KERESÉS search-close

II. világháború

26 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "II. világháború"

Pokolgépek rejtőznek a föld alatt!

A második világháborúban több tízezer bombát dobtak le Magyarországra, aminek egy része még mindig a föld alatt rejtőzik. Ráadásul sok közülük nagyon veszélyes, hiszen még ma is ugyanúgy működésbe léphet, ha hozzányúlnak.

Fél napig nem találták a bombát

Ma reggel mindenki hatalmas káoszra készült Budapesten. A rendőrség szerint ugyanis lezárták volna gyakorlatilag a fél várost, amíg egy világháborús bombát kiemelnek a Dunából. A közlekedési káosz azonban elmaradt, mert a tűzszerészek órákon keresztül nem találták a bombát a Dunában. Végül délután akadtak rá, és nagy lezárás később jön, de egyelőre nem tudják megmondani, mikor.

Magyar tragédia a Don-kanyarnál

Amíg forgattunk – harckocsin, doni emléktúrán, hegyekben és irattárban - láttuk, milyen sokaknak szívügye mindaz, ami 75 éve történt. Tapasztaltuk, hogy mennyi tévhit él még mindig, ha a Don-kanyart emlegetik. És míg forgattunk, azzal is szembesültünk, milyen rosszul tanították ezt nekünk annak idején. Már ha tanították. Mert sokáig beszélni sem lehetett a tragédiáról.

XXI. század 2017-10-03


szerző:
2017.10.03. 23:40
Megtalálták a legendás hajót

Megtalálták a legendás amerikai cirkálót, az Indianapolist. Ez volt az a hajó, amely a második világháború végén Japán közelébe szállította a Hirosimát elpusztító atombombát. A japánok süllyesztették el, összesen 900 katona halálát okozva. Hogy pontosan hol találták meg, azt nem árulják el.

Világháború és felszabadulás: hitek és tévhitek április 4-ről

Egy pesti vicc szerint Magyarországon három dúlás volt: a tatárdúlás, a török dúlás és a felszabadulás. Amit ugye évtizedekig április negyedikéhez kötöttünk, és piros betűs ünnepként jegyeztünk. De pontosan mikor lett vége Magyarországon II. világháborúnak, és mi lett volna, ha 1944. október 15-én a románokhoz hasonlóan nekünk is sikerül a kiugrás?

73 éve történt a doni katasztrófa. Ön mennyire ismeri a korszak eseményeit?

1943. január 12-én vette kezdetét a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezete. Akkoriban szinte alig akadt olyan magyar család, amelynek valamelyik férfi tagja ne vett volna részt a kilátástalan küzdelemben. Most megnézheti, mennyit tud a második világháború egyik legtöbb magyar áldozatot követelő időszakáról. Kvíz a klikk után!

A náci aranyvonat rejtheti az oroszok legendás borostyánszobáját?

Nemrég írtunk arról, hogy minden jel szerint egy lengyel településtől nem messze megkerült a II. világháború végén eltűnt aranyvonat. A vonat a Harmadik Birodalom legértékesebb fegyvereit és kincseit szállította, köztük lehetnek a világ nyolcadik csodájaként számon tartott borostyánszoba felbecsülhetetlen értékű darabjai is.

Valóban megkerült a náci aranyvonat!

Nemrég bombaként robbant a szenzáció, miszerint lehet, hogy a legendás náci aranyvonatot találták meg Lengyelországban. Úgy tűnik, a hír tényleg igaz: a lengyelek szerint a férfi, aki annakidején segített  a hírhedt kincsek elrejtésében most elárulta, hol a rejtekhely.

Megkerült a nácik aranyvonata?


szerző:
2015.08.21. 18:55
Megkerült a nácik aranyvonata?

Két férfi azt állítja, tudják, hol a második világháborúban eltűnt, legendás náci aranyvonat. A pontos helyét azonban addig nem árulják el, amíg a lengyel hatóságok írásba nem adják, hogy övék lehet a rakomány értékének 10 százaléka. A délnyugat-lengyelországi Sziléziában már évtizedek óta rebesgetik a helyiek, hogy valóban volt egy elveszett aranyvonat, ám bizonyítania ezt még senkinek sem sikerült.

Megismételték a győzelmi csókot

Tömeges csók a New York-i Times Square-en a birodalmi Japán 70 évvel ezelőtti megadására, illetve a II. világháború befejezésére emlékezve. Ezt a mára klasszikussá vált fényképet idézték meg a csókolózó párok korhű ruhákban és mozdulatokkal.

Még nem volt annyi menekült, mint most

A II. világháború óta nem volt akkora menekültáradat a Földön, mint most. Csaknem 60 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, hazáját – jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Genfi sajtótájékoztatóján azt mondta: tavaly óta világszerte nyolc millióval lett több a földönfutó. Köztük vannak azok a tízezrek, akiket a négy éve tartó szíriai és líbiai polgárháború űzött el.

