KERESÉS search-close

Európai Unió

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Európai Unió"

A magyarok jóléte az utolsó a visegrádi országok rangsorában

A magyarok jóléte az utolsó a visegrádi országok rangsorában. Az 1 főre jutó GDP nálunk 57, a szlovákoknál 94, a lengyeleknél pedig 100 százalékkal emelkedett a 15 évvel ezelőtti uniós csatlakozáshoz képest. Ez derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A GKI úgy számol, az észak-alföldi térség a 219. helyre csúszott az unió 224 régiója közül.

Jobbik: Soha nem volt ekkora tét


szerző:
2019.05.25. 18:40
Jobbik: Soha nem volt ekkora tét

A Jobbik szerint is nagy a tétje a holnapi európai parlamenti választásnak. Gyöngyösi Márton, a párt listavezetője Győrben arról beszélt, hogy a Fidesz csak a kampányban folytat migránsellenes politikát, közben minden korábbinál több külföldi vendégmunkást enged be az országba. A Jobbik szerint a kormány ezzel próbálja megoldani a munkaerőhiányt, amelynek az oka, hogy egyre több magyar külföldön keres megélhetést. A párt ezért mindennél fontosabbnak tartja a bérfelzárkóztatást.

DK: esély van három mandátumra


szerző:
2019.05.25. 18:39
DK: esély van három mandátumra

Csak a DK-nak van esélye, hogy az ellenzéki pártok közül 3 mandátumot szerezzen - erről a párt EP-listájának vezetője beszélt. Dobrev Klára a politico.eu internetes oldal felmérésére hivatkozva állította ezt. Szerinte az embereknek azért kell a pártjára szavazni, mert azt az egy mandátumot a Fidesztől vennék el, és a fő ellenfelük a kormánypárt. Dobrev Klára azt is mondta, hogy a kampányuk legnagyobb sikerének azt tartja, hogy az ellenzéki szavazók többsége támogatja a párt Európai Egyesült Államokra épülő programját.

Többet kaptunk az uniótól, mint amennyit adtunk

Magyarország a 2004-es csatlakozás óta ötször annyi pénzt kapott az Európai Uniótól, mint amennyit befizetett a közös költségvetésbe. Ennek a pénznek harmadából utak épültek, pedig egy felmérés szerint a magyarok leginkább egészségügyre és oktatásra költenének. Arról, hogy a jövőben mennyi pénzt kapunk majd, a vasárnapi választások után összeülő parlament mondja majd ki a végső szót.

2021-től betiltja az EU az egyszer használatos műanyag eszközöket

2021-től nem lehet például műanyag evőszeközöket, fültisztító pálcikát, vagy szívószálat kapni. A szigorítás az európai tengerpartokat leginkább szennyező műanyagokra vonatkozik. A döntés Magyarországot is érinti, az Információs és Technológiai Minisztérium megkeresésünkre azt válaszolta, már januárban megkezdték az egyeztetést az egyszer használatos műanyagokat helyettesítő termékek felkutatására.  

Az Európai Parlamentben uniós minimálbér bevezetéséért dolgoznának

Szuverén európai államok együttműködésében képzeli el az unió működését a Mi hazánk Mozgalom listavezetője. Toroczkai László, pártelnök azt nyilatkozta, hogy fordítva működik az Európai Unió, mint ahogy kellene. Az Európai Parlamentben például az uniós minimálbér bevezetéséért dolgoznának. Az RTL Híradó minden nagyobb párt listavezetőjétől interjút kért a választás előtt.

7 ezer milliárd forinttal támogatta az EU a magyar mezőgazdaságot

7 ezer milliárd forinttal támogatta az Európai Unió a magyar mezőgazdaságot az ország csatlakozása óta. Raskó György agrárközgazdász szerint ezek a támogatások négyszázezer család megélhetését segítik, de a legjobban a legnagyobb földbirtokosok járnak. A legtöbb agrártámogatást Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc mezőgazdasági cégei kapják.

Timmermans: Orbán Viktor nem eléggé férfi a vitához

Orbán Viktor nem eléggé férfi, hogy vitázzon Frans Timmermans-szal. Ezt az európai szocialisták csúcsjelöltje mondta az RTL Híradónak. A politikus az uniós választási kampány alatt másodszor járt Budapesten. Az MSZP kongresszusán bírálta Orbán Viktor és az orosz elnök barátságát, és a minimálbérek uniós szintű emelését ígérte. A Fidesz szerint Frans Timmermans Soros György embere. A Timmermans-szal készült exkluzív interjút megnézhetik ITT.

Négy mandátumra számít a Jobbik

Nem szabad hagyni, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az Európai Unióból - ezt mondja a Jobbik Európai Parlamenti listavezetője. Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz az Állami Számvevőszék segítségével akarja tönkretenni a pártot. Ennek ellenére bízik abban, hogy négy mandátumot szereznek a választáson. Az RTL minden nagyobb párt listavezetőjétől interjút kért a választások előtt.
A Gyöngyösi Mártonnal készült teljes interjút ide kattintva nézheti meg.

