KERESÉS search-close

Baló György

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Baló György"

Eltemették Baló Györgyöt

A legendás televízióstól, kollégánktól egykori tanítványai, barátai, munkatársai vettek ma búcsút a Farkasréti temetőben. Sokoldalúságát, megkérdőjelezhetetlen tudását, felkészültségét és humorát emlegették a legtöbben és azt, hogy pótolhatatlan űrt hagyott a magyar televíziózásban. Baló György 71 éves volt.

BÚCSÚ: Eltemették Baló Györgyöt

A legendás televízióstól, kollégánktól egykori kollégái, tanítványai, barátai vettek ma búcsút a Farkasréti temetőben. Nem csak a szakmai felkészültségét, tudását emelték ki, de humorát és emberségét is. A Balázs Béla-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjas Baló György hosszú betegség után, 71 évesen hunyt el.

BÚCSÚ BALÓ GYÖRGYTŐL: „Lezárult vele egy korszak”

Ma eltemették Baló Györgyöt. Egykori kollégái, pályatársai, tisztelői búcsúztak a televízióstól. Volt, akivel éveken át együtt dolgozott, volt, aki sohasem találkozott vele személyesen, de nagyon tisztelte őt. Szegvári Katalin azt mondta, minden elmúlik vele, Veiszer Alindát pedig az foglalkoztatja, hogy hogyan tudná továbbvinni Baló György örökségét.

In Memoriam Baló György

Szinte vallásosan tisztelte a tényeket, az adatokat. Bármikor, bármiről tudott több órás élő műsort vezetni, legyen szó politikáról, kultúráról, tudományról, vagy akár a sportról. Ő volt Baló György. Csaknem 50 évet dolgozott a médiában, és szinte élete utolsó pillanatáig képernyőn volt. Kérdezett, ha ki akarták kerülni a választ, akkor sem hagyta, tovább kérdezett. Többek között ezért is ő az egyik példaképe a Házon Kívül csapatának!

Egy szál virággal búcsúztassák a gyászolók Baló Györgyöt!

Jövő szombaton, délután kettő órakor lesz Baló György temetése a Farkasréti Temetőben. Ezt a család közölte. Eszerint a búcsúztatás nem sajtónyilvános, és azt kérik, senki ne készítsen kép és hangfelvételt, de szeretettel várnak mindenkit, aki tisztelte a televíziós újságírót. A család azt is kéri, mindenki egy szál virággal rója le kegyeletét, a csokorra vagy koszorúra szánt összeget ajándékozza nehéz sorsú családoknak vagy nemes célú szervezeteknek. Baló György hétfőn, hosszú betegség után, 71 éves korában hunyt el.

Így búcsúzott a szakma Baló Györgytől

Méltósággal viselt, hosszú betegség után szerettei körében hétfőn, elhunyt Baló György. Újságíró kollégái és tisztelői így búcsúztak a műsorvezetőtől.

RÁBAI BALÁZS:

Rábai Balázs, az RTL Híradó egyik műsorvezetője szerencsésnek tartja magát azért, hogy pályája kezdete óta együtt dolgozhatott Baló Györggyel. A Magyarul Balóval című műsor műsorvezető-szerkesztője, hosszú betegség után hétfőn hunyt el.

Meghalt kollégánk, Baló György

Hosszú betegség után, hétfő reggel meghalt kollégánk, Baló György. A legendás televíziós újságíró január elején búcsúzott el az RTL nézőitől, mert - mint mondta - orvosi kezelésre volt szüksége. Baló György Híradósként kezdte karrierjét, de csinált külpolitikai és sportműsorokat is. A Híradónak nyilatkozó Horvát János szerint Baló György korának kimagasló televíziósa volt, aki maradandót alkotott.

Elhunyt Baló György


szerző:
2019.03.18. 16:10
Elhunyt Baló György

71 éves korában elhunyt Baló György, a magyar televíziós újságírás meghatározó személyisége.

Szünetel a Magyarul Balóval


szerző:
2019.01.08. 18:52
Szünetel a Magyarul Balóval

Mától szünetel a Magyarul Balóval című műsor az RTL-en. Baló György ezt maga jelentette be a hétfő esti adás végén. Az RTL Magyarország mielőbbi jobbulást kíván a műsorvezetőnek, és bízik abban, hogy a nézők mihamarabb újra a képernyőn láthatják Baló Györgyöt.

Baló György saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti

A Magyarul Balóval műsorvezetője hétfő esti műsorának végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti.

Szünetel a Magyarul Balóval

A Magyarul Balóval műsorvezetője hétfő esti műsorának végén jelentette be, hogy saját kérésére a műsort az RTL Klub szünetelteti.

Politika hozta - kultúrharc vitte?

Prőhle Gergely, a politikai indíttatású kultúrharc első vezéráldozata: 2018 november elsejével küldték el a Petőfi Irodalmi Múzeumból. Majd a miniszter azt nyilatkozza: pályázatot írtunk ki, múlt időben – ennek nincs nyoma a minisztérium honlapján. Tehát vagy titkos a kiírás, vagy nincs…

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

Hogyan alakulhatott ki a putyini diktatórikus rendszer?

