KERESÉS search-close

Magyarul Balóval

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Magyarul Balóval"

RÁBAI BALÁZS:

Rábai Balázs, az RTL Híradó egyik műsorvezetője szerencsésnek tartja magát azért, hogy pályája kezdete óta együtt dolgozhatott Baló Györggyel. A Magyarul Balóval című műsor műsorvezető-szerkesztője, hosszú betegség után hétfőn hunyt el.

Meghalt kollégánk, Baló György

Hosszú betegség után, hétfő reggel meghalt kollégánk, Baló György. A legendás televíziós újságíró január elején búcsúzott el az RTL nézőitől, mert - mint mondta - orvosi kezelésre volt szüksége. Baló György Híradósként kezdte karrierjét, de csinált külpolitikai és sportműsorokat is. A Híradónak nyilatkozó Horvát János szerint Baló György korának kimagasló televíziósa volt, aki maradandót alkotott.

Elhunyt Baló György


szerző:
2019.03.18. 16:10
Elhunyt Baló György

71 éves korában elhunyt Baló György, a magyar televíziós újságírás meghatározó személyisége.

Szünetel a Magyarul Balóval


szerző:
2019.01.08. 18:52
Szünetel a Magyarul Balóval

Mától szünetel a Magyarul Balóval című műsor az RTL-en. Baló György ezt maga jelentette be a hétfő esti adás végén. Az RTL Magyarország mielőbbi jobbulást kíván a műsorvezetőnek, és bízik abban, hogy a nézők mihamarabb újra a képernyőn láthatják Baló Györgyöt.

Szünetel a Magyarul Balóval

A Magyarul Balóval műsorvezetője hétfő esti műsorának végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti.

Baló György saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti

A Magyarul Balóval műsorvezetője hétfő esti műsorának végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti.

Sztárbiológus Szegedről

Szegedről indult egy biológus házaspár és világszerte elismert kutatási eredményeik alapján alig győztek válogatni nagyhírű intézmények és kutatóközpontok ajánlatai közül. Franciaországban pl. növénytudományi intézetet hozhattak létre és vezettek együtt. A házaspár női tagja, Kondorosi Éva számtalan nemzetközi tisztsége mellett itt és most talán az a legfontosabb, hogy egyik vezetője az Európai Unió tudományos pályázatokról döntő, legnagyobb súlyú testületének.

Újraéledő verseny az űrért

Akar ön negyedmillió dollárért 1-2 év múlva rövid űrutazást tenni? Majdnem ezres a várólista. Igyekszünk hagyományt teremteni abból, hogy év végén vagy év elején egyszer megpróbáljuk megérteni, hol tart az ember a világűr meghódításában. Ez persze egyre nehezebb – nem is olyan régen még címlapos szenzáció volt egy-egy űrhajó indítása, ehhez képest ugyan mostanra csúcsforgalom van, de a világűr akkora, hogy…senki nem tudja, mekkora. Azt reméljük, Kiss László csillagász segít eligazodni.

Küllői Péter: világpolgár Magyarországon!

Küllői Péter megelégelte a pénzcsinálást és az ezzel járó állandó globális hajszát és megengedhette magának, hogy egyik pillanatról a másikra átmenjen a másik oldalra: eddig kapott, azóta ad. Kinek, hogyan és miért? Egy világpolgár portréja a Magyarul Balóval műsorában!

Ember a digitalizációs cunamiban

Életünket, szokásainkat és szellemünket is ostromolja az internet, a közösségi média és az okostelefon is. Egyes kutatókat egyre inkább foglalkoztat a kérdés, mit tesz velünk ez a továbbra is gyorsulva fejlődő digitális technológia. Szerves fejlődés? Új kor? Mi történik az evolúcióval? Kiderítjük.

Túlóratörvény: változhat még?

Úgy látszik, ezt a 400 órás évi túlórát és ennek három évig nyújtható kifizetését a kormány a szokásosnál sokkal nehezebben nyomja le a társdalom torkán: kellett hozzá egy jogfosztottsága miatt tiltakozó ellenzék egy botrányos parlamenti ülésen, majd azóta Magyarországon nagyon ritka folyamatos tüntetések. Kétségtelenül nem százezrek vonulnak az utcára, de a tiltakozás folyamatos, már január első napjaira is tüntetéseket hirdetnek és ugyancsak szokatlanul figyelemreméltóan sok fiatal van a tiltakozók között. Hogyan tovább?

Politika hozta - kultúrharc vitte?

Prőhle Gergely, a politikai indíttatású kultúrharc első vezéráldozata: 2018 november elsejével küldték el a Petőfi Irodalmi Múzeumból. Majd a miniszter azt nyilatkozza: pályázatot írtunk ki, múlt időben – ennek nincs nyoma a minisztérium honlapján. Tehát vagy titkos a kiírás, vagy nincs…

Föld, falu: parlagon és lakatlanul?

Egy szupermarketben vagy egy piacon járva mostanában meghökkenünk az élelmiszerek árának gyors drágulása miatt. Közben az agrártárcától folyamatosan a dübörgő magyar mezőgazdaságról hallunk. Amely a nemzeti össztermék úgy 4 százalékát adja, termelési értéke 2004 és 2015 között 0 százalékkal nőtt. Nyilvánvaló, hogy a közvélemény keveset tud a magyar agráriumról– azért is, mert a média alig-alig vesz tudomást róla. Mi van az állattenyésztéssel és a zöldség- és gyümölcstermesztéssel?

