KERESÉS search-close

drágulás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "drágulás"

Tovább drágul a tojás


szerző:
2019.03.25. 18:40
Tovább drágul a tojás

Tovább drágul a tojás. A terméktanács úgy számol, húsvét előtt 10-20%-kal emelniük kell a termelői árakat. Azt mondják, a megugró kereslet miatt kénytelenek több tojót beállítani, pedig az ünnep után a tyúkok nagy része nem fial majd hasznot. A KSH szerint már most ismét több mint 40 forintot kérnek egy átlagos tojásért Magyarországon.

Küszöbön az újabb kenyéráremelés!

A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol.

Drágulást hozhat az akcióterv

Drágulhatnak az ingatlanok és a 7 személyes autók a családvédelmi akcióterv miatt - a friss piaci elemzések szerint. A Duna House úgy számol, csak az új támogatások hatására egymillió forinttal emelkedhet év végéig egy átlagos, most 30 milliós budapesti lakás ára. A pénzügyminiszter szerint viszont nem okoznak majd drágulást a múlt vasárnap bejelentett intézkedések.

Drágulnak a folyószámlahitelek

20 % fölé emelkedett a folyószámlahitelek átlagos kamata - az énpénzem.hu számítása szerint. A bankok egy része lejárati időt vezetett be, emiatt nem halogathatja többé a visszafizetést, aki mínuszba megy. Több pénzintézet pedig azoktól is pénzt kér, akik hozzá sem nyúlnak számlájuk hitelkeretéhez - rendelkezésre tartási díj címén. A Híradónknak nyilatkozó elemzők körültekintésre figyelmeztetnek a változások miatt.

Tovább drágulhatnak az építőanyagok

5-10%-kal tovább drágulhatnak az építőanyagok - ezt a gyártók szövetsége jelentette be a munkaerőhiányra és az energiaárak emelkedésére hivatkozva. Ezért és a kereslet élénkülése miatt újabb 10-12%-kal növekedhetnek idén az ingatlanárak országos átlagban a Duna House friss elemzése szerint. Egy lakásvásárlást tervező család átlagosan 3-4 millió forint plusz kiadásra számíthat.

 

A csúszás miatt drágulni fog Paks2?

A Paks2 beruházás csúszásáról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Azt, hogy mikor lehet az eredetileg 2025-re tervezett átadás, azt nem árulta el, ahogy pénteken kérdésünkre a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem. A Párbeszéd szerint már legalább 3 éves a csúszás, emiatt pedig drágul a beruházás, amit újra kellene gondolni.

Kötelező biztosítás: 4-5 %-os emelkedés várható

Várhatóan 50 ezer forint fölé ugrik a kötelező biztosítás átlagos éves díja, miután 4-5%-kal emelkednek a tarifák januárban - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Több az autó és nagyobb a munkaerőhiány, részben a szerelők bérének növekedésével magyarázzák a drágulást. Az áremelés folytatódhat, akinek a szerződése később évfordulós még rosszabbul járhat.

Várniuk kell a támogatásra

Néhány év alatt egyharmadával drágult a tűzifa és még tovább drágulhat. Ennek egyik oka, hogy többe kerül az import fa. Az áremelkedés miatt van, hogy már gázzal is olcsóbban lehet fűteni. A Fidesz még tavaly a választási kampányban ígérte meg, hogy az, aki fával vagy szénnel tüzel is megkapja az idei télen a 12 ezer forintos támogatást. De egy kormányhatározat szerint végül kitolták a határidőt 2019 év végéig.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

A legforróbb év volt 2018: másfélszeresére drágultak a zöldségek

A valaha mért legforróbb év volt a tavalyi Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint. A rendkívüli meleg miatt másfészeresére drágultak a legkeresettebb zöldségek. Az árak pedig csak akkor csökkennek a Terméktanács szerint, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Adócsökkentés: drágább éttermek

Lenyelték az áfát a vendéglősök. Hiába csökkent 5%-ra az éttermi étkezés áfája, 6%-kal drágultak a vendéglők a KSH friss adatai alapján. A tulajdonosok főleg a rekord magas munkaerőhiányra hivatkoznak, azt mondják, béremelésre kellett a pénz. Ugyanakkor a kereslet is jelentősen nőtt, egy év alatt 10%-kal gyarapodott a vendéglátóhelyek forgalma.

Drágul a hal


szerző:
2018.12.17. 18:21
Drágul a hal

Hiába csökkentették az áfáját, 5-7 százalékkal többe kerül a hal idén karácsonykor, mint tavaly. Ezt a termelők szervezete költségeik növekedésével, a takarmány drágulásával és a minimálbér kötelező emelésével indokolja. A kormány korábban úgy számolt, a halfogyasztás pár év alatt megduplázódhat az adócsökkentés hatására. Egyelőre nagyjából 10 százalékkal több hal fogyott.

Drágább lehet a fenyőfa idén a meleg, csapadékszegény időjárás miatt

A lucfenyő a tavalyihoz képest majdnem ezer forinttal kerülhet többe. Az ország legnagyobb fenyőtermelő területein, Somogy és Zala megyében a napokban kezdték kivágni a fákat. Ezek egy részét külföldön adják el, de hamarosan a magyar piacon is megkezdődik az árusítás.