A szemtanú hitelességével írja a kölcsönös brutalitásokat bemutató háborús beszámolóit a Csecsenföldről egy orosz újságíró a kilencvenes években. Naplót vezet, nyomon követi a putyini diktatórikus rendszer kialakulását, az ellenzék tehetetlenségét és az orosz társadalom tétlenségét. 2006-ig, amikor Anna Politkovszkaja 48 éves, kétgyerekes orosz újságíró bevásárlásból tér haza: a moszkvai belvárosi társasház földszintjén 4 lövéssel meggyilkolják.

Mitől születne sokkal több gyerek?

Mi kellene ahhoz, hogy sokkal, sokkal több gyerek szülessen Magyarországon? Népesedéspolitikáról, születésekről, családról, a nemzeti konzultációról - Novák Katalin államtitkárral.

A nyugdíjrendszer ellentmondásai

Kérdések a nyugdíjrendszerről: hogy hat a nyugdíjasokra a hirtelen megugrott infláció, hiszen az ő fogyasztásuk jellege a többségtől eltérő – például nem vesznek pelenkát, de sokat költenek gyógyszerre. Aztán: a nyugdíjrendszer igazságtalanságai – új és régi, szegény és tehetős nyugdíjasok. És nálunk is tervezik, hogy az állam belépjen a nyugdíjpiacra.

Ilyenek vagyunk - Társadalmi riport Magyarországról

460 oldalas átfogó, széles tematikájú, sokszorosan ennyi szakirodalommal felérő kép a magyar társadalomról és gazdaságról – ez a kétévenként megjelenő Társadalmi riport 2018-as kötete. Két szerzővel beszélgetünk.

Hessen után: Merkel a vezéráldozat?

Vasárnap újra nagy pofont kaptak a német kormányzópártok, ezúttal a hesseni tartományi választásokon. Angela Merkel kancellárnak, a CDU elnökének egy éjszaka elég volt, hogy hétfőn bejelentse, nem indul újra a pártelnöki tisztségért, és a mostani lesz az utolsó német kancellári ciklusa is.

Érdemes még dízelt venni?

El kell adni a dízel autót? Mi a dízel jövője? A történet 2014-ben kezdődik, amikor egy amerikai egyetem kutatói kiderítik, hogy a Volkswagen csal a dízel-motorok károsanyag-kibocsátásának mérésével. Következik: amerikai-, majd világbotrány. Most mi a helyzet?

Letelepedési kötvény - bukás

Az ellenzék évekig bírálta az úgynevezett letelepedési kötvényprogramot, amelynek keretében vagy 20 ezer gazdag külföldi migráns letelepedési engedélyt vásárolt Magyarországtól. Közelebbről: máig ismeretlen tulajdonosi hátterű cégektől. A Költségvetési Felelősségi Intézet és a Transparency International most megjelent tanulmánya alapos számításokkal bizonyítja, hogy a magyar adófizetők legalább 21 milliárd forintot buktak az ügyleteken.

Az étkezés hatása a betegségekre

Sokkal nagyobb szerepe lehet az egészségtelen táplálkozásnak a megbetegedésekben, mint azt eddig gondoltuk. Erről beszélt Baló György műsorában Barabási Albert-László hálózatkutató. A világhírű, Amerikában élő magyar tudós szerint a kutatások azt igazolták, hogy a betegségekért mindössze 10-15 százalékban felelősek a gének, a többi a környezeti hatásokkal, például az étkezéssel hozható összefüggésbe.

Magánszolgáltatók államosítása?

A magánegészségügy és az állami egészségügy viszonya zavaros és rendezetlen. Mostanában hallani kormánytervekről ennek kezelésére, szó esik például bizonyos jól működő magánszolgáltatások esetleges államosításáról, de az nem tudható, hogy valójában mi lesz.

Mire jó az Európai Ügyészség?

Az Európai Uniónak nagyon sok évi szemlélődés  után elege lett például az unió egészében évi 50 milliárd eurónyira becsült  Áfa-csalásokból és az uniós pénzek ismeretlen mennyiségű lenyúlásából. Úgyhogy kitalálták, hogy létrehoznak egy európai ügyészséget, amely, ha igaz, 2020 táján kezd majd működni. 22 tagállam csatlakozott. Magyarország 5 másik tagállammal együtt nem, a kormány szerint függetlenségünk sérülne a csatlakozással. Az ellenzék szerint persze másról van szó.

Fenntarthatósági Nap Baló Györggyel

Egy igazán „eleven nap” lesz szombaton: 11. alkalommal tartják meg a Fenntarthatósági Napot az Akvárium Klubban. Az immár hagyományos eseményen a fenntarthatóság három pillérét – gazdaság, környezet és társadalom – körbejárva beszélgetéseket szerveznek, ahol a látogatók meghívott szakértők segítségével merülhetnek el az aktuális témákban. A moderátorok között ott lesz Baló György, a beszélgetőpartnerek között pedig többek között Winkler Róbert és Liu Shaolin Sándor is.

Közoktatás: párhuzamos valóságok

A kormány kivételével kevesen gondolják, hogy a magyar közoktatás rendben van, es akkor még nem is beszéltünk a valamikor bevezetendő új nemzeti alaptantervről, amelynek egy tervezete már létezik, de a kormány szerint szó sincs arról, hogy ezt elfogadták volna. És ott van a pedagógushiány. Meghívtuk a KLIK-et, de nem is reagáltak megkeresésünkre.