MÁV-START: Vakvágányon?

Ha megnézzük, honnan hova jutottak a nagy állami vállalatok az elmúlt 30 évben, az derül ki, hogy például a korábbi BKV, a Magyar Posta vagy az ELMŰ látványosan fejlődött, a MÁV és a MÁV-Start viszont majdhogynem tolat. Tény, hogy a vasúttal sokfelé gondok vannak: Németországban a villámgyors IC-vonatok késéseire panaszkodnak, a britek a jegyárakra. Mi még ennél jóval lejjebb küzdünk, pedig Magyarországon az uniós átlagnál ma is többen választják a rendszerint lassú, koszos és pontatlan vonatot.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

Brexit-cirkusz: a végjáték

Történt, hogy egy brit miniszterelnök mindenféle külső kényszer nélkül népszavazást írt ki az Egyesült Királyság uniós tagságáról. Meglepetésre győztek a kilépéspártiak. David Cameron gyorsan lemondott, utóda Theresa May azzal szembesülhetett, hogy semmiféle terv vagy forgatókönyv nincs a brit kilépésre. Mi legyen? Szabályozott vagy szabályozatlan kilépés? A példa nélküli brit politikai válság Európa figyelmének fókuszában.

Paks 2: meddig csúszik a beruházás?

A paksi atomerőmű bővítését a magyarok minimális többsége elutasítja, míg nagy többségük inkább egy megújuló alapú energiarendszert támogat. A Paks 2 beruházás érinti az energiapolitikát, az áramár alakulását, nem is beszélve a környezeti veszélyekről! De mit hozott 2018 a késlekedő beruházásnak?

Vissza akar menni a Honvédkórházba Zacher Gábor

Visszamenne a Honvédkórházba Zacher Gábor - az orvos egyebek mellett ezt is mondta a Magyarul Balóval című műsorunkban, ahol elsőként beszélt arról, miért mondott le a Honvéd Kórház Sürgősségi Centrumának vezetéséről ősszel.

Élet a sürgősségin innen és túl

Valójában talán mindig is a sürgősségi ellátás érdekelte, hiszen 18 évig mentőtiszt volt. Utána mégis egy toxikológiai osztályt vezetett, gyógyszerfüggő, drogos és alkohol-betegeket kezeltek, főnökként akkora tekintélye lett, hogy ilyen ügyekben a teljes magyar média rendre elsőként hozzá fordult, majd 2014-ben a magyar csúcsintézmény, a Honvédkórház sürgősségi ellátási központjának vezetője lett. Zacher Gábor orvos-, eszköz- és pénzhiányra hivatkozva három hónapja felmondott. Most itt van.

Nyugdíj államkötvényből?

A nyugdíjügyekkel foglalkozó kétrészes műsorunk első részében oda jutottunk, hogy a nyugdíjak növekedése elmarad a bérekétől, így egyre kisebb lesz a nyugdíjak értéke. Az is kiderült, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer még 10-15 évig tartható, de akkorra át kell alakítani. Mai műsorunkban szeretnénk megtudni, igaz-e, hogy az állam be akar lépni a nyugdíjpiacra, ha igen, hogyan, s hogy lesznek-e kötelező vállalati nyugdíjpénztárak.

Légszennyezés: a néma gyilkos

Csendes, de globális vészhelyzetnek nevezi a légszennyezést az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója. A Chicago Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy a világ egészét tekintve a légszennyezés inkább rövidíti az élettartamot, mint akár a dohányzás, vagy az alkohol- és a droghasználat. Világátlagról van szó, de akadnak országok, ahol az elvesztett életévek száma kétszámjegyű. Magyarország a legrosszabbak közé tartozik Európában.

Hogyan alakulhatott ki a putyini diktatórikus rendszer?

A szemtanú hitelességével írja a kölcsönös brutalitásokat bemutató háborús beszámolóit a Csecsenföldről egy orosz újságíró a kilencvenes években. Naplót vezet, nyomon követi a putyini diktatórikus rendszer kialakulását, az ellenzék tehetetlenségét és az orosz társadalom tétlenségét. 2006-ig, amikor Anna Politkovszkaja 48 éves, kétgyerekes orosz újságíró bevásárlásból tér haza: a moszkvai belvárosi társasház földszintjén 4 lövéssel meggyilkolják.

Rabszolgatörvény? - vita a 400 órás túlóra-javaslatról

Két fideszes képviselőt előállt egy törvényjavaslattal, a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról. A lényeg az, hogy az eddigi évi legfeljebb 250 óra helyett 400 órára, tehát 50 teljes munkanapnyi időre emelhető a kötelező túlóra Magyarországon. Nehezen hihető, de az is benne van, hogy a munkáltatóknak jogukban állna az elrendelt túlórákat akár csak a harmadik évben kifizetni.

A modern Magyarország születése

Három év, 1918, 19 és 1920 – 100 év után. Az első világháború végétől a néhány hónapos, őszirózsásnak nevezett forradalom, majd az ugyancsak néhány hónapos tanácsköztársaság után 1920-ban – Trianon. Ezeket a mindmáig megosztó sorsdöntő folyamatokat kellene valahogyan összerendeznünk és megértenünk.

 

Csúcsegyetemet a Corvinusból?

