KERESÉS search-close

WHO

44 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "WHO"

Dobogós helyen: mértéktelenül isznak a magyar tinik

Az Egészségügyi Világszervezet 36 országban készített kutatásából döbbenetes adatok derültek ki: a magyar 15 éves fiúk dobogós helyen állnak, míg a lányoknál csak Dániában, és Wales-ben isznak több alkoholt a kamaszok.

 

Betegség a videójáték-függőség

Hivatalosan is a mentális betegségek közé sorolta a videójáték-függőséget az Egészségügyi Világszervezet. A WHO tudományos bizonyítékok alapján döntött így. A szervezet szerint a világ nagy részén komoly probléma ez a fajta függőség, aminek egyre több országban próbálnak gátat vetni.

Légszennyezés: 7 millió halott

Évente 7 millió ember hal meg a világon a szennyezett levegő miatt.  Ezt állapította meg az Egészségügyi Világszervezet. A fejlődő, főleg ázsiai országok levegője a legszennyezettebb. Magyarországon közepes a légszennyezés, de becslések szerint így is évente 8 ezren vesztik életüket itthon emiatt.

Sok a gyomirtós élelmiszer

A gabonapelyhek és a zöldségek több mint felében mutattak ki egy glifozát nevű vegyi anyagot Franciaországban és Belgiumban. A széles körben használt gyomirtó ügyében már évek óta dúl a harc világszerte. A WHO szerint rákkeltő, míg más szervezetek szerint nem az. Az Európai Uniónak három hónapja maradt, hogy döntsön a szer alkalmazhatóságáról.

 

Egy kisvárosnyi ember hal meg rákban

Mindennapos testnevelés, chipsadó, trafiktörvény. Ezek Magyarország legfontosabb intézkedései az egészség megőrzésért Orbán Viktor szerint, aki hétfőn felszólalt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének ülésén, Budapesten. A daganatos megbetegedések csökkentéséért viszont sokat kell még dolgozni a miniszterelnök szerint. A Párbeszéd úgy látja, Orbán Viktor csak a lényegről nem beszélt egy egyébként egészségügyről szóló konferencián, arról, hogy mennyire lepusztult állapotban van a magyar egészségügy.

Depresszió: terjedő népbetegség?

Egy most publikált felmérés szerint Európában a magyarok mondták a legtöbben, minden tízedik, hogy depressziós tüneteket észlel magán. Nem vagyunk egyedül a depresszióval: a világon vagy 300 millió ember lehet depressziós, mondja az Egészségügyi Világszervezet – de mondják azt is, az egészségügyi kiadások mindössze talán 3 százalékát költik a betegség kezelésére, és ez évente legalább ezer milliárd dollárjába kerül a családoknak, a cégeknek és az államoknak.

Magyarország bekerült a top 10-be! Az alkoholfogyasztás toplistáján

 Az Egészségügyi Világszervezet éves alkoholfogyasztást vizsgáló ranglistáján nagyon előkelő helyen állunk.

WHO: Fel kell készülni az európai zika-járványra

Minden olyan európai országban megjelenhet a Zika-vírus, ahol jelen van a kórt terjesztő egyiptomi csípőszúnyog - közölte az Egészségügyi világszervezet. Ezek között az országok között Magyarország nem szerepel. Közben az Egyesült Államok járványügyi hivatala arról számolt be, hogy egy amerikai állampolgár szexuális úton kapta el a vírust, amely a gyanú szerint kórós kisfejűséget okozhat a magzatoknál.

5 deka felvágott naponta – mennyi az esély a rákra?

Nem minden nap fordul elő, hogy egy világszervezet dokumentuma utat talál, és téma lesz a közértben és a konyhában: most ez történt a WHO, az ENSZ egészségügyi világszervezetének egyik, egy hete nyilvánosságra hozott tanulmányával, amely szerint a vörös húsok és a feldolgozott húsfélék, némileg egyszerűsítve, rákkeltőek lehetnek. A vörös hús fogyasztásának csökkentését már 2002 óta folyamatosan ajánlják. A mostani jelentést 10 ország 22 tudósa készítette 800 tanulmány alapján. A „rákkeltő” meghatározás ebben a tanulmányban csak a vastag- és végbélrákra vonatkozik. A következő feltételezéseket fogalmazzák meg: a húsban gazdag étrend a világon évi 50 000 halálért lehet felelős. Összehasonlításul: tényként kezelik a dohányzás 1 millió, a légszennyezés 200 000 áldozatot követel évente. Ugyanez a mi konyhánkra egyszerűsítve: a tanulmány szerint napi, tehát minden egyes nap, minden 5 dekányi felvágott 18, minden 10 dekányi vörös hús elfogyasztása 17 %-kal növeli az említett rák kockázatát. Vendégeink Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária élelmiszerbiztonsági szakértő, Dr. Kubányi Jolán táplálkozási szakértő és Dr. Németh Antal a Vágóállat és Hústerméktanács elnöke.