Európai baloldal: zuhanórepülés

Történelmi mélyponton a Német Szociáldemokrata Párt és a francia Szocialista Párt is, a választásokat rendre jobboldali pártok nyerik és erősödik a szélsőjobb. Képes a megújulásra az európai baloldal? Létrejöhet új baloldal? Keressük a választ!

A fogyatékkal élők esélyei

Választási kampányokban, pártprogramokban nem esik szó róluk: vagy félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal Magyarországon. Aki képes ellátni magát, havonta 21 ezret, aki erre nem képes, havonta 26 ezer forintot – a minimálbér egy ÖTÖDÉT kapja. Hogyan kellene javítani a helyzetükön?

Irán: újabb atomválság?

A Közel-Keleten továbbra sem csökkennek a feszültségek. Sőt. Adott két, feltörekvő középhatalom, Szaúd-Arábia és Irán, mindkettő a térség vezető hatalma szeretne lenni, egymással versengve fegyverkeznek és, noha közvetlen konfliktus - még - nincs közöttük, ellentétes oldalon állnak Szíriában, Irakban, Jemenben és Libanonban is.

Védeni kell a Fidesz szavazóit?

A Fidesz-KDNP kétharmados választási sikeréből nem annyira a győzelem, hanem a kétharmad erősen foglalkoztatja a közvélemény egy részét. Hogy miből, miért, hogyan lett ez a kétharmad? Ungváry Krisztián történész előállt egy cikkel, amelynek címe: „A Fidesz-szavazó védelmében”. Az ellenzéki szavazók nyilvános védelméről nem tudunk. Hátha most. Ungváry Krisztián történész és Péterfy Gergely író voltak Baló György vendégei.

„A tüzet a vízzel összebékíteni nem biztos, hogy sikerül”

„A Jobbik szavazói ... a baloldali politikusokat, a baloldal pártjait jobban utálják, mint a Fideszt” – mondta a visszalépésekről Volner János (Jobbik).

Nézze élőben a választási műsort az RTL Moston!

Élő választási műsorral jelentkezik az RTL! 20:50-től Baló György várja Önöket, aki szakértőkkel elemzi az adatokat. A műsort a rtl.hu/valasztasok oldalon és az rtlmost.hu-n élőben is követhetik!

 

 

Gyurcsány Ferenc tervei

Gyurcsány Ferenc pártelnök: hogyan látja a DK választási esélyeit és mit gondol az összefogásról, egy esetleges győzelem utáni kormányzásról? 

Ilyen lesz az RTL Klub választási műsora

Április 8-án este élő választási műsorral várja nézőit az RTL Klub.


 

Kampány - 2018


szerző:
2018.04.04. 00:45
Kampány - 2018

5 nap múlva választ az ország. Imitt-amott a kormánytól és az ellenzéktől is azt hallani, hogy sorsdöntő választásokról lenne szó. Nem kevés szakértő és elemző versenyez azért, hogy megtalálja a leginkább negatív jelzőket a kampányra.

Az RTL Klub összehozta az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját

Április 5-én a Magyarul Balóval különkiadásában vitatkozik egymással az LMP, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Választás'18 : Külpolitika

A vita témája: Európa, az Unió és általában a magyar külpolitika. 3 ellenzéki párt politikusai vitatkoznak, mit tennének a hatalom részeseként. A résztvevők: Mesterházy Attila, MSZP, Eörsi Mátyás, DK és Ungár Péter, LMP.

Választás ’18: népesedéspolitika

A mai téma: a sorskérdésnek tartott népesedési helyzet – ki mit tenne a hatalomban? A vita résztvevői: Dúró Dóra Jobbik, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-Párbeszéd és Sallai Róbert Benedek LMP. Hárman összesen 10 gyerek szülei.

Pénz van, foci is lesz?

Futballcsodára vár Magyarország jó fél évszázada töretlenül, az 1966-os angliai világbajnokság óta – amikor 3:1-re vertük a világbajnok Brazíliát. Most megint nekirugaszkodunk, hogy eljussunk a 2020-as Európa-bajnokságra. A kulcsember az új magyar szövetségi kapitány, a belga Georges Leekens, aki sikeres játékos volt, edzőként erősen vegyes a mérlege, de tény, hogy része van a belga futball feltámadásában.

Választás '18 - Milyen a jó állam?

A kormánypártok ma sem jöttek el, így 3 ellenzéki párt politikusai vitatkoznak egy-egy témáról, hogy mit tesznek, ha a hatalom részesei lesznek. A mai téma: ki, milyen, mekkora államot akar? A résztvevők: Staudt Gábor, Jobbik, Szabó Tímea, Párbeszéd és MSZP és Fekete-Győr András, Momentum.

Választás’18: Választási rendszer

Választási vitasoroztunk harmadik része. A kormánypártok most sem jöttek, így 3 ellenzéki párt politikusai vitatkoznak egy-egy témáról, hogy mit tesznek, ha a hatalom részesei lesznek. A téma: a választási rendszer. A résztvevők: Dúró Dóra, Jobbik, Varga László, MSZP és Szigetvári Viktor, Együtt.

Az egészség ára: mi alapján dől el?

Ki, hogyan és milyen alapon dönt a kórházak és a műtétek állami támogatásáról, amely természetesen a mi pénzünkből működik, és ugyanígy ki és hogyan dönt arról, hogy mely gyógyszereket mennyire támogat a társadalombiztosítás, ugyancsak a mi pénzünkből. És persze: milyen egy ideális társadalombiztosítás és hol vagyunk ettől?

