KERESÉS search-close

CT

21 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "CT"

Heteket vártak a vizsgálatokra daganatos betegek

Heteket kellett várakozniuk vizsgálatokra daganatos betegeknek a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Az intézményben elromlott a CT, ezt azonban a kórház akkor nem jelentette a népegészségügyi központnak, így nem is jelöltek ki másik intézményt, ahol elvégezhették volna a szükséges vizsgálatokat.

Nem mindenkinek ingyenes a CT a nagyatádi kórházban

A beteg vagy fizet vagy 100 kilométert utazik – van ugyan új CT a nagyatádi kórházban, de a TB nem finanszírozza a működését a járóbetegek részére. Az egészségügyi államtitkár a CT-labor átadásán azt ígérte, hogy minden vizsgálatot fizet az állam, ez azonban egyelőre csak a fekvőbetegekre vonatkozik. A CT-t egyébként pénzért igénybe lehet venni, de ez akár 65 ezer forintba is kerülhet.

Ajándékba kapták a modern gépet

A világ egyik leggyorsabb szív CT-jét kapta a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikája, ráadásul ajándékba. Az új gép egyetlen szívdobbanás alatt képes lefényképezni a szívet 280 különböző szeletben. Csak egy ilyen CT van Európában, Londonban.

Ingyen mehetnek CT és MR vizsgálatra a 13. kerületiek

Az önkormányzat megunta, hogy a betegeknek sokszor vidékre kell menniük egy vizsgálatért, amire gyakran hónapokat várnak és még fizetniük is kell érte. Saját gépeket vettek, a működtetéshez kétszer is kértek állami támogatást, de azt mondják, nem kaptak.

Leálltak a CT-vizsgálatok Ajkán

Nem használhatják az ajkai kórház CT berendezését. A leállításról szóló miniszteri határozatot megszerezte az RTL Híradó. Az ajkai és környékbeli betegeknek most Veszprémbe kell menniük CT vizsgálatra. A lépést a betegbiztonsággal indokolják. A veszprémi kórház főigazgatója azt mondta: már több mint 10 éves és nagyon elavult az ajkai CT. Veszprémben most plusz műszakot vállaltak, hogy el tudják látni a betegeket. Az ajkai kórház vezetője hétfőre ígért interjút.

Jövőre kap CT-t az Országos Kardiológiai Intézet

Jövőre biztosan kap CT-t az Országos Kardiológiai Intézet - ezt az egészségügyi államtitkár mondta az RTL Híradó kérdésére. Múlt héten számoltunk be arról, hogy az országos intézetben, ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik, nincs se CT, se MR készülék, így előfordul, hogy gyerekeket nyitott mellkassal kell másik intézménybe szállítani, ha CT-re van szükség. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, intézkednek a készülék beszerzéséről.

Se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben

Se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben, ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik. Ezt az Intézet főigazgatója mondta az RTL Híradónak azután, hogy a Klubrádió egyik hallgatója arról számolt be, hogy súlyos állapotú unokáját nyitott mellkassal kellett átvinni egy másik kórházba, mert CT vizsgálatra volt szükség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, 2010 óta sokkal több a CT és az MR készülék országszerte, és idén is 40 milliárd forintot fordítanak erre.

 

Minden második esetnél kimutatatják a rákot

Az azonnali beutalóval érkező betegek felénél beigazolódik a daganatgyanú. Ezt mondta az RTL Híradónak a fővárosi Bajcsy Kórház főigazgatója. Szerinte a CT és az MR vizsgáló dolgozóinak nem kell többet dolgozniuk, mióta kötelező a rákgyanús betegeket két héten belül kivizsgálni. Az egyik legnagyobb diagnosztikai vizsgálatokat végző cégnél viszont úgy látják, vidéken nagyobb a terhelés az orvosokon, mert ott sokkal több beteget kell megvizsgálni.

Éjszaka is kénytelenek dolgozni

Éjszaka és hétvégén is dolgozni kénytelenek a radiológusok több kórházban is, hogy meg tudják csinálni a daganatgyanús betegek mostantól kötelező CT és MR vizsgálatait. Ezt a Magyar Kórházszövetség elnöke mondta az RTL Híradónak. Velkey György szerint kevés a szakember és a készülék is.