Az EU-hoz fordul a Párbeszéd

Az Európai Unióhoz fordul a Párbeszéd a kormányzati médiatúlsúly miatt. Egy friss elemzés szerint ugyanis a közélettel foglalkozó médiumok 78 százaléka kormányközeli kézben van. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy az EP-választási kampányban kiegyensúlyozott legyen legalább az állami média működése. A Fidesz szerint az állami média most is egyenlő feltételeket biztosít minden pártnak.

Október végéig maradhatnak a britek az EU-ban

Akár október végéig is maradhatnak a britek az Európai Unióban, erre jutottak csütörtök hajnalra a tagállamok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon. Elvileg hamarabb is kiléphetnek, de ha május 22-ig nem tudnak megállapodni ennek mikéntjéről, részt kell venniük az európai parlamenti választásokon.

Levy szerint Orbán autokrata, de nem fasiszta

Autokrata, de nem fasiszta - így jellemezte Orbán Viktort az RTL Híradónak adott interjúban Bernard-Henri Levy. A világhírű, szabadszellemű francia filozófus hétfőn 2 órán át tárgyalt a miniszterelnökkel. Azt mondta neki, hibát követ el bevándorlás- és Európa-ellenes politikájával, mert Magyarországnak egyetlen igazi barátja van, és az Európai Unió. Úgy vélte, Magyarország egy szabad ország, de nem demokrácia, mert az többről szól, mint, hogy szabadok-e a választások. Azt mondja, megdöbbenve tapasztalta, hogy Magyarországon az emberek félnek elmondani a véleményüket.

Mi lesz a vége a Brexit szappanoperának?

Mémek, humoros videók százai születnek és születtek már a Brexitről, azaz a britek kilépésről az Európai Unióból, miközben egyáltalán nem haladnak a megegyezéssel. Jövő pénteken pedig lejár a határidő, amit egyszer már elhalasztottak, és most újra szeretnének.

Óraátállítás: új időszámítás kezdődik!

Szombatról vasárnapra virradóra állítjuk át óráinkat a nyári időszámításra. Vagyis hajnal kettőkor máris három lesz. Az elkövetkezendő két évben kellene eldönteni az Európai Unió országainak, hogy a nyári vagy a téli időszámítás mellett döntenek-e. Van olyan nézet, hogy Magyarországnak időzónát kéne váltania ahhoz, hogy két és fél hónappal több napos óránk lehessen!

Így segítenek a debreceni orvostanhallgatók a mélyszegénységben élőknek!

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja Dr. Késmárky András vezetésével évek óta járja a Debrecen környéki tanyákat, kistelepüléseket. Nem csak gyógyszert, tartós élelmiszert, ruhákat, játékokat visznek. Az Európai Unió támogatásával segítenek a mélyszegénységben élőknek. Kidolgoztak egy minta programot, hogyan lehet munkájuk, szakmájuk és bevételük az ott élőknek. 

Halasztják a Brexitet


szerző:
2019.03.27. 19:22
Halasztják a Brexitet

Nagy többséggel jóváhagyta szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének elhalasztását, így véglegessé vált, hogy az Egyesült Királyság pénteken, a Brexit eredeti határnapján nem lép ki az Európai Unióból. Az éjszakába nyúló szavazássorozaton ugyanakkor a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget.

1342 milliárdot költöttek egy év alatt sportra és vallásra

Az egész Európai Unióban az Orbán-kormány költi a legtöbb pénzt sportra és vallásra – derül ki az uniós statisztikai hivatal 2017-es adataiból. Az mfor.hu írta meg, hogy a magyar kormány egy év alatt 1342 milliárd forintot költött sport- és egyházfinanszírozásra. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma arról beszélt: az adófizetők pénze a legjobb helyen az egyháznál van. A DK szerint az egészségügy és az oktatás fontosabb lenne.

Orbán szerint rossz a megítélése Európában

Soha nem volt még olyan rossz egy miniszterelnök és egy ország megítélése Európában, mint most - ezt önmagáról mondta Orbán Viktor. Szerinte azonban erről a média és a civil szervezetek tehetnek. A kormányfő a Corvinus Egyetem migrációs konferenciáján szólalt fel. A konferencián felszólalt Nicolas Sarkozy volt francia államfő is, aki európai összefogást sürgetett. A szocialisták szerint Orbán Viktor maga tehet arról, hogy rossz a megítélése Európában.

Haladékot kapott a Brexit

Csaknem éjfélig tartó tanácskozás után az unió állam- és kormányfői két lépcsős javaslatot tettek Theresa Maynek, aki elfogadta a feltételeket. Eszerint, ha a brit miniszterelnöknek harmadik nekifutásra mégis sikerül átvinnie a londoni parlamenten az unióval kötött megállapodását, akkor május 22-ig maradhatnak az Európai Unióban. Ha nem, akkor április 12-ig el kell dönteniük, hogyan tovább.

Halaszthatja-e a Brexitet Nagy-Britannia?