Közmunka – felszámolni vagy átalakítani?

Ha valaki elveszíti munkáját, álláskeresési támogatást kap, ha nem talál állást, marad a közmunka. A kormány szerint közelítünk a teljes foglalkoztatottsághoz. Persze, ha beleveszik a külföldön dolgozókat és a majdnem 200 ezer közmunkást, a magyar munkaerőpiac mostoháit. Helyzetük öt éve nem változik, ma már a minimálbértől is szakadéknyira vannak… Mi legyen velük?

EREDETI NYELVEN: Interjú Dean Starkmannal Trump első évéről

 Dean Starkman, Pulitzer-díjas tényfeltáró amerikai újságíró, a Los Angeles Times-tól kezdve vezető lapok sokaságának szerzője, jelenleg a Közép-Európai Egyetem vendégoktatója Budapesten. Őt kérdeztük Donald Trump első elnöki évéről.

"Nemenjsuliba"


szerző:
2018.01.19. 00:50

A diákok egy része folytatni akarja a tüntetéseket a közoktatás reformjáért. Péntek délutánra a parlament elé várnak minél több középiskolást, akiknek azt mondják, délelőtt ne is menjenek iskolába, inkább vegyenek részt különféle rendezvényeken és fórumokon.

Honvédelmi intézkedési terv

Az iskoláknak és az óvodáknak ki kell dolgozni egy úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet, ezt a kormány írja elő, határidő július, a hivatkozási alap egy általános NATO-rendelkezés a terrorveszélyről. A Civil Közoktatási Platform, amelyet ötven szakmai szervezet hozott lére, azt mondja az érintetteknek, ne hajtsák végre ezt a kormányutasítást.

Hidegháború a Közel-Keleten?

Irak két oldalán a térség uralmáért versengő két hatalmas ország a Közel-Keleten, Irán és Szaúd-Arábia, amelyek már-már háborúznak egymással az éhező Jemenben. A 82 milliós Irán és a 30 milliós Szaúd-Arábia. Ez a két ország két mutatóban áll vezető helyen a világban: a legkorruptabb államok közé tartoznak és a legnagyobb olajtermelők közé.

Mi a hírműsorok titka? A híradósok megmondják!

Rábai Balázs elárulja, szerinte mitől lehet valaki hiteles híradós, Szabados Ági arról mesél, hogyan közölték vele, hogy híradós műsorvezető lesz, Baló György pedig felfedi munkájának legfontosabb elemeit!

Prima Primissima: Baló Györgyöt is díjazták

Baló György is Prima Primissima Díjat kapott. Kollégánk a magyar sajtó kategóriában kapta az elismerést. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Bálint György kertészmérnök munkáját ismerték el. Ugyancsak Prima Primissima díjjal jutalmazták Eötvös Péter karmestert és Enyedi Ildikó filmrendezőt.

Isztambuli Egyezmény: elhalasztva

Adott egy nemzetközi egyezmény, ez a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak áldozatait védő Isztambuli Egyezmény, amelyet Magyarország évekkel ezelőtt aláír – majd azóta sem ratifikálja. Sőt, ha jól értjük, most már nem is fogja, legalábbis ebben az országgyűlési ciklusban nem. Miért?

A társadalmi integráció buktatói

Ha valaki ma szegény, akkor kiszolgáltatottságban él, jövedelme szinte kizárólag az államtól függ. Bizonytalan szavazó, akit a politika könnyedén dróton tud rángatni. A gazdag ezzel szemben demokráciát akar, aktív és gazdag kapcsolatrendszere lehet. Ezek a különbségek a magyar társadalomnak is jellemzői. Mi legyen akkor a társadalmi integrációval?

Mi lett volna, ha nincs Lenin?

Hogyan alakult volna a világ történelme az 1917-es forradalom nélkül? És hogy alakult azután, hogy megtörtént? Robert Service brit történész és Oroszország-specialista elsők között kutathatott a pártarchívumokban. Mit gondol Leninről, Sztálinról és Trockijról és hatásukról a mai Oroszországra és Kínára.

Betegség a közösségi média függőség?

Okozhat-e függőséget a közösségi média, ha igen, milyen fokozatai vannak? Demetrovics Zsolt pszichológust kérdezte Baló György. A teljes adást megnézhetik itt!

Az életvégi méltóságért

Legtöbbünk környezetében vannak gyógyíthatatlan daganatos betegek. Ilyen betegségben hal meg minden 300. ember Magyarországon évente. De hogyan éli meg élete utolsó éveit? Van esélye rá, hogy méltósággal készülhessen a halálra? Van. De az ilyen gondozásra szakosodott szervezeteknek súlyos anyagi gondjaik vannak. Nem orvosok, ápolók, önkéntesek hiányoznak, hanem – pénz, pénz, pénz!

Finn csúcsiskola: politika nélkül

Elmaradott ország elmaradott oktatással volt Finnország a XX. század közepén. Aztán jött a radikális reform: a politikának nem lehet köze az oktatás tartalmához, de a forrásokat garantálnia kell. A tanároknak kötelező mesterfokú képzettség és a diplomás átlagnál magasabb fizetés. Az eredmény: Európa-bajnok oktatási teljesítmények és Finnország a világ legfejlettebb országai közé katapultálta magát.