70 év tanulságai


szerző:
2015.05.08. 22:00
70 év tanulságai

Nem a II. világháborút akarjuk elemezni, hanem tanulságairól, utóéletéről, s ha van, a mai világ- vagy Európa-rendről gondolkozni, különös tekintettel Oroszország szerepére. Vendégünk két történész, Pók Attila és Sz. Bíró Zoltán.

A győzelem napját ünnepelték Európa-szerte

Ágyúlövésekkel, katonai parádéval, koszorúzással és tűzijátékkal emlékeztek Európában a győzelem napjára, a II. világháború európai harcainak végére. A náci Németország 70 évvel ezelőtt május 7-én adta meg magát feltételek nélkül a felszabadító amerikaiaknak. A kapitulációt a szövetségesek másnap, május 8-án fogadtak el. Így Nyugat-Európában ez lett a győzelem napja. Moszkvában szombaton tartanak hatalmas katonai parádét és megemlékezést. Ez utóbbin Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli Magyarországot.

Mit tanultunk a II. világháborúból?

Van szerepe az Európában hetven éve véget ért II. világháborúnak 2015 világában? Érvényes-e még a győztesek 70 éve létrehozott világrendje? Mit tanult belőle Európa és a világ? Hogyan látják ezt ma Moszkvában? Vannak-e még titkos iratok, amelyek megváltoztathatják a történelmet? Történészekkel: Pók Attilával és Sz. Bíró Zoltánnal beszélget Baló György.

„Nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi jövőnkké”

Ez volt az idei Élet Menetének mottója, ahol a második világháború áldozataira emlékeztek. A szervezők szerint a háború befejezésének 70. évfordulóján a rasszizmus, az előítéletek, a terrorizmus a világ mindennapjainak újra visszatérő elemei. A szélsőségek újbóli megjelenéséréről és elutasításáról beszélt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere is egy délutáni megemlékezésen.

52 nap, ami elkerülhető lett volna

Budapest ostroma volt a II. világháború egyik legtovább tartó helység csatája. A várost nem ürítették ki, a több tízezer civil áldozattal járó ostromot pedig elkerülhettük volna, éppúgy, ahogy Párizs vagy Róma tette. Hitler azonban nem egyezett bele, hogy Budapestet nyílt várossá nyilvánítsák, ezért a szembenálló felek 52 napon át harcoltak itt utolsó vérükig. Dörmer Csaba riportja.
 

Miért nem menekülhetett meg a magyar főváros a pusztulástól?

Budapest ostroma volt a II. világháború egyik legtovább tartó helység csatája. A várost nem ürítették ki, a több tízezer civil áldozattal járó ostromot pedig elkerülhettük volna, éppúgy, ahogy Párizs vagy Róma tette. Hitler azonban nem egyezett bele, hogy Budapestet nyílt várossá nyilvánítsák, ezért a szembenálló felek 52 napon át harcoltak itt utolsó vérükig.

A II. világháború özvegyei


szerző:
2013.02.20. 06:00
A II. világháború özvegyei

Százezrével kényszerültek özvegyi sorba ifjú feleségek. A fiatal férfiak nagy része meghalt a II. világháborúban. Mihez kezdtek az egyedül maradt nők? A gyengébbik nemre hárult a kemény férfimunka. Ökröt hajtottak és barkácsoltak - amíg hirtelen helyre nem állt a nemek aránya.

XXI. század 12-09-04


szerző:
2012.09.05. 00:05
XXI. század 12-09-04

XXI. század: Sokan még ahhoz a generációhoz tartoznak, akik nem átpörgették, kihagyták, hanem nézték a reklámokat. Sőt, néha várták is – mint például a hurkagyurkás, vagy épp a nyugati farmert reklámozó kisfilmet. No és akadtak olyanok is, amelyek szövegére máig emlékeznek. Ma már csak a világ egyharmadán halad baloldalt a forgalom. Angliában, Ausztráliában, és Dél-kelet Ázsiában például. A legtöbb helyen, a Föld kétharmadán az úttest menetirány szerinti jobboldalán közlekednek, ahogy Magyarországon is – a második világháború óta. Miért álltunk át?

XXI. század 11-11-08


szerző:
2011.11.08. 23:20
XXI. század 11-11-08

XXI. század: Olasz király a magyar trónon? - A második világháború idején majdnem az olasz királyt ültették a magyar trónra. Átrendezve a hatalmi erőviszonyokat az egész világon. Füttyös Gyuri legendája. - Mindenki ismerte, mindenki szerette és mindenki tudni vélt róla ezt-azt. És hogy ehhez képest mi volt az igazság?

Világháborús bombákat találtak Tatán

Egy német páncéltörő és egy szovjet repeszromboló gránátot találtak pénteken Tatán.

67 év után tért haza a katona holtteste

Hazaszállították az Egyesült Államokba a II. világháború idején Boszniában meghalt egyik katona holttestét.

Véletlenül robbant fel a Margit híd?

Az emberek többsége úgy tudja, Budapest hídjait a II. világháború végén a visszavonuló német csapatok robbantották fel az oroszok előtt, hogy megnehezítsék az átkelést. Tévednek.

Bombát találtak Angela Merkel házánál

A robbanószerkezet még a II. világháborúban hullott a német kancellár szomszédjába.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való