KERESÉS search-close

Notre-Dame

16 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Notre-Dame"

Rekordgyorsasággal összegyűlt a pénz a Notre-Dame felújítására

Még legalább fél évbe telik, mire pontosan kiderül, mekkora sérülések vannak még az épületen. Már több mint 1 milliárd Euro gyűlt össze az újjáépítésére, de vajon mikorra lesz kész a székesegyház?

Megmenekült a párizsi Notre-Dame


szerző:
2019.04.20. 17:15
Megmenekült a párizsi Notre-Dame

Most már biztos: megmenekült a párizsi Notre-Dame. A tűzoltók az elmúlt éjszakára stabilizálták a székesegyház szerkezetét, és sikerült lehűteniük a tűzvészben felforrósodott falakat valamint a tetőről lehullott törmeléket. 

Világszerte a Notre-Damért szóltak a harangok

Az egész világon a Notre-Damért szóltak a harangok. A katolikus egyház így akarta kifejezni együttérzését a párizsiakkal. Van aki, azt mondta voltak baljós előjelek a tűzvészt megelőzően, más viszont bemutatta, milyen tűzjelző berendezés segíthetett volna.

Notre-Dame-i tűzvész: mi okozhatta a tragédiát?

A Budapesti Műszaki Egyetem docense szerint szinte biztos, hogy emberi mulasztás okozta a Notre-Dame-i tragédiát. A majdnem ezeréves eredeti faelemek extra szárazok voltak, ezért a felújítás alatt a legkisebb szikra is elég lehetett a tűzhöz.

Szemtanúk mesélik el milyen volt a notre-dame-i tűz

A katasztrófaturisták sem mehetnek a Notre-Dame közelébe. A tűzoltók vizsgálják a leégett épületet, miközben a környéken egyre több a virág. Szemtanúk és párizsi kiránduláson lévő magyar diákok is megszólalnak a Fókuszban.

Notre-Dame: építészeti versenyt hirdettek

Nemzetközi építészeti versenyt hirdetett a francia kormány a párizsi Notre-Dame tűzvészben leomlott csúcsos templomtornyának újráépítésére. Emmanuel Macron kedd este a francia nemzethez intézett tévés beszédében azt mondta: szeretné, ha a katedrálist öt éven belül újjáépítenék és szebb lenne, mint volt. Közben a francia hatóságok szerint 15-30 percen múlott, és a tűzoltóknak köszönhető, hogy tűz megállt a két gótikus torony előtt.

Megmentették a Notre-Dame-i kincseket

A tűzvész ellenére megmenekültek a Notre- Dame legfontosabb kincsei. A párizsi tűzoltók káplánját hősként ünneplik Párizsban, miután kiderült, életét kockáztatva bement az égő épületbe, és kihozta a Krisztus töviskoszorúját. Eddig úgy tűnik, az orgonák sem sérültek komolyabban.

Magyarországról is érkeznek a felajánlások a Notre-Dame újjáépítéséhez

Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését Emanuel Macron francia elnöknek és párizsi egyházi egyházi vezetőknek. A kormányfő azt írta: a Notre-Dame szimbólum minden keresztény ember számára.

Ilyen a hangulat Párizsban egy nappal a Notre-Dame-i tűz után

Párizsban van a Fókusz riportere, Kecsmár Alexandra, aki arról is beszámolt, hogy hol és miért csaptak fel a lángok a Notre-Dame tetején.

Az egész világ összefogott a párizsi Notre-Dame katedrálisért!

A legfrissebb hírek szerint még legalább két napig tart, ameddig statikusok átvizsgálják Párizs leghíresebb templomát, a Notre Dame-ot, hogy kiderüljön mennyire sérült. A franciák mindig is tartottak attól, hogy mi történne, ha a nemzeti kincsük kigyulladna. Megdöbbentő például az a nyolcvan éve készült film, ami egy tűzoltó gyakorlatot mutat be. Egy esetleges tűzvészt a Notre Dame-ban. Hétfő este négyszáz tűzoltó dolgozott órákon át, miközben a járókelők, sírtak, énekeltek, térdre borulva imádkoztak.

850 év alatt minden válságot túlélt a Notre-Dame

Több mint 850 év. Ennyi idős a Notre-Dame, a gótikus művészet csodája, világ egyik leglátogatottabb keresztény temploma. Az évszázadok folyamán sokszor volt nehéz helyzetben, nem egyszer csaknem el is pusztult a rombolások, fosztogatások miatt. De túlélte a válságokat. Most is ez történik majd, ahogy a Notre-Dame szerelmesei magabiztosan állítják.

Tudósítónk Párizsból jelentkezik

Éppen 24 óra telt el azóta, hogy felcsaptak a lángok a felújítás alatt álló Notre-Dame tetejére épített állványzaton. A helyszínen ott van tudósítónk, Kecsmár Alexandra.

Magyar szemtanúk Párizsban


szerző:
2019.04.16. 18:05
Magyar szemtanúk Párizsban

Egy magyar rockegyüttes épp a Notre-Dame közelében próbált esti koncertjére, amikor kigyulladt a katedrális. Az Ivan and the Parazol zenésze Híradónknak azt mesélte 100 méterről is érezni lehetett a lángok forróságát, ő maga is végignézte, ahogy ledől az épület kistornya. Egy másik magyar férfi pedig azt is látta, ahogy a tűzoltók szinte közvetlen életveszélyben oltják a tüzet az épület tetején.

SÚLYOS KÁROK: a Notre-Dame belsejében

A tetőszerkezet kétharmada megsemmisült, és az épület belsejében is súlyos károk keletkeztek. A felbecsülhetetlen értékű műkincsek nagy részét viszont még időben sikerült kimenekíteni.

Kigyulladt a párizsi Notre-Dame katedrális

Az épület éjjel hatalmas lángokkal éget hétfőn este, a tetején lévő úgynevezett huszártorony pillanatok alatt leomlott. Sokáig az is kérdéses volt, hogy meg lehet-e menteni az épületet. A tűz terjedését végül éjfélre sikerült megállítani.

Óriási károkat okozott a tűz a Notre-Dame-ban

Hatalmas károkat okozott a hétfőn este keletkezett tűz a párizsi Notre-Dame épületében. A székesegyház órákon át égett, a tüzet kedd hajnalra sikerült megfékezni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való