A csillogás, és ami mögötte van

Tipikusan Észak-Amerikában vagy Európában tervezik, legalább egy évre előre, tipikusan Kínában, Indiában, Indonéziában, Bangladesben, újabban már Afrikában gyártják, mindenütt, ahol olcsó a munkaerő … Milyen esélyei lehetnek a divatvilágban például egy olyan magyar design-vállalkozásnak, amely mást akar, mint az eldobható és olcsó divat?

Lehetséges út az ellenzéki összefogás?

Ellenzéki összefogás? Ki kivel, ki kivel nem? 3 ellenzéki pártvezetőt kérdezett Baló György a Magyarul Balóval legutóbbi adásában.

Gyurcsány és Szél a költségvetésről

Három kampányoló ellenzéki pártvezető találkozott Baló György műsorában. Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett és Karácsony Gergely. Az összefogás lehetőségéről beszélgettek.

Önfenntartás vagy kormányváltás?

Tavasszal az ellenzék le akarja váltani a kormányt. De vajon hogyan? A 2014-es bukás után még mindig nem látni sem taktikát, sem stratégiát – és főleg nem látni, ki mivel vagy kik mivel akarják megszólítani a választókat. Ellenzéki beszélgetés/vita!

A csillagászat új korszaka

Albert Einstein 100 évvel ezelőtti elméletét sikerült tudományos mérésekkel bizonyítani másfél évvel ezelőtt: azt, hogy a gravitációs hullám létezik, és olyan, mint amilyennek Einstein leírta. Az akkori mérés azt mutatta, hogy két közepes tömegű fekete lyuk 1,3 milliárd fényévre összeolvadt, és ennek hatását a földön mérni lehetett.

Döntéseink piaci következményei

Mit csinálunk a pénzünkkel, a befektetéseinkkel, mire és milyen hitelt veszünk fel? Ezek a döntéseink mozgatják a gazdaságot, így ez igencsak érdekli a közgazdászok egy növekvő csoportját. Ez az úgynevezett viselkedési közgazdaságtan.

Győzött a politikai csodagyerek

A békés Ausztria. Májusban lemond Reinhold Mittellehner, a szociáldemokratákkal 10 éve koalícióban kormányzó osztrák néppárt elnöke. Az új elnök egy 31 éves fiatalember,  Sebastian Kurz, már évek óta külügyminiszter, aki az új francia elnökhöz, Emanuel Macronhoz hasonlóan kozmikus sebességgel válik Európa egyik új politikai sztárjává.

Mi a sport a videójátékban?

Mi is az az eSport? Kis e-vel és nagy S-sel? Elektronikus sport, vagyis versenyszerű videójátékozás. A hívei szerint sport – igen vagy nem, gyorsan terjed, már Magyarországon is százezrek játsszák, főleg fiatal férfiak. Új szubkultúráról van szó. Klubokkal, szakosztályokkal.

FIDESZ vs. MSZP


szerző:
2017.10.13. 00:15
FIDESZ vs. MSZP

Eddig is igyekeztünk, ez után is igyekszünk érdemi, valódi és kulturált vitákat szervezni, illetve ilyeneknek fórumot adni. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője vitára hívta Gulyás Gergelyt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetőjét. A megjelölt témák: nyugdíj, elköteleződés az oroszoknak, Paks II. Gulyás Gergelynek is vannak témái: bevándorlás és a magyar gazdaság helyzete.

Tanárhiány: számháború?

Önök tudnak tanárhiányról? Az illetékes minisztérium államtitkára szerint ez helyi léptékű jelenség. A szakszervezetek és a szakértők szerint viszont úgy 2-3000 tanári állás is betöltetlen. Gondoltuk, összehozzuk a feleket. Gondoltuk… de Emberi Erőforrások Minisztériuma az utolsó levelünkre már nem is válaszolt...

Katalónia: állam lehet?

Katalónia, Spanyolország észak-keleti részén van, a francia határnál, központja Barcelona. A katalánoknak van saját nyelvük és irodalmuk is. Igaz, egy részük csak spanyolul, egy részük csak katalánul, egy harmadik részük mindkét nyelven beszél. Katalónia Spanyolországhoz képest: területe Magyarország harmada, Spanyolországnak mindössze 6%-a, népessége az ország egészének 16%-a, Katalónia adja a spanyol nemzeti össztermék egy teljes ötödét és a spanyol export egy negyedét.  Több mint fél évezrede szeretne független lenni, ezeket a törekvéseket a Franco-diktatúra brutálisan elnyomta, majd Franco halála után széleskörű autonómiát kap. De a 2010-es évek eleje  óta már ez sem elég és néhány nemzetközi fejlemény, például a skót függetlenségi népszavazás is megerősítette a katalán függetlenségi törekvéseket. A vasárnapi népszavazást a madridi kormány törvénytelennek tekinti és igyekszik megakadályozni.

Nemzeti konzultáció: miről is?

A kormány új belpolitikai sikerforgatókönyve: nemzeti konzultáció a kormány szerinti Soros-tervről. A népszavazással szemben a konzultációnak nincs érvényességi küszöbe. A borítékolandó válaszok alapján borítékolható eredményből a kormány minden bizonnyal arra a következtetésre jut majd, hogy sikerrel védi az országot és Európát, az ellenzék viszont „Soros-bérenc”.