Erről döntenek az uniós állam- és kormányfők csütörtökön Brüsszelben. A szigetország az eredeti tervek szerint jövő pénteken lépett volna ki az Európai Unióból. Csakhogy a brit kormányfő által kialkudott kilépési egyezményt nem fogadta el a brit barlament. Ezért Theresa May szerdán június 30-ig halasztást kért. Ez csak akkor lehetséges, ha mind a 27 ország támogatja azt. 

Újabb szavazások a Brexitről

Csütörtökön is szavaznak Brexit-ügyben a brit parlamentben. Ezúttal arról, elhalasszák-e a kilépést az Európai Unióból. És arról is, hogy jövő héten újra szavazzanak-e az eddig már kétszer elutasított Brexit-megállapodásról.

Leszavazta a brit parlament a megállapodás nélküli brexitet

A brit parlamenti képviselők elutasították, hogy az Egyesült Királyság megegyezés nélkül lépjen ki az Európai Unióból. korábbban nemet mondtak Theresa May Brexit-megállapodására is. Csütörtökön újabb szavazás lesz, akkor arról, kitolják-e a kilépés március 29-i határidejét. Az Európai Unió közben azt kéri a britektől, döntsék el végre, mit akarnak.

Széteshet az Egyesült Királyság?

Teljes a káosz a brexit körül. A brit parlamenti képviselők leszavazták Theresa May kilépési egyezményét tegnap. Ezért ma a megegyezés nélküli kilépésről szavaznak. Ha ezt is elutasítják, holnap újra szavaznak, akkor már a brexit elhalasztásáról. Az Európai Unió közben azt kéri a britektől, döntsék el végre, mit akarnak.

Ma dőlhet el Nagy-Britannia sorsa

Ma eldőlhet, hogyan és mikor lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. Kulcsfontosságú szavazás lesz este a brit parlamentben. A képviselők a januári elutasítás után újra szavaznak Theresa May és az Európai Unió egyezségéről. Ha elfogadják, akkor március 29-én a szigetország az egyezmény alapján végrehajtja a Brexitet. Ha nem, akkor teljes bizonytalanság időszaka következik.

A negyedik legalacsonyabb minimálbért kapják a magyarok az EU-ban

A negyedik legalacsonyabb lett az új magyar minimálbér az Európai Unióban - az unió statisztikai hivatala szerint. A szlovák, a cseh és a lengyel tizedével magasabb a magyarországinál, több mint havi bruttó 165 ezer forintnyi. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint megugorhat a kivándorlás a lemaradásunk miatt.

Brexit: Megbukott a megállapodás

Nem szavazta meg a Brexitről szóló megállapodást a brit parlament. Súlyos vereséget szenvedett Theresa May miniszterelnök. Az unióval kialkudott egyezséget több mint kétszer annyi képviselő utasította el, mint amennyi támogatta. A szavazás előtt a kormányfő arról beszélt, a megállapodás elutasítása tovább növelné a bizonytalanságot a szigetországban. Most valóban nyitott kérdés, milyen következménye lesz a parlamenti döntésnek. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője máris jelezte: bizalmatlansági indítványt nyújt be a brit kormány ellen.

Mi várható 2019-re?


szerző:
2019.01.05. 19:05
Mi várható 2019-re?

A Fókusz riportere annak járt utána a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel, hogy mi várható 2019-re? Vajon felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? Egyáltalán, jobban fogunk élni, mint tavaly? Kiderül a riportból!

Kényszerleszállást hajtott végre az Angela Merkelt szállító gép

Elromlott a rádió, ezért kényszerleszállást hajtott végre az Angela Merkelt szállító kormánygép csütörtök este. A német kancellár a világ legerősebb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő, úgynevezett G20 csúcstalálkozóra tartott Argentínába. A légierő egy másik gépével végül Madridba repült, onnan sima kereskedelmi járattal ment tovább Buenos Airesbe.

Kárpátalja: két tűz között?

Ukrajna félig-meddig háborúban áll az ország keleti részén orosz támogatással önállósodó szakadárokkal. Hosszabb távon az ország szeretne NATO-tag lenni – ezt Oroszország aligha tolerálná – és közeledni az Európai Unióhoz. Ebben a keretben lehet elhelyezni a magyar-ukrán kapcsolatok feszültségeit.

Másképp jelzik az üzemanyagokat

Holnaptól új, egységes címkékkel kell jelölni az üzemanyagokat az Európai Unióban. "E" és "B" betű között kell választaniuk az autósoknak, és a "B" nem a benzint, hanem a gázolajat jelöli majd. Az Ásványolaj Szövetség mégsem számít kavarodásra, miután a régi jelölések az oszlopokon maradnak

Megállítanák a globális felmelegedést az Európai Unióban

Világszerte tombol viharok miatt vették komolyan az Európai Unióban az ENSZ legújabb jelentését a globális felmelegedésről, amely szerint jó, ha tíz éve van az emberiségnek a folyamat megállítására.

