KERESÉS search-close

alapítványok

27 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "alapítványok"

Milliárdok jutottak 3 alapítványhoz, megnéztük mire költötték

Kit ne hatnának meg a beteg gyerekek és az elhagyott állatok? És biztos, hogy aki teheti, megpróbál valahogy segíteni nekik. Hosszú idő óta nyertesei az adó egy százalék-gyűjtésnek azok a szervezetek, amelyek ezekkel a tevékenységekkel foglalkoznak.  Három, egy személyhez köthető alapítvány az évek alatt több mint kétmilliárd forintra tett szert, hála az adófizetőknek. Arról, hogy valami nem teljesen tiszta az alapítványok körül, a 444 írt még decemberben, és ahogy kutakodni kezdtünk, egy csomó mindent mi is furcsának találtunk.

Nem adják ki, amíg az MNB-é a palota

Saját alapítványaitól veszi meg a jegybank az egykori Posta Palotát. Az alapítványok két éve azért vásárolták meg a budapesti épületet, hogy felújítsák, és bérbe adják az irodákat. A jegybank most viszont közölte, inkább a Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége költözik az épületbe.

Újabb milliárdokat költenek ingatlanokra

Újabb épületet vettek a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó alapítványok. Ezúttal Budapest egyik legdrágább környékén, az Andrássy úton vásároltak meg két palotát. A vételár és a felújítás költsége együtt 4 és fél milliárd forint. A Demokratikus Koalíció szerint, ha a jegybanknak van megtakarítása, akkor azt fizesse be a költségvetésbe és ne luxusra költse.

A hölgyismerős négy helyről kap fizetést

Távozott a nemzeti banktól, de rövid időn belül már két jegybanki alapítványtól négy jogcímen kapott pénzt Matolcsy György hölgyismerőse. A Népszabadság írt arról, hogy a 32 éves nő, 1 millió 700 ezer forintos jegybanki fizetése után most is milliós tiszteletdíjat kap. A jegybanki alapítványok az RTL Híradó kérdésére sem árulták el, hogy pontosan mennyit. Az Együtt szerint, ha Vajda Zita valóban együtt él Matolcsy Györggyel, akkor nemcsak a jegybanknál, de az alapítványoknál vállalt munkája is összeférhetetlen a magánéletével a jegybanktörvény alapján.

Elismerte, hogy öt helyről kap fizetést

Először letagadta, majd beismerte a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványai által létrehozott cég vezetője, hogy egyszerre öt pozíciója is van jegybankhoz köthető különböző vállalkozásokban. Fekete Zoltán azt nem árulta el, hogy mennyit keres, de azt mondta, mind az öt helyről kap fizetést. Ezután az alapítványok levélben azt közölték, Fekete Zoltán maga is rosszul tudja, és csak két posztért fizetik. A vezérigazgatót azután kérdezte erről az RTL Híradó, hogy bejelentették: több mint 7,7 milliárd forintért irodaházat alakítanak ki Széll Kálmán térnél lévő régi postaszékházból.

A bevétel nagy rész az alapítványoktól jött

A vs.hu kiadója több mint kétszer annyi támogatást kapott a jegybank alapítványaitól, mint amennyit hirdetésekből megkeresett. Ezt a 444.hu vette észre a cég most közzétett beszámolójából. Ebből az is látszik: a cég kiadásai épp az alapítványoktól kapott majdnem félmilliárd forinttal nőttek egy év alatt. A DK szerint ezt a köznyelv, lopásnak hívja. A vs.hu kiadója nem válaszolt a kérdéseinkre.

Beteg gyerekekért úsztak

Több mint ezren, összesen 8 millió forintot gyűjtöttek össze, most először Magyarországon úszással. 50 amatőr indult a különleges úszóversenyen, hogy támogassanak például egy beteg gyerekeket és szüleiket segítő Alapítványt, drogbetegek felépülését szolgáló központot, és közösségi programokat. A versenyzők maguk dönthették el, hogy hány métert vállalnak, és hogy mire mennyi pénzt szeretnének összegyűjteni. A 77 éves, világhírű operatőr, Ragályi Elemér például lányával közösen indult.

 

65 milliós kisjátékfilm jegybanki pénzből

Filmet is készíttet a nemzeti bank egyik alapítványa. Több mint 65 millió forint közpénzt költenek erre - derítette ki az RTL Híradó. A kisjátékfilm a magyar találmányokról szól majd. A céget, amely a pénzt kapta, egy héttel a döntés előtt jegyezték be. Az alapítvány szerint a 25 perces alkotás a kis és középvállalkozások versenyképességét növeli majd. Az DK-nál úgy látják: az alapítványoknak nem dolguk, hogy filmeket finanszírozzanak.