Rákgyógyítás: lehet gyorsabb?

Magyarországon rákban halnak meg a második legtöbben és évente úgy minden 150. embernél daganatos betegséget találnak. Nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem áll rosszul a magyar ellátórendszer azt tekintve, hogy mennyi idő telik el az első gyanús jel és a terápia kezdete között. De: mivel a nagyszámú rákbetegséget jellemzően késői stádiumban fedezik fel, aránytalanul sokan halnak meg rákban – Európában nálunk a legtöbben. Pedig nem kellene.

Segít lecserélni a régi gépeket az EU

Lecserélhetik az elavult CT és MR készülékeket a kórházakban egy uniós pályázatnak köszönhetően. Az új készülékekre szükség is lesz, ha a parlament megszavazza, júliustól minden daganatgyanús beteget két héten belül ki kellene vizsgálni. Ha nem tartják a határidőt, vagy nem találnak daganatot, a szolgáltatóknak nem fizetnék ki a vizsgálatot. Az egészségügyi államtitkárt hiába kérdeztük többször is, nem árulta el, hogy akkor ki fogja kifizetni az 50-80 ezer forintos vizsgálatokat.

Nem működnek pontosan az öreg CT-berendezések

Sok a 10 évnél öregebb, elavult CT gép az országban, amelyekkel nem, vagy csak nehezen lehet a daganatos betegségeket kiszűrni. Ez derül ki a radiologia.hu adataiból. Zombor Gábor a múlt hétvégén jelentette be, hogy rendelet készül arról, hogy azokat a betegeket, akiknél felmerül a rák gyanúja, 14 napon belül ki kell vizsgálni. Az államtitkár szerint ehhez elegendő diagnosztikai eszköz van Magyarországon.

Elromlott a kórház egyetlen CT gépe

Nincs CT készülék a veszprémi kórházban, ezért másik kórházba viszik azokat a betegeket, akiknek ilyen vizsgálatra lenne szükségük. Csütörtökön egy baleset súlyos sérültjét vitte a mentőhelikopter a távolabb lévő intézménybe, mert a veszprémi kórház nem tudta elvégezni a vizsgálatot. A kórház igazgatója azt mondta, az egyetlen CT gépük több mint 10 éves, és éppen javítják.

Hónapokat kell várni CT-re és MR-re

Az RTL Híradó több intézményt is megkeresett, a legtöbb helyen már csak májusra tudtak volna időpontot adni a fontos diagnosztikai vizsgálatokra. De olyan centrum is van Budapesten, ahol 4-5 hónapot kell várni. A híradónknak nyilatkozó egészségügyi szakjogász szerint ez főként a daganatos betegek kezelésében okozhat problémát.

Rossz CT miatt nem tudnak diagnosztizálni

Mindössze egy darab, ütött kopott CT készüléke van a János Kórháznak, pedig több százezer ember baleseti centruma működik az intézményben. A kórházban ráadásul MR készülék sincs.

Múmia-CT kelti életre az óegyiptomiakat

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják majd CT-vel a Semmelweis Egyetem radiológusai.

Kolo társa tesztelte az új szív CT-t

Megérkezett a szívinfarktus-előrejelző berendezés! A gép másodpercek alatt mutatja ki a szív és a koszorúerek állapotát.

Fél Kettő 11-02-03


szerző:
2011.02.03. 14:20
Fél Kettő 11-02-03

Fél Kettő: Szív 3D-ben - Kevesebb halálos infarktust várnak az orvosok egy új CT berendezéstől. „Vegák” – Milyen érvek szólnak a vegetáriánus konyha mellett, vendégünk volt Sütő Enikő. Véletlenek sorozata – Nevét is egy szerepéről kapta a grafológusként végzett színésznő, Gyebnár Csekka.

Szekeres Adriánra műtét vár?

Az U20-as válogatott játékosa edzésen sérült meg.

Fegyelmi eljárás a kaposvári CT-ügy miatt

A gépeket bérlő cég legalább 200 százalékos hasznot húzott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való