Elhallgatták, hogy az EU fizette

Törölték az Uniónak mondott köszönetet Tállai András Facebook oldaláról. A köszönő kommentet a Momentum aktivistái írták ki az államtitkár egyik posztja alá, abból ugyanis hiányzott, hogy a politikus által emlegetett új utat az Unió támogatásával építették. Tállai Andrást hiába kerestük, a Momentum szerint viszont felháborító, hogy el akarják titkolni, kitől jönnek a pénzek a beruházásokra.

 Orbán a közös határőrség ellen

A következő csata arról szól, hogyan vegyék el a bevándorlásnak ellenálló országoktól a határőrizet jogát - erről beszélt az állami rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az Európai Parlamentben azért fogadták el a Sargentini-jelentést, hogy gyengítsék Magyarország pozícióit. A DK-nál azt mondják, Orbán Viktor direkt félreértelmezi a jelentést. A Fidesz közben bevándorláspolitikai kabinet felállításáról döntött, amelyet Németh Szilárd vezet majd.

Európa válaszút előtt


szerző:
2018.09.13. 18:47
Európa válaszút előtt

Itt az ideje, hogy Európa globális nagyhatalommá váljon, gazdasági, politikai és katonai értelemben egyaránt - nagyjából így összegezhető az Európai Bizottság egy év múlva leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker nagyívű terve az Unió jövőjével kapcsolatban.

Vita Magyarország helyzetéről

Ki akarnak rekeszteni egy népet az európai döntésekből, politikai alapon meg akarnak bélyegezni egy országot. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az úgynevezett Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlamentben. . A vita tétje, hogy először az Unió történetében elindítják-e Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást, amelynek végén akár a szavazati jogát is elveszítheti az ország.

A magyarok többsége egyáltalán nem nyaral

Pontosan egy évvel ezelőtt számolt be arról az RTL Klub Híradó, hogy 40 ezer forintot költ egy átlagos magyar nyaralásra. Ezzel a sereghajtók közé tartozunk az Európai Unióban - a közösség statisztikai hivatalának felmérése szerint. A szlovákok ennek dupláját fordítják üdülésre, az osztrákok a négyszeresénél is többet. Az Eurostat szerint egyhetes nyaralást a magyarok több mint fele nem engedhet meg magának.

Uniós csúcs a migrációról

Orbán Viktor szerint a menekültek beáramlását szigorú határőrizettel lehet elérni. Az uniós csúcstalálkozó előtt egyeztetettek a visegrádi 4-ek kormányfői és a francia elnök. Ezt egyébként maga Emmanuel Macron kezdeményezte. Egyelőre csak az biztos, hogy a 75. Uniós csúcs résztvevőire kemény tárgyalások várnak a migráció témájában.

Korlátoznák a műanyaghasználatot

Műanyag szívószálak, műanyag fültisztító pálcikák és műanyag evőeszközök - ezeket az egyszer használatos műanyag tárgyakat is betiltaná az Eu-ban, így Magyarországon is az Európai Bizottság. A cél az óceánok védelme.

Százmilliárdokkal kevesebb jöhet

Többszáz milliárd forinttal kevesebb támogatást kaphat Magyarország az új uniós költségvetésből. Az Európai Bizottság ezt is tartalmazó javaslatát késő délután jelentették be Strasbourgban. A Financial Times szerint a Magyarországnak szánt pénzt csaknem a negyedével vághatják meg.

Orbán Viktor másképp emlékszik a találkozóra

Szó sincs arról, hogy felmerülne a Fidesz kizárása az Európai Néppártból - ezt mondta az atv.hu-nak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerdán találkozott a néppárt vezetőivel, de szerinte csak a jövő évi európai parlamenti választásokra való felkészülésről tárgyaltak. A néppárt vezetése az Index-szel azt közölte, politikailag kényes ügy a találkozó, ezért nem árulnak el részleteket, de újabb egyeztetést tarthatnak majd.

Szigorítanák a pénzek elosztását

Az uniós források korlátozásával büntethetné az Európai Bizottság a renitens tagállamokat, például Magyarországot vagy Lengyelországot a következő uniós pénzügyi ciklusban - erről ír a Financial Times.

Magyar vétó a megállapodásra

Megvétózta a magyar kormány azt a megállapodást, amit az Európai Unió kötött volna több tucat afrikai országgal a menekültek megállításáról. A dokumentumot jövő héten írták volna alá. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért léptek közbe, mert a megállapodás szerintük elősegítené a migrációt. Az MSZP szerint a kormány azért vétózott, mert az egyezmény megoldaná a menekültválságot, amivel riogatnak.

Mészáros 140 milliárdot nyert el

Három hónap alatt 420 milliárd forint közbeszerzést nyert tíz kormányközeli vállalkozó és cégcsoport – írta meg az Átlátszó. Ennek több mint háromnegyede uniós pénz. Csak Mészáros Lőrinc cégei 140 milliárd forintot kaptak, szinte kizárólag Európai Uniós forrásból.

Elindítanák az eljárást Magyarország ellen

Hivatalosan is kezdeményezték Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás beindítását, aminek végén akár a kormány szavazati jogát is felfüggeszthetik. Ez a legsúlyosabb szankciók egyike.

