KERESÉS search-close

busztragédia

34 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "busztragédia"

Veronai buszbaleset: miért tartott ilyen sokáig az azonosítási folyamat?

Váratlan fejlemény a veronai busztragédia ügyében: azonosították a sebesültek között azt a sofőrt, aki vezetett aznap éjjel. Sokan kérdezték és találgatták az elmúlt napokban, hogy miért ennyire bonyolult, és miért tart ennyi ideig az az azonosítási folyamat. A Fókusz stábja erre kereste a választ.
 

Sok szülő aggódik


szerző:
2017.01.25. 18:06
Sok szülő aggódik

Aggódó szülők, rengeteg kérdés a szervezéssel kapcsolatban. Erről számolt be Híradónknak a legtöbb igazgató azokban az iskolákban, ahol még hátra van a sítábor. Az utat az általunk megkérdezett intézményekben nem mondták vissza a szülők, de érezhető az aggodalom. Volt, aki a biztonság kedvéért még a busz kerekének állapotára is rákérdezett.

11 gyerek és 5 felnőtt áldozat

11 gyerek és 5 felnőtt van az olaszországi busztragédia áldozatai között- tudta meg az RTL Híradó az olasz autópályarendőrség vezetőjétől. A parancsnok azt is elmondta, hogy az azonosításuk várhatóan csak jövő hét elején fejeződik be. A csúszás oka, hogy a vizsgálatok bonyolultak és csak minden kétséget kizáró eredményt akarnak nyilvánosságra hozni. Közben egyre többen búcsúznak videóval és emlékoldalakkal az áldozatoktól, a balesetet szenvedett busz tulajdonosa pedig azt mondta: szigorítanak a biztonsági előírásokon.

Mindenki összefogott értük

Egész Olaszország és Magyarország összefogott, hogy segítséget nyújtsanak a buszbaleset túlélőinek és az áldozatok hozzátartozóinak. Volt olyan kint élő magyar, aki több száz kilométert utazott, hogy segítsen. Az olasz hatóságok és a szállodák személyzete is mindent megtett, hogy könnyítsék a sérültek és a rokonok helyzetét.

Az egyik sofőr túlélte?


szerző:
2017.01.24. 18:04
Az egyik sofőr túlélte?

Ők voltak a legjobbak - ezt mondta volt kollégájuk arról a két buszsofőrről, akik a balesetet szenvedett buszt vezették. Régóta ismerték egymást és sokat dolgoztak együtt. A buszt üzemeltető cég vezetője azt mondta, reménykednek, hogy kollégái életben vannak. A beol.hu úgy tudja egyikük túlélte a balesetet, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. A külügyminiszter azt mondta, az áldozatok és a két sérült azonosítása nehezebb, mint ahogy az olasz hatóságok várták, így valószínűleg még több napig tart, mire eredménye lesz a DNS vizsgálatoknak.

Nem műszaki hiba okozta

Nincs műszaki hibára utaló nyom és biztos, hogy a busz nem ment a megengedettnél gyorsabban - ezt mondta Híradónknak a veronai autópályarendőrség vezetője. A parancsnok szerint lehetséges, hogy a magyar diákokat szállító jármű sofőrje elaludt vagy rosszul lett, de ezek még csak feltételezések, amelyeket bizonyítani kell. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a túlélők beszámolója szerint sem történt semmilyen rendkívüli esemény a baleset előtt.

Nemzeti gyász


szerző:
2017.01.24. 00:40
Nemzeti gyász

Pénteken éjjel brutális baleset ért egy magyar autóbuszt egy olasz autópályán. A busz kigyulladt, utasai közül 16-an meghaltak, sokan megsérültek, ketten most is életveszélyben vannak. Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Most először egy közlekedési szakértőt hallgatunk meg, utána két pszichológussal beszélgetünk, akik rokonoknak, barátoknak, családoknak és egy budapesti középiskola közösségének igyekeznek segíteni, hogy képesek legyenek feldolgozni azt, ami alighanem feldolgozhatatlan.

Megemlékezést tartottak a miskolci iskolában

Megrendülten hallgatták igazgatójukat az iskolarádión keresztül a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai hétfőn reggel. Az iskolában megemlékezést tartottak, és gyertyát gyújtottak az olaszországi buszbalesetben elhunytak emlékére.

