KERESÉS search-close

CSOK

37 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "CSOK"

Falusi CSOK: munka is kellene

Hitel nélkül otthonhoz juthatnak a 3 gyereket vállalók a falusi CSOK-kal a Duna House szerint. Az 5 ezer lelkesnél kisebb településeken, amelyek lakossága átlag felett csökkent. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak azt mondta, csak jövőre 20 ezren vehetik fel az új támogatást ingatlan vásárlásához, 25 ezren pedig felújításhoz. A GKI viszont néhány ezer családdal számol összesen, szerintük munkahely kell, hogy a fiatalok a falvakban maradjanak.

Családtámogatás: minden, amit a kormány terveiről eddig tudni lehet!

Alig másfél hete jelentette be a miniszterelnök a kormány 7 pontos csomagját, amit ők családvédelmi akciótervnek hívnak. A cél az, hogy több gyerek szülessen. Azok, akik megfelelnek a feltételeknek, nagyon sok pénzhez juthatnak, akár a kedvezményes 10 milliós hitel, akár a kedvezőbb CSOK-szabályok, akár az autótámogatás miatt. Az ördög persze a részletekben rejlik, és most úgy tűnik, hogy sokan, hiába is szeretnének gyereket, kimaradhatnak a kedvezményekből.

A rászorulók kimaradhatnak a családtámogatási kedvezményekből

A minimálbéresek nem kapnák meg egyszerre az új 10 milliós életkezdési kölcsönt és a 15 milliós CSOK-hitelt a Bankmonitor szerint. Úgy számolnak, legalább havi nettó 220 ezer forint jövedelmet kell igazolni együtt a két kölcsönhöz. Az új családpolitikai intézkedéseket Orbán Viktor jelentette be múlt vasárnap. A családügyi államtitkár ezután arról beszélt, hogy akár 35 millióhoz juthatnak, akik 3 gyereket vállalnak. A közmunkások és a munkanélküliek önmagában a kamatmentes hitelt sem tudnák felvenni - az eddig kiderült feltételek alapján.

Kamatmentes lesz a hitel, de nem mindenkinek

Kamatmentesen kapnak legfeljebb 10 milliós hitelt a 40 év alatti nők, ha házasok júliustól. A családügyi államtitkár ismertette a részleteket az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedéscsomagról. Szintén nyár közepétől ugyanannyi CSOK-hitel jár majd használt ingatlan vásárlásához, mint az újakhoz.  Az intézkedés legfontosabb pontjait megnézhetik ITT.

 7 PONT A CSALÁDOKÉRT: összefoglaltuk a legfontosabbakat

Novák Katalin, családügyi államtitkár ismertette a részleteket a kormány vasárnap bejelentett intézkedéscsomagjáról. A sajtótájékoztatón például az is kiderült, hogy csak a következő 3 évben igényelhető majd a 40 év alatti nőknek a szabad felhasználású kölcsön, legkorábban idén július elsejétől.

Egy fura történet arról, hogyan szórakozik a bank egy családdal

Ha valakiknek, nekik találták ki a családok otthonteremtési támogatását, a CSOK-ot. Viki és Győző nagycsaládosok, négy gyereket nevelnek, és álmukban se gondolták volna, hogy gond lehet az igénylésükkel. Főleg, hogy Győző ügyvéd, és pontosan ismeri a jogszabályokat. De nem így alakult, már fél éve hadakoznak a bankkal, és még mindig nem oldódott meg az ügyük. A történetük viszont mindenképp tanulságos.

Csak január végén juthat pénzhez, aki most kéri az új CSOK-hitelt

Csak január végén juthat pénzhez, aki ma kéri az új CSOK-hitelt - a Bankráció szerint. Elnyúlik az ügyintézés a fokozott érdeklődés miatt. Néhány napja igényelhető a kibővített kölcsön, mára pedig a bankok szinte mindegyike meghirdette saját konstrukcióját. A törlesztő mindenhol azonos, de a kezdeti költségeken akár 160 ezer forintot spórolhat, aki körültekintő döntést hoz.

Spórolhat, aki nem kapkod a kibővített CSOK-hitel igénylésével

Akár 300 ezer forintot spórolhat, aki nem kapkodja el az új, kibővített CSOK-hitel igénylését. Ekkora különbséggel számíthatnak fel kezdeti költségeket a pénzintézetek - a Bankráció szerint. A kormány döntése alapján jövő szombattól jár a kedvezményes kölcsön a kétgyerekeseknek, de az elemzők azt mondják, érdemes december közepéig várni a döntéssel, amire a bankok többsége meghirdeti saját konstrukcióját.