Mi lesz a Corvinus egyetemmel? A kormány kitalálta, hogy legyen legalább egy, távlatilag nemzetközileg is valamennyire versenyképes magyar egyetem. A kiválasztott: a budapesti Corvinus. Ehhez nagyon sok pénzre lesz szükség. Honnan? Hogyan, miből, mikorra lesz a Corvinusból top egyetem? Állami? Magán? Alapítványi? Mi lesz a most közalkalmazott oktatókkal?

Valójában mekkora a tanárhiány?

Fontolva halad az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése. A pedagógusok és az iskolák felkészülését egyelőre sokfelé bénítja a tanárhiány. Kényszerhelyettesítések és kényszertúlórák rejtegetik a betöltetlen álláshelyeket. A KLIK szerint nincs különösebb gond, de hát a KLIK szerint különösebb gond soha nincs.

Hiánycikk lett a hiteles média

A Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián Közvélemény-és Piackutató Intézet egy olyan kutatást készített, amiből az derül ki, hogy az új média hitelességi válságban van, illetve a közélet iránti érdeklődés általánosan csökkent Magyarországon.

Novák Katalin az egyszülős családokról

Jogsértő módon beszélt az egyszülős családokról a családügyi államtitkár - ezt mondja Herczog Mária gyerekjogokkal foglalkozó szociológus. Novák Katalin az Emberi Erőforrások államtitkára Baló György műsorában úgy fogalmazott, hogy az az anya, aki egyedül vállal gyereket, megfosztja őt attól a jogától, hogy anyával és apával nőjön fel. A teljes beszéélgetés elérhető: ITT.

Egyedülálló édesanyáknak nem lehet gyereke?

Novák Katalin pénteken volt Baló György vendége. A műsorban szó esett a nemzeti konzultációról, majd az államtitkár kifejtette, hogy szerinte már nem a gyermek oldaláról közelítünk, hanem megfordulni látszik ez a logika.  „Nem azt mondjuk, hogy a gyermeknek mennyiben van joga ahhoz, hogy szerető édesanya és édesapa mellett nőjön föl. Ez mintegy olyan joggá vált, az, hogy gyerekem legyen, hogy nekem legyen gyerekem, mint felnőttnek, nem a gyermeknek ahhoz, hogy szerető szülei legyenek, hogy megváltozni látszik ez a típusú logika”.

Működhet az ellenzék egyesítése?

A sikeres hódmezővásárhelyi, majd a keserves országos választási tapasztalatok alapján és után újabb mozgalom indult azzal a céllal, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon mindenütt egyetlen jelölt álljon szemben a kormánypártok jelöltjével. A név: Mindenki Magyarországa Mozgalom. Mit akarnak, és miben reménykednek az alapítók?

Mitől születne sokkal több gyerek?

Mi kellene ahhoz, hogy sokkal, sokkal több gyerek szülessen Magyarországon? Népesedéspolitikáról, születésekről, családról, a nemzeti konzultációról - Novák Katalin államtitkárral.

Hol tart az új Nemzeti Alaptanterv?

Lassan-lassan alakul az új nemzeti alaptanterv, amelynek bevezetési időpontja továbbra is bizonytalan. Jövőre vagy egy évvel később? Az MTA legalább egy éves halasztást javasol. A most következő fél órában, közreadjuk a Magyar Tudományos Akadémián november 13-án rendezett beszélgetést, amelynek tárgya az új NAT.

A nyugdíjrendszer ellentmondásai

Kérdések a nyugdíjrendszerről: hogy hat a nyugdíjasokra a hirtelen megugrott infláció, hiszen az ő fogyasztásuk jellege a többségtől eltérő – például nem vesznek pelenkát, de sokat költenek gyógyszerre. Aztán: a nyugdíjrendszer igazságtalanságai – új és régi, szegény és tehetős nyugdíjasok. És nálunk is tervezik, hogy az állam belépjen a nyugdíjpiacra.

Kína: Visszaesés vagy válság jön?

Kína rohamtempóban lett a világ második számú gazdasága, ám sokan már a brutális fejlődés végét látják. Az amerikai elnök ráadásul idén kereskedelmi háborút hirdetett Kína ellen, amely növeli a kockázatokat. Mi lehet az USA-Kína kereskedelmi erőfitogtatás vége? Milyen hatásai lennének egy kínai visszaesésnek? Hogyan hatna Európára és Magyarországra? – kérdezzük szakértőktől.

5G: Sci-fi-ből valóság?

Nagy sebességgel közeledik az új, immár ötödik generációs, mindenütt 5G-nek nevezett mobil internet. Ehhez több milliárd eszköz fog egyszerre csatlakozni, beleértve például az ön villanyóráját, egyik-másik háztartási eszközét és autóját. Egyidejűleg az 5G megváltoztatja a munkahelyeket az ipartól a szolgáltatásokig. Hol tart Magyarország és mit terveznek?

Évi 5 milliárdról idénre, majdnem hatvan milliárd forintra hízott az előadóművészeti TAO. Ez az a közpénz, amit egy cég a saját társasági adójából nem az államnak, hanem mondjuk egy színháznak adhatott. Eddig. Jövőre ennek vége, mert brutális visszaélésekre adott lehetőséget ez a támogatási forma, és a kormány ezt most megunta. A színházak viszont bevételeik 20%-át veszítik el így egyik napról a másikra, és azt sem tudják, mi jön ezután.

Mi jár és mi jut az egészségügyben?

