebben az esetben eladják az épületeket és az arborétumot, és Gödöllőre kell kijárniuk.

Mégis feldarabolták a Corvinust


szerző:
2015.09.01. 18:40
Mégis feldarabolták a Corvinust

Elcsatolják a Corvinus Egyetem budai karait, ezek január elsejétől  a gödöllői Szent István Egyetemhez tartoznak. Több egyetem is átalakul, intézmények válnak szét és olvadnak össze – ezeket jelentette be kedden a felsőoktatásért felelős államtitkár. A Corvinust érintő változások miatt hallgatók és oktatók tüntettek a minisztérium előtt.

Kiderültek a pótfelvételi ponthatárai

Tegnap este kihirdették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait. Az OH főosztályvezetőjével arról beszélgetünk, hogy a 8200 jelentkezőből hánynak sikerült a bejutás, melyek voltak a legnépszerűbb szakok, és mit tehet az, aki most sem tudott bejutni egyetlen szakra sem. Erről kérdeztük Dr. Stéger Csilla, az OH Felsőoktatási Osztályának főosztályvezetőjét.

Mit tegyünk, ha nem vettek fel az egyetemre, főiskolára?

A több százezer diák mellett, akik örülhettek a felsőoktatási intézményekbe való bejutásnak, azonban sokan voltak olyanok, akik lemaradtak. Hogy ők mit csináljanak az elkövetkezendő egy évben, tanuljanak vagy dolgozzanak, hogy minél hasznosabban teljen ez az időszak, arról Dr. Balogh Mária, munka- és pályatanácsadó szakpszichológust kérdeztük. 

Így darabolnák fel az egyetemeket

Újra lehet önálló Állatorvosi Egyetem, több felsőoktatási intézményt pedig feldarabolnának vagy összevonnának - erről a felsőoktatási államtitkár beszélt. Palkovics László szerint azért van szükség az átalakításokra, mert néhány intézmény fenntarthatatlan a mostani formájában.

Indul a pótfelvételi!

Lassan egy hete, hogy kiderültek a felvételi ponthatárok. Mostanra lettek elérhetők a felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések is. Ezt azok vehetik igénybe, akiknek semmilyen szakra nem sikerült a bejutás vagy valamiért lecsúsztak a megadott határidőről. A feltételekről és lehetőségekről az OH munkatársát, Dr. Stéger Csillát kérdeztük.

A diákok szerint a kormány bundázik

Megbundázott focimeccset játszottak - így demonstráltak vasárnap az oktatók és az egyetemi hallgatók a Parlament előtt. Azt akarták megmutatni, - ahogy fogalmaznak - hogy az egyetemek nem nyerhetnek a kormány ellen, ha a felsőoktatás átalakításáról van szó. Szerintük tovább csökken az egyetemek önállósága azzal, hogy bevezetik az úgynevezett konzisztóriumi rendszert.

Corvinus: Aggódnak az ingatlanokért

Ha kell, harcolni fognak a Corvinus Egyetem Budai Campusáért - ezt mondják a diákok. A vs.hu írt arról, hogy az egyetem Villányi úti épületeit és az ott lévő arborétumot el akarja adni az állam. Az itt működő karok fórumot szerveztek, ahol a vezetés és a diákok is azt mondták, nem akarnak máshova menni. A felsőoktatásért felelős államtitkár az RTL Híradónak úgy reagált, egyelőre nincs semmilyen konkrét tervük az átalakításra. A PM szerint a kormánynak az értékes területre fáj a foga.

A tanárok is csatlakoznak a tüntetéshez

Civilekkel és egészségügyi dolgozókkal közösen tüntetnek csütörtökön a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, egyebek közt azt szeretnék, ha a kormány visszavonná a felsőoktatási törvénymódosítási javaslatot, visszaadná az egyetemek autonómiáját és olyan béreket biztosítana a dolgozóknak, amitől azt érezhetnék, hogy megbecsülik őket.

Szintfelmérőt íratnának a diákokkal

Kompetenciatesztet íratnának a felsőoktatásba belépő és az onnan kilépő hallgatókkal. Egyebek között ezt tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény módosító javaslata. Az államtitkár szerint a szintfelmérésre azért lenne szükség, hogy kiderüljön, hogy az adott képzés mennyit adott a diákok tudásához. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke viszont nem érti, miért kell az érettségi és a sok vizsga mellett külön szintfelmérőt íratni a diákokkal. 