Most akkor rákkeltő az a szalonna vagy se?

A rákkal könnyű ijesztgetni. Most az Egészségügyi Világszervezet egy tanulmánya kelt pánikot: hogy a vörös húsok és a feldolgozott húsfélék fogyasztása összefüggésbe hozható egyes ráktípusok kialakulásával. A szakma felhördült, ami nem csoda egy országban, ahol a hungarikumok listáján jónéhány – ezek szerint - rákkeltő élelmiszer szerepel. Szakmai vita késő este a Magyarul Balóval című műsorban ma csak az RTL Klubon!

Nem árt a vörös hús, ha mértékkel eszik

Pánikra semmi ok: az egészséges étrend része a vörös hús, de csak ha mértékkel fogyasztják - ezt mondta a Híradónk által megkérdezett dietetikus. Antal Emese szerint így megelőzhetőek a daganatos betegségek, főleg, ha valaki sok rostdús élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Szinte az egész világ felbolydult, amikor az Egészségügyi Világszervezet bejelentette: a vörös húsokból készült ételek rákot okozhatnak.

Rákkeltő lehet a kolbász és a szalonna a WHO szerint

Nagy port kavart a WHO pár nappal ezelőtt kiadott jelentése, miszerint a kolbász, a szalonna, és úgy alapvetően a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású lehet. Hogy mit gondolnak erről itthon a szakértők? Vendégünk volt Tóth Gábor, élelmiszer-ipari mérnök és Miháldy Kinga, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől.  

Rákkeltő a szalonna? Kiderítettük, mi az igazság vörös hús-ügyben!

Ugyanolyan rákkeltő lenne a kolbász, a szalonna, vagy a jó, füstölt, húsvéti sonka, mint mondjuk a cigaretta, vagy az azbeszt? Az Egészségügyi Világszervezet hétfői jelentése nagy vihart kavart, amelyre a magyar sertéstanács azonnal reagált is és tudománytalannak nevezte a WHO vizsgálati módszereit. Mi pedig körülnéztünk a piacon egy nappal azután, hogy így lehúzták legkedvencebb magyar ételeinket. Most már egy jó mustáros virsli miatt is meg kell küzdenünk a lelkiismeretünkkel?

Napi Doktor: Minden második dohányos a cigi miatt hal meg

Vasárnap nem csak a gyereknap lesz, hanem a Nemdohányzó Világnap is. Jelenleg a világon mintegy 1,3 milliárd ember cigarettázik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint közülük minden második e káros szenvedélyével összefüggő betegségben fog meghalni. Erről beszélgettünk Dr. Kiss Róbert Gáborral, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökével.

A kézmosás életet is menthet


szerző:
2015.05.05. 18:35
A kézmosás életet is menthet

A kórházban fertőtlenítővel, otthon szappannal és meleg vízzel. Ezek a kézmosás legfontosabb szabályai. Május 5-én van a kézhigiéné világnapja. 2009 óta a WHO, az Egészségügyi Világszervezet május 5-én arra szeretné felhívni az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy az alapos kézmosással életet is lehet menteni: elkerülhetőek ugyanis a súlyos fertőzések. Egy higiéniai szakember az RTL Híradónak azt mondta: a magyar ápolók és orvosok fele nem tartja be a kézfertőtlenítésre vonatkozó előírásokat.

A gazdagokat a szívük, a szegényeket az agyuk viszi el

Szív-és érrendszeri betegségben halnak meg manapság legtöbben világszerte.

Mégis rákot okoz a mobil?


szerző:
2011.06.01. 18:54
Mégis rákot okoz a mobil?

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség jelentése szerint a mobiltelefon használata növelheti az agydaganatok bizonyos típusainak kockázatát.

A füst elszáll, a rák megmarad


szerző:
2011.05.31. 15:14
A füst elszáll, a rák megmarad

Kedden tartják a Nemdohányzók Világnapját, melyet a WHO 1987-ben hívott életre.