A legtöbben annyira elégedetlenek vagyunk az egészségüggyel, hogy ezt most már az eddig tétlenül szemlélő kormány sem hagyhatja figyelmen kívül. Nemzetközi felmérések szerint a magyarok legnagyobb gondja az egészségügy helyzete – 2018 tavaszán kétszer annyian aggódnak emiatt, mint a migráció miatt. Okkal és joggal.

 

Mi a gond az átlagbérszámítással?

A KSH szerint a versenyszférában az ötnél több embert foglalkoztató cégeknél 2018-ban a havi bruttó átlagbér 337 ezer forint. Erről vita támadt. A szakszervezetek és mások nem ezt a számot vitatják, hanem azt, hogy a munkavállalók nagy többsége ennél kevesebbet vagy sokkal kevesebbet keres, ezért más bérszámítási módszert akarnak. Az is része a vitának, hogy meddig tarthat a bérnövekedés Magyarországon, s hogy milyen összefüggés van vagy nincs a bérek és a termelékenység között.

Most a családokért konzultálnak

Magyarország népességének csökkenése mintha megállíthatatlan lenne. A kormány most tíz kérdésből álló nemzeti konzultációt indít a családok védelméről. Nem egészen világos, hogy pontosan mitől kellene védeni a családokat, de az világos, hogy a kérdések jó része fokozott család-, nő- és gyermektámogatáshoz keresi a válaszolók egyetértését. Férfi legfeljebb kötelezően elképzelt családtagként szerepel a kérdések között.

A romagyilkosságok társadalmi tanulságai

10 éve kezdődtek a romák elleni sorozatgyilkosságok. Összesen hat áldozat, egyikük gyerek, öt súlyos sebesült. Az elkövetőket 2009-ben fogták el és 2016-ban lett jogerős ítélet, hárman tényleges életfogytiglant kaptak. A nem roma társadalmat akkor sem, azóta sem rázták meg a történtek.

A Nagy Háború - 100 év után

Ezen a hétvégén Párizsban sok tucat állam- és kormányfő emlékezik arra, hogy 100 évvel ezelőtt egy vasúti kocsiban írta alá kapitulációját Németország, s ezzel vége lett a négy éves első világháborúnak. Legalább 15 millió halott. A vagy 600 ezerre becsült magyar harctéri áldozat előtt számtalan település emlékművel tiszteleg. Itt és most az első világháborúról beszélünk.

 

Új amerikai-orosz hidegháború?

Trump elnök felmondaná a 31 éves szovjet-amerikai rakétaegyezményt, amely a legfeljebb 5 ezer kilométer hatósugarú nukleáris fegyverekről szól. A felek egymást vádolják az egyezmény megszegésével. De inkább az lehet a háttérben, hogy a kétoldali egyezmény nem vonatkozik a fegyverkező Kínára. Mi ez? Új amerikai-orosz hidegháború? Kísérlet Kína becsalogatására? Ennek esélyei?

Ilyenek vagyunk - Társadalmi riport Magyarországról

460 oldalas átfogó, széles tematikájú, sokszorosan ennyi szakirodalommal felérő kép a magyar társadalomról és gazdaságról – ez a kétévenként megjelenő Társadalmi riport 2018-as kötete. Két szerzővel beszélgetünk.

Pálinkás József:

Volt oktatási miniszter az első Orbán-kormányban, később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, majd a rá épített Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, majd – idén júniusban egyszercsak kipiszkálták: Pálinkás József akadémikus, atomfizikus, egyetemi tanár, aki sok éve konokul, de hiába mondja, hogy Magyarországnak sokkal többet kell költenie tudományra és innovációra.

Pálinkás József élesen bírálja az MTA átszervezését

Élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését, és Palkovics László minisztert Pálinkás József. Az akadémikus szerint harcolni kell az MTA önállóságáért - erről a Magyarul Balóval hétfő esti adásában beszél. Az Innovációs Hivatal egykori elnöke azt is elmondta, nyíltan jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem akar együtt dolgozni Palkovics Lászlóval.

Kárpátalja: két tűz között?

Ukrajna félig-meddig háborúban áll az ország keleti részén orosz támogatással önállósodó szakadárokkal. Hosszabb távon az ország szeretne NATO-tag lenni – ezt Oroszország aligha tolerálná – és közeledni az Európai Unióhoz. Ebben a keretben lehet elhelyezni a magyar-ukrán kapcsolatok feszültségeit.

Ülünk, eszünk, hízunk...

Sokat és ezen belül sok egészségtelen ételt eszünk, keveset mozgunk és ennek brutális következményei vannak saját magunkra és a társadalom egészére nézve is. Aki elhízott, azt a normális súlyúakkal szemben számtalan veszély és kockázat fenyegeti, az elhízottság egészségügyi következményei ma már többe kerülnek, mint akár a dohányzás, akár az alkohol miatti betegségek.
(Leadkép: rawpixel)

Hessen után: Merkel a vezéráldozat?

Vasárnap újra nagy pofont kaptak a német kormányzópártok, ezúttal a hesseni tartományi választásokon. Angela Merkel kancellárnak, a CDU elnökének egy éjszaka elég volt, hogy hétfőn bejelentse, nem indul újra a pártelnöki tisztségért, és a mostani lesz az utolsó német kancellári ciklusa is.

Hajléktalanság márpedig nem lesz

Nagyjából azzal egyidejűleg, hogy Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere elrendelte, hogy a párizsi városháza dísztermét és négy városnegyed nagytermeit nyissák meg a hajléktalanok előtt, Magyarország alkotmányt is módosított a hajléktalanság betiltására.