Tovább drágul a Liget-projekt


szerző:
2018.11.11. 18:40
Tovább drágul a Liget-projekt

A Városliget Zrt. vezetőjének legújabb számítása szerint 250 milliárd forintba kerülhetnek a budapesti Városligetben tervezett beruházások. Erről a K-monitor írt. 2012-ben még 50-60 milliárdra becsülték a múzeumi negyed költségeit. Az LMP szerint az építkezést nagyrészt kormányközeli cégek végzik - ezért kerül egyre többe. 

8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítások

8-10 százalékkal, 25-26 ezer forintra drágul a kötelező biztosítás éves díja a most évfordulós autósok tömegénél - ezt a piacvezető alkusz cég számolta ki, miután meghirdették új tarifáikat a biztosítók.

Tovább nőnek az albérletárak az országban

Átlagosan 8-10%-kal tovább drágulhatnak az albérletek egy év alatt. A díjak már több mint 80%-kal emelkedtek az elmúlt négy évben. A Habitat for Humanity civilszervezet szerint jelenleg egymillióan élnek albérletben az országban, és a többség már nem gondolkodik saját lakáson az egyre durvább ingatlanárak miatt.

Drágulhat a közös költség

Drágulhat a közös költség a lakástakarékok támogatásának megszűntetése miatt. A Társasházkezelők Szövetsége úgy számol, több mint egymillió családnak kell mélyebben zsebbe nyúlnia, ahogy lejárnak az eddigi szerződések, mert csak így tudják pótolni a felújításokhoz adott állami támogatásokat. A kormány érdemben nem reagált.

Szinte sehol sem drágult ennyire az élelmiszer

Párját ritkítja az élelmiszerek magyarországi drágulása az Európai Unióban - a G7 gazdasági portál szerint. Majdnem 25 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt 8 évben átlagosan, ami a negyedik legnagyobb drágulás a 28 tagállam rangsorában.

Fontos változások októbertől

Csaknem 18 százalékkal drágulnak a 10 napos autópálya matricák. Szigorodik a hitelezés és életbe lép az új gyülekezési törvény. Ennek értelmében már az is gyűlésnek számít, ha két ember nyilvános rendezvényen közügyekről beszélget, ezért előre be kell jelenteni a rendőrségen.

Drágulnak a közjegyzői díjak

Jelentősen drágulnak októbertől a közjegyzői díjak, erről a Népszava írt. Az erről szóló miniszteri rendelet szerint több díj a duplájára emelkedik, a tételes díjakért pedig 4 ezer 500 forinttal kell többet fizetni.

Újabb drágulás jöhet – emelkedhet a sertéshús ára is

Jelentősen drágulhat sertéshús - az Agrárgazdasági Kamara szerint. Emelkedtek ugyanis a takarmányárak az aszály miatt, és ebben az ágazatban is kénytelenek magasabb bért fizetni a munkaerőhiány miatt.

Tovább drágul az üzemanyag

Újra drágul az üzemanyag. Holnaptól a benzinért átlagosan 405, a gázolajért 410 forintot kell majd fizetni.

10%-kal drágulhat a tojás

A tojás is 10 százalékkal drágulhat a következő hónapokban - ezt a Termékszövetség elnöke mondta az RTL Híradónak. Néhány napja derült ki, hogy ilyen mértékben emelkedhet a baromfihús ára az Európát érintő szárazság miatt. Emiatt drágul a takarmány drágul, hiszen kevesebb van belőle. Magyarországon az év elejei csúcsa óta folyamatosan csökkent a tojás ára, de még most többe kerül, mint tavaly ilyenkor.

 

Drágul a 10 napos sztrádamatrica

Majdnem 18%-kal, 3500 forintra drágul a 10 napos autópálya-matrica októbertől, a fuvarozóknak pedig csaknem 6%-kal kell majd több e-útdíjat fizetniük januártól - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely azt mondta, évek óta nem emelték a díjakat, és falusi utak fejlesztésére költenek majd a többletbevételből. A Fuvarozók Ipartestülete szerint a bolti termékek és a szolgáltatások is drágulnak majd a díjemelés miatt.

 

10 százalékkal drágulhat a baromfihús

Akár 10 százalékkal is drágulhat a baromfihús a következő hónapokban a Baromfi Termék Tanács szerint. Ennek fő oka szerintük az egész Európát sújtó aszály. Emiatt drágább lett a takarmány, és a munkabérek emelkedése, valamint a sertéspestis miatti keresletnövekedés is felfelé tolja a baromfihús árát.

Szerdától ismét drágul a benzin

Szerdától ismét 400 forint felé emelkedik a benzin literenkénti átlagára. A GKI Gazdaságkutató friss prognózisa szerint kisebb ingadozásokkal ugyan, de akár fél éven belül 470 forintig drágulhat az üzemanyag literje - főleg, mert tovább emelkedhet az olaj ára.

Tovább drágulhat az építkezés

További kétszámjegyű drágulás várható az építőiparban. A tégla és a beton már most több mint tizedével, a munkaerő pedig néhol ötödével többe kerül, mint egy éve - az Építési Vállalkozók Szakszövetségének friss felmérése szerint. Arra számítanak, hogy kevesebb új lakás épül mostantól, miután a kormány egyértelművé tette, 2020-tól nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfát.

Sokkal drágább idén a nyaralás!

Durván drágult a nyaralás a KSH friss adatai alapján. A sima lángosért 8 és fél százalékkal többet kell fizetni, mint tavaly. Összességében a fagyi és a strandbelépő is az infláció többszörösével drágult Magyarországon.