Többmilliós játékfilm jegybanki pénzből

Több mint 65 millió forint közpénzt költ egy kisjátékfilm elkészítésére a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa – derítette ki az RTL Híradó. A film a magyar találmányokról szól majd. A Talentum Film Kft.-t, amely a pénzt kapta, egy héttel a döntés előtt jegyezték be. Az DK szerint az alapítványoknak nem dolga, hogy filmeket finanszírozzon, az alapítvány szerint a 25 perces alkotás a kis és középvállalkozások versenyképességét növeli majd.

Házon kívül 2016-06-01


szerző:
2016.06.01. 22:35
A botrány kirobbanása előtt is kaptak pénzt

A botrány kirobbanása előtt is milliárdokat kaptak a Nemzeti Banktól a jegybanki alapítványok. Ez az MNB most közzétett éves beszámolójából derült ki. A Pallas Athéné Alapítványok működését 12 milliárd forinttal támogatták, és több mint 4 milliárd forintért kaptak ingatlanokat. A Fidesz szerint a jegybank pénzügyileg és gazdaságilag megerősítette az országot, a liberálisok viszont úgy látják, hogy Matolcsyék szórják a pénzt.

Újságírók, akik felmondtak a jegybanki alapítványok támogatása miatt

Mit tegyen az ember, ha azzal szembesül, hogy ahogyan kapja a fizetését, az – szerinte – vállalhatatlan? Elfogadhatja ezt a helyzetet vagy felállhat. Ez utóbbit választotta a a vs.hu nevű hírportál sok újságírója, akik elvi döntést hoztak, amikor megtudták, hogy a pénzük a nemzeti bank alapítványaitól érkezik. Serdült Szilvia hármukkal beszélgetett közülük, akik még nem tudják, miből élnek meg a következő hónapban, de képtelenek voltak maradni abban a szerkesztőségben, amely a korábban eltitkolt százmilliók miatt igencsak támadhatóvá vált.

Elképesztő pénzszórás a nemzeti bank alapítványainál

A jegybankelnök, aki közpénzből 70 milliót szán a saját könyve kiadására. Cégek, amelyek a jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségébe tartoznak, és milliárdok jutnak nekik, szintén közpénzből. Kormányközeli vállalkozók, akik 100 milliós megbízásokat kapnak a jegybanki alapítványoktól, nekik is bőven jut tehát a közpénzből. Az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája, amely 10 milliókat kapott az alapítványokon keresztül, közpénzekből. És még órákig sorolhatnám, mikre költöttek vagyonokat a Matolcsy György vezette jegybank alapítványai. Amiket eddig gondosan próbáltak titkolni, de nem sikerült.

Kormányszóvivő: ez politikai hisztériakeltés

Csak a kocsijából integetett, de nem nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bank felügyelő-bizottságának ülése után Papcsák Ferenc a jegybank alapítványainak költéseiről. A botrányt a kormányszóvivő politikai hisztériakeltésnek nevezte. Kovács Zoltán azt ATV-nek azt mondta, a kormány nem kérheti fel Matolcsy Györgyöt, magyarázza meg, az alapítványok miért adtak milliós megbízásokat a jegybankelnök unokatestvére cégeinek, és miért költöttek 70 millió forintot egy Matolcsy Györgyről szóló könyv kiadására. Az MSZP a jegybankelnök lemondását követeli, és szombaton tüntetést szervez a jegybank elé.

Együtt: A rokonainak kedvez Matolcsy

Több százmillió forint támogatást kapott a kecskeméti főiskola is a jegybanki alapítványoktól. Kecskeméten éppen a főiskolával együttműködésben alapított 12 milliárd forintért egy gazdasági képzéssel foglalkozó céget a jegybank hat alapítványa. A céget a kecskeméti fideszes polgármester férje, Szemerey Szabolcs vezeti, aki maga is Matolcsy rokona. Az Együtt azt állítja: a Nemzeti Bank alapítványainak pénzét Matolcsy György családtagjain keresztül folyatja ki.

Milliárdokat költöttek épületekre

Milliárdos tételek is szerepelnek a jegybanki alapítványok most nyilvánosságra hozott szerződéseiben. Az MNB-től kapott pénzből minden alapítvány vásárolt nagyértékű ingatlant. Az épületek közül többet át is építtetnek. A munkák egy részét olyan cég kapta, amelynek igazgatósági tagja Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester leendő veje. De kapott megbízást az alapítványoktól a milliárdos vállalkozó, Garancsi István cége is. Az alapítványok azt közölték, azért ezeket a vállalkozásokat választották, mert tőlük érkezett a legkedvezőbb ajánlat.