Michael Ignatieff: kivonul a CEU? – eredeti nyelven

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Kivonul a CEU?


szerző:
2018.10.26. 00:25
Kivonul a CEU?

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Újságíró-gyilkosságból világbotrány

Látványosan szaporodnak az újságíró-gyilkosságok. A tetteseket, ha megtalálják őket, meg szokták büntetni. De ami most kiderült, példátlan és messzemenő következményei lehetnek: egy állam, Szaúd-Arábia kommandósokat küldött egy újságíró meggyilkolására. A reformokat hirdető Szaúd-Arábia újságírót gyilkol és rohamosan fegyverkezik. Mi lesz?

 

Munka/magánélet: eltűnő határok?

Egyre több fiatal már nem csak arra kíváncsi, mennyit fizetnek neki egy munkahelyen, hanem az is érdekli, hogy – például – van-e lehetőség a rugalmas munkavégzésre, a távmunkára, s hogy a munkahelyi környezet csökkenti-e a stresszt? Hol tartunk és mi lesz?

Gyereknevelés a kütyük vonzásában

Okos telefon, okos TV, tablet a családban. Fogalmunk sincs, hogyan kell kezelni őket. De a gyerek három évesen ügyesebb, mint Ön mondjuk 33 évesen. Hogyan maradhat ön a főnök? Mert lehet, hogy a kütyüket alig tudja kezelni, de a kütyük veszélyeiről viszonylag sokat hall. És meg kell védenie a gyerekét. De hogyan? Ha közben ön is folyton kütyüzik, s ezzel is kevésbé figyel a gyerekre.

Érdemes még dízelt venni?

El kell adni a dízel autót? Mi a dízel jövője? A történet 2014-ben kezdődik, amikor egy amerikai egyetem kutatói kiderítik, hogy a Volkswagen csal a dízel-motorok károsanyag-kibocsátásának mérésével. Következik: amerikai-, majd világbotrány. Most mi a helyzet?

Elitképzés: keveseknek sokért?

A budapesti Corvinus egyetem egyszercsak a Magyar Tudományos Akadémiát rágcsáló, folyamatosan növekvő hatáskörű Innovációs-  és Technológiai Minisztérium felügyelete alá került. Majd bejelentették, hogy ez az egyetem lesz a világranglistákon gyengélkedő és egyre lejjebb csúszó magyar felsőoktatási intézmények zászlós hajója, elitképző, meglehet milliós tandíjakkal és rengeteg külföldi hallgatóval.

Önkormányzatok: szűkülő mozgástér?

A kormány elrendelte, hogy ha egy önkormányzat 50 millió forintot meghaladó uniós pályázatot nyert, akkor a még fel nem használt összeget – akkor is, ha pontosan tudják, hogy erre a pénzre mikor és mihez van szükségük - vissza kell utalni a Magyar Államkincstár számlájára. Sok polgármester úgy gondolja, hogy ez tovább csökkenti az önkormányzatok amúgy is szűkülő mozgásterét.

Meddig nőnek a lakásárak?

A nagy tempóban emelkedő magyar lakásárak lassan közelítenek az európai árakhoz. Drágul a lakásépítés is. 2020-tól kivezetik a jelenlegi kedvezményes, öt százalékos lakásáfát, ez bizonyosan újabb lökést ad az áremelkedésnek. Mire számítanak az ingatlanosok?

Amerika keserű főbíróválasztása

Donald Trump kevesebb, mint két év alatt elérte, hogy valóra váljon a republikánus álom: Brett Kavanaught a kezdetektől támadták a demokraták és a nők, majd többen is szexuális erőszakkal vádolták. A legszorosabb szenátusi szavazás lényege Gyömöre Mátétól.

Letelepedési kötvény - bukás

Az ellenzék évekig bírálta az úgynevezett letelepedési kötvényprogramot, amelynek keretében vagy 20 ezer gazdag külföldi migráns letelepedési engedélyt vásárolt Magyarországtól. Közelebbről: máig ismeretlen tulajdonosi hátterű cégektől. A Költségvetési Felelősségi Intézet és a Transparency International most megjelent tanulmánya alapos számításokkal bizonyítja, hogy a magyar adófizetők legalább 21 milliárd forintot buktak az ügyleteken.

Ellenzéki politikus a címlapokon: Mit akar Volner János?

Volner János a Jobbik alelnökeként és frakcióvezetőjeként levelet írt a pártvezetésnek, hogy legyen új kongresszus és tisztújítás annak elkerülésére, hogy a Jobbik, úgymond, balra tolódjon és összeálljon a baloldallal – már ha például az elsőszámú gyanúsított LMP-t baloldalinak lehet nevezni. A levél nyilvánosságra került, Volner Jánost sebesen kizárták az általa vezetett parlamenti frakcióból, de most is a párt alelnöke s ha igaz, indulna az elnöki címért.

Márki-Zay Péter új választást akar

Meghallgatjuk Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással februárban megválasztott független polgármesterét, aki 8 hónap után úgy döntött, nem bírja a városi közgyűlés fideszes többségű nyomását és a város érdekében új választást akar.

Új szerzői jog, új internet?

Ha valaki előad egy dalt vagy ír egy cikket, s ezek ingyenesen elérhetőek az internetes keresőprogramokon, kapjon-e pénzt érte – mert eddig nem kapott. Az Európai Unió először 2001-ben igyekezett szabályozni az internettel kapcsolatos szerzői jogokat. 2013-ban újra nekiálltak és 5 év után az Európai Parlament most szeptemberben elfogadott egy szabályozási javaslatot, ami nem holnaptól lesz kötelező, de a folyamat elindult. Egyelőre az alkotóknak áll a zászló.