Infláció – nagy a drágulás

Öt és fél éve nem volt olyan magas az infláció, mint most. Júliusban átlagosan 3,4 százalékkal nőttek az árak, az egy évvel korábbihoz képest. A benzin 17 százalékkal, a zöldség és a tűzifa 13 százalékkal drágult, és majdnem 10 százalékkal kell többet fizetni a zöldségekért, valamint vajért is

A hús és a kenyér is drágulhat

A sertéshús ára is emelkedhet a tikkasztó hőség miatt a terméktanács szerint, mert takarmánybúzából sincs elég. A kenyér 10-15%-kal drágulhat ősztől, a tejtermelők is a klímaváltozásra hivatkoznak, a tejföl és a vaj legalább tizedével többe kerülhet szeptember elsejétől. Az őszibarackért már most negyedével többet kell fizetni, mint tavaly ilyen-kor.

Nemsokára többe kerül a sörözés

Drágul a sör a következő hetekben. Az egyik legfontosabb alapanyagból, az árpából termett jóval kevesebb, ez okozza az áremelkedést. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint a drágulás mértéke akár 10-15 százalékos is lehet.

Elkészülnek, de jóval drágábban

Egymás után derül ki az uniós közbeszerzésekről, hogy az eredetileg tervezettnél jóval drágábban készülnek el. Az mfor.hu vette észre, hogy a szombathelyi fociakadémia, a szegedi sportuszoda és egy vasúti kommunikációs hálózat építése is ilyen, van, amelyik 20 milliárd forinttal kerül többe a tervezettnél.

10-15 százalékkal drágulhat a kenyér

10-15 %-kal drágulhat a kenyér és a többi sütőipari termék ősztől a GKI kutatása szerint. Évek óta alig emelték áraikat a pékek, pedig a költségeik fokozatosan növekedtek, ráadásul most a gabonát is inkább külföldön adják el, ahol a magyar termelők most többet kapnak ugyanazért az áruért a forintgyengülés miatt.

Drágábban épül az akadémia

Ötödével drágul a pécsi nemzeti kosárlabda akadémia építése. Az eredetileg 2,1 milliárd forintos beruházás költségét előre nem látható körülmények miatt emelték meg nettó 440 millió forinttal.

Drágulást hoz a CSOK vége

Milliókkal emelkedhet egy-egy csokos új ház ára a kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt. Varga Mihály nemrég jelentette be, hogy a kedvezmény 2020-tól szűnik meg. Az egyik szakmai szervezet a Világgazdaságnak azt mondta, a kormánynak mindenképpen meg kellene tartania az áfa-visszatérítés lehetőségét legalább a családi házaknál. Az elemző szerint a csok-igénylések is alaposan visszaeshetnek, ha minden így marad.

Olcsóbb felújítást szeretnének

Egymillió lakás felújítása maradt el a válság kitörése óta eltelt 10 évben - az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint. Ezért az ilyen munkákból az ÁFA egy részének elengedését kérik a kormánytól. A Pénzügyminisztérium viszont azt írta, hogy a CSOK-on változtatnának. A felújítások egy év alatt 15%-kal drágultak, és átlagosan 2-3 hónapot kell várni a szakemberekre. A GKI további 7-8%-os áremelkedéssel számol év végéig.

 

Drágulhatnak az édességek

Drágulnak az édességek és minden sós rágcsálnivaló, a gyártók szerint várhatóan 4-8 százalékkal. A kormány javaslatára ugyanis átlagosan ötödével emelkedhet jövőre a népegészségügyi termékdíj, amely chipsadóként vált ismertté a 7 évvel ezelőtti bevezetésekor.

400 forint felett a benzin ára

Átlépte a 400 forintos lélektani határt a benzin literenkénti átlagára. Ez utoljára csaknem 4 éve fordult elő. Ezúttal főleg a gyenge forint miatt kell többet fizetni a kutakon. A GKI friss előrejelzése szerint egész nyáron a mostani szint közelében alakul majd az üzemanyagok ára. Ma 2600 forinttal kerül többe teletankolni egy átlagos autót, mint egy éve ugyanezen a napon.

 

Drágulhatnak a lakások: a határ a csillagos ég?

Tovább drágulhatnak az ingatlanok. Megszűnik ugyanis a kedvezményes, 5%-os lakásáfa. Varga Mihály azt mondta, 2020-tól, vagyis az eredeti határidő után visszaemelik az adókulcsot 27%-ra. A többletterhet a kivitelezők várhatóan csak részben tudják majd a vevőkre hárítani, az árak viszont már most felfelé indulhatnak a nyilatkozat miatt - az általunk megkérdezett szakértő szerint.

 

Drágulni kezdtek a lakáshitelek

7 éve nem volt ilyen, drágulni kezdtek a lakáshitelek. 2500 forinttal havi 65 ezerre nőtt a legkeresettebb fix kamatozású kölcsönök átlagos törlesztője két hónap alatt - a Bankmonitor szerint. Emelték a hitelkamatokat a pénzintézetek, miután a befektetők más, jövedelmezőbbnek tartott országokba viszik a pénzüket. A már meglévő lakáskölcsönök legtöbbjéért átlagosan néhány száz forinttal kell majd többet fizetni havonta.