Ismerősök is kaptak pénzt az alapítványoktól

Százmilliókkal támogattak a nemzeti bank alapítványai Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cégeket, de jutott pénz a jegybankelnök volt titkárságvezetőjének, és jobboldali véleményformálóknak is. Például a vs.hu kiadója összesen 630 millió forintot kapott. Ez aztán derült ki, hogy több mint egy éves titkolózás után az alapítványok nyilvánosságra hozták, mire költik a jegybanktól közgazdászképzésre kapott 200 milliárd forintot. A Fidesz alelnöke morálisan elfogadhatónak tartja a költéseket, a DK és az Együtt viszont feljelentést tesz az ügyben.

MNB alelnök: kiadják az alapítványok költéseit

Kiadja a Magyar Nemzeti Bank az alapítványai gazdálkodási adatait. Ezt a jegybank alelnöke jelentette be az állami rádióban. Nagy Márton azt nem árulta el, hogy pontosan mikor tesznek eleget a bírósági ítéleteknek. A héten a Kúria és az Alkotmánybíróság is kimondta: az alapítványok közpénzből gazdálkodnak, így nem titkolhatják el, mire költik a jegybanktól kapott több mint 250 milliárd forintot. Az LMP szerint fel kellene számolni az alapítványokat.

 

Lázár: Közpénz, de lehet titkolni

Közpénznek tartja Lázár János a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát, mégis indokolt lehet szerinte eltitkolni, hogy ezt mire költik el. Derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter heti sajtótájékoztatóján. A nemzeti bank alapítványai 250 milliárd forintot kaptak a jegybanktól közgazdászképzés beindítására, de mint kiderült borüzletet, éttermet és kávézót is nyitnának a Várban a pénzből. Az Országgyűlése döntése alapján a jövőben nem kell majd megmondaniuk, mire költik a támogatást.

Fókusz 2016-03-02


szerző:
2016.03.02. 18:55
Borboltot és éttermet nyit az MNB alapítványa

Borszaküzletet, éttermet és kávézót is nyit a Magyar Nemzeti Bank pénzéből a jegybank egyik alapítványa a Várban. A parlament keddi döntése után az erre költött pénz sem közpénz többé. A jegybanki alapítványok korábban összesen 250 milliárdot kaptak a Nemzeti Banktól. Hogy mire költik, ezentúl nem kell megmondaniuk. A Magyar Nemzet információi szerint a köztársasági elnök azt fontolgatja, hogy nem írja alá a kedden elfogadott jogszabályt.

Van 250 milliárd forint, ami nem közpénz

Keddtől hivatalosan sem számít közpénznek az a 250 milliárd forint, amelyet a jegybank saját alapítványainak adott. A kivételes eljárásban elfogadott fideszes törvénymódosítás alapján így erre a pénzre nem vonatkozik az információ-szabadságról szóló törvény, vagyis nem lehet majd megtudni, hogy mire költik a közpénzt. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint a rendelkezés sérti az Alaptörvényt. A szocialisták azt mondják: az a cél, hogy az emberek ne láthassák, hogyan lopnak el milliárdokat.

95 milliárdos nyeresége volt az MNB-nek

95 milliárd forintos rekord nyereséggel zárta a jegybank a tavalyi évet - a honlapja szerint. Azt írják, a teljes összeget tartalékolják az esetleges későbbi veszteségekre. A Magyar Liberális Párt szerint azonban a Nemzeti Bank félrevezeti az embereket, mert már egy éve a mostani profit két és félszeresét könyvelték volna el, ha nem költenének saját alapítványokra és drága műtárgyakra.

Jegybanki alapítványok: 12 milliárdos új cég

12 milliárd forintból hoztak létre új céget a Magyar Nemzeti Bank alapítványai – derítette ki az RTL Híradó. A társaság felügyelőbizottságának tagja Polt Péter legfőbb ügyész felesége, aki a jegybank egyik igazgatója. Az alapítványokat hiába kérdeztük, nem mondták meg, mire fogják használni a társaságot, ahogy azt sem, hogy Polt Péter felesége mennyi pénzt kap a munkájáért. A Liberális Párt szerint, amit Matolcsy György jegybankelnök csinál, példanélküli.

Hét milliárdért venne ingatlant az MNB

Több mint 7 milliárd forintból alapítottak céget a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. A céget arra használják majd, hogy megvegyenek egy budapesi nagy értékű ingatlant. A műemlék-épület résztulajdonosa most még Somfai Róbert, aki 2013-ban 5 milliárd forintos becsült vagyonával került fel a leggazdagabb magyarok listájára.

PM: Szélsőségeseket támogat a Jobbik

A Párbeszéd Magyarország választ vár a Jobbik elnökétől arra, hogy miért kap közel 50 millió forintot néhány szerintük szélsőséges szervezet és magánszemély. A Gyarapodó Magyarországért alapítvány támogatási listáját az átlátszó.hu hozta nyilvánosságra.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való