Magánszolgáltatók államosítása?

A magánegészségügy és az állami egészségügy viszonya zavaros és rendezetlen. Mostanában hallani kormánytervekről ennek kezelésére, szó esik például bizonyos jól működő magánszolgáltatások esetleges államosításáról, de az nem tudható, hogy valójában mi lesz.

MTA: a tét a tudomány szabadsága

Magyarország ijesztően keveset költ kutatásra és fejlesztésre, de a magyar tudomány ennek ellenére a térségben kiemelkedően eredményes. Pontosan nem tudható, hogy a nyári adok-kapok után most hol tart az akadémia és a minisztérium közötti huzavona. Az akadémia rendkívüli közgyűlés összehívásában gondolkodik, de, ki tudja, talán kompromisszumkészségét bizonygatandó, főtitkárhelyettese most – úgymond politikai okokból - két előadást is eltanácsolt a magyar tudomány ünnepének központi színpadáról.

Mire jó az Európai Ügyészség?

Az Európai Uniónak nagyon sok évi szemlélődés  után elege lett például az unió egészében évi 50 milliárd eurónyira becsült  Áfa-csalásokból és az uniós pénzek ismeretlen mennyiségű lenyúlásából. Úgyhogy kitalálták, hogy létrehoznak egy európai ügyészséget, amely, ha igaz, 2020 táján kezd majd működni. 22 tagállam csatlakozott. Magyarország 5 másik tagállammal együtt nem, a kormány szerint függetlenségünk sérülne a csatlakozással. Az ellenzék szerint persze másról van szó.

A siker képlete


szerző:
2018.10.02. 00:20
A siker képlete

Barabási Albert-László azt mondja, hogy munkatársaival óriási adatbázisok és számtalan életút tanulmányozásával jutottak el oda, hogy képesek lettek megfejteni azt, hogy mi a siker és mitől függ. Hogy, mik lehetnek a siker egyetemes törvényei? Erről faggatta Baló György a kutatót.

Világválság 10 év után

10 évet és a közeljövőt fél óra alatt megbeszélni – nyilván merész vállalkozás. 7 szóban: Válságtanulságok, társadalmi hatások, esetleges újabb válság, populisták. 3 közgazdász: Bod-Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök, Magas István egyetemi tanár és Pogátsa Zotán egyetemi oktató.

 

Ellenzék: tétovaság, mint rendesen?

Az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentést a kormány és a Fidesz a maga javára fordította, mert el tudja hitetni a választókkal, hogy az unió nem a kormányt, hanem az országot támadja. Kérdés, hogy az ellenzék továbbra is ezzel a jelentéssel akar foglalkozni, amelynek, ha egyáltalán, évek múlva lehet uniós következménye – vagy talál magának témát, ami érdekelheti az évek óta migrációs propagandában élő választókat.

Bevándorlási különadó - ki érti?

Szeptember 17-től hatályba a lépett a bevándorlási különadó, aki anyagi támogatást kap, az nyilatkozhat, a NAV-nak, hogy kitől-mitől kap pénzt, akinek, tehát a támogatónak fegyelmezetten be kell fizetnie anyagi támogatásának 25%-át adóként. Ha nem fizet, akkor a támogatottnak kell fizetnie. Majd mindjárt kiderül, hogy ez nem ilyen egyszerű, sőt…

Mozdulatlan egyenlőtlenségek

Ön szeretne többre jutni, mint a szülei? És szeretné, hogy a gyerekei többre vigyék, mint ön? Azazhogy: milyen a társadalmi mobilitás Magyarországon? A számok szerint többre jut-e ön? És: mekkora esélye van a gyerekeinek, hogy többre jussanak, mint ön? Hogyan áll és merre tart a társadalmi mobilitás Magyarországon?

Bíróságok: függetlenek még?

2012 óta adott egy Országos Bírósági Hivatal, OBH és egy Országos Bírói Tanács, OBT. A bírói tanács dolga és jogosítványa az Országos Bírósági Hivatal és annak elnöke, Handó Tünde munkájának ellenőrzése. Ebből keletkeztek az élesedő konfliktusok. Egyszer már letiltották, betiltották, eltiltották attól, hogy műsorunkban beszéljen, néhány napja felmentését kérte, nem akar már bíróként dolgozni, de tenni akar az igazságszolgáltatás függetlenségéért Szepesházi Péter.

Kultúrát erőből?

Lendületbe jött a valamilyen szinten mindig is létezett Kulturkampf, azaz kultúrháború. Vannak, akik erős médiatámogatással érvelnek azért, hogy ha már egyszer a Fidesz a politikai és a gazdasági hatalmat is tartósan megszerezte, itt az ideje, hogy a kultúrában és a művészetekben is elsősorban a politikai jelszavaknak megfelelő művek és az ezeket támogató intézményi vezetők élvezzék az állami tízmilliárdokat. Igen, de hol vannak a várva várt nagy művek?

L. Simon és Nyáry vita:

Nyáry Krisztián szerint a politika sok mindent meg tud tenni a kultúrában, egyet kivéve: az olvasókat nem tudja lecserélni.