RTL II: Újra utcára vonultak az egyetemisták

A tiltakozók a felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását követelték az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A héten már másodszor tiltakoztak a hallgatók, a hétfő esti tüntetés után a felsőoktatási államtitkár bejelentette: megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak, valamint osztott marad a pszichológia képzés. A mostani demonstráción a hallgatók új egyeztetést követeltek a felsőoktatási törvény módosításáról.

Újra tüntetnek a diákok


szerző:
2015.04.22. 18:30
Újra tüntetnek a diákok

Ma is tüntetnek diákok a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen.

Egyetemek: változások kérdőjelekkel

A magyar felsőoktatásban mostanában kialakult ritmus a következő: kiszivárgó információk – tiltakozások – esetleg tüntetések – a kiszivárgó információkhoz képest kormányzati visszavonulás. Ma összeült a felsőoktatási kerekasztal. Ha jól értjük, megállapodtak: marad a kommunikációs képzés, marad a nemzetközi kapcsolatok szak, marad az ipari formatervezés, de megszűnik az úgynevezett társadalmi tanulmányok alapszak. A hétfői tüntetést szervező egyetemisták azt írják, ők továbbra is „harcolnak, hogy tanulhassanak”.

Meghátrált a kormány a diákok elől

Mégsem szünteti meg a kormány a nemzetközi tanulmányok szakot. Ez a terv váltotta ki a legnagyobb elégedetlenséget a hallgatók és az oktatók körében. Több képzés viszont áldozatául esik a felsőoktatási törvény átalakításának, például a társadalmi tanulmányok. Ez derült ki a felsőoktatási kerekasztal keddi ülésén. A hétfőn utcára vonuló diákok szerint továbbra is veszélybe van az egyetemek autonómiája, ezért szerdára újabb demonstrációt szerveznek.

Az RTL Híradó élőben tudosít a hallgatói fórumról

A kormány pénteken nyilvánosságra hozta felsőoktatási koncepcióját. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkársága a bolognai rendszer felülvizsgálatáról döntött. Ennek következményeként megszűnnek a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakok.Ez rövidtávon anyagilag is ellehetetleníti az ELTE Társadalomtudományi Kar működését, ahogy a többi egyetem társadalomtudományi karait is veszélybe sodorja. A Nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet és a Kar oktatói ezért úgy döntöttek, hogy tiltakoznak a tervezett lépés ellen.

1600 szak szűnhet meg


szerző:
2015.03.26. 18:35
1600 szak szűnhet meg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy törvénymódosítási csomagot dolgozott ki, amelynek része például az is, hogy 2020-ig 15 százalékkal csökkentenék a felsőoktatási szakok számát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak arról szól, hogy pénzt vonjanak ki a felsőoktatásból.

A jövő egyeteme, az egyetem jövője

Az ember: megbecsült műszaki értelmiségi, aki már 48 éves korára akadémikus, ami Magyarországon ritkaság. 8 hónapja kapja magát és elvállalja a felsőoktatási államtitkárságot, négy hónappal később bevezetik a kancelláriarendszert az egyetemeken és vezetésével elkészül a legújabb, 2010 óta az ötödik reformterv. Palkovics László volt Baló György vendége.

5 év – 5 terv a felsőoktatásról

Egyre kevesebb hallgató és egyre kevesebb pénz az egyetemeken. Amúgy a gimnáziumokban is. Sok tehetség külföldön tanul. Szakok megszűntetéséről is hallani. 5 év – 5 terv a felsőoktatásról. A legújabb Palkovics László államtitkáré, aki műszaki akadémikus és teljesítményelvűvé tenné a felsőoktatást. Hogyan? Miből? Kivel? Mikorra? Mi köze a munkaerőpiacnak az egyetemhez? Magyarul Balóval 21:30-kor az RTL II-n!

Érdemes maradni, ha tanulhatunk külföldön is?

Oxford, Harvard vagy Cambridge. A világ elit egyetemei ma már a magyar diákokat is tárt karokkal várják. Arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg rögtön a középiskola után külföldre menni, és hogy jobbnak számít-e egy átlagos európai egyetem az itthoninál?  Kilyén Tamás riportja.

Menni vagy menni? Lassan ez lesz a kérdés

Oxford, Harvard vagy Cambridge. A világ elit egyetemei ma már a magyar diákokat is tárt karokkal várják. Arra voltunk kíváncsiak, miért éri meg rögtön a középiskola után külföldre menni, és hogy jobbnak számít-e egy átlagos európai egyetem az itthoninál?  Kilyén Tamás riportja.