Magyarország kimaradhat az uniós konzultációból

Magyarország az egyetlen, amely kimaradna az Európa jövőjéről szóló konzultációból. A felmérést a francia elnök kezdeményezte. Szerinte nem is meglepő, hogy Magyarország kimarad. Emmanuel Macron kijelentése derültséget okozott az uniós csúcs utáni brüsszeli tájékoztatóján…

Magyar javaslat az uniónak

Saját menekültügyi javaslatot készített a magyar kormány az Európai Unió számára. Ezt Orbán Viktor át is adta az unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnökének. Közben a magyar parlament megkezdte a menekülteket segítő civil szervezetek elleni, úgynevezett Stop Soros törvénycsomag tárgyalását. A javaslat ellen az Európa Tanács és az ENSZ után legutóbb 23 ország 255 civil szervezete közösen tiltakozott.

Támogatás Orbán Győző cégének

480 millió forint uniós támogatást nyert el egy cég azóta, hogy Orbán Viktor testvére résztulajdonos lett a vállalkozásban – írta meg a Direkt36 oknyomozó portál. A pénz az Európai Uniótól jött, de a magyar kormány bonyolította le a pályázatot, a rendszer felügyelete 2013 óta közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozik. Az LMP szerint, amíg Orbán Viktor nyilvánosan Brüsszel ellen kampányol, addig a valóságban uniós pénzből gazdagodik a családja. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a kormányfő nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

RTLII Híradó 2018-01-16


szerző:
2018.01.16. 21:30
Adataink: lehet jobban védeni?

Az Európai Unió néhány éve úgy döntött, hogy a korábban az uniós tagállamoknak nagy mozgásteret adó adatvédelmi irányelv helyett egy új, már mindenkinek betű szerint kötelező rendeletet alkot. A tavaly hatályba lépett jogszabályt jövő tavasztól kell alkalmazni, addig van ideje a cégeknek felkészülni a korábbiaknál sokkal szigorúbb adatkezelési elvekre.

Fontos témák lehetnek a vacsorán

Az észt fővárosban találkoznak ma este az európai uniós tagállamok vezetői, miről lesz szó és mik a magyar szempontból fontos ügyek a tallini csúcson?

Lesz európai kemény mag - mikor?

Mi lesz az Unióval? És ezen belül hol lehet a helye Magyarországnak? Évtizedek óta elő-elő kerül, de egy jó fél éve többféle változatban és többféle megjelöléssel állandó téma lett a jövő: leginkább talán az úgynevezett mag-Európa koncepció, amely szerint Németország és Franciaország vezetésével néhány ország az eddiginél lényegesen szorosabban működne együtt.

Megvonnák az uniós pénzeket

Uniós pénzeket kell elvonni Magyarországtól, ha nem fogad be menekülteket, ezt nyilatkozta a német igazságügyi miniszter. Több uniós politikus is élesen bírálja az Orbán-kormányt, mert szerintük Magyarország nem teljesíti kötelezettségeit, holott a héten az Európai Bíróság kimondta: jogszerű döntés született a kvótáról, vagyis a menekültek elosztásáról. A Fidesz szerint a német baloldali miniszter is bevándorláspárti.

Fidesz: nagyvonalú gesztus

Nagyvonalú gesztus Magyarország részéről, hogy a déli határ védelmére fordított pénznek csak a felét kéri az Európai Uniótól. Ezt válaszolta Híradónk kérdésére a Fidesz szóvivője. Az Európai Bizottság azonban nem fizet. Azt mondják, határvédelemre adnak pénzt, kerítésre nem.

„Röhejes és zavarba ejtő” a kormány kampánya

Röhejes és zavarba ejtő a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos kampánya az Európai Bizottság alelnöke szerint. A Fideszt is tagjai között tudó néppárt tagja, Frans Timmermans ezt arra mondta, hogy Orbán Viktor szerint az Európai Unió Soros György tervét végrehajtva évi egymillió menekültet akar befogadni. A Fidesz szerint az Európai Bizottság ellentmondásos dolgokat tesz menekültügyben, a DK szerint a kormány össze akarja zavarni az embereket.

Továbbra is nem a kvótákra

A magyar kormány el fogja utasítani, ha számára kedvezőtlen ítélettel zárulna a kvótaper - ezt mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A perben a kormány azt szeretné elérni, hogy ne kelljen befogadni csaknem 1300 menekültet. A szocialisták szerint Orbán Viktor aláássa az Európai Unió egységét.

 

Az euró bevezetését kéri az unió

Visszautasíthatatlan ajánlatot kap ősszel Magyarország az euró bevezetésére az uniótól - így értesült a Portfolio.hu. Ehhez elsősorban pénzügyi ösztönzőket használnának. Híradónknak nyilatkozott az Európai Bizottság szlovák alelnöke, aki azt mondta, minden európai uniós tagállamnak elemi érdeke, hogy bevezesse a közös pénzt.