Sürgősségi: beavatkozásra várva

A sürgősségi betegellátás akár össze is omolhat Magyarországon - mondják ápolók, orvosok és betegek. Hogy, miért? És van-e valamilyen általános protokoll, hogy kivel mi a teendő egy sürgősségi osztályon? Baló György minderről szakértőket kérdez műsorában.

Trump ellentmondásos elnöksége

Adott az amerikai elnök, aki valahogyan viselkedik, s adott az elnök, aki valamit csinál vagy csinálna: falat a mexikói határra, újratárgyalt északi-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény Mexikóval és Kanadával, erősen lazuló kapcsolatok Nyugat-Európával és tegnap óta újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árura kivetett vámok, lehetne sorolni.

Közoktatás: párhuzamos valóságok

A kormány kivételével kevesen gondolják, hogy a magyar közoktatás rendben van, es akkor még nem is beszéltünk a valamikor bevezetendő új nemzeti alaptantervről, amelynek egy tervezete már létezik, de a kormány szerint szó sincs arról, hogy ezt elfogadták volna. És ott van a pedagógushiány. Meghívtuk a KLIK-et, de nem is reagáltak megkeresésünkre.

Boltzárral a munkaerőhiány ellen?

Ismerős téma, egyszer már kisebb-nagyobb mértékben megosztotta az országot és utóbb 2016-ban elbukott: a vasárnapi boltzárról van szó. Most, természetesen tagságának és a tagság családtagjainak érdekeire hivatkozva fel akarja támasztani egy szakszervezet. Érvek és ellenérvek.

Sok szereplő, kis piac

Viszonylag új fejlemény, hogy az ember nézegeti magyar vagy külföldi újságok weblapjait vagy a csak a neten létező lapokat és egyre gyakrabban fut bele abba, hogy egy-egy cikket csak pénzért olvashat el, vagy: önkéntes anyagi támogatást kérnek tőle. vége az ingyenes tartalmaknak?

Sargentini-jelentés: mi lesz most?

A keddi EP-vita után szerdán a jelentés megkapta az ahhoz szükséges kétharmados többséget, hogy Magyarország ellen hosszadalmas eljárás induljon, amelynek végén megvonhatják az ország uniós szavazati jogát. Miért nem számolják a tartózkodó szavazatokat? Ugyanis, akik tartózkodással szavaztak, jelen voltak és részt vettek a szavazáson. Tartózkodással, de szavaztak. Ha ezt a 48 tartózkodó szavazatot is számolják, akkor 10 szavazat hiányzik az eljárás megindításához szükséges kétharmados többséghez.

Választási elemzés a budapesti svéd nagykövettel - eredeti nyelven

A szélsőjobb lényegesen erősebb lett, de nem tört át a vasárnapi svéd választásokon. Senki nem akar velük kormányozni. A most kormányzó szociáldemokraták és szövetségeseik viszont csak hajszálnyival kaptak több szavazatot, mint a jobbközép pártok. Patthelyzet. A nagykoalíciónak nincsenek hagyományai Svédországban. Mi lesz? Svédország budapesti nagykövete, a karrierdiplomata Niclas Trouve úr a stúdióban, akivel a választásokról és Svédország helyzetéről beszélget Baló György.

EP: vita Magyarországról

Megsérti-e a magyar kormány az uniós alapértékeket? A jelentés szerint igen, a magyar kormány szerint a jelentés tele van hazugságokkal, és az országot támadja, mert nem fogadunk bevándorlókat. A Magyarul Balóval összeállításában, a keddi Sargentini-jelentés majd 3 órás vitáját, hivatalos magyar tolmács hanggal, rövidített változatban nézhetik meg.

Svéd választás: van nyertes?

Mai témánk: Svédország, ahol tegnap választások voltak. Elsőként az őszi Európában, ennek megfelelő nemzetközi figyelem közepette. Annál is inkább, mivel a menekültek és a bevándorlók ügye ennek a választásnak is központi témája volt, csak úgy, mint például a német választásoknak tavaly. A 10 milliós Svédország, a gazdag jóléti állam még 2015-ben 163 ezer embert fogadott be. Ez nem kevés társadalmi és szociális gonddal járt és jár, amit a választási eredmények is tükröznek.

Foci: még sport vagy csak üzlet?

Ez műsorunk utolsó adása a nyári szünet előtt, de a jövő héttől felvált minket egy világtéboly: a futball VB – 32 éve Magyarország nélkül, ez mondjuk a 40 évesnél fiatalabbnak megszokott, de az idősebbeknek megszokhatatlan, mivel az 1930 óta rendezett világbajnokságok történetében Magyarország 2 második helyével még mindig a 10-11. helyen áll a korábbi Csehszlovákiával holtversenyben. 32 éve sehol.

Boltgondok – kicsiknél és nagyoknál is

Nagyjából látható volt, mi fenyegeti a főleg kisebb üzletekből álló magyar élelmiszerkereskedelmi láncokat a kötelező béremeléssel: lopakodó csőd. Ehhez jött a bérrobbanás, a nagy üzletek százait működtető láncok ma már egymással versenyezve, nem ritkán bruttó 300 ezres fizetés ígéretével keresik az alkalmazottakat.

Nyugdíjbomba - robbanhat?

Egy nagy nemzetközi tanulmány szerint Magyarországon hét évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy a rendszer fenntartható maradjon. Viszont egy magyar férfi átlagos élettartama jelenleg 74 év... Durva. De igaz-e? E nélkül összeomlás fenyegeti a magyar rendszert? Netán adóemelés? Járulékemelés?