Jó állapotban lehetett a busz

Információink szerint az elsődleges vizsgálatok alapján mindent rendben találtak a nyomozók a tragikus balesetet szenvedett buszt üzemeltető cégnél. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vasárnap tartottak házkutatást a cég telephelyein, műszaki dokumentációkat és számítógépeket foglaltak le. Úgy tudjuk, hogy a busz megfelelő műszaki állapotban volt, minden előírt karbantartást szakszerűen elvégeztek rajta. A magyar rendőrök az olasz hatóságokkal párhuzamosan indítottak nyomozást, melynek célja, hogy kiderítse, a busz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot.

Nem volt tanítás a Szinyeiben

Nem volt ma tanítás a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, mégis bement sok diák, mert nem akart otthon maradni a fájdalmával. A szakemberek szerint segíthet a tragédia feldolgozásában, ha a fiatalok egymás között is beszélgetnek az érzéseikről. Közben országszerte megemlékezéseket tartottak az iskolákban, a pedagógusok pedig útmutatót kaptak a tanórai beszélgetésekhez.

Sokáig tarthat az azonosítás

Még nem tudják a hatóságok, hogy mikorra tudják azonosítani a tragédia áldozatait. Ezt mondta az RTL Híradónak a milánói főkonzul. Timaffy Judit azt mondta, a szülőktől és az áldozatoktól is levették már a szükséges mintákat, most kezdték ezeket összevetni. A Semmelweis Egyetem DNS laboratóriumának vezetője szerint ilyen súlyos égési sérüléseknél az azonosítás sokkal nehezebb, és akár egy hétig is eltarthat.

Már csak 2 sérült van Veronában

Repülővel hozták haza a sítábor szervezőjét. A tornatanár ma érkezett a Honvédkórházba, az RTL-nek nyilatkozó olasz orvos azt mondta: eddig a neurológiai osztályon kezelték, mert bár tudatánál volt, súlyos fejsérülést szenvedett. Állapota stabil, jelenleg nem kell műteni. Két válságos állapotú sérültet még mindig Veronában tartanak. Kezelő orvosuk az RTL Híradónak azt mondta: óráról órára változik az állapotuk, még legalább két-három nap kell ahhoz, hogy eldőljön, mikor kerülhetnek szállítható állapotba.

„Valahogy el kell fogadni”

Együtt sírtak ma a többiekkel az iskolában, ezt mondta az RTL Híradónak Benedek, egy 15 éves fiú, aki túlélte a veronai tragédiát. Azt mondta, beszorult az ülésbe, de végül kijutott az égő buszból. Sokan viszont már az ütközés pillanatában meghaltak. Beszélt a híradónak egy édesanya is, akinek mindkét gyermeke túlélte a tragédiát, de kisebbik lánya osztályából a hat táborozóból csak ketten jutottak haza.

BUSZTRAGÉDIA: Isteni csoda, hogy hazajöttek a gyerekei

Pataki Ágnes korábban már nyilatkozott az RTL Híradónak, akkor telefonon. Ő az az édesanya, akinek 15 és 17 éves lánya is a buszon volt, mindketten túlélték a szerencsétlenséget. A tragédiáról beszélt a Híradónak.

Hétfőn nemzeti gyásznap

Félárbocra eresztik reggel a nemzeti lobogót a Parlament előtt, és fekete zászlót tűznek ki az országban minden középületre. A veronai busztragédia miatt hétfőn nemzeti gyásznap lesz. Valamennyi iskolában emlékeznek az áldozatokra. Lesz, ahol egyperces néma felállással, máshol istentiszteleten róják le kegyeletüket a diákok.

Évekig tarthat a terápia

Akár évekig tartó terápiára is szükségük lehet a túlélőknek. Sőt a hozzátartozóknak, az iskolatársaknak és a pedagógusoknak is pszichológus segíthet. Közvetlenül a baleset után a Katasztrófavédelem és a Máltai szeretetszolgálat is kríziskezelő csoportokat küldött Veronába, hogy segítsenek a sokk feldolgozásban. A Szinyei Merse Pál Gimnáziumban pedig szintén szakemberek készítették fel a tanárokat arra, miként segíthetnek a diákoknak.

Életveszélyes az állapotuk

Veronában van tudósítónk Litauszky Balázs, aki elmondja, hogy mi lehet tudni a két életveszélyes sérült állapotáról. És arról is, hogy hol tart a baleset vizsgálata.

Hazahozták a sérültek többségét

Két sérült biztosan nem jöhet haza egyelőre, ők olyan súlyos, életveszélyes állapotban vannak, hogy nem szállíthatóak. Őket még azonosítani sem sikerült, csak annyit lehet tudni róluk, hogy felnőttekről van szó. A többi sérült viszont hazatérhet. Többen már meg is érkeztek, két embert a magyar mentőszolgálat szállított haza repülővel. A gépük nem sokkal adásunk előtt landolt, majd a Honvéd Kórházba vitték őket.