 

Jelentősen drágul az üzemanyag


szerző:
2018.07.02. 18:37
Jelentősen drágul az üzemanyag

Az állami hírügynökség információi szerint a benzin árán 7 forintot emel a MOL, így egy liter 95-ös benzin átlagára 399 forint lesz. A dízel öt forinttal drágul, szerdától átlagosan 407 forintot kell fizetni egy liter gázolajért.

Kevés és drága a kajszibarack

Háromszor drágább a kajszibarack a piacokon, mert jóval kevesebb van belőle, mint egy évvel ezelőtt. Baranyában van olyan termelő, ahol a megszokott mennyiségnek alig a tizede termett. Nagyon hideg volt márciusban, elfagytak a fák rügyei, ezért lett  kevesebb a kajszi.

 

Drágul a tej, a vaj, a tejföl

Legalább 15 százalékkal drágul a tejföl és a vaj, a tejért pedig legkevesebb 5-7 százalékkal kell többet fizetni augusztustól. A várható áremelkedést azzal magyarázták, hogy kevesebb a tej és alacsonyabb a zsírtartalom a klímaváltozás miatt.

Többen mennek magánorvoshoz

Egyre többen mennek magánorvoshoz, ami egyre többe kerül. Két év alatt csaknem 30 százalékkal drágultak a szakorvosi vizsgálatok a magánrendelőkben.

Drágulnak a parkolási díjak Budapesten

A mostani 440 forint helyett 525 forintot kell majd fizetni óránként annak, aki Budapest belvárosában szeretne parkolni. Ráadásul a város több pontján is megszüntetik az ingyenes parkolást.

 

Drágulhat a fővárosi parkolás

Minden eddiginél drágább lehet a parkolás Budapest belvárosában. Egy friss előterjesztés alapján a mostani 440 forint helyett 525 forintot kell majd fizetni óránként. A város több pontján megszüntethetik az ingyenes parkolást, az állatkert környékén viszont csökkenhet az óradíj.

 

320 –tovább gyengül a forint

6-6 forinttal tovább drágul az üzemanyagok literje péntektől, és a nyaralás, a külföldi ellátás is lényegesen többe kerül majd a forintgyengülés miatt.

400 forint lehet az üzemanyag

Egy hónapon belül 400 forint fölé drágulhat az üzemanyagok literje - a Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint. Három és fél éves csúcsára emelkedett ugyanis az olaj világpiaci ára, miután kiderült, hogy az Egyesült Államok felmondja az Iránnal kötött atomalkut, ráadásul a forint is idei mélypontjára zuhant a dollárhoz képest.

Túlpörög a lakáspiac?

A lakásárak mintha megállíthatatlanul nőnének. Ehhez járul az építőanyagok folyamatos drágulása és a szakemberhiány, ezek következtében sok új lakás átadása csúszik. Mik a kilátások a magyar lakáspiacon?  

 

Többe kerülhet a balatoni nyaralás

Drágábbak az alapanyagok és a dolgozóknak is többet kell fizetni – emiatt többe kerülhet a nyaralás idén a Balatonnál. A Híradónk által megkérdezett büfések azt mondták, legfeljebb 10 százalékkal emelik az árakat.

Egyre drágább az építkezés

Egy év alatt átlagosan több mint 8 százalékkal drágultak az építkezések az országban. Budapest környékén ennek a háromszorosával emelkedtek az árak. A hitel olcsóbb lett, de egyre többet kell belőle felvenni. A GKI szerint nehezebb ma az otthonteremtés CSOK-kal, mint korábban nélküle volt.

Drágább lehet idén a kajszibarack

Az ország déli részén alig lesz termés, a márciusi rendkívüli hidegben ugyanis elfagytak a virágok. A szakértők szerint a késői fajtáknak köszönhetően lesz azért kajszi a boltokban, de várhatóan többet kell majd fizetni érte.

Drágább lehet idén a méz

Drágább lehet idén a termelői méz. Az elhúzódó tél miatt ugyanis nem tudtak időben felfejlődni a méhcsaládok. Ha hirtelen jön a meleg, és az akác gyorsan kivirágzik, akkor előfordulhat, hogy nem lesznek képesek elég virágport összegyűjteni.

Tovább drágulhat az építkezés

Akár 15-20 százalékkal is tovább drágulhatnak az építkezések - az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint. A cégek több mint 80 százaléka nem talál elég szakembert, és az építőanyagok is durván drágulni fognak a szövetség friss felmérése alapján. Emiatt az ingatlanok akár tizedével többe kerülhetnek majd idén, mint tavaly az általunk megkérdezett szakértő szerint - az újépítésűek és a használtak is.

30-40 forinttal drágulhat a kenyér

30-40 forinttal drágulhat a kenyér kilója a következő hónapokban. A búza ára folyamatosan növekszik, így többe kerül a liszt is. A pékségek szerint a kiadásaik leginkább az emelkedő bérek miatt nőnek. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint ugyanakkor a drágulásnak nincs köze a kötelező minimálbéremeléshez.

Tovább drágulhat a tűzifa

A tűzifa már így is sokkal többe kerül, mint két éve, de még tovább drágulhat: van, ahol 25 százalékos az áremelkedés. Az egyre emelkedő költségek miatt sokan már fát sem tudnak venni, és minden éghető anyagot a kályhába tesznek.