Eltúlozták az újinfluenza körüli felhajtást?

Aránytalannak tartja az Európai Parlament a H1N1 járványra adott európai választ.

Több százezer emberrel végez a füst

600 ezer ember- a kutatások szerint évente ennyien halnak meg passzív dohányzás miatt.

WHO szakértők is jönnek Magyarországra

Egy nappal korábban érkezett meg az országba az Európai Unió szakértőkből álló csoportja.

WHO: Búcsú a H1N1 vírustól


szerző:
2010.08.10. 20:31
WHO: Búcsú a H1N1 vírustól

Befejezettnek nyilvánította kedden az Egészségügyi Világszervezet a globális újinfluenza-járványt.

H1N1: Több mint 18 ezer áldozat


szerző:
2010.07.27. 14:46
H1N1: Több mint 18 ezer áldozat

18 ezer 337-en haltak meg újinfluenzában a világon 2009-től idén július 12-ig.

Háborúknál is pusztítóbb az ivóvíz?

Legalább 1,8 millió 5 év alatti gyerek hal meg évente a rossz minőségű ivóvíz okozta betegségekben.

WHO: hatásos a magyar oltóanyag


szerző:
2009.11.11. 17:40
WHO: hatásos a magyar oltóanyag

Nagyon jó minősítést kapott a magyar újinfluenza elleni vakcina a WHO-tól.

Ukrajnában kezd enyhülni a járvány

95-re emelkedett az influenza- és légúti fertőzéses járvány halálos áldozatainak száma.

A WHO szerint a védőoltás nagyon biztonságos

Továbbra is melegen ajánlják a védőoltást a világjárványos influenza ellen.

A WHO is vizsgálja az ukrán járványt

A szomszédos ország hatóságai szerint már a legkevesebb 71 ember halt meg heveny vírusos tüdőgyulladásban.

Több mint 4500 áldozatot követelt a H1N1

Több mint 400-zal emelkedett a halálesetek száma az egy héttel korábbi összesítés óta.

Túl nagy zajban alszik minden ötödik európai

A városi élet elkerülhetetlen velejárójának tartják, nem foglalkoztak szabályozásával.

Tüdőrákot okoz a radon


szerző:
2009.09.23. 12:00
Tüdőrákot okoz a radon

Az esetek 3-14 százaléka vezethető vissza erre a gázra.

10 ezer fertőzés, ezer új eset egy nap alatt

Negyven országban 9.830 eset történt, ebből 79 volt halálos.

Görögországban is megjelent az influenza

A H1N1 vírust egy 19 éves fiú szervezetében mutatták ki.

Száguld az influenza Japánban


szerző:
2009.05.18. 12:15
Száguld az influenza Japánban

Szombatról hétfőre egy bizonyított esetből 129 lett. Amerikában már hat halott van.

Megduplázódott a fertőzések száma

Pénteken csak 25 országban voltak fertőzöttek, hétfőn már 30-ban.

21 országban 1085 fertőzött


szerző:
2009.05.05. 12:56
21 országban 1085 fertőzött

Legfrisebb adatok szerint a világ 21 országában 1085 az új fertőzött és 26 a halálos eset.

Ismét támadásba lendülhet az új vírus

A második hullámban akár nagyobb pusztítást is végezhet az influenzajárvány.

Küszöbön a világjárvány?


szerző:
2009.04.29. 23:41
Küszöbön a világjárvány?

A WHO 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a 6-fokozatú skálán.

Már 152 áldozat Mexikóban


szerző:
2009.04.28. 08:27
Már 152 áldozat Mexikóban

Feltehetően 149-ről 152-re nőtt Mexikóban a sertésinfluenza okozta halálesetek száma.

Obama is elkaphatta volna a vírust?

Nincs veszélyben az amerikai elnök egészsége - ezt a Fehér Ház közölte.

Négyesre emelte a riasztási szintet a WHO

A szakértői bizottság ülését keddre tervezték, de a vírus terjedése miatt előbbre hozták.

Halálos szupervírus születhet


szerző:
2009.04.25. 09:04
Halálos szupervírus születhet

Az Egészségügyi Világszervezet a sertés- és a madárinfluenza egyesülésétől tart.

Embert is öl a mexikói sertésinfluenza

Legalább 60 halottja van a járványnak, amely átterjedt az Egyesült Álamokra is.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való