Novák Katalin elismerte: önmagában nem elég a 10 milliós CSOK-hitel

4+4 évet kapnak a párok, hogy két gyerekük szülessen a 10 milliós CSOK-hitel fejében - ezt a családügyi államtitkár közölte Híradónk kérdésére. Novák Katalin szerint előrelépés a kedvezményes kölcsön, de elismerte, önmagában kevés, hogy új otthonhoz juttassa a két gyereket vállalókat. A Hitelnet úgy számol, a fiatalok nagy részének további, piaci hitelre lesz szüksége, és a szülői házat is elzálogosíthatják.

CSOK: gyorsan elfogyhat az előny

Gyorsan dönteniük kell a lakásvásárlásra készülőknek, ha ki akarják használni az új, kibővített CSOK-hitel előnyét - a Portfólió szerint. Úgy számolnak, hamarosan teljesen felemésztheti a most bejelentett többlettámogatás értékét a kedvezményes lakásáfa megszüntetése.

Kiterjesztik a CSOK-ot

15 millió forintra bővítik a háromgyerekeseknek járó CSOK-hitelt, és 10 millióig a kétgyerekesekre is kiterjesztik a kedvezményes kölcsönt - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely elismerte, hogy drágultak az ingatlanok a CSOK hatására, azt mondta, azért csak 5 millióval növelik a felvehető hitelösszeget, nehogy az árak tovább emelkedjenek. A változtatást a lakástakarékok támogatásának megszüntetéséből fedezik. 

Jön a falusi CSOK


szerző:
2018.10.18. 17:07
Jön a falusi CSOK

A családügyi államtitkár Híradónknak azt mondta, az 5 ezer lelkesnél kisebb községekben jár majd plusz pénz, hogy fokozzák a kistelepülések vonzerejét. A Hitelnet szerint az ilyen falvak többségében eddig alig vettek fel CSOK-ot és a nem számítanak arra, hogy a jövőben ez érdemben változni fog.

CSOK: Nincs döntés a bővítésről

Korábban szeptember végére ígérték, most az sem biztos, hogy még idén dönt a kormány a CSOK bővítéséről. Az otthonteremtési támogatás növelésére szakértők szerint a folyamatosan emelkedő lakásárak miatt volna szükség.

CSOK: érdemes kivárni?

Szeptember végéig érdemes várni: addig dönt a kormány arról, hogyan változtatnak a CSOK szabályain. Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta: az egy és kétgyerekes illetve a használt lakást vásárló családokat is nagyobb összeggel támogathatják, részletekről azonban nem beszélt.

 

Drágulást hoz a CSOK vége

Milliókkal emelkedhet egy-egy csokos új ház ára a kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt. Varga Mihály nemrég jelentette be, hogy a kedvezmény 2020-tól szűnik meg. Az egyik szakmai szervezet a Világgazdaságnak azt mondta, a kormánynak mindenképpen meg kellene tartania az áfa-visszatérítés lehetőségét legalább a családi házaknál. Az elemző szerint a csok-igénylések is alaposan visszaeshetnek, ha minden így marad.

Egyre drágább az építkezés

Egy év alatt átlagosan több mint 8 százalékkal drágultak az építkezések az országban. Budapest környékén ennek a háromszorosával emelkedtek az árak. A hitel olcsóbb lett, de egyre többet kell belőle felvenni. A GKI szerint nehezebb ma az otthonteremtés CSOK-kal, mint korábban nélküle volt.

CSOK: kevesebb dokumentum kell

Feleannyi dokumentum sem kell a CSOK-igényléshez, mint eddig. Életbe lépett a kormány módosítása. A bankok kötelesek 30 napon belül elbírálni a lakást vásárlók kérelmét, és mostantól a hazatelepülő fiataloknak is jár a támogatás, ha igazolni tudják, hogy legalább fél évig dolgoztak külföldön. A családügyi államtitkár minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának nevezte a CSOK-ot, szerinte bevált az intézkedés.

Kinek segített a CSOK?


szerző:
2018.02.20. 18:40
Kinek segített a CSOK?