GDP: Mire jó és mire nem?

A GDP, azaz a pénzben kifejezett nemzeti össztermék és ennek alakulása vagy 75 éve az első adat, ami egy ország gazdaságát jellemzi. Ha a GDP nő, egy kormány sikeresnek érzi magát. Ha csökken, akkor baj van. Igen ám, de, ahogyan egyre több közgazdász állítja, a GDP nagyon sok mindent nem mér. Szóval – le a GDP-vel? Ha igen, mi és mikor jöhet helyette?

Focielit: csatlakozás kizárva?

A játékosok ára elszakadt valós értéküktől, a vezető klubok mintha kacagnának az európai szövetség pénzügyi fair play szabályain és folyamatosan nő az amúgy is óriási szakadék a leggazdagabb – és így persze legeredményesebb – klubok és a többiek között. Másképpen: akinek nincs sok pénze, még az esélyét is felejtse el annak, hogy bejusson Európa vezető klubjai közé. Ez így is marad?

Nemzeti Alaptanterv: mikor jön, milyen lesz?

Készül az ötödik nemzeti alaptanterv. A szakma egy része titkolózást emleget és azt, hogy ismeretlenek készítik az új tervet, ennek hatására a minisztérium kiadott egy közleményt, amely szerint a munka nem titokban folyik, folyamatosan egyeztetnek a szakmával és a bevezetés nem csúszik, tartják magukat a módosított, jelenleg éppen 2019 szeptemberi dátumhoz.

Lesz európai kemény mag - mikor?

Mi lesz az Unióval? És ezen belül hol lehet a helye Magyarországnak? Évtizedek óta elő-elő kerül, de egy jó fél éve többféle változatban és többféle megjelöléssel állandó téma lett a jövő: leginkább talán az úgynevezett mag-Európa koncepció, amely szerint Németország és Franciaország vezetésével néhány ország az eddiginél lényegesen szorosabban működne együtt.

Civilek a pályán: Mit remélnek?

Nyári szünet előtti utolsó műsorunkhoz meglehet ugyancsak nyári szünetre vonuló, de ősszel visszatérhető témát választottunk: az elmúlt hetek civil tüntetéseit. Kik, miért, hogyan, siker vagy kudarc?

Függőségeink: Hogyan menekülünk?

Egyre több a stressz az életében? Menekülni akar? Hogyan? Lehet, hogy kialakul valamilyen függősége? Vagy már van is, de nem tud róla? Nagyon szeret, mondjuk dolgozni, internetezni, videójátékot játszani, pornót nézni, futni vagy súlyokat emelgetni, inni, meg-megkóstol egy enyhébb drogot – egyre több féle függőség csábítja az embert és meglehet egyre nehezebb ellenállni, és egyre könnyebb menekülni?

Hogyan lehetne megerősíteni közkorházainkat?

Van, aki lakásrendelőben, számla nélkül, míg mások profi magánintézményekben, átláthatóan, számlával intézik egészségügyeiket. Kettős rendszer alakult ki. Az állam tud róla, de elfordítja a fejét. Mi a teendő ezzel a kettős rendszerrel, hogyan lehetne tiszta és kölcsönösen előnyös viszonyokat teremteni? Hogyan lehetne megerősíteni közkorházainkat? Velkey György, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke beszélget Baló Györggyel.

Párhuzamos egészségügyek?

Miközben az állami rendszerben jócskán vannak fölös kapacitások az egészségügy fejlesztésére, csak pénz és jogi lehetőség nincs arra, hogy ezeket használják, a magán-egészségügy forgalma dinamikusan nő: aki megengedheti magának, a kötelező TB-járulék fizetése mellett is inkább magán-szolgáltatót keres, mert – ezek a leggyakoribb okok -, így gyorsabban, kevesebb várakozással, jobb feltétekkel jut ellátáshoz és a hálapénzzel sem kell vacakolnia. Mi a teendő ezzel a kettős rendszerrel, hogyan lehetne tiszta és kölcsönösen előnyös viszonyokat teremteni?

Mennyire szabad az egyetem?

Nemrég hozták nyilvánosságra az Európai Egyetemi Szövetség 2016-os vizsgálatát 29 európai ország egyetemi autonómiájáról.  Itt vannak Magyarország függetlenségének helyezései az egyes részterületeken: szervezeti: 23., pénzügyi: 28., személyzeti: 22., akadémiai: 16. – 29! európai ország közül.

Elveszíti közpénz jellegét?

Kérdésünk ma este: szabályozza-e valami, hogy egy állami cég mire adhat pénzt, amellyel így bevételei csökkennek, tehát minden adomány voltaképpen az adófizetők adománya – anélkül, hogy megkérdeznék őket...

Soros alapítványa: Mire? Mennyit?

Ideje tisztázni, pontosan mit csinál a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF), amelyet a fiatalon Amerikába került Soros György hozott létre még 1979-ben New Yorkban. Az alapítvány az Egyesült Államok második legnagyobb magán adományozó szervezete, Soros György saját pénzéből működik - ma már világszerte. Magyarországon éles, időnként brutális és nem egyszer alaptalan bírálatok érik…

Tudatos jelenlét – az új csodaszer?