„Feldolgozhatatlan a tragédia”

Még vasárnap délelőtt is volt, aki bizonytalanul kereste hozzátartozóját, a közösségi oldalakon kérdezte, tud-e valaki róla. A Veronába érkezett szülők és hozzátartozók közül még azok is megrendültek, akiknek épségben volt gyermeke - azt mondják, feldolgozhatatlan a tragédia. Mindez megviselte azokat is, akik segíteni érkeztek a helyszínre, vagy akik itthon keresték a hozzátartozókat.

Nem azonosították a halottakat

Továbbra sem tudták azonosítani a péntek éjszakai tragédia valamennyi halálos áldozatát. Sőt még a két életveszélyes sérült azonosítása is hátravan. Egyikük súlyos égési sérüléseket szenvedett, másikukon koponyaműtétet hajtottak végre. A hozzátartozók DNS-e alapján próbálják az azonosítást elvégezni. Közben a közösségi oldalakon több lehetséges áldozatról jelentek meg egymásnak ellentmondó információk.

GYŐRFI PÁL: A legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek

Két embert még mindig válságos állapotban kezelnek Veronában a buszbaleset sérültjei közül. A többiek azonban hazafelé tartanak, vagy már Magyarországon vannak. A főleg középiskolás diákokat szállító busz pénteken éjjel szenvedett balesetet, és teljesen kiégett. A helyszínre érkező, a tragédiákkal mindennap szembesülő szakembert is megviselte a találkozás a hozzátartozókkal. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője nyilatkozott.

BALOG ZOLTÁN: Elviselhetetlen terhet cipelnek a hozzátartozók

Hazatérhet az olaszországi busztragédia szinte valamennyi sérültje. A tragédiával kapcsolatban sokakat a bizonytalanság őrölt fel. A bizonytalanság miatt volt, aki szombaton az iskolához látogató miniszterhez fordult. Balog Zoltán is segített a kutatásban

 

Veronai buszbaleset: gyász és döbbenet

Hősi halottként említi az olasz sajtó azt a magyar diákot, aki utolsó erejével törte ki a lángoló turistabusz ablakát. A veronai karambol pusztító erejű volt, a busz jobboldalán, elől utazók azonnal meghalhattak. A veronai rendőrkapitányság vezetője azt mondta, hogy a fiút már holtan találták meg a hatóságok: kezében ablaktörő kalapácsot tartott - korábban ő törte be a busz egyik ablakát, amin több utastársa is kimenekülhetett. A fiú életeket mentett meg, de magán segíteni már nem tudott.

Bonyolult nyomozásra számítanak

Magyar diákok haltak meg egy olaszországi buszbalesetben. 16-an vesztették életüket, 26-an megsérültek, többen életveszélyes állapotban vannak. A budapesti Szinyei Merse Gimnázium diákjai és kísérőik egy franciországi sítáborból tartottak hazafelé. A baleset helyszínéről Litauszky Balázs tudósít.

Nemzeti gyásznap lesz hétfőn

Hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány. A középületekre kifüggesztik a gyászlobogót és elmaradnak szórakoztató rendezvények. Közben sorra érkeznek a részvétnyilvánítások. Áder János államfő, a magyar és az olasz miniszterelnök, és valamennyi parlamenti párt együttérzését fejezte ki az olaszországi buszbalesetben elhunytak családtagjainak. Szijjártó Péter külügyminiszter könnyeivel küszködve tartott sajtótájékoztatót, ezen arról beszélt, mindenben segítik a családokat.

Tapasztalt sofőrök vezettek

Sokkolta a történtek híre a szerencsétlenül járt buszt üzemeltető cég munkatársait. Híradónknak azt mondták, nem értik, mi történhetett, mert a jármű jó műszaki állapotban volt, és tapasztalt sofőrök vezették. Az olasz rendőrség egyelőre több verziót is vizsgál. Van olyan kamionsofőr, aki szerint füstölt a jármű motortere, egy kollégája pedig kerékproblémákról beszélt az olasz rendőröknek. Ami tény, a helyszínen nem találtak féknyomokat, ezért azt sem zárják ki, hogy a buszvezető elaludt.