Húsvétig drága marad a tojás

50 és 60 forint között ingadozhat majd a tojás darabja a következő hetekben. Korábban úgy számoltak, tavaly év végéig lehet áremelkedés. A vártnál is nehezebben pótolják a tojótyúkokat Európában, amelyek még a nyári rovarirtószeres botrányban vesztek oda. A KSH szerint egy év alatt csaknem 40 százalékkal drágult Magyarországon a tojás.

RTLII Híradó 2018-01-04


szerző:
2018.01.04. 21:30
Aki csak tud, árat emel

Drágulnak a termékek és a szolgáltatások, különben a kisvállalkozók nem tudják kigazdálkodni az újabb kötelező minimálbéremelést - a GKI Gazdaságkutató szerint. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége úgy számol, sokan végleg becsukják majd a boltot, vagy pedig szabálytalankodni fognak.

 

Tovább drágulhat az építkezés

Akár 8-10 százalékkal emelkedhetnek az építőiparhoz kötődő árak várhatóan január elsejétől. A GKI kutatása szerint soha ennyi cég nem készült még áremelésre. Ezt részben a szakmunkás minimálbér újabb kötelező emelésével indokolják.

Nem bírta a szárazságot a lucfenyő

Drasztikusan megdrágult a lucfenyő. Sokan ragaszkodnak karácsonykor ehhez a fajtához annak ellenére is, hogy a száradó fa tűlevelei teleszemetelik a lakást. Az illata miatt kedvelt. Azért kerül métere 300-500 forinttal többe a tavalyinál, mert a száraz nyár megtizedelte az ültetvényeket.

Drágább lesz a karácsonyi hal

Drágább lesz a hal karácsony előtt. Hortobágyon megkezdődött a lehalászás. Az ünnepekre mintegy 1500 tonna halat fognak ki a halgazdaságnál. Ott úgy számolnak, mivel drágább volt idén a táp, 4-5 százalékkal ők is drágábban tudják eladni a boltosoknak a halakat.

70 forint is lehet egy tojás

Tovább drágulhat a tojás, karácsonyra akár 70 forint is lehet. Erre számít a Pénzcentrum. Jelenleg 50-60 forintba kerül darabja, ami azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőtti árakhoz képest több mint 70 százalékkal drágult, hiába csökkent a tojás ÁFÁ-ja. Ennek oka, hogy egész Európában kevés a tojótyúk, főleg a nyári rovarirtós botrány miatt.

 

Kevés és drága a libahús


szerző:
2017.11.11. 18:20
Kevés és drága a libahús

Kevés a liba, sok boltban nem is lehet kapni a legfontosabb Márton-napi alapanyagot. A Lúdszövetség szerint a hiányt még mindig a tavalyi madárinfluenza okozza. Akkor majdnem két és fél millió szárnyast kellett leölni.

Újra népszerűek a panellakások

Újra sláger a panellakás az ingatlanpiacon. Nem ritka, hogy a fővárosban 15-17 millió forintot is elkérnek egy-egy panelért. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten a vásárlók több mint fele gondolkodik azon, hogy panelt vesz, míg országosan a vevők 30 százaléka. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint annyira drágultak a lakásárak az elmúlt években, hogy sokaknak csak a panellakás jelentheti a megfizethető kategóriát.

Folyamatosan drágul a benzin


szerző:
2017.11.07. 18:43
Folyamatosan drágul a benzin

Visszatérhet a 400 forintos üzemanyagár - a Pénzcentrum szerint. A világpiacon 2 éves csúcsára ugrott az olaj ára, és még 20%-kal drágulhat a következő hetekben - a Bloomberg értesülései alapján. Ennek fő oka a Szaúd-Arábiában kirobbant korrupciós botrány. Magyarországon egy liter benzinért szerdától 3 forinttal többet, 358 forintot kell fizetni.

 

Harmadával drágult a tojás

Harmadával emelkedett a tojás ára év eleje óta, és még harmadával drágulhat év végéig. Magyarországon 50 forintig drágulhat a tojás darabja - ezt a Tojásszövetség elnöke magánvéleményeként közölte Híradónkkal.

 

Drágul a kötelező biztosítás

Jelentősen, 10-15 százalékkal drágul a kötelező biztosítás - az alkuszok várakozásai szerint. Az átlag 18-20 ezer forintos éves díjra számíthat jövőre. A biztosítók jövő csütörtökön hirdetnek új tarifákat nagyjából egymillió ügyfelüknek.

Durván drágult a vendéglátás

Ötödével többe kerülnek a szállások, mint egy évvel ezelőtt - a statisztikai hivatal kimutatása alapján. A forgalmasabb éttermek pedig az ÁFA-csökkentés ellenére, 5-10 százalékkal emelték áraikat - a Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint. Ők amúgy a betöltetlen turisztikai álláshelyekre hivatkoznak, és azt mondják, béremelésre kell a pénz. A Pénzcentrum úgy számol, egy átlagos családnak legalább 100 ezer forintjába kerül majd a pihenés a közelgő, októberi hosszú hétvén, 20 ezerrel többe, mint tavaly.

Nagyon megugrik az üzemanyagok ára

Szerdától a benzin literenként 9, a gázolaj 6 forinttal drágul. Elemzők szerint az áremelkedésnek főként világpiaci okai vannak, hiszen a forint csak minimálisan gyengült az elmúlt napokban. Az Amerikát sújtó Harvey-hurrikán miatt több ottani olajfinomítót leállítottak, így másutt megugrottak az igények. A piaci folyamatokat befolyásolja, hogy egyre feszültebb a helyzet Észak Korea miatt is. Az áremelés után a benzin átlagára 352, a gázolajé 346 forintra nő.