Robotemberek: lecserélnek minket?

Meghökkentő, hogy egy Sophia nevű hölgyrobot állampolgárságot kapott éppen Szaud-Arábiában, ahol nagyon sok hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Egy Ursula nevű, ugyancsak női robot zenél, énekel, táncol egy hollywoodi stúdióban. Nem elég, hogy egyre többen vagyunk a földön, jön a robotvilág?

LMP: új vezetés – új irány?

Beszéljünk az LMP-ről, amely a Jobbikkal egyike annak a két pártnak, amelyben a legnagyobb nyilvános felfordulás követte a választásokat. Személyi ügyek, fegyelmi ügyek, kizárás, eltiltás, új elnökség, amelynek tagjai között az országgyűlési frakció nem képviselteti magát – és a közvélemény érdeklődő részének egyáltalán nem világos, mit akar az LMP 2018 őszétől.

Gettósodó iskolarendszer

Egyre több a gettóiskola, ez olyan iskola, amelyben a cigány tanulók vannak többségben. Arról persze nincsenek számok, hogy hány tehetség vész el, de az tudható, hogy jövőjük érdekében más országok folyamatos erőfeszítéseket tesznek a szegregáció csökkentésére. És Magyarországon?

Kettészakadó egészségügy?

Ha bajunk van, s ha megengedhetjük magunknak és nem akarunk nagyon sokat várni, magánszolgáltatót keresünk. A magánbeteg egyáltalán nem bizonyos, hogy jobb szolgáltatást kap, de az bizonyos, hogy kevesebbet kell várnia és udvariasabb, meglehet gondosabb kezelésre számíthat – adott esetben egy olyan orvostól, aki amúgy egy állami intézményben is dolgozik.

Magyar légszennyezés: halálos kór

A légszennyezéssel alig foglalkozik a politika, pedig világszerte évente milliók halnak meg miatta. Egy 2014-es nemzetközi tanulmány szerint a magyar légszennyezettségi adatok javulnak, de még mindig olyanok, mint a horror-példaként emlegetett Kínában. A szálló por egyedül Budapesten évente 1500-1800 életbe kerül.

 

Benzinár: 5-össel is kezdődhet?

Ön mennyiért tankolt utoljára? Az olaj, következésképpen a benzin ára majdnem mindenre hat és ugyanígy majdnem minden hat a benzin és az olaj árára, amivel világszerte magasan képzett szakemberek tízezrei foglalkoznak. Mire számíthatunk?

Magyar nők: szolgasorban?

Mit gondolunk a nőkről és mit gondolnak ők magukról egy országban, ahol az országgyűlési képviselők 12 százaléka nő, fekete afrikai országok is megelőznek minket, s ahol a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak alig 6 százaléka nő, a női vállalatvezetők aránya pedig a padlót súrolja?

Magyar gazdaság: jelen és jövő (Második rész)

Van magyar gazdasági jövőkép? Hogyan lehetne az ország versenyképesebb, hogyan készüljön a digitális korra, amikor kevesen szereznek diplomát és a kormány nagyon keveset költ a jövőt meghatározó kutatásra és fejlesztésre. Szakértőink a témában Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki vezérigazgatója és két egyetemi tanár, Surány György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke és Chikán Attila, korábbi miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Magyar gazdaság: jelen és jövő (Első rész)

Kétrészes műsorunkban tekintélyes szakemberekkel elemezzük a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait. Ellentmondásos szociális ellátórendszer, elvándorlás, munkaerőhiány, közoktatási romhalmaz, gondok a versenyképességgel és a termelékenységgel, csak jelszavakban támogatott kis- és középvállalatok. Első rész.

Magyar sajtó-miből él, ha független?

A kérdés: akinek – ezért vagy azért – csak minimális hirdetési bevételei vannak, fenn tudja-e tartani magát a közönségtől gyűjtött pénzekből, megengedheti-e magának, hogy színvonalas tartalmakat állítson elő, s van-e igény és esély új minőségi hírportál indítására?

Európai baloldal: zuhanórepülés

Történelmi mélyponton a Német Szociáldemokrata Párt és a francia Szocialista Párt is, a választásokat rendre jobboldali pártok nyerik és erősödik a szélsőjobb. Képes a megújulásra az európai baloldal? Létrejöhet új baloldal? Keressük a választ!

Közmunka: mentőöv vagy zsákutca?

A kormánycél: kevesebb, mint 150 ezer közmunkás 2020-ra. Mi lesz azokkal, akik kiesnek a közmunkából, s mi lesz azokkal, akik – a tervek szerint a jövőben legfeljebb egy, egyetlen évig – közmunkások maradhatnak?

 

MTA: az elnök kihívásai

Ellentmondás: aki megpróbálja figyelni, merre tart a tudomány, bizonyára úgy érzi, hogy egyre kevesebbet ért és tud – mert közben a tudománynak küzdenie kell az álhírek és az áltudományok ellen - de az aligha vitatható, hogy a tudomány szerepe majdhogynem napról-napra növekszik.

Mi az a GDPR, és kit érint?

8 nap múlva életbe lép a GDPR nevű uniós adatvédelmi rendelet, ami minden egyes magyar vállalkozásra vonatkozik, akkor is, ha csupán egyetlen alkalmazottja vagy egyetlen ügyfele van. Mindenkire, aki bármilyen személyi adatot kezel. Bonyolult ügy, de kötelező. Hogyan birkóznak meg ezzel például a kisvállalatok?

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való