Gyertyagyújtás a gimnáziumnál

A budapesti Szinyei Gimnáziumnál reggel óta gyűlnek a virágok, és napközben is többen gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. Este, nemsokkal adásunk előtt pedig megemlékezés kezdődött. Ott van tudósítónk Kovács Kinga.

Pszichológusra is szükség van

Jelenleg a tragédia 10 sérültjét ápolják három különböző veronai kórházban. Közül egy felnőttet újra kellett éleszteni, őt most is mesterséges kómában tartják. Vannak, akik súlyos, a legtöbben könnyebb égési sérülésekkel, csonttörésekkel kerültek kórházba. A sokkos állapotban lévő diákokkal és felnőttekkel magyar pszichológus foglalkozik. Itthon pedig a Heim Pál Gyermekkórházban már felkészültek a sérültek ellátására. A konzul szerint vannak, akik már ma hazaindultak a szüleikkel.

Sérülten is a diákokat mentette

Egyre több drámai részlet derül ki a baleset utáni mentésről. A Szinyei Merse Pál Gimnázium tornatanára sérülten is mentette a gyerekeket, de a két sajátját nem tudta élve kihozni a roncsból. szemtanúk szerint ordítva próbált segíteni az áldozatokon, majd kórházba vitték a mentők. Sok diák egy törött ablakon át menekült ki a roncsból. Özönlenek a részvétnyilvánítások és az aggódó üzenetek az interneten.

Az ablakon át menekültek

Magyar diákok haltak meg egy olaszországi buszbalesetben. 16-an vesztették életüket, 26-an megsérültek, többen életveszélyes állapotban vannak. A budapesti Szinyei Merse Gimnázium diákjai és kísérőik egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Az ütközés olyan erejű volt, hogy a busz jobb első felén ülők azonnal meghaltak, sokan fel sem foghatták, hogy mi történt. Akik hátrébb ültek lényegében csapdába estek, az ajtókon nem tudtak menekülni a tűz és a füst elől. A szerencsésebbek ki tudtak mászni az ablakon keresztül. Az egyik halott diák kezében megtalálták a vészhelyzetekre rendszeresített egyik kalapácsot, valószínűleg ő törte ki az egyik ablakot, amelyen keresztül társai ki tudtak menekülni. Azt, hogy pontosan mi okozta a balesetet, még vizsgálják, az olasz rendőrség nyomozást indított. Lehetséges, hogy a sofőr elaludt vezetés közben.

BUSZTRAGÉDIA: Gyermekei hívták fel az édesanyjukat, hogy elmondják mi történt

A Szinyei Merse Pál Gimnázium évek óta ugyanoda szervezte a sítábort, a program népszerű, és egész évben várt túra volt. Aki későn kapcsolt, lemaradt az útról, a férőhelyek gyorsan beteltek idén is. Pataki Ágnes még időben jelentkezett, mindkét lánya elmehetett síelni. A szülők telefonja pénteken éjjel, 23 óra 49 perckor megszólalt. Idősebbik lányuk hívta őket. Azt mondta, hogy ne ijedjenek meg, ők jól vannak, de a buszuk balesetet szenvedett és lángol. Majd letette, és a szülők nem tudták visszahívni. Próbálták elérni a kísérő tanárokat, de végül csak a Külügyminisztériummal tudtak beszélni. És azonnal elindultak Olaszországba.

BUSZTRAGÉDIA: A tűzoltók hiába érkeztek gyorsan a helyszínre

A tűzoltók hiába érkeztek gyorsan a helyszínre, a járműnek csak a váza maradt meg. A diákokkal teli busz egy franciországi sítáborból tartott hazafelé. Az olaszországi Verona mellett haladtak el, amikor a tragédia történt.

BUSZTRAGÉDIA:

Szombatra virradó éjjel balesetet szenvedett egy magyar diákokat szállító autóbusz Olaszországban. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai utaztak, akik egy franciaországi sítáborból tartottak haza. A szerencsétlenségben legkevesebb 16-an meghaltak és 26-an megsérültek.

Fókusz 13-09-09


szerző:
2013.09.09. 19:45
Fókusz 13-09-09

Fókusz: Újratöltve - Jól vizsgáztak az X-Faktor új mentorai, bemutatjuk az idei széria legelső felfedezettjeit. Nagy találkozás - Puskás Ferenc özvegye 57 év után köszönhette meg megmentőjének, hogy segített neki átjutni a határon. Megrázó tragédia - Megszólal a győri kosárlabdacsapat kapitánya, aki szintén ott volt a buszon. Megdöbbentő vallomás!

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való