KERESÉS search-close

Macedónia

15 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Macedónia"

Nem adják ki Nikola Gruevszkit Észak-Macedóniának

Nem lehet kiadni a börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszkit Észak-Macedóniának - így döntött a Fővárosi Törvényszék. Az indoklás szerint mivel a szökött politikus menekültstátuszt kapott a magyar hatóságoktól, ezért nem állnak fent a kiadatás feltételei.

Szijjártó irodájában is járt Gruevszki

Rendszeresen találkoznak a külügyminisztérium munkatársai Nikola Gruevszkivel, Macedónia korrupció miatt jogerősen elítélt, szökésben lévő miniszterelnökével. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt ma a Parlamentben, hozzátette, szerinte semmi jelentősége annak, hogy hol. Ő például a minisztériumban, a saját irodájában szokott vele beszélgetni. Ellenzéki képviselők azután kérdezték Gruevszkiról, hogy a Magyarországon menedékjogot kapott egykori miniszterelnök egy hete egy budapesti, Margit körúti lakásban tűnt fel a külügy egyik helyettes államtitkárának a társaságában.

Álhírek keltették a feszültséget a menekültek között Görögországban

Könnygázzal kellett visszavernie a görög rendőröknek több száz menekültet, akik át akartak törni Észak-Macedóniába, hogy továbbmehessenek Európa belseje felé. A görög hatóságok szerint a feszültséget közösségi oldalakon terjedő álhírek okozták, amelyek arról szóltak, hogy megnyitják a határt előttük. A menekültek néhány óráig Athénban is blokkolták a központi pályaudvar forgalmát. Azt követelték, hogy vigyék őket a határhoz.

Lezárult a 27 éves névvita

Észak-Macedónia lesz Macedónia új neve, miután az erről szóló történelmi megállapodást a görög parlament is megszavazta. Igaz, ez csak néhány szavazaton múlott. A voksolás közben tüntetők tiltakoztak az athéni parlament előtt.

Szijjártó elismerte: magyar diplomaták kísérték Budapestre Gruevszkit

Elismerte a külügyminiszter, hogy magyar diplomaták kísérték három balkáni országon keresztül Budapestre a börtön elől menekülő volt macedón miniszterelnököt. Szijjártó Péter szerint azonban ennek nincs semmi jelentősége, mert a diplomaták semmilyen bűncselekményben nem vettek részt, Nikola Gruevszki a jogszabályoknak megfelelően, törvényesen jutott Albániából Magyarországra.

Gulyás Gergely: Külképviseleten jelentkezett Nikola Gruevszki

Egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Nikola Gruevszki ex-miniszterelnök, hogy menekültstátuszt kérjen, ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el. Azt viszont továbbra is titkolják, hogy hol, és onnan hogyan került Magyarországra a korrupció miatt jogerősen elítélt politikus. A Jobbik a nemzetbiztonsági bizottságban akar választ kapni ezekre a kérdésekre, Hadházy Ákos pedig feljelentést tesz illegális határátlépés segítése miatt.

 

Könnygáz a határokon

Humanitárius katasztrófa fenyeget a görög-macedón határon. Erre figyelmeztetnek a nemzetközi segélyszervezetek, miután már legalább tízezer ember torlódott fel. A számuk néhány hét alatt akár a százezret is elérheti. Hétfőn a menekültek megpróbálták áttörni a kerítést. Pattanásig feszült a helyzet a franciaországi Calaisnál is, miután elkezdték bontani az illegális menekülttábort.

Menekültdráma a macedón határnál

Áttörték a macedón-görög határon lévő drótkerítést a menekültek. A görög oldalon több ezer ember torlódott fel, amióta Macedónia nem engedi át az afgánokat, csak a szíreket és az irakiakat, és őket is csak érvényes papírokkal. Több tucatnyi menekült unta meg a várakozást és törte át a kerítést. Görögországba egyre többen érkeznek a tengeren.

Fokozott menekültáradatra lehet számítani

A családok a több napig tartó macedón várakozás miatt kimerültek, éhesek és szomjasok így az önkéntesek vízzel és szendviccsel próbálnak segíteni rajtuk.

Rendkívüli állapot Macedóniában

Rendkívüli állapotot hirdettek Macedóniában a tarthatatlan menekülthelyzet miatt. A görög-macedón határon ugyanis a korábbi gyakorlattal ellentétben nem engedik továbbutazni a Nyugat-Európa felé tartó menekülteket, akik így a Macedónia és Görögország közötti senki földjén rekednek. Eközben Németországban az éjjel rendőrökkel csaptak össze szélsőjobboldali tüntetők, a radikális csoport útlezárással akarta megakadályozni, hogy a menekülteket egy üres épületben szállásolják el.

BREAKING! Áttörték a rendőrsorfalat a menekültek Macedóniában!

Az elmúlt napokban már könnygázzal próbálták oszlatni a görög-macedón határon összegyűlt embertömeget. Ma délután több ezren jutottak át a rendőrkordonon. Részletek a Híradóban!

Egymást taposva másztak a vonatra

Kaotikus állapotok uralkodnak több macedóniai vasútállamáson, ahol a menekültek egymást taposva próbálnak feljutni a Szerbiába tartó szerelvényekre. Macedónia minden menekültnek 3 napos átutazó vízumot ad, ezért mindenki olyan gyorsan próbálja elhagyni az országot, amennyire csak lehet. Hasonló tömegjelenetek zajlódtak le Kos szigetén is, ahol a menekültek egy hajóra próbáltak meg feljutni, amit külön a részükre küldött a kormány.

Háborús pusztításhoz mérhető a kár

Háborús pusztításhoz hasonló állapotok fogadták az albánok lakta macedón városba, Kumanovoba érkezett EBESZ-megfigyelőket. A városban szombaton csaptak össze albán fegyveresek a rendőrséggel, a harcokban 22 ember, köztük 8 rendőr vesztette életét. A fegyveres áldozatok közül többen a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyenruháját viselték. A térségben hosszú évek óta ez volt a legsúlyosabb etnikai konfliktus, a városból több száz család menekült el.

Orbán Macedóniát is csatlakoztatná

Támogatja Macedónia uniós csatlakozását Orbán Viktor. Mindent megtesz a csatlakozási tárgyalások sürgetéséért.

Száz éve született Teréz anya


szerző:
2010.08.26. 16:47
Száz éve született Teréz anya

Teréz anyára, a Nobel-békedíjas római katolikus apácára emlékeztek Kalkuttában, Albániában és Macedóniában.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való