Megszűnt a roamingdíj az Európai Unióban

Megszűnt a roamingdíj az Európai Unióban. Mostantól belföldi tarifákon telefonálhatunk haza, vagy utazásunk helyszínéről bármelyik másik uniós tagállamba. És nem kell többé kikapcsolni az adatroamingot, akár a tengerparton is megnézhetik az RTL Híradó riportjait plusz költség nélkül. A hírközlési hatóság ugyanakkor buktatókra is figyelmeztet.

 

Újabb vizsgálat a közszolgálati egyetemnél

Újabb uniós projektjét vizsgálja az Európai Unió a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Ezt Lázár János közölte egy LMP-s képviselőnek írt levelében. A miniszter már belső vizsgálatot is kezdeményezett az összesen 30 milliárdnyi uniós forrás ügyében. Az egyetem szerint minden rendben van. Az LMP-nél viszont azt mondják, közönséges lopás zajlik.

Drágább lesz külföldről SMS-ezni

Drágulhat a külföldi SMS-ezés a roamingdíjak eltörlésével. Egyelőre legfeljebb 23 forintot kérhetnek a szolgáltatók egy európai uniós országból hazaküldött szöveges üzenetért, kevesebbet, mint a belföldi tarifák többsége, amelyeket június közepétől az egész Unióban egységesen kell majd alkalmazniuk. A mobilinternetezés viszont lényegesen olcsóbb lesz az itthoni árak kiterjesztése után. A hatóság szerint érdemes alaposan tájékozódni utazás előtt.

Orosz befolyás: szabad a pálya?

Kell-e félnünk Oroszországtól? Vajon túl közel kerültünk-e az oroszokhoz – vagy ők hozzánk? Miközben Oroszország ellen uniós szankciók működnek, és miközben, Európa jó része kisebb-nagyobb mértékben kiszolgáltatott az orosz energiának, az orosz befolyás növekedése egyre inkább foglalkoztatja nemcsak a magyar, hanem az európai és az észak-amerikai nyilvánosságot is. Magyarország nem főszereplő Oroszország és a világ bonyolódó játszmájában, de fekvését tekintve geopolitikailag elég érzékeny ahhoz, hogy nagyon is érdekelhesse Oroszországot. Mi tudható és mi a teendő?

Nem lesz roaming-díj az Európai Unióban

Eltörlik a roaming díjakat az unióban, ez azt jelenti, hogy június közepétől nem kell plusz pénzt fizetni, ha valaki külföldről hazatelefonál vagy internezetik, SMS-ezik. Eddig akár több ezer forinttal is növelhette például egy nyaralás költségét a roamingolás. Nyártól viszont mindenkinek annyit kell fizetnie a külföldi mobilozásért, amennyit otthon.

Már a Néppártból is bírálják a kormányt

A Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetői is kritizálták a magyar kormányt a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU működését veszélyeztető törvény miatt. Van olyan néppárti képviselő, aki szerint a Fideszt ki kell zárni az európai pártból, Magyarországot pedig az unióból. Az Európai Parlament baloldali politikusai a demokrácia lebontásáról beszéltek, és úgy döntöttek, még ebben a hónapban napirendre veszik az ügyet. Az Európai Bizottság már a jövő héten tárgyal a CEU-ról. Orbán Viktor szerint Soros György megtéveszti a nemzetközi közvéleményt az ügyben.

A legkevésbé demokratikus

Magyarország az Európai Unió legkevésbé demokratikus országa. Ezt állapította meg a Freedom House nonprofit szervezet jelentése. Szerintük Magyarország megítélése 2010 óta folyamatosan romlik és idén már Románia és Bulgária mögé esett vissza. A legtöbbet a sajtószabadság és a korrupció tekintetében romlott a helyzet. A kormány szerint ez nem igaz. A DK-nál viszont azt mondják, hogy az Orbán-kormány fél- diktatúrát csinál az országból.

 

EU: Milyen lesz a következő 60 év?

Európával együtt öregszik az unió. 60 évesen milyen életkilátásai vannak? A szerződés aláírását 60 évvel ezelőtt esőben is zajosan ünnepelték Rómában – most, a napsütéses születésnapon csak operatőröket és fotósokat engedtek a politikusok közelébe a biztonság érdekében. Más lett Európa. De milyen?

Hivatalos lett a brit kilépés

"Történelmi pillanat, ahonnan nincs visszaút" - ezekkel a szavakkal jelentette be Theresa May brit kormányfő, hogy benyújtotta országa hivatalos elszakadási kérelmét az Európai Uniótól. A kilépés folyamata, amíg tisztázzák a részleteket, még két évig fog tartani. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a kilépés rossz hír Londonnak és Brüsszelnek is.

A Brexit után oda a londoni magyarok szerencséje?

Londonban megtalálták a szerencséjüket. A Brexit után, most mégis lehet, hogy az ott élő fiatal magyaroknak csomagolniuk kell?
 

 

Szerda este már Theresa May a brit kormányfő

Szerda estétől 26 év után újra női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának. A posztra legesélyesebbnek tartott eddigi belügyminiszter Theresa May riválisa ugyanis kiszállt a versenyből. Délután David Cameron bejelentette: kedden vezeti utoljára a kormányülést, majd hivatalosan is benyújtja lemondását a királynőnek. Így lehetővé vált, hogy a tervezettnél hamarabb megkezdődjön Nagy-Britannia uniós kilépéséhez vezető folyamat.