Drágulnak a panellakások

Az ingatlan.com elemzéséből kiderült, hogy még a 450 ezer forintos négyzetméterárnál drágább panellakásokra is van kereslet. Ilyenek a budapesti belvárosban és az újlipótvárosi lakótelepen találhatóak. Az egykori iparvárosokban azonban, ahol mára alig lehet munkát találni, már egy-két millióért is lakástulajdonos lehet valaki.

900 millió forinttal drágulhat a székesfehérvári futballstadion

900 millió forinttal drágulhat az eddig 16 milliárdosra tervezett székesfehérvári futballstadion, az átadása pedig fél évet csúszik. Az önkormányzat ugyanis pénteken úgy döntött, elbontják a régi, amúgy alig több mint 10 éves főépületet, amit eredetileg beépítettek volna az új arénába. A város vezetői előre nem látott statikai problémára hivatkoznak. A baloldali pártok helyi képviselői viszont nem értik, hogy ez miért csak most, 8 hónappal az építkezés kezdete után derült ki.

Jóval drágább lett a gyümölcs

Csaknem 20 százalékkal drágultak a gyümölcsök egy év alatt Magyarországon - a KSH legfrissebb adatai szerint. A terméktanács a munkaerőhiánnyal és a mostoha időjárással érvel. Azt is bejelentették, hogy már a minőséggel is problémák vannak. Néhol harmadával kisebb barack és szilva termett, mint szokott a hetek óta tartó szárazság miatt. Van, ahol már a jövő évi termést is féltik az idei, rendkívüli aszálytól.

Jóval drágább lett építkezni

Ötödével drágultak az építkezések egyetlen év alatt - az építési vállalkozók szövetségének friss kutatása szerint. Már 30 millió forintot kérnek egy átlagos 100 m2-es házért, 6-8 millióval is többet, mint tavaly ilyenkor. Az építőanyagok drágulására hivatkoznak, illetve azt mondják, a kőműveseknek is legalább a harmadával többet kell fizetniük, különben a szakmunkások továbbállnak. Az Ingatlan.com szerint csökkenni kezdett az építkezések iránti kereslet, annyira elszabadultak az árak.

Még tovább drágulnak a lakások

Nincs megállás a lakáspiacon, 11 százalékkal emelkedtek az árak az első negyedéven az egy évvel korábbihoz képest. Ez derül ki a Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. Budapesten pedig tovább gyorsul a növekedés üteme - mondta az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő. A fővárosban akkora a kereslet, hogy az eladók még értékesítés közben is tudnak árat emelni.

Drágul a tejföl és a vaj


szerző:
2017.08.06. 18:25
Drágul a tejföl és a vaj

Drágul a tejföl és a vaj, sőt, kisebb áruhiány is elképzelhető ezekből a termékekből a következő hónapokban. Erről a Világgazdaság írt. Az ok, hogy egész Európában tejhiány van. Már most is 15-20 százalékkal magasabbak az árak, mint egy éve, de a következő két-három hónapban további drágulás várható.

Megint drága a sertéshús


szerző:
2017.07.14. 18:40
Megint drága a sertéshús

Hiába csökkent 27-ről 5 százalékra az ÁFA másfél éve, most ugyanannyi, vagy még drágább is a sertéshús, mint a csökkentés előtt. A vásárlók vagy az akciókat keresik, vagy kevesebbet vesznek inkább. Az árak azért emelkednek, mert az élőállat felvásárlási ára is magasabb, több mint 50 százalékkal. A nemzetgazdasági minisztérium szerint, ha nem csökkentik 27 százalékról 5-re az általános forgalmi adót, még többe kerülne a hús.

Drágulnak a felvágottak és a virslik

Megközelítheti a 10 százalékot a felvágottak és a virslik egy részének drágulása a hústartalom kötelező emelése miatt - ezt az egyik legnagyobb áruházlánc közölte Híradónkkal. Tavaly nyáron szigorítottak az Élelmiszerkönyvön, de a gyártók idén augusztusig kaptak haladékot a termékek összetételének javítására. Többen viszont úgy döntöttek, inkább lemondanak a névhasználatáról, és a gyengébb minőségű készítményeket forgalmazzák tovább.

Drágább lesz a strandolás

Tizedével többe kerülhet a strandolás idén - a Pénzcentrum szerint. A Balaton part egy részén, és két budapesti fürdőben is emelik a belépők árát, a büfék pedig mindenfelé drágulhatnak. A Magyar Fürdőszövetség a növekvő üzemeltetési költségekre, illetve a friss fejlesztésekre hivatkozik.

Árfolyamgát után drágulás jöhet

Akár 15 %-kal drágulhat a volt devizahitelesek egy részének törlesztője. Ha ennél többel emelkedik, meghosszabbítják a futamidőt, így lehet, aki 75 éves koráig fizeti majd a részleteket. Most járnak le az első, 5 évre kötött árfolyamgátas szerződések, az adósoknak pedig kamatostul kell visszafizetniük a felhalmozott tartozásukat, ez 100 ezer családot érinthet. A kormány szerint ők még így is jobban járnak, mint a többi devizahiteles.