Február 15. fontos dátum a felsőoktatásba jelentkezők számára

A fiatalok jelentős része tanácstalan a továbbtanulással kapcsolatban. Ha a szülők dönthetnének gyermekük továbbtanulásáról, akkor olyan intézményt választanának, amelynek az elvégzése nagy eséllyel egy jól fizetett álláshoz vezet, a diákok háromnegyede viszont még nem tudja, merre indulna tovább.

Fókusz 14-12-05


szerző:
2014.12.05. 19:25
Fókusz 14-12-05

Fókusz: Menni, vagy maradni? - Egyre több fiatal tervezi, hogy külföldre megy tanulni. Sok helyen ingyenes a fesőoktatás! Brutális kegyetlenség - Egy magyar tanárnő az iszlám szélsőségesek első áldozata. Miért kellett meghalnia a háromgyerekes anyukának? Összehoztuk! - Az X-Faktoros versenyzők testvérei adnak erőt a hátralévő csatákhoz. Megleptük őket!

Az egyetemisták reggelig tartják a „blokádot”

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat demonstrációjának résztvevői fórumot tartanak az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Eddig nem politizáltak, most beleálltak a küzdelembe

A diáktüntetések arcai. Eddig nem érdekelte őket a politika. Most mi változott?

Házon kívül 12-12-19


szerző:
2012.12.19. 23:10
Házon kívül 12-12-19

Házon kívül: Rezsicsökkentés - Meglesz-e a beígért 10 százalék januártól? Dühös diákok - Szembementek a kormánnyal és nem akarnak megállni. Az adomány útja - Hogy jut el a csomagunk a rászorulókhoz?

Hiába hajtottak, ugorhat a felvételi

Dani, Ádám, Luca és Dorina. A szentgotthárdi diákok nagy tervekkel vágtak neki az érettséginek. Sokat tanultak, hogy felvegyék őket oda, ahová vágytak. De pár héttel a felvételi jelentkezési határidő előtt hirtelen rá kellett jönniük, hogy talán hiába tanultak.

Tiltakoznak a diákok a röghöz kötés ellen - tudósítónk jelenti

Diákok tüntetnek a felsőoktatási törvénytervezet ellen az oktatási államtitkárság előtt.

Nem kérnek a felsőoktatási törvényből a pécsi diákok

Csütörtök este több mint 200 egyetemista tüntetett a készülő új felsőoktatási törvény ellen Pécsett.

Radikálisan csökkentenék a keretszámokat

Több szakon is megszűnne az államilag támogatott képzés - az oktatási államtitkárság kiszivárgott tervei szerint.

Új rendszerben hiteleznének a hallgatóknak

Csökkenhet a diákhitelek kamata, így a szegényebbeknek is megmaradna a lehetőségük, hogy így tanuljanak.

Nem engednék külföldre a magyar diákokat?

7, vagy 15 évre is itthon tartaná a diplomás fiatalokat az oktatási államtitkárság.

Csak nyelvtudással lehet továbbtanulni?

A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek főiskolára vagy egyetemre a diákok.

Nem kell tovább izgulniuk a felvételizőknek

A három legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bejutáshoz.

Előnyt élvezhet a műszaki és a természettudományi képzés

A kormány fokozatosan emeli a műszaki és természettudományos képzésben részt vevők számát – mondta az oktatási államtitkár.

Marad Hoffmann Rózsa


szerző:
2011.06.20. 17:39
Marad Hoffmann Rózsa

Felajánlotta lemondását, mégis államtitkár marad Hoffmann Rózsa. Orbán Viktor hétfőn kiállt mellette.

„Pokorni Zoltán fejezze be az aknamunkát”

Pokorni Zoltán már többször bírálta a felsőoktatási koncepciót.

Átszervezés alatt az egyetemek


szerző:
2011.05.10. 18:50
Átszervezés alatt az egyetemek

Több egyetemet és főiskolát zárnának be, állítólag azért, mert sok helyen folyik fölösleges képzés.

Megritkítanák az egyetemeket?


szerző:
2011.05.04. 18:55
Megritkítanák az egyetemeket?

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett, így spórolna 3 év alatt 88 milliárd forintot az állam.

Felélesztik Magyar Bálint tandíj-tervét?