Felemás eredményeket hozott a CSOK - a GKI Gazdaságkutató friss tanulmánya alapján. Szerintük áremelkedéshez vezetett a kormány több mint kétéves családtámogatási rendszere, mert átgondolatlan volt, és csak a tehetősebb háromgyerekes családok jártak jól vele. A kormány most azt írta, jelentős eredményeket értek el a CSOK-kal, és rendszeresen felülvizsgálják a rendszert.

CSOK: NAV-vizsgálat is jöhet

Február 15-től lépnek életbe az új CSOK-szabályok - erről tájékoztatta Híradónkat a kormány. Csak később vizsgálják, emelnek-e a támogatáson. Tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, nem kell többé igazolásokért és anyakönyvekért sorba állni, így két héttel rövidülhet az ügyintézés.

30 ezerrel kevesebben vagyunk

Egyelőre nem hozza a várt népesedési fordulatot a CSOK. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint csökkent a születések, és nőtt a halálozások száma. Idén az első 8 hónapban majdnem 30 ezerrel fogyott az ország lakossága - negyedével többel, mint az előző év azonos időszakában. A Fidesz mégis azt mondja: eredmény, hogy javultak a tendenciák a korábbiakhoz képeset. Az MSZP szerint viszont megbukott a családtámogatási rendszer.

Több CSOK használt lakásra is?

A használt ingatlanokra járó CSOK emelését javasolja a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormánynak. Lázár János arra hivatkozik, hogy 300 ezer eladó lakás van az országban. A Híradónk által megkérdezett elemzők szerint a használt ingatlanok több mint ötödével drágultak a támogatás másfél évvel ezelőtti bevezetése óta, így az otthonteremtés mostanra ugyanakkora teherré vált a CSOK-kal, mint korábban nélküle volt.

 

Több családnak adnának CSOK-ot

Vizsgálja a kormány, hogyan adhatna több családnak CSOK-ot, de még nem döntötték el, érdemes-e településtípusonként különbséget tenni a szabályokban - erről tájékoztatta Híradónkat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy másra lehet szükség a fővárosban, mint a kisebb településeken, és ezért ismét változtatnának az Otthonteremtési Programon. Másfél éve, a 10 plusz 10 milliós támogatás bevezetése óta 27 százalékkal drágultak az új lakások Budapesten. 

 

A CSOK-os hitel kizáró ok


szerző:
2017.05.26. 18:29
A CSOK-os hitel kizáró ok

Nem vehetnék igénybe az új jelzálogkedvezményeket, akik korábban CSOK-os hitelt kaptak. Erről Novák Katalin államtitkár beszélt délelőtti sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy 2018. a családok éve lesz Magyarországon, és a kormány számos intézkedéssel szeretné ösztönözni a gyermekvállalást. A harmadik gyerektől például egy-egy millió forintot elengednek a meglévő, ingatlanra felvett jelzáloghitelből. Most kiderült az is, a kedvezményekkel nem kell megvárni a gyermek születését, már a terhesség harmadik hónapjától igényelhetők.

Nem változnak a CSOK feltételei

Nem könnyítenek tovább a családi otthonteremetési kedvezmény feltételein, szeptember végig már 30 ezren igényeltek CSOK-ot, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból. Novák Katalin államtitkár egy olyan háromgyerekes házaspár otthonában beszélt a program sikerességéről, amelyik nemrég 10+10 millió forintot igényelt. A DK szerint a program a szegényeket nem támogatja.

Inkább régi lakásokra kérik a CSOK-ot

Nem új, hanem inkább régi lakásokra költenek a CSOK-ból vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezményből, írta meg a Magyar Nemzet a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hivatkozva. Július végéig a megkötött több mint tizenegyezer szerződésből csak kétezerötszáz vonatkozott új lakásra, a többi használtra. A kormány szerint az arány folyamatosan javul az új lakások javára.

CSOK: Lazítja a feltételeket a kormány

Lazítja a CSOK feltételeit a kormány. Valamennyi gyerek után 25 éves korig jár majd a kedvezmény, nemcsak az egyetemisták után. És mostantól akár még tervezés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni CSOK-kal. Az RTL Híradó által megkérdezett elemző szerint sok ezer család juthat támogatáshoz a bővítéssel, akiket korábban el kellett utasítania a bankoknak. Az LMP szerint viszont továbbra is éppen a rászorulókat hagyták ki a programból.