Drágább lehet a nyaralás

Több tízezer forinttal drágulhatnak a magyar turisták legkedveltebb nyaralóhelyei. A horvát autópályák használta már mától 5 százalékkal többe kerül, néhány hónapon belül pedig további 10 százalékkal emelkedhetnek a díjak. A szállás is drágulhat - akár tizedével. A turisták idén ugyanis megrohamozhatják a horvát, az olasz és a spanyol tengerpartot, mert például Törökországot kockázatosnak tartják. Ráadásul, tumultusra kell számítani a határátkelőkön is, a várhatóan életbe lépő szigorítások, az új schengeni kódex miatt.

Kevés a munkás, drágulás jöhet

Sokan építkeznének, de nincs, aki felhúzza a házakat. Óriási a munkaerőhiány az építőiparban. Miközben az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az elmúlt évben több mint kétszeresére nőtt Magyarországon a legalább kétlakásos társasházakra kiadott építési engedélyek száma. Ezzel elsők vagyunk Európában. Az ingatlanszakértők szerint a munkaerőhiány miatt drágulás lesz a lakáspiacon, sőt az is előfordulhat, hogy néhány beruházás meghiúsul.

Drágább lesz idén a Balaton

Drágább lesz idén a Balaton, az éttermekben, büfékben akár 10 százalékkal is felmehetnek az árak. A vendéglátók azzal magyarázzák, hogy így megemelhetik az alkalmazottak fizetését, akik egyébként a magasabb kereset reményében Nyugat-Európába mennének dolgozni. Emellett a legtöbb településen nőtt a szállások után fizetendő idegenforgalmi adó, máshol pedig a strandbelépőt, vagy a parkolás díját emelik.

Drágulás jöhet, ha jön az új adó

Mindenképpen drágulással jár majd, ha elfogadják a kormánynak a nagy áruházláncokat érintő javaslatait - a Kereskedelemi Szövetség szerint. Pedig Lázár János korábban azt mondta: nem számolnak drágulással. A szövetség főtitkára az RTL Híradónak azt mondta: a változtatásokkal elsősorban a vásárlók járnak majd rosszabbul.

Árdrágulás – Örüljünk neki?

Mit szólnak ehhez: az infláció az a hivatalos szám, ami mindig kisebb, mint amit én gondolok róla – hogy tehát a legtöbben úgy érezzük, a minket érdeklő árak erősebben drágulnak, mint azt nekünk mondják. Az infláció országos átlagot mér, országos átlagfogyasztó viszont persze nincs. A növekedés és a munkanélküliség mellett az infláció egy gazdaság három legfontosabb számának egyike. Ha magas, az azért nem jó, mert akkor a pénz gyorsan veszít értékéből. Viszont ha az infláció nagyon alacsony vagy nincs, az azért nem jó, mert akkor a gazdasági növekedés is nagyon alacsony marad. Az eurót használó országokban hosszú ideje alacsony az infláció, de a növekedés átlaga az évi 0,4%-ot sem éri el 1995 óta. De ha ez sem jó, az sem jó – akkor mi a jó?

Tovább drágul a Casco


szerző:
2017.02.28. 18:28
Tovább drágul a Casco

Tovább drágult a Casco. 9%-kal, 78 ezer forintra drágult átlagosan az éves díja - a legnagyobb biztosításközvetítő portál szerint. Többen vesznek autót, és nagyobb a kockázat - főleg emiatt drágult. A Biztosítók Szövetségénél azt mondják, egy év alatt ötödével több kárt térítettek meg a társaságok. Ráadásul, hiába lenne kedvezőbb éves díjat fizetni, egyre többen rendezik havi részletekben a számlát.

A déligyümölcs is sokkal drágább

Néhol már a narancsért és a mandarinért is kétszer annyit kérnek, mint tavaly ilyenkor - a rendkívüli dél-európai fagy miatt. A Terméktanács szerint az import gyümölcsből hamarosan utánpótlás érkezik, a friss zöldség viszont tartós hiánycikk lesz, és emiatt Húsvétig nagyon drága marad. A Dietetikusok Szövetsége olcsóbb, helyettesítő termékek fogyasztására figyelmeztet a tél végére kialakuló vitaminhiány miatt.

Nagyon drága a friss zöldség

Brutálisan drágult a friss zöldség Magyarországon az extrém hideg dél-európai időjárás miatt. A padlizsán háromszor, a karfiol és a paradicsom pedig kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint. A terméktanács úgy számol, tartósan, húsvétig maradnak ezek az árak. Annyira nincs utánpótlás, hogy a hipermarketek áruhiányra készülnek, keresett salátafélék tűnhetnek el hetekre a boltokból.

Másfélszeres áron épül az új híd

Tovább emelkedik a vizes vb költsége. Egy gyalogos és kerékpáros hídra is többet költenek, mégpedig 155 millió forinttal. Erről a hvg.hu írt. Közben a budapesti vb összköltségvetése már a négyszeresére emelkedett. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy - mint fogalmaznak - zsákkal öntik ki az ablakon a pénzt. A Fidesz úgy látja, elfogadható, ha egyes beruházások költségei emelkednek, de ha túlzott a drágulás, akkor azt szerintük is vizsgálni kell.

Drágul a Balaton


szerző:
2017.01.29. 18:20
Drágul a Balaton

A legtöbb településen a szállások után fizetendő idegenforgalmi adó lett magasabb, de van ahol inkább a strandbelépő, vagy a parkolás díját emelik. Az önkormányzatok azért döntöttek így, mert idén már csak a korábbi támogatási összeg felét kapják az idegenforgalmi adó után. A Balatoni Szövetség tiltakozott a megszorítás ellen, de a kormány szerint az utóbbi időben túl sok feladatot vettek át a településektől, amit valamiből fedezni kell. 