Utólagos tandíjfizetés is szerepel a kormány lehetséges tervei között.

Megszűnik a költségtérítéses képzés?

Fokozatosan kivezetnék a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést. Egyebek mellett ezt is tartalmazza a Széll Kálmán terv „apró betűs része”.

Felvételi: szorít a jelentkezési határidő!

Éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények ősszel induló képzéseire.

Új szelek a felsőoktatásban


szerző:
2011.02.09. 09:22
Új szelek a felsőoktatásban

A többi között a felvételi követelmények szigorítása és a vidéki főiskolák megerősítése szerepel a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban.

Pályaválasztási tanácsok szülőknek

Szombaton rendezték meg az első Pályaválasztási Szülői Értekezletet az ELTE-n.

Kevesen mennek mérnöknek


szerző:
2010.12.02. 17:49
Kevesen mennek mérnöknek

A műszaki karokon nincs túlképzés és a mérnökök több állásajánlat közül is válogathatnak.

Kormánypárti vihar a felsőoktatási törvény körül

Pokorni Zoltán azt kifogásolta, hogy Hoffmann Rózsa azelőtt nyilvánosságra hozta a saját ötleteit és koncepcióját, mielőtt egyeztetett volna a frakciótársával.

Új szelek fújnak a felsőoktatásban

Változik az érettségi és a felvételi rendszere is a jövőben. Hoffmann Rózsa ismertette az új felsőoktatási törvény koncepcióját.

Szigorít az új felsőoktatási törvény

A jogszabály-tervezet szerint a diákok csak kétszer vehetnének fel egy tárgyat és négy vizsgalehetőséget kapnának.

Drága mulatság egy költségtérítéses diploma

Másfél millió forintba kerül a legdrágább költségtérítéses szak egy féléve.

Fogorvosi diploma 13 millióért


szerző:
2010.08.03. 08:42
Fogorvosi diploma 13 millióért

Akinek kellően vastag a pénztárcája, pótfelvételin még a slágerszakokra is bekerülhet.

Drága az albérlet az egyetemistáknak

Budapesten százezer, vidéken körülbelül hetvenezer forintba kerül egy hónap az egyetemistáknak és a főiskolásoknak.

Csaknem 100 ezer diákot vettek föl

Sehol nem kellett maximális pontszám a bejutáshoz. A felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők kétharmadát felvették.

Ponthatárok az égben


szerző:
2010.07.02. 08:22
Ponthatárok az égben

200 pont alatt senkit sem fognak felvenni sem költségtérítéses, sem támogatott alap-, sem osztatlan képzésre.

Nyilvános a rektorok fizetése


szerző:
2010.05.28. 12:08
Nyilvános a rektorok fizetése

Mindenki számára megismerhető adat az egyetemi vezetők fizetése.

Hétfőig lehet jelenkezni keresztfélévre

Még van idő az adat- és sorrendmódosításra és a hiányzó dokumentumok pótlására.

Jócskán felemelnék a ponthatárokat

A tervek szerint 2012-től 240 pont alatt nem lehetne bekerülni a felsőoktatásba.

Továbbra is az ELTE a legjobb


szerző:
2009.11.11. 22:09
Továbbra is az ELTE a legjobb

Negyedik éve áll az összesített felsőoktatási rangsor első helyén az ELTE Bölcsészettudományi Kara.

Mit kezdjünk a tucatdiplomával?


szerző:
2009.09.09. 17:52
Mit kezdjünk a tucatdiplomával?

A kommunikációs, a jogi, és a bölcsész pályán a legnehezebb elhelyezkedni.

Plusz 12 ezer gólya


szerző:
2009.09.07. 12:11
Plusz 12 ezer gólya

Ennyien jutottak be a pótfelvételin valamelyik felsőoktatási intézménybe. A jelentkezők 87 százalékát vették fel.

Hétfőig még lehet jelentkezni pótfelvételire

Több mint 300 szak és csaknem 2300 hirdetés közül lehet választani.

Magasak a ponthatárok idén!


szerző:
2009.07.23. 14:33
Magasak a ponthatárok idén!

Kilencvenezernél is többen kezdhetik meg majd tanulmányaikat szeptemberben.

Nincs változás a menő szakoknál

Továbbra is a vendéglátás és a gazdasági szakok a legnépszerűbbek a felsőoktatásban.

Európa felsőoktatása Budapestre jön

2010-ben két rangos nemzetközi konferenciát is rendeznek Magyarországon.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való