Mindfulness - magyarul a tudatos jelenlét. Sok mindenből van benne valami, ami mostanában divatos – némi keleti filozófia, válaszok a felgyorsult világra – hogy lassuljunk le, legyünk tudatosak, éljük meg a pillanatot. Mi ez a módszer? Hogyan működik? - erről beszélgetett Baló György vendégeivel.

A nyelv természettudománya

100 év múlva a világon ma létező hétezer nyelv 90 százaléka eltűnik, maradhat tehát úgy 700. Vajon a magyar megmarad? Tehetünk-e, kell-e tennünk valamit azért, hogy megmaradjon? Mindjárt megtudjuk: a világon sokfelé kutatta a magyar nyelvet É. Kiss Katalin nyelvész, akadémikus, a Bolyai-díj idei nyertese. Jó lenne, ha nem kellene megjegyezni, hogy ő az első női díjazott, de – meg kell.  

Költségvetés 2018: Ön nyer?

Demokráciákban a költségvetés vitájában egy ország szembenéz magával és jövőjével és eldönti, mire költse a kormány azt a pénzt, amiért ki-ki megdolgozott. Esetünkben a most benyújtott jövő évi költségvetés szerint a kormány 1500 milliárd forinttal költ többet jövőre, mint az idén. Másképpen: mindannyiunkra fejenként 150 ezer forinttal többet. De mire? Ki és mi nyer, ki és mi veszít a 2018-as költségvetéssel?

Gyűlöletkeltés Magyarországon

Ön tíz évvel ezelőtt vagy mostanában talál saját magában több félelmet és gyűlöletet – mire jut? Másképpen: gyűlöletkeltés Magyarországon. Nem történelmi előzmények nélkül – de, ha például a kormánykampányokra vagy egyik-másik televíziós csatornára, újságra, weblapra gondol, akkor meglehet úgy érzi, hogy ebben a formájában és ebben a minőségében alighanem több mint fél évszázada nem vette körül az embert ennyi hivatalos és nyilvános félelem és gyűlölet.

Okos Budapest: megérjük még?

Budapestet ugyan a túlnépesedés aligha fenyegeti, de majdnem minden más igen: a fuldokló közlekedés, a légszennyezés és így tovább. De még mindig jobb helyzetben vagyunk és maradunk, mint a világ, főleg Ázsia és Afrika nagyvárosai, amelyek valóban robbanásszerűen nőnek: Kínában ma már több mint  száz egymilliós város van és a kommunista párt vezetői a hónap elején jelentették be, hogy a huszonkétmilliós Peking gondjain úgy akarnak enyhíteni, hogy új várost építenek mellette, amely háromszor akkora lesz, mint New York. Budapest is készül a jövőre. Most például azzal, hogy vagy két évre lezárják az egyik legforgalmasabb hidat – ennek azért nincs sok köze az okos városhoz. 

Depresszió: terjedő népbetegség?

Egy most publikált felmérés szerint Európában a magyarok mondták a legtöbben, minden tízedik, hogy depressziós tüneteket észlel magán. Nem vagyunk egyedül a depresszióval: a világon vagy 300 millió ember lehet depressziós, mondja az Egészségügyi Világszervezet – de mondják azt is, az egészségügyi kiadások mindössze talán 3 százalékát költik a betegség kezelésére, és ez évente legalább ezer milliárd dollárjába kerül a családoknak, a cégeknek és az államoknak.

Világjárvány a gyermekkori elhízás

Aki már gyerekkorban túlsúlyos vagy elhízott, az a túlsúlyt nagy valószínűséggel élete végéig magán cipeli – a felnőttkorban hozzá adódó tipikus betegségekkel együtt. Élete rosszabb minőségű lesz, és sokmillió társával együtt súlyosan megterheli országának egészségügyi ellátórendszerét. Ezt a „világjárványt” minden bizonnyal gyerekkorban lehetne megfékezni.

Nemzeti konzultáció - Ön érti?

Tanuljunk együtt az unióról a Nemzeti Konzultáció alkalmából! A Brexit sokkolja a menekültválsággal amúgy is küszködő Uniót. Vannak országok, amelyek több Európát, erősebb integrációt akarnak – mások ezt ellenzik. Például a magyar kormány, amely azt kéri, állítsuk meg Brüsszelt egy nemzeti konzultáció segítségével.

Mit kezdjen az Unió Erdogannal?

A keményhangú elnök szíriai menekültekkel fenyegeti az uniót, amely egyelőre a török vízumkényszer eltörlését is halogatja. Erről és a török kérdésekről beszélgetett Baló György vendégeivel.

Erdogan egyszemélyes állama

Törökországban most kezdődik a hatalomkoncentráció – mondta Tarik Demirkan a Turkinfo.hu főszerkesztője Baló György műsorában.

EU kontra Törökország


szerző:
2017.04.19. 12:07
EU kontra Törökország

Törökországnak aduász a szíriai menekült tömeg - mondta Egeresi Zoltán, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont kutatója Baló György műsorában.

Törökország: Egyszemélyes állam?