Jelentősen drágul a Posta

7 százalékkal drágult az elsőbbségi levél, 14-el pedig a csomagok feladása. Jóval az inflációt meghaladó mértékben emelte a legkeresettebb szolgáltatások díját a Posta az újévben. A társaság a növekvő bérköltségekre hivatkozik. A DK szerint inkább bocsánatot kellene kérniük a karácsonyi késések miatt, áremelés helyett. A kormány azt közölte, nem szeretnék kommentálni az állami vállalat árképzését. 

Munkabér miatt drágul a kenyér

Drágul a kenyér a pékségekben februártól - a Pékszövetség szerint. A kenyér, a zsemle és a kifli ára 10-15 százalékkal emelkedhet, a többi terméké pedig akár harminc százalékkal is. Ezt azzal indokolják, hogy a kötelező minimálbér emelés miatt magasabb fizetést kell adni a dolgozóknak, és azt mondják, a pékségek ezt csak áremeléssel tudják kigazdálkodni.

Madárinfluenza: drágul a tojás

A madárinfluenza miatt visszadrágulhat a tojás ára a tavalyi, áfa-csökkentés előtti szintre. A termelők szerint ugyanis a betegség miatt egyre kevesebb a tojás. Pedig egy hete még minden piaci szereplő tartós-árcsökkenésről beszélt. A kormánypártok szerint csak átmeneti drágulás jöhet. Az MSZP egységes áfa-csökkentést szeretne, és akkor nem lehetne trükközni az árakkal.

Terméktanács: drágul majd a tej

Már idén drágulni fog a friss tej - hiába csökkentették 5%-ra az ÁFÁ-ját - ezt a Terméktanács elnöke közölte Híradónkkal egy sajtótájékoztató után, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium tartott az adócsökkentés hatásairól. A minisztérium államtitkára először azt mondta, az árcsökkenés tartós lesz, később viszont nem zárta ki a drágulást a piaci folyamatok miatt. A Terméktanács egyébként úgy számol, az emberek több mint 80%-a tartós tejet iszik, aminek az ÁFÁ-ja sem csökkent most.

Kitiltják a kamionokat


szerző:
2016.12.29. 18:35
Kitiltják a kamionokat

Kevesebb lesz a teherutó a Csongrád megyei főutakon – súlykorlátozást vezetnek be több helyen. Az útdíj miatt egyre több kamion választotta a főutakat az autópálya helyett Csongrád megyében, ezért a közút korlátozza holnaptól a forgalmat. Az M43-assal párhuzamos 43-as út zsákutca lesz a tranzitforgalomnak, ennek legjobban a helyiek örülnek. A fuvarozók szövetsége szerint a tiltás kerülőt, így drágulást hozhat.

Meddig drágul az olaj és a benzin?

Akinek járműve van vagy gázzal fűt, kedvelheti vagy elutasíthatja a globalizációt, ám a folyamat így vagy úgy folyamatosan befolyásolja életét. Két éve még 112 dollár volt egy hordó, azaz 159 liter olaj ára, idén februárra 30 dollárra esett vissza. A gázárak is a legalacsonyabbak a kilencvenes évek óta. A túlkinálat miatt ezek az árak lényegében megtorpedózták az olajtermelő országokat. Ebből elegük lett, és novemberben úgy döntöttek, hogy visszafogják az olajtermelést, hogy drágítsák az árat, amelynek hordója két hét alatt 15%-al drágult és mára 51 dollár fölé nőtt. Úgyhogy a mára 360 forintra nőtt magyar benzinárak elkezdtek a régen tapasztalt 375, meglehet később 400 forintra kacsintgatni. Bonyolult téma, próbáljuk meg kibogozni.

Újra drágul az üzemanyag


szerző:
2016.12.14. 18:28
Újra drágul az üzemanyag

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok ára 3-3 forinttal - ezt szerdán jelentette be a Mol. A 95-ös benzin átlagára literenként 360 forint, a gázolajé 375 forint lesz. Az emelkedés fő oka a kőolaj világpiaci árának növekedése. Az elemző szerint a drágulás már nem tart sokáig, de épp elérheti azt a szintet, ahol a kormány eltörli a plusz jövedéki adót. Az egyik üzemanyagárakkal foglalkozó internetes portál szerint érdemes megnézni hol tankolunk, mert az egyes kutak között akár 60 forint is lehet a különbség.

Drágul a kötelező biztosítás


szerző:
2016.11.04. 13:18
Drágul a kötelező biztosítás

Átlagosan 10-12 százalékkal drágulhatnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások egy biztosításközvetítő cég szerint. A Netrisk.hu összesítése szerint kedd éjfélig 11 biztosító hirdetett új tarifáit az év végi kampányidőszakra.

Drágul a lottó


2016.10.29. 18:40
Drágul a lottó

Drágább lesz a lottó a jövő héttől. Az ötös, a hatos és a skandinávlottó, a Puttó és a Joker 250 forintba kerül majd, vagyis mintegy 10 százalékos a drágulás. A játékok árát utoljára hat éve emelték. A Szerencsejáték Zrt. kárpótlásul azt ígéri: nagyobbak lesznek a nyeremények.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való