A többség használt lakást vesz a CSOK-kal

Használt lakásra kéri az igénylők nagy többsége, 70 százaléka az Otthonteremtési Kedvezményt - derül ki az állami hírügynökség friss statisztikájából. A kormány a CSOK-tól várja az építőipar fellendülését. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint az igénylők többsége nagyon türelmetlen, és nem akarja megvárni, hogy az új építésű házak elkészüljenek. A szocialisták azt mondják, ma eleve kevesebben tudnak lakást venni, mert éppen a CSOK miatt megugrottak az ingatlanárak. A kormány szerint sikeres a program.

9000 igénylő kapta meg a CSOK-ot

Több mint 9 ezren kapták meg a CSOK-ot az év első öt hónapjában - közölte a legfrissebb adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Ebben az időszakban 20 százalékkal emelkedtek az ingatlan árak például a budapesti agglomerációban a Hitelnet szerint, vagyis a támogatás egy átlagos nagycsaládnak most csak feleannyit ér, mint januárban. A kormány úgy számol, ez a tendencia megfordul, ha bővül a lakáskínálat.

Nehéz új lakást venni a CSOK-ból

Nehéz új építésű lakást venni családi otthonteremtési kedvezményből, vagyis CSOK-ból. A kormányrendelet túl rövid határidőt ír elő, így csak olyan lakást vehetnének állami kedvezménnyel, ami már beköltözhető. Ilyenek pedig nem nagyon vannak a piacon. Az új építésű lakások többségét már a tervezőasztalon eladják, ezekhez esélyük sincs hozzájutni azoknak, akik CSOK-ból vásárolnának.A kormány azt állítja, ismeri és vizsgálja a problémát.

Kamatostul kell visszafizetniük a CSOK-ot?

Kamatostul követelheti vissza az állam a CSOK-ot, mert a bankok szabálytalanul utalhatták ki a kedvezményt február és április között. Múlt héten számoltunk be arról, hogy egy februári törvénymódosítás miatt, osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem jár CSOK. Erre áprilisban hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bankok viszont az eltelt két hónapban mégis adtak kedvezményt ilyen ingatlanokra is. Az RTL-Híradónak nyilatkozó szakértő szerint, családok mehetnek tönkre, ha vissza kell fizetniük a kedvezményt.

Alig van család, ahol megkapják a CSOK-ot

Az eddigi jelentkezők közül mindössze 88 család kaphatja meg a 10+10 milliós CSOK-ot a legnagyobb lakossági banknál. Február óta lehet jelentkezni, a Világgazdaság szerint van olyan pénzintézet, ahol még egyetlen sikeres igénylés sem volt. A kormány korábban úgy számolt, tízezrek vehetik majd igénybe a Családok Otthonteremtési Kedvezményét. Csányi Sándor, az OTP elnöke Híradónknak azt mondta: a feltételek szigorúak, ezeken lehet módosítani, de a konstrukció alapvetően jó.

Alacsonyak a bérek, kevés a jó szakember

Nincsen elég jó szakember az építőiparban, hiába élénkítené a piacot a kormány CSOK-kal – ezt mondja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint egyre nagyobb gond szakemberhiány, a képzett dolgozók a nagyobb fizetések miatt külföldre mennek dolgozni.

CSOK: Sok pénz, sok ház, sok gyerek?

Kialakultak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény végleges szabályai, vannak szigorítások és lazítások is. Megmutatjuk, hogy milyen támogatás kérhető használt illetve új lakás vásárlásához. Milyen hatásokkal járhat a CSOK a magyar gazdaságban és az ingatlanpiacon?

CSOK: Ki húz hasznot az egészből?

Boldog boldogtalan a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylésén töri a fejét. A feltételek részben változtak. Akár palotákra is jár állami támogatás, de akinek nem születnek meg vállalt gyerekei, nagyon eladósodhat. Mit gondolnak a pártok? Mennyibe fog kerülni az államnak, tehát az adófizetőknek a CSOK? És ki húz hasznot az egészből? Politikai vita és szakmai elemzés.

CSOK: Mi változik és ki nyer vele?

Új állami támogatási rendszer használt és új lakások támogatott vásárlására. A Magyar Közlönyben 49 oldalnyi kormányrendelet tartalmazza a véglegesnek szánt változatot. Novák Katalin államtitkár a CSOK gazdája.

Százmilliók kormánypropagandára?

Fel kell tüntetni a bankok CSOK hirdetéseiben, hogy a kedvezményt Magyarország Kormánya adja. Ez is szerepel a Családi Otthonteremtési Kedvezményről szóló kormányrendeletben.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való