A Szíriával is szomszédos és menekültek millióit befogadó Törökország Európa egészét érintő egyre vaskosabb kérdőjel. Tavaly nyáron volt egy mindmáig tisztázatlan eredetű és hátterű dilettáns puccskísérlet, amelyet éppen most meghosszabbított rendkívüli állapot és egyáltalán nem dilettáns, alighanem gondosan megtervezett brutális intézkedések követtek, majd Erdogan elnök népszavazást hirdetett annak érdekében, hogy kizárólagos hatalma lehessen – elnök és miniszterelnök egy személyben. A népszavazást alig több mint 1 millió szavazattal nyerte az elnök, megfigyelők ennél meglehet több szavazatot érintő visszaélésekről beszélnek. Az elnök győzött, de egységről szó sincs.

CEU-ügy: hogyan tovább?

Nagy tüntetések és folyamatos nemzetközi tudományos tiltakozások után Áder János aláírta a csak lex-CEU-nak nevezett oktatási törvénymódosítást, amely kormányszintű megállapodáshoz és amerikai helyszínű egyetemi képzéshez köti a magyar és amerikai diplomát is adó, Magyarországon és New York államban is akkreditált CEU budapesti fennmaradását.

Mindennapok hősei

Vannak társaink, akiknek sokszor annyit kell küzdeniük azért az életért, ami nekünk természetes. Ezek a társaink nem „csak” szegények, hanem cigányok is, és az ezzel járó előítéletek külön is megsokszorozzák életkezdésük nehézségeit. Vannak, akiknek sikerül. A létéért küzdő Roma Sajtóközpont hétköznapi hősöknek nevezi őket. Hárman vannak itt ma este.

Egészségügy: Pénzügyi lejtőn?

Csütörtökön és pénteken két műsorban foglalkozunk az egészségüggyel, amely sokféle felmérés szerint toronymagasan vezeti azt a listát, hogy mivel elégedetlenek a magyarok. A Központi Statisztikai Hivatal közli a 2015-ös egészségügyi kiadásokat: 2010 óta az összes egészségügyi kiadás 2 százaléknál kevesebbel nőtt, a kormányzati kiadások alig 1 százalékkal nőttek, a majdnem 2 százalékos össznövekedés a magánkiadások majdnem 5 százalékos növekedésének köszönhető. Mindösszesen: az egészségüggyel egyre inkább elégedetlenek vagyunk, de lényegében továbbra sem költünk rá többet.

BALÓ: Uniós pénzek nyomában

A legtöbben egyszerűen nem tudjuk követni az uniós pénzek útját, elosztását és főleg azt nem látjuk, hogy milyen alapon, ki, mire költötte őket. Baló György vendégeivel, Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség miniszter-helyettesével és Heil Péter, fejlesztéspolitikai szakértővel próbálta feltérképezni a pénzek útját. Íme néhány részlet a műsorból:

Korrupció: Ki, miről hallgat?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese szerint korrupciós ügyek felvetésekor nem egyforma a hozzáállás.

Közlekedés-fejlesztés: mire, mennyi megy?

Cseprehy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese Baló György műsorában arról beszélt, milyen közlekedésfejlesztések történtek, és hogy van-e értelme annak, hogy párhuzamosan fejlesszenek vasúti és közúti infrastruktúrát.

EU-pénzek: elszórt ezermilliárdok

Talán merészség, hogy ebbe belevágunk, mert a téma bonyolult – de szerencsés lenne, ha sokkal többet tudnánk róla. Mert mindannyiunkat érint. Az uniós támogatásokról van szó. 2007 és 2013 között  a Gyurcsány, Bajnai, majd Orbán-kormányok idején Magyarország nagyjából 14 ezer milliárd forintot kapott – ez annyi pénz, amennyit mondjuk öt hónap alatt az ország megtermel. Másképpen: hét év alatt majdnem másfél millió forint minden egyes állampolgárnak. De: a legtöbben egyszerűen nem tudjuk követni az uniós pénzek útját, elosztását és főleg azt nem látjuk, hogy milyen alapon, ki, mire költötte őket – és tartani kell attól, hogy ezt pontosan a mostani és az előző kormányzat sem tudja.

Étel- és multikóstolgatás

Találékonyság hiányával nem lehet bírálni a kormányt: Húsvét előtt 202 oldalas színes dokumentummal lepi meg az érdeklődőket a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Tárgy: nem tudható, milyen alapon kiválasztott 96 élelmiszerpár összehasonlítása annak bizonyítására, hogy különféle külföldi cégek – jellemzően multik - azonos termékekből rosszabb minőséget árulnak Magyarországon és más kelet-európai országokban is, mint nyugaton. Ezért több kormány is Brüsszeltől követel intézkedéseket.

Világhírű közgazdászok levele

Világhírű közgazdászok nyílt levélben tiltakoznak a Közép Európai Egyetem ellehetetlenítése ellen. A 240 tudós, köztük 15 Nobel-díjas azt kéri: vonja vissza a kormány a javaslatát, mert szerintük ha elfogadják, akkor a CEU gyakorlatilag becsukhatná kapuit. Az egyetem rektora pedig azt mondta Baló György műsorban, hogy az egész országra káros a kabinet elképzelése. Közben az Oktatási Hivatal azt közölte: minden rendben van az intézmény akkreditációjával. Vasárnap pedig tüntetés lesz Budapesten a CEU mellett.

EXKLUZÍV: Interjú a CEU rektorával - eredeti nyelven

Michael Ignatieffel, a Közép Európai Egyetem elnök-rektorával beszélgetett Baló György. Az interjút most eredeti nyelven is közöljük!

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való