Egyre bizonytalanabbak a magyarok

Tovább erősödött a bizonytalanság az Angliában dolgozó magyarok között, miután kedden a brit bevándorlásügyi államtitkár azt mondta, nem tudják hosszú távon garantálni az Európai Unióból érkezett munkavállalók maradását. A régóta kint dolgozók a vállalkozásaikat féltik. Vannak olyanok, akik már most azon gondolkodnak, hogy más európai uniós országába költöznek.

Már a britek nélkül tanácskozik az Unió

London még mindig nem jelentette be hivatalosan kilépési szándékát az Európai Unióból, a szigetország jövője így továbbra is bizonytalan. Skócia inkább leválna Nagy-Britanniától, mintsem hogy kikerüljön az Unióból, de több nagyvállalat is áttelepülhet, ha a britek otthagyják a közös piacot. Az uniós országok vezetői szerdán már a britek nélkül folytatták kedden megkezdett brüsszeli tanácskozásukat.

Brexit: milliók követelnek új népszavazást

Már több mint 3 millió 300 ezren írták alá azt a petíciót, amellyel új népszavazást követelnek a britek. Csütörtökön többségbe kerültek azok, akik kilépnének az Európai Unióból. A petícióval és magával a kilépéssel is mindenképpen foglalkoznia kell a parlamentnek. Az aláírásokat ellenőrzik, mert rengeteg külföldi is szavaz, amit elvileg nem lehetne. 77 ezer aláírást már töröltek. Közben az uniós vezetők folyamatosan tárgyalnak arról, hogy milyen következményei lesznek a brit kiválásnak.

Gyors brit távozást akar az Unió

A britek minél gyorsabb távozását akarja az Európai Unió. A szervezet alapító tagállamainak külügyminiszterei szerint amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni a tárgyalásokat Nagy-Britannia kilépéséről. A jövő héten az unió valamennyi vezetője tárgyalóasztalhoz ül. A kilépésre elvileg két év van, de csak nagyon nehéz és bonyolult egyeztetések után válhat ki egy ország az Európai Unióból.

Kilépnek a britek az Európai Unióból

Elhagyják a britek az Európai Uniót – 72 százalékos részvétel mellett a kilépéspártiak több mint 1 millió szavazattal megnyerték a történelmi jelentőségű népszavazást. David Cameron brit miniszterelnök azonnal bejelentette lemondását, a kilépés hírére a font árfolyama meredeken esni kezdett. Ez az első eset, hogy az EU egy tagállama elhagyja a szervezetet, ezért egyelőre óriási a bizonytalanság a jövőt illetően.

Aggódhatnak a londoni magyarok?


szerző:
2016.06.24. 10:47
Aggódhatnak a londoni magyarok?

A britek kilépése az Európai Unióból a magyar munkavállalókra is hatással lehet. Angliában becslések szerint legalább 300 ezer magyar dolgozik, többségük Londonban. Ők most azért lehetnek ott, mert az EU-tagállamok állampolgárai szabadon élhetnek és dolgozhatnak bárhol az unió területén. A brit kilépéssel mindez megváltozik.

Kilép Nagy-Britannia az Európai Unióból

Több mint 70 százalékos részvétel mellett a kilépéspártiak nyerték a történelmi jelentőségű népszavazást. Ez az első eset, hogy az EU egy tagállama kilép a szervezetből, egyelőre óriási a bizonytalanság a jövőt illetően. A hírre a font árfolyama meredeken esni kezdett, a londoni tőzsde nyitásakor nagy veszteségekre számítanak.

 

Megváltozik-e Európa és talán az egész világ gazdasága?

Angliában csütörtökön megkezdődött a mindent eldöntő népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról. A Brexitet bár maga a brit miniszterelnök hívta életre, most mégis visszakozna a kilépéstől.

Brexit: sokan lobbiznak a bennmaradásért

Ezernél több vállalkozás, illetve cégvezető támogatta nyílt levélben Nagy-Britannia Európai Uniós tagságát. Szerintük a kilépés gazdasági bajokhoz, munkahelyek elvesztéséhez vezethet. Vannak azonban távozáspárti üzletemberek, akik szerint az uniós tagság akadályozza a szigetországot a növekedésben. Egy magyar szakértő szerint a népszavazás eredményének lehet hatása a magyar gazdaságra is.

Sokan kérnek brit állampolgárságot

Sok Angliában élő uniós munkavállaló, köztük magyarok is brit állampolgárságot kértek a csütörtöki népszavazás előtt. Két nap múlva a szigetországban arról döntenek, akarnak-e az Európai Unió tagjai maradni vagy kilépnek. Bár tömegek hazaküldésétől még a kilépésért kampányolók szerint sem kell tartani, sokan biztosabbnak látják a jövőjüket, ha az uniós mellé megszerzik a brit útlevelet is.

Nagy-Britannia ki akar lépni az EU-ból?

Könnyen lehet, hogy mindössze pár ezer szavazaton múlik majd Európa, és talán az egész világgazdaság sorsa alig két hét múlva. A Brexit, vagyis a britek népszavazása az Unióban maradásról vagy kilépésről sok mindent megváltoztathat. Most több százezer magyar él és dolgozik a szigetországban, az ő helyzetük is bizonytalan lehet nagyon gyorsan.

Fókusz 2016-06-10


szerző:
2016.06.10. 18:55
Belga nemzeti színekben a világ

A Európai Unió vezetői is megemlékeztek a brüsszeli terrortámadás áldozatairól. Az Európai Bizottság elnöke a metrós robbantás helyszínén adózott egy perces csenddel. Virágokkal, mécsesekkel tartottak ceremóniákat más országokban is, számos híres épületet pedig a belga nemzeti színekbe öltöztettek.

Vasárnaptól visszaküldik a menekülteket

Elkezdték összegyűjteni a menekülteket Görögországban, hatalmas kompokon szállítják őket a pireuszi kikötőbe. Az Unió és Ankara megállapodása alapján ugyanis vasárnap éjféltől minden illegálisan Görögországba érkező embert visszatoloncolhatnak Törökországba. A görög hatóságoknak azonban nincs elég emberük erre, az Európai Uniótól kérnek segítséget.

Mindenképpen népszavazást akarnak

Mindenképpen szükségesnek tartják a népszavazást a menekült kvótáról, hiába állapodtak meg az európai vezetők, hogy a betelepítés csak önkéntes lehet. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint az Európai Bizottság tavasszal ismét előhozhatja a kötelező betelepítési kvótáról szóló javaslatot, ezért a magyar embereknek joguk van dönteni. A Demokratikus Koalíció szerint viszont őrültség 5 milliárd forintot elkölteni egy népszavazásra, amely valójában már okafogyott.

Vitáznak kell-e még a népszavazás

Magyarország kibekkelte a legnagyobb veszélyt, és nem kell kötelezően menekülteket befogadnia az uniós kvóta alapján - így értékelte a Törökországgal pénteken megkötött megállapodást a miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc ezután felszólította Orbán Viktort: vonja vissza a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazást, mert az így szerinte már értelmetlen. A kormányszóvivő viszont azt mondta: soha nem volt még időszerűbb a népszavazás.

Áttörés vagy ígéretes kezdet?

Egyelőre minden, csak nem osztatlan siker az az elvi megállapodás, amire az Európai Unió és Törökország jutott a menekültek ügyében Brüsszelben. Az Unió országai egyre szigorúbb ellenőrzési és befogadási szabályokat vezetnek be. Törökország most vállalja, hogy minden visszaküldött migránst visszafogad és arab nyelvű iskolákat szervez az ott élő szír menekültek gyerekeinek.

Lezárná az EU a balkáni útvonalat?

Kiszivárgott hírek szerint teljesen lezárná a menekültek balkáni útvonalát az Európai Unió. A német kormány azonban találgatásról beszél. Angela Merkel azt mondta: fenntartható megoldás kell, amely Görögország és Törökország számára is elfogadható. A menekültválságról hétfőn tanácskoztak Brüsszelben az uniós tagországok és Törökország vezetői. A megbeszélések előtt Orbán Viktor megismételte: szó sem lehet arról, hogy Magyarországra menekülteket telepítsenek.

Már idén szavaznak a britek az EU-tagságról

Szívvel-lélekkel Nagy-Britannia EU-ban maradása mellett fog kampányolni David Cameron az erről szóló népszavazáson, amit június 23-ára tűztek ki. A brit miniszterelnök szerint ugyanis a pénteki brüsszeli csúcson elfogadott megállapodás különleges státuszt fog biztosítani Londonnak a megreformált Unióban, amely megőrizheti pénzügyi függetlenségüket az euróövezettel szemben és korlátozhatja a külföldi munkavállalóknak járó szociális juttatásokat.

Pénzmegvonással fenyegetőzött Renzi

Aki nem fogad be menekültet, uniós pénzre se számítson – kiszivárgott hírek szerint ezt az olasz kormányfő mondta egy brüsszeli munkavacsorán, közvetve a magyar kormányfőnek üzenve. Orbán Viktor ugyanis hallani sem akar arról, hogy az Európai Unióba érkező menekültek közül bárkit is befogadjon. Álláspontját a visegrádi országok is osztják. A tegnap kezdődött brüsszeli csúcson a menekültválság és a britek uniós tagsága a legfontosabb témák.
 

Második védvonal kell a V4-ek szerint

Az Európai Unió migrációs politikája megbukott, csak terrorizmust, erőszakot és félelmet okozott – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek 25 éves jubileumi találkozóján Prágában. A résztvevő országok szerint Görögország nem képes feltartóztatni a menekülteket, ezért meg kell erősíteni a macedón és a bolgár határt. Ez ellen a terv ellen viszont Németország már a találkozó előtt tiltakozott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való